slicno sam iskustvo imao sa jednom drugom vaznom institucijom...nisu htjeli da prihvate dokument jer nema pecat... rijesio sam tako sto sam dao dokument sudskom prevodiocu da prevede, sudski prevodilac preveo i udario svoj pecat... takav dokument je prihvacen sa odusevljenjemzincx wrote:DARKO VIDIĆ iz Srbije na Facebooku je opisao poprilično bizaran slučaj u kojem srpski carinici nisu htjeli cariniti robu iz Kine jer na dokumentu nije bilo žiga, zbog čega je domišljati poduzetnik s interneta kopirao pečat kineske dinastije Ming (1368. - 1644.) te ga zalijepio na fakturu, nakon čega su mu robu carinili i pustili u državu.
http://www.index.hr/black/clanak/srbinu ... 15071.aspx
CARINA U BiH
Moderator: anex
- holowey
#4251 Re: CARINA U BiH
-
zbrgbl
#4252 Re: CARINA U BiH
Ne znam da li pisem na pravom topicu, prelistao sam slicne teme oko povrata poreza, ali na vecini se odavno nije pisalo, pa sam odlucio ovde da potrazim pomoc. Naime, planiram kupovinu laptopa u Austriji, te me zanimaju informacije oko povrata poreza, Procitao sam da je stopa poreza u Austriji 20%, a na starim topicima oko povrata poreza sam takodje procitao da oni ne vracaju cjelokupan iznos od 20%, pa me zanima da li je neko imao licno iskustvo i moze da mi da informaciju 'iz prve ruke' ? Drugo sto me zanima, koliko sam shvatio, na izlazu iz EU,u ovom slucaju to ce biti Hrvatska jer putujem na granicni prelaz Gradiska, ovjeravam papire za povrat poreza koje dobijem pri kupovini laptopa, i koji su dalji postupci? Moram li licno nositi te papire u radnju da dobijem povrat novca, ili mogu poslati po nekome, pa da on podigne iznos? Inace , prije par mjeseci, drugar iz Austirje, koji ima njihov pasos, je u BiH ovde kupovao kolica za bebu, i na BiH granici uredno ovjerio papire, poslao ih meni, te sam ja otisao u radnju i bez problema podigao novac. Zanima me da li je neko imao licno iskustvo, konkretno sa robom iz Austrije, da mi objasni detaljno sta i kako.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4253 Re: CARINA U BiH
Ne isplati se. Ako vratis 20% austrijskog poreza, moras platiti 5% carine i 17% PDV-a u BIH.
-
zbrgbl
#4254 Re: CARINA U BiH
To nije problem, samo me zanima ovo oko vracanja poreza, da li cjeli iznos isplacuju, i da li mora licno ici u trgovinu taj ko je kupio laptop, ili moze neko drugi umjesto njega? procitah i da neka mjenjacnica nasa isplacuje povrat pdva, pa ako je neko imao iskustva kod njih, da napise koliku proviziju uzimaju itd.un1ted wrote:Ne isplati se. Ako vratis 20% austrijskog poreza, moras platiti 5% carine i 17% PDV-a u BIH.
Last edited by zbrgbl on 22/12/2017 18:01, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#4255 Re: CARINA U BiH
Povrat je samo poreza.un1ted wrote:Ne isplati se. Ako vratis 20% austrijskog poreza, moras platiti 5% carine i 17% PDV-a u BIH.
Stvar legalno ide ovako. Kupi laptop po maloprodajnoj cijeni, dakle sa uračunatim austrijskim porezom. Pru ulasku u BiH mora platiti carinu i naš PDV.
Dakle, ako ne ide na povrat poreza, porez plaća dva puta, u Austriji pri kupovini i u BIH pri uvozu. To je besmisleno, dakle treba tražiti povrat austrijskog poreza. Naš porez mora platiti u svakom slučaju. A carinu plaća bez obzira dobije li povrat austrijskog poreza ili ne.
Dakle, pri izlasku iz Austrije, treba na graničnom prelazu na austrijskoj strani otići u njihovu kancelariju i uzeti potvrdu da je laptop izvezen iz Austrije. Onda pri ulasku u BiH platiti carinu i porez (odmah na graničnom prelazu na BiH strani, ili u carinskoj ispostavi u nekom gradu u BiH). Onda sa potvrdom da je laptop izvezen i potvrdama da su plaćeni carina i porez u BiH, otići gdje treba da se traži povrat austrijskog poreza.
