Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Rimes87

#4251 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

DexterTZ wrote:Kad mi raja na forumu objašnjava šta je akontacija.Kako smo mi glupi i ne kontamo,kako je naše da podnesemo godišnju prijavu i platimo jer poslodavac nije platio.Kako mi ne trebamo ni nositi akontacije.
Pa čovječe isto kao da smo mi sa marsa pali i ovdje nagađamo.ja sam lično pričao sa ljudima iz ministarstva finansija i šefom poreske, akontacija je obavezna i preko toga se i plaća porez a ne preko godišnje prijave.
Prestanite više lupati kako je moglo samo preko godišnje prijave kako mi ne znamo šta je ustvari dokumentacija koja ide uz godišnju prijavu itd.
Uz godišnju mora ići: AUG-1031 ili sad AMS-1035.
Onaj gore piše nije postojala obaveza podnošenja akontacije.Ko ti to kaže bgt?Pročitaj zakon koji nalaže obavezu podnošenja akontacije i koji kaže da je obaveza na isplatiocu.
De, nemoj, ne znate vi, znaju oni, šta ti je. Ja davno za Madnera rekao da nema pojma o čemu priča, a ovdje se ljudi još uvijek kače za njegove postove. Nije se ni ovaj Ricken pokazao kao neko ko bilo šta zna. Samo lupi i gleda kako se ostali safunjaju. Dosadno im u životu, šta li?
Ricken

#4252 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ricken »

DexterTZ wrote:
Ricken wrote:
bedakb wrote:Ja evo jos nisam platio, a dobio sam kovertu.Nisam platio, zato sto su mi u poreznoj rekli da ne placam jos nista.

Neki dan sam opet bio gore, malo pricao sa gospodjom kod koje idem.Pitao sam je prilicno jednostavno pitanje - sta da sam ja dosao 2016 godine i trazio da platim porez, kako bi to mogao uraditi ? Ona je na to odgovorila da to tada ne bi bilo moguce platiti :)

Ok, dovidjenja.

Znam da ovo spada pod rekla-kazala i da nema neki znacaj, ali eto cisto da iznesem svoja neka iskustva.
Ja osobno znam 10 ak ljudi koji uredno plaćaju i prijavljuju porez po osnovu naknada iz inostranstva zadnjih 9 godina.
Pitaj ih onda kako kad već znaš.Nek nam napišu da i mi uplatimo.Ako uplaćuju preko AUG-1031 kao što mi je šefica poreske rekla onda to nije po zakonu.Jer nisu mogli unijeti ID broj stranaca u naš JIB/JMBG sistem i morali su da lažu u prijavi iako su je popunili pod punom krivičnom odgovornošću.

Morali su unijeti svoj JMBG i prihvatiti da su oni i isplatioc i primatelj što nema smisla.
Treba ih krivično gonit šti su lagali na poreznoj prijavi, a sve samo da plate taj porez. :D
begsoon1510

#4253 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by begsoon1510 »

Ricken wrote:
Treba ih krivično gonit šti su lagali na poreznoj prijavi, a sve samo da plate taj porez. :D

Ne, treba ih osloboditi poreza sljedeći 9 godina, ukoliko porezna uprava želi izbjeći tužbe

Ja da sam na mjestu tih ljudi, ja bi ozbiljno razmislio o tužbi. U 9 godina, vjerovatno velika svota novca je prikupljena na nelegalan način.
Matris

#4254 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

begsoon1510 wrote:
Ricken wrote:

Ne, treba ih osloboditi poreza sljedeći 9 godina, ukoliko porezna uprava želi izbjeći tužbe

Ja da sam na mjestu tih ljudi, ja bi ozbiljno razmislio o tužbi. U 9 godina, vjerovatno velika svota novca je prikupljena na nelegalan način.
Pocinili krivicno djelo a ti bi ih nagradio oslobadjanjem poreza? Treba da budu sretni da porezna samo zadrzi te pare i da im ne dodje kazna za iznosenje netacnih podataka na poreznoj prijavi. Za takav kriminal u razvijenim drzavama se ide i po 20 godina u zatvor :D
Piklic

#4255 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Piklic »

Nevezano za porez, jesu li oni sto rade na chaturbe i slicnim stranicam freelanceri ili nesto drugo ili nesto trece, cisto informativno
damsic

#4256 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

Ricken wrote:
bedakb wrote:Ja evo jos nisam platio, a dobio sam kovertu.Nisam platio, zato sto su mi u poreznoj rekli da ne placam jos nista.

