Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bušman

#4276 Re: Evolucija

Post by Bušman »

dragonz wrote:Hoće li uskoro koji od ovih evoluiranih afričkih majmuna završiti filozofiju ili je to ostalo rezervirano za milione godina koje su već prošle ?

Molio bih za razuman odgovor bez vrijeđanja sa moje ili strane koja misli da može odgovoriti.
Da si pratio ovu temu pa barem zadnjih 20ak stranica minus trollanje znao bi odgovor. Africki majmuni ce uskoro zavrsiti filozofiju, barem oni koji su apsolventi na tom studiju.

Image
harač

#4277 Re: Evolucija

Post by harač »

Ne znam da li je bilo, ali fin je idiot's guide, i odgovara na mnoga "prosta" (glupa) pitanja koja se i ovdje mogu pročitati

http://www.youtube.com/watch?v=hqGX08Og ... h_response
dragonz

#4278 Re: Evolucija

Post by dragonz »

harač wrote:Ne znam da li je bilo, ali fin je idiot's guide, i odgovara na mnoga "prosta" (glupa) pitanja koja se i ovdje mogu pročitati

http://www.youtube.com/watch?v=hqGX08Og ... h_response

Richard Dawkins pametuje na tvome linku skoro 49 minut, a obrukao se na banalnom pitanju učenice ili vjerovatno ne voli da gleda dokumentarce o prirodi
Bušman

#4279 Re: Evolucija

Post by Bušman »

dragonz wrote:Richard Dawkins pametuje na tvome linku skoro 49 minut, a obrukao se na banalnom pitanju učenice ili vjerovatno ne voli da gleda dokumentarce o prirodi
I dobro je da toj gluposti nije davao previse paznje. Naravno da se slatka i slana voda mijesaju. To je jedan od osnovnih zakona u hemiji. Jedino sto ljude zbunjuje je pritisak vodene struje koji itekako utice na mjesto gdje se slana i slatka voda mijesaju, ali se definitivno mijesaju. I jos se prostorni gradijent koncentracije soli mijenja postepeno od male do velike od slatke do slane vode.
Ne znam kako uopce neko moze vaditi taj argument i predstavljati kao naucnu cinjenicu, kad se radi o nevjerovatnoj gluposti.

BTW, jedini dokumentarci i clanci na internetu koji govore o ovom "fenomenu" su oni islamisticki. To definitivno obara kredibilitet takve teorije.
ellec

#4280 Re: Evolucija

Post by ellec »

---------------------------

harač

#4281 Re: Evolucija

Post by harač »

Bušman wrote:
dragonz wrote:Richard Dawkins pametuje na tvome linku skoro 49 minut, a obrukao se na banalnom pitanju učenice ili vjerovatno ne voli da gleda dokumentarce o prirodi
I dobro je da toj gluposti nije davao previse paznje. Naravno da se slatka i slana voda mijesaju. To je jedan od osnovnih zakona u hemiji. Jedino sto ljude zbunjuje je pritisak vodene struje koji itekako utice na mjesto gdje se slana i slatka voda mijesaju, ali se definitivno mijesaju. I jos se prostorni gradijent koncentracije soli mijenja postepeno od male do velike od slatke do slane vode.
Ne znam kako uopce neko moze vaditi taj argument i predstavljati kao naucnu cinjenicu, kad se radi o nevjerovatnoj gluposti.

BTW, jedini dokumentarci i clanci na internetu koji govore o ovom "fenomenu" su oni islamisticki. To definitivno obara kredibilitet takve teorije.
:lol: imaš strpljenja, ja iskreno nisam mislio da je onaj post ozbiljan :-)
Bušman

#4282 Re: Evolucija

Post by Bušman »

harač wrote: :lol: imaš strpljenja, ja iskreno nisam mislio da je onaj post ozbiljan :-)
Ma jok, samo sam alergican na budalastine. :D :D
Dahon

#4283 Re: Evolucija

Post by Dahon »

dragonz wrote:Hoće li uskoro koji od ovih evoluiranih afričkih majmuna završiti filozofiju ili je to ostalo rezervirano za milione godina koje su već prošle ?

Molio bih za razuman odgovor bez vrijeđanja sa moje ili strane koja misli da može odgovoriti.

Dobro,nije baš završija filozofski fakultet,ali možda prođe na drugom mjestu.
http://www.youtube.com/watch?v=nBFhvrAOFqY
Bušman

#4284 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Dahon wrote:Dobro,nije baš završija filozofski fakultet,ali možda prođe na drugom mjestu.
http://www.youtube.com/watch?v=nBFhvrAOFqY
Evo ti jedan africki majmun koji je zavrsio filozofiju i jedan je od najznacajnijih filozofa na svijetu.

