I zaposlit tebe...Maraschino wrote:Sve parazite treba ukloniti na vrijeme pocev od drzavnih i javnih preduzeca, preko drzavne, entitetske, kantonalne, opstinske administracije pa do mjesne zajednice. Sve.славянин wrote:Nego sta cemo sledece gasiti ? Ima li sta pa da se mozemo veseliti ? Ej pa to je napravljeno da zagadjuje i namjerno u BiH napravljena prljava industrija sve to treba zatvoriti.Prepelice i smilje u tome je kljuc.
Aluminij Mostar
Moderator: anex
-
invincible1921
#4251 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
- mO k3
#4252 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
jesi se prpoznao u postu`?invincible1921 wrote:I zaposlit tebe...Maraschino wrote:Sve parazite treba ukloniti na vrijeme pocev od drzavnih i javnih preduzeca, preko drzavne, entitetske, kantonalne, opstinske administracije pa do mjesne zajednice. Sve.славянин wrote:Nego sta cemo sledece gasiti ? Ima li sta pa da se mozemo veseliti ? Ej pa to je napravljeno da zagadjuje i namjerno u BiH napravljena prljava industrija sve to treba zatvoriti.Prepelice i smilje u tome je kljuc.
- Hajlac
#4253 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
He1972 wrote:„ALUMINIJ" MOSTAR, KURS ZA POCETNIKE:
„Aluminij“ je dionicko drustvo sa suvlasnickim odnosom 44% vlada FBiH, 44% sitni dionicari i RADNICI, 12% vlada HR. Dionicari NISU odgovorni za rad firme, uprava, odnosno menadzment, upravni i nadzorni odbor su odgovorni. Dionicari i skupstina jesu posredno odgovorni jer biraju upravu, ali principijelno dionicari se ne ukljucuju u rad firme, to radi uprava. Dobra uprava vodi probitku firme, losa uprava vodi propasti fime.
Jednako kao sto je moguce biti dionicar „Aluminija“, moguce je biti i dionicar neke firme iz Paragvaja, jer su te dionice kupljene na nekoj berzi. Ako je dionicar firme iz Paragvaja drzavljanin i stanovnik BiH, on kao dionicar veze nema kako radi ta firma u Paragvaju, nego samo prati rast ili pad dionica te firme na berzi i sukladno tome ostvaruje dobit ili je na gubitku. Ista je prica i sa dionicarima „Aluminija“.
Hmmmmm.....ukupan dug „Aluminija“ je cca 400.000.000,00 KM. ZASTO radnici prozivaju vladu FBiH da bi vlada FBiH trebala platiti dug? Rekoh, dionicari NISU DUZNI placati nikakav dug firme, ali ako bi se (hipoteticki) dogovorili da se dug plati, onda je matematika prosta: vlada FBiH 176.000.000,00 KM, vlada HR 48.000.000,00 KM, ali i mali dionicari – RADNICI, treba da uplate 176.000.000,00 KM, JEDNAKO KAO I VLADA FBIH, znaci SVAKI od 900 radnika po 195.555,55 KM !!! Zasto prozivati vladu FBiH da je duzna da obezbijedi nastavak rada „Aluminija“ i da plati dugove, kada su sitni dionicari/radnici suodgovorni u istom procentu? Eto, za one kojima nije jasno, a to OVAKO niko iz medija ne objasnjava, da ljudima bude kristalno jasno o cemu se radi, neovisno od politike, struje iz Buskog jezera, o tome kome de facto i de jure ide novac iz „Aluminija“, ko je koliko izvlacio novaca, itd.
Ne iz mog dzepa DECENIJSKI KRIMINAL POKRIVATI!
- Maraschino
#4254 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Znas li ti koliko je firmi ugaseno/samo izgubilo bitku na trzistu?славянин wrote:Mogu li se kako paraziti istjerati iz svega toga a da ne gasimo sve sto imamo u ovoj drzavi a to nije bas mnogo (barem nije mnogo ostalo) ? Mislim mozda moze li kakva borba da se istjeruju stranke i lopovi iz preduzeca ... ? Ili ovako propali oni ili propali mi da se gleda ko ce prije crknuti.Maraschino wrote:Sve parazite treba ukloniti na vrijeme pocev od drzavnih i javnih preduzeca, preko drzavne, entitetske, kantonalne, opstinske administracije pa do mjesne zajednice. Sve.славянин wrote:Nego sta cemo sledece gasiti ? Ima li sta pa da se mozemo veseliti ? Ej pa to je napravljeno da zagadjuje i namjerno u BiH napravljena prljava industrija sve to treba zatvoriti.Prepelice i smilje u tome je kljuc.
