LIBIJA

Post Reply
jeza u ledja

#4251 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

zakonpera wrote:
Pricas covjece gluposti i navodis neke zakljucke sta je mahala rekla-kazala. Cuj ti vidio da zene neko hvata..kakve gluposti pricas. Procenat kradja, prostitucije je zanemariv jer su kazne drasticne. Narkomanije gotovo da i nema. To svako zna ko je dole bio i pricam ti iz prve ruke a pusti mi se tih mahalskih prica.
Kakvi zakljucci rekla kazala???? Jel ti treba crtati??
Napisao sam sta sam vidio svojim ocima. Radi se o zeni iz Bosne koja je dole bila ko inzinjer. Kakva bolan prostitucija, kakva droga???
Propaganda je strasna..
Jeste, propaganda je strasna. Ovo sto ti dole pises je cista propaganda:
dok svi gledamo na Tv svako malo nebodere, autoputeve po arabiji i emiratima..gotovo da se ni ne zna o infrastrukturi Libije koja je vjeruj strasna. U Dzedi i Meki imas strasno puno prosijaka jer je hrana skupa i uglavnom na svakom koraku su ti neki americki fast foodovi, jaz izmedju bogati i siromasnih je vidljiv. To je u Libiji zanemarljivo, cak je i Gadafi forsiro licnim primjerom skromnost i jednakost. Svi znaju dole da je njegova rezidencija obicna baraka..koju su bombardovali, sator, beduniski nacin zivota..imaju snimci kako se igra sa djecom, jase konje i zivi sasvim normalnim zivotom u odnosu na kraljevsku porodicu sauda koja je sponzorisana od amera i finansira terorizam..a usput zive u dijamantima i vidnom zlatuu, pa se sinovi raznih saudiskih princeva rasipaju novcem i kupuju engleske klubove dok narod dobija mrve.
Sve je velika propaganda i dole da odes vidio bi sasvim suprotnu sliku. Ne postoje ti protestanti..to su americki placenici i al kaida. U julu se na zelenom trgu odazvalo pukovniku skoro 2 miliona gradjana na mitingu. To sve govori..a to nista nismo vidjeli na nasim medijima koji su dio propagande. Vidimo satanizaciju Gadafija i kompletnog rezima i kvazi bombardovanje svojih civila. To nije tacno.
Jel treba da postavljamo slike u kakvom je raskosu Gadaffi zivio?? Dovoljno je pogledati kakvu odjecu nosi, koliko ima nakita na sebi, manekenke koje je vodio sa sobom, zlatni pistoljcici, citava svita posluge koju bi vodao po svjetskim metropolama. Znas ti koliko to kosta??!!!!!!!

Cuj propaganda??? Jah eto Gadaffi nije imao propagandu. Cijela Libija je bila jedna velika propaganda njegove persone i enormnog ega!
zakonpera

#4252 Re: LIBIJA

Post by zakonpera »

Cuj ti vidio svojim ocima kako je inzinjerku neko uhvatio pa prema tome sudis o narodu..pa ovdje se i na zapadu desavaju silovanja i razvrata hiljadu pa sta treba sad.

Prvo ti mi licis na nekog propagandnog placenika koji siri ovdje dezinformacije i gluposti.
Druga stvar je sto nisi bio dole i ne znas situaciju nego gledas slike koje ti mediji plasiraju pa nesto ovdje palamudis.
Treca stvar..Gadafi je volio svoj narod i dao im sve resurse na raspolaganje i nacionaliziro ih..a sta kapitalisti i saudi rade?
kakva su njihova bogatstva i slika o tome..kupovina bjelosvjetskih klubova..najmanji primjer njihovog razmetnistva.
Ta propaganda kako je pukovnik imao..i slao pare vani na stekove je obicna glupost..da je tako davno bi pobjego..npr cavez mu je nudio azil..al je ostao uz svoj narod do smrti..iako je znao da ce poginut.
Argumenti su ti smijesni..a vodis neku kampanju ovdje i uhvatio se zlatnog pistolja i hvatanja zenske ko pjan plota.
Pukovnik je heroj svog naroda..on je hodo po gradovima, selima, gradilistima, ja ga licno vidio, druzio se sa svojim narodom, to svako dole zna..uspostavio odlican demokratski sistem..uniju plemena..i napokon ih ujedinio iako ih ima 2000. Sad ce tek da dodje na vidjelo sta je uradio i sta su imali. Mora se znati ko je starjesina..ne moze 2000 ljudi odlucivati..ali su se vodile stalne rasprave o bitnim pitanjima i sva plemena i regije su dobile svoj dio kolaca od resursa zemlje i sta su zahtjevali. Infrastruktura je bila potpuno decentralizovana za razliku od saudije ili tih americkih kolonija koje su imale 3 grada a ostalo pustara.
cyprus

