Sirija

Locked
ioannes

#42701 Re: Sirija

Post by ioannes »

@Kiki

"YPG najavio zestoku osvetu za ubistvo lidera saveznickih Asiraca....."
:D
Kikibombona

#42702 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

pjerino wrote:

Šta sad znači to povlačenje Pešmergi iz kantona Kobane (preko Turske), pa makar to bilo i simbolično? Da li je to lagano podbadanje Turske uzimajući u obzir kolike je ona probleme radila prilikom dolaska Pešmergi u Kobane.
Pretpostavljam da sve što rade Kurdi a posebno irački ima direktne veze s američkim utjecajem na terenu.

Da li je to poruka YPG-u u Kobaneu da je trenutno stanje na terenu (uz još neke manje korekcije, kao što je Sarrin) ono što mora zadovoljiti Kurde i da nema nikakvog spajanja kantona Kobane i Cizre.
Ali sada je tu u igri i FSA (pod okriljem YPG-a) koja tek sada dolazi do punog izražaja (svaka čast i za samu obranu grada) jer prostor koji sada dolazi na red za oslobađenje od ISIS-a je pretežno arapski a koliko mi je poznato taj prostor i prije ofenzive ISIS-a je držala FSA (enklava oko brane Tishrin).

Da li je razlog to što je možda uspostavljen zračni most prema kantonu Kobane i sva vojna pomoć ide iz zraka. Dan prije povlačenja Pešmergi u američku zračnu bazu u iračkom Kurdistanu sletjeli su 3 aviona C-17 a to me podsjeća na situaciju kada su su tri Herkulesa ispustili oko 20 tona vojne pomoći u Kobane prilikom opsade grada.

Sve je ovo „ako“ ili „možda“...
Lijepo si analizirao i u dobroj mjeri se slazem sa napisanim.

Tesko je bilo sta tvrditi, mozemo samo nagadjati....

1. Kobane je siguran, sa i bez Pesmergi YPG ce nastaviti napredovati. Moguce da je to jedini razlog zbog kojeg su se Pesmerge povukle. Ta varijanta je po meni malo vjerovatna, ali nije nemoguce......

2. Unutarkurdske relacije i politicke igrice. To mi se cini kao najrazumniji razlog povlacenja Pesmergi. KRG (vlada u Erbilu) ima pretenzije da prosiri teritorij Kurdistana u Iraku. Zauzeli su Kirkuk, Sindzar i mnoge druge oblasti. PKK i YPG su prisutni u novoosvojenim oblastima, gotovo svugdje osim na teritoriju koji sluzbeno kontrolise Erbil. Ta prisutnost je posebno zapazena na planini Sindzar gdje se nalazi veliki broj boraca PKK i YPG. Barzani se zahvalio svima, ali je porucio da nece dozvoliti da PKK uspostavi vlast i formira kanton Sindzar. Isto tako su porucili da nemaju nikakve pretenzije da nametnu politicku volju ljudima u sirijskom Kurdistanu. Samo su izrazili nadu da ce se Rojava demokratski razvijati i da nece postati taoc jedne politike. Dakle, moguce je da se radi o ovome..... Pomogli smo - povukli smo se! Pomogli ste - povucite se!

3. Amerika i Turska. Ni ova varijanta nije iskljucena. Kao sto si rekao, Amerika ima snazan uticaj na Erbil. Moguce da Ameri nesto mudruju, te u manjoj mjeri da Turska vrsi pritisak.... Tesko je reci....

Vidjet cemo gdje ce se zaustaviti kurdska ofanziva, da li kod Sarina ili ce ici jos juznije...... Jedno je sigurno, kantoni Kobane i Cizre se moraju spojiti. Apsolutno ne vidim mogucnost za drugaciji scenarij. Kurdi iz Kobanea napadaju prema kantonu Cizre, a Kurdi iz Cizrea napadaju prema kantonu Kobane. ISIL kad-tad mora popustiti i kurdski kantoni ce se spojiti. Tzv. FSA je simbolicno prisutna u Kobaniju. Broje maksimalno 300-400 boraca. Dok je Asad jak, nema sanse da tzv. FSA napravi neki znacajan prodor i nametne se kao lider na tom dijelu ratista.
Kikibombona

#42703 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:Cuj terorista Odžalan inspiracija ljudima sirom svijeta.I Bin Laden je mnogima inspiracija,ali to nije nesto cime se treba hvaliti. :-)
A ko se hvali, Tita ti?

Ako mislis na mene, ja se nisam hvalio.
Opetja033

#42704 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Sirijska "arapska" armija u borbi za oslobodjenje "svoje" zemlje od "terorista":

Image

Hazari, Iranci, bjelosvjetski teroristicki sljam. Slika iz Daare.
sarajevoxxxx

#42705 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Mediji opozicije:Ruski brod ispalio projektil na teritorij pod kontrolom opozicije u području Gaba.
walter kurtz

#42706 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Opetja033 wrote:Sirijska "arapska" armija u borbi za oslobodjenje "svoje" zemlje od "terorista":

Image

Hazari, Iranci, bjelosvjetski teroristicki sljam. Slika iz Daare.
Samo su rebeli sareniji od SAA ;-)
Opetja033

#42707 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Ne znam da li je bilo:
South Syria rebels reportedly promised air cover

BEIRUT – Free Syrian Army rebels in southern Syria have reportedly been promised “Arab air cover” as they ramp up their military campaign against the regime.

