Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
BAN___KAI

#4276 Re: Teretana

Post by BAN___KAI »

T-pain wrote:Old school chest traning :

Bench Press
8 sets of 12 reps
Flat Bench Fly’s
6 sets of 12 reps
Incline Bench Press
6 sets of 12 reps
Incline Fly’s
6 sets of 12 reps
Dumbbell or Barbell Pullovers
6 sets of 12 reps
Eh te sam vjezbe kontao staviti u program osim te zadnje. Tj 4 vjezbe za prsa, Evo link i preveo sam te vjezbe ako vas zanimaju nazivi vjezbi. http://www.exyu-fitness.com/forum/vezbe ... upe/grudi/
Znaci ovo je ponedjeljak Prsa/Tricepsi

Prsa-
1.Bench Press 5x10
2.Ravni potisak s bučicama
3.Potisak na kosoj klupi
4.Razvlacenje (letenje) sa bucicama na kosoj klupi

Triceps
1 Čelo 4x4
2.Lat 4x4
Treba li vise ?

I samo jos ove vjezbe Razvlacenje (letenje) sa bucicama na kosoj klupi , jel to ona vjezba sto se moze raditi i na Leptir masini ? izgleda slicno. Sutra idem u teretanu i morat cu dati sve od sebe.
T-pain

#4277 Re: Teretana

Post by T-pain »

BAN___KAI wrote:

Bench Press
8 sets of 12 reps
Flat Bench Fly’s
6 sets of 12 reps
Incline Bench Press
6 sets of 12 reps
Incline Fly’s
6 sets of 12 reps
6 sets of 12 reps
Eh te sam vjezbe kontao staviti u program osim te zadnje. Tj 4 vjezbe za prsa, Evo link i preveo sam te vjezbe ako vas zanimaju nazivi vjezbi. http://www.exyu-fitness.com/forum/vezbe ... upe/grudi/

Prsa-
1.Bench Press 5x10
3.Potisak na kosoj klupi

Triceps
1 Čelo 4x4
2.Lat 4x4
Treba li vise ?

I samo jos ove vjezbe Razvlacenje (letenje) sa bucicama na kosoj klupi , jel to ona vjezba sto se moze raditi i na Leptir masini ? izgleda slicno. Sutra idem u teretanu i morat cu dati sve od sebe.
da mozes raditi na leptir masini, mada ja preferiram tegove jer zeljezo je zeljezo, sajla je sajla
Chuckie

#4278 Re: Teretana

Post by Chuckie »

Lagano bucice u ruke i opleti razvlacenje. Kakve masine.
T-pain

#4279 Re: Teretana

Post by T-pain »

BAN___KAI wrote:

Bench Press
8 sets of 12 reps
Flat Bench Fly’s
6 sets of 12 reps
Incline Bench Press
6 sets of 12 reps
Incline Fly’s
6 sets of 12 reps
6 sets of 12 reps

Prsa-
1.Bench Press 5x10
3.Potisak na kosoj klupi

Triceps
1 Čelo 4x4
2.Lat 4x4
Treba li vise ?

2 vjezbe za triceps malo, bar meni doda razboj ili uski bench, i sto 4x4 ?
Vannolli

#4280 Re: Teretana

Post by Vannolli »

I ja ne kontam te cetiri serije sa cetiri ponavljanja, mozda ja veze nemam sa zivotom...ali sam siguran da je za misicnu hipertrofiju raspon ponavljanja od 8 do 12...to je neki optimalan broj gdje bi se trebao osjetiti "pump" u misicu i ona bol od przenja...
Partijaner

#4281 Re: Teretana

Post by Partijaner »

Evo slicice jedne prigodna za BAN_KAI. :mrgreen:
Image
GreenWay

#4282 Re: Teretana

Post by GreenWay »

