Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ringhio

#4276 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ringhio »

Eh....dovoljno sam se nacitao " platio telefon dobio cjepanicu ", " uplatio za telefon nije dobio nista ", " prevaren preko PIK-a " slucajeva da bih bio budala da placam unaprijed za polovnu robu koju nisam ni vidio i kupujem je od nepoznate osobe.

Nemam nikakvih transakcija na piku, ali opet nemam ni garancije da ce mi neko moj novac vratiti ako budem na kraju izigran. Jedno je e-bay i amazon, tracking brojevi, vracanje novca, vracanje neispravne robe, vracanje robe koja ne odgovara deskripciji, a sasvim drugo je nas pik.

To placanje pouzecu sam trazio od par trgovaca koji su prodavali neke knjige koje su se meni svidjele, i od 5-6 pitanja moze li se transakcija izvrsiti na gore navedeni nacin ni jednom nisam dobio pozitivan odgovor.
Skeptic604

#4277 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Skeptic604 »

Ringhio wrote:U cemu je caka pa ovi nasi trgovci ne zele da salju robu pouzecu.

Nasao sam par zgodnih stvarcica, posaljem poruke mozete li poslati robu pouzecu, ja cu platiti sve troskove postarine, sve poruke su bile sa negativnim odgovorima i vecinom su nudili svoju dostavu uz predhodnu uplatu na racun.
Evo ja trgujem godinu i po na Pik-u...

Preko 400 pozitivnih dojmova sa 178 razlicite osobe,i ne saljem pouzecem,lakse mi je nakon uplate..

Trgovao sam sa Slovenijom,sa Svicarskom,sve nakon uplate..

Do dana danasnjeg niko se nije zalio,osim onih koji nisu imali povjerenja u mene,sa takvim nisam ni ostvario transakciju niti dojmove,jer nemaju povjerenja..

Nemam sta da radim sa osobom koja nema povjerenja u mene,oni koji su mi dali povjerenje dobili su uslugu sa kojom su i vise nego zadovoljni,to govore oni koji su trgovali samnom...

A oni koji mi nisu dali povjerenje,ostali su uskraceni za navedene usluge..

Licno meni osoba nije htjela vratiti nazad novac nakon sto sam kupio od njega racunar..

Mene to nije potreslo,jer znam da sam moralniji od njega i da ja za obicnu znacku dajem povrat novca,sto je vise takvih to ja imam vecu sliku o sebi jer sam ja u upravu 100% a oni nazalost ili na srecu nisu..
rangoj

#4278 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by rangoj »

Skeptic604 wrote:
Ringhio wrote:U cemu je caka pa ovi nasi trgovci ne zele da salju robu pouzecu.

Nasao sam par zgodnih stvarcica, posaljem poruke mozete li poslati robu pouzecu, ja cu platiti sve troskove postarine, sve poruke su bile sa negativnim odgovorima i vecinom su nudili svoju dostavu uz predhodnu uplatu na racun.
Evo ja trgujem godinu i po na Pik-u...

Preko 400 pozitivnih dojmova sa 178 razlicite osobe,i ne saljem pouzecem,lakse mi je nakon uplate..

Trgovao sam sa Slovenijom,sa Svicarskom,sve nakon uplate..

Do dana danasnjeg niko se nije zalio,osim onih koji nisu imali povjerenja u mene,sa takvim nisam ni ostvario transakciju niti dojmove,jer nemaju povjerenja..

Nemam sta da radim sa osobom koja nema povjerenja u mene,oni koji su mi dali povjerenje dobili su uslugu sa kojom su i vise nego zadovoljni,to govore oni koji su trgovali samnom...

A oni koji mi nisu dali povjerenje,ostali su uskraceni za navedene usluge..

Licno meni osoba nije htjela vratiti nazad novac nakon sto sam kupio od njega racunar..

Mene to nije potreslo,jer znam da sam moralniji od njega i da ja za obicnu znacku dajem povrat novca,sto je vise takvih to ja imam vecu sliku o sebi jer sam ja u upravu 100% a oni nazalost ili na srecu nisu..
Izvini, ali to je totalno pogresan pristup i upravo o tome ovdje pričamo. Od kuda tebi kao prodavcu ideja da kupac mora da ti pokloni svoje povjerenje kada nešto kupuje od tebe?!?
To nema nigdje na svijetu...

Pa zato i postoji opcija plaćanja pouzećem, da bi kupac vidjeo sta uzima.
Kao što neko gore reče, jedno je ebay, gdje nakon plaćanja mozes uraditi dispute i vratiti pare 30 dana nakon kupovine, ako nisi zadovoljan, a drugo je BIH.
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#4279 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Picajzla »

Pa sta je ovo sad na piku otvoris dosta profila kad tamo kamara artikala za prodaju i prodavac ih uopste nema kod sebe vec pise tipa uplati unaprijed ili samo avans i artikl stize za 15-20 dana na vasu adresu. Valjda dok ovaj naruci sa ebaya i sl.
Takve treba banovati.