Ovo nije bila nikakva ozbiljna firma ili bar nesto o cemu mi ovdje pricamo od momenta kada su iz te firme otjerani nehrvati pa poslije njih neposlusnici i na kraju je ostala glasacka masinerija a ne strucne osobe. Krah se mogao predvidjeti i nije mi zao.
Nostalgicno sam vezan za tu firmu a vise sam bio vezan za jednog giganta kakav je bio Sipad pa gdje je danas. Ni tragova nema.
Sta ja imam da zalim u danasnjem Aluminiju?
Ekonomija i trziste su rekli svoje, uprava i zaposleni su rekli svoje, kada se podvukla crta gasi struju i motaj kablove ili da drugi rade za njih kako bi oni kao egzistirali i mi bi mogli da pricamo kako imamo aluminijski kombinat.
- славянин
#4255 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Sva ta gasenja firmi su katastrofe.. sve sto si nabrojao. I nije samo aluminij mjesto gdje je uhljebljeno glasacko tijelo a uprava postavljena da sise pare tj krade. I kao sto se trebalo raditi da se ta bagra rastjera tada ... tako je trebalo raditi i sada.Medjutim tisina... niko se u vladi pa ni u velikim patriotskim Bosnjackim ultra super strankama borackim za BiH nije sjetio da prica o tome sta se desava da alarmira se javnost da se vrsi pritisak .. ne samo u aluminiju nego i u drugim velikim firmama.Maraschino wrote:
Znas li ti koliko je firmi ugaseno/samo izgubilo bitku na trzistu?
Ovo nije bila nikakva ozbiljna firma ili bar nesto o cemu mi ovdje pricamo od momenta kada su iz te firme otjerani nehrvati pa poslije njih neposlusnici i na kraju je ostala glasacka masinerija a ne strucne osobe. Krah se mogao predvidjeti i nije mi zao.
Nostalgicno sam vezan za tu firmu a vise sam bio vezan za jednog giganta kakav je bio Sipad pa gdje je danas. Ni tragova nema.
Sta ja imam da zalim u danasnjem Aluminiju?
Ekonomija i trziste su rekli svoje, uprava i zaposleni su rekli svoje, kada se podvukla crta gasi struju i motaj kablove ili da drugi rade za njih kako bi oni kao egzistirali i mi bi mogli da pricamo kako imamo aluminijski kombinat.
Nego se pokrade, i kad propadne jos narodne mase se raduju.. interesantno.. nevjerovatno.
Last edited by славянин on 12/07/2019 10:41, edited 1 time in total.
-
invincible1921
#4256 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
@m0 k3 daleko od toga da sam se bogdo prepozno
ali ima se i pogresan stav tog parazitiranja kojeg svakako ima.
Medjutim imam par prijatelja/ poznanika koji rade u ministarstvu i drzavnim firmama. Svi su nafavno preko stele dosli, ali svi au magistri te nauke koja je potrebna za posao koji obavljaju...tesko je rec za nekoga ko je magistar i obavlja posao u struci da je parazit, zar ne ?
Najveci paraziti su osobe koje rade na nebitnim poslovima u firmama. Tipa BH telekom pomoc korisnicima, razni salteri i protokoli u opstinama, ini savjetnici i referenti po ministarstbima tu rade bukvalno polupismeni ljudi.
Medjutim imam par prijatelja/ poznanika koji rade u ministarstvu i drzavnim firmama. Svi su nafavno preko stele dosli, ali svi au magistri te nauke koja je potrebna za posao koji obavljaju...tesko je rec za nekoga ko je magistar i obavlja posao u struci da je parazit, zar ne ?
Najveci paraziti su osobe koje rade na nebitnim poslovima u firmama. Tipa BH telekom pomoc korisnicima, razni salteri i protokoli u opstinama, ini savjetnici i referenti po ministarstbima tu rade bukvalno polupismeni ljudi.
