nije to nihilizam, nego nije dovoljan razlog za odbijanje ...evo zasto - pa i amerikanci vec znaju da njihova djeca u skoli moraju sad uciti spanski ako zele zivjeti u kaliforniji, texasu, arizoni, i new meksiku...i francuzi su vec usvojili cinjenicu da ce i oni morati znati arapski i pored ogromne ljubavi prema jeziku...nemas sta reagovati, vec skontas sta dolazi i pripremis se zato...dali ovo gore navedeno znaci da ce engleski nestati kao jezik u americi? ne znaci...hoce li nestati francuski i francuzi - nece?Johny wrote:Pa nista, zivot ide dalje...dallton wrote:zaboravio sam dodati za albanski jezik u makedoniji : nece biti zvanicni za nekoliko decenija vec 2020 - to je i njemacka ambasadorica u makedoniji vec rekla makedoncima da ce im djeca pored makedonskog morati uciti i albanski...
ali pitanje je pa sta sad?
Zamislimo hipoteticku situaciju da Srbi iz Bosne imaju ogroman natalitet a Bosnjaci mali, kako bi ti reagovao na vest da ce 2020.te zvanicni jezik drzave biti sprski?! Paralela nije bas najspretnija jer je to isti jezik koji ima razlicite nazive ali dodaj ovom primeru da Srbi npr pricaju nesto sto ti uopste ne razumes...
Mozes i tad reci "pa sta", tako mozemo za sve reci, nihilizam je uvek najjeftinija odbrana...
Dešavanja u Srbiji
-
dallton
#4276 Re: Desavanja u Srbiji
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#4277 Re: Desavanja u Srbiji
Zvaničnu politiku Albanije prema Kosovu ne znam dovoljno, ali ne bih rekla da su kosovski albanci i albanci iz Abanije braća blizanci. Jezik im je otprilike različit kao srpski i makedonski. Albanci iz Albanije za sebe kažu da su civiliziraniji i napredniji, da Albanci sa Kosova imaju puno srpskih običaja i riječidallton wrote:jos jedan dokaz o "albanskoj strategiji": od 1945 do 1989 albanija je bila u samonametnutoj izolaciji gdje im je maltene kina bila najveci saveznik, a ne recimo rusija a pogotovo ne jugoslavija ...od 1945 do 1989 broj albanaca je narastao sa cirka 1.7 miliona do 3 miliona 1989 odnosno gotovo 4 miliona danas...gdje su se to oni zeljeli siriti tada, kakva je bila strategija -odgovor je nisu se zeljeli siriti nigdje, vec su albanci od turskog doba do danas bili izolovana i siromasna grupa bez saveznika ili prijatelja u regionu - i kao i svaka izolovana grupa bili su u strahu za svoj opstanak, pa tu leze razlozi demografskog rasta
-
Johny
#4278 Re: Desavanja u Srbiji
Nista na Balkanu nije idealno ali nacice se zajednicki jezik, Vojvodina je oaza multietnicnosti, nema tamo coveka koji u nekom kolenu nema mesanu krv...Djole Balasevic je po majci Hrvat, i on najbolje peva o tom bogatsvu Vojvodine... stvar su pokvarili dosljaci, Crnogorci, izbeglice iz Bosne koji redom glasaju za nacionaliste i prave tenzije ali i oni su pregazeni na zadnjim izborima... Vojvodina ce postati motor napretka Srbije, uz Beograd...problem je juzno od Beograda, tamo jos stanuju neke mracne ideologije i narod je dosta siromasan(to je uvek pogodno tle za mazanje ociju)...KatarinaKosaca wrote:Ja ti nikada nisam rekla da si nacionalista, čak i da jesi, jako si kompetentan sagovornik, i jako mi je drago da neko iz Srbije posjećuje ovaj forum i da razgovaramo. Što se tiče Vojvodine, bilo je i tamo problema, nije sve idila. Za istinu treba reći da je Tadić puno učinio za manjine, primjer znam iz Sandžaka (imaju škole na ijekavici itd), i napravio je puno kompromisa. Od Rasima Ljajića kojem ne bi dala da mi pričuva mačku dok odem na pijacu, pa dalje...Johny wrote:I sam primer Srbije, tj njenog najrazvijenijeg dela Vojvodine pokazuje da se u Srbiji ne sprovodi politika "ciste drzave", 25 naroda zivi slozno u Vojvodini, i Madjari, i Slovaci, Rusi, Hrvati, Crnogorci, Rumuni, Bugari... izlaze redovno na izbore i ucestvuju u vlasti...
Nekoliko puta sam i na ovom forumu dao podrsku multietnickoj i nezavisnoj Bosni, i osporavao mogucnost RS da se ocepi...
MOzete i dalje da me krpite da sam pritajeni nacionalista, ali ta prica me ne pogadja mnogo...
Što se tiče RS i Kosova, ja nisam palila petarde od dragosti što je Kosovo dobilo nezavisnot. Jednostavno, smatram da je napravljen opasan presedan povodom toga. Ali i dalje tvrdim da je Kosovo izgubljeno još 1999.