Napominjem, da video ima jos nastavaka. :)
Dahon

#4285 Re: Evolucija

Post by Dahon »

Ja nigdje nevidim majmuna,vidim čovjeka koji je prehlađen,sa malo posebnim ponašanjem.
Bušman

#4286 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Dahon wrote:Ja nigdje nevidim majmuna,vidim čovjeka koji je prehlađen,sa malo posebnim ponašanjem.
Bušman wrote:Image
Je li sada jasnije?
Dahon

#4287 Re: Evolucija

Post by Dahon »

Majmuni su majmuni a ljudi su ljudi.
Majmun evoluira u čovjeka i nema više nazad.

Mogu da pretpostavim,šta Dawkins propagira,izjednačavajući ljude iz Afričkih plemena sa majmunima.
To je čisti rasizam.To više nema veze sa naukom,jer trojica od kandidata na slici,su na putu da postanu
ljudi.Četvrti to več jeste,što u prenesenom značenju,znači,da se njega ne prizna za čovjeka.
Takva stanovišta i uvjerenja,vode ka katastrofama svjetskih razmjera,tj.do istrebljenja čitavih naroda.

Evo vam jedan drastičan i očigledniji primjer.Vi ste komandant svemirskog broda,koji se spustiona na jednu
naseljenu planetu,Galaksija Andromeda,sektor proksima 16,sunčev sistem Orion,planeta treča,RAON,
(dobro da nije Dahon).
Na toj planeti naiđete na primate,čovjekolike ljude koji žive u pečinama.
Vi čete,(ovo vam je polaganje ispita za komandanta),te primate proglasiti majmunima,nižom rasom,bolje reći
životinjama,kada se zna daljnji postupak.Istrbljenje,eliminacija majmuna i zauzimanje planete.

Pod dva,poštovat čete evoluciju tih primata,jer smo i mi nekad bili isto tako u pečinama,ali na svojoj planeti,
i odlučiti da ih se ostavi i nemješa u njihov razvoj.Sjesti u svoj brod i produžiti dalje,jer,planeta je njihova.

Mi smo u prednosti samo za toliko,što je na našoj planeti,začetak života počeo ranije.

P.S. Možda žudite za dobivanje medalje za hrabrost,u strašnim bitkama,laserima protiv drvenih kopalja.
Imali su čak i zavezano,noštreno kamenje na vrhu koplja.
¤ jelena ¤

#4288 Re: Evolucija

Post by ¤ jelena ¤ »

Dahon wrote:
Mogu da pretpostavim,šta Dawkins propagira,izjednačavajući ljude iz Afričkih plemena sa majmunima.
To je čisti rasizam.To više nema veze sa naukom,jer trojica od kandidata na slici,su na putu da postanu
ljudi.Četvrti to več jeste,što u prenesenom značenju,znači,da se njega ne prizna za čovjeka.
Takva stanovišta i uvjerenja,vode ka katastrofama svjetskih razmjera,tj.do istrebljenja čitavih naroda.

Evo vam jedan drastičan i očigledniji primjer.Vi ste komandant svemirskog broda,koji se spustiona na jednu
naseljenu planetu,Galaksija Andromeda,sektor proksima 16,sunčev sistem Orion,planeta treča,RAON,
(dobro da nije Dahon).
Vi čete,(ovo vam je polaganje ispita za komandanta),te primate proglasiti majmunima,nižom rasom,bolje reći
životinjama,kada se zna daljnji postupak.Istrbljenje,eliminacija majmuna i zauzimanje planete.

Pod dva,poštovat čete evoluciju tih primata,jer smo i mi nekad bili isto tako u pečinama,ali na svojoj planeti,
i odlučiti da ih se ostavi i nemješa u njihov razvoj.Sjesti u svoj brod i produžiti dalje,jer,planeta je njihova.

Mi smo u prednosti samo za toliko,što je na našoj planeti,začetak života počeo ranije.

P.S. Možda žudite za dobivanje medalje za hrabrost,u strašnim bitkama,laserima protiv drvenih kopalja.
Ljudi iz afričkih plemena....rasizam.... :?

