A hrišćani će mirno sjediti i pustiti da se to desi.El Mumin wrote:Neće još dugo biti sekularna država, broj muslimana u toj zemlji vrtoglavo raste. Za određen broj godina to će biti šerijatska država.SamoVasGledam wrote:Kako niko ne dozvoljava kada si sam rekao da hrišćani ćute?El Mumin wrote: Taj Charlie voli vrijeđati religije, ne samo Islamsku. Muslimani su jedini odgovorili na provokaciju, kršćani šute.
Niko ne dozvoljava da se provocira.
Kao što sam rekao Francuska je sekularna država sa slobodom govora i karikaturisti imaju pravo da vređaju i ismevaju religije. Kome se ne sviđa uvek može napustiti Francusku i otići u zemlju koja mu više odgovara po tom pitanju.
Ali vidimo da većina muslimana ne odlazi iz Francuske, što znači da su ipak novac i standard važniji od voljenog poslanika.
Svijet bez religija
-
Hakiz
#4276 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
-
El Mumin
#4277 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Zar imaju izbora? Islam je najbrža rastuća religija na svijetu. Čini se, što više napadaju Islam, više ga ljudi prihvata...Hakiz wrote:A hrišćani će mirno sjediti i pustiti da se to desi.El Mumin wrote:Neće još dugo biti sekularna država, broj muslimana u toj zemlji vrtoglavo raste. Za određen broj godina to će biti šerijatska država.SamoVasGledam wrote: Kako niko ne dozvoljava kada si sam rekao da hrišćani ćute?
Kao što sam rekao Francuska je sekularna država sa slobodom govora i karikaturisti imaju pravo da vređaju i ismevaju religije. Kome se ne sviđa uvek može napustiti Francusku i otići u zemlju koja mu više odgovara po tom pitanju.
Ali vidimo da većina muslimana ne odlazi iz Francuske, što znači da su ipak novac i standard važniji od voljenog poslanika.
- SamoVasGledam
#4278 Re: Svijet bez religija
To je sve tačno. Sve danas što se događa u islamskim državama događalo se pre nekoliko vekova i u hrišćanskim. To razdvajanje religije od države i vlasti je dug i bolan proces, a bojim se da će u islamskim zemljama biti još duži i bolniji. Sa Hrišćanstvom je bilo lakše, jer Hrišćanstvo nije toliko definisana i detaljna religija kao Islam. Sve što imamo u vez Hrišćanstva su uglavnom Novi Zavet (sa pričama koje se ponavljaju), 10 Božijih zapovesti, 7 smrtnih grehova i neka usmena tradicija koja se tiče uglavnom crkvenih obreda i to bi trebalo da je to. S druge strane u Islamu osim Kur'ana postoji još više desetina ili stotina knjiga o Muhamedu, njegovoj biografiji, učenjima, sledbenicima, ženama... I tu ima milion stvari i detalja na koje treba obratiti pažnju, kojih se treba pridržavati... Islam bukvalno pokušava da utiče na sve aspekte života i na svaku sitnicu i to onda ostavlja jako malog prostora za bilo kakvu reformaciju. Kuranisti su zato pokušali da reformišu Islam odbacujući sve hadise, ali njihov pokret je odbijen i smatra se otpadničkim od strane većine muslimana.Hakiz wrote: Zar nije ironično da kada je hrišćanski svijet počeo da se mijenja tako da je na kraju ova karikatura postala moguća (U smislu da zbog karikature niko od hrišćana ne postavi bomb u redakciju ili ubije urednika ili karikaturistu) da je tada hrišćanski svijet konačno preuzeo i ekonomski i naučni i vojni i kulturni i svaki drugi primat na planeti?
Nemojte me pograšno shvatiti, i ova karikatura je prije 100 godina ili čak i manje bila nemoguća. Možda nekih 60-ak godina je kako je moguća. Ali prije oko 500 godina, početkom Renesanse, hrišćanski svijet se počeo mijenjati tako da je konačno u 20. vijeku ta karikatura postala moguća. A otprilike u Renesansi je hrišćanski svijet definitvno preuzeo tehnički, naučni, kulturni, ekonomski i vojni primat na planeti.
Ali, imaju muslimani još oko 600 godina (razlika od Hrista do Muhammeda) da to shvate.
