Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
OldMayor

#4251 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Nista cudno od strane turaka. Imao sam havera koji je dole radio u Turskoj i kod njih je sasvim normalno da radni dan traje 12h.

Zato je ovim nasim to cudno, a cuo sam i ja da ih handre za male pare. A covjek je dovukao hrpu svojih radnika. Nasi su to trebali malo bolje ugovoriti. Ovaj posao je debelo placen Cengizu, deeebelo. Moglo se mozda skontati da tu bude vise uposleno nasih ljudi, ali ajd, gotovo je sad.

p.s. I ovdje je bitnije ko je napisao, nego sta je napisano. Odmah se krenulo protiv tih radnika. Treba malo to dublje istraziti, a ne odmah po ljudima udarit.
Hendrix

#4252 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hendrix »

Posto sam radio na ovom gradilistu mogu reci da je ovo tuzna istina sta rade ovim ljudima. Mozda je pisano u Avazu kojeg ni sam ne mogu ali sam iz prve ruke vidio kako ih tretiraju kao roblje a sigurnost na gradilistu je strani pojam.

Sad ce neki pametnjakovic reci jao pa sto ne prijavite organima...sve uredno prijavljeno i nista. Nismo jednom izbjegli miniranje pukom srecom, turci ne jebu ni nadzor uopste jer je direkcija AC u dogovoru s njima a naravno izbori se blize i nema zaustavljanja radova. Ljudi voze kamen 15min nakon miniranja kroz otrovne gasove i nikakvu vidljivost...ko nece ima drugi umjesto njega.

Tuzna slika nase vlasti, najvaznije se slikati a mogli su i ljude zastiti kako treba jer posla ima ali nismo mi prosli sva sranja da nas na kraju stranac ovako tretira.
VjecitiStudent

#4253 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Hendrix wrote:Posto sam radio na ovom gradilistu mogu reci da je ovo tuzna istina sta rade ovim ljudima. Mozda je pisano u Avazu kojeg ni sam ne mogu ali sam iz prve ruke vidio kako ih tretiraju kao roblje a sigurnost na gradilistu je strani pojam.

Sad ce neki pametnjakovic reci jao pa sto ne prijavite organima...sve uredno prijavljeno i nista. Nismo jednom izbjegli miniranje pukom srecom, turci ne jebu ni nadzor uopste jer je direkcija AC u dogovoru s njima a naravno izbori se blize i nema zaustavljanja radova. Ljudi voze kamen 15min nakon miniranja kroz otrovne gasove i nikakvu vidljivost...ko nece ima drugi umjesto njega.

Tuzna slika nase vlasti, najvaznije se slikati a mogli su i ljude zastiti kako treba jer posla ima ali nismo mi prosli sva sranja da nas na kraju stranac ovako tretira.
Nije u pitanju neko naše gradilište u Turskoj, već obratno.
"Država za čovjeka", po još koji put.
JThomas

#4254 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JThomas »

ma gdje bi to naša braća i prijatelji turci...
shiljak

#4255 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

je li ovo pao skyscrapercity.com
Platformas

#4256 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Platformas »

Izgleda da jest.
Hajvan

#4257 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

shiljak wrote:je li ovo pao skyscrapercity.com
sam pao, sam se ubio :D

-----

u zadnje vrijeme, počesto im server padne
Hendrix

#4258 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hendrix »

Opet vi o neradu...ja pricam o sigurnosti na gradilistu koja je na prvom mjestu a kod nas je nema, ljudi hoce da rade ali problem je kada te tjera u nehumanum uslovima na rad. Vecina ovih vozaca nisu nikad ni vidjeli te vase famozne socijalisticke firme, dosta ih je mladih koji izdrzavaju porodice a i ne vide ih vecinu dana.

Poenta je da se turci ovako ne bi ponasali u Evropi i imali bi itekako uspostavljen sistem zastite na radu, s obzirom kako vi ovde pricate svi su neradnici, moraju slusati robovlasnika pa kako god.

Probajte raditi 12 sati smjenu u cugu udisuci otrovne gasove...sretno. Ali tako to kinezi rade...to nama treba zar ne?
doktor78

#4259 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Alfons Kauders wrote:
OldMayor wrote:
VjecitiStudent wrote:Ovo je vjerovatno autoput sa najviše ceremonija otvaranja nečega po izgrađenom kilometru u svijetu.
:thumbup: :lol:

Fakat.

