Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Slika je stara 6 mjeseci i interesantno je da ju je uslikao lik iz Novog Travnika, hrvatski nacionalista koji uopste i ne pokusava da sakrije svoj anomizitet prema Bosnjacima i BNTu. Privatnim vezama i poznanstvima je usetao u fabriku i slikao. Neke slike Orkanovog 8x8 FAPa je vec stavljao na taj forum a ovu ga je bilo valjda strah objaviti ali ju je poslao @raketasu. Raketas, inace jedan od bivsih direktora Pretisa, a od rata u Zagrebu, je na kratko i ovaj forum posjecivao i podijelo neke jako lijepe price o Berki, a inace je skoro pa jedini razlog sto obracam paznju na onaj forum
Kako je taj lik uopce usao u fabriku, napravio fotografije i objavio? Vidi se da su tu prisutni i drugi ljudi sto znaci da se poznaju. Ako tako pise kao sto kazes, znaju li ti u BNT-u ko se mota oko samohotkei !?
Seta izgleda kome je kurcu cejf sto samo potvrdjuje moju tezu da oni od kojih bi se eventualno trebalo nesto kriti imaju 100 nacina da dodju do tih informacija i da faktiki taj manjak informacija u javnosti se odnosi samo na nas amatere-entuzijaste. Koliko krivim nase novinare za nesposobnost i nezainteresovanost za ovakve teme, toliko su krive i (nepostojece) PR sluzbe ovih firmi.
Nejse, dobro je da bar ovako onda mozemo nesto usicariti.
Sto se tice misljenja, mogu ti prenijeti sto oni strucniji o ovoj temi od mene do sada imaju reci i dodati moja zapazanja.
Konceptualno, sve to djeluje dobro. 6 granata u autopunjacu je dovoljno a i previse ako imas iole oziljnog neprijatelja ispred sebe. Ako ces se rokati sa Bantu plemenom onda dovedi vucenu artiljeriju, sjedi, mezi i ori.
Sa ovim sistemom hidraulickih lopata za ukopavanje dolazis, a jos bitnije hvatas maglu sa vatrenog polozoja jako brzo. Dok krene kontrabatinanje ti si se vec ispario. Ako automatika zakaze imas opciju rucnog punjenja. Dobro utrenirana posada iliti posada kojoj gori vatra pod guzom moze brze da rafala od autopunjaca tako da je jako bitno imati tu opciju.
Pucanje preko kabine isto je skroz ok opcija. Ako je polje djelovanja ograniceno, preparkiraj se. U svakom slucaju meni puno vise ima smisla nego koncept dolaska na vatreni polozaj, spustanja hidraulicnih stopa, rotiranja kupole itd, i onda opet isto unazad kad je vrijeme da hvatas maglu i gdje ti je svaka sekunda dragocjena.
Zatvarac topa izgleda je isti sa M46 topa koji je imao neke probleme sa sirenjem, ali ti problemi hem su rjesivi, hem to vjerovatno i nece biti isti zatvarac dok se dodje do nulte serije i serijske proizvodnje i koristi se vjerovatno da se testira sistem.
FAP je tu isto tako jer je bio pri ruci i sluzi kao platforma za testiranje. Kabina je oklopljena da moze da podnese pucanje preko sebe.
Ostaje da se vidi kako ce to sve da se ponasa tokom testiranja. Kako ce one lopate da podnesu maksimalno punjenje. Koliko ce dopustiti bocno pomjeranje cijevi. Kolike sile ce se prenositi na prednju osovinu itd itd itd.
Ima tu jos posla koliko hoces, ali sad za sad meni ovo djeluje vrlo vrlo obecavajuce.
Još da vidimo haubicu na djelu (valjda bude nekad ove godine) i nešto iz proizvodnje AC pa da se malo proslavi. Fine su stvari obznanjene ove godine, a još ima vremena
heckler wrote:Seta izgleda kome je kurcu cejf sto samo potvrdjuje moju tezu da oni od kojih bi se eventualno trebalo nesto kriti imaju 100 nacina da dodju do tih informacija i da faktiki taj manjak informacija u javnosti se odnosi samo na nas amatere-entuzijaste. Koliko krivim nase novinare za nesposobnost i nezainteresovanost za ovakve teme, toliko su krive i (nepostojece) PR sluzbe ovih firmi.
