Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Irm@

#4251 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

heh :-D bujrum svima..
eh ovako nakon sto sam zakuhala jufku za klepe vidjela da mi je zijancer trazio/la recept za klepe a posto klepe pravim po naninom receptu (a kod nane nema toliko i toliko grama nego "od oka") :-D :D odlucila sam da se malo pomucim pa sve korake slikam...mislim da ce svima biti lakse (jer sam ih ja naucila praviti gledajuci nanu kako radi) :)
dakle...
jufka se treba kruto zakuhati (u prevodu ne treba vam biti gnjecava) a u jufku ide jedno jaje, brasno (ovisno koliku jufku hocete), so i sve zakuhate s vodom.. i onda jufku razvijete... meni je danas za ovu jufku trebalo 250 g brašna a vidjet cete poslije koliko je klepa nastalo :-D obratite paznju da dobro krajeve razvijete da vam ne budu debeli u odnosu na ostatak jufke...

Image

eh onda uzmete jedan komad fasiranog mesa (kod mene je imao oko 100-150 gr) isjeckate sitno luk (po zelji) i jedna supena kasika soli i sve to sjedinite...
jufku izrezite i.. ma slika govori 1000 rijeci :-D

Image

stavite u veliku serpu vodu da provri i vodu posolite...

i onda od svake kockice napravite trokutic :)

Image

i sve to stavite da se kuha pola sata...
50 g maslaca stavite da se istopi...i nakon sto ocijedite klepe u "đevđiru" :-D otprilike svaki tanjir s klepama poskropite sa 1 supenom kasikom istopljenog maslaca...
Image

mozete ih premazati i pavlakom (s bijelim lukom-ja vishe volim samo s pavlakom) :-D
i...prijatno :) ;-)
Irm@

#4252 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

@dina_qa: hvala :) recept je naime iz jednog davnog broja casopisa Debeli ali srecni :lol: :lol: a evo i recepta ;-)

bijela smjesa:
-100 ml vode
-100 g kristal secera
-200 g kokosa :-D
-50 g maslaca
-2 supene kasike šećera u prahu

tamna smjesa:
-350 g mljevenog petit keksa
-1 supena kasika kakaa
-10 supenih kasika skuhane kafe
-100 g cokolade za kuhanje (preporucujem Kandit) ;-)
-150 g secera u prahu

-prvo skuhati kafu i staviti je da se ohladi
-u serpu staviti vodu, kristal secer i zakuhati; skloniti s vatre i umijesati kokos; ostaviti da se hladi i povremeno promijesati da ne bi bilo grudvica
-maslac i secer u prahu izmijesati i dodati smjesi s kokosom i sve dobro izmiksati (ako bude frke slobodno dodati mlijeka po potrebi)

-staviti cokoladu da se otopi na pari
-samljevene kekse, kafu, kakao, rastopljenu cokoladu i secer u prahu fino rukom zamijesiti :-D dok ne dobijete kompaktnu smjesu...

-aluminijsku foliju posuti secerom u prahu i razvaljati tamnu smjesu; po njoj razvaljati bijelu smjesu;
-i folijom zamotati rolat i u frizider (ako pravite navecer kao ja onda ga ostavite preko noci...ako napravite ujutro bit ce spreman za rucak) ;-)
prijatno :)
P.S. javite kako ispadnu i klepe i rolat...jos bolje SLIKE :-D :D
Daphna

#4253 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Daphna »

Drage moje, dragi moji... Ja sam sa pravljenjem kolača na Vi, oduvijek bila i ostat ću... Ali bih voljela da mi date neki recept za brzinske kolače sa višnjama... Ono, neki biskvit, kako pripremiti višnje i tako to. Ali od vrlo malo namirnica koje imam u kući (što bi se svelo na 2 jaja :-D , mlijeko, brašno, prašak za pecivo, šlag, puding...). Dakle, nešto lagano za početnike :-D

Hvaaaalaaa!
Bandierra Rossa

#4254 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Bandierra Rossa »

Samo da prijavim da ja uopšte ne znam kuhati.
Sheikha

#4255 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

hvala @Irm@ :kiss:
moj dragi voli ove kolace, al mi nije znao reci kako se zovu, pa kad je vidio tvoju sliku, rece mi odmah: eto su oni kolaci sto vooolim! :D
Irm@

