Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Zoya

#4251 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zoya »

@mali balon... valjda je potreban taj neki klik u glavi da skontas koliko je to samo ozbiljna stvar. Kad posjetis doktora prvo sto te pita je to za pusenje i alkohol, ne pitaju oni to bez razloga.
Ma i ja sam mislila da ce sa kafom biti najkriticnije jer sam ja pusenje povezivala sa merakom uz kafu, kafa nije kafa bila ako nije bila propracena sa cigarom dvije tri pet :-) Sada vec mogu osjetiti onaj pravi okus kafe, zanimljivo je to i jako dobro na moje zaprepascenje :thumbup: A sto me ne steze u grudima to baska, sad mogu bez problema trcati a da se ne zadiham nakon par metara :)

@drugi profil, dobro zboris, bolje da to zobam nego da se na frizider okomim :-D
drug_profi

#4252 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Samo raznoliko sjemenje, zobaj i probaj uraditi kakav sistematski sad, da imas sa cime uporediti. Makar KKS.
Zoya

#4253 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zoya »

Sta ti je KKS?
drug_profi

#4254 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Zoya wrote:Sta ti je KKS?
Kompletna krvna slika.
Ono da vidis holesterol, hemoglobin, itd. da mozes porediti ubuduce.
Zoya

#4255 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zoya »

Aaa, vidis, nije ti to glupo :thumbup: Nazovem doktora jos koliko sutra, ima da se obraduje k'o malo djete kad mu budem rekla da sam prestala sa pusenjem :-D Hvala ti na lijepom savjetu :)
MJAU - da

#4256 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MJAU - da »

Da je i ja pohvalim... :-D Već 9. dan od kada sam nepušač, imala sam par stresnih situacija na poslu, pa sam samo Pričitala Allenov C. odjelajk "Samo jedna cigareta". Znam ga više napamet i kad mi ono kao dođe da pušim, samo se toga prisjetim i nasmijem. Nekako sam pozitivna i tako sretna što sam se ovog poroka riješila za ne povjeovati.
Ne jadikujem kao prošlog puta kad sam prestala, nego nekako pozitivno. Čak i ne jedem previše..

Sretno svima i samo budite POZITIVNI, ništa se nismo odrekli, ali je stvarno tako. I zapamtiti da NE POSTOJI SAMO JEDNA CIGARETA, jer tako smo i počeli pušiti... Probavši onu jednu...
Aethaercyn

#4257 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Aethaercyn »

Loša navika: Petnaest razloga zašto pušenje nije nimalo u redu

O štetnosti pušenja toliko se toga već zna, no prisjetili smo se još 15 razloga zašto ne biste uopće trebali početi pušiti ili, ako pušite, zbog čega trebate što prije prestati s tom nezdravom navikom.

1. Frajer s reklame za Marlboro umro je 1997. od raka pluća. Trebamo li posebno isticati da je on, Wayne McLaren, bio strastveni pušač!
2. Od cigareta ćete uvijek imati neugodan miris iz usta kojeg se vrlo teško riješiti bez obzira koliko se trudili.
3. Neka su istraživanja pokazala da pušačima prijelomi kostiju sporije zarastaju.
4. Pušači imaju hladnija stopala i ruke zbog sporije cirkulacije.
5. S cigaretom u ruci nećete izgledati kul i privlačno. Postoji stotine drugih, boljih načina za to.
6. Ako ste ikada čuli pušački kašalj kod starijih ljudi (ne zvuči baš lijepo, zar ne?), dobro razmislite želite li tako zvučati jednoga dana.
7. Cigarete pojačavaju depresiju kod tinejdžera. Dok su cigarete mnogima idealno rješenje za nervozu ili glad, stručnjaci upozoravaju da su depresivni tinejdžeri i nikotin loša kombinacija. Na taj način mladi samo pogoršavaju svoje simptome.
8. Nepušači uvijek dobivaju najbolja mjesta u restoranima.
9. Pušenje je pogubno i za vaš novčanik - stavite na papir koliko potrošite svaki mjesec na cigarete i pomnožite to s 12. Taj biste novac na kraju godine mogli puno pametnije i zdravije iskoristiti, zar ne?
10. Većina nas zna da katran iz cigarete škodi našim plućima, no jeste li znali da ugljični monoksid pojačava stvaranje tromba u krvi i oštećuje unutarnje stijenke naših arterija dok ulazi u krvotok?
11. Ako pušite, zaboravite na biserni osmijeh! Zubi pušača brže se kvare i požute te puno ranije počnu ispadati od zuba nepušača.
12. Dim cigarete sadrži ugljični monoksid koji smanjuje protok krvi u koži te je ostavlja suhom, sivkastom i bez zdravog sjaja.
13. Istraživanja su pokazala da pušenje ubrzava starenje - pokazalo se da pušači izgledaju starije najmanje 1,4 godine od nepušača iste dobi. Dakle, ako ne želite bore, bacite cigarete!
14. Pušenje može utjecati na nesanicu, a pušači su općenito slabijeg zdravlja nego nepušači.
15. Pušenje uništava okus hrane - testovi su pokazali da okusni pupoljci ili papile pušača imaju i drugačiji oblik od onih nepušača te da su manje povezane s krvnim žilicama, što dovodi do smanjenog osjećaja okusa.

