Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bokivr

#4251 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:
bokivr wrote:Znas i sam da delboy ima neki problem sa klimom i da tu def nesto nije u redu.

Evo danas ti je speja stavio na forum......da mu je klima kao kod mene potrosila od juce do danas za 24h ......6,8 kw.....idi sad tamo i njeg napadni...kako to :lol:
Vidi Rovac,ne poredim ja ni Speju ni delboy-a ni nekog treceg,ja ovde pricam o mom i tvom prostoru,prostoru koji ja i ti grejemo a koji su iste kvadrature i slicne izolovanosti.
Ista kvadratura,moj prostor bolje izolovan,tvoja stolarija za nijansu bolja na ovim temp (na nekim nizim mozda i veca razlika ali na ovim minimalna),ti Nocriom 85m2 ja sa tri FH-a i ti na 25C na celom spratu a ja 22C na celom spratu i ti potrosio na 2C min i 10C max 6.7kw ( i kako si uopste dosao do te cifre ako nemas merac) a ja na min 7c i 11C max 11.9kw i ti sad hoces ovde da mi kazes da je to tako i da si na roletnama ustedeo 5.2kw???
Ma daj..ne sporim tvoje znanje i iskustvo ali mislim da pausalno iznosis potrosnju u potpunosti,nijedan merac,nijedan dan analize...
Ja cu da ti dokumentujem (imam sve u excel tabeli)moju potrosnju struje po racunima i tu moze da se vidi da nijedan mesec za domacinstvo nije identican - nijedan. Nekad bojler vise radi ,nekad manje.
Nekad se vise kuva nekad manje...i da sad ne nabrajam vise, pa se iz toga moze zakljuciti da ti iz nijednog racuna nemozes sa sigurnoscu da kazes koliko si potrosio.
I recimo mogu da ti kazem da ti recimo prozivas Edgarda da on odredjeni prostor greje sa jednom klimom ti tvrdis da je to u domenu fantastike samo na drugom forumu,ne ovde.
Za mene je i to njegovo bilo nestvarno pa sam ga isto pitao kao i sad tebe,nema razlike :run:
rovac13

#4252 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Boki ja nemam zivaca za ovo.......ako mi ne vjerujes slobodno reci da mislis da lazem....i zavrsimo s tim.

Poceo si zahebavat.

-mjerac od juce u 14h....do danas 14h......pokazao toliko koliko sam napisao.
-godinama mjerim pisem ovdje,cak sam i cop mjerio racunao.....sa duvanjem na max ,na min,potjeranu na max,ili kad radi na min

To sto si sad uporedio je nigdje veze s mozgom......uporedio si sto neko tamo negdje grije na -15*C ....cijelih 80m2.....sa suzumijem koji ima kapacitet na -15 oko 2,7 kw.

To si uporedio sa nocriom koja na -15 ima kapacitet skoro 6kw.......a osim nje imam jos jednu klimu....... trenutno radi nocria sama zatosto je temp u plusu ovo jos nije prava zima.

Znaci zavrsili smo sa diskusijom.
ketronsd1

#4253 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

bokivr wrote:
rovac13 wrote:
bokivr wrote:Znas i sam da delboy ima neki problem sa klimom i da tu def nesto nije u redu.

