Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
MUNAFIK

#42601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MUNAFIK »

Banksy wrote:
MUNAFIK wrote:
A što bi se NS brukala ako ne bude Kristina izabrana?

Valjda bi NS trebala podržati boljeg kandidata ako bude neko bolji od Kristine.
A šta, u opticaju je novi, bolji kandidat? Krije li to novogradsko rumeno seljače još jednog Woodwarda u kabinetu?
Nit znam ko su drugi kandidati nit sam sta tabirio o Kristini, samo mi nije logicno to da bi bila bruka ako se ne izabere Kristina što ne ostavlja nikakav prostor da možda ima neko bolji od kristine...

Ako cemo biti posteni, bila bi bruka da Kristina bude izabrana ako je bio neko bolji od nje,
Hakiz

#42602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Banksy wrote:
MUNAFIK wrote:

A šta, u opticaju je novi, bolji kandidat? Krije li to novogradsko rumeno seljače još jednog Woodwarda u kabinetu?
Jok.

Bernstina.
kmirsad

#42603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

muha_sa wrote:
Banksy wrote:
MUNAFIK wrote:

:lol:

:kiss: :kiss:
:lol:
kmirsad

#42604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Chmoljo wrote:
Atego wrote:
Haj bar je turcin.nekima stane u obraz da im srbin vedri i oblaci u po rajvosa

nek ste vi sebi poslije onoliko granata doveli kosicu (bmk dje je bio i sta je radio). ruzno vidit pa haj.sramota pajdo, gora ne moze

ActionBanned user for reason “Govor mrznje”
» Atego

Trajno
:lol: Juče kolegici govorim... neče ovaj još dugo... :lol: :lol: :lol:
horkesh

#42605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by horkesh »

Istog mišljenja je Predrag Kojović, predsjednik Naše Stranke.

„O činjenicama, a sudske presude se upravo tako trebaju tretirati, se ne može pregovarati, naravno. Dakle, ono o čemu sam govorio u izjavi na koju se referirate se ne odnosi na ono što jesu historijske i pravne činjenice utvrđene u sudovima ne samo na međunarodnom sudu u Hagu, nego i presude naših, domaćih sudova. Dakle, pitanje koje se pred nas postavlja i na koje ja želim da nađem odgovor u direktnom, neposrednom, otvorenom i iskrenom, razgovoru sa građanima po cijeloj BiH je upravo to, možemo li uzimajući kao osnov činjenice o ratu koje su svojim presudama utvrdili sudovi, pronaći način da idemo dalje, da generacijama koje dolaze zaista damo šansu da žive i rade u BiH i da njihovi životi ne budu taoci onoga što su njihovi očevi radili 90-tih. To nije prvi put da se građani BiH nađu pod tako teškim bremenom historije, pred tako velikim historijskim izazovom. Nemojte misliti da generacija mojih roditelja, rođena u Drugom svjetskom ratu ili neposredno poslije njega nije imala sličan izazov. Ogromne žrtve, razrušena zemlja, etnički, vjerski zločini, masovna ubijanja su i tada bile činjenice, ali je ta generacija uspjela pronaći način kojim su prevazišli to i posvetili se obnovi zemlje, izgradnji povjerenja među etničkim grupama i budućnosti. I to sve su uspjeli uprkos tom strašnom bremenu koje su naslijedili. Sada je historija sličan izazov postavila pred nas Bosance i Hercegovce, pred Bošnjake, Srbe, Hrvate i, naravno, građane BiH, koje zovemo tim ponižavajućim imenom Ostali u Ustavu.

Na nama, a posebno na generacijama koje dolaze je da učinimo sve što možemo da reintegrišemo zemlju, da radimo na pomirenju, da pronalazimo načine na koje možemo sarađivati u postizanju zajedničkog interesa. Da učinimo sve da građani BiH shvate da je ovo naš zajednički brod i da ga u ime zajedničkog interesa usmjerimo kursom evroatlantskih integracija i ekonomskog progresa.

Kao što rekoh, o činjenicama, o sudskim presudama, ne možete pregovarati. One su takve kakve jesu.

