Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

AC_grom_DC

#4276 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

Creasy wrote:
AC_grom_DC wrote:solidna knjiga i jedna od rijetkih po kojima je snimljen film a da je film bolji od knjige (bar meni)
knjiga je dobra film je vrlo dobar :-D

Tesko da film moze biti bolji od knjige, ali aj... nisam ni citao ni gledao, ne mogu suditi. :)

da, da....jeste teško , ali u ovom slučaju , mada je "parfem" navodno najprodavanija knjiga u Njemačkoj svih vremena, film je tako dobro urađen da je prešišao knjigu po kvalitetu al opet kažem da je to moje subjektivno mišljenje.

ima još primjera knjiga VS film u kojoj je kvalitet na strani filma...."Kum" Maria Puza npr. a moram spomenuti i domaći film Bahrudina Bate Čengića "Gluhi barut" , snimljen po romanu Branka Ćopića i za mene jedan od 5 naših najkvalitetnijih filmova.
leticija

#4277 Re: Šta trenutno čitate?

Post by leticija »

Meni niti jedan film nije bio bolji od knjige, narocito se razocaram u rezisera i njegov izbor glumaca.
Ponekad mi je tesko da shvatim kako je moguca tako drasticna razlika u vidjenju istih likova iz iste knjige.
Ali eto, dogadja se, razliciti smo....
piupiu

#4278 Re: Šta trenutno čitate?

Post by piupiu »

Eleonora wrote:
Mene zanima zasto mi citamo? Mislim, zasto ljudi vole da citaju? Koja je psiholoska pozadina toga?
Ima jako puno razloga... :-)
I usput, cudno ti je pitanje :-D
Sto je cudno pitanje? Mi smo u sustini malo progresivniji majmuni, mislim, bica kao i sva ostala bica na planeti. I onda, negdje kroz evoluciju dodjosmo do knjige i do fenomena masovnog citanja. Mislim, ljudi prije 2000 godina nisu masovno citali, nisu ni ne-masovno citali, nisu imali sta ... Zanima me evoluciona funkcija citanja, zasto citamo? Koji je poriv, itd ... (sociolozi su cudna sorta, :D). Nisam o tome nikad razmisljala -- zasto ljudi citaju. Mislim, ne moraju, dakle biraju da citaju ... ali ne mislim da se radi samo o znanju i samounapredjenju, mora biti jos koje objasnjenje.
piupiu

#4279 Re: Šta trenutno čitate?

Post by piupiu »

komi wrote:ja sam prije svega kolekcionar
onda volim uživati u rečenicama
:thumbup:

Divno -- 'uzivati u recenicama', uzivanje u jeziku ...
Eleonora

#4280 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Eleonora »

piupiu wrote:
Eleonora wrote:
Mene zanima zasto mi citamo? Mislim, zasto ljudi vole da citaju? Koja je psiholoska pozadina toga?
Ima jako puno razloga... :-)
I usput, cudno ti je pitanje :-D
Sto je cudno pitanje? Mi smo u sustini malo progresivniji majmuni, mislim, bica kao i sva ostala bica na planeti. I onda, negdje kroz evoluciju dodjosmo do knjige i do fenomena masovnog citanja. Mislim, ljudi prije 2000 godina nisu masovno citali, nisu ni ne-masovno citali, nisu imali sta ... Zanima me evoluciona funkcija citanja, zasto citamo? Koji je poriv, itd ... (sociolozi su cudna sorta, :D). Nisam o tome nikad razmisljala -- zasto ljudi citaju. Mislim, ne moraju, dakle biraju da citaju ... ali ne mislim da se radi samo o znanju i samounapredjenju, mora biti jos koje objasnjenje.
Pa eto, upitaj sama sebe zasto si procitala neku knjigu/e? Sta si naucila iz njih, do kojih si spoznaja dosla, koje likove si uporedila sa sobom i drugim tebi bliskim ljudima, koja filozofija nekog pisca te privukla i zasto....itd itd...Odgovori sama sebi na ta pitanja pa ces si sebi sama odgovoriti na pitanje ''Zasto citas''?
Ljudi citaju knjige da bi sirili vidike, saznavali stvari, poredili se sa junacima knjiga, razumijeli neke situacije i dobili odgovore, naucili i razumijeli sta je kvantna fizika, ko je Mali princ i sta on uistinu predstavlja itd itd.
Mnogi su pisci u svojim djelima pokusavali dokuciti smisao zivota, a mozda je to neki osnovni poriv zbog kojeg citamo?!
Najzad, svako sam sebi mora odgovoriti na to pitanje. Jer svi mi citamo iz nekih razlicitih poriva, potreba, a posto nas zanimaju razlicite stvari, tako da i citamo razlicita djela.
Zato ti kazem, pitanje je cudno. Jer je tesko odgovoriti objektivno. Mislim, mozes i tako odgovorit. Ali moras napisati knjigu pod nazivom ''Zasto citamo'' i tu sve analizirati... :D
Soul_Sista

