Banksy wrote:muha_sa wrote:Proćitaj, biće ti zanimljivo, str 32. spominje i tvoju mahalu ...
Vlajko Palavestra - Legende Iz Starog Sarajeva
http://www.scribd.com/doc/37850979/Vlaj ... g-Sarajeva
s merakom cu tabirit
hajd da ovdje ovu okacim

Banksy wrote:muha_sa wrote:Proćitaj, biće ti zanimljivo, str 32. spominje i tvoju mahalu ...
Vlajko Palavestra - Legende Iz Starog Sarajeva
http://www.scribd.com/doc/37850979/Vlaj ... g-Sarajeva

Ovo mi malo nije jasno , kako je dio Templa preživio rušenje ? Ili je ovo obnovljeno nakon rata ?Banksy wrote:Sarajevska Velika sinagoga, Templ, današnji BKC, srušena aprila 1941, pogled s leđa, s Miljacke.
Mislim da je zapravo demolirana i ''oguljena'', a nema ni kupole, ne znam detalje, ali ovdje imaš više: http://collections.yadvashem.org/photos ... 99253.htmlsabina1 wrote:Ovo mi malo nije jasno , kako je dio Templa preživio rušenje ? Ili je ovo obnovljeno nakon rata ?[/img]Banksy wrote:Sarajevska Velika sinagoga, Templ, današnji BKC, srušena aprila 1941, pogled s leđa, s Miljacke.
Hvala
Navodnici u poklonili su ti višak...Jevrejska opština i jeste poklonila vlastima Templ, najviše iz zahvlanosti prema pokretu partizana iz Sarajeva, koji su i sačuvali veliki broj Jevreja...julisiz es grant wrote:Naravno da je preživio, jer je to današnji BKC, bivši "Đuro Đaković", kojeg je par preživjelih sarajevskih Jevreja, prije nego što će većina njih zauvijek otići u Izrael, "poklonilo" novim vlastima nakon rata.
Pa i nisu imali neki izbor...toliko ih je ostalo da im je i ona sinagoga na obali bila više nego dovoljna.johntra wrote:Navodnici u poklonili su ti višak...Jevrejska opština i jeste poklonila vlastima Templ, najviše iz zahvlanosti prema pokretu partizana iz Sarajeva, koji su i sačuvali veliki broj Jevreja...julisiz es grant wrote:Naravno da je preživio, jer je to današnji BKC, bivši "Đuro Đaković", kojeg je par preživjelih sarajevskih Jevreja, prije nego što će većina njih zauvijek otići u Izrael, "poklonilo" novim vlastima nakon rata.
Pa Jevrejska opština je i izričito tražila da se Templ koristi samo za kulturne aktivnosti...To je i bio glavni uslov da se ustupi kao poklon gradu...julisiz es grant wrote: Pa i nisu imali neki izbor...toliko ih je ostalo da im je i ona sinagoga na obali bila više nego dovoljna.
Ali da se od svetog mjesta jednog faktički istrijebljenog naroda napravi prostor za koncerte i filmske predstave, malo mi je neprikladno.
Trebao bi nekad i uci u taj templ, svasta bi saznao..julisiz es grant wrote:Pa i nisu imali neki izbor...toliko ih je ostalo da im je i ona sinagoga na obali bila više nego dovoljna.johntra wrote:Navodnici u poklonili su ti višak...Jevrejska opština i jeste poklonila vlastima Templ, najviše iz zahvlanosti prema pokretu partizana iz Sarajeva, koji su i sačuvali veliki broj Jevreja...julisiz es grant wrote:Naravno da je preživio, jer je to današnji BKC, bivši "Đuro Đaković", kojeg je par preživjelih sarajevskih Jevreja, prije nego što će većina njih zauvijek otići u Izrael, "poklonilo" novim vlastima nakon rata.
Ali da se od svetog mjesta jednog faktički istrijebljenog naroda napravi prostor za koncerte i filmske predstave, malo mi je neprikladno.
Ma znala sam da je to BKC ali sam mislila da je nakon WWII sve ponovo obnovljeno sto ne bi bilo neobicno iako je ta imovina "poklonjena".julisiz es grant wrote:Naravno da je preživio, jer je to današnji BKC, bivši "Đuro Đaković", kojeg je par preživjelih sarajevskih Jevreja, prije nego što će većina njih zauvijek otići u Izrael, "poklonilo" novim vlastima nakon rata.
Kad bi ste prestali to sve stavljati pod navodnike i pokušavali to predstaviti kao teror komunista, onda bi bilo sve OK i ne biste pokušavali zatrovati temu...kako god okreneš, to je zaista bio poklon građanima Sarajeva i nema se šta za dodati, ni oduzeti...sabina1 wrote: Ma znala sam da je to BKC ali sam mislila da je nakon WWII sve ponovo obnovljeno sto ne bi bilo neobicno iako je ta imovina "poklonjena".
Ovo oko "poklona"je za drugu raspravu i obicno zavrsi ideoloskim razlikama sto je ovoj temi nebitno.
Ovu temu volim mnogo vise od emisije "Tarih"na TVSA upravo jer je lisena ideoloskih zakljucaka i dogmi.
Srdacan pozdrav.
pa mislis da su svabe bilo sta lose radili na ovim prostorima, mada je to sve njima pripisano. to su sve radili ustase i domaci ljudi na strani svabajulisiz es grant wrote:Na žalost, nisu je uništili "Nazy's" nego ustaši's i lokalna halaša.Banksy wrote:Templ, uvijek je bio Templ, prije rata.![]()
Malo znamo o njoj, malo se pričalo.
Sephardic synagogue, built in 1932, called Il Kal Grande. It was once the largest and most ornate of all the synagogues in the Balkans, but the Nazis destroyed and ransacked the interior in 1941
http://collections.yadvashem.org/photos ... 99253.html
Za zlo prema Židovima nije trebala urgencija sa strane..to je išlo samo po sebi, opet na žalost i na sramotu.
Nisu, Švabe su bili neshvaćeni dobrotvori, pa je prva stvar koju su u svom humanitarnom djelovanju uradili nakon ulaska u Sarajevo aprila '41. bila demoliranje ove sinagoge, istog tog mjeseca.old_spice wrote: pa mislis da su svabe bilo sta lose radili na ovim prostorima, mada je to sve njima pripisano. to su sve radili ustase i domaci ljudi na strani svaba
Na ovom forumu su me nazivali i "komesarkom" , toliko o mojim "neslaganjima" sa casnom partizanskom vojskom i narodnooslobodilackom borbom.johntra wrote:Kad bi ste prestali to sve stavljati pod navodnike i pokušavali to predstaviti kao teror komunista, onda bi bilo sve OK i ne biste pokušavali zatrovati temu...kako god okreneš, to je zaista bio poklon građanima Sarajeva i nema se šta za dodati, ni oduzeti...sabina1 wrote: Ma znala sam da je to BKC ali sam mislila da je nakon WWII sve ponovo obnovljeno sto ne bi bilo neobicno iako je ta imovina "poklonjena".
Ovo oko "poklona"je za drugu raspravu i obicno zavrsi ideoloskim razlikama sto je ovoj temi nebitno.
Ovu temu volim mnogo vise od emisije "Tarih"na TVSA upravo jer je lisena ideoloskih zakljucaka i dogmi.
Srdacan pozdrav.
black wrote:
muha_sa wrote:
nekad se nije imalo za ulaz pa smo plivajuci šverali u bazen---ako nas redar vrati vratimali_milojica wrote:muha_sa wrote:![]()
Kakva ljepota