mislim da ima i u BBI trafici
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4251 Re: Šta trenutno čitate?
ima na svakom standu 
- ahuseino
#4252 Re: Šta trenutno čitate?
Licno, najljepsa knjiga o zivotu...Eleonora wrote:Licno, najljepsa knjiga o ljubavi.komi wrote:
mislim... šta reći
frajer je bog
ne znam kako je moj radar izbjegavao ovo više od desetljeća![]()
![]()
![]()
tako moćne rečenice
jedna te uspije rasplakati na početku a pred kraj rečenice se smiješ![]()
![]()
![]()
![]()
U stvari, najbolje djelo sto sam ikad procitao (nekolicinu puta), i vjerujem sto cu ikad' procitati.
... A svako par godina Tvrdjava nije na odmet.
- elizabeth a
#4253 Re: Šta trenutno čitate?
Prvo sam pročitala Tvrđavu i dugo nisam htjela pročitati Derviš i smrt jer nekako nisam vjerovala da može bolje od Tvrđave...ali sam se prevarilaahuseino wrote: Licno, najljepsa knjiga o zivotu...![]()
![]()
U stvari, najbolje djelo sto sam ikad procitao (nekolicinu puta), i vjerujem sto cu ikad' procitati.
... A svako par godina Tvrdjava nije na odmet.Dervis, recimo svako 5...
Ja sam se i uz Derviša pošteno isplakala. Tokom i nakon čitanja osjetiš takav strah, takvu nemoć pred životom
Nakon toga sam opet pročitala Tvrđavu, da malo dođem sebi.
Ali ipak ih ne bih tako upoređivala, kod mene sve, pa tako i percepcija pročitane knjige ovisi najviše o tome kroz kakav period prolazim dok ih čitam
- Aurora Borealis
#4254 Re: Šta trenutno čitate?
Je l'?komi wrote:ima na svakom standu
Tako lako prekrati ove zimske dane
- sadmire
#4255 Re: Šta trenutno čitate?
O ukusima se ne da raspravljati, i postujem svakoga ko smatra da je Tvrdjava bolja od Dervisa, jer je on licno tako dozivljava, ali ko se imalo upusti u analizu ta dva djela, mora uvidjeti da se Tvrdjava naspram Devisa i u pogledu sadrzaja i u knjizevnom smislu doima kao prica za malu djecu! Pri tome joj ne osporavam njenu vrijednost, hocu samo reci da je Dervis mozda najbolja knjiga ikada napisana na nasim jezicima i da se malo koja moze sa njom porediti!elizabeth a wrote:Prvo sam pročitala Tvrđavu i dugo nisam htjela pročitati Derviš i smrt jer nekako nisam vjerovala da može bolje od Tvrđave...ali sam se prevarilaahuseino wrote: Licno, najljepsa knjiga o zivotu...![]()
![]()
![]()
Ja sam se i uz Derviša pošteno isplakala. Tokom i nakon čitanja osjetiš takav strah, takvu nemoć pred životom![]()
Nakon toga sam opet pročitala Tvrđavu, da malo dođem sebi.![]()
Ali ipak ih ne bih tako upoređivala, kod mene sve, pa tako i percepcija pročitane knjige ovisi najviše o tome kroz kakav period prolazim dok ih čitam
- kritichar
- sadmire
#4257 Re: Šta trenutno čitate?
Dobar izbor, citao sam je prije nekih 14 godina na preporuku svog profesora njemackog i nisam se pokajao. Sada sam je kupio u KONZUM-u pa cu je kada budem imao vremena ponovo procitati.kritichar wrote:
- AC_grom_DC
#4258 Re: Šta trenutno čitate?
solidna knjiga i jedna od rijetkih po kojima je snimljen film a da je film bolji od knjige (bar meni)
knjiga je dobra film je vrlo dobar
-
realna do boli
#4259 Re: Šta trenutno čitate?
"Hrvatski bog Merkur" Denis Kuljis
Pokusavam citati
..i skontati ko je ko i koliko tu ima istine.
Parfem..odlicna knjiga.
Pokusavam citati
Parfem..odlicna knjiga.
- minjonja
#4260 Re: Šta trenutno čitate?
evo samo da se javim da dijelimo isto misljenje. mnogo ljudi, pa cak i moj prof. iz srednje, vise voli tvrdjavu od dervisa, mada meni to nikad nije bilo jasno. i tvrdjava je svakako dobra knjiga, ali se cini kao spanska safunjara u odnosu na dervisa i smrti. dok sam citala dervisa, zapisivala sam citate u jednu svesku. kad sam zavrsila sa knjigom, sveska sa citatima je bila sva popunjenasadmire wrote:O ukusima se ne da raspravljati, i postujem svakoga ko smatra da je Tvrdjava bolja od Dervisa, jer je on licno tako dozivljava, ali ko se imalo upusti u analizu ta dva djela, mora uvidjeti da se Tvrdjava naspram Devisa i u pogledu sadrzaja i u knjizevnom smislu doima kao prica za malu djecu! Pri tome joj ne osporavam njenu vrijednost, hocu samo reci da je Dervis mozda najbolja knjiga ikada napisana na nasim jezicima i da se malo koja moze sa njom porediti!elizabeth a wrote:Prvo sam pročitala Tvrđavu i dugo nisam htjela pročitati Derviš i smrt jer nekako nisam vjerovala da može bolje od Tvrđave...ali sam se prevarilaahuseino wrote: Licno, najljepsa knjiga o zivotu...![]()
![]()
![]()
Ja sam se i uz Derviša pošteno isplakala. Tokom i nakon čitanja osjetiš takav strah, takvu nemoć pred životom![]()
Nakon toga sam opet pročitala Tvrđavu, da malo dođem sebi.![]()
- Eleonora
#4261 Re: Šta trenutno čitate?
