http://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbego ... /151218026Izetbegović: Naredne godine moguće ujedinjavanje kantona
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Drvosjeca iz Dejcica
#42526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bake izgleda misli ozbilno sa ujedinjavanjem kantona. Neki tvrde da je to stvaranje trećeg entiteta dok neki kažu da je to pomak ka boljem i racionalnijem sistemu. Ja nisam pristalica ni jedne ni druge opcije, mislim da je smanjenje i racionalizacija administracije pozitivna stvar ali da tu leže neke zamke u koje se ne smije upasti.
- ILVIIR
#42527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa ako ovo sto je rekao bude provedeno (hnk + sbk = novi kanton), onda vjerovatno nece biti spojen sa njima kanton 10 (livanjski).Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bake izgleda misli ozbilno sa ujedinjavanjem kantona. Neki tvrde da je to stvaranje trećeg entiteta dok neki kažu da je to pomak ka boljem i racionalnijem sistemu. Ja nisam pristalica ni jedne ni druge opcije, mislim da je smanjenje i racionalizacija administracije pozitivna stvar ali da tu leže neke zamke u koje se ne smije upasti.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbego ... /151218026Izetbegović: Naredne godine moguće ujedinjavanje kantona
mislim, da bi ovo sa ovim ujedinjenem hnk i sbk mogli i hrvati i bosnjaci ziviti.
puno bitnije bi po meni bilo, da se odredjene nadleznosti kantona prebaci na opstine ili eventualno federaciju. tako bi se sprijecilo, da kantoni postanju "premocni"."Mislim da ćemo u narednoj godini provesti odluku Ustavnog suda u vezi sa statutom Grada Mostara, postići rješenje o pitanju Sejdić-Finci, strukturalni dijalog bi trebao dobiti svoj epilog. Možda će se krenuti u ujedinjavanje pojedinih kantona, jer neki od njih su neodržvi. Po meni bi trebalo krenuti od Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog koji su multietnički i imaju isti ustavni režim, mislim da bi time krenuli ka pojednostavljivanju administracije jer u ovome času BiH ima preko 600 parlamentaraca, 13 ustava, 14 zakonodavnih tijela, 167 ministara. Mislim da je pravi put krenuti u ujedinjavanje kantona izbjegavajući pri tome da se prave etnički čiste jedinice. Da bi izbjegli optužbu o stvaranju nekih novih etničkih entiteta, ali evo ako bismo uradili to sa SBK-a i HNK-a prvi iskorak onda bi to bilo u startu dalje onemogućeno“, rekao je Izetbegović.
- muha_sa
-
zavrzlama
#42529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sinoc na bn televiziji gost bio igor crnadak ministar vanjskih poslova BIH...tokom cijele veceri djeluje kao umjeren i politicar koji zaista zeli dobro BIH i svim njenim gradjanima...i kad voditeljka poce sa politickim temama i na pitanje sta misli o odluci ustavnog suda BIH o neustavnosti dana rs-a,iz crnadaka iskoci i karadzic i mladic i dodik odjednom...naprica toliko lazi i izvadi iz konteksta odluku ustavnog suda da je to nezamislivo...nespomenu da nije upitan dan rs-a ,nego pravoslavna slava koja predstavlja samo jedan konstutivan narod....do kraja emisije postade dodik,samo bez para,podrske srbije 
- sinuhe
#42530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nezapazeno je proslo da Bakir zapravo smatra da RS treba imati svoj dan.
- GeeTnT
#42531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
...zalosti...
- GeeTnT
#42532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jeli Suad ili Senad...ha klix-e?
---------------------------------------------------------------------------------------------------
crash3r
prije 1 sat, 29 min
+40
Očito želite da zaprimite tužbu na ime klevete!?
Postaviti fotografiju Senada Lavića umjesto Sude Lavića je veliki zajeb, kažem vam ja..
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ocekujem na sledecem Kazazovom osvrtu politicke situacije postavite sliku Galijasevica....
Cestit Bozic..
---------------------------------------------------------------------------------------------------
crash3r
prije 1 sat, 29 min
+40
Očito želite da zaprimite tužbu na ime klevete!?
Postaviti fotografiju Senada Lavića umjesto Sude Lavića je veliki zajeb, kažem vam ja..
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ocekujem na sledecem Kazazovom osvrtu politicke situacije postavite sliku Galijasevica....
Cestit Bozic..