- славянин
#4257 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Zavisi da li i kako radi...invincible1921 wrote:@m0 k3 daleko od toga da sam se bogdo prepoznoali ima se i pogresan stav tog parazitiranja kojeg svakako ima.
Last edited by славянин on 12/07/2019 10:41, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#4258 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
teško, jer se svake dvije godine glasa da ti isti paraziti ostanu na vlasti tako da bez promjene vlasti nema promjene stanja a narodu se pred svake izbore baca kost i što je najgore uvijek je glođuславянин wrote:Mogu li se kako paraziti istjerati iz svega toga a da ne gasimo sve sto imamo u ovoj drzavi a to nije bas mnogo (barem nije mnogo ostalo) ? Mislim mozda moze li kakva borba da se istjeruju stranke i lopovi iz preduzeca ... ? Ili ovako propali oni ili propali mi da se gleda ko ce prije crknuti.Maraschino wrote:Sve parazite treba ukloniti na vrijeme pocev od drzavnih i javnih preduzeca, preko drzavne, entitetske, kantonalne, opstinske administracije pa do mjesne zajednice. Sve.славянин wrote:Nego sta cemo sledece gasiti ? Ima li sta pa da se mozemo veseliti ? Ej pa to je napravljeno da zagadjuje i namjerno u BiH napravljena prljava industrija sve to treba zatvoriti.Prepelice i smilje u tome je kljuc.
-
invincible1921
#4259 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Pa valjda radi kako treba nije idiot sigurno, jer ne bi bio magistar. Koliko god neko omalovazavo obrazovanje nek proba postati magistar recimo na UNSI...jbg ne zove se dzaba obrazovno-odgojni sistem. Nauci covjek i funkcionisati i ispunjavati obaveze.славянин wrote:Zavisi dali i kako radi...invincible1921 wrote:@m0 k3 daleko od toga da sam se bogdo prepoznoali ima se i pogresan stav tog parazitiranja kojeg svakako ima.
-
Ci-Nick
#4260 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
https://www.rama-prozor.info/clanak/lju ... ivac/48557
Toliko laži u nekoliko rečenica,..
"najveći izvoznik BiH,"
laž, Arcelor Mittal Zenica je najveći izvoznik !
"Upozorio je da je 900 radnika i više tisuća članova njihovih obitelji je sada egzistencijalno ugroženo, zdravstveni fond u koji je Aluminij uplaćivao nekih 6 milijuna maraka mjesečno, mirovinski duplo toliko,"
, pa da bi uplatio doprinosa 18 miliona KM mjesečno morao bi po radniku (ako ih je 900) uplatiti 20.000 KM.
Dakle na prosječnu platu od 3000 KM se uplati oko 1.000 KM doprinosa pa je to 900.000 KM mjesečno što je 20 puta manje od iznosa koji je Mr. Ljubić naveo,.
"Na pitanje tko je kriv za propast Aluminija, Ljubić kaže da je tvrtka pokrenuta investicijom hrvatske Vlade, koja ima i 12 posto vlasništva, a u međuvremenu se izmijenilo osam garnitura uprava u Aluminiju koje je imenovala federalna Vlada."
Laž,.. nije nijednog direktora ni upravu imenovala Vlada FBiH nego većinski vlasnik a to su bili mali dioničari plus predstavnik Hrvatske.
"Istaknuo je kako je već rekao da je problem Aluminija refleksija bosansko-hercegovačkog apsurda, nesređenih političkih, administrativno pravnih i ustavnih odnosa u BiH jer je paradoks da je federalna Vlada koja je vlasnik i Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i vlasnik skoro 50-postotni Aluminija u Mostaru isporučivala struju daleko jeftinije jednoj privatnoj kompaniji u Zenici, 49 eura za megavatsatu, dok je Aluminij u pojedinim fazama nabavljao struju prosječno za 78 eura po megavatsatu, što je paradoksalno'', kazao je Ljubić."
Laž,.. sve i da je deset puta ponovi, neće postati istina.
"Ljubić smatra da hrvatska država tu ima najmanju odgovornost kao 12-postotni vlasnik te da je odgovornost na federalnoj Vladi koja je trebala razgovarati s hrvatskom državom kao gotovo 50-postotni vlasnik."