Neki dan sam opet bio gore, malo pricao sa gospodjom kod koje idem.Pitao sam je prilicno jednostavno pitanje - sta da sam ja dosao 2016 godine i trazio da platim porez, kako bi to mogao uraditi ? Ona je na to odgovorila da to tada ne bi bilo moguce platiti :)

Ok, dovidjenja.

Znam da ovo spada pod rekla-kazala i da nema neki znacaj, ali eto cisto da iznesem svoja neka iskustva.
Ja osobno znam 10 ak ljudi koji uredno plaćaju i prijavljuju porez po osnovu naknada iz inostranstva zadnjih 9 godina.
Pa naravno da ima ljudi koji placaju i koji imaju takav stil zivota da hoce da im je sve po P.S-u i da ih glava ne boli
Samo ne mozes ti objasniti to ovim primitivcima po forumu kojima je glavni argument "teta na salteru mi rekla i ja nisam platio"
Da im kaze da idu da pojedu govno, mislim da bi ga pojeli
bluesjunior

#4257 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bluesjunior »

ma misle da su lukavi...kad to dođe na svoje, a doći će, biće kuku majci...
Indigont

#4258 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Piklic wrote:Nevezano za porez, jesu li oni sto rade na chaturbe i slicnim stranicam freelanceri ili nesto drugo ili nesto trece, cisto informativno
Bolje im je da ne govore detaljno čime se bave još će ih optužiti za prostituciju koja je ilegalna u BIH.

A kako sam i mislio ovi šaptači sa strane nemaju pojma kako uplatiti porez legalno u ovoj situaciji, imaju "neke prijatelje" koji plaćaju na inostrane pare porez ko ludi, ali ne znaju ni na koji način oni to rade.
Matris

#4259 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

damsic wrote:
Ricken wrote:

Ok, dovidjenja.

Pa naravno da ima ljudi koji placaju i koji imaju takav stil zivota da hoce da im je sve po P.S-u i da ih glava ne boli
Samo ne mozes ti objasniti to ovim primitivcima po forumu kojima je glavni argument "teta na salteru mi rekla i ja nisam platio"
Da im kaze da idu da pojedu govno, mislim da bi ga pojeli
kao i obicno, kad se satjera u cosak sa cinjenicama onda oni pocnu ovakve nebuloze tipa "sto i vi niste lagali na poreznoj prijavi ko i drugi"
Ti si obrnuo teze ovdje. Ljudi koji nisu platili su oni koji hoce da bude sve po PSu.
bluesjunior

#4260 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bluesjunior »

ma svako ima pravo da rasteže i odgađa...država ne oprašta...eventualno može se odreć kamata...
damsic

#4261 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

Matris wrote:[ Ljudi koji nisu platili su oni koji hoce da bude sve po PSu.
:shock: :shock: :shock:
damsic

#4262 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

Matris wrote:
kao i obicno, kad se satjera u cosak sa cinjenicama onda oni pocnu ovakve nebuloze tipa "sto i vi niste lagali na poreznoj prijavi ko i drugi"
Ti si obrnuo teze ovdje. Ljudi koji nisu platili su oni koji hoce da bude sve po PSu.
Moze li mi samo neko tacno, ali tacno reci na GPD obrasku sta si to morao da slazes?
Posto govorite da si morao da lazes, da je ilegalno, interesuje me od vas sto niste predali GPD sta ste tacno morali slagati?
DexterTZ

#4263 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

damsic wrote:
Matris wrote:
Moze li mi samo neko tacno, ali tacno reci na GPD obrasku sta si to morao da slazes?
Posto govorite da si morao da lazes, da je ilegalno, interesuje me od vas sto niste predali GPD sta ste tacno morali slagati?
Mene interesuje ko je to obavezan da podnese samo GPD.Evo ja vam 10x postavljam pitanje kako su to vaši prijatelji platili porez,niko da mi odgovori.
Ne možeš podnijeti samo GPD jer uz to se prilože akontacije a sa godišnjom se samo sravna.Nemoj molim te da se praviš pametan jer sam tu informaciju dobio direktno iz ministarstva.Na akontacijama postoji poreski period i tu uplaćuješ a onda te akontacije nosiš na kraju godine i zaokružiš poresku obavezu.
Da to može samo tako onda ti ne bi tražili da za period 2015-2017 uplatiš na AMS pa da onda za svaku godinu podneseš godišnju prijavu.
Lagati da sam ja i isplatioc i primalac novca je apsurd i nije po zakonu.Uostalom ako ja već imam taj novac zašto bi ga sebi isplaćivao.Da neko uzme sad te akontacije vaših poznanika uvidio bi apsurd i nelegalnost.Ljudi su pod krivičnom odgovornošću lagali u prijavama i to uz savjetovanje poreske uprave.
damsic