Sent from my LG-G2 using Tapatalk
Bilki

#4280 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Bilki »

ma na piku ti je go fukara i lopov, 1% je tu pravih i postenih, kad vidim da neki slino pise uplati ba vidis da imam 100 dojmova, ma da imas balo milijardu, pare se samo kurvi daju unaprijed :run:
Picajzla

#4281 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Picajzla »

Bilki wrote:ma na piku ti je go fukara i lopov, 1% je tu pravih i postenih, kad vidim da neki slino pise uplati ba vidis da imam 100 dojmova, ma da imas balo milijardu, pare se samo kurvi daju unaprijed :run:
A ma jarane nije frka uplatiti unaprihed ako je prodavac pouzdan. I ja sam kupovao neke stvari pa sam placao unaprijed i uvijek sam ispostovan 100% ali me nerviraju ovi sto prodaju artikle koje nemaju kod sebe.

Skeptic604

#4282 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Skeptic604 »

Picajzla wrote:
Bilki wrote:ma na piku ti je go fukara i lopov, 1% je tu pravih i postenih, kad vidim da neki slino pise uplati ba vidis da imam 100 dojmova, ma da imas balo milijardu, pare se samo kurvi daju unaprijed :run:
A ma jarane nije frka uplatiti unaprihed ako je prodavac pouzdan. I ja sam kupovao neke stvari pa sam placao unaprijed i uvijek sam ispostovan 100% ali me nerviraju ovi sto prodaju artikle koje nemaju kod sebe.

Upravo to sam ja pokusao objasniti u prethodnom postu,ne treba ti pouzece ako je prodavac moralan,apsolutno nema potrebe za sumnjom..

Ako je prodavac labavog morala,tu ti nece pomoci ni tri pouzeca...

Dobro bi bilo da oni kupe robu i da je imaju na stanju,jer recimo ja izgubim volju kad mi kaze da trebam cekati 10-15 dana :lol:

Ako mislis da je roba profitabilna,onda kupi robu i drzi je na stanju,ne narucuj mi zivota ti :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
seoBIH

#4283 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Tipični bošnjo sa razmišljanjem. Zbog toga neće ni zaživiti kartično plaćanje dok ti i slični ne budete historija. Šta misliš kako je taj što prodaje kupio? Platio prodavaču unaprijed prije dostave. Ja sam svakako za opciju da platim unaprijed, ali kada se napravi i neka zaštita kao na ebay. U tome nema ništa lično.

Također, ništa nema loše uplatiti prodavaču koji ima 500 pozitivnih dojmova sa RAZLIČITIM KORISNICIMA, ako navede sve fino i detaljno i ako navede informacije za eventualne probleme.

Primjer su radnje na piku. Šta je problem platiti njima unaprijed za uređaj sa garancijom npr? Kada odeš kupiti TV u nekom marketu, on ga isproba na tvoje oči? Malo sutra. Nemaš ti ni 10KM u džepu, a kamo li više pametnjakoviću.
Picajzla

#4284 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Picajzla »

Skeptic604 wrote:
Picajzla wrote:

Upravo to sam ja pokusao objasniti u prethodnom postu,ne treba ti pouzece ako je prodavac moralan,apsolutno nema potrebe za sumnjom..

Ako je prodavac labavog morala,tu ti nece pomoci ni tri pouzeca...

Dobro bi bilo da oni kupe robu i da je imaju na stanju,jer recimo ja izgubim volju kad mi kaze da trebam cekati 10-15 dana :lol:

Ako mislis da je roba profitabilna,onda kupi robu i drzi je na stanju,ne narucuj mi zivota ti :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
A vidis ja sam prodavao neki stvari i skoro sve saljem pouzecem. Znaci sigurno 90% stvari sam poslao pouzecem i od jedno 50-tak posiljki samo dva kupca nisu preuzela i paketi mu se vratili. Znaci ne treba izbjegavati ni taj vid slanja. Dosta kupaca voli to pouzecem platiti kad im postar donese jer ne vole svi ici u banke. Mrsko ljudima.

Bilki

#4285 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Bilki »

seoBIH wrote:
Tipični bošnjo sa razmišljanjem. Zbog toga neće ni zaživiti kartično plaćanje dok ti i slični ne budete historija. Šta misliš kako je taj što prodaje kupio? Platio prodavaču unaprijed prije dostave. Ja sam svakako za opciju da platim unaprijed, ali kada se napravi i neka zaštita kao na ebay. U tome nema ništa lično.

