Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
- Muhamed Đakmić
#4276 Re: Bitcoins
Ovo nije obična korekcija, to tvrde čak i najveći probitcoin analitičari.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4277 Re: Bitcoins
Pa nije, imaju uzroci i razlozi zašto.
-
r_faruk
#4278 Re: Bitcoins
nemam pojma, banke su postale katastrofa. prave problem i kada dizes svoje pare sa racuna... moras se svadjati sa njima. za uplatu vecu od 10000 KM (prodao auto, zemlju, stan ili nesto drugo), moras im donijeti kupoprodajni ugovor. ne znam kakav ugovor donijeti banci za prodaju crypto. citao sam da bi se mogao platiti porez na kapitalnu dobit (porez koji placaju ovi sto trguju dionicama). na dionicama je princip isti, kupis jeftino, prodas skupo i uzmes dobit, platis porez na tu dobit (kapitalna dobit, ako se ne varam). eh kako ide sto se papirologije tice, nemam pojma. da bi trgovao dionicama, mislim da moras imati neki ugovor sa kucom koja trguje. vecina cryptasa ima neki ugovor sa berzama na kojima trguje sa crypto valutama, mozda to moze biti pokrice za porijeklo. ono, "evo ugovor, evo kada sam kupio, evo odakle pare, evo vam 10% poreza".....mO k3 wrote:ok , to kontam pa sta im reci prodao sam komad zemljer_faruk wrote:banka te zove da objasnis porijeklo novca ukoliko ti je legla uplata veca od 10000KM... to je ono sto znam.mO k3 wrote:aha ....![]()
lijepo si u plusu , samo me zanima jedno kada bi povukao sve prodao da li bi moram platiti porez na dobit?. sala ili na spekulaciji "zaradio" -?? nije isto
laik sam za ovakve poslove, ali ako bih zaradio 150-200k dolara, sto nije nerealno s obzirom kako crypto raste i pada, takodjer kod crypta se ne radi ni o kakvoj vrijednosti niti ekonomiji koja upravlja ili ima uticaja na svijet oko nas (ne znaci da nece), uzeo bih advokata i rijesio situaciju...
Last edited by r_faruk on 17/01/2018 09:29, edited 1 time in total.
- mO k3
#4279 Re: Bitcoins
cuj da bi digao svoje pare moras donijeti nekakv ugovor
jeli to svaka banka ??
jeli to svaka banka ??
-
r_faruk
#4280 Re: Bitcoins
sumnjam, ja sam ostao 45 minuta u banci raspravljajuci se, onda su oni zvali neke brojeve i pi*ke materine, da bi mi na kraju isplatili novac... budale...mO k3 wrote:cuj da bi digao svoje pare moras donijeti nekakv ugovor![]()
jeli to svaka banka ??
kao bore se protiv pranja novca i to.........
- mO k3
#4281 Re: Bitcoins
r_faruk wrote:sumnjam, ja sam ostao 45 minuta u banci raspravljajuci se, onda su oni zvali neke brojeve i pi*ke materine, da bi mi na kraju isplatili novac... budale...mO k3 wrote:cuj da bi digao svoje pare moras donijeti nekakv ugovor![]()
jeli to svaka banka ??
kao bore se protiv pranja novca i to.........
-
SHTEVELEC
#4282 Re: Bitcoins
Trazio sam prosle godine jedno mjesec dana, koga god sam kontaktir'o eto bas sad nema, neki lik i Banjaluke kao ima, ja njemu uplatim pa on meni prebaci, ok reko, nije problem, posalji broj racuna i vise se nikad ne javi... Na kraju kupim kod nekog momka u Sa, odradimo sve za 15 minuta, nasli se, on meni prebacio ripple, ja njemu kes i gotovor_faruk wrote:probao sam na piku kupiti, ali ljudi koji prodaju su katastrofa i u glavnom ne prodaju.... ima li iko na forumu ko bi bio voljan da mu ja uplatim novac a on meni posalje coins... svi se nesto ufurali i pricaju o nekim milionima, a ne mozes kupiti za 100-200 KM valute....
- Muhamed Đakmić
#4283 Re: Bitcoins
A koji su konkretni razlozi, pošto se većina slomi da ih objasni?Tomahawk11 wrote:Pa nije, imaju uzroci i razlozi zašto.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4284 Re: Bitcoins
Južna Koreja i priča o blokadi, onda ovo https://seekingalpha.com/article/413548 ... -naysayersMuhamed Đakmić wrote:A koji su konkretni razlozi, pošto se većina slomi da ih objasni?Tomahawk11 wrote:Pa nije, imaju uzroci i razlozi zašto.