- SamoVasGledam
#4279 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Raste zato što domaće stanovništvo to dozvoljava. Činjenica je da sa rastom broja muslimana raste i islamofobija, upravo zbog masakra u uredništvu Charlie Hebdo-a, Nice, Sent Denis-a itd... Zar misliš da ljudi uživaju i gnorišu te napade? Da neće doći trenutak kada će im pući film?El Mumin wrote: Neće još dugo biti sekularna država, broj muslimana u toj zemlji vrtoglavo raste. Za određen broj godina to će biti šerijatska država.
- SamoVasGledam
#4280 Re: Svijet bez religija
Pošto vidim da se raduješ porastu muslimana u Francuskoj, a šta ćemo sa naglim porastom ateista u arapskom svetu?
Sa saudijskog sajta - http://saudigazette.com.sa/opinion/loca ... rab-world/
- MyTao
#4281 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Da nisi upao kao padobranac znao bi o cemu je rijec, ovako mi mrsko objasnjavati... Ti izgleda stvarno nemas IQ 120 plusABH017 wrote:
Pa ti si taj koji bi da određuje ko je vjernik, a ko ne, ko je pametan, a ko ne. To što smatraš da se IQ mjeri vjerovanjem ili nevjerovanjem, zapravo govori samo o visini tvog IQ.
Haj' ti. Što manje pišeš ovdje, ispadaš pametniji, pa tvoj nick dobija više na ozbiljnosti.
Ponovo Ad hominem... Nemas nikakvih argumenata pa napadi... hajd da je to nesto kvalitetno pa inekako... ovako si samo za smijanje.
- MyTao
#4282 Re: Svijet bez religija
Ubijati, kao i do sada... vjera mira i toSamoVasGledam wrote:Pošto vidim da se raduješ porastu muslimana u Francuskoj, a šta ćemo sa naglim porastom ateista u arapskom svetu?
-
El Mumin
#4283 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
I šta kad pukne im film???SamoVasGledam wrote:Raste zato što domaće stanovništvo to dozvoljava. Činjenica je da sa rastom broja muslimana raste i islamofobija, upravo zbog masakra u uredništvu Charlie Hebdo-a, Nice, Sent Denis-a itd... Zar misliš da ljudi uživaju i gnorišu te napade? Da neće doći trenutak kada će im pući film?El Mumin wrote: Neće još dugo biti sekularna država, broj muslimana u toj zemlji vrtoglavo raste. Za određen broj godina to će biti šerijatska država.
-
El Mumin
#4284 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ti baš mrziš Islam, a ja mislio ti se šališ... Vidiš, da klanjaš ne bi bio depresivan i ne bi mrzio.MyTao wrote:Ubijati, kao i do sada... vjera mira i toSamoVasGledam wrote:Pošto vidim da se raduješ porastu muslimana u Francuskoj, a šta ćemo sa naglim porastom ateista u arapskom svetu?
Preporučujem ti terapiju za depresiju i mržnju: Namaz 5 x 1.
Po potrebi, ako se stanje bitno ne mijenja, povećati nafile!
- ABH017
#4285 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
MyTao wrote:Da nisi upao kao padobranac znao bi o cemu je rijec, ovako mi mrsko objasnjavati... Ti izgleda stvarno nemas IQ 120 plusABH017 wrote:
Pa ti si taj koji bi da određuje ko je vjernik, a ko ne, ko je pametan, a ko ne. To što smatraš da se IQ mjeri vjerovanjem ili nevjerovanjem, zapravo govori samo o visini tvog IQ.
Haj' ti. Što manje pišeš ovdje, ispadaš pametniji, pa tvoj nick dobija više na ozbiljnosti.![]()
![]()
Ponovo Ad hominem... Nemas nikakvih argumenata pa napadi... hajd da je to nesto kvalitetno pa inekako... ovako si samo za smijanje.
- ABH017
#4286 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Žestoko isfrustriran Islamom i muslimanima, očigledno. Jadan, a nekad je, kako stalno sam podsjeća, bio musliman.El Mumin wrote:Ti baš mrziš Islam, a ja mislio ti se šališ... Vidiš, da klanjaš ne bi bio depresivan i ne bi mrzio.MyTao wrote:Ubijati, kao i do sada... vjera mira i toSamoVasGledam wrote:Pošto vidim da se raduješ porastu muslimana u Francuskoj, a šta ćemo sa naglim porastom ateista u arapskom svetu?
Samo se ne zna je li bio pravi musliman ili pretvarački, licemjerni, kao što smatra većinu bosanskih muslimana.
Last edited by ABH017 on 14/08/2016 11:37, edited 1 time in total.