Također, ništa nema loše uplatiti prodavaču koji ima 500 pozitivnih dojmova sa RAZLIČITIM KORISNICIMA, ako navede sve fino i detaljno i ako navede informacije za eventualne probleme.

Primjer su radnje na piku. Šta je problem platiti njima unaprijed za uređaj sa garancijom npr? Kada odeš kupiti TV u nekom marketu, on ga isproba na tvoje oči? Malo sutra. Nemaš ti ni 10KM u džepu, a kamo li više pametnjakoviću.
u pravu si nemam 1O KM, ali imam 50 Eura, koje nosam neznam ni ja koliko dugo, jer volim peglati kartice, ma ja eto sad cu ti ba uplatiti samo mi daj racun, i kad me iskuliras onda pojeo vuk magarca, u bosni nekome lovu unaprijed dati :D , probao par puta i nece mi se vise nikada desiti :thumbup: , da je normalna drzava pa aferim ovako jok, i previse je ovih sto love u mutnom
strong69

#4287 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by strong69 »

seoBIH wrote:

Ti kao da pises o Ebay-u a ne o Pik-u? Pa vrati se malo unazad i vidi koliko ima tih "radnji" i "prodavaca" sa stotinama pozitivnih dojmova...

A sto se tice avansnog karticnog ili PayPal placanja to cu raditi samo na Ebayu ili Amazonu gdje si zasticen na svaki moguci nacin. Sto bih ja kreditirao nekoga sa Pika ko zeli da se bavi trgovinom a nema novca niti imam garanciju da ce mi ta roba biti isporucena? Kakva je to radnja koja ima stotinu dojmova a robu nema na stanju a prodaje je? Nikad od takvih necu kupiti. Tako mogu svi raditi.
Picajzla

#4288 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Picajzla »

Ma krivi su ovi sa Pika sto uopste dozvole da se prodaje roba koja se nema na stanju.
Pa cim se vide opisi uplati unaprijed pa roba stize za 15 dana to odmah treba po kratkom postupku.

strong69

#4289 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by strong69 »

Picajzla wrote:Ma krivi su ovi sa Pika sto uopste dozvole da se prodaje roba koja se nema na stanju.
Pa cim se vide opisi uplati unaprijed pa roba stize za 15 dana to odmah treba po kratkom postupku.

Ja se slazem s tobom. Nije tu stvar pozitivnih dojmova, stvar je u ozbiljnosti tog prodavca. Zamisli da kupujes skuplju stvar koja kosta recimo 500 KM. On je nema na stanju a potrebno je uplatiti 100% avansa i cekati 10-15 dana :D Nema sanse. Zlatni Ebay. Ako Pik zeli ozbiljnost mora ove prazne radnje cija roba je na Ebay-u eliminisati kao sto Picajzla rece.
seoBIH

#4290 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

A koja to radnja nema na stanju artikle? Što pričaš nešto što ne znaš, ili si pročitao na forumu? Daj jasno link radnje koja NEMA ARTIKAL pa da fino svi prijavimo i zaradimo pikkredit. Što da ne?

Ne možemo sve stavljati u isti koš. Ne kažem ja da naručuješ od svakog prodavača na piku plaćanjem unaprijed, već od onih koji su godinama tu, sa velikim brojem RAZLIČITIH dojmova i slično.

Ako platiš unaprijed kod lika koji se registrovao prije 2 sedmice i prodaje samsung s5 za 300KM i trebaš biti prevaren, sam si kriv jer si poletio da kupiš nešto nerealno. No u čemu je problem kupiti i platiti unaprijed od (recimo) MediaMarket radnje koja će ti proslijediti i račun i garanciju?
strong69

#4291 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by strong69 »

seoBIH wrote:A koja to radnja nema na stanju artikle? Što pričaš nešto što ne znaš, ili si pročitao na forumu? Daj jasno link radnje koja NEMA ARTIKAL pa da fino svi prijavimo i zaradimo pikkredit. Što da ne?

Ne možemo sve stavljati u isti koš. Ne kažem ja da naručuješ od svakog prodavača na piku plaćanjem unaprijed, već od onih koji su godinama tu, sa velikim brojem RAZLIČITIH dojmova i slično.

Ako platiš unaprijed kod lika koji se registrovao prije 2 sedmice i prodaje samsung s5 za 300KM i trebaš biti prevaren, sam si kriv jer si poletio da kupiš nešto nerealno. No u čemu je problem kupiti i platiti unaprijed od (recimo) MediaMarket radnje koja će ti proslijediti i račun i garanciju?
Nemam namjeru pretrazivati Pik i slati tebi na uvidaj linkove. Takvih radnji ima na desetine. Mrsko mi je raspravljati se s tobom jer si odlutao od teme a osim onoga sto napises drugo ne vidis.