Vannolli wrote:I ja ne kontam te cetiri serije sa cetiri ponavljanja, mozda ja veze nemam sa zivotom...ali sam siguran da je za misicnu hipertrofiju raspon ponavljanja od 8 do 12...to je neki optimalan broj gdje bi se trebao osjetiti "pump" u misicu i ona bol od przenja...
Ma to je neko kod nas u teretanama provalio i sad nema sanse to da promjenis :P
Kako je stavrno (ugrubo)
1-6 ponavljanja - najbolje za snagu
7-15 ponavljanja - najbolje za rast misica
vise od 15 ponavljanja - za izdrziljvost misica (ovo gotovo niko kod nas ne radi...jaran gura 130 na bencu a nemoze vise od 30 sklekova :P )
motorola01

#4283 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Decerto wrote:fukara nemam za teretane :lol: radim sve kod kuce,radim one normalne sklekove,pa "diamond" i onda one sa skroz rasirenim rukama za ledja.Onda radim "dips" sa dvije stolice (noge na jednoj,ruke na drugoj :D),i svako jutro idem na jogging uz brdo jedno 2-3 km :D .Nije mi cilj da se nabijem,samo da smrsam,a usput da dobijem i sta kondicije :D
Eh ovo treba i on da radi i to duzi period dok ne ojaca i ne vidi kako se razvija situacija. Tek onda moze u teretanu i tu opet oprezno, jer ovo sto mu je vecina napisala, odradit ce po par serija i on je gotov :D
BAN___KAI

#4284 Re: Teretana

Post by BAN___KAI »

Evo isao sam danas i nisam opet imao snage da uradim sve vjezbe, stvarno sam pravo slab od previse sjedenja za racunarom.

Umjesto da prvo radim Bench press ja sam radio razvlacenje bucicama, i potisak na kosoj klupi jer je bilo zauzeto ,pa kada sam legao za Bench press nisam imao dovoljno snage pa sam stavio 20 kila i to sam mogao samo 5 puta dici :(.
Prava sramota.
Pa kada sam bio u srednjoj kao malo mrsavo dijelo ako se sjecam dobro , mogao sam dici 30 kg.

Jedva sam ruke oprao lol
motorola01

#4285 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Zato ne trazi nikakve programe, nego to para sto imas "ulozi" u pileca prsa i ostalu hranu umjesto sto dajes pare za teretanu, a treninge radi kod kuce jer ti treba prvo da ojacas da bi mogao uraditi i neki slabiji trening u teretani(a da se ne osramotis, kako si vec rekao). A nema ni smisla ici u teretanu ako si toliko los sa snagom i izdrzljivoscu.
Mustang1

#4286 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Ti si danas u teretani uradio 3 vjezbe ... Bench samo jednom digao 5 puta ?

U srednjoj skoli radili sklekove .. Ja uradio 2 oci mi hoce izletit .. Kaze nastavnica hajde jos jedan..tri su za dvicu .. A ja umirem .. Hajde moras .. Kako sam se razvalio i jebo joj mater i njoj i skleku .. Radi ti reko daj mi 5 keceva jebo te sklek .. Od tada sam postedjen bio fizickih napora .. Samo kad je bila lopta onda sam se igrao :D
madtv

#4287 Re: Teretana

Post by madtv »

BAN___KAI wrote:Evo isao sam danas i nisam opet imao snage da uradim sve vjezbe, stvarno sam pravo slab od previse sjedenja za racunarom.

Umjesto da prvo radim Bench press ja sam radio razvlacenje bucicama, i potisak na kosoj klupi jer je bilo zauzeto ,pa kada sam legao za Bench press nisam imao dovoljno snage pa sam stavio 20 kila i to sam mogao samo 5 puta dici :(.
Prava sramota.
Pa kada sam bio u srednjoj kao malo mrsavo dijelo ako se sjecam dobro , mogao sam dici 30 kg.