Bio sam pušač, pisao sam o tome na ovoj temi ovde. Sad nakon 4-5 mjeseci (ne brojim vise dane i sate) osjecam da mogu da udahnem "punim plućima". Znam da je tesko "rastati se", ali kad sa pogledao razne video zapise, "lakše" je čovjeku da baci to zlo. Faktički to dođe "Dok jednom ne smrkne,drugom ne svane". Kad čovjek vidi šta je duhanski dim/nikotin/cigareta učinila njima, jeza te neka uhvati. CIGARETA = VELIKO ZLO

POGLEDAJTE OVE VIDEO ZAPISE I RAZMISLITE OPET !

pakica_

#4258 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

eh evo mene opet s pocetkom prestanka.. bismillah!
shmizlica

#4259 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

pakica_ wrote:eh evo mene opet s pocetkom prestanka.. bismillah!
:pasamoj: držimo fige :-D
šatirana_ljubičica

#4260 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by šatirana_ljubičica »

shmizlica wrote:
pakica_ wrote:eh evo mene opet s pocetkom prestanka.. bismillah!
:pasamoj: držimo fige :-D
Također!
pakica_

#4261 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

prosli put izdurah mjesec i po' i hebi ga :lol:
hvala, hvala :D ako bude kriza, jest cu nokte, jebaji ga :lol: :lol: :lol:
shmizlica

#4262 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

hajd, ba, ja sam bila karakter 6 mjeseci.....pa puče kutija za dan....sad jopet guram nekako al mi je teže nego prošli put, priznajem :(
al gura se ipak :wink:
drug_profi

#4263 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Zato sto ste nasli opravdanje da zapalite kod ranijeg pokusaja, sad je teze.

Najvaznije je NE PALITE! Nemojte se varati. Nema samo jedne.
Aethaercyn

#4264 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Aethaercyn »

drugi profil wrote:Zato sto ste nasli opravdanje da zapalite kod ranijeg pokusaja, sad je teze.

Najvaznije je NE PALITE! Nemojte se varati. Nema samo jedne.

Tako je. Nema samo jedne. Sa jednom ste poceli, kao sto rece ovaj gore u svom postu.
udrch

#4265 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by udrch »

meni je četvrta godina kako ne pušim..zadnjih mjesec dana me ufatila neka kriza..zapalio sam najmanje deset cigareta u ovih mjesec dana, a prije toga u više od tri godine samo 2,3 komada..ko god me ponudio nisam mogao odbiti :D ..čak sam i kupovao cigare da ne misle da sam grebator, ali nakon samo jedne odmah ih poklonim prvom pušaču, jer me uhvatio strah da ne počnem opet..
drug_profi

#4266 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

U vrlo si teskoj situaciji. Moras ustanoviti sta ti je ta cigara i jel vrijedi toga.