#4253 Re: LIBIJA

Post by cyprus »

Ne mješam se puno u ove libijske teme, jer teško mi je tamo stat u nečiju stranu... ali ovo je fakat anbilivabl:
zakonpera wrote:...cak je i Gadafi forsiro licnim primjerom skromnost i jednakost...
:lol: :lol: :-)
sinuhe

#4254 Re: LIBIJA

Post by sinuhe »

Jbga, valjao mu Gadafi. Ocekivao sam od ljudi koji su tamo da znaju reci razloge pobune a ne da prepisuju odlomke iz Zelene knjige.
Comrad

#4255 Re: LIBIJA

Post by Comrad »

Meni ovdje pojedini ljudi fakat nisu jasni. Covjek vam fino pise, bio je dole i vidio situaciju uzivo. I vi eto pametujete da znate bolje od njega, a libiju na karti vidjeli. Nosio nekakva odijela, pa sta ako je nosio. Sta je kod nas Tito sve imao, pa je narod bio prezadovoljan. Ako nista davao je narodu, pa mrvicu, mrvicu. A sta ovi nasi nama daju? Nosaju odijela i uzimaju i onu mrvicu od naroda.

Ja mislim da nema sanse da im bude bolje u tom novom sistemu koji kreiraju. Ne moze se 1.000 ljudi dogovarati oko necega, mora neko biti glavni. Evo vidimo kod nas, jbt godinu dana se oni vodaju po ruckovima, vecerama, putuju, uzivaju, primaju platu i sta? Nista. Narod ispasta. Nema vlade, cijene svega rastu li rastu. E zato nama i svi ostalim narodima, koji ne znaju da sami nesto urade, treba coban i to je fakt. Mi nakon 15 godina se ne znamo ponasati kako treba i necemo ni znati. Treba coban koji ce reci dosta ljudi, podijeliti zadatke i idemo radit.

Oni su imali svog cobana. Imali smo nekad i mi. Sad ce i oni imat 1.000 cobana, kao i mi sto imamo. I naravno, ovce dok skontaju za kojim ce cobanom, prodje 10+ godina.

Volio bih da im bude bolje, ali tesko...jednostavno postat ce jos jedna kolonija zapada i kraj price.
Comrad

#4256 Re: LIBIJA

Post by Comrad »

sinuhe wrote:Jbga, valjao mu Gadafi. Ocekivao sam od ljudi koji su tamo da znaju reci razloge pobune a ne da prepisuju odlomke iz Zelene knjige.
Pa izvini, ali je valjao svima nama. Nekome direktno, nekome indirektno. Mogao je angazovati bilo koje firme iz svijeta, ali nije. Nasi ljudi su dole radili.

I eto ljudi ti govore, ali kako da ti kazu kad ti imas vec kreirano misljenje koje si pokupio sa BBC-a. Djaba ti sad sto ce ti covjek napisati da je dosta ljudi podrzavalo Gadafija, kad ti to neces ni procitati.
quasar

#4257 Re: LIBIJA

Post by quasar »

Niko ovdje ne tvrdi da je Gagi bio svetac. Dakle njegov sistem je imao i mracnu stranu. Kao i svaka diktatura. U diktaturi si uglavnom rijesen mnogih briga ako ne cackas mecku u pi*ku. Onda te mrak pojede.

Jedino pitanje oko kojeg ovdje mnogi nisu jasno deklarisali svoj stav je:
mislite li da ce libijskom narodu sada biti bolje?

Uvazavajuci cinjenice da je nekima bilo dobro, nekima nije. Gadafijev rezim je sada proslost.
Dakle, da li ono sto Libiji slijedi jeste napredak ili je nazadak u odnosu na to vrijeme?