1% puta se proslavalja evo kolko vec treci put, haha. Te poceli, te probili, te zalili betonom, te opremili...haha.
a jos idu izbori...

kad bude naslov

"Otvoren moderni WC u sklopu naplatnog mjesta tog i tog"
Misliš na ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=5qnVG0b822w
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4260 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

tema jasna kao dan. budem li opet morao brisati, biće Kreka.
OldMayor

#4261 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Hendrix wrote:Opet vi o neradu...ja pricam o sigurnosti na gradilistu koja je na prvom mjestu a kod nas je nema, ljudi hoce da rade ali problem je kada te tjera u nehumanum uslovima na rad. Vecina ovih vozaca nisu nikad ni vidjeli te vase famozne socijalisticke firme, dosta ih je mladih koji izdrzavaju porodice a i ne vide ih vecinu dana.

Poenta je da se turci ovako ne bi ponasali u Evropi i imali bi itekako uspostavljen sistem zastite na radu, s obzirom kako vi ovde pricate svi su neradnici, moraju slusati robovlasnika pa kako god.

Probajte raditi 12 sati smjenu u cugu udisuci otrovne gasove...sretno. Ali tako to kinezi rade...to nama treba zar ne?
Naravno da ne bi. :thumbup: Ali nek bosnjo i dalje smatra tursku kao neku prijateljsku zemlju. Ono, oni nas vole, ofo, ono. Jebe se turcima za nas, dosli, klepit ce nevidjenu lovu i sta ih briga.

Da su prijatelji, ponudili bi neko kreditiranje ovog puta pod povoljnom kamatom. Poznato je da je ova dionica pre-preplacena. Za taj novac radnici bi trebali biti tamo zasticeni i ususkani ko male bebe.

Al to je nas narod, on vise vjeruje strancu nego sebi. Shvatam, avaz je tesko ozbiljno shvatiti, jer su izgubili svaki kredibilitet. Ali opet, drzava mora zastiti svoje ljude.
golfiista

#4262 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Muka kad se radi, muka kad se ne radi.
Vjerovatno u cijeloj prici ima i istine, ali isto tako, ako se ne varam, na cijeloj dionici koju rade ti isti Turci ne cuh da je neko stradao ili ne daj Boze poginuo, sto je, mora se priznati, ipak rezultat nekakve zastite na radu.
I da probajte otici na bilo koje gradiliste u Evropi, iznenadili bi se pod kakvim se pritiskom radi i kakvom dinamikom. Jbg. Bosnj navikao, malo rada, pa kahva. pa cigara, pa pojedi, pa zapali itd.
I nemojte pricati o peeplacenosti izgradnje, jer ako ikada odete dole i vidite kakva je konfiguracija terena i koliko ima mostova, tunela i vijadukta sve ce biti mnogo jasnije. A moglo se dati i Slovencima u pola manje cijene, moglo se, pa stecaj, pa tri cm, pa godinama tako...

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
shiljak

#4263 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Kad se napravi ova cesta na stupu, kako će onda neko otići u vizu i slično? :D Nije valjda da će se morati kružiti par km da bi došao do neke ulice/objekta :D

Crveno - objekti
Žuto - ulice

Image

Kad bolje skontam, možda preko semafora.. :-D
StupskaBitanga

#4264 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

i smislenije je pitanje kako će stanari zgrada dolaziti iz pravca grada tj kuda?
OldMayor

#4265 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

StupskaBitanga wrote:i smislenije je pitanje kako će stanari zgrada dolaziti iz pravca grada tj kuda?
Ma napravit ce i ostale ceste. Na nekim slikama se i vide podvoznjaci. Kao na ovoj ispod.

Pretpostavljam da ce ovako napraviti, obiljezio sam kako ce moci ljudi ici prema zgradama na Stupu i dalje tamo prema Azicima ili koja su vec naselja, Doglodi...

Image

Sto se tice Stupa i one zone ondje, bice kruzni u Brijescu. Jbg ne mogu sad zbog vise stavit semafore, a citava petlja i sav ovaj dio isprojektovan da se izbjegnu semafori. :D Za ove sto dolaze iz Rajlovca...jbg...nek produze do Interexa. :-D

Image
shiljak

#4266 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Ako je to jedino okretanje, onda će sigurn obiti gužva na tom kružnom toku :D A gdje će biti kružni za onaj drugi dio prema dobrinji.. :D
Hajvan

#4267 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

zar je XII transferzala predviđena kao 'brza cesta' bez raskrsnica?!?

ova vaša poelmika i pitanja upućuju na to---ili sam ja krivo shvatio da je ovo "obična" gradska ulica 2+2 profila
Grof

#4268 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Grof »

Zna li iko ruši li se famozni Dallas???
shiljak

#4269 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

..
OldMayor

#4270 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Hajvan wrote:zar je XII transferzala predviđena kao 'brza cesta' bez raskrsnica?!?

ova vaša poelmika i pitanja upućuju na to---ili sam ja krivo shvatio da je ovo "obična" gradska ulica 2+2 profila
Pa ako ima ko iz struke da ovo objasni.