Za Kosovo nisu u pravu, ja pisao ceo elaborat kolko je to odavno izgubljeno
-
bosna123
#4279 Re: Desavanja u Srbiji
Da to je sad druga tema. Nisu te zene uvijek ni tako nesretne kao sto se misli, niti su ta djeca uvijek zeljna ljubavi. Dobiju je oni cesto puta vise nego u porodicama gdje ima samo jedno dijete...
Moje je misljenje da treba postojati sloboda izbora. Zaista postoje zene koje se u tome 100% nalaze. Ali sigurno mi ovdje o tome ne mozemo pricati, jer ne zivimo ni priblizno na taj nacin...
Moje je misljenje da treba postojati sloboda izbora. Zaista postoje zene koje se u tome 100% nalaze. Ali sigurno mi ovdje o tome ne mozemo pricati, jer ne zivimo ni priblizno na taj nacin...
-
dallton
#4280 Re: Desavanja u Srbiji
potpuno si u pravu - albanci iz albanije kosovare dozivljavaju kao zaostalu bracuKatarinaKosaca wrote:Zvaničnu politiku Albanije prema Kosovu ne znam dovoljno, ali ne bih rekla da su kosovski albanci i albanci iz Abanije braća blizanci. Jezik im je otprilike različit kao srpski i makedonski. Albanci iz Albanije za sebe kažu da su civiliziraniji i napredniji, da Albanci sa Kosova imaju puno srpskih običaja i riječidallton wrote:jos jedan dokaz o "albanskoj strategiji": od 1945 do 1989 albanija je bila u samonametnutoj izolaciji gdje im je maltene kina bila najveci saveznik, a ne recimo rusija a pogotovo ne jugoslavija ...od 1945 do 1989 broj albanaca je narastao sa cirka 1.7 miliona do 3 miliona 1989 odnosno gotovo 4 miliona danas...gdje su se to oni zeljeli siriti tada, kakva je bila strategija -odgovor je nisu se zeljeli siriti nigdje, vec su albanci od turskog doba do danas bili izolovana i siromasna grupa bez saveznika ili prijatelja u regionu - i kao i svaka izolovana grupa bili su u strahu za svoj opstanak, pa tu leze razlozi demografskog rasta
-
Johny
#4281 Re: Desavanja u Srbiji
Uporedjujes dve razlicite stvari...dallton wrote:nije to nihilizam, nego nije dovoljan razlog za odbijanje ...evo zasto - pa i amerikanci vec znaju da njihova djeca u skoli moraju sad uciti spanski ako zele zivjeti u kaliforniji, texasu, arizoni, i new meksiku...i francuzi su vec usvojili cinjenicu da ce i oni morati znati arapski i pored ogromne ljubavi prema jeziku...nemas sta reagovati, vec skontas sta dolazi i pripremis se zato...dali ovo gore navedeno znaci da ce engleski nestati kao jezik u americi? ne znaci...hoce li nestati francuski i francuzi - nece?Johny wrote:Pa nista, zivot ide dalje...dallton wrote:zaboravio sam dodati za albanski jezik u makedoniji : nece biti zvanicni za nekoliko decenija vec 2020 - to je i njemacka ambasadorica u makedoniji vec rekla makedoncima da ce im djeca pored makedonskog morati uciti i albanski...
ali pitanje je pa sta sad?
Zamislimo hipoteticku situaciju da Srbi iz Bosne imaju ogroman natalitet a Bosnjaci mali, kako bi ti reagovao na vest da ce 2020.te zvanicni jezik drzave biti sprski?! Paralela nije bas najspretnija jer je to isti jezik koji ima razlicite nazive ali dodaj ovom primeru da Srbi npr pricaju nesto sto ti uopste ne razumes...
Mozes i tad reci "pa sta", tako mozemo za sve reci, nihilizam je uvek najjeftinija odbrana...
Texas, Kalifornija...ok...ali koji je to udeo u ukupnoj populaciji, kolko je stroga politika prema azilantima, kakav je skolski sistem...takav da za 2-3 generacije oni svi postanu Ameri...
Mislis da je to moguce sa Albancima...uopste, na Balkanu...nema teorije! To mogu sebi priustiti ekonomski jake drzave koji imaju propagandnu masineriju da te ustroje kako njima odgovara...
Ako pricamo strateski sve se vrti oko love, da je Srbija bila bogata drzava nikad se ne bi okretala nacionalizmu u onakvom obliku... svidja mi se teza koju je izneo Djindjic da je uzrok srpskog nacionalizma ustvari beda u kojoj je u proslosti ziveo dobar deo stanovnistva...to se moze reci i za Albance... ubaciti u to jos polozaj gde se granicis sa x mnogo naroda i koji isto imaju neke svoje nacionalizme, dobijes kasapnicu...
-
bosna123
#4282 Re: Desavanja u Srbiji
Ma cijela evropska historija je jedna velika kasapnica, upravo radi mnostva naroda na malom prostoru.
-
dallton
#4283 Re: Desavanja u Srbiji
udjeli u populaciji - pa latino ameri su ti danas gotovo 20 posto stanovnistva amerike to je jos malo pa jednako broju albanaca u makedoniji (i neces vjerovati - i meksikancima se prebacuje da imaju previse djece koja postaju kriminalci)..Johny wrote:
Uporedjujes dve razlicite stvari...