#4264 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

DexterTZ wrote: Mene interesuje ko je to obavezan da podnese samo GPD.Evo ja vam 10x postavljam pitanje kako su to vaši prijatelji platili porez,niko da mi odgovori.
Ne možeš podnijeti samo GPD jer uz to se prilože akontacije a sa godišnjom se samo sravna.Nemoj molim te da se praviš pametan jer sam tu informaciju dobio direktno iz ministarstva.Na akontacijama postoji poreski period i tu uplaćuješ a onda te akontacije nosiš na kraju godine i zaokružiš poresku obavezu.
Da to može samo tako onda ti ne bi tražili da za period 2015-2017 uplatiš na AMS pa da onda za svaku godinu podneseš godišnju prijavu.
Lagati da sam ja i isplatioc i primalac novca je apsurd i nije po zakonu.Uostalom ako ja već imam taj novac zašto bi ga sebi isplaćivao.Da neko uzme sad te akontacije vaših poznanika uvidio bi apsurd i nelegalnost.Ljudi su pod krivičnom odgovornošću lagali u prijavama i to uz savjetovanje poreske uprave.
Evo da ti ja kazem svoj primjer. Prije par godina sam trazio misljenje ministartva finansija kako da upaltim dohodak (tada je ministar bio Ante Krajina) i vodeci se njihovim misljenjem uplatio sam porez na osnovu pravilnika o nacinu palcanja javnih prihoda
Za porez na dohodak sam koristio vrstu prihoda 716117 jer je to "Prihodi od poreza na dohodak po konačnom obračunu " upravo zato sto sam predavao samo GPD obrazac koji predtavlja konacni obracun
Popunio GPD obrazac i i njega predao

Kada sam 20177. trazio potvrdu od porezne da ne dugujem nista u Bosni (trebala mi je radi pravnog statusa u inostranstvu) dugovanja nije bilo i upravo uplate koje su napravljene su se poklapale sa prijavom u GPD obrascu koju sam predao
Porezna ima uvid u sve palcene iznose u svrhu javnih prihoda.

Zato pitam, sta se to moralo lagati?
DexterTZ

#4265 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

damsic wrote:
DexterTZ wrote: Mene interesuje ko je to obavezan da podnese samo GPD.Evo ja vam 10x postavljam pitanje kako su to vaši prijatelji platili porez,niko da mi odgovori.
Evo da ti ja kazem svoj primjer. Prije par godina sam trazio misljenje ministartva finansija kako da upaltim dohodak (tada je ministar bio Ante Krajina) i vodeci se njihovim misljenjem uplatio sam porez na osnovu pravilnika o nacinu palcanja javnih prihoda
Za porez na dohodak sam koristio vrstu prihoda 716117 jer je to "Prihodi od poreza na dohodak po konačnom obračunu " upravo zato sto sam predavao samo GPD obrazac koji predtavlja konacni obracun

Kada sam 20177. trazio potvrdu od porezne da ne dugujem nista u Bosni (trebala mi je radi pravnog statusa u inostranstvu) dugovanja nije bilo i upravo uplate koje su napravljene su se poklapale sa prijavom u GPD obrascu koju sam predao

Koji je prihod bio u pitanju.Dohodak na osnovu čega? Pazi ovdje niko nije protiv poreza i sam sam 3x išao i to ne kod tete već kod šefova i isto kao ti dobivao mišljena.Meni je striktno npr definisana obaveza podnošenja akontacija.Ako je freelancing u pitanju,kako si ostvario rashod od 20% ako si samo podnio GPD?
freelancerBIH

#4266 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:43, edited 1 time in total.
DexterTZ

#4267 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

freelancerBIH wrote:Rashod od 20% je smijesan kad uzmes u obzir sta sve ulazi u troskove. Troskovi jednog freelancera dolaze u domen prije do 35-50%.