- HowForWhom
#4285 Re: Bitcoins
pa dobro, ja sam ga kupio na 0.15, a mislio sam da sam najgore prosoesso_sa wrote:Samo ja mogu kupiti TRON po cijeni 0,25 USD i sada ga gledati na 0,05Sa strasnih 150 USD portfolia ispuhao na 50 USD
![]()
No dobro, hodl pa cemo vidjeti hoce li se napuhati nazad
- Muhamed Đakmić
#4286 Re: Bitcoins
Pa dobro, ali ne može to biti jedini uzrok. Imaš i na ovom istom sajtu analize drugih eksperata koji tvrde da se treba izaći iz bitcoin posla što prije.Tomahawk11 wrote:Južna Koreja i priča o blokadi, onda ovo https://seekingalpha.com/article/413548 ... -naysayersMuhamed Đakmić wrote:A koji su konkretni razlozi, pošto se većina slomi da ih objasni?Tomahawk11 wrote:Pa nije, imaju uzroci i razlozi zašto.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4287 Re: Bitcoins
Ima.Muhamed Đakmić wrote:
Pa dobro, ali ne može to biti jedini uzrok. Imaš i na ovom istom sajtu analize drugih eksperata koji tvrde da se treba izaći iz bitcoin posla što prije.
Tražio si razloge, ja sam naveo neke.
Hm, onaj ko je, recimo, uzeo XRP na 0,25 i nije prodao na 2,7, biće da je gladan
- HowForWhom
#4288 Re: Bitcoins
ili je ceko da bude stojaTomahawk11 wrote:Ima.Muhamed Đakmić wrote:
Pa dobro, ali ne može to biti jedini uzrok. Imaš i na ovom istom sajtu analize drugih eksperata koji tvrde da se treba izaći iz bitcoin posla što prije.
Tražio si razloge, ja sam naveo neke.
Hm, onaj ko je, recimo, uzeo XRP na 0,25 i nije prodao na 2,7, biće da je gladan
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4289 Re: Bitcoins
Pa, to je toPitar_na_motoru wrote:
ili je ceko da bude stoja
Možda i bude, ali moglo se prodati, pa poslije opet kupiti.
No dobro, onaj ko je u ovome trebao bi biti svjestan toga, ne može biti samo zeleno i rast.
- HowForWhom
#4290 Re: Bitcoins
Bruku raje se jos ne razumije u ovo sve, prvi ja, al recimo.... imam Tron i kupljen jeftino... skoci na 5 Dollara, prodam sve..... sacekam da padne na dva, onda opet istu kolicinu kupim..... al hajd budi pametanTomahawk11 wrote:Pa, to je toPitar_na_motoru wrote:
ili je ceko da bude stoja![]()
Možda i bude, ali moglo se prodati, pa poslije opet kupiti.
No dobro, onaj ko je u ovome trebao bi biti svjestan toga, ne može biti samo zeleno i rast.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4291 Re: Bitcoins
Ja ne govorim o svakodnevnom trejdanju niti nekoj velikoj ekonomskoj pameti, nego zdravoj logici.Pitar_na_motoru wrote:
Bruku raje se jos ne razumije u ovo sve, prvi ja, al recimo.... imam Tron i kupljen jeftino... skoci na 5 Dollara, prodam sve..... sacekam da padne na dva, onda opet istu kolicinu kupim..... al hajd budi pametan
Ako ti je nešto skočilo 300%, valjda prodaš.
Palo poslije 250%, kupiš.
Al dobro, svi su se vodili pričom da ide na bar 5 dolara, tako da....
- 512MB
#4292 Re: Bitcoins
Na vecinu nemO k3 wrote:aha ....![]()
lijepo si u plusu , samo me zanima jedno kada bi povukao sve prodao da li bi moram platiti porez na dobit?
- HowForWhom
#4293 Re: Bitcoins
Ma slazem se s tobom.... medjutim koliko je pocetnika i to bas s Rippl-om bas pocelo?Tomahawk11 wrote:Ja ne govorim o svakodnevnom trejdanju niti nekoj velikoj ekonomskoj pameti, nego zdravoj logici.Pitar_na_motoru wrote:
Bruku raje se jos ne razumije u ovo sve, prvi ja, al recimo.... imam Tron i kupljen jeftino... skoci na 5 Dollara, prodam sve..... sacekam da padne na dva, onda opet istu kolicinu kupim..... al hajd budi pametan
Ako ti je nešto skočilo 300%, valjda prodaš.
Palo poslije 250%, kupiš.
Al dobro, svi su se vodili pričom da ide na bar 5 dolara, tako da....