Evo ja cu dati svoj stav: mislim da ce se sa sjetom sjecati vremena kad su bili mirni u kucama i na ulicama, bez kriminala i oruzja, kad su imali jedinstvenu i suverenu drzavu.
sinuhe

#4258 Re: LIBIJA

Post by sinuhe »

Comrad wrote:
sinuhe wrote:Jbga, valjao mu Gadafi. Ocekivao sam od ljudi koji su tamo da znaju reci razloge pobune a ne da prepisuju odlomke iz Zelene knjige.
Pa izvini, ali je valjao svima nama. Nekome direktno, nekome indirektno. Mogao je angazovati bilo koje firme iz svijeta, ali nije. Nasi ljudi su dole radili.

I eto ljudi ti govore, ali kako da ti kazu kad ti imas vec kreirano misljenje koje si pokupio sa BBC-a. Djaba ti sad sto ce ti covjek napisati da je dosta ljudi podrzavalo Gadafija, kad ti to neces ni procitati.
O razlozima pobune nije rekao nista. Sladunjavi hvalospjevi Gadafiju ne govore nista o Libijcima koji ocigledno imaju nesto protiv Gadafija.
Ne mora biti pristalica pobunjenika da bi nesto znao o njima ako vec zivi toliko dugo u Libiji.
Creasy

#4259 Re: LIBIJA

Post by Creasy »

Bojim se da je nakon smrti Gadafija secesija Libije neminovnost.
Creasy

#4260 Re: LIBIJA

Post by Creasy »

quasar wrote:Niko ovdje ne tvrdi da je Gagi bio svetac. Dakle njegov sistem je imao i mracnu stranu. Kao i svaka diktatura. U diktaturi si uglavnom rijesen mnogih briga ako ne cackas mecku u pi*ku. Onda te mrak pojede.

Uvazavajuci cinjenice da je nekima bilo dobro, nekima nije. Gadafijev rezim je sada proslost.
Dakle, da li ono sto Libiji slijedi jeste napredak ili je nazadak u odnosu na to vrijeme?

Evo ja cu dati svoj stav: mislim da ce se sa sjetom sjecati vremena kad su bili mirni u kucama i na ulicama, bez kriminala i oruzja, kad su imali jedinstvenu i suverenu drzavu.

Naravno da ce im biti gore, u to ne treba ni sumnjati. Kome su Amerikanci dobro donijeli...
ultima_palabra

#4261 Re: LIBIJA

Post by ultima_palabra »

Creasy wrote:Bojim se da je nakon smrti Gadafija secesija Libije neminovnost.
Secesija=otcjepljenje... znači ne može biti secesija Libije, jer ona nije dio neke veće državne zajednice. Može biti secesija neke pokrajine od Libije.

:D
Creasy

#4262 Re: LIBIJA

Post by Creasy »

ultima_palabra wrote:
Creasy wrote:Bojim se da je nakon smrti Gadafija secesija Libije neminovnost.
Secesija=otcjepljenje... znači ne može biti secesija Libije, jer ona nije dio neke veće državne zajednice. Može biti secesija neke pokrajine od Libije.

:D

Mislio sam na parcanje Libije na manje drzavice, pa kako god da se to zove... :roll:
sinuhe

#4263 Re: LIBIJA

Post by sinuhe »

Comrad wrote:Meni ovdje pojedini ljudi fakat nisu jasni. Covjek vam fino pise, bio je dole i vidio situaciju uzivo. I vi eto pametujete da znate bolje od njega, a libiju na karti vidjeli. Nosio nekakva odijela, pa sta ako je nosio. Sta je kod nas Tito sve imao, pa je narod bio prezadovoljan. Ako nista davao je narodu, pa mrvicu, mrvicu. A sta ovi nasi nama daju? Nosaju odijela i uzimaju i onu mrvicu od naroda.

Ja mislim da nema sanse da im bude bolje u tom novom sistemu koji kreiraju. Ne moze se 1.000 ljudi dogovarati oko necega, mora neko biti glavni. Evo vidimo kod nas, jbt godinu dana se oni vodaju po ruckovima, vecerama, putuju, uzivaju, primaju platu i sta? Nista. Narod ispasta. Nema vlade, cijene svega rastu li rastu. E zato nama i svi ostalim narodima, koji ne znaju da sami nesto urade, treba coban i to je fakt. Mi nakon 15 godina se ne znamo ponasati kako treba i necemo ni znati. Treba coban koji ce reci dosta ljudi, podijeliti zadatke i idemo radit.