I ne znam gdje su spomenute nerealne kupovine ili da neko hoce da kupi S5 za 300 KM?

P.S. Naveo si radnju za primjer :D U Media Marketu ne bih kupovao ni uzivo a kamoli online.
Picajzla

#4292 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Picajzla »

Evo jedne radnje.

Code: Select all

[url]http://mobileshopba.v2.pik.ba/[/url]
Ljudi se zovu mobileshopba a nemaju nijednog telefona na stanju. Samo procitajte opise i sve ce vam biti jasno.

Last edited by Picajzla on 22/07/2014 22:22, edited 1 time in total.
Picajzla

#4293 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Picajzla »

Evo jos jedan.

Code: Select all

[URL]http://v2.pik.ba/profil/petar352[/url]
rangoj

#4294 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by rangoj »

seoBIH wrote:A koja to radnja nema na stanju artikle? Što pričaš nešto što ne znaš, ili si pročitao na forumu? Daj jasno link radnje koja NEMA ARTIKAL pa da fino svi prijavimo i zaradimo pikkredit. Što da ne?

To sa s5 je kao ono sto kažu na kraju svake BBC Hustle epizode, da "ne možeš prevariti poštenog čovjeka" :D
clarion_

#4295 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by clarion_ »

Evo jednog jokera koji prodaje auta, vraća kilometražu i skida katalizatore, budućim kupcima oprez, ja sam se opekao.

http://v2.pik.ba/profil/kike77
madesa

#4296 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by madesa »

http://v2.pik.ba/profil/PlanetShop

prodaje mobitele sa laznim karakteristikama
Ringhio

#4297 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ringhio »

Nikom pare unaprijed, pa da ima i 20 000 transakcija.
Bilki

#4298 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Bilki »

Ringhio wrote:Nikom pare unaprijed, pa da ima i 20 000 transakcija.
bas tako, narucujem robu neku preko interneta, cak ne placam ni po preuzimanju nego naknadno dobijem uplatnice :skoljka: e sad ce me ovi napasti kako bi ja mogao prevariti nekoga, jer ipak je bolje da pare prvo legnu nego li vidim robu, jes kako da ne :run: cak ako mi se roba ne svidja ili je nesto neodgovarajuce posalju i naljepnicu da im tutnem nazad o njihovom trosku, desavalo se par puta da posalju drugaciju robu od onoga sto je naruceno, i sat mislis da bi se ja trebao natezati sa njima za svoj novac a nisam dobio ono sto sam trazio, vjerovatno posle jednog natezanja da bi ih prekrizio, ovako me ne interesuje sta salju, mogu 200 puta poslati paket ja cu im 200 puta vratiti ako je pogresno, ali da ja placam necije greske ili prevare ne pada mi na pamet
seoBIH

#4299 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

bas tako, narucujem robu neku preko interneta, cak ne placam ni po preuzimanju nego naknadno dobijem uplatnice
Lažeš ko pas. Dalje, je li ti odeš u radnju, kažeš odneso ja kući pa ću ti platiti? Ne, uzmeš ZAPAKOVANO, platiš i nosiš kući. Dođeš kući i ne sviđa ti se? Hoćeš povrat novca? Možeš kitu dobiti samo. Ne radi stvar? Naravno da ćeš dobiti povrat novca ili novi uređaj.

Stvarno ne shvatam ove slučajeve, kao da nema poštenog trgovca osim Appla, Samsunga i ostalih kurčeva. Kao da neko pošteno ne može raditi na piku? Kao da neko ne može pošteno raditi na pijaci? U čemu je fora popljuvati nešto što nisi ni probao? Sebe uzdižeš?

Nevjerovatno.
clarion_

#4300 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by clarion_ »

seoBIH wrote:
bas tako, narucujem robu neku preko interneta, cak ne placam ni po preuzimanju nego naknadno dobijem uplatnice
Lažeš ko pas. Dalje, je li ti odeš u radnju, kažeš odneso ja kući pa ću ti platiti? Ne, uzmeš ZAPAKOVANO, platiš i nosiš kući. Dođeš kući i ne sviđa ti se? Hoćeš povrat novca? Možeš kitu dobiti samo. Ne radi stvar? Naravno da ćeš dobiti povrat novca ili novi uređaj.

Stvarno ne shvatam ove slučajeve, kao da nema poštenog trgovca osim Appla, Samsunga i ostalih kurčeva. Kao da neko pošteno ne može raditi na piku? Kao da neko ne može pošteno raditi na pijaci? U čemu je fora popljuvati nešto što nisi ni probao? Sebe uzdižeš?

Nevjerovatno.
jedna stvar, nije isto kupiti u radnji za koju znaš lokaciju, porezni broj i ostalo i kupiti od nekog anonimusa, toliko
Post Reply