Alfa147BIH wrote:Sta mogu ocekivati sa ovim statusom iz modema?
Trenutno imam 2 STB-a, fiksni telefon (ne ip) i internet. Nekada davno sam postavljao ovaj test i neko je komentarisao da bih cak mogao imati i 3 STB-a bez problema.
Mene najvise interesuje nova brzina uz ova dva STB.a,
Bilo je vise ovakvih upita pa cu iskoristiti ovaj komentar da dam jedan malo siri odgovor.
Sa VDSL2 tehnologijom se postizu jako velike brzine ali one jako brzo padaju sa povecanjem duzine bakarne parice. Tacnije, do nekih 300 m gubitci nisu veliki, na 500 m je pad vec osjetan, na 1 km jos uvijek ima prednosti u koristenju VDSL-a umjesto ADSL-a. Na 1,5 km su brzine izjednacene i od VDSL-a nema nikakve koristi, tacnije svejedno je da li se koristi ADSL2+ ili VDSL.
Ovo slabljenje od 15 dB je za duzinu od 1 km. Ako nema drugih problema na liniji, na ovoj duzini se moze dati paket1 mada nema garancije da ce brzina ici na 50/2 iako sam ja jutros gledao u paricu kojoj je slabljenje 17,8 dB (oko 1.300 m), a maksimalna brzina 51 Mbps u downstream-u ne mora da znaci da ce situacija biti tako dobra i kod drugih duzih parica. U svakom slucaju, ko ima slabljenje (attenuation) do 15 dB trebalo bi da moze da ima paket1 (30+/2, moguce i 50/2 na slabljenju od 15 dB), do 18 dB moguce, ali je pitanje koja brzina izmedju 30 i 50 Mbps ce da bude u downstream-u. Preko 18 dB ne vjerujem da ce se dati tehnicka mogucnost za paket1. Mozda se neka korist moze izvuci i na paricama kojima je slabljenje izmedju 18 i 20 dB pod uslovom da nema drugih problema na parici. Kazem opet, moguce je, jer sam gledao parice sa slabljenjem od 18 dB i maksimalnom brzinom od 50-tak Mbps, ali.... Nemojte zaboraviti da je dio te brzine potreban i za STB-ove, pogotovo kada se uzme u obzira da su u paketu1 i HD kanali. Jedan HD kanal uzme oko 7 Mbps.
Za paket 2 su uslovi jos stroziji i to ce raditi samo na kracim paricama.