Oni su imali svog cobana. Imali smo nekad i mi. Sad ce i oni imat 1.000 cobana, kao i mi sto imamo. I naravno, ovce dok skontaju za kojim ce cobanom, prodje 10+ godina.

Volio bih da im bude bolje, ali tesko...jednostavno postat ce jos jedna kolonija zapada i kraj price.
A zasto na Libiju gledas iz bosanske perpektive? Nekako se to provlaci kroz cijelu diskusiju na forumu.

Ono kao nama nije dobro pa nece ni njima, a dvije skroz razlicite zemlje. :-)
oridjidji

#4264 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

jeza u ledja wrote:
oridjidji wrote:
Kao prvo zajednicka im je crta antiamericki sistem vlasti, drugo prebogati su resursima,
trece upravo se Amerika i njeni saveznici trznuli da ove zemlje pokore iz kvazi-politickih
razloga prosipajuci svijetu lazi o tome kako su upravo oni opasnost za svijet.
Afganistan su napali zbog WTC-a i Al Kaide cijeg su lidera bacili u more (smjesno)
ubivsi ga u Pakistanu, Irak su napali zbog nikad postojeceg oruzja za masovno unistenje
(isto ko fol otislo ka Siriji ) i Sadamove navodne podrske istoj toj Al Kaidi koje ima svugdje,
a nigdje, u Libiji svrgnut Gadafi potpomognut Nato-om, zna se i zbog cega? Zbog nafte i kako tu
nema veze između Iraka, Afganistana i Libije. Cak se spominjalo da je NATO pomagao i jednoj
grupi pobunjenika koji su se dovodile u vezu sa Al-Kaidom (kakvi dvostruki arsini) kako bi
srusili Gadafija (koliko su ovi navodi tacni samo bog dragi zna).
1) Libija je mnogo bogatija zemlja od dvije navedene.
2) Libija nije okupirana stranim trupama.
3) Afganistan nije prebogat resursima, naprotiv.
oridjidji wrote: Vidjecemo koliko ce moci Libija sama finansirati svoj dug prema NATO savezu
za pomoc pri rusenju Gadafija. Za tim za obnovu zemlje koju ce sigurno
povjeriti stranim firmama i kakve ce sve prilike biti u Libijskom
plemenski podijeljenom drustvu nakon pada cvrste Gadafijeve ruke.
Hoce li biti jos kakvih sukoba i td. Mozda se na kraju isparcaju kao
Sudan zbog toga sto ce svako u Libiji traziti svoje pravo na eksplataciju
njihove nafte i sto ce gledati da zastite svoje interese. Mislis li da nece
kineske i ruske kompanije imati sukobe interesa sa zapadom u Libiji i da
nece namjerno proizvoditi krize kako bi se i oni ugurali u dupe pobunjenicima jer
su vec odavno imali dobar odnos sa Gadafijem i Libijom. Mislim da isti nece tek tako
odustati od toga da stite svoje interese u Libiji.
O kakvom dugu govoris? Takav dug ne postoji.
Jos jednom, vrijedi izgleda ponavljati sto puta. Ista stvar
se govorila za Irak (u kojem je 9 godina boravilo 1800000 americkih trupa) pa je Irak "otplatio dug"
tako sto je Kinezima dao vece ugovore nego Amerima.
Dugovi ne postoje, postoje samo vojna i ekonomska saradnja. Naravno da ce Libijci pripaziti
zapadne firme nakon ovoga, ali oni na tako nesto nisu obvezani nicim.
Vidi naveo sam ti razloge po cemu su te zemlje slicne i po cemu imaju zajednicku crtu. Ti si spomeno samo razlike.
Libija jedino ima bolji BDP u odnosu na Irak , ali to je zbog 5 puta manjeg broja stanovnika. U 2010 godini je Irak zaradio 114 milijardi dolara,
a Libija 90 iako je u Iraku mnogo gora sigurnosna situacija nego u Libiji vec godinama.
Irak je na cetvrtom mjestu najbogatijih zemalja u svijetu po kolicinama rezerve nafte iza
Saudijske Arabije, Rusije, Venecuele. I ti kazes da je Libija bogatija od Iraka i Afganistaa zajedno. Suvise ti malo znas o Iraku, a bogme i o Afganistanu.

