Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#4276 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:Gojeni, da je Tito govorio i razmišljao kao ti u ovom tvom gornjem postu, Jugoslavija se nikad ne bi makla s mjesta. Samosažaljenje, izgovori i bacanje krivice na druge nikad nije bilo u mom privatnom repertoaru, i zbog toga prezirem modernu BiH politiku i političare i proklinjem ih zbog generacija koje su odgojili da razmišljaju na taj način. To Bosni evo već 20 godina dolazi glave, a tek će dugoročno biti jasno koliko je pogubna bila ta politika držanja ljudi u mentalnom ludilu prošlosti. Mene rat i prošlost više ne zanimaju, to je završeno, prošlo, ja imam još koju deceniju na planeti i zanimaju me samo sadašnjost i budućnost i to prvenstveno budućnost naše djece.
Nimalo ja ne opravdam "nase" politicare koji su bosnjacki narod doveli u ovu poziciju. S obzirom da smo najbrojniji narod, na nama je i najveca odgovornost za stanje u kojem se nalazi barem dio drzave gdje smo vecina.
Bez ideje i vizije, ne znam sta vise da kazem.

Ali isto tako bi nam historija trebala biti uciteljica zivota, a ne da opet nosimo Brozove slike, goloruki, a ne znamo ko puca.
Fudo387

#4277 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:
...mi smo more krvi proLJIili za sve ovo! :D
... da, i to mu nije bio izgovor da ne gradi zemlju ... nije se svako pet minuta pozivao na Dražu kad udari inflacija ...
ali,
piupiu wrote:Mene rat i prošlost više ne zanimaju
...njega je to jako zanimalo, i stalno nas je podsjecao da cuvamo bratstvo i jedinstvo svih nasih naroda i narodnosti kao najvecu tekovinu
nase socijalisticke revolucije. :D
piupiu

#4278 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:
Fudo387 wrote:
...mi smo more krvi proLJIili za sve ovo! :D
... da, i to mu nije bio izgovor da ne gradi zemlju ... nije se svako pet minuta pozivao na Dražu kad udari inflacija ...
ali,
piupiu wrote:Mene rat i prošlost više ne zanimaju
...njega je to jako zanimalo, i stalno nas je podsjecao da cuvamo bratstvo i jedinstvo svih nasih naroda i narodnosti kao najvecu tekovinu
nase socijalisticke revolucije. :D
Pa, to je njegov problem, ja nisam Tito ... ja sam piu, interesuju me druge stvari ... :D
Fudo387

#4279 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:Pa, to je njegov problem, ja nisam Tito ... ja sam piu, interesuju me druge stvari ...
Mis'im,
piupiu wrote: Gojeni, da je Tito govorio i razmišljao kao ti u ovom tvom gornjem postu, Jugoslavija se nikad ne bi makla s mjesta.
:D ne znam kojeg si ga onda djavla spominjala.
piupiu

#4280 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:Pa, to je njegov problem, ja nisam Tito ... ja sam piu, interesuju me druge stvari ...
Mis'im,
piupiu wrote: Gojeni, da je Tito govorio i razmišljao kao ti u ovom tvom gornjem postu, Jugoslavija se nikad ne bi makla s mjesta.
:D ne znam kojeg si ga onda djavla spominjala.
Jer je on 'uporedni' predstavnik države u postratnom periodu, kontekst - izgradnja države i izgovori koji se koriste da se ista ne gradi. On je pričao šta je pričao ... a država je gradjena.
nasa

#4281 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

piupiu wrote:
nasa wrote:Ja predlazem da oni koji su pristalice ideje komunizma i primjera komunizma kroz Jugoslaviju sami napisu sta smatraju da je bilo lose, brate vako sta god da covjek kaze ispadne aha ti si taj.... da nesto mrzis, da si protivnik iz nekih interesnih razloga itd.