Hm, jesi li siguran da baš Dawkins ovo boldirano izjednačava i propagira rasizam ili možda ti, naprosto, ne uočavaš razliku između hominida (i ljudi i majmuni) i afričkih plemena (samo ljudi) u ovoj tvojoj (pogrešnoj?) pretpostavci?

http://en.wikipedia.org/wiki/Ape

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_evol ... rican_apes

http://en.wikipedia.org/wiki/Hominidae

Biologists classify humans, along with only a few other species, as great apes (species in the family Hominidae). The Hominidae include two distinct species of chimpanzee (the bonobo, Pan paniscus, and the common chimpanzee, Pan troglodytes), two species of gorilla (the western gorilla, Gorilla gorilla, and the eastern gorilla, Gorilla graueri), and two species of orangutan (the Bornean orangutan, Pongo pygmaeus, and the Sumatran orangutan, Pongo abelii).

The African apes = great apes = Hominidae = chimpanzees (bonobos), gorillas and humans (William Shakespeare, Slavoj Žižek).

Ako su ta trojica kandidata, kako ti kažeš: na putu da postanu ljudi, gdje se onda - po tvom mišljenju - uputio ovaj četvrti?

I još nešto nikako da skontam, a ne bih uprazno da pretpostavljam, pa bolje da pitam:
zašto bih ja polagala ispit za komandanta tog svemirskog broda, ako sam, sudeći po početnoj pretpostavci, već komandant? :-? Isto važi i za bilo kog drugog forumaša, koji je pročitao ovaj tvoj post. :D

Ili: u ovom tvom primjeru nešto ne fercera kako treba. Možda ne bi bilo loše da ubaciš i treću opciju...

P.S. De se malkice presaberi.... kako za „nekulturu ophođenja“, tako i za ničim izazvanu priču o Dawkinsovom rasizmu. Nekulturu ophođenja si već ispoljio i prije nego što si je pokušao pripisati drugima, a za rasizam....na „dobrom“ si putu, ali nadam se da nećeš.
Ateista

#4289 Re: Evolucija

Post by Ateista »

Dahon wrote:Majmuni su majmuni a ljudi su ljudi.

(dobro da nije Dahon).

Nesto si ti tu pogresno shvatio... :D
Bušman

#4290 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Ni tigar nije vise macka, ali pripada porodici macaka, i to velikih.
Dahon wrote:Mogu da pretpostavim,šta Dawkins propagira,izjednačavajući ljude iz Afričkih plemena sa majmunima.
To je čisti rasizam.
:-) :-) :-) :-) :-)

Malo si se zabunooo :-) :-) cuj ljude iz africkih plemena izjednacava sa majmunima, a covjek na konferencijama nosi majicu "Proud African". :D
Dahon wrote:Evo vam jedan drastičan i očigledniji primjer.Vi ste komandant svemirskog broda,koji se spustiona na jednu naseljenu planetu,Galaksija Andromeda,sektor proksima 16,sunčev sistem Orion,planeta treča,RAON,
(dobro da nije Dahon).

:D :D :D
I kakve sad ovo veze ima sa temom? Naravno potpisujem se uz komentar @¤ jelena ¤ po pitanju smislenosti posta i toga kako je nepismeno napisan.
harač

#4291 Re: Evolucija

Post by harač »

mene zanima ko je zajednički predak internet trollova (osnovna karakteristika: neuništivost)
Bušman

#4292 Re: Evolucija

Post by Bušman »

harač wrote:mene zanima ko je zajednički predak internet trollova (osnovna karakteristika: neuništivost)
Staphylococcus aureus? :D :D
GAU8

#4293 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Ateista wrote:

(dobro da nije Dahon).

Nesto si ti tu pogresno shvatio... :D
I ja sam primijetio vrlo visok nivo elementarnog neznanja i pogresne interpretacije najosnovnijih pojmova i cinjenica.
Muka za citati... :run:
Dahon

#4294 Re: Evolucija

Post by Dahon »

Da neodgovaram svakom posebno,evo jedan generalni odgovor,jer očigledno da istu sliku gledamo i isti tekst,
a tumačimo na različite načine.

Na slici doslovno piše;"Afrički majmuni su gorile,ljudi,bonobasi i čimpanze".
Recite mi šta ljudi rade među nabrojanim,vrstama majmuna.

Ako ljudi nemaju tu šta da rade,onda su namjerno ubačeni.Pitanje je,sa kojom svrhom???
Izvinite,ali ja sebe nevidim u ulozi majmuna,a pretpostavljam da ni vama nije draga ta uloga.Dobro,
mi nismo u Africi,ali nemojte da vas to tješi,jer kako nam ide,brzo čemo se nači u tom društvu,jer
umjesto da im pomažemo i mi njih dižemo,mi se spuštamo prema njima.