Ali mislim da postoje stvari o kojima možemo i trebamo razgovarati – ljudske, emotivne, stvari. Rat je unesrećio, duboko ranio, obične ljude. I Srbe i Hrvate i Bošnjake i sve druge građane. Ako hoćemo da naša Bosna i Hercegovina postane država u kojoj se ono što se događalo 90-tih više nikada i nikome ne ponovi, ako hoćemo da izgradimo društvo u kojem se drugačijost poštuje i u kojoj se naše etničke i druge različitosti tretiraju kao naše bogatstvo, kao dragulj naše duge historije a ne kao državni hendikep i povod za međuetničke tenzije i sukobe onda ja ne vidim drugog načina da se to postigne nego otvorenim i iskrenim razgovorom sa građanima. Insistiram na ovoj formulaciji direktni i otvoreni razgovori sa građanima po cijeloj BiH jer ne vjerujem da mediji i političari u svojim istupima prenose ono što obični ljudi misle i kako razmišljaju. Na kraju krajeva, svakome ko dođe ili u federalni Dom naroda ili u državni parlament biće jasno kako su dobri i prisni i prijateljski odnosi između onih koji sebe nazivaju predstavnicima naroda. Ali, kada se upale kamere i mikrofoni, svi se automatski vraćaju na pozicije iz 90-tih. To je njihov recept i sasvim ga sigurno neće mijenjati dok god im omogućava da vladaju i da se bogate od toga.“

Kojović ne dvoji da su Haške presude svetinja.

„Naravno da jesu. Pravo, a posebno sudske presude, su pisane izuzetno preciznim jezikom upravo iz razloga da se izbjegne mogućnost različitih interpretacija i relativizacije. Za mene i za Našu stranku pravosnažne sudske presude imaju status pravne istine o kojima se ne raspravlja.

Vidite, ono o čemu ja govorim je proces pomirenja, proces koji polazi od premisa da svako ko je činio ili za koga se sumnja da je činio ratne zločine mora odgovarati pred sudom i da se sudske presude ne smiju ignorisati ili dovoditi u pitanje. Presude, odnosno činjenice, jesu temelj za početak procesa pomirenja, ali da bi one osim pravnih i kaznenih mjera imale svoju ulogu u pomirenju moramo početi raditi na tome. Za mene, poštovanje prema svim žrtvama rata, bez obzira šta su po etničkoj pripadnosti predstavlja prvi korak. Možemo li se složiti da nam je žao svakog nevinog života?

Mogu li se članovi Predsjedništva BiH dogovoriti i zajedno obići mjesta na kojima su stradali Bošnjaci, Srbi i Hrvati i drugi građani? Može li dio tog zajedničkog imenitelja o kojem pričamo biti to da nam je žao svih koji su stradali u ratu, da pokažemo žal za njima i da radimo sve da se nikome i nikada više u BiH ne dogodi takvo zlo?

Moramo pronaći način da krenemo dalje i da se izvučemo iz tog blata 90-tih, da prestanemo koristiti politiku za nastavak rata drugim sredstvima. Možemo li, poput Nijemaca i Francuza, na primjer, umjesto na beskrajne međusobne sukobe, svoje znanje, energiju i vrijeme usmjeriti ka tome da nam svima bude bolje?

Ne mislim da sa ovakvim shvatanjem politike kakvo imamo od rata na ovamo BiH može još dugo. Socijalni kapital, spremnost ljudi da rade za opšti interes je skoro pa potrošen, kao društvo smo postali depresivni, ljudi odlaze glavom bez obzira dovodeći u pitanje opstojnost svih sistema baziranih na međugeneracijskoj solidarnosti kao što su zdravstveno, penzijsko i druga osiguranja.

Dakle, da sumiram, ako uspijemo prevazići to strašno i teško breme koje nam je rat ostavio i od čije manipulacije, da tako kažem, žive nacionalističke stranke, onda su pred nama, pred svima nama u BiH, najbolji dani. A ako ne, onda ćemo i dalje propadati i ne smijem ni da mislim gdje to vodi.“

Podržavate li da svako negiranje Haških presuda bude krivično djelo?

„Apsolutno. Upravo je Naša stranka u prošlom mandatu podnijela u Federalnom parlamentu Nacrt zakona o zabrani negiranja genocida, Holokausta, ratnih zločina i veličanja i relativiziranja ratnih zločina. Nacrt je usvojen u Predstavničkom domu i onda je, iz razloga poznatih vladajućoj koaliciji, nestao i nikad se nije pojavio na Domu naroda FBiH. Mi ćemo ga sasvim sigurno ponovo vratiti u proceduru, ali s obzirom na to da će vlast na federalnom nivou, kako stvari sada stoje, biti sastavljena od političkih subjekata koji su ga ignorisali prošli put, nerealno je očekivati da ga podrže.