Meni oko te teme skroz svejedno ali kad god sam pokusala nesto napisati ispadne da sta god osim hvalospjeva napises ne valja nikako, niko se ne slaze...isto k'o na religiji :D
Pa, sve je to zapravo vrlo lako raščlaniti kad se ideologija makne na stranu. Zna se šta su zadaci i odgovornost svake države:

1. Na federalnom nivou to bi treabli biti odbrana zemlje, medjunarodni odnosi, trgovina, strane investicije, monetarna politka.
2. Na entitetskom (republičkom) nivou to bi trebali biti školstvo, zdravstvo poljoprivreda, infrastruktura (putevi, željeznice, medjugradski saobraćaj), zaštita okoline, kultura, sport, zaštita od prirodnih katastrofa, policija, sudstvo, itd ...
3. Na lokalnom nivou to bi trebali biti gradski prevoz, lokalna pitanja, biblioteke, parkovi, odvoz smeća, gradska čistoća, lokalna zajednica i njeni interesi, itd ...

Onda napraviš tabelu - i uporediš. I to je to. Samo što se ovdje ideologija koristi baš onako kako se ideologija i koristi. Na način zbog kojeg je učestvovati u ovakvoj raspravi zapravo najobičnije traćenje nepovratnog životnog vremena. :wink: :)

Za mene je BiH danas ovo:

... i mogu je voljeti više nego sebe, ali ona se u poredjenju sa Jugoslavijom ne može ni zvati državom, BiH je dekonstrukcija svega što jedna država treba predstavljati ... poliitički postmodernizam, takorekuć. :D

Samo se jedna stvar nije promijenila - totalitarna i autoritarna narodna svijest. Promijenili su se simboli, naracija i metode. Pri čemu je komunizam bar bio relativno kosmopolitska ideologija koja je aktivno težila razvoju i kulturnom prosvjećenju za razliku od mentalno skučujućih i mozgozlostavljajućih političkih i 'prosvjetiteljskih' izama 'moderne' BiH. Nije valjao Goli otok (metafora za političko progonjenje) i cenzura. Danas nema Golog otoka, ali ima drugih političkih devijacija, a cenzure i autocenzure ima itekako, i to metodama o kojima se ne priča puno - to spada pod onu čuvenu 'ne talasaj'.
Znam ja sta ne valja sad i negdje na pocetku sam napisala da kad bi poredili s vecinom historije vjerovatno bi zakljucili da je svasta bilo bolje nego sad.
Ali to nikako ne znaci da je bivsa drzava ideal cak masa onog sto se zamjera sadasnjoj je skola bivse drzave, sto se tice ideologije, ispiranja mozga, sklanjanja u cosak neistomisljenika, nametanja identiteta, selektivnog velicanja hist.dogadjaja I licnosti I sl. pa ovi sad su samo losi ucenici bivseg sistema.
Evo ja ne osporavam da je saad katastrofa ali hajde da se jasno napise sta nije valjalo onda I kako se taj obrazac uvukao u nase pore, recimo kao iskljucivost prema neistomisljenicima, poteba za cizmom itd.
Fudo387

#4282 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ma da.. :D

piupiu wrote:izgradnja države i izgovori koji se koriste da se ista ne gradi.
Otkud ti to da se nista ne gradi?
Mohamad Sissoko

#4283 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:Gojeni, da je Tito govorio i razmišljao kao ti u ovom tvom gornjem postu, Jugoslavija se nikad ne bi makla s mjesta. Samosažaljenje, izgovori i bacanje krivice na druge nikad nije bilo u mom privatnom repertoaru, i zbog toga prezirem modernu BiH politiku i političare i proklinjem ih zbog generacija koje su odgojili da razmišljaju na taj način. To Bosni evo već 20 godina dolazi glave, a tek će dugoročno biti jasno koliko je pogubna bila ta politika držanja ljudi u mentalnom ludilu prošlosti. Mene rat i prošlost više ne zanimaju, to je završeno, prošlo, ja imam još koju deceniju na planeti i zanimaju me samo sadašnjost i budućnost i to prvenstveno budućnost naše djece.
Nimalo ja ne opravdam "nase" politicare koji su bosnjacki narod doveli u ovu poziciju. S obzirom da smo najbrojniji narod, na nama je i najveca odgovornost za stanje u kojem se nalazi barem dio drzave gdje smo vecina.
Bez ideje i vizije, ne znam sta vise da kazem.