Nemoj nalaziti opravdanja da je zapalis.
pakica_

#4267 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

ljudi, ja ne znam je li ovo pocetnicki elan (kojeg nije bilo prije par mjeseci kad sam prvi put prestala) al' kroz tri dana mi se pocela gaditi cigara.. usla sam u auto i kad sam skontala kol'ko smrdi, doslo mi je da se samaram sto sam to dopustila.. usla u kucu, mama zapalila, meni sve zlo dolazi.. iskreno se nadam da ovaj elan nece popustiti i da ce mi se nastaviti gaditi.. prosli put mi je mirisala jednako privlacno svih 45 dana koliko sam bila bez njih, vuklo me da zapalim, uvjeravala sam se da mi nedostaje, trazila opravdanje za onu "samo jednu i necu vise", a sad kroz tri dana mi zlo kad pomislim na dim :-) jos kako mi soba smrdi na kafanu.. ouuuuuuuu, pakiceeee, zasrala si ga momacki :lol:
helem, mescini da je to to sto se tice mene i mojih cigara.. juce i jutro ne da mi nije nedostajala uz kafu, nego sam, dok sam pila tu carobnu tekucinu, kontala kako sam je ikad mogla usrati cigarom.. pa kafa je tako super :lol:
MJAU - da

#4268 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MJAU - da »

udrch wrote:meni je četvrta godina kako ne pušim..zadnjih mjesec dana me ufatila neka kriza..zapalio sam najmanje deset cigareta u ovih mjesec dana, a prije toga u više od tri godine samo 2,3 komada..ko god me ponudio nisam mogao odbiti :D ..čak sam i kupovao cigare da ne misle da sam grebator, ali nakon samo jedne odmah ih poklonim prvom pušaču, jer me uhvatio strah da ne počnem opet..
Uhhh, pa ti nisi za nekog primjera, pogotov nama svježim nepušačima (12 dana). A da probaš sa čitanjem knjige Allrna C.?
MJAU - da

#4269 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MJAU - da »

pakica_ wrote:ljudi, ja ne znam je li ovo pocetnicki elan (kojeg nije bilo prije par mjeseci kad sam prvi put prestala) al' kroz tri dana mi se pocela gaditi cigara.. usla sam u auto i kad sam skontala kol'ko smrdi, doslo mi je da se samaram sto sam to dopustila.. usla u kucu, mama zapalila, meni sve zlo dolazi.. iskreno se nadam da ovaj elan nece popustiti i da ce mi se nastaviti gaditi.. prosli put mi je mirisala jednako privlacno svih 45 dana koliko sam bila bez njih, vuklo me da zapalim, uvjeravala sam se da mi nedostaje, trazila opravdanje za onu "samo jednu i necu vise", a sad kroz tri dana mi zlo kad pomislim na dim :-) jos kako mi soba smrdi na kafanu.. ouuuuuuuu, pakiceeee, zasrala si ga momacki :lol:
helem, mescini da je to to sto se tice mene i mojih cigara.. juce i jutro ne da mi nije nedostajala uz kafu, nego sam, dok sam pila tu carobnu tekucinu, kontala kako sam je ikad mogla usrati cigarom.. pa kafa je tako super :lol:
Tebi više izgleda nije mozak ispran... Čuvaj se svakao, ovisnost je stvarno vrlo lukava...
pakica_

#4270 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

MJAU - da wrote:
pakica_ wrote:ljudi, ja ne znam je li ovo pocetnicki elan (kojeg nije bilo prije par mjeseci kad sam prvi put prestala) al' kroz tri dana mi se pocela gaditi cigara.. usla sam u auto i kad sam skontala kol'ko smrdi, doslo mi je da se samaram sto sam to dopustila.. usla u kucu, mama zapalila, meni sve zlo dolazi.. iskreno se nadam da ovaj elan nece popustiti i da ce mi se nastaviti gaditi.. prosli put mi je mirisala jednako privlacno svih 45 dana koliko sam bila bez njih, vuklo me da zapalim, uvjeravala sam se da mi nedostaje, trazila opravdanje za onu "samo jednu i necu vise", a sad kroz tri dana mi zlo kad pomislim na dim :-) jos kako mi soba smrdi na kafanu.. ouuuuuuuu, pakiceeee, zasrala si ga momacki :lol:
Tebi više izgleda nije mozak ispran... Čuvaj se svakao, ovisnost je stvarno vrlo lukava...
cuvam, cuvam :D hvala, hvala :D al' stvarno mi se sad gadi.. jao, zar ovoliko smrdih ljudima oko sebe :oops: :lol:
shmizlica