O ukusima se ne raspravlja ali o estetici - da.
Obje knjige su izvrsne. Dalo bi se tu dugo raspravljati o estetici i razlikama ova dva djela.
Ali licni je izbor, kome je koja knjiga draza.
Obje knjige su izvrsne. Dalo bi se tu dugo raspravljati o estetici i razlikama ova dva djela.
Ali licni je izbor, kome je koja knjiga draza.
- elizabeth a
#4262 Re: Šta trenutno čitate?
Pa dobro, to što ti je nešto draže ne mora značiti i da ga smatraš vrijednijimminjonja wrote: evo samo da se javim da dijelimo isto misljenje. mnogo ljudi, pa cak i moj prof. iz srednje, vise voli tvrdjavu od dervisa, mada meni to nikad nije bilo jasno. i tvrdjava je svakako dobra knjiga, ali se cini kao spanska safunjara u odnosu na dervisa i smrti. dok sam citala dervisa, zapisivala sam citate u jednu svesku. kad sam zavrsila sa knjigom, sveska sa citatima je bila sva popunjenahocu da kazem, svaki redak u toj knjizi je vrijedan ko suho zlato.
Kad već tipkam onda da i ovo dodam - i meni je Derviš i mnogo bolji a i draži od Tvrđave, ali ipak ne bih rekla da je Tvrđava toliko 'lošija' u poređenju s Dervišom. Mislim da se ljudima u Tvrđavi sviđa to što pruža kakvu, takvu utjehu, nadu i meni se lično to jako dopada - što konačni smisao leži u ljubavi
- piupiu
#4263 Re: Šta trenutno čitate?
Ah, jedna od meni drazih knjiga!Chmoljo wrote:
napokon je pročitah!
od srednje sam je htio i hvala Bogu napokon se nakanih. i ne pokajah se.
nije bezveze lektira, ali teško onome ko je bježao sa časa kad se učila francuska revolucija
- piupiu
#4264 Re: Šta trenutno čitate?
Mene zanima zasto mi citamo? Mislim, zasto ljudi vole da citaju? Koja je psiholoska pozadina toga?
Trenutno citam The Sexual Life of Catherine M ... zanimljivo.
- AC_grom_DC
#4265 Re: Šta trenutno čitate?
piupiu wrote:Mene zanima zasto mi citamo? Mislim, zasto ljudi vole da citaju? Koja je psiholoska pozadina toga?
imam dva razloga...
prvi je psihički odmor- biblioterapija, drugi ti neću reći
- Truba
#4266 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam prije svega kolekcionar
onda volim uživati u rečenicama
onda volim uživati u rečenicama
- Eleonora
#4267 Re: Šta trenutno čitate?
Ima jako puno razloga...Mene zanima zasto mi citamo? Mislim, zasto ljudi vole da citaju? Koja je psiholoska pozadina toga?
I usput, cudno ti je pitanje
- Salome_
#4268 Re: Šta trenutno čitate?
Čitam "Zamkove gnjeva", a pročitala sam "Ocean more", "Novecento" i "Svilu". Samo mi se "Svila" nije svidjela, površna je, štura i uopće mi nije jasno zašto je popularan baš po tom djelu. Ostale knjige su mu prekrasne. "Ocean more" je jedna od boljih knjiga koju sam pročitala posljednjih godina. Kupila sam "Emmaus", ali još nisam počela čitati. "Zamkovi gnjeva" ili u hrvatskom prevodu "Kule od bijesa" su skoro genijalne. Znači, i "City" mu je odličan?wewa wrote:bariko, city - uzivam od prvog retka
- Salome_
#4269 Re: Šta trenutno čitate?
Uh, ja sam prvo pogledala film, a onda pročitala i knjigu. Jeste, film je čak bolji u određenim segmentima, pogotovo zbog muzike.AC_grom_DC wrote:solidna knjiga i jedna od rijetkih po kojima je snimljen film a da je film bolji od knjige (bar meni)
Svaki put se naježim kad čujem ovu pjesmu:
-
saga
#4270 Re: Šta trenutno čitate?
Joj, meni se film bas nije svidio. Procitala sam knjigu i nekako sam imala svoju viziju svega, narocito ovog lika koji je opisan kao ruzan gadan i svakav i ja u glavi stvorim sliku, a u filmu se pojavi pravo hot lik, neema smisla 
- Truba
#4272 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam to 2 puta procitao i nije mi nešto
jesi li čitao Aelitu
jesi li čitao Aelitu
- Jack Be Nimble
#4273 Re: Šta trenutno čitate?
Ja citao 5 puta, meni sve. Nisam citao Aelitu.komi wrote:ja sam to 2 puta procitao i nije mi nešto
jesi li čitao Aelitu
- Creasy
#4274 Re: Šta trenutno čitate?
Tesko da film moze biti bolji od knjige, ali aj... nisam ni citao ni gledao, ne mogu suditi.AC_grom_DC wrote:solidna knjiga i jedna od rijetkih po kojima je snimljen film a da je film bolji od knjige (bar meni)
- Truba
#4275 Re: Šta trenutno čitate?
bladeruner film je bolji od knjige