Istina nije Libija okupirana tudjim snagama, ali to nece sprijeciti NATO da istu zemlju
ucjene zbog svoje akcije u Libiji i njihove otvorene podrske pobunjenicima i nametnu im cjenu tj. dug za
NATO napade jer svaki rat kosta, na isti nacin kako je Amerika zajedno sa saveznicima naplatila
pustinjsku oluju Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji.

Ti mislis da ih niko nece obavezati nicim, nikome zapad ne cini dzaba usluge.

Irak i Afganistan nisu oslobadjali pobunjenici kao Libijci uz potporu NATO-a, vec Amerikanci i Britanci
saljuci svoju vojsku tamo. Razlog za napad na Irak su rezerve nafte koje oni posjeduju, a u Afganistanu velike zalihe plina, bakra, srebra, zlata, urana, litija i drugih rudnih bogatstava koji se procjenjuju da imaju vise trilionsku vrijednost. Zbog kolicine litija kojeg imaju u svojoj zemlji, Amerikanci im predvidjaju da ce biti Saudijska Arabija litija ako to budu adekvatno iskoristili. Razlozi sto to u Afganistanu nikada nije eksplatisano jesu silni ratovi koji su im se desili i koji su zemlju doveli do toga da bude jedna od najsiromasnijih zemalja u svijetu.

Uvijek su se ratovi vodili zbog resursa, puno cesce nego zbog nekih drugih razloga... Nekad je zemlja kao zemlja bila resurs, danas su to nafta, plin, rudna bogatstva i sve sto pokrece nasu svakodnevnicu...
Goblin

#4265 Re: LIBIJA

Post by Goblin »

Creasy wrote:
quasar wrote:Niko ovdje ne tvrdi da je Gagi bio svetac. Dakle njegov sistem je imao i mracnu stranu. Kao i svaka diktatura. U diktaturi si uglavnom rijesen mnogih briga ako ne cackas mecku u pi*ku. Onda te mrak pojede.

Naravno da ce im biti gore, u to ne treba ni sumnjati. Kome su Amerikanci dobro donijeli...
Panami,Portoriku,Americkoj Samoi,Francuskoj,Belgiji,Nizozemskoj,Njemackoj,Italiji,Juznoj Koreji,Iraku,Kirgistanu,Uzbekistanu,Tadzikistanu,Filipinima,Afghanistanu,Ceskoj i Slovackoj,Poljskoj,Madzarskoj,Sloveniji,Hrvatskoj,Turskoj,Izraelu,Kuwajtu,Saudiji,Egiptu,Litvaniji,Estoniji,Latviji itd,itd,itd.
U svim tim zemljama su svi indexi ekonomskiH i ljudskih prava i sloboda kudikamo veci nego prije americke vojno/ekonomsko/politicke intervencije.
To sto je u Bosni situacija takva kakva jeste. Nisu krivi ni Ameri ni demokratija nego bosanska glupost i zatupljenost.
Procitaj Hroniku fojnickoga samostana. Ista prica 17... i neke i danas. Tapkamo u mjestu ,stotinama godina i Ameri nam krivi za to . How yes no.
vatana

#4266 Re: LIBIJA

Post by vatana »

Sad su nadrljali svi u Libiji. Nece imat za kifle i nece smijet na ulicu izac.

Kolonijalizam i robovlasnistvo kojem je centar u Londonu se polako ali sigurno nastavlja i jos nije iskorijenjen, niti ce uskorije vrijeme biti. Nakon sto su prije 200-300 godina jedan put opljackali cijeli svijet, ovih godina opet to ponavljaju, mada nisu mnogo izmedju ni pauzirali, samo malo pasivnije radili i pripremali teren.

Kako su danas samo mocni, to je za nepovjerovat. Kako su razvili odnos medija i izvjestavanja prema svom i tudjem javnom mjenju, to je fantasticno. Za vojnu i svaku drugu dominaciju da i ne govorimo.