#4256 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

:lol: :lol: i moj Dragi ih voli...mada ove kolace bash si vole...kad ih jednom probas gotovo je :-D
uzivajte ;-)
dalmatinka

#4257 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Daphna wrote:Drage moje, dragi moji... Ja sam sa pravljenjem kolača na Vi, oduvijek bila i ostat ću... Ali bih voljela da mi date neki recept za brzinske kolače sa višnjama... Ono, neki biskvit, kako pripremiti višnje i tako to. Ali od vrlo malo namirnica koje imam u kući (što bi se svelo na 2 jaja :-D , mlijeko, brašno, prašak za pecivo, šlag, puding...). Dakle, nešto lagano za početnike :-D

Hvaaaalaaa!
Evo ti, to ti je ono što sam ja radila s breskvama, tijesto je univerzalno, a voće stavljaš po želji:

2 jaja
1,5 šalica šećera
2 šalice brašna
1 prašak za pecivo, prstohvat soli
nastrugana korica limuna ili naranče ili oboje
1 šalica mlijeka
0,5 šalice ulja
voće: trešnje, breskve, višnje, šljive i sl.

Pola tijesta uliješ u pekač, poslažeš narezano voće i pečeš na umjerenoj vatri. Hladno pospeš šećerom u prahu.
Daphna

#4258 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Daphna »

dalmatinka wrote:
Daphna wrote:Drage moje, dragi moji... Ja sam sa pravljenjem kolača na Vi, oduvijek bila i ostat ću... Ali bih voljela da mi date neki recept za brzinske kolače sa višnjama... Ono, neki biskvit, kako pripremiti višnje i tako to. Ali od vrlo malo namirnica koje imam u kući (što bi se svelo na 2 jaja :-D , mlijeko, brašno, prašak za pecivo, šlag, puding...). Dakle, nešto lagano za početnike :-D

Hvaaaalaaa!
Evo ti, to ti je ono što sam ja radila s breskvama, tijesto je univerzalno, a voće stavljaš po želji:

2 jaja
1,5 šalica šećera
2 šalice brašna
1 prašak za pecivo, prstohvat soli
nastrugana korica limuna ili naranče ili oboje
1 šalica mlijeka
0,5 šalice ulja
voće: trešnje, breskve, višnje, šljive i sl.

Pola tijesta uliješ u pekač, poslažeš narezano voće i pečeš na umjerenoj vatri. Hladno pospeš šećerom u prahu.
Dalmatinka, hvala :thumbup:

Evo gaaaa :-) Nije baš za izložbu, ne izgleda pretjerano dobro, šeprtlja sam šta ću :-D Ali je ukus... Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :-)

Moj prvi kolačić, višnja i divlje jagode :)

Image

Image
dalmatinka

#4259 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

:roll: Zaboravila sam napisati da preko voća uliješ ostatak tijesta. Valjda si shvatila. :?
opet ja

#4260 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by opet ja »

Ima "bakin kolac"..mnogo jednostavan :D

posebno umutiti 3 bjelanca sa 1 soljom secera, polagano dodavati 1 po 1 zumance, polagano dodavati jednu solju ulja, solju mlijeka, 2 solje brasna s malo praska za pecivo, dvije kasike crne kafe (ili kakao)...ako imas badema ..stavis i bademe ili oraha...izliti u pleh i pobacati visnje i peci na 180-200 C 25 min. i posuti staub secerom...
Daphna

#4261 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Daphna »

opet ja wrote:Ima "bakin kolac"..mnogo jednostavan :D

posebno umutiti 3 bjelanca sa 1 soljom secera, polagano dodavati 1 po 1 zumance, polagano dodavati jednu solju ulja, solju mlijeka, 2 solje brasna s malo praska za pecivo, dvije kasike crne kafe (ili kakao)...ako imas badema ..stavis i bademe ili oraha...izliti u pleh i pobacati visnje i peci na 180-200 C 25 min. i posuti staub secerom...
Merci :)