Evo danas ti je speja stavio na forum......da mu je klima kao kod mene potrosila od juce do danas za 24h ......6,8 kw.....idi sad tamo i njeg napadni...kako to :lol:
Vidi Rovac,ne poredim ja ni Speju ni delboy-a ni nekog treceg,ja ovde pricam o mom i tvom prostoru,prostoru koji ja i ti grejemo a koji su iste kvadrature i slicne izolovanosti.
Ista kvadratura,moj prostor bolje izolovan,tvoja stolarija za nijansu bolja na ovim temp (na nekim nizim mozda i veca razlika ali na ovim minimalna),ti Nocriom 85m2 ja sa tri FH-a i ti na 25C na celom spratu a ja 22C na celom spratu i ti potrosio na 2C min i 10C max 6.7kw ( i kako si uopste dosao do te cifre ako nemas merac) a ja na min 7c i 11C max 11.9kw i ti sad hoces ovde da mi kazes da je to tako i da si na roletnama ustedeo 5.2kw???
Ma daj..ne sporim tvoje znanje i iskustvo ali mislim da pausalno iznosis potrosnju u potpunosti,nijedan merac,nijedan dan analize...
Ja cu da ti dokumentujem (imam sve u excel tabeli)moju potrosnju struje po racunima i tu moze da se vidi da nijedan mesec za domacinstvo nije identican - nijedan. Nekad bojler vise radi ,nekad manje.
Nekad se vise kuva nekad manje...i da sad ne nabrajam vise, pa se iz toga moze zakljuciti da ti iz nijednog racuna nemozes sa sigurnoscu da kazes koliko si potrosio.
I recimo mogu da ti kazem da ti recimo prozivas Edgarda da on odredjeni prostor greje sa jednom klimom ti tvrdis da je to u domenu fantastike samo na drugom forumu,ne ovde.
Ti imas tri pumpe sto rezultira sa manje vise 30% vise potrosnje
Imas slabije prozore i vise stakla sto moze zahtjevati hajde recimo 10% a zna i mnogo vise potrosnje
Rovac ima kako sam skontao izolaciju sa unutarnje strane sto je mnogo bolje nego izolacija sa vanjske strane pogotovu kod domacinstava gdje pumpa radi u prekidima. I tu dodaj 10% i ipak se moze opravdati razlika u potrosnji donekle.
da jos ne poredimo temp. koja je za tri stepena bila manja kod tebe.
bokivr

#4254 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:Boki ja nemam zivaca za ovo.......ako mi ne vjerujes slobodno reci da mislis da lazem....i zavrsimo s tim.

Poceo si zahebavat.

-mjerac od juce u 14h....do danas 14h......pokazao toliko koliko sam napisao.
-godinama mjerim pisem ovdje,cak sam i cop mjerio racunao.....sa duvanjem na max ,na min,potjeranu na max,ili kad radi na min

To sto si sad uporedio je nigdje veze s mozgom......uporedio si sto neko tamo negdje grije na -15*C ....cijelih 80m2.....sa suzumijem koji ima kapacitet na -15 oko 2,7 kw.

To si uporedio sa nocriom koja na -15 ima kapacitet skoro 6kw.......a osim nje imam jos jednu klimu....... trenutno radi nocria sama zatosto je temp u plusu ovo jos nije prava zima.

Znaci zavrsili smo sa diskusijom.
Da samo sto ta ista Nocria na -15C sigurno ne trosi te novce koje ti spominjes,nego nema veze cuo sam sta si imao da kazes i to je to. U svakom slucaju nisi me ubedio..
rovac13

#4255 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ljudi ne paze kako se ugradjuju klime.......sa svih strana se javljaju sistem nije vakumiran.....taj delboy ima fh50ve instaliran u 35m2.......instalacija od unutrasnje do vanjske duga 1 m......vanjska uvucena u terasu a iznad nje nema slobodnog prostora skoro nista.......ketrone reci nam jel to normalno....psoto se bavis time.......i da tako instaliran fh50 trosi brutalno na +13*C u 35m2.......i da oko +2*C ta klime ide u defrost svakih 35 min.