Texas, Kalifornija...ok...ali koji je to udeo u ukupnoj populaciji, kolko je stroga politika prema azilantima, kakav je skolski sistem...takav da za 2-3 generacije oni svi postanu Ameri...
Mislis da je to moguce sa Albancima...uopste, na Balkanu...nema teorije! To mogu sebi priustiti ekonomski jake drzave koji imaju propagandnu masineriju da te ustroje kako njima odgovara...
Ako pricamo strateski sve se vrti oko love, da je Srbija bila bogata drzava nikad se ne bi okretala nacionalizmu u onakvom obliku... svidja mi se teza koju je izneo Djindjic da je uzrok srpskog nacionalizma ustvari beda u kojoj je u proslosti ziveo dobar deo stanovnistva...to se moze reci i za Albance... ubaciti u to jos polozaj gde se granicis sa x mnogo naroda i koji isto imaju neke svoje nacionalizme, dobijes kasapnicu...
znam ja da mnogi koji nisu zivjeli u americi tako ne misle ali evo da ti pojasnim...kalifornija je vec odavno 60-65 posto meksicka, i tu treba da bude i amandman da spanski jezik bude sluzbeni...na 70 posto teritorije texasa bijelci su manjina...jos nesto da ti kazem za skolski sistem - javni skolski sistem je katastrofa u americi, i u te skole ide samo sirotinja ko god ima para salje djecu u privatne skole, a naravno te su skole ili vjerske ili usmjerene na pojedine rase, tako imas tradicionalno bijelacke metodisticke srednje skole, pa onda latino katolicke skole, pa itd, itd...
americki identitet - ljepota americkog identiteta je to sto je fluidan i neodredjen, i otkad bijelci ne cine glavninu imigranata preslo se na svjesno pravljenje americkog identiteta sto fluidnijim (zato se i kaze "american way of life")...i sljedeca stvar sto ces primjetiti u terminologiji je da se davno napustila prica o "cistim" amerikancima - govori se WASP, american jew, afroamerican, american asians, itd - nije ni amerima drago sto je to tako, ali jednostavno su shvatili da nije moguce odrzati vise nikakvu "cistotu" u svijetu stalnog kretanja...lako se moglo prije 150 godina stvarati "ciste" amerikance kad je geografska udaljenost i informaciona izolovanost amerike bila velika, danas americki jevrej u new yorku cita "jerusalem post" ujutro za kafom, meksikanac svoje vijesti, itd...problem balkana i evrope generalno je sto su identiteti zamisljeni kao previse tvrdi i nepromjenljivi pa se stvari na kraju svedu na ili budi kao ja ili cemo se pobiti, problem je sto ljudi nece da budu kao ja, a cak kad bi i htjeli ne mogu - zamisli recimo ako kazem da su samo bijelci pravi francuzi a onda kazem arapima "e sad i vi postanite francuzi" - nemoguce zar ne?
-
zavrzlama
#4284 Re: Desavanja u Srbiji
sto se tice prostora bivse SFRJ...tu je stvar cista ko suza...jedino su velikosrbi ti koji su odbijali sve dogovore i mirna rjesenja raspada SFRJ....pitam se zasto niti jedan od naroda bivse SFRJ koji je bio brojcano u manjini u bilo kojoj republici nije se bunio i ratovao protiv nezavisnosti tih republika a samo srbi jesu...pa jesu zato sto su trenirani i vijekovima uceni na matrici"krv i teritorija"...raspad SFRJ je bio posljednji voz da se stvori velika srbija,sve se poklapalo ali na kraju se sve izjalovilo...bosna123 wrote:Ma cijela evropska historija je jedna velika kasapnica, upravo radi mnostva naroda na malom prostoru.
razlog kasapnice balkana nije izmijesanost naroda...nego velika srbija...tako da ti teza ne stoji..
- KatarinaKosaca
#4285 Re: Desavanja u Srbiji
Ovo je jako tačno i podsjetilo me je na jedan intervju koji je dao neki bivši haški optuženik. Rekao je tada, da je prije rata bio bez posla, a njegov brat je radio u nekoj arapskoj zemlji i svako ga je jutro budio tamo zvuk ezana. Međutim, kako je uzimao lovu, to mu je bilo čak simpatično. Haški optuženik je ovdje bio bez posla i jako laka meta da mus e kaže da je zvuk ezana uzrok njegovih nevolje. Uostalom, nije to samo balkanski problem. Sa recesijom u Europi, raste netrpeljivost prema strancima, u Šoaniji ih hvataju kao zečeve i deportuju u matične zemlje, uz odobravanje javnosti jer su ih počeli smatrati glavnim razlogom svoje nagle neimaštine.Johny wrote:Ako pricamo strateski sve se vrti oko love, da je Srbija bila bogata drzava nikad se ne bi okretala nacionalizmu u onakvom obliku... svidja mi se teza koju je izneo Djindjic da je uzrok srpskog nacionalizma ustvari beda u kojoj je u proslosti ziveo dobar deo stanovnistva...to se moze reci i za Albance... ubaciti u to jos polozaj gde se granicis sa x mnogo naroda i koji isto imaju neke svoje nacionalizme, dobijes kasapnicu...