@dalmatinka, skontala sam ja mada mi je draža ova verzija sa jednim biskvitom :-D zbog boje valjda.
Daphna

#4262 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Daphna »

hadzinica wrote:moj porok...cokolada...brownies
Ma bježi hadzinice :cry: Ovo tjera suze na oči :roll:

Pošalji komadić kako znaš :-D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#4263 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

Hadzinice ubijas me. :x :cry: :cry:

Pravila sam danas sljivopitu po tvom receptu, iako je mama insistirala da pravim po standardnom sa brasnom. :-D
Pukla tepsija cijela za nekolko sati. :lol: :lol:
Slikala sam pa sutra postavim, sad imam poteskoca. :roll: :mrgreen:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#4264 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

Babina buranija

Omiljeno jelo moga babe, rahmet mu lijepoj dusi. Toliko ga je volio da su se u našim baščama prvo sadile raznorodne tikve, pa tek onda sve ostale povrćke. Nikad nisam odgonetnu zato je ovo jelo zvao buranijom.
Lagahno jelo. Prikladan zijafet za ljetnih ćelopeka i zvizdana, ili kao dodatak uz dobru peću mesa.

Recept je jednostavan - da se može vidjeti iz narednih slika.
Tikva se izrenda na listove, posoli i stavi u đevđir da -podase- pusti vodu. Ako je tikva vodenasta: vodu izgniječiti rukama iz tikve. U plastičnu posudu, jal zip-fišek - koji se mogu hermetički zatvoriti- pomiješati kukuruzno i obično brašno; u fišek staviti tikvu, poklopiti ili zatvoriti rajfešlus na fišeku, pa onda dobro protresti -da se smjesa dobrano izmiješa.
Krehnuti rernu na 200 C -da se predgrije.
Plehanu tevsiju pozejtiniti i istresti tikvu na nju (prva slika). Ako je usaflilo tikve: može se pridodati krompira. Krompir izrendati na iste listiće kao i tikvu, posoliti, te umiješati u kukuruzno brašno.
Peći dok ne porumeni - ko dukat.
U međuvremenu protisnuti -česmu dvije- bijelog luka i umiješati ga u jogurt. Ostaviti da jogurt upije miris bijelog luka.
Kad je buranije ispečena: preliti je jogurtom; isključiti rernu i opet staviti buraniju u toplu rernu. Buranija se servira topla.

Image
leticija

#4265 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Draga Hadzinice, zelim da ti se zahvalim na divnom receptu za Mantije.
Zahvaljujuci tvom detaljnom objasnjenju, uspjele su mi u potpunosti, a ukus je savrsen.
Pozdrav i za tvoju prijateljicu iz Sandzaka od koje si ti 'naucila zanat'.

Do sada sam znala samo sa njihov predivni Sjenicki sir i kisele paprike punjene tim sirom, a sad
jos i Mantije... savrseno.

Image

Image
leticija

#4266 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Tepsija je 'spanski paeljon' za Paelju, ali ja to koristim i za rernu.

Bicu ti zahvalna ako ostavis taj recept za paprike punjene sirom, mada ovdje nisam u prilici da
nabavim Sjenicki sir, ali, nikad se ne zna... mozda jednog dana kad se vratim u Sarajevo.
To su najbolje paprike koje sam jela u zivotu.
ružmarin-a

#4267 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ružmarin-a »

leticija wrote:Tepsija je 'spanski paeljon' za Paelju, ali ja to koristim i za rernu.

Bicu ti zahvalna ako ostavis taj recept za paprike punjene sirom, mada ovdje nisam u prilici da
nabavim Sjenicki sir, ali, nikad se ne zna... mozda jednog dana kad se vratim u Sarajevo.
draga leticija,
dok ne objavi @hadžinica:
svi su ludi za tim paprikama
te paprike nemaju u sebi nimalo sira, to je pavlaka koja se malo "usiri" i dobije šmek poseban od stajanja...

recept:
povaditi sjemena paprikama (kao za filovanje) i drške
usoliti paprike
uzeti kiselu pavlaku (sa što većim procentom masnoće)
napuniti paprike pavlakom
nazbijati i zaliti mlijekom, te ostaviti da nadođu nekoliko dana u posudi/kanti/tegli
smjestiti u frižider
može i kupus da se doda
i bude ekstra ukusan
leticija

#4268 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Ruzmarina, hvala ti za ovaj recept, probala sam i tako punjene paprike, i zaista su jako ukusne,
ali postoje i one punjene Sjenickim sirom, koje su jos ukusnije.