Gdje se vrši povrat poreza, nisam siguran. Ja sam prije 15-ak godina tako kupovao, i morao sam te potvrde slati poštom rodbini koja ih je nosila u prodavnicu u kojoj sam kupovao i tamo su dobili povrat poreza. Ali, mislim da se sada to može uraditi direktno u BiH, čini mi se da Raiffeisen banka to radi, možda i ostale banke, treba otići i raspitati se.
-
sabanss
#4256 Re: CARINA U BiH
Raiffeisen je radio sa Global blue i iznos povrata je oko 10-tak %
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4258 Re: CARINA U BiH
Fujzbrgbl wrote:To nije problem, sto bi se reklo, imam nekog na nasoj granici, samo me zanima ovo oko vracanja poreza, da li cjeli iznos isplacuju, i da li mora licno ici u trgovinu taj ko je kupio laptop, ili moze neko drugi umjesto njega? procitah i da neka mjenjacnica nasa isplacuje povrat pdva, pa ako je neko imao iskustva kod njih, da napise koliku proviziju uzimaju itd.un1ted wrote:Ne isplati se. Ako vratis 20% austrijskog poreza, moras platiti 5% carine i 17% PDV-a u BIH.
-
Last December
#4259 Re: CARINA U BiH
Nisam primjetio da je novi hardver u AT povoljniji nego kod nas. Čak je i malo skuplji. Osim ako kupuješ nešto čega nema ovdje, ne vidim neku isplativost.
-
zbrgbl
#4260 Re: CARINA U BiH
odi prvo fujkaj politicarima koji ti svakodnevno kradu iz ociju, pa onda mozes i meni ovdeun1ted wrote:Fujzbrgbl wrote:To nije problem, sto bi se reklo, imam nekog na nasoj granici, samo me zanima ovo oko vracanja poreza, da li cjeli iznos isplacuju, i da li mora licno ici u trgovinu taj ko je kupio laptop, ili moze neko drugi umjesto njega? procitah i da neka mjenjacnica nasa isplacuje povrat pdva, pa ako je neko imao iskustva kod njih, da napise koliku proviziju uzimaju itd.un1ted wrote:Ne isplati se. Ako vratis 20% austrijskog poreza, moras platiti 5% carine i 17% PDV-a u BIH.![]()
- un1ted
#4261 Re: CARINA U BiH
Ne kazem da kradu, ali istom kradjom koju vrsis ti podrzavas ono sto oni rade. Znas ono, malo meni, malo tebi i svi sretni 
-
zbrgbl
#4262 Re: CARINA U BiH
Ovaj sto planiram uzeti laptop je 670e, a kod nas 1600km, pa ti vidi je li povoljnijeLast December wrote:Nisam primjetio da je novi hardver u AT povoljniji nego kod nas. Čak je i malo skuplji. Osim ako kupuješ nešto čega nema ovdje, ne vidim neku isplativost.
-
Last December
#4263 Re: CARINA U BiH
[quote="zbrgbl"][/quote]
E hvala za koment
Znači ima smilsa ipak. Ja sam uglavnom u Media Marktu gledao cijene.
E hvala za koment
-
zbrgbl
#4264 Re: CARINA U BiH
https://www.cyberport.at imas ovaj sajt, tu sam i nasao, ima stvarno vrhunskih masina za solidne cijeneLast December wrote:E hvala za komentzbrgbl wrote:Znači ima smilsa ipak. Ja sam uglavnom u Media Marktu gledao cijene.
-
EliasVeskot
#4265 Re: CARINA U BiH
Dakle, iz jedne fabrike u HR mi treba jedan paket trasportovati u Sarajevo. Problem je sto je paket relativno mali, fabrika zahtjeva iskljucivo preuzimanje ( jer su im male kolicine ) I specificno je I realno nemam ga odakle drugo uvesti (za firmu) . Sve koje sam pitala rade uvoz samoako je pun kombi ili kamion, ne znam uopste kako da to izvedem osim da licno odem po to, sto mi trenutno ne odgovara..Ima li ikakav "zbirni transport" iz HR, ista?
- zlo zlo
#4266 Re: CARINA U BiH
malo ćeš platit ali dhl je vjerovatno jeftiniji nego da ideš u Zagreb.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#4267 Re: CARINA U BiH
Kaže da fabrika zahtjeva isključivo lično preuzimanje, tako da ne vjerujem da bi poslali DHL-om.
-
Last December
#4268 Re: CARINA U BiH
Malo je offtopic ali nadam se da neko sa teme ima iskustva s ovim.