Kirija, struja, licence, hrana... Pa ja samo od toga imam preko 1000 troskova svaki mjesec, a npr. oni obracunavaju to pausalno kao da je 200KM sveukupan trosak. Sama mjesecna licenca me kosta oko 100 KM.

Sa novim zakonom treba OBAVEZENO insistirati da se uvedu rashodi od najmanje 40% ako ce naplacivati 20% !!!
Znam da jeste ali ovaj ako je i platio na neki način porez opet nije ostvario prava koja su mu data zakonom.Znači opet je neko alternativno rješenje uzeo kao validno.To je na nivou AUG-1031.Znači opet moraš da lažeš ili uzimaš alternativu da bi nešto uplatio.Ova glupost od strane ministrice gdje nije dala 20% ali je rekla kao vi to sami obračunajte je isto nelegalna.Ko meni garantuje da sutra neće reći da sam ja lagao i nisam prijavio ukupne prihode jer mogu reći,ne postoji u pravilniku niti u formularu dio koji me oslobađa tih 20%.Ono što ja prijavim ne slaže se sa izvodom iz banke.
bedakb

#4268 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Ricken wrote:

Ok, dovidjenja.

Ok i sta sad ? Je l mozda trebam raditi posao uposlenika iz porezne mozda ? Ako mi neko iz porezne ispostave ne moze dati tacne informacije, ko onda moze ?
damsic

#4269 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

DexterTZ wrote:
damsic wrote:

Koji je prihod bio u pitanju.Dohodak na osnovu čega? Pazi ovdje niko nije protiv poreza i sam sam 3x išao i to ne kod tete već kod šefova i isto kao ti dobivao mišljena.Meni je striktno npr definisana obaveza podnošenja akontacija.Ako je freelancing u pitanju,kako si ostvario rashod od 20% ako si samo podnio GPD?
Ja nisam imao nikakav ugovor pa nisam mogao da dokazem da li je ugovor o djelu ili autorskom djelu pa da me oslobode 20% odnosno 30%. Meni je samo legao novac na racun od strane firme
Pazi, ja se slazem da je sve nakaradno i da ljudi hoce da naplate jer im pare trebaju da drzavni aparat nahrane ali moras biti svjestan da i ljudi koji rade kao freelance dosta krse zakone... Zato ovdje nije samo jednostrana krivica nego krivica na obje strane
Ono sto govorim je to da ako dodje do odmjerivanja snaga PU vs. freelance, porezna uvjek pobjedjuje jer je to "drzava"
I nije to samo kod nas to je svugdje u svijetu. Zato sam i napisao u jednom postu, 99% ljudi nece porezna ni provjeriti a kamoli kazniti, ali onaj 1% ce se tolko opeci da ce puhati i u led... to je tako
Ali svaljivanje krivice samo na poreznu kao oni nemaju papir i ja sada nisam duzan da platim je vrijedjanje inteligencije
Ja ti zelim da te nikad ne uhvate, ali svako mora da nauci kako da pliva u zakonskim okvirima
Matris

#4270 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

"Ali svaljivanje krivice samo na poreznu kao oni nemaju papir i ja sada nisam duzan da platim je vrijedjanje inteligencije"

Svaku rijec se slazem osim zakljucka. Drzava treba da donese zakone koji se mogu provesti. Ako nesto nije definisano kako treba, steta treba da ide na trosak drzave, ne gradjanina. Nije gradjanin pisao zakone pa da on ispasta. Stavi tacku na svako i, i crtu na svako c. I onda imas pravo naplatiti. Ne mozes donijeti neki zakon na otprilike i onda usmeno traziti da se pogresno dokumentacija ispunjava.
nisi uredio zakon, nemas pravo naplatiti - tako bi trebalo biti i za to se trebamo boriti ako hocemo neki oblik pravne drzave. Ove sto su zagovarali da se laze na formularima svima dati otkaz u PU. Krivicno da odgovaraju ovi sto su pogresno upucivali ljude itd. I ovi sto su placali porez pogresno ispunjavajuci formulare te podrzavali taj sistem isto da plate kazne.
U praksi to se nikad nece dogoditi, zakoni u BiH ce se uvijek otprilike donositi i tumacice se kao sto se biblija tumaci danas, u zavisnosti koji papa zasjedne. Nemamo mi pismenih ljudi da donesu zakon koji ce se sloziti sa vec postojecim zakonima.Jednog dana ce se citati zakon da treba 20% odbiti, drugog dana da treba 30% itd. Jednom ce biti da treba obrazac, drugi put da nije nikad ni trebao. A oni sto citaju tu Bibliju drugacije ce goriti u paklu :D
madner

#4271 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

freelancerBIH wrote:Rashod od 20% je smijesan kad uzmes u obzir sta sve ulazi u troskove. Troskovi jednog freelancera dolaze u domen prije do 35-50%.