Ali isto tako bi nam historija trebala biti uciteljica zivota, a ne da opet nosimo Brozove slike, goloruki, a ne znamo ko puca.
:thumbup:
nosara

#4284 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

piupiu wrote: Jer je on 'uporedni' predstavnik države u postratnom periodu, kontekst - izgradnja države i izgovori koji se koriste da se ista ne gradi.
Proste recenice... dofu se pregrijava... :D
nosara

#4285 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

nasa wrote: Znam ja sta ne valja sad i negdje na pocetku sam napisala da kad bi poredili s vecinom historije vjerovatno bi zakljucili da je svasta bilo bolje nego sad.
Ali to nikako ne znaci da je bivsa drzava ideal cak masa onog sto se zamjera sadasnjoj je skola bivse drzave, sto se tice ideologije, ispiranja mozga, sklanjanja u cosak neistomisljenika, nametanja identiteta, selektivnog velicanja hist.dogadjaja I licnosti I sl. pa ovi sad su samo losi ucenici bivseg sistema.
Evo ja ne osporavam da je saad katastrofa ali hajde da se jasno napise sta nije valjalo onda I kako se taj obrazac uvukao u nase pore, recimo kao iskljucivost prema neistomisljenicima, poteba za cizmom itd.
Drzi se teme ili otvori novu "Sta u SFRJ NIJE bilo bolje nego danas?"...
Fudo387

#4286 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
piupiu wrote: Jer je on 'uporedni' predstavnik države u postratnom periodu, kontekst - izgradnja države i izgovori koji se koriste da se ista ne gradi.
Opet se po obicaju pravite budale kad vas provalim. :D

Nju proslost ne zanima, a za primjer se treba ugledati na Titu, k'o biva da je on razmisljao o proslosti nista ne bi napravio.
Pa kad ga dokumentujemo kako po boktepitaj koji put kenja jednu te istu stvar o istim bitkama....a, pa, 'nas, nisam ja tito ja sam piupiu. :D
nosara

#4287 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Fudo387 wrote:
nosara wrote:

Nju proslost ne zanima, a za primjer se treba ugledati na Titu, k'o biva da je on razmisljao o proslosti nista ne bi napravio.
Pa kad ga dokumentujemo kako po boktepitaj koji put kenja jednu te istu stvar o istim bitkama....a, pa, 'nas, nisam ja tito ja sam piupiu. :D
Ti ga dokumentujes... :lol:

Totalno si ga razotkrio u pauzama istovaranja vreca cementa u nekoj americkoj vukojebini... Rasturio si ga... :D
piupiu

#4288 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

nasa wrote:Znam ja sta ne valja sad i negdje na pocetku sam napisala da kad bi poredili s vecinom historije vjerovatno bi zakljucili da je svasta bilo bolje nego sad.
Potreba za čizmom je dio autoritarnog karaktera naroda, koja postoji i danas. Razlog što se političko rukovodstvo ne mijenja u BiH je upravo taj. Ne znam koji bi to narod trpio što ovaj naš trpi da se ne radi o kulturološkom DNK. O neistomišljeništvu ne bih, mogla bih dati dosta primjera, uključujući i neke bliske meni, na pr čovjeka koji je bio cenzurisan i u ovom i u onom sistemu, jedino što mu je u ovom prijećeno smrću, a u onom nije. No, ne bih dalje. Sve je to pitanje šta čovjek želi da zna, a šta ne želi.
nasa