#4281 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Soul_Sista »

piupiu wrote:Mene zanima zasto mi citamo? Mislim, zasto ljudi vole da citaju? Koja je psiholoska pozadina toga?

Trenutno citam The Sexual Life of Catherine M ... zanimljivo.
Mozda nije odgovor na tvoje pitanje, ali se djelomicno mozda moze naci odgovor na njega pitanjem...zasto mi pisemo?
Oni koji pisu po meni stvaraju sebe i osjecaju ono svoje duhovno ja koje opet lezi u svima nama. Ali eto opet svi ne pisemo. Mozda se i kroz radnju citanja odvija proces nekog stvaranja nas samih tim sto se prepoznajemo ili ne prepoznajemo sa likovima i temama ali i nismo bas svjesni toga kao onaj sto drzi olovku u ruci...bog me ubio ako znam o cemu pricam ali od prilike u tom pravcu mislim da se nazire jedan dio odgovora na ovo po meni vrlo vazno pitanje za evoluciju majmuna tj. covjeka. :)
AC_grom_DC

#4282 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

"Kako vojnik popravlja gramofon" je nesumnjivo knjiga vrijedna čitanja, napisao je pisac koji se preziva Stanišić. Novi val, naš bosanski pisac, atmosfera knjige i nije baš nešto ružičasta ali je njen kvalitet , tj. jedan od kvaliteta, nit sofisticiranog humora koji kao da se proteže tačno preko sredine svake stranice (vertikalno) te knjige.

P. S
al su mi ogavne one tzv. "uši" na knjigama koje čitaoci podviju da bi zabilježili dokle su stigli sa čitanjem.Mislio sam da je to skroz demode, zavrtanje "ušiju" na knjizi mislim, al jok ne lezi vraže , sinoć nađoh zavrnute "uši" na 87 stranici knjige "Kako vojnik popravlja gramofon" :lol:
sadmire

#4283 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

AC_grom_DC wrote:"Kako vojnik popravlja gramofon" je nesumnjivo knjiga vrijedna čitanja, napisao je pisac koji se preziva Stanišić. Novi val, naš bosanski pisac, atmosfera knjige i nije baš nešto ružičasta ali je njen kvalitet , tj. jedan od kvaliteta, nit sofisticiranog humora koji kao da se proteže tačno preko sredine svake stranice (vertikalno) te knjige.

