"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#4251 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 19/09/2023 20:04 S tim što on raspolaže svojom imovinom, pa za test može postaviti i vožnju bicikla na traktorskim gumama, ako mu je volja.

Ljudi će uvijek lagati (i sve ostalo) da izbiju u prvi plan, ispred svih ostalih. To se ne mijenja nikad, od postanka ljudskog roda, u svim društvima, u svim uređenjima.
Onda laž ne treba smatrati lošom, naprosto je neodvojivi dio nas? Može.
Ozimician

#4252 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Upravo ti si potegao laganje kao problem:
Oni, svaki pojedinačno, misle da su upravo oni najbolji kandidati. Nerijetko i lažu da bi uljepšali svoju priču.
Sad pravdaš laganje.

Ljudi će lagati ako od tog laganja imaju korist, a ne boje se sankcija. Kad lažeš na razgovoru za posao, sanckije su kakve - nikakve.

Ali s ovakvim pristupom upravo dobijaš bezličnu masu, kako je nazivaš, evo da čak i uzmemo da je sve OK, sa tim testovima dobijaš sličan profil ljudi (dakle oni koji mogu dobro riješiti taj test) - upitno je koliko je taj test dobar pokazatelj da će ta osoba biti dobar radnik.

Imaš onu skalu loyalty vs performance i uglavnom za firmu je bolje imati radnika sa visokom loyalty i mediocre performance, nego obrnuto.
I kao postoji hiljade testova koji mjere "performance", ali nijedan koji mjeri loyalty.
Osmi Socrates

#4253 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Ne pravdam ja laganje, nego ga je normalno očekivati kad nije krivično djelo.

Kao što rekoh, test je način da suziš krug ljudi koji su aplikanti. Ništa manje, ništa više. Osim u rijetkim slučajevima kada su u pitanju svjetski poznate firme sa mogućnošću napredovanja, loyalty se ne može uzimati kao bilo kakav faktor prilikom zapošljavanja. Da bi se zaista pričalo o loyalty moraju proći godine.

Eto, vas trojica najglasnijih ovdje niste lojalni nikom, sudeći po pisanju, a kamoli nekoj kompaniji kojoj možda do juče ni ime niste znali.
Osmi Socrates

#4254 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Radnik, uslovno govoreći, i ne treba biti lojalan skoro nijednoj kompaniji. Radnik treba da radi gdje je najbolje plaćen.
Hakiz

#4255 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 19/09/2023 20:17 Radnik, uslovno govoreći, i ne treba biti lojalan skoro nijednoj kompaniji. Radnik treba da radi gdje je najbolje plaćen.
Upravo to.

Da se ne lažemo, poslodavcu treba radnik, radniku treba novac. Nema tu ništa dublje. Sve ostalo, lojalnost, team building itd su gluposti.
NecuVise

#4256 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NecuVise »

Osmi Socrates wrote: 19/09/2023 14:46
Lajavikrelac wrote: 19/09/2023 14:38
Znaš šta si ti sad rekao? Tražim profesora klavira, uslov je da svira i violinu, a kad dođe na testiranje daš mu da svira saksofon. Upravo si odjebao bar trojicu vrhunskih pijanista u startu.

Nemoj više trolati, živ bio, veze nemaš... :skoljka:
Odakle sad jebena violine i klaviri kad si upravo rekao, manje više eksplicitno, da svaki idiot može prodavati bijelu tehniku.

Za specijalizirane poslove od posebnog interesa za kompaniju, ljudi rade head hunting, a ne objavljuju oglase.
Zašto bi onda neko za nespecijalizirani posao radi specijaliziran test?
Osmi Socrates

#4257 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

NecuVise wrote: 19/09/2023 21:04
Osmi Socrates wrote: 19/09/2023 14:46

Odakle sad jebena violine i klaviri kad si upravo rekao, manje više eksplicitno, da svaki idiot može prodavati bijelu tehniku.

Za specijalizirane poslove od posebnog interesa za kompaniju, ljudi rade head hunting, a ne objavljuju oglase.
Zašto bi onda neko za nespecijalizirani posao radi specijaliziran test?
Test uopšte nije specijaliziran. Običan test.
mali_balon

#4258 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Hakiz wrote: 19/09/2023 20:22
Osmi Socrates wrote: 19/09/2023 20:17 Radnik, uslovno govoreći, i ne treba biti lojalan skoro nijednoj kompaniji. Radnik treba da radi gdje je najbolje plaćen.
Upravo to.