Da li na carini u EU provjeravaju da li operativni sistem piratizovan ako se nosi personalni laptop? Negdje sam čuo da su to počeli da rade.
Da li na carini u EU provjeravaju da li operativni sistem piratizovan ako se nosi personalni laptop? Negdje sam čuo da su to počeli da rade.
Možda ti znaš nešto o ovome. Thxzbrgbl wrote:.
-
Hakiz
#4269 Re: CARINA U BiH
Kao što je već rečeno, DHL i slični. Vidi sa InTime, možda su jeftiniji od stranih kurira.EliasVeskot wrote:Dakle, iz jedne fabrike u HR mi treba jedan paket trasportovati u Sarajevo. Problem je sto je paket relativno mali, fabrika zahtjeva iskljucivo preuzimanje ( jer su im male kolicine ) I specificno je I realno nemam ga odakle drugo uvesti (za firmu) . Sve koje sam pitala rade uvoz samoako je pun kombi ili kamion, ne znam uopste kako da to izvedem osim da licno odem po to, sto mi trenutno ne odgovara..Ima li ikakav "zbirni transport" iz HR, ista?
-
Hakiz
#4270 Re: CARINA U BiH
Meni nisu nikada. Nema se vremena na graničnom prelazu za te stvari, barem kada je u pitanju avion. Za drumski saobraćaj ne znam, van BiH idem isključivo avionom. Mislim da ako to i rade, da je to ciljano, imaju dojavu ili im je neko možda iz drugih razloga sumnjiv pa ga detaljno provjeravaju. Ja još nisam lično upoznao nekoga kome je to urađeno. A da sam pročitao članaka po internetu i čuo priča kako su jaranu jaranovog jarana to radili, to jesam.Last December wrote:Malo je offtopic ali nadam se da neko sa teme ima iskustva s ovim.
Možda ti znaš nešto o ovome. Thxzbrgbl wrote:.
I to sam čuo gore priče o hvatanju drugog piratizovanog softvera, ne OS-a. A najgore priče sam čuo i čitao kada je riječ o multimedijskim fajlovima, uhvate nekoga sa 100.000 pjesama ili 1.000 filmova na disku. I mislim da su ti ljudi glavna meta, Microsoft se previše ne maltretira oko toga, pa ni neke druge softverske kompanije. Ali izdavači muzike i filmova, oni su najaktivniji u hvatanju pirata.
Imaš laptop sa piratskim Windowsima koji koštaju 200 KM. Ili imaš laptop sa legalnim Windowsima ali ti je instalisan piratski program koji košta 500 ili 1.000 Eura ili i više. Ili imaš 100.000 pjesama i 1.000 filmova na disku. Šta je najgore od toga?
-
Last December
#4271 Re: CARINA U BiH
Sav sam pirat sa kariba
. Al nema ništa skupo, samo Windows i par manjih aplikacija.
-
Hakiz
#4272 Re: CARINA U BiH
Nema veze je li skupo ili ne. Ako hoće da naprave primjer, nagrabusiće i onaj koji ima nelegalan shareware u vrijednosti od 20 eura, recimo Total Commander, kao i onaj koji ima na laptopu Cubase ili AutoCAD ili šta ja znam.Last December wrote:Sav sam pirat sa kariba![]()
. Al nema ništa skupo, samo Windows i par manjih aplikacija.
To ti je ona situacija kada se nešto ne dešava sve dok se ne desi. E, ko bude imao nesreću da bude u to vrijeme na tom mjestu kada se desi, taj plati za sve ostale.
-
TRANCE
#4273 Re: CARINA U BiH
Ima način kako da dobiješ legalan Windows 10, a da ne potrošiš ni marke
Proguglaj malo o ovome:
https://www.microsoft.com/en-us/accessi ... s10upgrade
Znači Microsoft službena stranica, nije ništa nelegalno.
https://www.microsoft.com/en-us/accessi ... s10upgrade
Znači Microsoft službena stranica, nije ništa nelegalno.
-
Tabijat
#4274 Re: CARINA U BiH
Ok narode, imam pitanje. Ideja je da kupim kompjuter vrijednosti 5-6k km u Njemačkoj. Zašto? Zato sto je na Amazon.de ili mindfactory.de sigurno trećinu a do 50% jeftiniji nego ovdje. Imam nekoga i u Austriji i u Njemačkoj.
E sad, pitanje je kako je najjeftinije da to dobacim ovdje (ne mislim transport, nego carine).