-
Juliuscezar
#42533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na Atik dzamiju se puca i to se samo ovlas spomene u medijima. Ne daj Bože da se negdje u Federaciji pucalo na neku crkvu ovdje bi vec bila tema sa milion postova, na sve strane bi slušali izvinjenja bosnjackih lidera i price o terorizmu.
- Danguba
#42534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bozic je praznik mira,ljubavi i prastanja. Ne kvari im sliku.bhnapoleon1 wrote:Na Atik dzamiju se puca i to se samo ovlas spomene u medijima. Ne daj Bože da se negdje u Federaciji pucalo na neku crkvu ovdje bi vec bila tema sa milion postova, na sve strane bi slušali izvinjenja bosnjackih lidera i price o terorizmu.
- spreca
#42535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
i to da se puca na Bajrambhnapoleon1 wrote:Na Atik dzamiju se puca i to se samo ovlas spomene u medijima. Ne daj Bože da se negdje u Federaciji pucalo na neku crkvu ovdje bi vec bila tema sa milion postova, na sve strane bi slušali izvinjenja bosnjackih lidera i price o terorizmu.
- red evil
#42536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kad se pucalo?bhnapoleon1 wrote:Na Atik dzamiju se puca i to se samo ovlas spomene u medijima. Ne daj Bože da se negdje u Federaciji pucalo na neku crkvu ovdje bi vec bila tema sa milion postova, na sve strane bi slušali izvinjenja bosnjackih lidera i price o terorizmu.
- skupljac_zeljeza
-
Juliuscezar
#42538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
red evil wrote:Kad se pucalo?bhnapoleon1 wrote:Na Atik dzamiju se puca i to se samo ovlas spomene u medijima. Ne daj Bože da se negdje u Federaciji pucalo na neku crkvu ovdje bi vec bila tema sa milion postova, na sve strane bi slušali izvinjenja bosnjackih lidera i price o terorizmu.
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160107052
- Grean
#42539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Citam izjavu Bogica Bogicevica, kaze misli da ce biti treci entitet i da Dodik ne puca u prazno po pitanju referenduma.
Nekako nezapazeno prosla ova izjava.
Nekako nezapazeno prosla ova izjava.
- Banksy
#42540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, nažalost, ovo što govori je vrlo izgledno ...
Na upit hoće li treći entitet biti i formalno uspostavljen Bogićev je odgovorio: “Kako se stvari kreću ja mislim da hoće.”
Budući da je referendumska priča uvijek aktivna, odnosno najave Dodika o održavanju referenduma, Bogićević je kazao da to "nisu pucnji u prazno".
Bogićeviću je postavljeno i pitanje mogućnosti novog rata na ovim prostorima.
"Preteško mi je reći jer ga ne želim. Ideali i želje su jedno, a stvarnost drugo. Ako Paddy Ashdown najavi rat dva puta, Angela Merkel dva puta - onda su to ozbiljne stvari. Ne isključujem neki ograničeni rat koji će poremetiti situaciju koju sada imamo, koja je opet iznimno loša. Dok sada razgovaramo, u svijetu se vode 84 rata, lokalna i regionalna. Od ta 84, 50 ih je s vjerskim predznakom", naglašava Bogićević.
"Ovdje nije teško povesti rat, ako se instruiraju ljudi da su ugroženi. Rat je prisutan, u Daytonu nije završen. Tu su završeni oružani sukobi. Dovoljno je 15 dana medija da objave da smo ugroženi od drugih i drugačiji. Da mrzimo ljude jer ih ne poznajemo. Imamo dvije škole pod jednim krovom, i ove ljude na prvoj nogometnoj utakmici možete pokrenuti na sukobe"
I Hrvatska i Srbija imaju pretenzije ka BiH, kazao je bivši član predsjedništva SFRJ.
"Neće oprostiti Dayton i amrerički pristisak da BiH ostane kao međunarodno priznata država. Ovisit će od vlasti tih zemalja, ali velikodržavne ideje Hrvatske i Srbije ka BiH nisu mrtve", dodao je.
-
daddy-kool
#42541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno.Banksy wrote:Da, nažalost, ovo što govori je vrlo izgledno ...
"Radimo kao da ćemo 100 godina živjeti, pripremamo se kao da će sutra rat."
- Danguba
#42542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Eto sada svi znamo da nam slijedi rat. Hocemo li se naoruzavati ili cekati kao rahmetli Alija kojemu se to zamjera?
