Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#4251 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Banksy wrote:
muha_sa wrote:

Vlajko Palavestra - Legende Iz Starog Sarajeva
http://www.scribd.com/doc/37850979/Vlaj ... g-Sarajeva
Proćitaj, biće ti zanimljivo, str 32. spominje i tvoju mahalu ...
:thumbup:

s merakom cu tabirit :)

hajd da ovdje ovu okacim :)

Image
Banksy

#4252 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Stari zaboravljeni običaj izlaska na ulice da se neko/nešto pozdravi pljeskanjem i skandiranjem, radno vrijeme skraćeno, u školu se ne ide ... Mi smo Titovi, Tito je naš ... :mrgreen:

Šta to piše iznad ...?
julisiz es grant

#4253 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

Ah..."danas nema nastave, okačite zastave, urlajte parole, jer šalju patrole".
A za natpis: "Jedinstvo ćemo stalno izgrađivati i potvrđivati novim akcijama".
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4254 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Truba »

eno mi balkona
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4255 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

Banksy wrote:Sarajevska Velika sinagoga, Templ, današnji BKC, srušena aprila 1941, pogled s leđa, s Miljacke.
Ovo mi malo nije jasno , kako je dio Templa preživio rušenje ? Ili je ovo obnovljeno nakon rata ?
Image
Hvala :thumbup:
sinuhe

#4256 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sinuhe »

Mislim da nije srusen vec vise kao polupan.
Banksy

#4257 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

sabina1 wrote:
Banksy wrote:Sarajevska Velika sinagoga, Templ, današnji BKC, srušena aprila 1941, pogled s leđa, s Miljacke.
Ovo mi malo nije jasno , kako je dio Templa preživio rušenje ? Ili je ovo obnovljeno nakon rata ?[/img]
Hvala :thumbup:
Mislim da je zapravo demolirana i ''oguljena'', a nema ni kupole, ne znam detalje, ali ovdje imaš više: http://collections.yadvashem.org/photos ... 99253.html
julisiz es grant

#4258 Re: Slike starog Sarajeva

Naravno da je preživio, jer je to današnji BKC, bivši "Đuro Đaković", kojeg je par preživjelih sarajevskih Jevreja, prije nego što će većina njih zauvijek otići u Izrael, "poklonilo" novim vlastima nakon rata.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4259 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Truba »

mislim da ima negdje video čekićanja sinagoge
ili je riječ o zagrebačkoj
johntra

#4260 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

Image
johntra

#4261 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

julisiz es grant wrote:Naravno da je preživio, jer je to današnji BKC, bivši "Đuro Đaković", kojeg je par preživjelih sarajevskih Jevreja, prije nego što će većina njih zauvijek otići u Izrael, "poklonilo" novim vlastima nakon rata.
Navodnici u poklonili su ti višak...Jevrejska opština i jeste poklonila vlastima Templ, najviše iz zahvlanosti prema pokretu partizana iz Sarajeva, koji su i sačuvali veliki broj Jevreja...
julisiz es grant

#4262 Re: Slike starog Sarajeva

johntra wrote:
julisiz es grant wrote:Naravno da je preživio, jer je to današnji BKC, bivši "Đuro Đaković", kojeg je par preživjelih sarajevskih Jevreja, prije nego što će većina njih zauvijek otići u Izrael, "poklonilo" novim vlastima nakon rata.
Navodnici u poklonili su ti višak...Jevrejska opština i jeste poklonila vlastima Templ, najviše iz zahvlanosti prema pokretu partizana iz Sarajeva, koji su i sačuvali veliki broj Jevreja...
Pa i nisu imali neki izbor...toliko ih je ostalo da im je i ona sinagoga na obali bila više nego dovoljna.
Ali da se od svetog mjesta jednog faktički istrijebljenog naroda napravi prostor za koncerte i filmske predstave, malo mi je neprikladno.
johntra

#4263 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

julisiz es grant wrote: Pa i nisu imali neki izbor...toliko ih je ostalo da im je i ona sinagoga na obali bila više nego dovoljna.
Ali da se od svetog mjesta jednog faktički istrijebljenog naroda napravi prostor za koncerte i filmske predstave, malo mi je neprikladno.
Pa Jevrejska opština je i izričito tražila da se Templ koristi samo za kulturne aktivnosti...To je i bio glavni uslov da se ustupi kao poklon gradu...
neki

#4264 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

julisiz es grant wrote:
johntra wrote:
Pa i nisu imali neki izbor...toliko ih je ostalo da im je i ona sinagoga na obali bila više nego dovoljna.
Trebao bi nekad i uci u taj templ, svasta bi saznao..
sabina1