U suštini, trebala bih odjaviti EU pdv i platiti ovdje carinu i porez. Da li ima carina na informatičku opremu i kolika je? Da li mi treba neki specijalan račun/obrazac da mi štembilja na granici ili običan račun? Ko mi vraća pare? Ima li neko neki pametan savjet?
Unaprijed hvala.
**dodatno se nerviram što je kod nas PDV 17% a u evropi i do 25 i opet stvar koja je na amazonu 750€ ovdje košta 2700 km. Pa jesu li normalni ovi prodavači ikako?!?
E sad, pitanje je kako je najjeftinije da to dobacim ovdje (ne mislim transport, nego carine).
U suštini, trebala bih odjaviti EU pdv i platiti ovdje carinu i porez. Da li ima carina na informatičku opremu i kolika je? Da li mi treba neki specijalan račun/obrazac da mi štembilja na granici ili običan račun? Ko mi vraća pare? Ima li neko neki pametan savjet?
Unaprijed hvala.
**dodatno se nerviram što je kod nas PDV 17% a u evropi i do 25 i opet stvar koja je na amazonu 750€ ovdje košta 2700 km. Pa jesu li normalni ovi prodavači ikako?!?
-
Hakiz
#4275 Re: CARINA U BiH
Ako si spremna plaćati carinu i porez, najbolji savjet će ti dati u samoj carini, dakle odeš u carinsku ispostavu u gradu u kojem si i tamo pitaš.Tabijat wrote:Ok narode, imam pitanje. Ideja je da kupim kompjuter vrijednosti 5-6k km u Njemačkoj. Zašto? Zato sto je na Amazon.de ili mindfactory.de sigurno trećinu a do 50% jeftiniji nego ovdje. Imam nekoga i u Austriji i u Njemačkoj.
Unaprijed hvala.
Trgovci jesu normalni. Zato što ima puno ljudi koji iz raznih razloga ne mogu drugačije doći do proizvoda koje žele osim da ih ovdje kupe, pa oni pokrivaju gubitak kupaca koji imaju druge, povoljnije izvore.
Nije uvijek do naših trgovaca. Ja sam naručivao jedan proizvod. Trgovcu ovdje je od strane zastupnika za Istočnu Evropu (koji je u Austriji) rečeno da pored tog proizvoda mora naručiti još nekoliko drugih proizvoda da bi mu isporučili onaj koji ja želim. Samo traženi neće dobiti. Naš trgovac to mora odmah platiti zastupniku. A nema šanse da te proizvode proda jer mu ih niko nikada nije tražio da kupi.
Kako smo zemlja visokog rizika, uslovi isporuke i plaćanja su strožiji za nas, time su i proizvodi nama skuplji od strane proizvođača ili generalnog zastupnika nego drugim državama. Kako smo tržište slabe kupovne moći, prodaju se male količine, a time su i cijene pojedinačnih proizvoda više. Lijepo kaže isporučilac ako naručuješ do 100 komada cijena ti je 100 Eura po komadu, ako naručuješ 100-1.000 cijena ti je 80 Eura, više od 1.000 cijena je 50 Eura. A trgovac koji naručuje zna da može prodati možda 80 komada tog proizvoda. I tako dalje.
A onda se na to sve moraju dodati naši unutrašnji troškovi, dadžbine državi, zarada našeg trgovca itd.
Tako da nije uvijek do našeg trgovca.
Iako, nije mi jasno kako to da na primjer gitare, pojačala i druga muzička oprema koštaju u Sarajevu isto kao u Njemačkoj, ili maksimalno 10-50 Eura skuplje, a ostala tehnika (od televizora do kompjutera) je mnogo skuplja. Na primjer, uporedim cijene na Thomann.de i u Artistu i cijene ili iste ili zanemarljivo različite. A nešto bude i nekoliko maraka jeftinije ovdje.
Ono za šta su naši trgovci stvarno krivi: Prodaju neki proizvod proizveden u 2014. po cijeni po kojoj se prodaje u svijetu taj isti proizvod ali model za 2018. Dakle, kod nas tehnološki zastarjeli model se prodaje po cijeni po kojoj se u svijetu prodaje model sa novom tehnologijom. Govorim o različitim modelima istog proizvoda. Kao kada bi Golf 4 prodavali ovdje po cijeni po kojoj se u svijetu prodaje Golf 7.
I još nešto. Ne može se porediti cijena na Amazonu.de ni sa cijenom maloprodajne radnje u samoj Njemačkoj. Maloprodanja radnja ima više troškove od Amazona, tako da je i u samoj Njemačkoj cijena istog proizvoda u maloprodajnoj radnji u pravilu viša od cijene na Amazon.de.