-
Lopov-eliminator
#4287 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Jel to ti prizeljkujes serijatsku (islamsku) drzavu?? Vidio sam da si prizeljkivao i to da se saobracajnice blokiraju kad je namaz.El Mumin wrote:Neće još dugo biti sekularna država, broj muslimana u toj zemlji vrtoglavo raste. Za određen broj godina to će biti šerijatska država.SamoVasGledam wrote:Kako niko ne dozvoljava kada si sam rekao da hrišćani ćute?El Mumin wrote: Taj Charlie voli vrijeđati religije, ne samo Islamsku. Muslimani su jedini odgovorili na provokaciju, kršćani šute.
-
Lopov-eliminator
#4288 Re: Svijet bez religija
U vezi s ovim karikaturama, interesantnk kako svi glumataju neke pravdoljupce a javljaju se da osudjuju samo kad se nesto objavi o njihovoj raji. Kad Charlie Hebdo objavu nesto ovakvo o krscanima, nigdje muslimana na mapi da to osude nego sute ko zaliveni, a jesu li to uradili za islam eto odmah muslimana da bljuju vatru. Isto vrijedi i za krscane kad ovi objave nesto ovakvo o muslimanima. I jedni i drugi se javljaju da bljuju vatru samo kad njihovu raju ocesu, a za one tamo druge ih boli neka stvar.
Last edited by Lopov-eliminator on 14/08/2016 11:40, edited 1 time in total.
-
Lopov-eliminator
#4289 Re: RE: Re: Svijet bez religija
SamoVasGledam wrote:Kako niko ne dozvoljava kada si sam rekao da hrišćani ćute?El Mumin wrote: Taj Charlie voli vrijeđati religije, ne samo Islamsku. Muslimani su jedini odgovorili na provokaciju, kršćani šute.
- mango bob
#4291 Re: RE: Re: Svijet bez religija
El Mumin wrote: Ti baš mrziš Islam, a ja mislio ti se šališ... Vidiš, da klanjaš ne bi bio depresivan i ne bi mrzio.
Ne trebaju ljudi jedni druge mrziti ni zbog kojeg razloga, a posebno ne iz tako primitivnog kao što je vjerski i rasni razlozi.
Svi smo djelo ruku Božijih i svi smo djeca Božija. Istina je da ima večina svijeta licemjernu vjeru u Boga, ali to je njihov problem.
Što se tiče muslimana, oni su krščani takođe, samo štoto ne znaju, samo što nisu ispravni kao ni oni koji su navodno pravi krščani crkvenjaci, a nisu jer lažno slijede Krista.
Uglavnom muslimani su krščani ali glumci kao i katoliki i pravoslavci što su glumci.
-
El Mumin
#4292 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Zašto da ne? Svijet bi bio puno bolje mjesto.Lopov-eliminator wrote:Jel to ti prizeljkujes serijatsku (islamsku) drzavu?? Vidio sam da si prizeljkivao i to da se saobracajnice blokiraju kad je namaz.El Mumin wrote:Neće još dugo biti sekularna država, broj muslimana u toj zemlji vrtoglavo raste. Za određen broj godina to će biti šerijatska država.SamoVasGledam wrote: Kako niko ne dozvoljava kada si sam rekao da hrišćani ćute?
-
belfy
#4293 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
pa zar ti nije lakse se preseliti u jedno takvo bolje mjesto? prosto pitam jer mislim da neces docekati da cijeli svijet bude takvo mjesto...El Mumin wrote:Zašto da ne? Svijet bi bio puno bolje mjesto.Lopov-eliminator wrote: Jel to ti prizeljkujes serijatsku (islamsku) drzavu?? Vidio sam da si prizeljkivao i to da se saobracajnice blokiraju kad je namaz.
-
El Mumin
#4294 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ja nisam kršćan, ja sam musliman.mango bob wrote:El Mumin wrote: Ti baš mrziš Islam, a ja mislio ti se šališ... Vidiš, da klanjaš ne bi bio depresivan i ne bi mrzio.
Ne trebaju ljudi jedni druge mrziti ni zbog kojeg razloga, a posebno ne iz tako primitivnog kao što je vjerski i rasni razlozi.
Svi smo djelo ruku Božijih i svi smo djeca Božija. Istina je da ima večina svijeta licemjernu vjeru u Boga, ali to je njihov problem.
Što se tiče muslimana, oni su krščani takođe, samo štoto ne znaju, samo što nisu ispravni kao ni oni koji su navodno pravi krščani crkvenjaci, a nisu jer lažno slijede Krista.