P. S
al su mi ogavne one tzv. "uši" na knjigama koje čitaoci podviju da bi zabilježili dokle su stigli sa čitanjem.Mislio sam da je to skroz demode, zavrtanje "ušiju" na knjizi mislim, al jok ne lezi vraže , sinoć nađoh zavrnute "uši" na 87 stranici knjige "Kako vojnik popravlja gramofon" :lol:
Slazem se sa preporukom, iako je izvorno pisana na njemackom, sadrzi onaj nas tipicni humor koji se nije izgubio ni u prevodu. Stvarno neobicna situacija, da moramo prevoditi naseg pisca, al eto, ima svega u danasnje vrijeme.
Ja sam se pred kraj malo poceo gubiti u onom nadrealnom nakon njegovog dolaska-povratka u Visegrad i nisam se uspio ponovo pronaci. Valjda se to mora pazljivije i dublje iscitati, drugi put ce biti bolje.

I za te usi se slazem, mada to nisam cesto vidjao, mene vise cudi kako ljudi ne mogu zapamtiti dokle su stigli pa knjigu ostave otvorenu i naopacke okrenutu. I tako danima!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4284 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

piupiu wrote:
možda je jedan segment što nam dozvoljava određenu slobodu da likove kreiramo po svojim mjerilima. mislim one detalje koje pisac ne daje. pa nam možda zato i film poslije pročitane knjige uglavnom bude razočarenje i nemjerljivo, jer smo većinu toga drugačije zamišljali od režisera (sasvim logično)...

dok smo u čitanju knjige sukreatori, u filmu smo pasivni posmatrači...

eto, samo sam nabacio jednu ideju :)
Creasy

#4285 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Creasy »

Chmoljo wrote:
piupiu wrote:
možda je jedan segment što nam dozvoljava određenu slobodu da likove kreiramo po svojim mjerilima. mislim one detalje koje pisac ne daje. pa nam možda zato i film poslije pročitane knjige uglavnom bude razočarenje i nemjerljivo, jer smo većinu toga drugačije zamišljali od režisera (sasvim logično)...

dok smo u čitanju knjige sukreatori, u filmu smo pasivni posmatrači...

eto, samo sam nabacio jednu ideju :)
Pa upravo to. Dok citas neki opis iz knjige, u glavi pravis sliku koja odgovara tvom ukusu, bilo kad se tice neke zene, kuce, livade... :D Kreiras osobu po svom vidjenju, kreiras neku situaciju, neku reakciju... parafrazirajuci je iz svog vlastitog zivota. I naravno, onda kad odgledas film, vidis da ta djevojka nije onako lijepa kako si je ti zamisljao, kao sto nijedna glumica ne moze odglumiti neku scenu onako kako si je ti zamislio... Ta kuca npr. odgovara opisu, ali to nije ni priblizno onoj kuci koju si ti citajuci knjigu u glavi kreirao... :)
I upravo zbog toga nijedan film ne moze biti bolji od istoimene knjige.
sorei

#4286 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sorei »

.
Last edited by sorei on 02/02/2011 00:28, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4287 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

ovo je sljedeće :D

Image
wewa

#4288 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

Salome_ wrote:
wewa wrote:bariko, city - uzivam od prvog retka :thumbup:
Čitam "Zamkove gnjeva", a pročitala sam "Ocean more", "Novecento" i "Svilu". Samo mi se "Svila" nije svidjela, površna je, štura i uopće mi nije jasno zašto je popularan baš po tom djelu. Ostale knjige su mu prekrasne. "Ocean more" je jedna od boljih knjiga koju sam pročitala posljednjih godina. Kupila sam "Emmaus", ali još nisam počela čitati. "Zamkovi gnjeva" ili u hrvatskom prevodu "Kule od bijesa" su skoro genijalne. Znači, i "City" mu je odličan?
da, tako je dobra da je silom ostavljam da ne procitam u jednom dahu. izvrstan pisac, u posljednje vrijeme su me on i palahniuk tako opcinili od knjizevnika. knjizevnice su opet prica za sebe :)
Aurora Borealis

#4289 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Aurora Borealis »

Trenutno ovo:

Image
sadmire

#4290 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

komi wrote:ovo je sljedeće :D

Image
nek ti je sa srecom, bas cu pratiti koliko ce ti trebati da je zavrsis!? I kakvi su dojmovi! ja je imam kuci na njemackom al nikako da se nakanim da je pocnem citati, kad vidim preko 700 strana, jos sitno napisano, uvijek mi se neka druga knjiga isprijeci!