Da se ne lažemo, poslodavcu treba radnik, radniku treba novac. Nema tu ništa dublje. Sve ostalo, lojalnost, team building itd su gluposti.
Ali lojalan radnik je vrijedniji od 5 bolimekurac dajmiplatu radnika....jer ce ostat i kad malo prigusti...ostat ce duze kad zatreba....uradit ce posao nece odustati....e sad problem nastaje kada se taj lojalni radnik izrabljuje i sikanira......onda dodjemo do ovakvih tema
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4259 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Image
Paul Gascoigne

#4260 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Posao dispečera. Firma sa mnoštvom kamiona i evropskih ruta. Subotom rad do 1h. Plata oko 1400km. Mišljenje upućenijih?
xoklix

#4261 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by xoklix »

Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 13:57 Posao dispečera. Firma sa mnoštvom kamiona i evropskih ruta. Subotom rad do 1h. Plata oko 1400km. Mišljenje upućenijih?
Početnik u tom poslu ili sa iskustvom? Dobar dispečer može na daleko veću cifru izaći. Ako znaš znanje onda procenat traži.
Paul Gascoigne

#4262 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

xoklix wrote: 20/09/2023 14:00
Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 13:57 Posao dispečera. Firma sa mnoštvom kamiona i evropskih ruta. Subotom rad do 1h. Plata oko 1400km. Mišljenje upućenijih?
Početnik u tom poslu ili sa iskustvom? Dobar dispečer može na daleko veću cifru izaći. Ako znaš znanje onda procenat traži.
Strogi početnik. Možeš li mi pojasniti šta bi u tom slučaju bio procenat i kakav je posao u suštini?
xoklix

#4263 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by xoklix »

Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 14:05
xoklix wrote: 20/09/2023 14:00
Strogi početnik. Možeš li mi pojasniti šta bi u tom slučaju bio procenat i kakav je posao u suštini?
Onda je i više nego okej. Tražiš utovare za kamione po berzama transporta, održavanje kontakta sa klijentima, pregovarački proces sa istim, stalni kontakt sa vozačima, moraš poznavati i tahografska pravila kako bi znao kada tvoj vozač može stići na utovar/istovar, pregled i kalkulacija rute kretanja... još nekih milion sitnica koje mi trenutno nisu na pameti.
Ako su šleperi u pitanju i radiš isključivo FTL(full truck load) to je dosta lakše i manje stresa, na PTL(part truck load) je dosta stresa ,ali i veća para. Manji kamioni i kombi su još teži za raditi osim ako firma nema dugoročno ugovorene poslove.
Firma ima svoje kamione ili radite samo dispatch service za druge firme ?
Paul Gascoigne

#4264 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

xoklix wrote: 20/09/2023 14:21
Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 14:05

Onda je i više nego okej. Tražiš utovare za kamione po berzama transporta, održavanje kontakta sa klijentima, pregovarački proces sa istim, stalni kontakt sa vozačima, moraš poznavati i tahografska pravila kako bi znao kada tvoj vozač može stići na utovar/istovar, pregled i kalkulacija rute kretanja... još nekih milion sitnica koje mi trenutno nisu na pameti.
Ako su šleperi u pitanju i radiš isključivo FTL(full truck load) to je dosta lakše i manje stresa, na PTL(part truck load) je dosta stresa ,ali i veća para. Manji kamioni i kombi su još teži za raditi osim ako firma nema dugoročno ugovorene poslove.
Hvala ti na pojašnjenju. Pitam jer nemam blage veze o tome, magistar sam humanističke struke, diplome koja haman ima vrijednost tariguza - a ponuđena mi je ta opcija, eto da se radi. Imaju mnoštvo svojih kamiona, firma je pogolema.
Ozimician

#4265 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 14:23
xoklix wrote: 20/09/2023 14:21
Hvala ti na pojašnjenju. Pitam jer nemam blage veze o tome, magistar sam humanističke struke, diplome koja haman ima vrijednost tariguza - a ponuđena mi je ta opcija, eto da se radi. Imaju mnoštvo svojih kamiona, firma je pogolema.
Dobar je to posao ko voli dinamiku i ima prostora za napredovanje. Gledaj YT kanale o tome, ima dosta info, dobro se pripremi i dobro ispeci zanat. Obzirom da imas fakultetsku diplomu, inteligentan si dovoljno da savladas posao, sretno.

Prednost posla: kad ispeces zanat, mozes raditi za bilo koju firmu u svijetu i freelancati tako i bukvalno zaraditi vise para nego sto bi ikad mogao da se zaposlis u struci za koju si se skolovao. Fakultetske diplome bilo kojeg fakulteta (za rad u struci) su danas bukvalno tariguz (gledano iskljucivo s ekonomske strane).
Karikaturist

#4266 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Teretni je promet sad malo stao generalno, znaci mogao bi uciti bez pretjerane sikiracije.
Samo naprijed, ne bi se trebao pokajati.
Paul Gascoigne

#4267 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Ozimician wrote: 20/09/2023 15:41
Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 14:23

Hvala ti na pojašnjenju. Pitam jer nemam blage veze o tome, magistar sam umjetničke/humanističke struke, diplome koja haman ima vrijednost tariguza - a ponuđena mi je ta opcija, eto da se radi. Imaju mnoštvo svojih kamiona, firma je pogolema.
Dobar je to posao ko voli dinamiku i ima prostora za napredovanje. Gledaj YT kanale o tome, ima dosta info, dobro se pripremi i dobro ispeci zanat. Obzirom da imas fakultetsku diplomu, inteligentan si dovoljno da savladas posao, sretno.

