Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
MarlboroGold

#4251 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:Koji je put da to kačiš?

Na tom spisku su i Staljin, Hitler, Džingis... izvori su mu Kur'an i hadisi. Za mene dovoljno.
To je samo jedan komentar od desetina sličnih od strane nemuslimana čija se nešto pika.
Super. I on je samo osoba koja ima svoje mišljenje. Nemoguće je objektivno rangirati sve te osobe od 1-100.
Nemoguće je porediti, recimo, Njutna sa Hitlerom. Da je naveo najutjecajniji vjerski lideri svih vremena onda ok... ovako stavio naučnike među vojskovođe, vjerske lidere, pisce, političare... glupost.
vatrogasac

#4252 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:Koji je put da to kačiš?

Na tom spisku su i Staljin, Hitler, Džingis... izvori su mu Kur'an i hadisi. Za mene dovoljno.
To je samo jedan komentar od desetina sličnih od strane nemuslimana čija se nešto pika.
Super. I on je samo osoba koja ima svoje mišljenje. Nemoguće je objektivno rangirati sve te osobe od 1-100.
Nemoguće je porediti, recimo, Njutna sa Hitlerom. Da je naveo najutjecajniji vjerski lideri svih vremena onda ok... ovako stavio naučnike među vojskovođe, vjerske lidere, pisce, političare... glupost.
Ali kada se sumiraju razmišljanja o Muhammedu a.s. i Harta i Napoleona i Gandija i Tolstoja i Getea itd...itd... ne dobiješ subjektivan stav. Svaki od njih iz svoje perspektive je dao pozitivno mišljenje o liku i djelu zadnjeg Poslanika.
славянин

#4253 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
Ali kada se sumiraju razmišljanja o Muhammedu a.s. i Harta i Napoleona i Gandija i Tolstoja i Getea itd...itd... ne dobiješ subjektivan stav. Svaki od njih iz svoje perspektive je dao pozitivno mišljenje o liku i djelu zadnjeg Poslanika.
Narocito Napoleon :D
Image

Jos kako je pripazio Papu... presedan uzeo mu krunu iz ruku i krunovao sam sebe :D
Image
vatrogasac

#4254 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote: Narocito Napoleon :D
https://novi.ba/clanak/42408/saznajte-s ... -i-kur-anu
славянин

#4255 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
славянин wrote: Narocito Napoleon :D
https://novi.ba/clanak/42408/saznajte-s ... -i-kur-anu
Jedan od najpoznatijih Francuza, a može se reći i historijski brend Francuske, Napoleon Bonaparta, dao je sljedeće izjave o Poslaniku Muhamedu s.a.w.s. i Kur`anu:

"Mojsije je objavio Božiju egzistenciju svom narodu, Isus rimskom svijetu, a Muhammed cijelom svijetu. Arabija je bila paganska zemlja kada je, šest stoljeća nakon Isusa, Muhammed upoznao svijet sa jednim Božanstvom koje je i Abrahamovo i Ismailovo, Mojsijevo i Isusovo. Arijanci i ostali sektaši uzbudili su svijet raspravama o trojstvu: o ocu, sinu i sv. duhu. Muhammed objavljuje da je samo jedan Bog, da On nema ni oca ni sina i da trojstvo nameće misao idiotarije.

Nadam se da nije daleko vrijeme kada ću biti u mogućnosti da ujedinim sve pametne i obrazovane ljude svih zemalja i da uspostavim jedinstvenu upravu na temelju principa Kur`ana, koji je jedini ispravni i jedino oni mogu dovesti ljude sreći".

Također je istakao:

"Izgleda da je Kur`an jedna viša sila, koja se ne da ni savladati, ni poraziti. Ja nisam u stanju savladati više sile!"

Čitajte u opisu Muhammeda a.s., kojeg su iza sebe ostavili poznati francuski mislioci i velikani:

’’U ljudskoj vrsti se rijetko može naći čovjek kojem se toliko pokoravalo, koliko se pokoravalo Muhammedu!" (Emil Dermenghem, francuski književnik)

"Istina je da svijet nije upoznao tako širokogrude osvajače kakvi su bili Arapi, ni tako otvorenu vjeru kakva je bila njihova." (Gustav Le Bon, francuski sociolog)

"Da nisam volio islam ne bih odjenuo njegovo najviše obilježje, azharsku uniformu i ne bih sjedio u njegovom najstarijem univerzitetu, Univerzitetu El-Azhar, da u njemu učim i stječem obrazovanje!" (Luj Masinjon, francuski orjentalista)

"Muhammed nije čitao neku svetu knjigu u svojoj vjeri se nije orijentisao po nekoj prethodnoj religiji. Zato je knjiga koja je njemu objavljena jedinstvena po svome monoteizmu" (Anri De Kastri, oficir francuske vojske).

sandzak press :lol:

Moze li jos neki ako mozda.. samo malo kredibilniji izvor :D
vatrogasac

#4256 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote: sandzak press :lol:

Ma samo ti sjedi i izvoljevaj. :mrgreen:

Juan Cole, Napoleon`s Egypt, Invading the middle east, Palgrave Macmillan, New York, 2007. str. 129.

