stochar wrote:
@Alfonse - dobro ti znas da se ni u jednoj drzavi vlast ne amnestira za lose stanje u zdravstvu, skolstvu, ekonomiji i zaposljavanju. Kad spominjes to zaposljAvanje, cinjenica je da FBiH i dalje ima vise nezaposlenih nego cijela Hrvatska! osim sitnica kakvima je i Dodik proteklih godina zamajavao svoju javnost, konkretnih pomaka nema.
jesu! krivi su za sve lose, a za sve dobro su krivi jer nije bolje! to je nesto s cim se svaka odgovorna vlast nosi, sto sebi ponavlja kao mantri i nastoji biti bolja i bolja! SDP bi da ima odgovornost opozicije, a prava apsolutnih vladara!
e, pa sto rece Optimus 2009., jes' kad bi ovo bila dzuma u Gluhoj BukovicI...
naravno da ne amnestira, ali treba biti realan i koristitit argumente...
fino kliknes link koji sam ostavio, proguglaj sva imena i vidi ko su i ko ih je imenovao na te pozicije... sdp je za njih odgovoran koliko npr. nas dvojica... sta predlazes? da ih mijenjamo? nije frka...
ali gle cuda, sdp se vec mjesecima kritikuje upravo zbog takvih smjena... a kada ih ne smijeni, odgovoran je... ja ih npr. ne bi sve sutnuo, jer medju njima ima pravo strucnih ljudi, mozda preplacenih ali strucnih... medjutim ima i levata koji su tu po politickoj liniji i uzimaju sramotno velike plate u odnosu na svoje kolege (nerijetko dosta sposobnije)... sta bi ti uradio? da li bi imenovao nove, pa da se po forumu prica kako sdp samo uhljebljuje svoje kadrove... ili ne bi uradio nista... pa opet govorio kako sdp nije uradio nista?
sto se tice nezaposlenosti, ja stvarno ne znam sta ocekujes? pogledaj sta se desava u spaniji, americi i koliko su spori pomaci na bolje... i pored toga sto se radi o sredjenim drustvima koje je sa nama smijesno porediti po pitanju ekonomske konkurentnosti, pa i sposobnosti radne snage... ako mislis da neko moze puknuti prstima i zaposliti samo desetinu od 360,000 nezaposlenih u manje od tri kvartala, onda ti moram reci da si se grdno zajebo... u americi se cijelu godinu bore da nezaposlenost skinu na 7-8%... a sad je oko 9%... i pogodi sta, prije ce otici na 10% nego na 7%...
na koji nacin bi ti u samo tri kvartala zaposlio recimo tih 36,000 ljudi? jesi li ti svjestan da npr. mostar, zenica i tuzla, tri najveca grada u fbih poslije sarajeva, nemaju po 36,000 zaposlenih? znas koliko bi ekonomija morala rasti svakog kvartala da generise toliko potrebe za radnom snagom?! pa da ih mizerno platis, po sest i kusur stoja, to je milja bruto, 36 miliona mjesecno, 430 miliona godisnje... znaci fali ti toliko investicija, sto domacih, sto stranih, sto privatnog, sto javnog sektora... uporedi taj iznos, za samo desetinu te armije nezaposlenih, sa ukupnim obimom stranih i domacih investicija u fbih, sa nasim gdp-om... a to je samo trosak plata... gdje su ulaganja koja ce uopste omoguciti tim ljudima da se zaposle, gdje je dobit za investitore, gdje su svi ostali troskovi?
ako za cetiri gorine budemo imali samo 18,000 nezaposlenih manje, ja cu glasati za SDP do kraja zivota... a vjeruj mi da necemo imati ni tih 18,000