Evo umirem od smijeha, čuj 44% je "kao gotovo 50-postotni vlasnik".
49,999 % je nemoćno ako na drugoj strani imaš 50% plus jedna dionica.
I sve ostalo što je rekao su laži da ne širim dalje,..
Aferim,. lažovčino !
Toliko laži u nekoliko rečenica,..
"najveći izvoznik BiH,"
laž, Arcelor Mittal Zenica je najveći izvoznik !
"Upozorio je da je 900 radnika i više tisuća članova njihovih obitelji je sada egzistencijalno ugroženo, zdravstveni fond u koji je Aluminij uplaćivao nekih 6 milijuna maraka mjesečno, mirovinski duplo toliko,"
Dakle na prosječnu platu od 3000 KM se uplati oko 1.000 KM doprinosa pa je to 900.000 KM mjesečno što je 20 puta manje od iznosa koji je Mr. Ljubić naveo,.
"Na pitanje tko je kriv za propast Aluminija, Ljubić kaže da je tvrtka pokrenuta investicijom hrvatske Vlade, koja ima i 12 posto vlasništva, a u međuvremenu se izmijenilo osam garnitura uprava u Aluminiju koje je imenovala federalna Vlada."
Laž,.. nije nijednog direktora ni upravu imenovala Vlada FBiH nego većinski vlasnik a to su bili mali dioničari plus predstavnik Hrvatske.
"Istaknuo je kako je već rekao da je problem Aluminija refleksija bosansko-hercegovačkog apsurda, nesređenih političkih, administrativno pravnih i ustavnih odnosa u BiH jer je paradoks da je federalna Vlada koja je vlasnik i Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i vlasnik skoro 50-postotni Aluminija u Mostaru isporučivala struju daleko jeftinije jednoj privatnoj kompaniji u Zenici, 49 eura za megavatsatu, dok je Aluminij u pojedinim fazama nabavljao struju prosječno za 78 eura po megavatsatu, što je paradoksalno'', kazao je Ljubić."
Laž,.. sve i da je deset puta ponovi, neće postati istina.
"Ljubić smatra da hrvatska država tu ima najmanju odgovornost kao 12-postotni vlasnik te da je odgovornost na federalnoj Vladi koja je trebala razgovarati s hrvatskom državom kao gotovo 50-postotni vlasnik."
Evo umirem od smijeha, čuj 44% je "kao gotovo 50-postotni vlasnik".
49,999 % je nemoćno ako na drugoj strani imaš 50% plus jedna dionica.
I sve ostalo što je rekao su laži da ne širim dalje,..
Aferim,. lažovčino !
- Maraschino
#4261 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Skrati pricu, juce Aluminij danas neko drugi a sutra treci. Hocu da kazem, ako BHT moze da trpi parazite, steta za drzavu ali bar ne traze da ih se dodatno gura. Onog momenta kada budu trazili besplatno ovo ili ono, odmah neka ih ugase ni sekunde necu zaliti. Sami se unistili.славянин wrote: Sva ta gasenja firmi su katastrofe.. sve sto si nabrojao. I nije samo aluminij mjesto gdje je uhljebljeno glasacko tijelo a uprava postavljena da sise pare tj krade. I kao sto se trebalo raditi da se ta bagra rastjera tada ... tako je trebalo raditi i sada.Medjutim tisina... niko se u vladi pa ni u velikim patriotskim Bosnjackim ultra super borackim za BiH nije sjetio da prica o tome sta se desava da alarmira se javnost da se vrsi pritisak .. ne samo u aluminiju nego i u drugim velikim firmama.
Nego se pokrade, i kad propadne jos narodne mase se raduju.. interesantno.. nevjerovatno.
Sta da rudari podignu plate na 3000KM, prodaju ugalj posto oni hoce jer EP mora kupiti, dijele dobit izmedju sebe, nista ne ulazu niti placaju...i sutra rudnici ne mogu poslovati, hajte kuci niste bolje ni zasluzili.
Ostavite se tih prica B/S/H pa zato sto su Hrvati, ma da mi je brat.
- mO k3
#4262 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
kazem ponovo senilna stara budaletina ...