#4289 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

nosara wrote:
nasa wrote: Znam ja sta ne valja sad i negdje na pocetku sam napisala da kad bi poredili s vecinom historije vjerovatno bi zakljucili da je svasta bilo bolje nego sad.
:D Pronasao si se odmah, znam ,zato ja to i napisem

Nego, ne mozemo napraviti kvalitetno poredjenje dok ne napisete sta nije valjalo u bivsoj.Eto ti kreni, svakako si stariji od mene pa uvazavam iskustvo iz prve ruke.
piupiu

#4290 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
nosara wrote:

Da, prošlost u smislu političke instrumentalizacije - ratovi, izgovori kako su nam za sve krivi drugi, ne možemo ništa od Dodika, ne možemo izgraditi put jer nas je napala JNA , nema vode jer je Tito bio diktator... ta vrsta priče o prošlosti me ne zanima.
Fudo387

#4291 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:Ti ga dokumentujes... Totalno si ga razotkrio u pauzama istovaranja vreca cementa u nekoj americkoj vukojebini... Rasturio si ga...
Aha, sad kad ne znas kuda, onda, ima l' fudo sta za istovarit? :D
Ima, da ti ne kazem sta, i u sta. :D
Avetinho

#4292 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Avetinho »

Fudo387 wrote:
nosara wrote:Ti ga dokumentujes... Totalno si ga razotkrio u pauzama istovaranja vreca cementa u nekoj americkoj vukojebini... Rasturio si ga...
LOL!
Mohamad Sissoko

#4293 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Fudo387 wrote:
nosara wrote:

U jednom te istom postu kontrira sama sebi. ;-)
nosara

#4294 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

nasa wrote:
nosara wrote:
:D Pronasao si se odmah, znam ,zato ja to i napisem

Nego, ne mozemo napraviti kvalitetno poredjenje dok ne napisete sta nije valjalo u bivsoj.Eto ti kreni, svakako si stariji od mene pa uvazavam iskustvo iz prve ruke.
Ti se bavis efemerijama, sminkom, "nadogradnjom"... Kakva selektivna istorija, nametanje identiteta, iskljucivost, cinizam... Pacovi od dva metra ti se oko kuce motaju...

Pricaj o sigurnosti, zdravstvu, proizvodnji, obrazovanju, suverenosti... vodi iz pipe u dvaesprvom vijeku, hej, devojko u sukobu s Titom... :D
Fudo387

#4295 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:Da, prošlost u smislu političke instrumentalizacije - ratovi, izgovori kako su nam za sve krivi drugi, ne možemo ništa od Dodika
Stvarno mislis kako krmkove opstrukcije nemaju nista sa kocenjem razvoja drzave?
piupiu wrote:ne možemo izgraditi put jer nas je napala JNA
To ne stoji, al' da su nam srusili sve sto su mogli srusiti, jesu....da im sad ne spominjem uzu i siru rodbinu, ima djece na ovom forumu.
piupiu wrote:nema vode jer je Tito bio diktator
Izvini, gdje si ti i od koga cula ovu vrstu izgovora za nestasicu vode?
nosara

#4296 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Fudo387 wrote:
Pa kazi, veci hrgalj ne mozes bit nego sto jesi...
nasa

#4297 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

piupiu wrote:
nasa wrote:Znam ja sta ne valja sad i negdje na pocetku sam napisala da kad bi poredili s vecinom historije vjerovatno bi zakljucili da je svasta bilo bolje nego sad.
Potreba za čizmom je dio autoritarnog karaktera naroda, koja postoji i danas. Razlog što se političko rukovodstvo ne mijenja u BiH je upravo taj. Ne znam koji bi to narod trpio što ovaj naš trpi da se ne radi o kulturološkom DNK. O neistomišljeništvu ne bih, mogla bih dati dosta primjera, uključujući i neke bliske meni, na pr čovjeka koji je bio cenzurisan i u ovom i u onom sistemu, jedino što mu je u ovom prijećeno smrću, a u onom nije. No, ne bih dalje. Sve je to pitanje šta čovjek želi da zna, a šta ne želi.
Pa to ti pisem, samo losa skola bivseg sistema...
U bivsem si imao ideologiju koje uvedena u potunosti u system, npr. imas knjizevnike koje preferiraju da citas I biblioteke pune istih, danas isto bi preferirali svasta ali nesto ne bi da nabave literaturu, tesko razluciti sta je bolje.