- hik--meta
#4286 Re: Desavanja u Srbiji
potpisujem.zavrzlama wrote:sto se tice prostora bivse SFRJ...tu je stvar cista ko suza...jedino su velikosrbi ti koji su odbijali sve dogovore i mirna rjesenja raspada SFRJ....pitam se zasto niti jedan od naroda bivse SFRJ koji je bio brojcano u manjini u bilo kojoj republici nije se bunio i ratovao protiv nezavisnosti tih republika a samo srbi jesu...pa jesu zato sto su trenirani i vijekovima uceni na matrici"krv i teritorija"...raspad SFRJ je bio posljednji voz da se stvori velika srbija,sve se poklapalo ali na kraju se sve izjalovilo...bosna123 wrote:Ma cijela evropska historija je jedna velika kasapnica, upravo radi mnostva naroda na malom prostoru.
razlog kasapnice balkana nije izmijesanost naroda...nego velika srbija...tako da ti teza ne stoji..
i stoji da ce opet jednog dana biti kasapnica, upravo zbog "nezavrsenog posla" velikosrba. pocetnu fazu tog procesa vec predvodi papan od laktasa.
-
bosna123
#4287 Re: Desavanja u Srbiji
Mozda si u pravu, a mozda... Jesi li razmisljao da je to bilo stoga sto je Srba jednostavno bilo najvise, da nije bilo njih na Balkanu, bio bi to neki drugi narod... Ja jednostavno ne vjerujem u tok historije kao u mirni tok. Dosada se pokazalo da je rat prirodniji covjecanstvu nego mir, i ko je jaci koristi priliku... Obicno onaj narod koji je najveci i ima najvece resurse je i najagresivniji.zavrzlama wrote:sto se tice prostora bivse SFRJ...tu je stvar cista ko suza...jedino su velikosrbi ti koji su odbijali sve dogovore i mirna rjesenja raspada SFRJ....pitam se zasto niti jedan od naroda bivse SFRJ koji je bio brojcano u manjini u bilo kojoj republici nije se bunio i ratovao protiv nezavisnosti tih republika a samo srbi jesu...pa jesu zato sto su trenirani i vijekovima uceni na matrici"krv i teritorija"...raspad SFRJ je bio posljednji voz da se stvori velika srbija,sve se poklapalo ali na kraju se sve izjalovilo...bosna123 wrote:Ma cijela evropska historija je jedna velika kasapnica, upravo radi mnostva naroda na malom prostoru.
- KatarinaKosaca
#4288 Re: Desavanja u Srbiji
Ja mislim da je svakome ko je prošao rat, a da nije ratni profiter dosta rata za 100 života. Sad, druga je stvar ako ga je neko gledao preko CNN-a u udobnom izbjegličkom smještaju, grickajući kokice od dosade i diveći se sam sebi kako je pametan pa pobjegao od te golgote, pa bi opet. Kao što ja željno čekam nastavak prizion brejka. A to je onako, malo, sadistički spram ljudi kji ovdje žive. Da ne upotrijebim jaču riječ.
-
dallton
#4289 Re: Desavanja u Srbiji
da, srba je bilo najvise, ali ne i onoliko koliko bi oni mozda zeljeli - jer i u tadasnjoj jugi su bili 30-35 posto populacije - znaci bilo ih je najvise u odnosu na brojnost ostalih ali ne dovoljno da bi imali dominaciju koju su zeljeli...to je i objasnjenje etnickog ciscenja u hrvatskoj, bih i kosovu - htjela se na silu stvoriti premocna vecina, sto ti je jednako velikosrpski nacionalizam ...ovo ostalo se slazem, historija nije miran tok, al nam ta opsta teza nista ne objasnjava u konkretnom slucaju balkanabosna123 wrote:Mozda si u pravu, a mozda... Jesi li razmisljao da je to bilo stoga sto je Srba jednostavno bilo najvise, da nije bilo njih na Balkanu, bio bi to neki drugi narod... Ja jednostavno ne vjerujem u tok historije kao u mirni tok. Dosada se pokazalo da je rat prirodniji covjecanstvu nego mir, i ko je jaci koristi priliku... Obicno onaj narod koji je najveci i ima najvece resurse je i najagresivniji.zavrzlama wrote:sto se tice prostora bivse SFRJ...tu je stvar cista ko suza...jedino su velikosrbi ti koji su odbijali sve dogovore i mirna rjesenja raspada SFRJ....pitam se zasto niti jedan od naroda bivse SFRJ koji je bio brojcano u manjini u bilo kojoj republici nije se bunio i ratovao protiv nezavisnosti tih republika a samo srbi jesu...pa jesu zato sto su trenirani i vijekovima uceni na matrici"krv i teritorija"...raspad SFRJ je bio posljednji voz da se stvori velika srbija,sve se poklapalo ali na kraju se sve izjalovilo...bosna123 wrote:Ma cijela evropska historija je jedna velika kasapnica, upravo radi mnostva naroda na malom prostoru.