Pokusavam objasnit da nije sve u izolaciji........uredjaj moze da radi neispravno...vise ili manje.......cak ako ga pogresno dimenzionises mozes razlicito trosit .
rovac13

#4256 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Cak smo ovdje na temi imali situaciju......da su instalirane dva mitsubishi ja......jedan sf......drugi fh........iz nekog razloga je fh trosio puno struje.......puno vise nego sf.........ne sjecam se ni kako je to zavrsilo.
bokivr

#4257 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Ketronsd1
Imam tri pumpe koje sigurno rade mnogo rasterecenije od njegove jedne klime,pa stim u vezi ne razumem odakle ti 30% veca potrosnja?
Za slabije prozore i to..OK shvatam.
Nema unutrasnju vec spoljasnju izolaciju,ima na plafonu i u podu sa untrasnje strane...
A zasto da ne poredimo temp??? Pa on zadao i odrzava vecu temperaturu od mene za citavih 3C tu bi trebao bar neki 15-18% da ima vecu potrosnju samo u temperaturi...
Stim u vezi ne razumem kako si zakljucio da je moguca tolika razlika da sam mogo 80% vise da potrosim?
Last edited by bokivr on 22/10/2015 22:04, edited 1 time in total.
rovac13

#4258 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote:Da samo sto ta ista Nocria na -15C sigurno ne trosi te novce koje ti spominjes
Kralju :-D .....de citiraj te novce koje sam spomenuo da trosi na -15 ....gdje je taj post :run:
rovac13

#4259 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Stan 85 m2......izolacija stavljena odozgo po plafonu........ako je debljina plafona 25cm........znaci da grijes 21,25 kubika betona prema gore.

Kod mene izolacija odozdo......i ja grijem 0 kubika betona prema gore.

Ali nije to razlika nikakva :zid:
bokivr

#4260 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:
bokivr wrote:Da samo sto ta ista Nocria na -15C sigurno ne trosi te novce koje ti spominjes
Kralju :-D .....de citiraj te novce koje sam spomenuo da trosi na -15 ....gdje je taj post :run:
Mislio sam na novce koje spominjes za grejnu sezonu..Kralju :kiss:
bokivr

#4261 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:Stan 85 m2......izolacija stavljena odozgo po plafonu........ako je debljina plafona 25cm........znaci da grijes 21,25 kubika betona prema gore.

Kod mene izolacija odozdo......i ja grijem 0 kubika betona prema gore.

Ali nije to razlika nikakva :zid:
Ali kad ja zagrejem taj beton on se ne hladi,i ne grejem ga svaki dan iznova i iznova...on je zagrejan i ja to konstantno odrzavam od 01.10 do ovog trena na konstantnih 22-23C :thumbup:
Tako da jos uvek ne vidim gde su ti kw-ti od juce,mozes ti to puno bolje :lol:
Potrudi se :run:
ketronsd1

#4262 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Ima dosta faktoras koji uticu na potrosnju.Samo postavljanje unutrasnje jedinice moze prouzrokovati nepotrebnu potrosnju
Bole ja ne kontam tebe sto ce tebi uopste 3 komada pa ja sa jednom grijem 90 mkv.Tvoje tri sigurno hoce raditi rasterecenije ali ne i ekonomicnije od lamudanove ( ovo mi nekako bolje zvuci :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )nocrie
A ovaj dole sto rekoste da grije 35mkv sa 50-kom,pa sunce mu kalajisano sta ce mu toliko na 35.Jedino opravdanje moze biti 5m visok plafon a i to je mlogo.Sto se tice potrosnje mu i defrosta on obavezno servis treba kontaktirati.
I unutarnja izolacija je :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: nisu ljudi ni svjesni
bokivr

#4263 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

ketronsd1 wrote:Ima dosta faktoras koji uticu na potrosnju.Samo postavljanje unutrasnje jedinice moze prouzrokovati nepotrebnu potrosnju
Bole ja ne kontam tebe sto ce tebi uopste 3 komada pa ja sa jednom grijem 90 mkv.Tvoje tri sigurno hoce raditi rasterecenije ali ne i ekonomicnije od lamudanove ( ovo mi nekako bolje zvuci :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )nocrie
A ovaj dole sto rekoste da grije 35mkv sa 50-kom,pa sunce mu kalajisano sta ce mu toliko na 35.Jedino opravdanje moze biti 5m visok plafon a i to je mlogo.Sto se tice potrosnje mu i defrosta on obavezno servis treba kontaktirati.
I unutarnja izolacija je :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: nisu ljudi ni svjesni
Morao sam tri komada,takav raspored prostorija... :-)
Evo i ja ko Rovac sa ovim tackicama....svi postali pomalo kao Rovac :run: :mrgreen:
ketronsd1

