PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Dado34

#4276 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Dado34 »

... Previse sam zakomplikovao a ne znam obrisat gujcu.
Bosnian Dragon1

#4277 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bosnian Dragon1 »

Running wrote:Tako je, ide bez bilo kakve DA/AD konverzije.

Ja koristim VGA izlaz na laptopu i prikacio sam externi monitor koji ima samo VGA i slika fantazija cista i jasna. Monitor Asus VS228DE.

Medjutim to zavisi od vise stvari:

1. Kvaliteta VGA kabla, potrebno je da ima filtere na oba kraju i da ima da kazem vise nivoa izolacije i foliju i mrezu oko folije (oni deblji kablovi) i da je sto kraci.
2. Kvalitetan izlaz sa graficke
3. Kvalitetan monitor, siguran sam da za ove jeftinije do 200KM neces ni osjetiti razliku kako god da ga spojis, svi su dobro optimizovani i za VGA.

To sto tebi pravi smetnje 99% do pretvaraca u monitoru ili loseg kabla. Moguce da ce digitalni signal rijesiti problem u tvom slucaju DVI-DVi kabl. Uglavnom javi, zanima nas!

Medjutim narucio sam i dobar konvertor HDMI/VGA (svi ga hvale bas ovaj), ako nekad bude trebalo.

Sto se tice SSDa jedna od najvaznijih komponenti (ako ne i br1) bilo desktopa bilo laptopa.
na prethodna dva LCD monitora koja sam probao radio mi je ovaj VGA kabal, medjutim na ovom LEd evo to se desava, nadam se da ce DVI rijesit problem, javim kad uzmem kabal. Da ima filtere na oba kraja ona kao zadebljana to je vlajda to, a to za foliju nemam pojam dal to ima
Running

#4278 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Running »

Dado34 wrote: Sve opcije mogu samo da nije HDMI - sta god putem adaptera, konvektora, k-ca, palca kako se vec zovu. HDMI se ne mirise nikako sa sa zvekama za konverziju slike zvuka. ADAPTERI, kako se zovu?
Moze HDMI - DisplayPort, DVI i obratno naravno. To su obicni kablovi (tzv pasivni) nema konverzije nikakve. Vec na VGA se radi D/A konverzija (aktivni).
Sto se tice kompatibilnosti HDMI-VGA bit' ce sve OK, samo treba pravi kupiti. Konkretno ja narucio jedan sa Chrontel IC-om, poznate americke firme koja radi interfejse za monitore, TV, telefone itd, bas da probam, hvale ga, a moze i valjati mozda nekad.
na prethodna dva LCD monitora koja sam probao radio mi je ovaj VGA kabal, medjutim na ovom LEd evo to se desava, nadam se da ce DVI rijesit problem, javim kad uzmem kabal. Da ima filtere na oba kraja ona kao zadebljana to je vlajda to, a to za foliju nemam pojam dal to ima
Zavisi i od monitora kazem tj. njegovog pretvaraca, ako je los, ni dobar VGA mozda ne pomogne. Obicno monitori (pogotovo novijeg datuma kao ovaj moj asus) koji imaju samo VGA ulaz imaju kvalitetne pretvarace i ekrane optimizovane za to, ovi sa vise ulaza (HDMI, VGA, DVI, DisplayPort) i ne bas. Namjerno sam htjeo smo sa VGA ulazom (iako imam HDMI na laptopu) iz nekih svojih razloga tehnicke prirode prikaza HDMIa na monitoru, a jos su i jeftiniji.

Rijesice DVI problem 100%, ako je monitor ispravan. To je po meni najbolji interface za monitore. Ne mora imati filtere jer prenosi digitalni signal, nema uticaja smetnji itd.

Mislim kvalitet kablova svih je jako bitan, rijetko ko vodi racuna o tome, ljudi samo gledaju da odgovara prikljucak i vozi. Pogotovo kad se ima hrpa raznoraznih kablova jedan do drugog, smotani i sl. :)
diablobih

#4279 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Osim HDMI kabla, nije uopste bitno koliko kosta HDMI kabal, svaki je isti.
Running

#4280 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Running »

diablobih wrote:Osim HDMI kabla, nije uopste bitno koliko kosta HDMI kabal, svaki je isti.
:thumbup: :-) :sax:
diablobih

#4281 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Je li to sarkazam ? :D

Ako meni ne vjerujes, vjeruj linusu, tako da HDMI kablovi od 10-20 maraka je isti kurac k'o i onaj od 1500 KM:

https://www.youtube.com/watch?v=Zgy5fX-VPCs
Running

#4282 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Running »

Vjerovatno se golim okom mozda ne primjeti razlika, ali da je nesto bas isto a razlika u cijeni, pa nemoguce. :D
Ako nista kabl je vjerovatno napravljen od kvalitetnijih daleko skupljih materijala. I sam ne volim krute kablove ko k***c kojim treba godina da se isprave, volim fleksibilne, bukvalno kad ga savijes i ispravis da ne ostaje u tom polozaju, nesto poput kabla iphone slusalica.

Znaci kvalitetan provodnik od cistog bakra, pozlaceni konektori (i da su oni izolovani sto nije kod svih kablova), dobra izolacija od smetnji i kvalitetna vanjska zastita i to je to sto trazim. Ne mora to biti nista ultra skupo, to se nadje za malo skuplje od prosjeka. :)

To se i te kako osjeti (kvalitet kablova) kod osjetljivijih elemenata poput audio uredjaja i sl.
diablobih

#4283 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Ja imam 2 kabla, oba placena nekih 20 maraka, izdrzljivi drama, moze se saviti, ali ne ostaje uvijek u tom obliku ako ga izvadim, znaci nikakve razlike nema izmedju ova 2, a imao sam prije jos jedan od cenera, koji nije takav, ali opet isti kurac realno bilo.

Nema tog testa koji ce ti pokazati da je skuplji bolji od jeftinijeg. Imas takodjer kod linusa objasnjenje zbog cega je to tako:
https://www.youtube.com/watch?v=Bfv9L8fVvr4

Samo se moze desiti da je defektan kabal, a to se moze desiti i onom skupom, a to je rijedak problem. Inace jedino kod vga kablova ima razlike, dok kod digitalnih kablova kao sto su HDMI nema razlike.

P.S. ako zelis da znas sta se desilo sa tim od cenera, taj sam dao drugu, da ne mora kupovati, a meni bio visak.
Running

#4284 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Running »

diablobih wrote:Inace jedino kod vga kablova ima razlike, dok kod digitalnih kablova kao sto su HDMI nema razlike.
Pa uglavnom. Za kvalitetnu VGA sliku, mora biti kvalitetan VGA kabl, pored ulaza, dok za digitalu i ne treba (ali tu se mogu javiti drugi problemi). Ne znam kakvi su to kablovi po 1000KM, nisam to ni gledao nikad. Mozda metar-metar i pol kvalitetnog HDMI 10ak-15KM, VGA isto.
diablobih

#4285 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

To ti je kada hvatas glupe ljude i nafuras ih da je skuplje bolje. Imaju obicaja u europi i usa, da npr stave 2 tva ista, i kao na jednoj "obicni", a na drugoj neki skupi kabal, i na jednoj ne znam 4k, a druga 480 ili 720 :D
aditon

#4286 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

uglavnom, bosanski zmaju, samo ti priključi monitor na grafiku DVi kablom, valovi koje vidiš će nestati, da ne komplikujemo dalje :-)
typeOnegative

#4287 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Naravno, a da ne spominjem sto je zločin spojit na vga kad već monitor ima DVI ulaz :D

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
Bole_Bolic

#4288 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bole_Bolic »

Running wrote:
diablobih wrote:Inace jedino kod vga kablova ima razlike, dok kod digitalnih kablova kao sto su HDMI nema razlike.
Pa uglavnom. Za kvalitetnu VGA sliku, mora biti kvalitetan VGA kabl, pored ulaza, dok za digitalu i ne treba (ali tu se mogu javiti drugi problemi). Ne znam kakvi su to kablovi po 1000KM, nisam to ni gledao nikad. Mozda metar-metar i pol kvalitetnog HDMI 10ak-15KM, VGA isto.
Dal ste realni ljudi? Kabel koji košta 1000km? Pa šta taj radi...šta napaja? Usisivač, šporet, tv i 5.1 sistem... A usput će da usisava, kuva i pušta muziku pride... :lol:
Bole_Bolic

#4289 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bole_Bolic »

Nego, pre nekoliko sam uzeo sledeću grafiku za nekih 100€ (u mađarskoj) - Gigagyte nVidia 750Ti Windforce

Pa me interesuje šta mislite o ovoj grafici i koliko dugo bi je mogao terati a da nemam potrebu za jačom?
Maharadza

#4290 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Bole_Bolic wrote:Nego, pre nekoliko sam uzeo sledeću grafiku za nekih 100€ (u mađarskoj) - Gigagyte nVidia 750Ti Windforce

Pa me interesuje šta mislite o ovoj grafici i koliko dugo bi je mogao terati a da nemam potrebu za jačom?
Ovisi sve od tvojih potreba: http://www.guru3d.com/articles-pages/gi ... iew,1.html
caseytron

#4291 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Bole_Bolic wrote:Nego, pre nekoliko sam uzeo sledeću grafiku za nekih 100€ (u mađarskoj) - Gigagyte nVidia 750Ti Windforce

1080p? Ako je ta rezolucija, ona nije za high postavke. Ali fina graficka, gurat ce ona naslove uz spustanje detalja, ponekad i rezolucije. Trebao si ici na 1050 ne znam koliko je gore, mozda 20-tak eura skuplja :-D
diablobih

#4292 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Mozes ti to jos gurati, nema potrebe mjenjati.
Dado34

#4293 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Dado34 »

Running wrote:
Dado34 wrote: Sve opcije mogu samo da nije HDMI - sta god putem adaptera, konvektora, k-ca, palca kako se vec zovu. HDMI se ne mirise nikako sa sa zvekama za konverziju slike zvuka. ADAPTERI, kako se zovu?
Moze HDMI - DisplayPort, DVI i obratno naravno. To su obicni kablovi (tzv pasivni) nema konverzije nikakve. Vec na VGA se radi D/A konverzija (aktivni).
Sto se tice kompatibilnosti HDMI-VGA bit' ce sve OK, samo treba pravi kupiti. Konkretno ja narucio jedan sa Chrontel IC-om, poznate americke firme koja radi interfejse za monitore, TV, telefone itd, bas da probam, hvale ga, a moze i valjati mozda nekad.
Zavisi i od monitora kazem tj. njegovog pretvaraca, ako je los, ni dobar VGA mozda ne pomogne. Obicno monitori (pogotovo novijeg datuma kao ovaj moj asus) koji imaju samo VGA ulaz imaju kvalitetne pretvarace i ekrane optimizovane za to, ovi sa vise ulaza (HDMI, VGA, DVI, DisplayPort) i ne bas. Namjerno sam htjeo smo sa VGA ulazom (iako imam HDMI na laptopu) iz nekih svojih razloga tehnicke prirode prikaza HDMIa na monitoru, a jos su i jeftiniji.

Rijesice DVI problem 100%, ako je monitor ispravan. To je po meni najbolji interface za monitore. Ne mora imati filtere jer prenosi digitalni signal, nema uticaja smetnji itd.

Mislim kvalitet kablova svih je jako bitan, rijetko ko vodi racuna o tome, ljudi samo gledaju da odgovara prikljucak i vozi. Pogotovo kad se ima hrpa raznoraznih kablova jedan do drugog, smotani i sl. :)
Izlaz kod mene iz monitora je DVI. HDMI kabal na DVI (pretvarac, prikljucak) ne ide, i obratno, probao na par uredjaja jednostavno nema slike, funkcije ne znam zasto dok recimo direktno bez dodatnik konektora, pretvaraca iz-u, ide bez problema. Zakomplikovo sam gore jbg, nadam se da je sada jasnije.
Bosnian Dragon1

#4294 Re: PC gamerske konfiguracije

skopcao direktno DVi iz monitora u DVI ulaz nA racunaru, sad nema smetnji slika ekstra. MEdjutim imam drugi problem, dal je to sto sam osam godina koristio jedan te isti LCD monitor 18.5 inca pa mi sad ovaj LED 24 inca prevelik pa se ne mogu se navic, ali vec nakon 5 minuta sjedenja za racunarom glava me zaboli stvori mi se nekakav pritisak i osjecaj iscrpljenosti u glavi, nekako bas mi zamorno. Dok medjutim kad udjem u igru uopste nemam taj osjecaj, al ovako na facebook ili na internet ili bilo sta drugo da radim nekako mi presvjetlo sve pogotovo bijela pozadina kad je ubi bas u oci totalno me iscrpi. Probao sam smanjiti brightness i neka jos podesvanja ono night, game mode itd al nema neke razlike
AhmetShabo

#4295 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Molim vas za preporuku SSD diska 120 GB. Best buy. Ovdje kod nas dakle. olx.ba
Running

#4296 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Running »

Nisi navikao, pozadinsko osvketljenje je LED, bijela je bijela, kod LCDa malo vuce na sivkasto.

Sent from my Gphone
GoodTaste

#4297 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by GoodTaste »

Ima li kakva preporuka laptopa, od ovih radnji sa Pika?
Neki od 1000KM, gore-dole 50...
typeOnegative

#4298 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Bosnian Dragon1 wrote:skopcao direktno DVi iz monitora u DVI ulaz nA racunaru, sad nema smetnji slika ekstra. MEdjutim imam drugi problem, dal je to sto sam osam godina koristio jedan te isti LCD monitor 18.5 inca pa mi sad ovaj LED 24 inca prevelik pa se ne mogu se navic, ali vec nakon 5 minuta sjedenja za racunarom glava me zaboli stvori mi se nekakav pritisak i osjecaj iscrpljenosti u glavi, nekako bas mi zamorno. Dok medjutim kad udjem u igru uopste nemam taj osjecaj, al ovako na facebook ili na internet ili bilo sta drugo da radim nekako mi presvjetlo sve pogotovo bijela pozadina kad je ubi bas u oci totalno me iscrpi. Probao sam smanjiti brightness i neka jos podesvanja ono night, game mode itd al nema neke razlike
Vj nisi navikao, a ne znam o kakvom monitoru se radi.. Kod mene je Dell 23 inca i ja sam uradio kalibraciju jer one defaultne postavke i preseti su katastrofa . Googlaj svoj model pa vidi ima na netu postavki za njega pa postavi manualno.
Po tom opisu mi zvuči kao previše nabuđen brightness, kontrast ili tako nešto, dok bijela vrišti s ekrana, a možda ima i neke modove za "poboljšavanje" . Pregledaj malo

Bosnian Dragon1

#4299 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

typeOnegative wrote:
Bosnian Dragon1 wrote:skopcao direktno DVi iz monitora u DVI ulaz nA racunaru, sad nema smetnji slika ekstra. MEdjutim imam drugi problem, dal je to sto sam osam godina koristio jedan te isti LCD monitor 18.5 inca pa mi sad ovaj LED 24 inca prevelik pa se ne mogu se navic, ali vec nakon 5 minuta sjedenja za racunarom glava me zaboli stvori mi se nekakav pritisak i osjecaj iscrpljenosti u glavi, nekako bas mi zamorno. Dok medjutim kad udjem u igru uopste nemam taj osjecaj, al ovako na facebook ili na internet ili bilo sta drugo da radim nekako mi presvjetlo sve pogotovo bijela pozadina kad je ubi bas u oci totalno me iscrpi. Probao sam smanjiti brightness i neka jos podesvanja ono night, game mode itd al nema neke razlike
Vj nisi navikao, a ne znam o kakvom monitoru se radi.. Kod mene je Dell 23 inca i ja sam uradio kalibraciju jer one defaultne postavke i preseti su katastrofa . Googlaj svoj model pa vidi ima na netu postavki za njega pa postavi manualno.
Po tom opisu mi zvuči kao previše nabuđen brightness, kontrast ili tako nešto, dok bijela vrišti s ekrana, a možda ima i neke modove za "poboljšavanje" . Pregledaj malo

model je samsung syncmaster SA300
AhmetShabo

#4300 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Mogu li ja ubaciti ovaj SSD http://www.olx.ba/artikal/20678473/kingston-v300-120gb/
na svoju maticnu ASUS M2N4 SLI.. https://www.asus.com/Motherboards/M2N4SLI/
i da li mi preporucujete neku drugu marku osim kingstona?
Post Reply