Jedva sam ruke oprao lol
samo nemoj pretjerivati da ti se ne 'ogadi' vjezbanje...

vremenom ce to biti puno bolje ;)
Mustang1

#4288 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

motorola01 wrote:Zato ne trazi nikakve programe, nego to para sto imas "ulozi" u pileca prsa i ostalu hranu umjesto sto dajes pare za teretanu, a treninge radi kod kuce jer ti treba prvo da ojacas da bi mogao uraditi i neki slabiji trening u teretani(a da se ne osramotis, kako si vec rekao). A nema ni smisla ici u teretanu ako si toliko los sa snagom i izdrzljivoscu.
Ma nije to stvar snage .. To je stvar volje .. Vidis da nema volje .. Moze on uzeti manju kilazu i raditi .. Ako vidi da ne moze sa 20 uzmi 15 .. Ne mozes 15 uzmi 10 .. Ha ya .. Sta te ima biti sramota jbt ..Ali njemu je mrsko .. Kao da ga neko tjera da ide .. Jebo te stid kod mene ovaj sto je glavni dodje radi ramena sa 4 kg a ogroman lik .. Pored njega neki cmeljo stoji uzme cenere .. Nije sve ni u kilazi
MaD_ProfessoR

#4289 Re: Teretana

Post by MaD_ProfessoR »

@ BAN___KAI

Vjerovati i postavljati si za cilj da izgledaš kao lik iza kojeg stoji multimilionska industrija (za manje od godinu dana) je nerealno.

Moj savjet bi ti bio da se makneš od teretane. Kažeš da nemaš previše love, onda tu lovu koju si spreman dati za teretanu, koliko god skromna svota bila, preusmjeri u klopu, npr kupuj sebi jaja i pucaj kvalitetan doručak, pun proteina.
Ustaj ranije, zagrij se, napravi 100 čučnjeva svako jutro, to "malo šlaufa" koje spominješ će se istopiti za mjesec dana.
Trči, natjeraj se (ne,ne rade samo listovi od trčanja :)
Za mišiće (gornjeg dijela tijela) ima jedna krasna sprava:

Capriolo iron gym bar, na piku je možeš naći za 20-ak KM-a

Za godinu dana intenzivnog treninga, pristojne ishrane,
možeš očekivati da izgledaš kao nefotošopirana verija E.Nortona :)

Ako sumnjaš, evo ti jedan motivacijski link, čovjek ovako dobro izgleda bez dizanje tegova, samo tjelovježba:

mada, najbolja motivacija bi ti bila zdravlje, snaga i izdržljivost, a ne izgled :)

Pored vratila, kao što reče

"Re: Teretana
Postao/la Decerto dana 09/06/2013 22:24

fukara nemam za teretane radim sve kod kuce,radim one normalne sklekove,pa "diamond" i onda one sa skroz rasirenim rukama za ledja.Onda radim "dips" sa dvije stolice (noge na jednoj,ruke na drugoj ),i svako jutro idem na jogging uz brdo jedno 2-3 km .Nije mi cilj da se nabijem,samo da smrsam,a usput da dobijem i sta kondicije"

bi ti trebalo biti sasvim dovoljno da se osjećaš bolje :D
motorola01

#4290 Re: Teretana

Post by motorola01 »

SwatkiMawi13 wrote:
motorola01 wrote:Zato ne trazi nikakve programe, nego to para sto imas "ulozi" u pileca prsa i ostalu hranu umjesto sto dajes pare za teretanu, a treninge radi kod kuce jer ti treba prvo da ojacas da bi mogao uraditi i neki slabiji trening u teretani(a da se ne osramotis, kako si vec rekao). A nema ni smisla ici u teretanu ako si toliko los sa snagom i izdrzljivoscu.
Ma nije to stvar snage .. To je stvar volje .. Vidis da nema volje .. Moze on uzeti manju kilazu i raditi .. Ako vidi da ne moze sa 20 uzmi 15 .. Ne mozes 15 uzmi 10 .. Ha ya .. Sta te ima biti sramota jbt ..Ali njemu je mrsko .. Kao da ga neko tjera da ide .. Jebo te stid kod mene ovaj sto je glavni dodje radi ramena sa 4 kg a ogroman lik .. Pored njega neki cmeljo stoji uzme cenere .. Nije sve ni u kilazi
Pa bas zato i treba da kod kuce "udje u fazon" i stvori sebi naviku vjezbanja, usput malo ojaca i nabaci koju kilu(od ovih para sto bi davao za teretanu, usmjeri ih u prehranu) i onda polako krene sa upoznavanjem vjezbi. Ne moze to odmah kad je covjek ocajno los sa snagom i izdrljivoscu. Dosta vjezbi moze raditi kod kuce, ostatak neka ode do kakvog stadiona pa odradi i tamo ako sta se moze iskoristiti(kojekakve zgibove). Sve se moze kad se hoce.