#4271 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

pakice :thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4272 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sabina1 »

Aethaercyn wrote: Bio sam pušač, pisao sam o tome na ovoj temi ovde. Sad nakon 4-5 mjeseci (ne brojim vise dane i sate) osjecam da mogu da udahnem "punim plućima". Znam da je tesko "rastati se", ali kad sa pogledao razne video zapise, "lakše" je čovjeku da baci to zlo. Faktički to dođe "Dok jednom ne smrkne,drugom ne svane". Kad čovjek vidi šta je duhanski dim/nikotin/cigareta učinila njima, jeza te neka uhvati. CIGARETA = VELIKO ZLO
Kada bilo koja osoba shvati koliko su cigarete štetne , vrlo je lako "rastati se". :wink:
Sve čestitke na bacanju cigareta :-D :thumbup:
udrch

#4273 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by udrch »

MJAU - da wrote:
udrch wrote:meni je četvrta godina kako ne pušim..zadnjih mjesec dana me ufatila neka kriza..zapalio sam najmanje deset cigareta u ovih mjesec dana, a prije toga u više od tri godine samo 2,3 komada..ko god me ponudio nisam mogao odbiti :D ..čak sam i kupovao cigare da ne misle da sam grebator, ali nakon samo jedne odmah ih poklonim prvom pušaču, jer me uhvatio strah da ne počnem opet..
Uhhh, pa ti nisi za nekog primjera, pogotov nama svježim nepušačima (12 dana). A da probaš sa čitanjem knjige Allrna C.?
ma kakve knjige, sve je stvar volje, bio sam stravstven pušač, prestao sam odmah i potpuno..
malo sam se opustio izgleda..jednostavno sam prihvaćao nagovaranje, a nekako učestala zadnjih mjesec kad me je baš kriza ufatila i kad mi opet miriše, iako mi odavno uglavnom smrdi..
ali sam se opet mobilizirao, zadnjih dana sam to glat odbijao..
nije da baš nisam primjer, znaju to oni koji su bili oko mene, mnogi nisu vjerovali da ću izdržati, jer sam pušio isključivo Auru extra, druge su mi sve bile mehke..
tebi savjetujem d ane dozvoliš sebi da baciš tih 12 dana stresa u vjetar..idi postepeno, dan za dan i biće sve OK..
drug_profi

#4274 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Glavno da shvatite kad vas neko nudi cigarom:
da li taj zna da ste prestali ili ne zna?

Ako zna, upitajte se da li vam je prijatelj. Mozda samo pokusava da vam ne dozvoli da budete bolji, uspjesniji, pametniji od njega i da mu ojacate uvjerenje da ni on ne treba pokusavati jer "svi opet pocnu ponovo". Doduse ima jos jadnih budala koji misle da cigare nisu stetne, pa mozda mu se moze to uzeti kao olakotna.
mousstapha

#4275 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mousstapha »

drugi profil wrote:Glavno da shvatite kad vas neko nudi cigarom:
da li taj zna da ste prestali ili ne zna?

Ako zna, upitajte se da li vam je prijatelj. Mozda samo pokusava da vam ne dozvoli da budete bolji, uspjesniji, pametniji od njega i da mu ojacate uvjerenje da ni on ne treba pokusavati jer "svi opet pocnu ponovo". Doduse ima jos jadnih budala koji misle da cigare nisu stetne, pa mozda mu se moze to uzeti kao olakotna.
Ja sam prijateljima na kafi ruke lomio kada me ponude cigarom iako znaju da sam prestao. :lol:

Salu na stranu, ali mislim da je jako dobra stvar kad imas podrsku okoline nakon prestanka. Najgore sto vam se moze desiti kada vam kazu, ma neces izdrzat, dzaba se patis, haj' ba zapali.
Post Reply