“Rebel factions in the area are preparing for large-scale military operations and have received promises of Arab air cover, or at least the provision of anti-aircraft rockets,” a source in the FSA told Alaraby Aljadeed in an article published Tuesday.

The source—an officer in the FSA’s Yarmouk Army who preferred to remain anonymous—said that the factions might not wait longer than a week to launch the new offensives, even if the promised air support was not provided by then.

The London-based daily also spoke with an official in the FSA-affiliated Southern Front coalition of rebels who echoed the claims of the Yarmouk Army officer.

“There have been serious signals that the Southern Front will receive Arab support within days,” Southern Front Military Command member Ayman Alaasmi told the paper.

The report comes days after former Lebanese Premier Saad Hariri, who is close to the Saudi royal family, told Arab reporters in a closed meeting in Washington that “air cover” for rebels in the southern and northern Syria was inevitable.

The Lebanese political leader stressed that “such action could come regardless of Washington’s position,” Al-Arabiya television reported.

In recent weeks regional powers have moved to unify their efforts against the Assad regime, after years of divisions between Saudi Arabia and Qatar has manifested itself as splits between rebels in Syria.

The Huffington Post reported on April 12 that Saudi Arabia was in “high-level talks” with Turkey, brokered by Qatar, to bolster the non-jihadist opposition in Syria by the deployment of Saudi air strikes combined with Turkish ground troops on northern Syrian soil.

Meanwhile, Pro-Syrian regime daily Al-Akhbar said last week that a regional agreement was especially likely “as a number of reports have spoken of a new phase of coordination between the Saudi and Turkish players.”

Rebel gains in the south

FSA-affiliated rebels in southern Syria have made strong gains against the regime in recent weeks and have opened two fronts on highways leading into the Syrian capital.

The FSA’s First Army announced Monday the start of the “Battle of the Cutting of Joints” to seize the town of Sasa on the Quneitra-Damascus highway while rebels a little over 10 kilometers to the north along the same road have been locked in fighting to seize the base of the 137th Artillery Regiment.

The campaign comes after Southern Front rebels in early April launched an offensive further to the southeast outside the town of Sanamayn, which is one of the regime’s last major defensive lines on the highway leading from Daraa northward into Damascus.

The since-stalled offensive on the outskirts of the Sanamayn base that hosts the 9th Armored Division comes after rebel successes further to the south, where they captured the town of Bosra al-Sham on March 25 and then the Nasib border crossing the following week.

The regime had launched its own counteroffensive aimed at seizing Busr al-Harir last week, but tough rebel defense forced back the assault on the town which is located along a key road linking Suweida to the Daraa province.

Rebels have not only fought the regime in southern Syria; on Monday armed opposition groups attacked the ISIS-affiliated Army of Jihad in the Quneitra town of Qahtaniya near the Israeli border.

https://now.mmedia.me/lb/en/NewsReports ... -air-cover
Maystor

#42708 Re: Sirija

Post by Maystor »

cbrt wrote:Neverovatan snimak rebelske parade pod nosom Asadu u Istočnoj Ghouti (1.700 vojnika koji su prošli obuku) i još jedan od razloga zašto će Asad pasti
Nisu to nikakvi rebeli, to su teroristi, po svim relevenantim kvalifikacijama (ove čak ni cionisti ne ubrajaju u "umjerene").

A na ovo podebljano ćete se načekati. Prije bih rekao da ćete pasti vi nego Asad. Nema više zajebancije, SIPA dere sve redom, a i Dačić sada ima izgovor da prečešlja sandžačka teroristička legla.
Opetja033

#42709 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Situacija oko Idliba:

Image
Plastikaa

#42710 Re: Sirija

Post by Plastikaa »

Opetja033 wrote:Situacija oko Idliba:

Image

Evo 10 put pitam kako se ova dva sela sjeverno od Idliba jos uvjek pod kontrolom SAA ???? Kako je to moguce ???
Opetja033

#42711 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Plastikaa wrote:Evo 10 put pitam kako se ova dva sela sjeverno od Idliba jos uvjek pod kontrolom SAA ???? Kako je to moguce ???
Ta dva sela su sitske enklave, pobunjenici ih i ne napadaju.
sumirprimus

#42712 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

ioannes wrote:malo sam se raspitao za tu paradu...
malo upuceniji tvrde da to uopce nije East Gouta....to je propagandna fora
najvjerovatnije je to negdje blizu Azaza kod Turske granice.
ako meni lazu ,lazem i ja vama
izaso na pijacu malo prumuhabetio,il nako tvit frend?
ioannes

#42713 Re: Sirija

Post by ioannes »