-
bosna123
#4290 Re: Desavanja u Srbiji
Naravno, ali to ne odredjujemo mi, hoce li biti rata ili nece. Upravo radi tih ratnih profitera, ali na globalnom nivou.KatarinaKosaca wrote:Ja mislim da je svakome ko je prošao rat, a da nije ratni profiter dosta rata za 100 života. Sad, druga je stvar ako ga je neko gledao preko CNN-a u udobnom izbjegličkom smještaju, grickajući kokice od dosade i diveći se sam sebi kako je pametan pa pobjegao od te golgote, pa bi opet. Kao što ja željno čekam nastavak prizion brejka. A to je onako, malo, sadistički spram ljudi kji ovdje žive. Da ne upotrijebim jaču riječ.
- KatarinaKosaca
#4291 Re: Desavanja u Srbiji
Ne određujemo, ali u njemu učestvujemo. Bilo da branimo kuću ili da nas šalju da uzmemo tuđu. U tom smilslu, smataram da bi bilo teže mobilizirati sad one koji su to činili prije 15 godina. Jedino ako nam dijaspora ne bi pripomogla, onako preko CNN, mislimbosna123 wrote:Naravno, ali to ne odredjujemo mi, hoce li biti rata ili nece. Upravo radi tih ratnih profitera, ali na globalnom nivou.KatarinaKosaca wrote:Ja mislim da je svakome ko je prošao rat, a da nije ratni profiter dosta rata za 100 života. Sad, druga je stvar ako ga je neko gledao preko CNN-a u udobnom izbjegličkom smještaju, grickajući kokice od dosade i diveći se sam sebi kako je pametan pa pobjegao od te golgote, pa bi opet. Kao što ja željno čekam nastavak prizion brejka. A to je onako, malo, sadistički spram ljudi kji ovdje žive. Da ne upotrijebim jaču riječ.
-
Johny
#4292 Re: Desavanja u Srbiji
2008 2050
Non-Hispanic whites 68% 46%
Hispanic 15 % 30%
African Americans 12% 15%
Asian American 5% 9%
I za 40 godina belci ce biti vecina, relativna ali jos uvek neosporna...
Nije to mnogo ni vazno, oni su rasnu borbu zavrsili sa ubistvom Martin Luter Kinga...sad je recidiv te segregacije ostao jos samo u zatvorima i u nekim selendarama...izbor Obame sve govori...
Slazem se vecinu tvog posta, jedino gde ti zameram je sto uporedjujes Ameriku, velesilu sa obiljem resursa, podcinjenih drzava, privrednim gigantima i Balkanske drzavice...
Oni su napravili pametan model koji ih je i lansirao u supersile, nije vazno dal si zut ili crn, dal si Irac ili Englez il Nemac...ti si brate Amerikanac i tu nema foliranja...placas porez i to je neminovnije od smrti...
Lako je njima da siromasnim Meksikancima i Kubancima daju pravo na jezik, oni ce biti i ostati druga klasa, dobri su da im rade najgore poslove i da ginu po Iraku...
Nadam se da si svestan koliko smo mi daleko od toga, kolko su male sanse da se toliko ekonomski uzdignemo da mozemo kotrolisati medjunacionalne tenzije(i Francuzi muku muce sa azilantima iz predgradja)... za pocetak barem se necemo vise tuci, NATO je zakucao na vrata svima i nekakvih lokalnih ratova nema teorije da ce biti... cim je to ispunjeno onda imamo vremena za normalizaciju odnosa i u perspektivi pravljenje neke "balkanske unije" gde ce isti jezik biti prednost u uspostavljanju mnogo tesnjih veza... to mozda sad izgleda kao utopija, ali ako ne bude velikih lomova u svetu ubedjen sam da ce to biti jednog dana realnost...
Non-Hispanic whites 68% 46%
Hispanic 15 % 30%
African Americans 12% 15%
Asian American 5% 9%
I za 40 godina belci ce biti vecina, relativna ali jos uvek neosporna...
Nije to mnogo ni vazno, oni su rasnu borbu zavrsili sa ubistvom Martin Luter Kinga...sad je recidiv te segregacije ostao jos samo u zatvorima i u nekim selendarama...izbor Obame sve govori...
Slazem se vecinu tvog posta, jedino gde ti zameram je sto uporedjujes Ameriku, velesilu sa obiljem resursa, podcinjenih drzava, privrednim gigantima i Balkanske drzavice...
Oni su napravili pametan model koji ih je i lansirao u supersile, nije vazno dal si zut ili crn, dal si Irac ili Englez il Nemac...ti si brate Amerikanac i tu nema foliranja...placas porez i to je neminovnije od smrti...
Lako je njima da siromasnim Meksikancima i Kubancima daju pravo na jezik, oni ce biti i ostati druga klasa, dobri su da im rade najgore poslove i da ginu po Iraku...
Nadam se da si svestan koliko smo mi daleko od toga, kolko su male sanse da se toliko ekonomski uzdignemo da mozemo kotrolisati medjunacionalne tenzije(i Francuzi muku muce sa azilantima iz predgradja)... za pocetak barem se necemo vise tuci, NATO je zakucao na vrata svima i nekakvih lokalnih ratova nema teorije da ce biti... cim je to ispunjeno onda imamo vremena za normalizaciju odnosa i u perspektivi pravljenje neke "balkanske unije" gde ce isti jezik biti prednost u uspostavljanju mnogo tesnjih veza... to mozda sad izgleda kao utopija, ali ako ne bude velikih lomova u svetu ubedjen sam da ce to biti jednog dana realnost...