Kirija, struja, licence, hrana... Pa ja samo od toga imam preko 1000 troskova svaki mjesec, a npr. oni obracunavaju to pausalno kao da je 200KM sveukupan trosak. Sama mjesecna licenca me kosta oko 100 KM.

Sa novim zakonom treba OBAVEZENO insistirati da se uvedu rashodi od najmanje 40% ako ce naplacivati 20% !!!
Kakve gluposti.
Nemate registrovan ni obrt ni doo, dakle nema ni obaveze poslovnog prostora sa adresom.
Hrana nije trosak koji ulazi u rashode projekta. :roll:

To je recimo ako se printa projekt, trosak papira ili cdova.

Elementarne gluposti covjek ovdje cita.
EliasVeskot

#4272 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by EliasVeskot »

madner wrote:

Kakve gluposti.
Nemate registrovan ni obrt ni doo, dakle nema ni obaveze poslovnog prostora sa adresom.

Nazalost ovo je tacno. Ne moze freelancer traziti odbitak jer ne vodi poslovne knjige I ne bi bilo fer prema ljudima koji imaju firme
Floyd_666

#4273 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

madner wrote:

Kakve gluposti.

Pojede te ljubomora...
freelancerBIH

#4274 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freelancerBIH »

...
Last edited by freelancerBIH on 25/09/2021 22:43, edited 1 time in total.
damsic

#4275 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

freelancerBIH wrote:@madner

posto si ti jedan od onih koji zagovaraju da se i retroaktivno naplati, da ti pojasnim samo kratko. Quote necu radit jer nisi vrijedan toga.

Dakle:

1. Normalne drzave imaju uredjene zakone za samozaposlenike/freelancere tako da ti kancelarija nije ni bitna.

2. Drug koji mi zivi na Kipru je najbolji primjer toga. Firma mu je registrovana u stanu u kojem zivi/gdje mu porodica zivi.

3. Drug iz Amerike takodjer radi od kuce, u kuci mu je firma registrovana.

To sto je nas sistem toliko zaostao pa da ti za nekoga ko je samostalno uposlen/ili nema potrebe da firmu vodi iz "poslovne zgrade" je problem naseg drustva koji je zaostao i propao, a ocito je ista situacija sa shvatanjima nekih ljudi ovdje koje necu spominjati (pronaci ce se). Dakle propali i zaostali ljudi su u pitanju kojima nista drugo u zivotu nije motiv nego ljubomora i zelja da nekome bude jednako lose samo zato sto je i njima.

Dalje, izaci pa izvaliti da freelancer nema pravo na rashode, je nevidjena glupost. Ja legitimno imam rashode samo od licenci koje placam svaki mjesec oko 550-700 KM zavisno od situacije. Kada tu uracunas struju i jos neke druge troskove, dodjes do situacije da je onih 20% rashoda smijesno koje se spominju u zakonu, a za sta treba traziti vece rashode pa cak i do 40-50%.

P.S. Da.. cuj ovo molim te "printa projekt, trosak papira ili cdova" hahahah , u kojoj ti godini molim te zivis? Izadji malo napolje da vidis kako se svijet promjenio, nismo vise na cdovima :lol: :lol: :lol:
Pa i kod nas se moze registrovati na kucnoj adresi bez ikakvih problema. Ako imas stan od 50 m2 a u registraciji firme si naveo tipa da ces 20 m2 koristiti kao poslovni dio, onda mozes 40% racuna za rezije pravdati preko firme. To postoji i kod nas ali kao sto si i sam rekao, moras imati djelatnost registrovanu

Sto se tice rashoda koje spominjes, registrujes obrt na kucnoj adresi i sve te licence i racune mozes pravdati preko obrta

To se u opstini ispuni obrazac, preda dokumentacija i registruje
Evo obrazac
http://www.novosarajevo.ba/component/at ... wnload/150
Last edited by damsic on 22/08/2018 23:27, edited 1 time in total.
Post Reply