Ne znam, ja sam pretpostavio da se radi o brzoj cesti, jer nema mi logike pustiti sad obicnu cestu, jer ondje ce bit mali milion raskrsnica, i za koju godinu eto ti belaja, udesi, guzve, pjesaci i eto ti onda i semafora. I sta smo onda dobili - nista.
Hajvan

#4271 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

heh, meni nema logike ograničavati razvoj grada.
svakom jegova logika prema ličnim preferencijama.

i logika ispade relativan pojam :)
Jedinstvo_Manchester

#4272 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Jedinstvo_Manchester »

Kad čitam ove komentare o Stupskoj Petlji tačno mi se čini da neki ovde očigledno ne znaju da voze, petlja je isprojektovana tako da se lako može pristupiti istoj, rondo u Briješću se uopšte ne mora koristiti ako neko zna da vozi da bi sa XII transverzale ako ide prema Rajlovcu se na petlji vratio u smjer prema aerodromu, ko pogleda sliku i malo promisli skontaće, a i svi lokalni putevi ispod petlje će imati lak i jednostavan pristup istoj, samo treba znati voziti i znati pravila saobraćaja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4273 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Truba »

golfiista wrote:Muka kad se radi, muka kad se ne radi.
Vjerovatno u cijeloj prici ima i istine, ali isto tako, ako se ne varam, na cijeloj dionici koju rade ti isti Turci ne cuh da je neko stradao ili ne daj Boze poginuo, sto je, mora se priznati, ipak rezultat nekakve zastite na radu.
I da probajte otici na bilo koje gradiliste u Evropi, iznenadili bi se pod kakvim se pritiskom radi i kakvom dinamikom. Jbg. Bosnj navikao, malo rada, pa kahva. pa cigara, pa pojedi, pa zapali itd.
I nemojte pricati o peeplacenosti izgradnje, jer ako ikada odete dole i vidite kakva je konfiguracija terena i koliko ima mostova, tunela i vijadukta sve ce biti mnogo jasnije. A moglo se dati i Slovencima u pola manje cijene, moglo se, pa stecaj, pa tri cm, pa godinama tako...

ja sam čuo da ljudi u tunelu budu za vrijeme eksplozije onda tri dana niš ne čuju da se ne gubi vrijeme na iskopavanju odrona jer je bolje da kamion bude u tunelu već uparkiran

tako sam čuo
karanana

#4274 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

ovakvi poslovi se sklapaju sa rokovima i u svim normalnim zemljama rokovi se moraju ispuniti ili idu penali gradjevincima. to je jasno. stoga, ne znam cemu kuknjava tih radnika. znali su uvjete i rokove i mogli su izracunati koliko ce to dodatno rada iziskivati tako da ne znam u cemu je problem. dionica se mora zavrsiti na vrijeme a raspored rada se valjda dogovori i uracuna na pocetku.
golfiista

#4275 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

U cijeloj prici, ako se posmatra opci interes, najvaznije je da ce do kraja tekuce godine, trecina koridora Vc biti u funkciji.
Dakle Tarcin-Zenica, naravno sa Sarajevskom obilaznicom. Ako se uzme u obzir i Stupska petlja, kao i brza cesta Vlakovo-Mostarsko, sreci nigdje kraja i to su dobre vijesti.
Lose vijesti su da je vecina ovih dionica pripremljena od prijadnjeg menadzmenta , tako da su JP Autoceste, naslijedile gotove projekte, elaborate eksproprijacije kao i novac za realizaciju. Nakon zavrsetka pomenutih radova, nece biti novca, projekata kao ni eksproprijacije. Nesto se pripremalo za dionicuTarcin - Konjic ali se odustalo iako je eksproprijacija bila pri kraju, navodno isprojektovana trasa je neisplativa i nece niko da je finansira.
Takodjer, prema pouzdanim informacijama dugo najvljivana eksproprijacija i izgradnja brze ceste Lasva-Vitez-Travnik nece poceti jos dugo vremena
Dakle, nakon skoro petnaest godina imat cemo 100 km autoceste, obilaznicu, petlju na Stupu, dok narednih 10 ce biti prazan hod, definitivno.

Post Reply