Trenutno se pripremam za njega putem John T. Lescroarta, "Das Urteil" ova knjiga ima 650 strana pa mi dobro dodje za zagrijavanje!
A uporedo sam krenuo i sa Hadrijanovim memoarima, normalno ne citam knjige koje su napisale zene, izuzev Agathe Christie, al eto, ova mi se cini jako interesantno!
bez_ideje

#4291 Re: Šta trenutno čitate?

Post by bez_ideje »

Imam identicno izdanje.......pametnica mala uzela citat u 8 osnovne :mrgreen: :skoljka: :run:
Sada je sve ostavljam za neki "trenutak"....ne znam sto

Elem...uzela Hercoga nanovo.....vadim neke recenice. Ima duha ta knjiga
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4292 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

znam ljude koji 1000 stranica pročitaju za nekoliko dana
moje klatno ima 450 stranica al sitnih
znajući sebe trebat će mi barem 50 dana :D
leticija

#4293 Re: Šta trenutno čitate?

Post by leticija »

Za nekoliko dana se moze procitati 1000 stranica Mome Kapora ili Branka Copica, ali Umberta Eka ili Orhana Pamuka, sigurno ne moze.
Julistana

#4294 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Julistana »

leticija wrote:Za nekoliko dana se moze procitati 1000 stranica Mome Kapora ili Branka Copica, ali Umberta Eka ili Orhana Pamuka, sigurno ne moze.
Ma tu se radi o dubinama, Kapor i Branko se prelete ali Umberto je Eko :-D
medvjed23

#4295 Re: Šta trenutno čitate?

Post by medvjed23 »

ja ispušem poslije 30 stranica, 40 maksimalno :skoljka:
AC_grom_DC

#4296 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

Knjigu "Rezervni dijelovi " sam pročitao za jednu jedinu noć......negdje oko 8 sati čitanja.

"Mi djeca s kolodvora Zoo" , drugo čitanje, također sam dogurao od 22 do pola 4 ujutro, bez želje da prekinem, al ipak sam morao malo drinjat' jer na posao ustajem u pola 7.

i tako..... :)
Eleonora

#4297 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Eleonora »

Poeziju Enesa Kurtovića i odusevljena sam čikom :D
Julistana

#4298 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Julistana »

AC_grom_DC wrote:"Mi djeca s kolodvora Zoo" , drugo čitanje, također sam dogurao od 22 do pola 4 ujutro, bez želje da prekinem, al ipak sam morao malo drinjat' jer na posao ustajem u pola 7.
Slicno tako sam i ja procitala "Dnevnik jedne narkomanke" od Margaret Clark. Drustvena stvarnost me uvijek prikuje do kraja :sad:
sadmire

#4299 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Julistan wrote:
AC_grom_DC wrote:"Mi djeca s kolodvora Zoo" , drugo čitanje, također sam dogurao od 22 do pola 4 ujutro, bez želje da prekinem, al ipak sam morao malo drinjat' jer na posao ustajem u pola 7.
Slicno tako sam i ja procitala "Dnevnik jedne narkomanke" od Margaret Clark. Drustvena stvarnost me uvijek prikuje do kraja :sad:
Mene usto jos i navede da obidjem mjesta koja su opisana u tim, kako ih nazvati, dokumentaristickim romanima, ili autobiografijama, nebitno! Kad sam bio sa skolom u Berlinu, prvo sto mi je bilo na pameti je da obiđem taj cuveni kolodvor!
Slicno se osjecam i kada citam knjige sa ratnom tematikom, koje opisuju nasu surovu stvarnost!
Altheda

#4300 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Altheda »

Srebrni ključ - Howard P. Lovecraft
Post Reply