#4264 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

:wink:
lJUDI SAMO SE GRIJTE I UZIVAJTE
Koja markica ili "ojric" gore dole , nije bitno.
Laku vam noc, krevet place za mnom :run:
seiko

#4265 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Dvije stvari koje nikad nasem narodu neces moci utupiti u glavu a to je 1. da se toplotni gubitci ne racunaju samo na osnovu kvadrature i debljine stiropora na zidu a 2. da klima za 1kwh struje dadne oko 4kwh toplote a konvektor za 1kwh dadne 1kwh toplote. Sto se tice 1. ima tu milion faktora evo recu par: toplotni mostovi (10%) prozracivanje (20%) polozaj prozora i stana u odnosu na strane svijeta, temperatura prostorije(svaki 1C veca temperatura je 5-10% veca potrosnja), koliko dobro je dihtovan stan itd itd. ima tu bruku faktora tako da govoriti samo o kvadraturi i valjnjskoj izolaciji je neozbiljno.
sabanss

#4266 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sabanss »

ketronsd1 wrote: I unutarnja izolacija je :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: nisu ljudi ni svjesni
Prvi put da cujem da neko preporucuje unutrasnju izolaciju. Vlaga vam je ok u tako izoliranim prostorijama?
rovac13

#4267 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

sabanss wrote:
ketronsd1 wrote: I unutarnja izolacija je :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: nisu ljudi ni svjesni
Prvi put da cujem da neko preporucuje unutrasnju izolaciju. Vlaga vam je ok u tako izoliranim prostorijama?
Rijec je bila o izolaciji plafona sa donje ili gornje strane.Ja sam milijardu puta se susreo sa situacijom da je plafon izolovan odozdo.
rovac13

#4268 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

seiko wrote:Dvije stvari koje nikad nasem narodu neces moci utupiti u glavu a to je 1. da se toplotni gubitci ne racunaju samo na osnovu kvadrature i debljine stiropora na zidu a 2. da klima za 1kwh struje dadne oko 4kwh toplote a konvektor za 1kwh dadne 1kwh toplote. Sto se tice 1. ima tu milion faktora evo recu par: toplotni mostovi (10%) prozracivanje (20%) polozaj prozora i stana u odnosu na strane svijeta, temperatura prostorije(svaki 1C veca temperatura je 5-10% veca potrosnja), koliko dobro je dihtovan stan itd itd. ima tu bruku faktora tako da govoriti samo o kvadraturi i valjnjskoj izolaciji je neozbiljno.
:thumbup:
sabanss

#4269 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sabanss »

rovac13 wrote:
sabanss wrote:
Rijec je bila o izolaciji plafona sa donje ili gornje strane.Ja sam milijardu puta se susreo sa situacijom da je plafon izolovan odozdo.
Aha... Znaci radi se samo o plafonu? Kontam nije valjda da sada preporucuju sobu izolirati iznutra :D
rovac13

#4270 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Svi preporucuju izvana,ali kad te nuzda natjera bolje i iznutra nego nikako,i onaj ko radi iznutra radi samo vanjske zidove,u stanovima npr,pa fercera .
rovac13

#4271 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote:ja ovde pricam o mom i tvom prostoru,prostoru koji ja i ti grejemo a koji su iste kvadrature i slicne izolovanosti.
Boki tek danas spominje da mu je mitsubishi fh isao u defrost......NA VANJSKOJ TEMP +6*c :? :? :?