Nejse, dobro je da bar ovako onda mozemo nesto usicariti.
Sto se tice misljenja, mogu ti prenijeti sto oni strucniji o ovoj temi od mene do sada imaju reci i dodati moja zapazanja.
Konceptualno, sve to djeluje dobro. 6 granata u autopunjacu je dovoljno a i previse ako imas iole oziljnog neprijatelja ispred sebe. Ako ces se rokati sa Bantu plemenom onda dovedi vucenu artiljeriju, sjedi, mezi i ori.
Sa ovim sistemom hidraulickih lopata za ukopavanje dolazis, a jos bitnije hvatas maglu sa vatrenog polozoja jako brzo. Dok krene kontrabatinanje ti si se vec ispario. Ako automatika zakaze imas opciju rucnog punjenja. Dobro utrenirana posada iliti posada kojoj gori vatra pod guzom moze brze da rafala od autopunjaca tako da je jako bitno imati tu opciju.
Pucanje preko kabine isto je skroz ok opcija. Ako je polje djelovanja ograniceno, preparkiraj se. U svakom slucaju meni puno vise ima smisla nego koncept dolaska na vatreni polozaj, spustanja hidraulicnih stopa, rotiranja kupole itd, i onda opet isto unazad kad je vrijeme da hvatas maglu i gdje ti je svaka sekunda dragocjena.
Zatvarac topa izgleda je isti sa M46 topa koji je imao neke probleme sa sirenjem, ali ti problemi hem su rjesivi, hem to vjerovatno i nece biti isti zatvarac dok se dodje do nulte serije i serijske proizvodnje i koristi se vjerovatno da se testira sistem.
FAP je tu isto tako jer je bio pri ruci i sluzi kao platforma za testiranje. Kabina je oklopljena da moze da podnese pucanje preko sebe.
Ostaje da se vidi kako ce to sve da se ponasa tokom testiranja. Kako ce one lopate da podnesu maksimalno punjenje. Koliko ce dopustiti bocno pomjeranje cijevi. Kolike sile ce se prenositi na prednju osovinu itd itd itd.
Ima tu jos posla koliko hoces, ali sad za sad meni ovo djeluje vrlo vrlo obecavajuce.
Uglavnom, jaka pozitiva u svakom pogledu. Majstorluk inzinjera BNT-a i ogroman korak za BiH . Znamo jos da su fotografije stare 6 mjeseci, sto znaci da se u medjuvremenu najvjerovatnije desilo jos puno toga pozitivnog.
PM72 wrote:Zar ova fabrika još pravi VBR-ove tipa orkan? Sumnjam.
Ne proizvodi (iako od svih igraca koji su sudjelovali u proizvodnji Orkana oni su teoretski daleko najsposobniji da ponovo pokrenu proizvodnju - sto opet samo po sebi ne znaci nista).
Ali mimo ove gore G5 haubice, sve sto im je u katalogu su ili proizvode ili su nekad proizvodili, samo mi ona odskace.
Meni je to drago samo sam malo "skeptičan".Naš sadašnji plafon proizvodnje je metak i granata jer ostali prave rakete i dronove pa neće da se zajebaju.Prije neki dan sam slušao Radišića (bivši član predsjedništva) kad reče da kad je on bio direktor Rudi Čajevca proizvodili su dio koji se koristio u svemirskom programu NASA-e.To je znači prije 40 i više godina.
PM72 wrote:Meni je to drago samo sam malo "skeptičan".Naš sadašnji plafon proizvodnje je metak i granata jer ostali prave rakete i dronove pa neće da se zajebaju.
Malo vise od toga. Tek par zemalja na svijetu je sposobno napraviti cijev i zatvarac za top iliti haubicu, a Bosna je jedna od njih. Plafon je ipak malo visi od metka i granate (iako nije lako ni to napraviti da valja).
PM72 wrote:
Prije neki dan sam slušao Radišića (bivši član predsjedništva) kad reče da kad je on bio direktor Rudi Čajevca proizvodili su dio koji se koristio u svemirskom programu NASA-e.To je znači prije 40 i više godina.
daj Bože da bi nam sad dali i etiketu da radimo.
U svakom slucaju smo otisli nazad 3 koraka i evo u 2017oj nismo ni blizu tehnoloskog nivoa sa kraja 80ih.