- JThomas
#42543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
potpuno nezapažena i nekomentarisana vijest da su za oružanu pljačku 600.000 unicredit banke uhapšeni aktivni specijalci MUPa RS. znači ne čak ni bivši. ovdje su država i institucije vlasti počele i nasilni kriminal preuzimati od "običnih" kriminalaca. šta je sljedeće, da prašinari preuzmu džeparenje, otimanje telefona i obijanje granapa?
- GeeTnT
#42544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Specijalci su samo ispunjavali zadatak...JThomas wrote:potpuno nezapažena i nekomentarisana vijest da su za oružanu pljačku 600.000 unicredit banke uhapšeni aktivni specijalci MUPa RS. znači ne čak ni bivši. ovdje su država i institucije vlasti počele i nasilni kriminal preuzimati od "običnih" kriminalaca. šta je sljedeće, da prašinari preuzmu džeparenje, otimanje telefona i obijanje granapa?
-
155_mm
#42545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
necemo!Danguba wrote:Eto sada svi znamo da nam slijedi rat. Hocemo li se naoruzavati ili cekati kao rahmetli Alija kojemu se to zamjera?
strategija se prenosi sa oca na sina.
http://www.tacno.net/novosti/tiha-demil ... rcegovine/Zato ne treba da čudi izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je, komentarišući činjenice o naoružavanju država u našem neposrednom susjedstvu, prokomentarisao da – Nema veze što se Hrvatska i Srbija naoružavaju. Imamo mi Bosansko srce i kao i u prošlosti, tehnika nije bitna, jer se to sve može zarobit’.
i nije mi jasno kako da niko od forumasa nije bigicu bogicevicu rekao da se nosi gdje oce sa ovom svojom ratnohuskackom politikom. gori je od svakog dijasporasa.
- GeeTnT
#42546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Meni je najjgori dijasporac Erdogan, koji na zveckanje oruzja iz susjedstva/komsiluka kaze:
Erdogan: Kunem se Allahom ko dirne Bošnjake imat će protiv sebe sto miliona Turaka!
Mozda je Bakirova izjava imala vezu sa ovim Erdoganovim podizanjem prsta prema gore..a s druge strane, neznam kako bi to Bakir trebao da naoruzava BiH kad zna da bi time navukao gnjev Bosnjaka jer se u ovoj konstalaciji sve dijeli na 1/3 ... stvarno nije fer od Bosnjaka, a znaju da bi svaki bosanac iz reda konstitutivnih uzeo oruzje da brani BiH...jbt..
Erdogan: Kunem se Allahom ko dirne Bošnjake imat će protiv sebe sto miliona Turaka!
Mozda je Bakirova izjava imala vezu sa ovim Erdoganovim podizanjem prsta prema gore..a s druge strane, neznam kako bi to Bakir trebao da naoruzava BiH kad zna da bi time navukao gnjev Bosnjaka jer se u ovoj konstalaciji sve dijeli na 1/3 ... stvarno nije fer od Bosnjaka, a znaju da bi svaki bosanac iz reda konstitutivnih uzeo oruzje da brani BiH...jbt..
-
155_mm
#42547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
to sto mozda ti i bakir ne znate nemora znaciti da nije moguce.GeeTnT wrote:Meni je najjgori dijasporac Erdogan, koji na zveckanje oruzja iz susjedstva/komsiluka kaze:
-
Lug
#42548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
aha.. necemo da naoruzavamo malobrojnijeg, moguceg neprijatelja u drzavi, makar se i mi ne naoruzavali,GeeTnT wrote:Meni je najjgori dijasporac Erdogan, koji na zveckanje oruzja iz susjedstva/komsiluka kaze:
- GeeTnT
#42549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
...a ko je rekao da se (ne)naoruzavaju konstutivci i kakve veze imaju malobrojni...pa oni su dokazani branioci BiH, pogledaj samo koliko je zastava BiH tamo gdje su ...Lug wrote:aha.. necemo da naoruzavamo malobrojnijeg, moguceg neprijatelja u drzavi, makar se i mi ne naoruzavali,GeeTnT wrote:Meni je najjgori dijasporac Erdogan, koji na zveckanje oruzja iz susjedstva/komsiluka kaze:
Mozda je Bakirova izjava imala vezu sa ovim Erdoganovim podizanjem prsta prema gore..a s druge strane, neznam kako bi to Bakir trebao da naoruzava BiH kad zna da bi time navukao gnjev Bosnjaka jer se u ovoj konstalaciji sve dijeli na 1/3 ... stvarno nije fer od Bosnjaka, a znaju da bi svaki bosanac iz reda konstitutivnih uzeo oruzje da brani BiH...jbt..koja dalekovidna vizija u p.m.