Da je svaka kuca 40-tih imala TV, radio i internet (medije), Hitler bi ih tada preduhitrio, ali ovako ostade London br. 1 :)

Libija je samo jedna manja prepreka u svemu tome.
Kaligrafija

#4267 Re: LIBIJA

Post by Kaligrafija »

Nemate vi pojma , Evropa se snabdijevala naftom najvecim dijelom iz Libije , ono sto je Amerikancima Saudijska Arabija i Irak , to je Evropljanima Libija! Zasto su Francuzi i ostali Evropljani prvi poceli akciju , a pomogli su ih Amerikanci zato jer i Evropljani ucestvuju u akcijama Amerike...! Eto to je sva prica , NAFTA! Ovo isto ce se desiti u svim zemljama koje posjeduju naftu, a nisu ukljucene u korporativno izrabljivanje resursa! Kad se i to potrosi , za 50 godina , glavni neprijatelj zapadnih zemalja i Amerike ponovo ce umjesto muslimana, biti Rusi , jer ce otprilike tad poceti bitka za rezerve nafte oko Arktika...Ako malo pogledate istoriju , kroz vjekove su se vodili ratovi za resurse...Nekad su se osvajale teritorije , eksploatisala se ruda , zlato , srebro , kontrola pomorskih puteva je znacila kontrolu trgovine , eksploatisao se duhan , drvo , pa i samo zemljiste je znacilo moc, zbog poljoprivrede i stocarstva i svega ostalog...Sa pocetkom moderne industrijalizacije , pocela je nova era u kojoj i mi zivimo , glavni resurs je nafta, bitka ce se voditi za ovaj resurs sve dok ljudski rod ne pronadje nesto novo sto ce zamijeniti naftu i naftne proizvode , elektricna energija to nije , jer ona moze samo pogoniti motore vozila i masine, ali od nje se ne moze nista proizvoditi...! Danas naftu imamo svuda , na svakom stolu ima bar nekoliko proizvoda od nafte...To je realnost! I na kraju ako pronadjemo nesto novo , opet ce se voditi ratovi za to "nesto" , to je ljudska realnost , to nam je na zalost u genima, programirani smo da ratujemo!
Creasy

#4268 Re: LIBIJA

Post by Creasy »

Goblin wrote:
Creasy wrote:

Panami,Portoriku,Americkoj Samoi,Francuskoj,Belgiji,Nizozemskoj,Njemackoj,Italiji,Juznoj Koreji,Iraku,Kirgistanu,Uzbekistanu,Tadzikistanu,Filipinima,Afghanistanu,Ceskoj i Slovackoj,Poljskoj,Madzarskoj,Sloveniji,Hrvatskoj,Turskoj,Izraelu,Kuwajtu,Saudiji,Egiptu,Litvaniji,Estoniji,Latviji itd,itd,itd.
U svim tim zemljama su svi indexi ekonomskiH i ljudskih prava i sloboda kudikamo veci nego prije americke vojno/ekonomsko/politicke intervencije.
To sto je u Bosni situacija takva kakva jeste. Nisu krivi ni Ameri ni demokratija nego bosanska glupost i zatupljenost.
Procitaj Hroniku fojnickoga samostana. Ista prica 17... i neke i danas. Tapkamo u mjestu ,stotinama godina i Ameri nam krivi za to . How yes no.

Dobro kazes, how yes no. Da bi upoznao Amerikance prvo moras nauciti nesto o njihovoj istoriji... kada to procitas, shvatices da oni gledaju samo svoje interese. Ali ne bih stvarno da razvodim pricu na njih, tema je svakako Libija.
sanaman

#4269 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

A ciji ti interes gledas u zivotu, svoj ili tudji? Ako gledas tudji u sta naravno sumnjam...nista kada odes u kupovinu daj jednostvano 10% vise radniku, pa kada ti dodje neki racun ti pride daj 10% jer ne gledas svoj interes vec tudji.

Svi mi gledamo svoj interes, al bas svi...pocev od malog covjeka pa do velikih drzava, i Libija i USA gledaju svoj interes
Stojadin

#4270 Re: LIBIJA

Post by Stojadin »

Goblin wrote: Panami,Portoriku,Americkoj Samoi,Francuskoj,Belgiji,Nizozemskoj,Njemackoj,Italiji,Juznoj Koreji,Iraku,Kirgistanu,Uzbekistanu,Tadzikistanu,Filipinima,Afghanistanu,Ceskoj i Slovackoj,Poljskoj,Madzarskoj,Sloveniji,Hrvatskoj,Turskoj,Izraelu,Kuwajtu,Saudiji,Egiptu,Litvaniji,Estoniji,Latviji itd,itd,itd.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: no comment
Creasy

#4271 Re: LIBIJA

Post by Creasy »

sanaman wrote:A ciji ti interes gledas u zivotu, svoj ili tudji? Ako gledas tudji u sta naravno sumnjam...nista kada odes u kupovinu daj jednostvano 10% vise radniku, pa kada ti dodje neki racun ti pride daj 10% jer ne gledas svoj interes vec tudji.