Nadam se da će taj zakon postati prijedlog BH bloka jer mislim da on dobro normira naš odnos prema pitanjima kao što su negiranje genocida u Srebrenici ili veličanju osuđenih ratnih zločinaca.“

https://www.tacno.net/novosti/esad-bajt ... -negiraju/
insomnia78

#42606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by insomnia78 »

Nacin je bio taj da su zlocini nad muslimanima jednostavno zaboravljeni. Zato su se i ponovili
kmirsad

#42607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Bosanci i Hercegovci koji su BiH odbranili od agresora nisu ništa zaboravili.Samo ih biološka selekcija razrijeđuje.
Ubijeđen sam da se neče više ponoviti.
bunk

#42608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Ma ne razrjedjuje se nista.
Ima nas dovoljno bez obzira na stranacke podijeljenosti.
Nebitno u kojoj smo stranci za agresora s one strane puscane cijevi svi mi smo isti ,bez razlike.
MarshalDodik

#42609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MarshalDodik »

Zaborav ili sjeta uopste nisu kljucni da se nesto (ne)ponovi.
Odnosno, ako je nasem narodu i danas u 21. stoljecu potreban takav vid automatizma / "dresiranja" onda ce se nesto slicno vjerovatno ponoviti.
Hakiz

#42610 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Kojović ne dvoji da su Haške presude svetinja.

„Naravno da jesu. Pravo, a posebno sudske presude, su pisane izuzetno preciznim jezikom upravo iz razloga da se izbjegne mogućnost različitih interpretacija i relativizacije. Za mene i za Našu stranku pravosnažne sudske presude imaju status pravne istine o kojima se ne raspravlja.

Vidite, ono o čemu ja govorim je proces pomirenja, proces koji polazi od premisa da svako ko je činio ili za koga se sumnja da je činio ratne zločine mora odgovarati pred sudom i da se sudske presude ne smiju ignorisati ili dovoditi u pitanje. Presude, odnosno činjenice, jesu temelj za početak procesa pomirenja, ali da bi one osim pravnih i kaznenih mjera imale svoju ulogu u pomirenju moramo početi raditi na tome. Za mene, poštovanje prema svim žrtvama rata, bez obzira šta su po etničkoj pripadnosti predstavlja prvi korak. Možemo li se složiti da nam je žao svakog nevinog života?

Mogu li se članovi Predsjedništva BiH dogovoriti i zajedno obići mjesta na kojima su stradali Bošnjaci, Srbi i Hrvati i drugi građani? Može li dio tog zajedničkog imenitelja o kojem pričamo biti to da nam je žao svih koji su stradali u ratu, da pokažemo žal za njima i da radimo sve da se nikome i nikada više u BiH ne dogodi takvo zlo?

Moramo pronaći način da krenemo dalje i da se izvučemo iz tog blata 90-tih, da prestanemo koristiti politiku za nastavak rata drugim sredstvima. Možemo li, poput Nijemaca i Francuza, na primjer, umjesto na beskrajne međusobne sukobe, svoje znanje, energiju i vrijeme usmjeriti ka tome da nam svima bude bolje?
Kojović elegantno, da ne bi dizao tenzije, zaboravlja jedno.

Da, iako su i pobjednici u 2. svjetskom ratu takođe činili zločine, od ruskih silovanja Njemica pa dalje, do pomirenja je došlo iz nekoliko razloga:

1. Zna se ko je pobijedio a ko izgubio.

2. Poraženi je osim što je suđen na sudovima, morao prihvatiti i druge vidove kazni.

3. Psihološki najvažnije, poraženi je priznao da je pogriješio i izvinuo se. I zato je i i prihvatio posljedice pod brojem 2 kao nešto šta treba uraditi. I zato je i došlo d okatarze koaj je omogućila pomirenje.

Kako se pomiriti sa okupiranjem 49% teritorije, ne (uslovno) klasičnom okupacijom, nego psihološkom okupacijom u smislu da većina na toj teritoriji državu ne prihvata?

Prvo se moraju ispuniti uslovi prihvatanja šta se uradi da bi se moglo pomiriti.

I to je problem.

Kao što sam davno govorio, ako zločincu, monstrumu, pogotovo onom ko to nije po prirodi nego je kondicioniran da postane, oduzmeš ono šta je zločinom dobio, onda ne može da se sam sebi pravda tako što će reći da je uradio monstruozne stvari, ali u ime višeg cilja.

Tada ostaje samo monstrum i/ili zločinac.

A sa tim osobi koja ima imalo savjesti i empatije nije lako živjeti.