-
bosna123
#4293 Re: Desavanja u Srbiji
Evo ja cu ti objasniti. U 19. stoljecu se javljaju nacionalna budjenja. Nacionalna budjenja podrazumijevaju i izradu strategije kako prosiriti svoj nacionalni prostor i osigurati se... Srbi su na tome od tada radili. Imali saveznike: Rusiju, a preko nje i Francusku, nesto kasnije Englesku. One su preko Srba stitile svoje interese na Balkanu, prvo u odnosu na Osmanlije, a onda u odnosu na AU...
Hrvati su isto tako pokusavali nesto, ali nisu bili bas uspjesni u stvaranju neke jasne vizije. Srbija je sebi zacrtala cilj da postane najjaca drzava Balkana, a bila je dobrano potpomagana sa strane.
I u prvom i u drugom svjetskom ratu bila je na strani pobjednika. A pobjednik diktira uslove...
Problem Bosnjaka je upravo sto nemaju tu strategiju, a to su komsije iskoristile, i ko nam je kriv. Najvise Osmanlije... Pod plastom panislamizma, oni su razvijali svoju nacionalnu svijest, a nasu gusili... A na kraju nas predali AU, bez ikakve pripreme. I onda je nastao krkljanac, u kome su se Bosnjaci slabo snasli. Bez saveznika, zemlja nam se oduzima, jedni odlaze u Tursku, drugi se priklanjaju Srbima, treci Hrvatima. Uz to sve se treba prilagoditi i novoj civilizaciji... Haos...
Srbi agresivno istrebljuju i protjeruju stanovnistvo...
Istini za volju i nismo imali puno prostora za razvoj, jer je taj proces trebao poceti mnogo ranije...a nastale drzave nam nisu bile sklone i gledale su kako da nas se rijese.
Hrvati su isto tako pokusavali nesto, ali nisu bili bas uspjesni u stvaranju neke jasne vizije. Srbija je sebi zacrtala cilj da postane najjaca drzava Balkana, a bila je dobrano potpomagana sa strane.
I u prvom i u drugom svjetskom ratu bila je na strani pobjednika. A pobjednik diktira uslove...
Problem Bosnjaka je upravo sto nemaju tu strategiju, a to su komsije iskoristile, i ko nam je kriv. Najvise Osmanlije... Pod plastom panislamizma, oni su razvijali svoju nacionalnu svijest, a nasu gusili... A na kraju nas predali AU, bez ikakve pripreme. I onda je nastao krkljanac, u kome su se Bosnjaci slabo snasli. Bez saveznika, zemlja nam se oduzima, jedni odlaze u Tursku, drugi se priklanjaju Srbima, treci Hrvatima. Uz to sve se treba prilagoditi i novoj civilizaciji... Haos...
Srbi agresivno istrebljuju i protjeruju stanovnistvo...
Istini za volju i nismo imali puno prostora za razvoj, jer je taj proces trebao poceti mnogo ranije...a nastale drzave nam nisu bile sklone i gledale su kako da nas se rijese.
-
Johny
#4294 Re: Desavanja u Srbiji
Ja zivim u Srbiji od rodjenja pa ti mogu preneti moj licni utisak kako se menjala svest ljudi...dallton wrote:
da, srba je bilo najvise, ali ne i onoliko koliko bi oni mozda zeljeli - jer i u tadasnjoj jugi su bili 30-35 posto populacije - znaci bilo ih je najvise u odnosu na brojnost ostalih ali ne dovoljno da bi imali dominaciju koju su zeljeli...to je i objasnjenje etnickog ciscenja u hrvatskoj, bih i kosovu - htjela se na silu stvoriti premocna vecina, sto ti je jednako velikosrpski nacionalizam ...ovo ostalo se slazem, historija nije miran tok, al nam ta opsta teza nista ne objasnjava u konkretnom slucaju balkana
Sve do 88-89 moja porodica i prijatelji smo imali dozivljaj da smo svi Jugosloveni, navijali smo za reprezentaciju, bodrili slovenacke skijase, radovali se olimpijadi u Sarajevu, prepricavali dozivljaji iz JNA koja je tad ujedinjavala ljude iz svih republika...
Ovo je primer jedne prosecne porodice koja nije nii u cemu odskakala od proseka...
Onda je nastupio Sloba sa svojom zapaljivom retorikom, ljudi su ga pazljivo slusali, bio je maher da bes u vezi Kosova artikulise u svoju korist, mnogo rodbine ljudi iz BG je napustalo Kosovo, i to nije bila propaganda nego mnoga licna iskustva obicnih ljudi... predstavljao se kao novi Tito, imao je harizmu i lako je zavodio ljude...
Ono gde je meni koji sam tad bio dosta mlad ali ipak svestan situacije zasmrdeo je vec na Gazimestanu, plasila me je onolika rulja napaljenih ljudi, zavrsavao je govor "a sad svi na svoja radna mesta" sto je zvucalo diktatorski u staljinovom maniru...
