VladaFBiH wrote:mene samo interesuje ako mi neko može pomoći da egzaktno izračunamo koliki je to u stvari gubitak za privredu F BiH to što više nema aluminija.
Ovo su neke pretpostavke za računanje koje sam uzeo kao osnovu ali mi nedostaje informacija pa ako neko ima neka napiše:
1. Aluminij je u top 3-5 uvoznika u BiH (nisam uspio da pronađem koliko uvoze na godišnjem nivou tako da ne mogu ni krenuti s računanjem

)
2. EP HB-u ne plaća struju tako da druga kompanija gomila gubitke (ne ulazim u cijenu iste jer je ne plaća i ovo treba uvrstiti u kalkulaciju) - ceh plaćaju krajnji korisnici a struja se može izvoziti odnosno prestati uvoziti tako da je efekt po EP jako pozitivan
3. EP BiH zbog njega poslovala s gubitkom (dobijao cijenu pola godine ispod proizvodne cijene) - ovo je stavljeno čisto da se zna da su obje EP na gubitku s ovom kompanijom - efekat neutralan jer EP BiH već odavno ne isporučuje Aluminiju
4. Ne plaća doprinose već godinu i pol dana - zdravstveno i penziono kao najvažniji faktor u ovome ne gube ništa što već nisu izgubili ranije
5. Oslobođen carine od 4,5% na uvoz nelegiranog aluminija davne 2017te - nikakav efekt na budžet se neće desiti koji se nije već desio
6. Izvoz je 320miliona odnosno oko 2,6% ukupnog izvoza BiH (za stvarni efekt treba umanjiti i uvoz koji postoji zbog njih - sirovina & struja)
7. Željeznice gube jednog od najvećih klijenata - ovdje vidim najveći uticaj propasti Aluminija
8. Povezane firme gube izvor jeftine sirovine (Feal i slični) - iskreno nije mi ih žao jer će imati samo manju dobit a aluminij će nabavljati po tržišnim cijenama ali treba i ovo uključiti u kalkulaciju zbog stvarnog efekta
9. Privreda Mostara gubi direktno zbog gubitka radnih mjesta 3000KMx900x12=32.400.000KM na godišnjem nivou - ovdje će najviše osjetiti građani efekt zatvaranja tvornice
10. Nema više "dotiranja" iz budžeta u kompaniju - novac ostaje za perspektivne kompanije (bez političkih konotacija ovdje molim Vas)
11. Slobodno dodajte
Napomena: Nije cilj da se neko raduje ili nešto slično već da vidimo koliki je stvarni efekt gašenje proizvodnje - mislim da je puno manji nego što se priča ali je i dalje veliki.
1. Aluminij je bio 3. izvoznik i 4. uvoznik, ako se ne varam. Nekad je znao biti i 2. izvoznik, ali opet kotirao kao veliki uvoznik (struja, glinica)
2. Aluminij je u zadnje vrijeme nabavljao dosta energije preko posrednika, a ne direktno od EP HZHB. A elektru su zavalili koliko su mogli - još bi, ali nje bilo prostora jer bi se ugrozila EP.
3. EP BiH odavno nema ništa s Aluminijem, a profitabilnost izostaje radi rudnika i starih termo blokova
4. Ne plaća doprinose, ali Vlada FBiH je uletila nekoliko miliona da ih plate (tako da priča o koristi Aluminija za zajednicu gubi na značaju, ako im i to mora pokrivati budžet - iz šupljeg u prazno)
5. To za nelegirani aluminij će biti važno ako Rusi i PPD završe preuzimanje, a danas baš i nije relevantno.
6. Izvoz je znao biti i 360 miliona, ali je i uvoz bio ogroman. Zapravo, po uvozu ispred Aluminija su samo naftne kompanije. Problem je u prirodi onog što se uvozilo i izvozilo - uvozili sirovinu u vidu glinice i energije, izvozili drugu sirovinu u vidu aluminijskih balvana, pa je malo dodane vrijednosti (a zadnjih 10 godina je bio u minusu, pa ne znam ni da li se moze reci da je bilo dodane vrijednosti)
7. Zeljeznice ce najebat, pa cak i ako se nastavi proizvodnja, jer su vecinu prometa imale na glinici i ingotima. Bez elektrolize, Zeljeznice ce imati velik pad prometa.
8. Feal moze nabaviti uvozni aluminij po slicnoj ili cak nizoj cijeni (zapravo takvog aluminija je vec bilo, cak i na domacem trzistu, npr. iz Rusala)
9. Mostar i budzet HNK ce imati veliki problem, ali samo ako se preko noci eliminisu sva radna mjesta i plate (a nece). Ako do toga ipak dodje, Mostar gubi 1 u 25 do 27 radnika, s nadprosjecnim primanjima. Posljedice ce se osjetiti od Konjica do Neuma.
10. Dotiranje bi sad moglo biti i vece, tako da ne vjerujem da ce tu biti neke ustede
11. Krediti zaposlenih -- sindikat kaze da 900 radnika ima preko 15 miliona kredita, odnosno vise od 16,000 po osobi u prosjeku.
12. Sporiji razvoj energetskog sektora, jer je EP HZHB fasovala 300 miliona duga, a EP BiH ce morati brisati neke projekte (termo blokove u Kaknju, Banovicima, Tuzli itd)... Aluminij je gutao 225MW-250MW energije svaki sat, pa bez toga nema smisla ni graditi zamjenski kapacitet za neke blokove. EP HZHB ce biti u goroj situaciji za izgradnju novih elektrana (obnovljivih izvora), dok ce EP BiH stare blokove drzati u pogonu duze no sto je planirano, i potrovati vise ljudi jer nece preci na moderniju tehnologiju
13. Ako Mostar gubi 1 od 25 zaposlenih, a svi su sa "zapadne strane", to znaci da ce ta strana izgubiti na 13 do 15 zaposlenih izgubiti jednog, uz osjetan pad prosjecne plate u kantonu, a narocito samom gradu. HNK je jedini kanton koji uz Sarajevski ima prosjek preko 1000KM. Cijeli kanton ima 50 i kusur hiljada zaposlenih. Ako se izbaci 900 s platama koje su 2-3 puta vece od prosjeka, i prosjek ce se srozati (ovo je samo u najgorem scenariju, ako bi svi zaposlenici prestali primati platu, a do toga ipak nece doci)