Svi mi gledamo svoj interes, al bas svi...pocev od malog covjeka pa do velikih drzava, i Libija i USA gledaju svoj interes

Ne izvlaci iz konteksta, fino sam napisao da Amerikanci nisu nikome pomogli, a da pritom nisu gledali iskljucivo svoj interes. Svako naravno gleda svoj interes, ali ti poredis neuporedivo. Evo sad ja tebi mogu reci da kad ides kod prijatelja (libijski narod) da mu pomognes utovariti namjestaj (zbaciti Gadafija), vjerovatno mu neces traziti novac (naftu) za tu pomoc. :roll:
sanaman

#4272 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Creasy wrote:
sanaman wrote:A ciji ti interes gledas u zivotu, svoj ili tudji? Ako gledas tudji u sta naravno sumnjam...nista kada odes u kupovinu daj jednostvano 10% vise radniku, pa kada ti dodje neki racun ti pride daj 10% jer ne gledas svoj interes vec tudji.

Ne izvlaci iz konteksta, fino sam napisao da Amerikanci nisu nikome pomogli, a da pritom nisu gledali iskljucivo svoj interes. Svako naravno gleda svoj interes, ali ti poredis neuporedivo. Evo sad ja tebi mogu reci da kad ides kod prijatelja (libijski narod) da mu pomognes utovariti namjestaj (zbaciti Gadafija), vjerovatno mu neces traziti novac (naftu) za tu pomoc. :roll:
Nista nema dzaba. sve se placa, uvijek neko mora to platiti..dal solidarno dal individualno. Neko ce platiti.

P.S Nego gdje je bi interes USA u drugom svjetskom ratu u evropi kada su zalozili ca. 170 000 mrtvih vojnika...u principu je njima svjejdno ko je vlasti oni su mogli i sa njemackom trgovati, zar ne? A nama su sigurno pomogli, ko to nece da vidi ne mora.
quasar

#4273 Re: LIBIJA

Post by quasar »

sanaman wrote:
Creasy wrote:

Nista nema dzaba. sve se placa, uvijek neko mora to platiti..dal solidarno dal individualno. Neko ce platiti.

P.S Nego gdje je bi interes USA u drugom svjetskom ratu u evropi kada su zalozili ca. 170 000 mrtvih vojnika...u principu je njima svjejdno ko je vlasti oni su mogli i sa njemackom trgovati, zar ne? A nama su sigurno pomogli, ko to nece da vidi ne mora.
O tome kako su se i zasto ukljucili u WWII ima koliko hoces radova i dokumentarnih serija. Churchill samo sto nije popusio Roosveltu, ali ovaj nije htio da uvlaci USA u rat u kojem nemaju interesa. Da ih nije Japan nacepio nikad ne bi ni usli. Pustali su da im naci podmornice u atlantiku potapaju trgovacke brodove bez rekcije, samo da bi zadrzali neutralnost. Dvije godine je sir Winston obilazio Washington i molio ukljucenje USA u rat, a dobijao je samo deke, hranu i lijekove. Ponekad cak i po koji avion.
seljak_cojek

#4274 Re: LIBIJA

Post by seljak_cojek »

quasar wrote:Ja bih samo malo da se ubacim.
Afganistan ima najvece rezerve litija, vjerovatno vecina svjetskih rezervi je tamo. U svjetlu danasnjih ogromnih potreba za naprednim baterijama za razne uredjaje, litij je vrlo lukrativan. Ne znam da li vam je promaklo da su neke americke rudarske kompanije vec zauzele busije i angazovali su placenike za obezbjedjenje zone, koju je NATO prvo temeljito pocistio.
Tu su jos razni drugi rijetki minerali koji su se iz nekog razloga svi nasli na teritoriji te jadne zemlje.