- Danguba
#42550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sta mislite ko to tamo mucka?
SARAJEVO, BANJALUKA - Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini zatražili su od vlasti BiH da hitno istraže i kažu koje su kompanije zloupotrijebile ugovor sa Turskom o izvozu mesa.
"Tih kompanija nema mnogo, ima ih pet i mi ćemo istrajati da budu objavljena njihova imena. Kako možemo čuti, dvije kompanije su posebno zloupotrebljavale bescarinski izvoz mesa u Tursku i njima ne treba dozvoliti da otkupe više ni uho, a kamoli nešto drugo", rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, dodajući da je zbog pojedinaca dalja realizacija ugovora sa Turskom o izvozu mesa upitna.
Kako nezvanično saznajemo, kompanije koje su se bavile izvozom mesa u Tursku su "Suša" iz Visokog, Mesna industrija "Dušići" iz Posušja, zatim Mesna industrija "Piemonte" iz Tuzle te "Bajra" iz Travnika i "Šišović" iz Rakitnog, nedaleko od Posušja. Prema nezvaničnim informacijama, nekim od ovih kompanija već je zabranjen izvoz u Tursku i to dok SIPA i zvanični organi BiH ne utvrde da li je bilo zloupotreba prilikom slanja ranijih pošiljki.
"Zloupotreba je bilo. Kako odjednom cijena pade za 1,5 maraka po kilogramu. Na početku je bila pet KM, a danas nude svega 3,5 KM i očigledno je da ima malverzacija", rekao je Bićo.
Dok poljoprivrednici tvrde da bi posao vijeka odnosno izvoz mesa u Tursku moga propasti, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da to nije tačno i da ugovor sa Turskom o izvozu mesa iz BiH nijednog trenutka nije bio ugrožen. On tvrdi da Turska na bilo koji način ne pooštrava mjere za izvoz te da sve aktivnosti na sprečavanju mogućih zloupotreba provodi isključivo ministarstvo na čijem je čelu.
"Ne provodi Turska nikakve aktivnosti nego Ministarstvo i nadležne službe koje unazad nekoliko mjeseci vrše opsežne kontrole svih izvoznih objekata kako bi eventualno eliminisali bilo kakve nepravilnosti u porijeklu. Provjerava se da li se radi o domaćim proizvodima, u ovom slučaju mesu, da li se drže odgovarajućih pravila u tom smislu i da li ima zloupotreba", rekao je Šarović dodajući da se sve radi u koordinaciji sa Turskom.
On takođe navodi da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, zajedno sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Kancelarijom za veterinarstvo, vrši kontrolu objekata i da od entitetskih institucija traže da posebno obrate pažnju na ovlaštene veterinare.
Ovim je Šarović na neki način potvrdio ranije pisanje "Nezavisnih" da određeni mesoprerađivači, zajedno sa veterinarima, falsifikuju ušne markice, odnosno pasoše za stoku i to na način da iz zemalja EU uvoze stoku, skidaju ušne markice koje ima i stavljaju domaće.
"Želimo da sasiječemo svaki pokušaj zloupotrebe. U tom smislu aktivnosti vode nadležne institucije BiH, a ne bilo ko drugi i ovim želimo da pokažemo da BiH i njene institucije drže do sporazuma sa našim partnerima i da u ovom slučaju korist bude obostrana, odnosno da BiH ima korist za proizvođače, odnosno farmere, a ne bilo koji drugi trgovac", rekao je Šarović.
Podsjećanja radi, "Nezavisne" su objavile da su pojedini mesoprerađivači uvozili meso iz Poljske i živu stoku iz Rumunije, a onda tu robu kao domaću isporučivali kupcima u Turskoj, što je suprotno sporazumu u kojem se kaže da BiH u Tursku može izvesti godišnje 15.000 tona mesa isključivo domaće proizvodnje.
edit:
Za sada u javnost je „izašlo“ ime samo jedne firme koja je zloupotrijebila sporazum, a riječ je o kompaniji „Šišović“ iz Posušlja, koja je krenula u preregistraciju kako bi ponovno nastavila izvoziti jer je sadašnja firma dobila zabranu izvoza. Spominje se da su i ostale dvije firme od ranije imale problema oko nabavke mesa, odnosno da su zloupotrebljavale određene povlastice.
niko im nije ravan za mucke.