Uglavnom muslimani su krščani ali glumci kao i katoliki i pravoslavci što su glumci.
-
El Mumin
#4295 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Nema potrebe. U BiH je dozvoljeno ispovjedanje vjere. Musliman sam, ali drago mi je što je ovo multietična zemlja.belfy wrote:pa zar ti nije lakse se preseliti u jedno takvo bolje mjesto? prosto pitam jer mislim da neces docekati da cijeli svijet bude takvo mjesto...El Mumin wrote:Zašto da ne? Svijet bi bio puno bolje mjesto.Lopov-eliminator wrote: Jel to ti prizeljkujes serijatsku (islamsku) drzavu?? Vidio sam da si prizeljkivao i to da se saobracajnice blokiraju kad je namaz.
Neka nas ima svakakvih.
-
RNG_25
#4296 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Islamski svijet dokazuje suprotno.El Mumin wrote:Zašto da ne? Svijet bi bio puno bolje mjesto.
- irac300
#4297 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Bi takvim bradonjama kao ti Mume, ali moras se pomiriti s tim da je mnogo, mnogo vise normalnijeg svijeta na ovoj planeti kojima ne pada napamet zivjeti po srednjovjekovnim zakonima. A ako ti je bas tesko, jbg, daj petama vjetar pa biraj zemlju gdje se najbolje serijat provodi, bar neces visiti po forumu i koristiti kjafirsku tehnologiju.El Mumin wrote: Zašto da ne? Svijet bi bio puno bolje mjesto.
-
El Mumin
#4298 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Bojiš se šerijata, a? Ukradeš ode ruka, bludničiš kamenuju te.irac300 wrote:Bi takvim bradonjama kao ti Mume, ali moras se pomiriti s tim da je mnogo, mnogo vise normalnijeg svijeta na ovoj planeti kojima ne pada napamet zivjeti po srednjovjekovnim zakonima. A ako ti je bas tesko, jbg, daj petama vjetar pa biraj zemlju gdje se najbolje serijat provodi, bar neces visiti po forumu i koristiti kjafirsku tehnologiju.El Mumin wrote: Zašto da ne? Svijet bi bio puno bolje mjesto.
A zašto bih otišao odavde, ovo je moja zemlja koliko i tvoja.
Ako ti se ne sviđa što ljudi ispovjedaju Islam, mogao bi i ti put po noge i idi u Japan gdje je 99% nevjernika.
- SamoVasGledam
#4299 Re: Svijet bez religija
Nikome ne smetaju generalno vernici, već smeta kada neko pokušava nameće svoja verovanja i svoje 'zakone od Boga' drugim ljudima, pogotovo ljudima koji to ne žele. Budi ti u svojoj kući šta hoćeš, veruje u šta hoćeš, klanjaj se, ljubi ikone... Ali napolje kad izađeš ima da se ponašaš kao svaki normalan čovek, da se držiš zakona države u kojoj živiš i da ljude ne smaraš antičkim mitovima u koje veruješ, ako njih oni ne zanimaju.
- irac300
#4300 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Naravno da se bojim, jbg, volim p.... vise neg' ista. Ne kradem, ali otkud znam da me takav bradonja kao ti ne bi optuzio iz nekog svog osobnog razloga, pa ode ruka.El Mumin wrote:Bojiš se šerijata, a? Ukradeš ode ruka, bludničiš kamenuju te.irac300 wrote:Bi takvim bradonjama kao ti Mume, ali moras se pomiriti s tim da je mnogo, mnogo vise normalnijeg svijeta na ovoj planeti kojima ne pada napamet zivjeti po srednjovjekovnim zakonima. A ako ti je bas tesko, jbg, daj petama vjetar pa biraj zemlju gdje se najbolje serijat provodi, bar neces visiti po forumu i koristiti kjafirsku tehnologiju.El Mumin wrote: Zašto da ne? Svijet bi bio puno bolje mjesto.
A zašto bih otišao odavde, ovo je moja zemlja koliko i tvoja.
Ako ti se ne sviđa što ljudi ispovjedaju Islam, mogao bi i ti put po noge i idi u Japan gdje je 99% nevjernika.
Nemam ja problema ni sa islamom, niti sa normalnim ljudima koji ga prakticiraju, ali imam sa takvim fanaticima kao ti. A nemam potrebu da idem odavde, bar sto se toga tice, ovo je sekularna zemlja.
Velis Japan 99% nevjernika, i jesi vidio razlike drastiĆne u tehnoloskom napretku u odnosu na serijatske vukojebine.