Last edited by heckler on 13/06/2017 19:54, edited 1 time in total.
Ti si u pravu samo to što znaju napraviti pomenutu cijev nije rezultat poslijeratne bosanske pameti nego starih projekata one države i onih stručnjaka.Sve su to rezultati Titinih inžinjera i instituta.To je isto kao kad bi TAS pokrenuo proizvodnju blatobrana za golfa dvojku.
Ali,neka i to ima.Drago mi je al fakat.Neka ljudi rade i zarađuju.Samo nas proizvodnja može održavati da ne potonemo a ne tržni centri,trgovina i ovo što zovu turizam.
Razvoj artiljerijskih oruđa familije 'Nora' započet je davne 1976. godine u Vojnotehničkom institutu Kopnene vojske JNA. Program NORA je obuhvatao razvoj više tipova osnovnog oruđa artiljerije i to: vučena top-haubica 152 mm NORA-A, samohodna top-haubica 152 mm NORA-B i samopokretna top-haubica 152 mm NORA-C
Ovo nije isto orudje... U pravu je @hekler, ova gore cak ima i strane reg. tablice... Ima cini mi se i volan, sto haubica G5 155mm kao model ima za vlastito terensko manevrisanje bez vucnog vozila...
U odnosu na ostale slike sa web strane odudara... Kao da je pala s Marsa... Doduse, kazu na internetu da su ih i Irak i Iran koristili u svom ratu, pa je mozda nekad nesto moglo biti na remontu tamo, ali toj slici svakako nije mjesto medju haubicama 122mm D-30...
drndalo wrote:Ovo nije isto orudje... U pravu je @hekler, ova gore cak ima i strane reg. tablice... Ima cini mi se i volan, sto haubica G5 155mm kao model ima za vlastito terensko manevrisanje bez vucnog vozila...
U odnosu na ostale slike sa web strane odudara... Kao da je pala s Marsa... Doduse, kazu na internetu da su ih i Irak i Iran koristili u svom ratu, pa je mozda nekad nesto moglo biti na remontu tamo, ali toj slici svakako nije mjesto medju haubicama 122mm D-30...
Znam da nije isto orudje. Jedino je poznato da su ovu samopokretnu Noru C proizveli kao funkcionalni model...U onom dokumentu o razvoju NVO pise o razvoju cijevi 155 mm cal 45 i 52. Jedina zanimljivost sa ovom haubicom G5 je duzina cijevi (L/45).
Novi Travnik: Ovog petka i subote testiranje samohodne haubice
BNT- Tvornica mašina i hidraulike uputila je obavještenje da će ovog petka i subote testirati samohodnu haubicu.
Riječ je o poligonskom ispitivanju gađanjem samohodne haubice H-155.
Ispitivanje će se vršiti u periodu od 08,00 do 17,00 sati na poligonu Margetići.
Podsjetimo, “Bratstvo” Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) razvila je prototip prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH. Riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara, a domet ovog samonavodećeg modernog oružja je čak 40 kilometara.
na ovo smo cekali ko ozebli sunce. nadam se da ce se u javnost pojaviti samo snimke ili slike koje odobri BNT. a i ako ne bude nikakvih slika necemo im zamjeriti. dovoljno je da ce cuju pucnji bosanske H-155. ti pucnji ce odjeknuti nadaleko.
i od mene najiskrenije zelje da na testiranju ne bude nekakvih losih iznanedjenja. mislim da se nebi smjelo otezati sa serijskom proizvodnjom.
155_mm wrote:na ovo smo cekali ko ozebli sunce. nadam se da ce se u javnost pojaviti samo snimke ili slike koje odobri BNT. a i ako ne bude nikakvih slika necemo im zamjeriti. dovoljno je da ce cuju pucnji bosanske H-155. ti pucnji ce odjeknuti nadaleko.
i od mene najiskrenije zelje da na testiranju ne bude nekakvih losih iznanedjenja. mislim da se nebi smjelo otezati sa serijskom proizvodnjom.
Morali bi malo poraditi na sigurnosti i filtriranju podataka. Nevjerovatno zvuči, iako nama koji želimo da imamo informacije to dobro dođe, da su se "detaljne" slike iz pogona pojavile prvo na forumu u Srbiji. Nešto tu ne štima i obezbjeđenje i sigurnost u fabrikama NI nije na odgovarajućem nivou.