Tako da je teško da će se u RS-u pomiriti sa tim da nisu država pa čak i da treba ukinuti entitete (niko se ne odriče ratnog plijena), da će priznati šta su uradili i izviniti se, a to znači da "ovoj strani" neće pružiti ništa šta bi omogućilo pomirenje.

Spasa nam nema, propasti nećemo.
kmirsad

#42611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

bunk wrote:Ma ne razrjedjuje se nista.
Nebitno u kojoj smo stranci za agresora s one strane puscane cijevi svi mi smo isti ,bez razlike.
:thumbup:
palermo

#42612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Ovaj Peđin intervju kao da je davao mladi NVO aktivista i to prije 20 godina. I kod njih je više ova priča isfurala.

Ja inače mislim da je razgovor precijenjena stvar. Umjesto razgovora o stvarima o kojima se ne možeš dogovoriti, uradi nešto što može izgledati prihvatljivo svima, Pa jebo ga život, imaš brakove različitih nacionalnosti koji imaju različite poglede na političku zbilju pa savršeno funkcioniraju, zato što su ono o čemu se ne mogu dogovoriti (a mogu živjeti bez tog dogovora, što je bitno) ostavili po strani. I posvetili se životu, a ne razgovoru.
Hakiz

#42613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Kada izbije prva svađa, to ostavljeno po strani se izvuče i iskoristi.
olimp84

#42614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by olimp84 »

palermo wrote:Ovaj Peđin intervju kao da je davao mladi NVO aktivista i to prije 20 godina. I kod njih je više ova priča isfurala.

Ja inače mislim da je razgovor precijenjena stvar. Umjesto razgovora o stvarima o kojima se ne možeš dogovoriti, uradi nešto što može izgledati prihvatljivo svima, Pa jebo ga život, imaš brakove različitih nacionalnosti koji imaju različite poglede na političku zbilju pa savršeno funkcioniraju, zato što su ono o čemu se ne mogu dogovoriti (a mogu živjeti bez tog dogovora, što je bitno) ostavili po strani. I posvetili se životu, a ne razgovoru.

daj link intervjua
zippoo87

#42615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

palermo wrote:Ovaj Peđin intervju kao da je davao mladi NVO aktivista i to prije 20 godina. I kod njih je više ova priča isfurala.

ma to je to,ne treba pricati...dodjes sa utokom i roknes neistomisljenika
ko jos ima vremena pricati
horkesh

#42616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by horkesh »

bunk wrote:Ma ne razrjedjuje se nista.
Jes' ti siguran u to?

Provjeri ti malo sa stranačkim kolegama. Kad prelistaš Faktor, Stav, Saff, Slobodnu Bosnu i ine Facebook grupe - sve, više-manje, glasila SDA - jasno se nameće ko su pravi neprijatelji - komunisti, FGR, a naročito izdajnici koji su glasali za Konakovića i Kojovića.

Po trenutnom raspoloženju SDA simpatizera, cijevi bi najradije okrenuli prema nabrojanima.

SDA svjesno stvara raskol unutar Bošnjaka, potencijalno čak i gori od onog stvorenog "autonomijom".
Porodice Foht

#42617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Porodice Foht »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kanton- ... /190628044

Ako se ovo fakat ispostavi istinito, a ne vidim da je hoax, Pedja ce morati potjerati Vukasovica i tu halku.
Pa ovo ovako bestidno ni zeleni termiti nisu radili.
mobsterc

#42618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mobsterc »

Svaki dan postavljati ovo pitanje dok se ne rijesi, da ne bi brzo palo u zaborav.
Lopov-eliminator

#42619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Lopov-eliminator »

Porodice Foht wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/kanton- ... /190628044

Ako se ovo fakat ispostavi istinito, a ne vidim da je hoax, Pedja ce morati potjerati Vukasovica i tu halku.
Pa ovo ovako bestidno ni zeleni termiti nisu radili.
Nisu, radili su puno bestidnije, ali to nije niti moze biti opravdanje ovima.

Ako iko iz NS ovo cita, a sigurno cita:

Nasa stranka treba odmah izaci s odgovorom na ovo i rjesavati ovu bruku. Ovakve stvari se ne smiju tolerirati.
_Scarlett_

#42620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Scarlett_ »

Historijski Muzej 86 000 i ovome 200 000 hahahahahahahahhaha

Svi su jebeni isti u ovoj drzavi
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#42621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

Vlast u Kantonu Sarajevo je prilikom raspodjele budžeta za 2019. godinu za koji se voli hvaliti da je veći od milijardu KM, bila je "široke ruke". Tako planiraju izdvojiti čak 200.000 KM za nevladinu organizaciju "Institut za kulturu i umjetnost" koja je formirana prije šest mjeseci.