A to sto ti likovi rade za 4 kg ramena :shock: , ne kontam koju to oni vjezbu rade sa 4 kg. I 40 je malo ako je potisak, pa mi nije jasno sta rade sa 4kg. Da nisi mislio na 40kg?
BAN___KAI

#4291 Re: Teretana

Post by BAN___KAI »

Pa dok sam imao mislim 13 godina trenirao sam karate i radio sam po treningu po 100tine sklekova i trbusnjaka a imao sam samo 45kila, sada nemogu uraditi ni 5 sklekova .

Uradio sam 3 serije Bencha , prve dvije serije sam uradio 10 puta pa zadnju 5 puta. Prvo sam radio sa 5x5 kila pa mi je lik jedan poduplao to .Mislim da sam mogao uraditi 30kila 10 puta da sam odmah uradio bench kada sam dosao u teretanu, ne druge vjezbe.

Jos sam uzgubio snage radjeci ono veslanje bez ikakvog razloga lol , neam pojma ni zasto sam to radio samo ovo ignorisite xD

Vise volim imaginarno vjezbanje nego ovo :D

Pa jel 30kila standard za pocetnika ?

Reply za ove doljne komentare cu malo kasnije , odoh malo leci xD
Mustang1

#4292 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Ma nemojte mu savjetovati da se makne od teretane sada jbg kad je uplatio nek ide nek se trudi,znoji i izgurat ce .. Ja sam isto tako krenuo najteze sto sam dizao je bila kesa sa hljebom i pastetom .. Ali polako ha ya .. Ako neko ismijava samo se okrenes i cao .. Niko nije usao u teretanu i odmah dizao onoliko koliko sad dize

A nisam mislio na 40 nego na 4kg :D Zadnje rame .. Nije to uvijek normalno radi on sa vecim kilazama ali eto to je jednom se desilo i kazem .. Radi on cesto sa manjim kilazama .. Ja radim kad me u jajima ufati :D
ExtremeB

#4293 Re: Teretana

Post by ExtremeB »

.
Last edited by ExtremeB on 10/08/2013 11:48, edited 1 time in total.
Vannolli

#4294 Re: Teretana

Post by Vannolli »

Sad ja bas htjedoh napisati da je to zadnje rame sa bucicama ili neko letenje, sve osim potiska se ne treba tovariti na rame. Postoje razne vrste "letenja" gdje te odere onih 5-6 kila u bucici, ne mozes ruke dici kasnije :D
Nego, da cujem uvazenu gospodu sta uzimaju od suplemenata ili se na suhovini trenira :D :D ?
MOSALJOZE

#4295 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

Vannolli wrote:Nego, da cujem uvazenu gospodu sta uzimaju od suplemenata ili se na suhovini trenira :D :D ?
Samo dobra ishrana,mojne mi suplementacije.
Vannolli

#4296 Re: Teretana

Post by Vannolli »

Samo Zeljo, nista suplementacija :D
Ja glas dajem nekom kvalitetnom wheyu poslije treninga i to je sve sto pijem. Nekad kupim i amino ako se ima koja marka vise u dzepu.

A sto se toga tice, u pravu si...nijedan suplement ne moze zamijeniti ili bar pribliziti se rezultatima kada jedes 5-6 kvalitetnih obroka dnevno. Hrana je cudo :)
motorola01

#4297 Re: Teretana

Post by motorola01 »