Ja sam tek mjesec u ovome i sad za sad hodlam.... al ako ikad Tron skoci na 3 dolara, prodam pa cekam da padne na 2.... i onda cekam da dodje na stoju
-
itekako
#4294 Re: Bitcoins
najveca pocetnicka greska je "navlacenje na berzu" i dnevno trgovanje. od toga nema nista i 99% takvih ce biti osisano kroz odredjeno vrijeme, prije ili kasnije. takodjer, pocetnici cesto lete na shit coine malih cijena kontajuci da ce i oni bas poput BTCa otici u nebo i od njih napraviti milionere. rijetko koji pocetnik razumije vezu izmedju BTCa i altova. mnogi ne razumiju ni tehnologiju koja stoji iza svakog coina.
ako mene pitate, trenutno je u ponudi svega 4-5 coina koji mogu svijetu ponuditi nesto novo. svi ostali su samo lijepo upakovane kopije bez ikakve buducnosti.
fol cijele price je kupiti kada je depresija, kada pada povjerenje u crypto, kada sve izgleda kao smak svijeta i totalna propast a prodati onda kada se u medijama pocnu pojavljivati naslovi kako ce npr. BTC dostici cijenu od 100.000$ ili sta ja znam...
po meni je odavno sve vec debelo napuhano i nije plod realnog razvoja i adaptacije crypto valuta nego iskucivo berzanskih spekulacija.
posljednijih par mjeseci je bilo vrijeme za izlazak a ne ulazak. sad se ceka u fiatu a ne u coinima.
ako mene pitate, trenutno je u ponudi svega 4-5 coina koji mogu svijetu ponuditi nesto novo. svi ostali su samo lijepo upakovane kopije bez ikakve buducnosti.
fol cijele price je kupiti kada je depresija, kada pada povjerenje u crypto, kada sve izgleda kao smak svijeta i totalna propast a prodati onda kada se u medijama pocnu pojavljivati naslovi kako ce npr. BTC dostici cijenu od 100.000$ ili sta ja znam...
po meni je odavno sve vec debelo napuhano i nije plod realnog razvoja i adaptacije crypto valuta nego iskucivo berzanskih spekulacija.
posljednijih par mjeseci je bilo vrijeme za izlazak a ne ulazak. sad se ceka u fiatu a ne u coinima.
- 512MB
#4295 Re: Bitcoins
Sve ok, i na kraju sve zabrljasitekako wrote:najveca pocetnicka greska je "navlacenje na berzu" i dnevno trgovanje. od toga nema nista i 99% takvih ce biti osisano kroz odredjeno vrijeme, prije ili kasnije. takodjer, pocetnici cesto lete na shit coine malih cijena kontajuci da ce i oni bas poput BTCa otici u nebo i od njih napraviti milionere. rijetko koji pocetnik razumije vezu izmedju BTCa i altova. mnogi ne razumiju ni tehnologiju koja stoji iza svakog coina.
-
itekako
#4296 Re: Bitcoins
sve je stvar perspektive iz koje posmatras512MB wrote:Sve ok, i na kraju sve zabrljasitekako wrote:najveca pocetnicka greska je "navlacenje na berzu" i dnevno trgovanje. od toga nema nista i 99% takvih ce biti osisano kroz odredjeno vrijeme, prije ili kasnije. takodjer, pocetnici cesto lete na shit coine malih cijena kontajuci da ce i oni bas poput BTCa otici u nebo i od njih napraviti milionere. rijetko koji pocetnik razumije vezu izmedju BTCa i altova. mnogi ne razumiju ni tehnologiju koja stoji iza svakog coina.
-
kakabanja213
#4297 Re: Bitcoins
Ne znam, ovo je meni cista korekcija, drasticna jeste ali je i rast bio drastican. Ja sam ovaj kripto svijet poceo intenzivnije pratiti 01.05.2017. Tada je cijena Eth bila 70$ a BTC 1000-1500$. Tada su ti najveci analiticari tvrdili da do kraja godine ETH ide na 250 a BTC na 5000 i to u najoptimisticnijim prognozama. Svi znamo kako je zavrsilo 900 i 16000. Naravno da ce se veci igraci na taj profit naplatiti a ovi manji odmah reaguju panikom i eto ga za (BTC) za 2-3 dana na 10000.
- 512MB
#4298 Re: Bitcoins
Sjecam se kad je BTC preko noci sa 1700$ rokno na 180$ zamisli te panike.
U sustini je sada samo pitanje sta kupiti. Ko kad dodjes u slasticarnu i gledas kolace

U sustini je sada samo pitanje sta kupiti. Ko kad dodjes u slasticarnu i gledas kolace
-
toure123
#4299 Re: Bitcoins
Evo vam razloga zasto je BTC dostigao 10.300:
https://coinmarketcap.com/currencies/bitconnect/
Pogledajte chart za vrijednost Bitconnecta i sve ce vam biti jasno. Spekulira se da su vlasnici Bitconnecta u opticaju za prodaju imali preko 60000 Bitcoina, a u tom i razlog ovakvog pada.
Uglavnom uzivajte, uskoro je vrijeme za kupovinu
Pogledajte chart za vrijednost Bitconnecta i sve ce vam biti jasno. Spekulira se da su vlasnici Bitconnecta u opticaju za prodaju imali preko 60000 Bitcoina, a u tom i razlog ovakvog pada.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#4300 Re: Bitcoins
zar ti nisi pisao da ce bitcoin biti 5k krajem mjeseca?toure123 wrote:Evo vam razloga zasto je BTC dostigao 10.300: