TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
-
CooK
#4276 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Sve se itekako primjeti samo je pitanje koliko nekome nesto smeta i koliko je neko tolerantan. Ja uvijek pisem da je najbitnije da je covjek zadovoljan svojim TV-om i onda nista drugo nije bitno. Nebitno imas li IPS ili VA panel ako je tebi dobra slika na tvom TV-u sve ostalo postaje nebitno.
- zomri
#4278 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nije stvar samo gledanja u mraku. Crna je pokazatelj dobrog kontrasta, itekako se to vidi i pri dnevnom svjetlu.
Ne postoji niko ko bi za iste pare namjerno uzeo lošiju stvar, zato smo tu da pomognemo raji da se odluči. Možeš biti mediokritet ali nemoj to nametati drugima. Ako tebi nešto nije bitno, ne znači da i nekom drugom nije.
Ne postoji niko ko bi za iste pare namjerno uzeo lošiju stvar, zato smo tu da pomognemo raji da se odluči. Možeš biti mediokritet ali nemoj to nametati drugima. Ako tebi nešto nije bitno, ne znači da i nekom drugom nije.
- PlusSA
#4279 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Siguran sam da ce 95% biti zadovoljni sa IPS TV-om a preostalih 5% su prezahtjevni
Pogotov kod nas u Bosni gdje svako kupi obican TV grunding, telefunken u fazonu vidi 800km 55" i opet sretni i zadovoljni.
Poenta je da ce raja biti zadovoljna jacim brendom svakako ponajvise treba gledati cijenu uređaja i traziti akcije. Da se ne desi da neko plati neki Grunding 800km a za te pare mogao naci na akciji Sony i slicno
Pogotov kod nas u Bosni gdje svako kupi obican TV grunding, telefunken u fazonu vidi 800km 55" i opet sretni i zadovoljni.
Poenta je da ce raja biti zadovoljna jacim brendom svakako ponajvise treba gledati cijenu uređaja i traziti akcije. Da se ne desi da neko plati neki Grunding 800km a za te pare mogao naci na akciji Sony i slicno
-
clio_dci120
#4280 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Evo jos jedno pitanje, je li u praksi velika razlika izmedju direct i edge lcd?
Isticao sam sta su razlike, je su li primjetne u praksi?
Po ovome sto citam.bolje je uzeti direct led?
Isticao sam sta su razlike, je su li primjetne u praksi?
Po ovome sto citam.bolje je uzeti direct led?
-
CooK
#4281 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Evo ti sa prethodnih par stranica razgovor o tome, da ne moram opet kucati:
amar1994 wrote:onda ovi na yt pojma nemajuCooK wrote:Totalni nonsens, samo od panela zavisi kvaliteta slike a pozadinsko ovjetljenje tu igra manju ulogu. BTW Edge LED nije najgori, vecina high end televizora su sa Edge LED pozadinskim osvjetljenjem.amar1994 wrote:Najmanje od IPS panela zavisi kvaliteta slike , pozadinsko osvjetljenje je najbitnije , OLED je tu najjaci i najskuplji , EDGE LED je najgori , sad sam se sjetio zasto sam plasmu kupio![]()
amar1994 wrote:eh ne znam onda sta da mislim , nisam pametan . Jedino da ponesem neki video materijal i zamolim one tamo da puste preko USB-a na nekoliko TV modela , pa koji se najbolje pokaze tajCooK wrote: Ili oni nemaju pojma ili npr Samsung koji u sve svoje skupe high end televizore postavlja edge pozadinsko osvjetljenje. Nekako ne bih rekao da su ovi sa youtube-a u pravu a da Samsung namjerno stavlja losije pozadinsko osvjetljenje u svoje najbolje televizore.
![]()
-
CooK
#4282 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Naravno da se dobar kontrast vidi i po danu i daje onaj fini popout efekat i bolju sliku ali meni se stvarno neda vise raspravljati i dizati frku kada pojedini ne vide ni los kontrast IPS panela u mraku, kada su oni zadovoljni svojim televizorima nemam ja razloga da ih uvjeravam da su losi. Ne proizvodim ja VA panele pa da ih promovisem nego samo pokusavam uputiti ljude na bolju stvar a protiv IPS panela nemam nista, cak ih i predlazem ljudima koji napisu da im treba sirok ugao gledanja. Ovdje se pravda losa situacija u drzavi i nepoznavanje materije sa tim da bi svaki TV poznatog brenda morao biti dobar jer ima ljudi koji kupe Telefunkena i njima je dobar pa onda kao neki poznati brend mora biti dobar samo zato sto je TV poznatog brenda sto je obicna glupost. Kome god sam predlozio neki TV do sad predlozio sam sa najboljom namjerom i predlozio sam TV koji pruza najbolju sliku za budzet koji oni imaju a ako oni hoce nesto drugo, Boze moj, njihov je novac i imaju pravo raditi sa njim sta hoce. Ako ih milioni recenzija i misljenja korisnika koji su objektivni ne mogu uvjeriti onda ne vrijedi ni da i ja pokusavam a iskreno to mi i nije krajnji cilj nego mi je krajnji cilj da svako bude zadovoljan televizorom koji kupi i ako su oni zadovoljni svojim televizorima i ja sam zadovoljan.zomri wrote:Nije stvar samo gledanja u mraku. Crna je pokazatelj dobrog kontrasta, itekako se to vidi i pri dnevnom svjetlu.
- Rugafet
#4283 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Slazem se. Ne treba nista nametati drugima, samo ja ne vidim da tu na temi neko nekom nesto namece.zomri wrote:Nije stvar samo gledanja u mraku. Crna je pokazatelj dobrog kontrasta, itekako se to vidi i pri dnevnom svjetlu.
Moze i obrnuto ako je tebi nesto bitno ne znaci da je i drugom bitno.
-
CooK
#4284 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nisi u pravu, ako neko moze dobiti bolju sliku za isto novca naravno da ce mu to biti bitno, osim ako ne poznaje materiju pa mu svaki TV izgleda dobro. Ali onda ne znam ni zasto takva osoba trazi savjet na forumu kad ce svejedno kupiti ono sta ona hoce.Rugafet wrote:Slazem se. Ne treba nista nametati drugima, samo ja ne vidim da tu na temi neko nekom nesto namece.zomri wrote:Nije stvar samo gledanja u mraku. Crna je pokazatelj dobrog kontrasta, itekako se to vidi i pri dnevnom svjetlu.
Moze i obrnuto ako je tebi nesto bitno ne znaci da je i drugom bitno.
- Rugafet
#4285 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Naravno da ako neko moze za iste pare da dobije bolje da ce to da pazari. Ko to uopste spori? Ja hocu da kazem da IPS uopste nije toliko los koliko se tu potencira i kao da je to najbitnija stvar od svega. I kakvo poznavanje materije je potrebno? Stanem ispred tv pogledam sliku, svidi mi se i to je to. kao da svi moramo znati herce, osvjezavanje i slicne bespotrebne gluposti na koje zaboravimo dva dana nakon kupovine. Meni je (vidis pisem u svoje ime, ne namecem nikome nista) bitnije koliko i kakvih konektora tv ima, dijagonala i rezolucija od toga kako izgleda crna boja kad je upaljena lampa u hodniku.
-
CooK
#4286 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Eto vidis, tebi je bitno to a meni nesto drugo i to je to. Spominjes tu dijagonalu ali ja bih prije uzeo 50 incni TV sa VA panelom nego 55 incni TV sa IPS panelom. I herci, osvjezavanje panela i ostalo nisu bespotrebne gluposti koje brzo zaboravis nakon kupnje, ako uzmes TV koji te fascinira na prvu a posle skontas da nesto ne valja tebi ga valja gledati cijelo vrijeme a 100Hz panel neces zaboraviti jer kad god budes gledao utakmicu ili neki brz sadrzaj imaces puno jasniju pokretnu sliku i puno manje blura nego na 50Hz panelu. Dakle radi se o stvarima koje se ne zaborave dan-dva nakon kupovine TV-a posto od tih stvari zavisi kakva ce ti biti slika. Ti mozes biti zadovoljan televizorom koji kupis ali to ne znaci da nisi mogao kupiti bolji za te pare i cijelo vrijeme gledati bolju sliku.
- zomri
#4287 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
@Rugafet
Apsolutno je bitno sve ovo što si naveo.
VA ili IPS - da li će tamna scena izgledati vjerodostojno ili kao da je upaljena lampa iza tva? da li na tvu gledanom sa strane igra liverpool u domaćim (crvenim) dresovima ili juventus u gostujućim (ružičastim)?
osvježavanje - da li će tenis izgledati normalno ili kao da igraju sa kometama umjesto lopti?
DSE efekat - da li će ti stalno kad gledaš utakmice ili drugi statičan sadržaj biti mrlja na ekranu ili ne
itd itd
Kako vidiš ovo su sve objektivni pokazatelji kvalitete tva, nema tu puno subjektivnog.
Na kraju ljudima će biti najbolji tv koji gledaju svaki dan, tj. njihov, i tu se slažemo. Ali takvima kako se složismo nije mjesto na ovoj temi.
Apsolutno je bitno sve ovo što si naveo.
VA ili IPS - da li će tamna scena izgledati vjerodostojno ili kao da je upaljena lampa iza tva? da li na tvu gledanom sa strane igra liverpool u domaćim (crvenim) dresovima ili juventus u gostujućim (ružičastim)?
osvježavanje - da li će tenis izgledati normalno ili kao da igraju sa kometama umjesto lopti?
DSE efekat - da li će ti stalno kad gledaš utakmice ili drugi statičan sadržaj biti mrlja na ekranu ili ne
itd itd
Kako vidiš ovo su sve objektivni pokazatelji kvalitete tva, nema tu puno subjektivnog.
Na kraju ljudima će biti najbolji tv koji gledaju svaki dan, tj. njihov, i tu se slažemo. Ali takvima kako se složismo nije mjesto na ovoj temi.
- MTV
#4288 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nekima je i VOX od 400 KM VRH televizor, extra... a ustvari je kilometrima od svega toga.
- Rugafet
#4289 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Evo vidis, odlicno pocnes post i u prvoj recenici sve objasnis. Ti bi uzeo ovo onaj ono ja nesto peto i to je ok. Ne treba dalje.CooK wrote:Eto vidis, tebi je bitno to a meni nesto drugo i to je to. Spominjes tu dijagonalu ali ja bih prije uzeo 50 incni TV sa VA panelom nego 55 incni TV sa IPS panelom. I herci, osvjezavanje panela i ostalo nisu bespotrebne gluposti koje brzo zaboravis nakon kupnje, ako uzmes TV koji te fascinira na prvu a posle skontas da nesto ne valja tebi ga valja gledati cijelo vrijeme a 100Hz panel neces zaboraviti jer kad god budes gledao utakmicu ili neki brz sadrzaj imaces puno jasniju pokretnu sliku i puno manje blura nego na 50Hz panelu. Dakle radi se o stvarima koje se ne zaborave dan-dva nakon kupovine TV-a posto od tih stvari zavisi kakva ce ti biti slika. Ti mozes biti zadovoljan televizorom koji kupis ali to ne znaci da nisi mogao kupiti bolji za te pare i cijelo vrijeme gledati bolju sliku.
Evo jos jednom, pa necu vise (ne da mi se a i pocinju mi zvezde granda) Citajuci pojedine postove ispade da IPS panel qrcu ne valja sto jednostavno nije istina. Ko je kupio IPS panel kupio je negledljivu kantu jer ne valja crna, slika je zamuljana pri brzim pokretima, crvena nije crvena nego pink itd itd. Realno pretjeruje se. Danas bilo sta od Samsunga, Panasonica i Sony-ja proizvedeno iza 2015 ce zadovoljiti 90% korisnika (film, sport, dnevnik, zadruga
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#4290 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
+ Philips! 
-
CooK
#4291 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nije tako pisano za IPS panel a da je slucajno stvarno tako los IPS panel kao sto si ti napisao da je pisano onda ga ja ne bih preporucio nikad nikome a preporucujem ga itekako svima koji gledaju TV iz veceg ugla. Uglavnom i ja se necu vise oko toga raspravljati jer znam sta znam i nemam potrebu nekoga nesto uciti ili mu objasnjavati jer pojedini ljudi ce uvijek misliti kako oni hoce uprkos cinjenicama i dokazima. Odoh ja vani a i ti uzivaj uz te Zvezde Granda. Pozdrav.Rugafet wrote:Evo vidis, odlicno pocnes post i u prvoj recenici sve objasnis. Ti bi uzeo ovo onaj ono ja nesto peto i to je ok. Ne treba dalje.
Evo jos jednom, pa necu vise (ne da mi se a i pocinju mi zvezde granda) Citajuci pojedine postove ispade da IPS panel qrcu ne valja sto jednostavno nije istina. Ko je kupio IPS panel kupio je negledljivu kantu jer ne valja crna, slika je zamuljana pri brzim pokretima, crvena nije crvena nego pink itd itd. Realno pretjeruje se. Danas bilo sta od Samsunga, Panasonica i Sony-ja proizvedeno iza 2015 ce zadovoljiti 90% korisnika (film, sport, dnevnik, zadruga) to mogu da garantujem
- kokuz_sa
#4292 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nisam ja ni pogledao kakve nosace imaju....samo mi kazali imaju neki od 89KM..Velkoski wrote:i jakokuz_sa wrote:Uzeh i ja 50MU6172 u Domodu
uzeo sam i onaj njihov nosač, fercera odlično, pa eto da znaš ako nisi uzeo
Samo izbjegavaj gledat tenis na TV..zaboli vrat
- Qler
#4293 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Vala ja sam stavrno zadovoljan 55MU6172... jebi ga, sport toliko i ne gledam, u glavnom su to serije i filmovi i nije mi lose. I iskreno, drago mi je da sam uzeo 55'' jer bi sigurno sa 50'' poslije mjesec sjedio namrgodjen ispred TV-a i gundjao sto ne uzeh veci 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4295 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
taj sam i uzeo, odličan je fakat, ide TV na sve stranekokuz_sa wrote:Nisam ja ni pogledao kakve nosace imaju....samo mi kazali imaju neki od 89KM..Velkoski wrote:i jakokuz_sa wrote:Uzeh i ja 50MU6172 u Domodu
uzeo sam i onaj njihov nosač, fercera odlično, pa eto da znaš ako nisi uzeo
Samo izbjegavaj gledat tenis na TV..zaboli vrat
a meni veći ne treba
- PlusSA
#4296 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Isti sam kao i Qler s tim da ja gledam sport i zadovoljan sam prikazanim. Preporuka za ovaj model i od mene.Qler wrote:Vala ja sam stavrno zadovoljan 55MU6172... jebi ga, sport toliko i ne gledam, u glavnom su to serije i filmovi i nije mi lose. I iskreno, drago mi je da sam uzeo 55'' jer bi sigurno sa 50'' poslije mjesec sjedio namrgodjen ispred TV-a i gundjao sto ne uzeh veci
Doduse garancije od 5x godina istice do 31.12 pa ko ima plan da kupi TV nek to uradi do NG
- zomri
#4297 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
članska ti se pravi, pa ti vidiVelkoski wrote: taj sam i uzeo, odličan je fakat, ide TV na sve strane
a meni veći ne treba![]()
i ovako mi je zauzeo "pola sobe" ovaj
i đe mi je zomri, TV je debitov'o s Liverpoolom, pa ti vidi
aferim, nek ti bude sa srećom, puno dobrog fudbala i ostalog na njemu gledao
- shalla
#4298 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Znam da mi nećeš vjerovati ali kod mene nijeMTV wrote:Uvijek je to tako.
-
clio_dci120
#4299 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Opetttt ja, haha..Evo sutra kupujem TV, samo jos da nesto provjerim.
Znaci obisao sve radnje i izbor suzio na 43M5672 i 43MU6172.
Prodavac me ubjeduje da je 43MU6172 VA panel da nije IPS iako je 4k rezolucija.
43MU6172 je skuplji 100KM od ovoga prvog jer ima pet godina garanciju, pa cu vjerovatno njega uzeti, 999,00KM. Cook da li mi mozes potvrditi da ovaj TV ima VA panel?
Jesam li dobro odabrao?
P.S. Ako nije VA panel, uzeo bih ovaj onda 43M5672 jer ima VA panel.
Hvala jos jednom svima koji su mi pomogli da kao totalni laik dosta naucim u ova dva dana, i da suzim izbor na dva modela.
Znaci obisao sve radnje i izbor suzio na 43M5672 i 43MU6172.
Prodavac me ubjeduje da je 43MU6172 VA panel da nije IPS iako je 4k rezolucija.
43MU6172 je skuplji 100KM od ovoga prvog jer ima pet godina garanciju, pa cu vjerovatno njega uzeti, 999,00KM. Cook da li mi mozes potvrditi da ovaj TV ima VA panel?
Jesam li dobro odabrao?
P.S. Ako nije VA panel, uzeo bih ovaj onda 43M5672 jer ima VA panel.
Hvala jos jednom svima koji su mi pomogli da kao totalni laik dosta naucim u ova dva dana, i da suzim izbor na dva modela.
-
clio_dci120
#4300 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nasao ja, ovaj 43MU6172 je IPS display, direct LED.
ovaj 43M5672 je VA, EDGE.
Sutra bi jedan od ova dva da uzmem, sad koji da uzmem...znam sve prednosti i mane, i ne mogu se sad odluciti...
Na kojem bi bolja slika bila?
Ja sam gledao u radnji ovaj 43MU6172 i slika mi je super bila, doduse HD video je bio.
ovaj 43M5672 je VA, EDGE.
Sutra bi jedan od ova dva da uzmem, sad koji da uzmem...znam sve prednosti i mane, i ne mogu se sad odluciti...
Na kojem bi bolja slika bila?
Ja sam gledao u radnji ovaj 43MU6172 i slika mi je super bila, doduse HD video je bio.