Zašto je Dawkins to tako složija,možemo samo da pretpostavljamo.
- Možda je Dwkins dobio naruđbu od nekih militantnih nacističkih i rasističkih skupina i organizacija,
da postavi tezu o bliskosti čovjeka i majmuna do neprepoznatljivosti,za određena područja.
- Možda je Dawkins sam indoktriniran rasističkom ideologijom.
- Možda je sve samo dobra šala,koja je vrimenom postala sve prihvačenija zbilja.
- Postoji još jedna mogučnost.Možda je parcelizacija vrsta prefino napravljena,iduči od majmuna,prema nama,
kada je letvica malo visoko postavljena,gdje završavaju majmuni,a počinje čovjek.

Ali zašto razbijati glavu,najbolje je pitati samog Dawkinsa,šta je pisac htio da kaže.

P.S. Zar niste shvatili da je "polaganje ispita za komandanta"samo dobra šala.
dr.Gonzo

#4295 Re: Evolucija

Post by dr.Gonzo »

Ako ljudi nemaju tu šta da rade,onda su namjerno ubačeni.Pitanje je,sa kojom svrhom???
Zato sto ljudi i majmuni imaju zajednicke pretke :wink:
Svrha je jednostavna: istina i znanje :)
ellec

#4296 Re: Evolucija

Post by ellec »

Dahon wrote:Da neodgovaram svakom posebno,evo jedan generalni odgovor,jer očigledno da istu sliku gledamo i isti tekst,
a tumačimo na različite načine.

Izvinite,ali ja sebe nevidim u ulozi majmuna,a pretpostavljam da ni vama nije draga ta uloga.Dobro,
mi nismo u Africi,ali nemojte da vas to tješi,jer kako nam ide,brzo čemo se nači u tom društvu,jer

Zašto je Dawkins to tako složija,možemo samo da pretpostavljamo.
- Možda je Dwkins dobio naruđbu od nekih militantnih nacističkih i rasističkih skupina i organizacija,
da postavi tezu o bliskosti čovjeka i majmuna do neprepoznatljivosti,za određena područja.
- Možda je sve samo dobra šala,koja je vrimenom postala sve prihvačenija zbilja.
- Postoji još jedna mogučnost.Možda je parcelizacija vrsta prefino napravljena,iduči od majmuna,prema nama,
kada je letvica malo visoko postavljena,gdje završavaju majmuni,a počinje čovjek.

Ali zašto razbijati glavu,najbolje je pitati samog Dawkinsa,šta je pisac htio da kaže.

P.S. Zar niste shvatili da je "polaganje ispita za komandanta"samo dobra šala.
Kad budes svjestan ogromnih vremenskih razdoblja, faktora okoline koja su uticala uz ta ogromna razdoblja, adaptaciju, fosilne ostatke, samu geneticku kompleksnost koju mozes procitati ako prelistat malo ovu temu, e tek onda iznosi svoje zakljucke, do tada svojim lupetanjem na onoj slici spadas sasvim ispod svih vrsta koje su na njoj. ;-)
NIN

#4297 Re: Evolucija

Post by NIN »

Procitaj makar svoju knjigu. Ne brukaj se 'vako, ziv bio. :wink:
NIN

#4298 Re: Evolucija

Post by NIN »

dje mi je @nukleus jaran? :D

Da mi je znat' jel' nas'o one Ruse da Hin pita za onu bebu.

Al' haj', znam, nema se posla pa se cojk zabavi glupostima... :D
Bušman

#4299 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Dahon wrote:Ako ljudi nemaju tu šta da rade,onda su namjerno ubačeni.Pitanje je,sa kojom svrhom???
Nije bitno sta ti mislis/smatras/osjecas. Tvoja DNK kaze da si veliki africki majmun i to je tako. Ja iskreno nemam nista protiv, samo ucvrscuje moje humanisticke ideje da moramo biti odgovorni prvo prema sebi i drugim ljudima, a zatim i prema nasim blizim i daljim rodjacima zivotinjama.
Dahon wrote:Zašto je Dawkins to tako složija,možemo samo da pretpostavljamo.
Prva teza ti je pobijena, ali ne moras to prihvatiti. Kao i druga. Treca ti nema smisla, jer je nauka vrlo ozbiljna stvar. Ne postoji gradacija majmun->covjek, covjek jeste majmun; to kaze njegova DNK. Veca je razlika izmedju domace macke i iberijskog linksa (vrsta risa) nego izmedju cimpanze i covjeka; tako kaze DNK.
fatamorgana

#4300 Re: Evolucija

Post by fatamorgana »

NIN wrote:dje mi je @nukleus jaran? :D
Da ga nije ko banovo?
Post Reply