ExtremeB wrote:
motorola01 wrote:
SwatkiMawi13 wrote:Zato ne trazi nikakve programe, nego to para sto imas "ulozi" u pileca prsa i ostalu hranu umjesto sto dajes pare za teretanu, a treninge radi kod kuce jer ti treba prvo da ojacas da bi mogao uraditi i neki slabiji trening u teretani(a da se ne osramotis, kako si vec rekao). A nema ni smisla ici u teretanu ako si toliko los sa snagom i izdrzljivoscu.
Pa bas zato i treba da kod kuce "udje u fazon" i stvori sebi naviku vjezbanja, usput malo ojaca i nabaci koju kilu(od ovih para sto bi davao za teretanu, usmjeri ih u prehranu) i onda polako krene sa upoznavanjem vjezbi. Ne moze to odmah kad je covjek ocajno los sa snagom i izdrljivoscu. Dosta vjezbi moze raditi kod kuce, ostatak neka ode do kakvog stadiona pa odradi i tamo ako sta se moze iskoristiti(kojekakve zgibove). Sve se moze kad se hoce.

A to sto ti likovi rade za 4 kg ramena :shock: , ne kontam koju to oni vjezbu rade sa 4 kg. I 40 je malo ako je potisak, pa mi nije jasno sta rade sa 4kg. Da nisi mislio na 40kg?

ja radim sa manjim kilazama , killaza nije bitna ona je samo sredstvo da postignes zeljeni cilj.... ja licno radim sa 40-50kg max potisak na ramnima
a mogu sa 100kg x10 putac a( jer sam tako prije trenenirao ) kao sto vas vecina trenira sada samo kilaze kilaze ...nema od tog nista osim ako neces da budes PW

a ovo sa 4kg to je vjerovatno vjezba letenje sa vrlo kontrolisanim pokretima ubija
Nisam ni ja sa nista puno vecim kilazama(radio sa 60 i kojom) radio, ali mi cudno bilo da radi sa 4 kg. Tu vjezbu sam radio sa 10-12kg, ali se moze raditi sa recimo 8kg malo sporije i boljom kontrolom pokreta. Mislim da se ovdje radi o vjezbi gdje se drzi bucica dlanom prema nozi i dize u visini ramena(ili se podize skroz iznad glave-po zelji i izdrzljivosti trenirca :D ), a ne o letenju ali to nije toliko ni bitno.
Last edited by motorola01 on 10/06/2013 16:14, edited 1 time in total.
MOSALJOZE

#4298 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

Nije sve u tezini to nek je svima jasno.Naravno ne treba ni raditi sa jako malim,ali nekad manja tezina bolje pogodi.Ono što je u teretani kod početnika specifično jeste da se "stide" raditi sa 4-6 kila.U teretani svako fura svoj pravac,i ne zanima ga radiš li sa 10 ili 100.Jedino ako nepravilno radiš vjerovatno će te neko upozoriti.
ExtremeB

#4299 Re: Teretana

Post by ExtremeB »

.
Last edited by ExtremeB on 10/08/2013 11:48, edited 1 time in total.
Vannolli

#4300 Re: Teretana

Post by Vannolli »

MOSALJOZE wrote:Nije sve u tezini to nek je svima jasno.Naravno ne treba ni raditi sa jako malim,ali nekad manja tezina bolje pogodi.Ono što je u teretani kod početnika specifično jeste da se "stide" raditi sa 4-6 kila.U teretani svako fura svoj pravac,i ne zanima ga radiš li sa 10 ili 100.Jedino ako nepravilno radiš vjerovatno će te neko upozoriti.
U vecini slucajeva ljudi koji tek pocinju zure da nabace jos poneku kilu na sipku upravo zbog tog "ofirno". I onda se i nepravilno radi a Boga mi cesto i povrijedi. Problem je sto vecina (i ja sam tako mislio) konta da kad udje u teretanu da ce svi svoj trening ostaviti i doci da tebe gledaju.
Tek kad udjes vidis da te niko ne zarezuje ni 2% i da svako gleda da svoj trening odradi. Prema tome, ako si ti sebi zacrtao da ces taj dan ili mjesec ili koji vec period raditi sa manje kila a bolje kontrolisanim pokretom, udaraj.

Što ti reče, trening ne cini ogromna kilaza nego kontrolisan i pravilan pokret i intenzitet treninga. Sve dok je to dvoje na visokom nivou, ne treba se plasiti za kvalitetan trening.
Post Reply