- славянин
#4263 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Heh zelja za radom i disciplina kao integritet nije dio magisterija niti obrazovanja.Da ne pricamo o univerzitetu i odgoju kada smo vidili ko je sve u vijecu studenata i slicnoinvincible1921 wrote:
Pa valjda radi kako treba nije idiot sigurno, jer ne bi bio magistar. Koliko god neko omalovazavo obrazovanje nek proba postati magistar recimo na UNSI...jbg ne zove se dzaba obrazovno-odgojni sistem. Nauci covjek i funkcionisati i ispunjavati obaveze.
- p206
#4264 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
pepeljara wrote:Sve je to stranacko prepucavanje, kupljenje poena, mislim da nekog efekta nema....Tomahawk11 wrote: Ono je Kasumović u Zenici zamandalio Premier?
Koje je on mjere poduzeo?
Ma kod nas se sve namjesnki radi => punjenje budzeta, da administracija koja konstatn raste ima plate
Opet kazem, pdv+akcize samo kad bi se namjenski trosili, bili bi top
Ovako...
tačno, ovdje ima sasvim dovoljno novca za ovaj broj stanovnika, da se zivi pristojno... gledano historijski nikad ga više nije bilo ni u Jugoslaviji ako uzmemo u obzir inflaciju
kako se troši je druga priča
- славянин
#4265 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ti rudnici su poslovali (zapravo veliki dio njih) u minusu pa su plate kasnile kao i dadzbine dok nisu zakaceni elektroprivredi ili grijesim ? Znaci ako moze trpiti parazite ok je to.Maraschino wrote:
Skrati pricu, juce Aluminij danas neko drugi a sutra treci. Hocu da kazem, ako BHT moze da trpi parazite, steta za drzavu ali bar ne traze da ih se dodatno gura. Onog momenta kada budu trazili besplatno ovo ili ono, odmah neka ih ugase ni sekunde necu zaliti. Sami se unistili.
Sta da rudari podignu plate na 3000KM, prodaju ugalj posto oni hoce jer EP mora kupiti, dijele dobit izmedju sebe, nista ne ulazu niti placaju...i sutra rudnici ne mogu poslovati, hajte kuci niste bolje ni zasluzili.
Ostavite se tih prica B/S/H pa zato sto su Hrvati, ma da mi je brat.
O skracenju price to mozes mozda u svojoj okolini ili kako vec ali na forumu ti ne odlucujes o tome.
-
invincible1921
#4266 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Znaci borili bi se protiv parazita, al bi uredno na neko mjesto koje zahtijeva fakultetsku diplomu ili MA stepen zaposlili nekoga sa srednjom skolom? Zanimljivo...славянин wrote:Heh zelja za radom i disciplina kao integritet nije dio magisterija niti obrazovanja.Da ne pricamo o univerzitetu i odgoju kada smo vidili ko je sve u vijecu studenata i slicnoinvincible1921 wrote:
Pa valjda radi kako treba nije idiot sigurno, jer ne bi bio magistar. Koliko god neko omalovazavo obrazovanje nek proba postati magistar recimo na UNSI...jbg ne zove se dzaba obrazovno-odgojni sistem. Nauci covjek i funkcionisati i ispunjavati obaveze.Zvuci utopijski to... ja preferiram nekoga ko zna raditi,spreman je potruditi se , zeljan i nauciti , ima integritet u poslu a nema diplome nego neko ko ima diplomu i tu je otprilike kraj tog opusa.
-
Nivelacija
#4267 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Sta li je cilj ovoga sto Ljubic radi? Svjesno negira cinjenice?
Hajcanje katolika na bosnjake?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4268 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
sHa reci koju posluku porati...
- General War
#4269 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kazem opet, usljivi lazov...budale i senilni se obicno zajebu na svoj racun, dok ovaj zajedno sa onom kuravom u EU parlamentu zaduzeni za odapinjanje otrovnih strelica.mO k3 wrote:kazem ponovo senilna stara budaletina ...
-
155_mm
#4270 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
daddy-kool wrote:https://ero.tel/vijesti/tko-sluzbenom-z ... a-i-zasto/
Tko službenom Zagrebu daje pogrešne informacije oko Aluminija? I zašto?