Opetja033 wrote:
Plastikaa wrote:Evo 10 put pitam kako se ova dva sela sjeverno od Idliba jos uvjek pod kontrolom SAA ???? Kako je to moguce ???
Ta dva sela su sitske enklave, pobunjenici ih i ne napadaju.
pa normalno... pobunjenici su filantropi i humanisti zato ih ne napadaju
pretvaras se u teskog demagoga
ioannes

#42714 Re: Sirija

Post by ioannes »

sumirprimus wrote:
ioannes wrote:malo sam se raspitao za tu paradu...
malo upuceniji tvrde da to uopce nije East Gouta....to je propagandna fora
najvjerovatnije je to negdje blizu Azaza kod Turske granice.
ako meni lazu ,lazem i ja vama
izaso na pijacu malo prumuhabetio,il nako tvit frend?
otisao malo u carsiju....da cujem koju pametnu.
tako mi govore
sumirprimus

#42715 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

ioannes wrote:
otisao malo u carsiju....da cujem koju pametnu.
tako mi govore
dobro je,ja se zabrino...
sarajevoxxxx

#42716 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dvije žene i četvero djece poginulo u jutrošnjem masakru kojeg su počinile snage sirijskog režima u gradu Maria u Halebu u kojem je poginulo najmanje osam civila i na desetine ranjeno.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0796315726
sarajevoxxxx

#42717 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

SNHR:Broj crkava u Siriji koje su oštećene u grantiranju ili bombardovanju

- 40 snage sirijskog režima
- 14 sirijska opozicija
- 6 isil
- 1 Nusra
- Za dvije crkve je nepoznata strana koja je granatirala

https://m.facebook.com/Syrian.Revolutio ... &source=48
walter kurtz

#42718 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

sarajevoxxxx wrote:SNHR:Broj crkava u Siriji koje su oštećene u grantiranju ili bombardovanju

- 40 snage sirijskog režima
- 14 sirijska opozicija
- 6 isil
- 1 Nusra
- Za dvije crkve je nepoznata strana koja je granatirala

https://m.facebook.com/Syrian.Revolutio ... &source=48
Kakve crkve bolan da neko puca na mene iz babinog mi groba srusio bih ga
ioannes

#42719 Re: Sirija

Post by ioannes »

covijek te nije pitao koju vjersku strukturu stanovnistvo u tim mjestima ima, nego kako jos nisu pala...
informacija da ta mjesta za "umjerene" trenutno nemaju prioritet bi bila dovoljno
Opetja033

#42720 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

ioannes wrote:covijek te nije pitao koju vjersku strukturu stanovnistvo u tim mjestima ima, nego kako jos nisu pala...
informacija da ta mjesta za "umjerene" trenutno nemaju prioritet bi bila dovoljno
A nisu pala zato sto ih i ne napadaju. Pa data je izricita naredba da se ta mjesta ne napadaju (u toku bitke za sam grad Idlib). Ta vijest je postavljana i na ovoj temi. Ako postoji naredba da se ta mjesta ne napadaju, onda vjerovatno treba reci i zasto je ta naredba izdata. Onako logikom. Probaj, ne boli.
ioannes

#42721 Re: Sirija

Post by ioannes »

Opetja033 wrote:
ioannes wrote:covijek te nije pitao koju vjersku strukturu stanovnistvo u tim mjestima ima, nego kako jos nisu pala...
A nisu pala zato sto ih i ne napadaju. Pa data je izricita naredba da se ta mjesta ne napadaju (u toku bitke za sam grad Idlib). Ta vijest je postavljana i na ovoj temi. Ako postoji naredba da se ta mjesta ne napadaju, onda vjerovatno treba reci i zasto je ta naredba izdata. Onako logikom. Probaj, ne boli.
pokazi mi tu naredbu,ako ti nije mrsko
Opetja033

#42722 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

ioannes wrote:
Opetja033 wrote:
Mrsko mi je. Potrazi na ovoj temi u ona dva-tri dana kada je Idlib pao i poslije toga. Ako ti je mrsko, upotrijebi logiku: obojica cemo se sloziti da ne napadaju tu enklavu. Kada je rezim poceo sa bombardovanjem Idliba i nakon smrti velikog broja civila u gradu, opozicionari su zaprijetili da ce napasti ta dva sela i opet ih nisu napali. Dakle zaprijetili su ali ih nisu napali.
insomnia78

#42723 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

ioannes wrote:
Opetja033 wrote:
Nece moci
Onomad, kad su ih ono bili opkolili, spalise arhivu, da ne padne neprijatelju u ruke
dječak sa šibicama

#42724 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Kako su se sandzosi raspisali prije par dana, ja sam mislio da ce Al Babun i El Kozojeb brigade FSA iz Idliba doci do Damaska oko prvog maja, kad tamo...
Opetja033

#42725 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

dječak sa šibicama wrote:Kako su se sandzosi raspisali prije par dana, ja sam mislio da ce Al Babun i El Kozojeb brigade FSA iz Idliba doci do Damaska oko prvog maja, kad tamo...
Nije to nista poredeci sa busanjem dezurnih salonaca nakon Qusayra pa do prije nekih pola godine. Sve se svodilo na pricu koliko ce mjeseci trebati sirijskoj alevitskoj armiji da zauzme citavu zemlju. Ali kurko...
Locked