Prednost posla: kad ispeces zanat, mozes raditi za bilo koju firmu u svijetu i freelancati tako i bukvalno zaraditi vise para nego sto bi ikad mogao da se zaposlis u struci za koju si se skolovao. Fakultetske diplome bilo kojeg fakulteta (za rad u struci) su danas bukvalno tariguz (gledano iskljucivo s ekonomske strane).
Da, s tim što meni nije afrodizijak da zaradim "duplo više" i cijeli život budem dispečer, nego nastavim sa akademskim obrazovanjem i radom u matičnoj struci, za duplo manje para. Nisu baš sve diplome potpaljivači za roštilj - medicinska, elektrotehnička, građevinska, informatička i sl. Humanističke i društvene itekako da. Hvala ljudi na detaljnim odgovorima, izgleda da se vrijedi prihvatiti tog posla.
Last edited by Paul Gascoigne on 21/09/2023 12:56, edited 1 time in total.
Ozimician

#4268 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 16:05
Ozimician wrote: 20/09/2023 15:41

Da, s tim što meni nije afrodizijak da zaradim "duplo više" i cijeli život budem dispečer, nego nastavim sa akademskim obrazovanjem i radom u matičnoj struci, za duplo manje para. Nisu baš sve diplome potpaljivači za roštilj - medicinska, elektrotehnička, građevinska, informatička i sl. Humanističke i društvene itekako da. Hvala ljudi na detaljnim odgovorima, izgleda da se vrijedi prihvatiti tog posla.
Malo je nadmen stav, vjerovatno nisi do sad nigdje radio. Kakogod, sretno.
Paul Gascoigne

#4269 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Ozimician wrote: 20/09/2023 16:10
Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 16:05

Može biti da stav djeluje nadmeno; radio 2 godine u jednoj kulturnoj ustanovi, i još godinu honorarno/dopisnički. Radio za 0, 400, i 500 km, respektivno.
markopd

#4270 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Po meni stav na mjestu.Dečko cijene sebe,svoj trud,rad,obrazovanje,diplomu.To što takvi danas ne odgovaraju našim robovlasnicima,to je već druga priča.
Osmi Socrates

#4271 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Njegov stav nadmen, a stav da su diplome za brisanje guzice nije nadmen. :lol:
Paul Gascoigne

#4272 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

markopd wrote: 20/09/2023 16:48
Po meni stav na mjestu.Dečko cijene sebe,svoj trud,rad,obrazovanje,diplomu.To što takvi danas ne odgovaraju našim robovlasnicima,to je već druga priča.
Imam u CV-u dva originalna naučna rada, master tezu odbranjenu na engleskom, preko 20 objavljenih prikaza. Nažalost, struka mi je usko vezana uz kulturu, a nakon 3 godine pokušavanje šanse za posao u struci su ostale ravne nuli. Otprilike svi znamo što je tomu tako. Može biti da nekome djelujem nadmeno, poštujem to mišljenje. Valja prihvatiti realnost, zato se raspitujem za posao dispečera, za koji imam "tipu".
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#4273 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laserShow »

Ne zivi se od ljubavi. Znam da je ponos famelije zavrseni fakultet i da treba savladati stereotipe da se mora raditi u toj struci.

Sam si sebi odgovorio, raditi za pocetnu platu 1400KM van struke i skole, ili raditi u struci za 0 400 ili 500KM. Kao dispecer mozes zaraditi 2500KM sa iskustvom. Da li mozes s tim fakultetom?
Paul Gascoigne

#4274 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

laserShow wrote: 20/09/2023 17:09 Ne zivi se od ljubavi. Znam da je ponos famelije zavrseni fakultet i da treba savladati stereotipe da se mora raditi u toj struci.

Sam si sebi odgovorio, raditi za pocetnu platu 1400KM van struke i skole, ili raditi u struci za 0 400 ili 500KM. Kao dispecer mozes zaraditi 2500KM sa iskustvom. Da li mozes s tim fakultetom?
Vjerovatno da ne mogu. Ali smije li se uopšte reći da je nekome draže 1.300 u struci od 2.000 van nje? Ili je i to nadmeno.
vjeshalica

#4275 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 17:00
markopd wrote: 20/09/2023 16:48

Imam u CV-u dva originalna naučna rada, master tezu odbranjenu na engleskom, preko 20 objavljenih prikaza. Nažalost, struka mi je usko vezana uz kulturu, a nakon 3 godine pokušavanje šanse za posao u struci su ostale ravne nuli. Otprilike svi znamo što je tomu tako. Može biti da nekome djelujem nadmeno, poštujem to mišljenje. Valja prihvatiti realnost, zato se raspitujem za posao dispečera, za koji imam "tipu".
Probaj neces umrijeti od tog posla. Mozes biti virtouz i van onog sto si se skolovao. Fin je to posao samo postavi granice.
Post Reply