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Hrvatske Darko Horvat jučer je pokazao zavidnu razinu neznanja kada je u pitanju stanje u mostarskom Aluminiju, tvrtci u kojoj Hrvatska ima 12 posto vlasništva. Pokušavajući stvoriti dojam upućenosti u stanje u Aluminiju, Horvat je rekao kako problemi postoje zadnjih 20-tak godina tako da ga “nešto naročito ne čudi stanje”.
Kada bi Horvat imao pojma o čemu govori onda bi znao kako je Aluminiji 2009. godine imao oročenih 50 milijuna dolara, tvornicu koja je radila u punom kapacitetu i nije bila zadužena. Bio je daleko od bilo kakve krize. Odlaskom tadašnjeg direktora Mije Brajkovića i kasnijim izbacivanjem iz tvornice svih onih koji su znali kako sustav funkcionira počeo je sunovart koji je vrhunac doživio prije nekoliko dana kada je posrnulom gigantu ukinuta opskrba električnom energijom.
Ministar Horvat bi trebao znati kako je preko luke Ploče za Aluminiji išlo 450 000 tona materijala kada je gigant radio u punom kapacitetu. I nije samo luka Ploče živjela od Aluminija. Živjele su i Hrvatske željeznice koje su sav taj materijal prebacivale do Bosne i Hercegovine.
Trebao bi se ministar Horvat sjetiti što je sve Aluminiji uradio za šibenski TLM. Samo to bi mu bilo dovoljno kako bi shvatio važnost i veličinu giganta o kojem sada govori.
Nije neko iznenađenje što jedan hrvatski ministar govori ovako o mostarskoj tvrtci. Pitanje je tko službenom Zagrebu dostavlja pogrešne informacije i zašto to rade? Umjesto priča kako kriza Aluminija traje 20 godina i sličnih gluposti, hrvatske vlasti bi se trebale pozabaviti konkretnim načinima pomoći Aluminiju. To je službena dužnost i obveza službenog Zagreba jer rad Aluminija ima veliki značaj za južnu Hrvatsku. Vjerojatno će to shvatiti tek sada kada je gigant ugašen. Prije se nisu brinuli o tome glumeći kako je Aluminiji samo problem BiH. Sada će vidjeti da nije. Pitajte ljude u Pločama i Hrvatskim željeznicama, oni najbolje znaju ministre Horvat.
izdvajam interesantan dio
izgleda da ce susjedne zeljeznice imati vecu stetu nego zeljeznice pederacije.Ministar Horvat bi trebao znati kako je preko luke Ploče za Aluminiji išlo 450 000 tona materijala kada je gigant radio u punom kapacitetu. I nije samo luka Ploče živjela od Aluminija. Živjele su i Hrvatske željeznice koje su sav taj materijal prebacivale do Bosne i Hercegovine.
izbise glavni "argument" ovih "ekonomista"
- General War
#4271 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
DA.Nivelacija wrote:Sta li je cilj ovoga sto Ljubic radi? Svjesno negira cinjenice?
- славянин
#4272 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Tesko je procijeniti ali recimo ako je neko vodio neku firmu drzavnu privatnu, bio uspjesan i pokazao dobre rezultate - zasto ga nebi zaposlio ? Ili diploma je ono garant sposobnosti ??invincible1921 wrote:
Znaci borili bi se protiv parazita, al bi uredno na neko mjesto koje zahtijeva fakultetsku diplomu ili MA stepen zaposlili nekoga sa srednjom skolom? Zanimljivo...
- славянин
#4273 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Valjda onda katolika na muslimane... ili mozda da ne priznamo postojanje Hrvata u BiH ?General War wrote:DA.Nivelacija wrote:Sta li je cilj ovoga sto Ljubic radi? Svjesno negira cinjenice?
- General War
#4274 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
славянин wrote:Valjda onda katolika na muslimane... ili mozda da ne priznamo postojanje Hrvata u BiH ?General War wrote:DA.Nivelacija wrote:Sta li je cilj ovoga sto Ljubic radi? Svjesno negira cinjenice?
Hercegovackih Hrvata na Bosnjake i ukupno BiH...jel sad ok?
-
155_mm
#4275 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
znaci "ekonomistima" ostaje jos elektroprivreda i rudnici kao neki "argument".