Dokumenti na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo potvrđuju da je budžetom za ovu godinu za nevladinu organizaciju koja tek osnovana, nema ni web stranicu, niti projekte iza sebe planirano izdvajanje od nevjerovatnih 200.000 KM.

Image

Na osnovu kojih referenci je vlada odlučila da ovoj organizaciji da novac poreskih obveznika, možda će biti jasnije ako pogledamo ko vodi ovo udruženje.

Ono što se može pronaći je da je predsjednica udruženja Alma Jusufbegović-Bečić koja je donedavno radila kao stručna savjetnica za kulturu u Ministarstvu kulture i sporta KS.

Kao potpredsjednica udruženja registrovana je Nerma Vukasović (supruga Marija Vukasovića, člana GO Naše stranke), koja je također donedavno bila angažirana u Ministarstvu kulture i sporta KS.

Nekoliko detalja iz ove odluke je simptomatično. U registar je ovaj NGO upisan 21. decembra 2018. godine, nekoliko dana prije nego je vlast u Sarajevu usvojila budžet za 2019. Odmah su planirani u budžetu navedenim iznosom. To je potvrđeno prošle sedmice rebalanosm budžeta u Skupštini KS.

S druge strane, zanimljivo je da je vlast u Kantonu Sarajevo dosta manje novca planirala izdvojiti za neke javne institucije kulture koje postoje i rade godinama. Primjer je Historijski muzej koji je dobio 86.800 KM, Umjetnička galerija 81.000 KM, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica 104.500 KM, Roditeljska kuća je naprimjer dobila 75.000 KM i slično.
da li je ovo neka šala?

mislim da je kolega @kluz franjo u par navrata pominjao ovog vukasovića kao poštenog i vrijednog političara. varam se ili ne?

informacije radi, vukasović je u našu stranku došao u tandemu sa damirom marjanovićem.
_Scarlett_

#42622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Scarlett_ »

Historijski muzej dobio 86 000 km.... ovo novo udruzenje, koje cak nema ni web stranicu, koji se sastoji od sacice ljudi, medju kojima je zena NSovca... 200 000 :D Moram da ponavljam jer ne vjerujem... to je nasa alternativna stranka :D
A_A_AKCIJA

#42623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by A_A_AKCIJA »

Naivno je očekivati da se ove stvari neće dešavati.

Promjena se mora desiti u načinu kako se ovi slučajevi tretiraju. Također, bitna je i odgovornost, onih koji su dopustili da se ovo nađe u prijedlogu rebalansa budžeta.

Tek kada se ovo dvoje usaglasi, ovih pokušaja će biti manje. Ko god misli da je NS ili bilo koja druga stranka, sačinjena od neke druge vrste, a ne homo sapiensa, grdno se vara. U NS nema lopova, jer nisu imali priliku. Tako je i sa svim ostalim strnkama. Bosanci kradu jer mogu i jer im je tako lakše nego da zarade. Kada se za ove stvari bude gubila politička, a Bogami i svaka druga karijera i bude išlo u zatvor, nestaće i ovi pokušaji. Kombinacija novog morala i žestokih sistematskih sankcija mogu napraviti nešto od nas.

Do tada, vjerovati da je NS bolja od ostalih, jer su to tako fino obećali je najveća šarena laža koja se može kupiti vlastitim novcem. Ovo društvo može promijeniti par pojedinaca koji mogu nametnuti svoju viziju i objasniti građanima zašto nam treba sistem. Tek kada budemo imali sistem koji će po automatizmu rješavati ove slučajeve, onda smo nešto napravili.

Ukratko, bruka i sramota, ali ne samo Vukasovića i ekipe oko njega, nego i onih koji su ovo odobrili kao prijedlog. Reakcija na ovo je puno bitnija od samog čina pokušaja prevare, jer smo na to do sada navikli, a na žestoke sankcije nismo.

Ako je NS ono za šta se prodaje, sutra provesti internu istragu i poslije date šanse da se objasni šta je u pitanju, poizbacivati krivce, bez šuplje o tome je li neko kriv dok se ne dokaže...
insomnia78

#42624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by insomnia78 »

Sad ce Forto objasniti kako je u pitanju nesporazum
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#42625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica 104.500 KM, Roditeljska kuća je naprimjer dobila 75.000 KM, a novo udruženje supruge marija vukaskovića iz nsa, 200.000 KM.

da netko forti objasni o značaju roditeljske kuće?
Locked