Moja prijateljica iz Sjenice je svake godine donosila te paprike od svojih roditelja dok su joj bili zivi.
sjatkamala

#4269 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

ružmarin-a wrote:
leticija wrote:Tepsija je 'spanski paeljon' za Paelju, ali ja to koristim i za rernu.

draga leticija,
dok ne objavi @hadžinica:
svi su ludi za tim paprikama
te paprike nemaju u sebi nimalo sira, to je pavlaka koja se malo "usiri" i dobije šmek poseban od stajanja...

recept:
povaditi sjemena paprikama (kao za filovanje) i drške
usoliti paprike
uzeti kiselu pavlaku (sa što većim procentom masnoće)
napuniti paprike pavlakom
nazbijati i zaliti mlijekom, te ostaviti da nadođu nekoliko dana u posudi/kanti/tegli
smjestiti u frižider
može i kupus da se doda
i bude ekstra ukusan

ruzmarin-a...
imam par pitanja u vez ovih paprika :)...dal se one pune do vrha?
stavila si da se paprike nazbiju i zaliju mljekom...sta znaci nazbiju?? i dal se zaliju mljekom malo ili da predje preko paprika kad se stave u teglu??
hvala unaprijed
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#4270 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

hadzinica wrote:"...u tim paprikama, ako se prave po izvornom receptu, ne bi trebalo da ima esencije. naime, paprike se redaju i naknadno zaljevaju slatkim mlijekom, koje se ukiseli i talozi u supljinama paprika, odlijeva se voda i dolijeva mlijeko, i tako nekoliko puta. znaci, ne "pune" se sirom, vec se sir u njima pravi.

a moguce je da su te paprike napravljene na brzi nacin - kisele paprike napunjene sjenickim sirom, pa da je ostala esencija od kiseljenja paprika."
Imao sam cast i zadovoljstvo probati ovaj delikates spreman izvornom recepturom. Nekoliko godina smo najobicnijom trampom mjenjali domaci pekmez od smokava i vinsko sirce za "ovcevinu". Domacin nam je detaljno objasnio recepturu a ja i danas pamtim bas ovu hadzijinicinu recenicu: "da se paprike ne pune sirom, vec da se sir pravi u njima". Poslije sam imao prilike i sam kupovati ovaj proizvod po Sandzaku i pijacama ali je on bio vidno drukcijeg okusa, od onoga kojega sam pamtio i za koji pretpostavljam da je blizi tradicionalnim recepturama.

U svakom slucaju: radi se o vrlo specificnom jelu i receptu, pa vrijedi probati i sve improvizacije na ovu gastronomsku temu.
dalmatinka

#4271 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Jedna brzinska kalorična bomba zvana pašta šuta 4 sira
Image
Image
shipak

#4272 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by shipak »

hadžinice draga molim te molim te molim te molim te molim te molim te molim te molim te ...
postavi recept za ovu brownie tortu
ružmarin-a

#4273 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ružmarin-a »

...kaže stranica nije pronađena... :sad:

de tinama, pliz to zalijepi ovdje

hvala unaprijed :thumbup: kiss
dalmatinka

#4274 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dalmatinka »

Nešto ostataka od jučer kombinirano s novim sitnicama
Image
Image
Irm@

#4275 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

Bond_JaneBond wrote::mrgreen: Kuharice moje drage, cime zamjeniti puter u kolacu sa borovnicama (podsjeca na onaj mrkvokolač od 1/2kg mrkve) ako ne mogu margarinom..Napravila, pojelo se, al' mi je tezak nekakav...ne svidja mi se, a mati mi nece probati nista sa puterom-jednostavno ga ne voli... :| :-D
ja sam onaj rolat s kokosom nekad pravila s puterom..pretezak bash...
dijelim misljenje s Hadzinicom... zvijezda margarin ;-)
Post Reply