Umjesto da preispita rad svojih klima,on cijelo vrijeme ubjedjuje mene da moja klima trosi vise nego sto mi mjerac pokazuje :lol:

Posto ketron ima kuci mitsu FH......a takodje je imao priliku da testira te uredjaje na poslu.......zanima me i njegovo misljenje da li je normalno da ta klima bude u defrostu na +6.

Meni ni lg koji je smece od klime ne ide u defrost u takvim uslovima :D
Last edited by rovac13 on 23/10/2015 13:54, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#4272 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

rovac13 wrote:
bokivr wrote:ja ovde pricam o mom i tvom prostoru,prostoru koji ja i ti grejemo a koji su iste kvadrature i slicne izolovanosti.
Boki tek danas spominje da mu je mitsubishi fh isao u defrost......NA VANJSKOJ TEMP +6*c :? :? :?

Umjesto da preispita rad svojih klima,on cijelo vrijeme ubjedjuje mene da moja klima trosi vise nego sto mi mjerac pokazuje :lol:

Posto ketron ima kuci mitsu FH......a takodje je imao priliku da testira te uredjaje.......zanima me i njegovo misljenje da li je normalno da ta klima bude u defrostu na +6.

Pa to ni kod mene Haier ne ide u defrost na + temperaturi. To nešto ne štima sa klimom. Da kucnem u drvo fakat rade predobro za lovu koju sam dao.
bokivr

#4273 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:

Posto ketron ima kuci mitsu FH......a takodje je imao priliku da testira te uredjaje na poslu.......zanima me i njegovo misljenje da li je normalno da ta klima bude u defrostu na +6.

Rovac izvoli,
jedno malo iznenadjenje za tebe :kiss:
Hvala :izet:
http://www.elitemadzone.org/t22368-503-Koja-klima
channel10

#4274 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

bilic wrote:
rovac13 wrote:
bilic wrote:NETAČNA INFORMACIJA . TO ZA 4 DO 5 PUTA . NI DUPLO NIJE . Ali za bolji ugođaj , duplo bih dao od 200 ili 300 maraka na godišnjem nivou .. :izet: .
Hoces li nam bar jednom dat provjerenu informaciju......dodjes lupas napamet......i onda kazes nekom netacna informacija :D

Pogledaj kakav mu je cop pri kakvim opterecenjima i kojim vanjskim temperaturama.......a imas i scop.....prosjecni sezonski cop.....dakle konvektor trosi 5 puta vise :D
IMAM STAN OD 113 m2. Koji je skoro nov / tri godine / i on je opremljen sa centralnim grijanjem te KALOLIMETRIMA...
U stan sam dodao dvije inverter klime , dva konvektora .....
.... Pokušao sam da iskombinujem najjjeftiniju varijantu GRIJANJA .
I na kraju uvidio da su male razlike. SA TIM DA ME GRIJU STANOVI OKO MENE .
ZNAĆI NE LUPAM I NE LAŽEM NITI IZMIŠLJAM .
PROVJERENA INFORMACIJA .
Dođite , bujrum na kafu , u Sarajevo kad svratite...
Provjerena informacija bi bila da postavis one uredjaje za mjerenje potrosnje u svaku uticnicu gdje su klime i konvektori i to bi bila koliko toliko provjerena info, mada bi i ona bila njesra :D .

Ti ni dan danas ne znas sta ti grije stan, dal klime, dal konvektori, dal vertikale od grijanja, ako ih imas. Mozda konvektori slabo rade, jer ostali izvori dovoljno zagrijavaju. Ako ti je jos stan u sredini, pa ti si onda na konju :D
rovac13

#4275 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bokivr wrote: Rovac izvoli,
jedno malo iznenadjenje za tebe :kiss:
Hvala :izet:
Ti ko pravi djecak :lol: :lol: :lol:
Post Reply