To sto pises jeste relevantno ali radi se o licnim pimjerima i svjedocanstvima, bivsi system nema sanse u takvoj vrsti primjera jer samo uzmi koliko ih obiljezi npr. Blajburg I koliko ih je spremno posvjedociti patnje I nepravdu bivseg sistema...Tako da ta metoda nije nesto sto daje prednost bivsem sistemu.

Znam ja da vi kontate da ja zelim iskljucivo u pravcu da nije valjalo ranije, ali stvarno nije istina, cak imam pozitivno misljenje ali smeta mi sto smo uvijek u svemu sto je razlicito pravo iskljucivi.Nema sanse za samokritikom pa tako ni konstruknivnom kritikom sistema koji se preferira, simpatise I sl.
Fudo387

#4298 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
Fudo387 wrote:
Pa kazi, veci hrgalj ne mozes bit nego sto jesi...
Poruku si shvatio i sad kao iskusni kurir zapamti i nikom ne odaji, ni po cijenu zivota. :D
nasa

#4299 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

nasa wrote:
nosara wrote: :D Pronasao si se odmah, znam ,zato ja to i napisem

Ti se bavis efemerijama, sminkom, "nadogradnjom"... Kakva selektivna istorija, nametanje identiteta, iskljucivost, cinizam... Pacovi od dva metra ti se oko kuce motaju...

Pricaj o sigurnosti, zdravstvu, proizvodnji, obrazovanju, suverenosti... vodi iz pipe u dvaesprvom vijeku, hej, devojko u sukobu s Titom... :D
Hocu, hajde ti kreni s kritikom...
Evo ja cu napisati pozitivno: Sami pocetak- NOP :thumbup:

Ali problem je sto ti neces napisati nista lose, a ne sto ja ne mogu prepoznati pozitivno...mogu, spisak ako treba.
piupiu

#4300 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:Da, prošlost u smislu političke instrumentalizacije - ratovi, izgovori kako su nam za sve krivi drugi, ne možemo ništa od Dodika
Stvarno mislis kako krmkove opstrukcije nemaju nista sa kocenjem razvoja drzave?
piupiu wrote:ne možemo izgraditi put jer nas je napala JNA
To ne stoji, al' da su nam srusili sve sto su mogli srusiti, jesu....da im sad ne spominjem uzu i siru rodbinu, ima djece na ovom forumu.
piupiu wrote:nema vode jer je Tito bio diktator
Izvini, gdje si ti i od koga cula ovu vrstu izgovora za nestasicu vode?
E, *ebi ga, Fudo, da izvineš, mislim da u svojoj istoriji na forumu nikad nisam opsovala. Izvini, ali ako misliš mene hvatati na te dječije fore, nemam vremena da ga traćim na gluposti. Je l' ti stvarno treba objašnjavati da kad se ljudi u BiH žale na obične stvari za koje je zadužena država, krene ideološki spin o strašnoj diktaturi koja Bošnjacima nije dala da dišu, Dodiku koji nam kvari koncept, ljudima koji su izginuli ... samo da se ne bi bavilo problemom kojim se država treba baviti? Dodik na svojoj teritoriji nije izgovor što na ovoj teritoriji voda potrova moju porodicu, pa su 7 dana svi zajedno proveli po doktorima i u WC-u. Fino se praviti blesav, ali ti ipak nisi blesav. :wink:
Post Reply