Tesko je bilo da cujes drugu stranu, drukcije misljenje od oficijalnog sa RTB-a i radija, ali mnogi ljudi iz mog okruzenja su osecali unutrasnji otpor prema sve agresivnijoj politici... Secam se odlaska kod prijatelja u Zagreb(caletovog kolege iz vojske) gde je on optuzivao da ce Srbi zapoceti rat, a moji, polazeci od pre svega licnog gadjenja ka toj reci kao bilo kakvoj soluciji, to sve negirali i proglasavali ga da je prso u glavi...
Velika vecina onih i sto su podrzavali Slobu nisu ni znali price o Velikoj Srbiji, to je prvi javno izneo Seselj krajem 1991, tadasnji podrzavaoci Slobe su se lozili na nekakav sprski ponos i slavnu istoriju, ali to je bilo daleko od davanja mandata da se tenkovima napadne Hrvatska...zato mislim da Sloba nije isao uz dlaku volji naroda nego je nju koristio za svoje maloumne ciljeve da bude "novi Tito" i da vlada Jugom, makar i krnjom... po meni to je bila njegova opsesija jer on nikad nije bio pravi nacionalista...
-
bosna123
#4295 Re: Desavanja u Srbiji
@ Johny
Jesi to bio u JNA? Onako pitam, samo sam radoznala.
-
Johny
#4296 Re: Desavanja u Srbiji
NIsam, zvali su me na Kosovo 1999 ali nisam otisao, jurili su me posle vojni policajci ali brzo je prestalo sve to...bosna123 wrote:@ Johny
Nema tog ideala zbog koga cu ja uzeti pusku i krenuti na druge ljude...
- KatarinaKosaca
#4297 Re: Desavanja u Srbiji
Ok,
Ovo razumijem i prihvatam. Ali, hajde da saslušaš i drugu stranu. Ljudi u BIH su se isto osjećali yugosloveni, smatrali Beograd svojim glavnim gradom (i oni koji sad kažu kako nisu, većinski lažu), u školi smo pisali ćirilicu. Onda dolazi Sloba i pjesme koje idu uz to...šalji nam salate, i dolazi strah. Čuveni referendum koji smo glasali u BIh je bio najmanje neka vjekovna želja za BIH kao nezavinsom državom, nego bježanje od dominacije koja je dešavanjima naroda postala jako agresivna prema neSrbima.
Počinje golgota rata i kao utopljenici očekujemo razumjevanje za neljudske stvari koje nam se rade, a naročito to očekujemo iz Beograda koji večinski šuti. Mislim na onaj dio koji ne učestvuje aktivno u ratu. Mi i dan danas se jako veselimo nekom sportskom komentatoru i doživljavamo ga kao super nešto, samo zato što je iz Beograda, a priznaje BIH kao državu. I koliko god ja tebi vjerovala da lično nemaš protiv ove države ništa, ja vidim samo male pomake u svjesti ljudi tamo. Jer, krevelje se na moje auto u Beogradu koje ima oznaku BIH, još se nije čuo glas da je opsada Sarajeva bila nešto grozno, uvijek tu ima jedno ali....
Sa iznimkom Borisa Tadića čiji čin dolaska u Sarajevo i izvinjenja smatram velikim napredkom na ovom prostorima i ne podnosim cinične komentare zašto i kako je to uradio. Mi jednostavno, vapimo, da ljudi sa one strane Drine shvate šts e ustvari desilo i da to osude bez iti jednog ali...
Naravno, da svako mora poći od svoje avlije, i ja na primjer osuđujem događaj u Grabovici bez iti jednog ali i jedva čekam da neko radi toga bude procesuiran.
Ovo razumijem i prihvatam. Ali, hajde da saslušaš i drugu stranu. Ljudi u BIH su se isto osjećali yugosloveni, smatrali Beograd svojim glavnim gradom (i oni koji sad kažu kako nisu, većinski lažu), u školi smo pisali ćirilicu. Onda dolazi Sloba i pjesme koje idu uz to...šalji nam salate, i dolazi strah. Čuveni referendum koji smo glasali u BIh je bio najmanje neka vjekovna želja za BIH kao nezavinsom državom, nego bježanje od dominacije koja je dešavanjima naroda postala jako agresivna prema neSrbima.
Počinje golgota rata i kao utopljenici očekujemo razumjevanje za neljudske stvari koje nam se rade, a naročito to očekujemo iz Beograda koji večinski šuti. Mislim na onaj dio koji ne učestvuje aktivno u ratu. Mi i dan danas se jako veselimo nekom sportskom komentatoru i doživljavamo ga kao super nešto, samo zato što je iz Beograda, a priznaje BIH kao državu. I koliko god ja tebi vjerovala da lično nemaš protiv ove države ništa, ja vidim samo male pomake u svjesti ljudi tamo. Jer, krevelje se na moje auto u Beogradu koje ima oznaku BIH, još se nije čuo glas da je opsada Sarajeva bila nešto grozno, uvijek tu ima jedno ali....