#4265 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

Ma znala sam da je to BKC ali sam mislila da je nakon WWII sve ponovo obnovljeno sto ne bi bilo neobicno iako je ta imovina "poklonjena".
Ovo oko "poklona"je za drugu raspravu i obicno zavrsi ideoloskim razlikama sto je ovoj temi nebitno.
Ovu temu volim mnogo vise od emisije "Tarih"na TVSA upravo jer je lisena ideoloskih zakljucaka i dogmi.
Srdacan pozdrav.
muha_sa

#4266 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
johntra

#4267 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

sabina1 wrote: Ma znala sam da je to BKC ali sam mislila da je nakon WWII sve ponovo obnovljeno sto ne bi bilo neobicno iako je ta imovina "poklonjena".
Ovo oko "poklona"je za drugu raspravu i obicno zavrsi ideoloskim razlikama sto je ovoj temi nebitno.
Ovu temu volim mnogo vise od emisije "Tarih"na TVSA upravo jer je lisena ideoloskih zakljucaka i dogmi.
Srdacan pozdrav.
Kad bi ste prestali to sve stavljati pod navodnike i pokušavali to predstaviti kao teror komunista, onda bi bilo sve OK i ne biste pokušavali zatrovati temu...kako god okreneš, to je zaista bio poklon građanima Sarajeva i nema se šta za dodati, ni oduzeti...
old_spice

#4268 Re: Slike starog Sarajeva

Post by old_spice »

julisiz es grant wrote:
Banksy wrote:Templ, uvijek je bio Templ, prije rata. :)

Malo znamo o njoj, malo se pričalo.

Sephardic synagogue, built in 1932, called Il Kal Grande. It was once the largest and most ornate of all the synagogues in the Balkans, but the Nazis destroyed and ransacked the interior in 1941

http://collections.yadvashem.org/photos ... 99253.html
Na žalost, nisu je uništili "Nazy's" nego ustaši's i lokalna halaša.
Za zlo prema Židovima nije trebala urgencija sa strane..to je išlo samo po sebi, opet na žalost i na sramotu.
pa mislis da su svabe bilo sta lose radili na ovim prostorima, mada je to sve njima pripisano. to su sve radili ustase i domaci ljudi na strani svaba
Banksy

#4269 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

old_spice wrote: pa mislis da su svabe bilo sta lose radili na ovim prostorima, mada je to sve njima pripisano. to su sve radili ustase i domaci ljudi na strani svaba
Nisu, Švabe su bili neshvaćeni dobrotvori, pa je prva stvar koju su u svom humanitarnom djelovanju uradili nakon ulaska u Sarajevo aprila '41. bila demoliranje ove sinagoge, istog tog mjeseca.
I nije tema.
sabina1

#4270 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

johntra wrote:
sabina1 wrote: Ma znala sam da je to BKC ali sam mislila da je nakon WWII sve ponovo obnovljeno sto ne bi bilo neobicno iako je ta imovina "poklonjena".
Srdacan pozdrav.
Kad bi ste prestali to sve stavljati pod navodnike i pokušavali to predstaviti kao teror komunista, onda bi bilo sve OK i ne biste pokušavali zatrovati temu...kako god okreneš, to je zaista bio poklon građanima Sarajeva i nema se šta za dodati, ni oduzeti...
Na ovom forumu su me nazivali i "komesarkom" , toliko o mojim "neslaganjima" sa casnom partizanskom vojskom i narodnooslobodilackom borbom.
Ne volim Tarih upravo zbog ideoloskih suprotnosti , jednom su ili nelington ili nosara (ne sjecam se vise) u opisu Tariha napisali da je njihova poenta sadrzana u recenici - prokleti partizani , sto je jezivo.
Ipak njega sam citirala i stavila poklon pod navodnike jer on ima apsolutno pravo na svoje misljenje i to treba postovati. Ako cemo realno postoji mnogo slucajeva konsifikacije imovine gdje nije bilo "poklona" nego otimacina iako sam sigurna da je oteta imovina u partizanskim rukama bila mnogo drustveno korisnija SVIMA , nego da je ostala u rukama trulog kapitaliste.
Shvatio si poentu , svako ima pravo na vlastito misljenje , svako moze biti pogresno informisan a mislim da je bitno da tema nema ideolosku formu koja nuzno vodi u sukob.
Svi smo mi sarajke i sarajlije na kraju krajeva.
Srdacan pozdrav.
black

#4271 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

Image
Stari kenjac

#4272 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Stari kenjac »

black wrote:Image

Vidi mlade i tranzistora! :thumbup:
muha_sa

#4273 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#4274 Re: Slike starog Sarajeva

Post by mali_milojica »

muha_sa wrote:Image
:place1:
Kakva ljepota :srce:
muha_sa

#4275 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

mali_milojica wrote:
muha_sa wrote:Image
:place1:
Kakva ljepota :srce:
nekad se nije imalo za ulaz pa smo plivajuci šverali u bazen---ako nas redar vrati vrati :lol:
tad je i Miljacka bila cista i dobra za kupanje, al je bazen bio nešto posebno--za taj vakat :-D

Image
Post Reply