piupiu wrote:Eleonora wrote:Mene zanima zasto mi citamo? Mislim, zasto ljudi vole da citaju? Koja je psiholoska pozadina toga?
Ima jako puno razloga...
I usput, cudno ti je pitanje

Sto je cudno pitanje? Mi smo u sustini malo progresivniji majmuni, mislim, bica kao i sva ostala bica na planeti. I onda, negdje kroz evoluciju dodjosmo do knjige i do fenomena masovnog citanja. Mislim, ljudi prije 2000 godina nisu masovno citali, nisu ni ne-masovno citali, nisu imali sta ... Zanima me evoluciona funkcija citanja, zasto citamo? Koji je poriv, itd ... (sociolozi su cudna sorta,

). Nisam o tome nikad razmisljala -- zasto ljudi citaju. Mislim, ne moraju, dakle biraju da citaju ... ali ne mislim da se radi samo o znanju i samounapredjenju, mora biti jos koje objasnjenje.
Pa eto, upitaj sama sebe zasto si procitala neku knjigu/e? Sta si naucila iz njih, do kojih si spoznaja dosla, koje likove si uporedila sa sobom i drugim tebi bliskim ljudima, koja filozofija nekog pisca te privukla i zasto....itd itd...Odgovori sama sebi na ta pitanja pa ces si sebi sama odgovoriti na pitanje ''Zasto citas''?
Ljudi citaju knjige da bi sirili vidike, saznavali stvari, poredili se sa junacima knjiga, razumijeli neke situacije i dobili odgovore, naucili i razumijeli sta je kvantna fizika, ko je Mali princ i sta on uistinu predstavlja itd itd.
Mnogi su pisci u svojim djelima pokusavali dokuciti smisao zivota, a mozda je to neki osnovni poriv zbog kojeg citamo?!
Najzad, svako sam sebi mora odgovoriti na to pitanje. Jer svi mi citamo iz nekih razlicitih poriva, potreba, a posto nas zanimaju razlicite stvari, tako da i citamo razlicita djela.
Zato ti kazem, pitanje je cudno. Jer je tesko odgovoriti objektivno. Mislim, mozes i tako odgovorit. Ali moras napisati knjigu pod nazivom ''Zasto citamo'' i tu sve analizirati...