Sa iznimkom Borisa Tadića čiji čin dolaska u Sarajevo i izvinjenja smatram velikim napredkom na ovom prostorima i ne podnosim cinične komentare zašto i kako je to uradio. Mi jednostavno, vapimo, da ljudi sa one strane Drine shvate šts e ustvari desilo i da to osude bez iti jednog ali...
Naravno, da svako mora poći od svoje avlije, i ja na primjer osuđujem događaj u Grabovici bez iti jednog ali i jedva čekam da neko radi toga bude procesuiran.
-
bosna123
#4298 Re: Desavanja u Srbiji
I ja isto...
Srbija treba proci denacifikaciju kao Njemacka, onda ni RS vise nece predstavljati problem...
Srbija treba proci denacifikaciju kao Njemacka, onda ni RS vise nece predstavljati problem...
- KatarinaKosaca
#4299 Re: Desavanja u Srbiji
Rs je bez Srbije ništa.
. Sad me podsjeti kako je Vučić u skupštini rekao Ljajiću dok nije bila oformljena vlada... Gospodine Ljajiću vi ste trenutno ništa
odoh gledat utakmicu, ubi me ova visoka politika cijeli dan

odoh gledat utakmicu, ubi me ova visoka politika cijeli dan
-
Johny
#4300 Re: Desavanja u Srbiji
Razumem da sa vase strane tako izgleda...
Uzmite u obzir nekoliko cinjenica...
Za sve vreme rata vesti iz Bosne su bile strogo ciscene od rezimskih medija, znalo se da je Sarajevo okruzeno ali niko nije imao pojma da se svakodnenvno bombarduje i da se ubijaju civili, to se ni u jednoj zaracenoj drzavi ne objavljuje dok traje rat... prikazuju ti odsecene glave nekih Srba, neke grobnice i to je to...
Niko nije imao satelitski program tada, suskalo se nesto od ljudi koji zive u inostranstvu ali to je nedovljno da se zauzme nekakav stav.
Bilo je onih koji su znali vise, ali su oni bili pod strahom da ako progovore o tome da im leti glava, govoriti protiv Slobe tad je glava u torbi, ili ce te roknuti DB, ili bosanski Srbi...
Posle je to sve polako pocelo da smrdi, kao da je neko ugasio zamrzivac pa sve smrznuto je pocelo da vonja... danas velika vecina zna, u to sam ubedjen...a dal hoce to da priznaju svi...nece... ali vazno je da Tadic kao predsednik koji je dobio nadpolovicnu vecinu na direktnom glasanju priznaje zlocin u Srebrenici i logore po Bosni, potvrdjujes da se izvinio svim zrtvama i to je ogroman korak u onome sto nazivate "denacifikacija Srbije"... ima tu jos brdo posla, ali to ide postepeno...
Malo mi naivno izgleda ta prica o "katarzi", kao, docice neki dan, a onda ce kolektivno svi Srbi proci kroz neko cistiliste... ne ide to tako, to je evolucija a ne revolucija...i svako dobronameran ce priznati da se Srbija promenila nabolje...
To sto nije idealno, kako ste vi zeleli...nisam ni ja zadovoljan, ali guramo dalje...
p.s niko ti nece praviti problem samo zbog bosanskih tabli, iste su iz za RS i za Federaciju, niko nema pojma dal si Srpskinja ili Bosnjakinja...
Uzmite u obzir nekoliko cinjenica...
Za sve vreme rata vesti iz Bosne su bile strogo ciscene od rezimskih medija, znalo se da je Sarajevo okruzeno ali niko nije imao pojma da se svakodnenvno bombarduje i da se ubijaju civili, to se ni u jednoj zaracenoj drzavi ne objavljuje dok traje rat... prikazuju ti odsecene glave nekih Srba, neke grobnice i to je to...
Niko nije imao satelitski program tada, suskalo se nesto od ljudi koji zive u inostranstvu ali to je nedovljno da se zauzme nekakav stav.
Bilo je onih koji su znali vise, ali su oni bili pod strahom da ako progovore o tome da im leti glava, govoriti protiv Slobe tad je glava u torbi, ili ce te roknuti DB, ili bosanski Srbi...
Posle je to sve polako pocelo da smrdi, kao da je neko ugasio zamrzivac pa sve smrznuto je pocelo da vonja... danas velika vecina zna, u to sam ubedjen...a dal hoce to da priznaju svi...nece... ali vazno je da Tadic kao predsednik koji je dobio nadpolovicnu vecinu na direktnom glasanju priznaje zlocin u Srebrenici i logore po Bosni, potvrdjujes da se izvinio svim zrtvama i to je ogroman korak u onome sto nazivate "denacifikacija Srbije"... ima tu jos brdo posla, ali to ide postepeno...
Malo mi naivno izgleda ta prica o "katarzi", kao, docice neki dan, a onda ce kolektivno svi Srbi proci kroz neko cistiliste... ne ide to tako, to je evolucija a ne revolucija...i svako dobronameran ce priznati da se Srbija promenila nabolje...
To sto nije idealno, kako ste vi zeleli...nisam ni ja zadovoljan, ali guramo dalje...
p.s niko ti nece praviti problem samo zbog bosanskih tabli, iste su iz za RS i za Federaciju, niko nema pojma dal si Srpskinja ili Bosnjakinja...