Sto se tice Libije, nema stranih trupa, ali ce ih brzo biti. Ono u smislu humanitarnih misija, logisticke podrske novoj vlasti u obezbjedjenju reda. Borbi protiv terorizma. Pa onda hiljade spijuna od svake cestite agencije na svijetu kao novinari, humanitarci, savjetnici za ovo i ono, strucnjaci za vodu iz blackwatera i sl.
Libija je izgubila suverenitet i sad ce da plese kako drugi sviraju.
Možda i ovo objašnjava neke stvari.
Afghanistan has been the greatest illicit opium producer in the entire world, ahead of Burma (Myanmar) and the "Golden Triangle" since 1992, excluding the year 2001[1]. Afghanistan is the main producer of opium in the "Golden Crescent". Opium production in Afghanistan has been on the rise since U.S. occupation started in 2001. Based on UNODC data, there has been more opium poppy cultivation in each of the past four growing seasons (2004–2007) than in any one year during Taliban rule. Also, more land is now used for opium in Afghanistan than for coca cultivation in Latin America. In 2007, 92% of the opiates on the world market originated in Afghanistan.[2] This amounts to an export value of about $4 billion, with a quarter being earned by opium farmers and the rest going to district officials, insurgents, warlords, drug traffickers.[3] In the seven years (1994–2000) prior to a Taliban opium ban, the Afghan farmers' share of gross income from opium was divided among 200,000 families.[4] In addition to opiates, Afghanistan is also the largest producer of hashish in the world.[5]
jeza u ledja

#4275 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

oridjidji wrote: Vidi naveo sam ti razloge po cemu su te zemlje slicne i po cemu imaju zajednicku crtu. Ti si spomeno samo razlike.
Libija jedino ima bolji BDP u odnosu na Irak , ali to je zbog 5 puta manjeg broja stanovnika. U 2010 godini je Irak zaradio 114 milijardi dolara,
a Libija 90 iako je u Iraku mnogo gora sigurnosna situacija nego u Libiji vec godinama.
Irak je na cetvrtom mjestu najbogatijih zemalja u svijetu po kolicinama rezerve nafte iza
Saudijske Arabije, Rusije, Venecuele. I ti kazes da je Libija bogatija od Iraka i Afganistaa zajedno. Suvise ti malo znas o Iraku, a bogme i o Afganistanu.
Jel ti razumijes da je Libija visestruko manja zemlja od Iraka po broju stanovnika? Libija je zaradila 90, a Irak 114?? Pa to znaci da je Libija po glavi stanovnika visestruko bogatija.

oridjidji wrote: Istina nije Libija okupirana tudjim snagama, ali to nece sprijeciti NATO da istu zemlju
ucjene zbog svoje akcije u Libiji i njihove otvorene podrske pobunjenicima i nametnu im cjenu tj. dug za
NATO napade jer svaki rat kosta, na isti nacin kako je Amerika zajedno sa saveznicima naplatila
pustinjsku oluju Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji.

Ti mislis da ih niko nece obavezati nicim, nikome zapad ne cini dzaba usluge.
Vec sam ponovio vise puta - ako je to tako, kako to da je Irak (prosle godine) dao onoliko koncesija Kini i Rusiji, a ne SADu i GBRu??
Irak i Afganistan nisu oslobadjali pobunjenici kao Libijci uz potporu NATO-a, vec Amerikanci i Britanci
saljuci svoju vojsku tamo. Razlog za napad na Irak su rezerve nafte koje oni posjeduju, a u Afganistanu velike zalihe plina, bakra, srebra, zlata, urana, litija i drugih rudnih bogatstava koji se procjenjuju da imaju vise trilionsku vrijednost. Zbog kolicine litija kojeg imaju u svojoj zemlji, Amerikanci im predvidjaju da ce biti Saudijska Arabija litija ako to budu adekvatno iskoristili. Razlozi sto to u Afganistanu nikada nije eksplatisano jesu silni ratovi koji su im se desili i koji su zemlju doveli do toga da bude jedna od najsiromasnijih zemalja u svijetu.
Uvijek su se ratovi vodili zbog resursa, puno cesce nego zbog nekih drugih razloga... Nekad je zemlja kao zemlja bila resurs, danas su to nafta, plin, rudna bogatstva i sve sto pokrece nasu svakodnevnicu...
To za litij su za sad spekulacije. Imas i na Antarktiku rudnih bogastava ali valja to iskopat i donjet do trzista. Bitno je proracunati koliko to sve kosta i da li se isplati.
Mislim sve super, ali litij nije nafta. Nista nije vrijedno ko nafta. Valjda je to jasno.
A naravno da ce Afganistan imati nekih prirodnih bogatstava, ali to se moze reci za skoro svaku zemlju te velicine, zar ne?
Post Reply