Talks of Napoleon at st. Helena with general baron Gourgaud, Chicago, A. C. McClurg and co. 1903. str. 68.
славянин

#4257 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:

Juan Cole, Napoleon`s Egypt, Invading the middle east, Palgrave Macmillan, New York, 2007. str. 129.

Talks of Napoleon at st. Helena with general baron Gourgaud, Chicago, A. C. McClurg and co. 1903. str. 68.
Pa Napoleon je musliman bio :D :lol:
vatrogasac

#4258 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote:
vatrogasac wrote:

Pa Napoleon je musliman bio :D :lol:
A jel'? Nisam to čuo.
Smrcak15

#4259 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote: Ti postavljaš pitanja na koja se ne može odgovoriti. Nisam živio u onom dobu, tako da ne znam šta mu je bilo u glavi i o čemu je razmišljao. Imamo samo krajnji rezultat toga.
Ne znamo ni šta se onom Breiviku motalo po glavi u trenutku kad je pobio nedužne civile, a ovo je daleka prošlost.
ali vidi jednu stvar

autor Kurana kaze :

Prokleti neka su oni koji svojim rukama pisu knjigu i govore ovo je od Boga

A posto svi vi govorite da je Muhammed autor Kurana, ma evo nek je neki drugi covjek autor

ko god od ljudi je ovo napisao, priziva na sebe proklestvo, znaci da nemas nista dobro u svom zivotu i da te ceka los zavrsetak.

zasto bi neko napisao ovo zbog jedne knjige ako stvarno Kuran nije od Boga kao sto se tvrdi?
Kao što sam rekao, ne znam. Motivi su mogli biti potreba za širenjem uticaja, teritorije, stanovništva itd. pod opravdanjem i iskorištavanjem "Božijih riječi", a možda je bio jednostavno lud.
Rado bi ljudi preuzimali "prokletstvo" na sebe kako bi uživali u drugim stvarima, na ovom svijetu, nakon pohoda i osvajanja (recimo robovi, haremi) obmanjujući vlastite ljude ili jednostavno nisu čisti u glavi.
Dakle, ne znam. Ne postoji materijal na osnovu kojeg bi se mogla dati adekvatna psiho analiza... osim izvora iz islama, ali čisto sumnjam da su objektivni.

Kao što sam rekao, ne znam. Motivi su mogli biti potreba za širenjem uticaja, teritorije, stanovništva itd. pod opravdanjem i iskorištavanjem "Božijih riječi", a možda je bio jednostavno lud.
neznam se sta, nemoze to biti izgovor, jer prizivanje nesrece na sebe da bi kao eto drustvo bilo bolje.....to nema veze sa logikom niti bi iko to ikada uradio, jer je u kolizji sa zdravom logikom, pa i zivotinja bjezi od nevolje , cim vidi opasnost ali eto covjek da priziva nesrecu na sebe kao da ta nesreca bi donijela neko dobro narodu, ama ne bi ba.

Rado bi ljudi preuzimali "prokletstvo" na sebe kako bi uživali u drugim stvarima, na ovom svijetu, nakon pohoda i osvajanja (recimo robovi, haremi) obmanjujući vlastite ljude ili jednostavno nisu čisti u glavi.
ali nema logike to, jer prizivanje proklestva nemas uzivanja, shvatas li, znaci sa proklestvo u zivotu, fakticki prizivas nesercu, da ti nista ne ide u zivotu, pa cak proklestvo je kada radis stvar sto bio trebao da uzivas u tome, jer svako uziva ali zbog proklestva nemozes da osjetis tu radost, jer ti proklestvo neda to, u tome je poenta proklestva, da ti je sve naopako u zivotu i da te ceka los kraj....pa samim tim nemas ni uzivanja u zivotu sa proklestvom. tako da taj izgovor pada u vodu.

Vama je izgleda prihvatljivije da Muhammed priziva proklestvo na sebe da mu je sve naopako u zivotu, da nema srece ni uzivanja ni u cemu ida priziva sebi los kraj radi drustva nego da prihvatite da je stvarno Kuran od Boga, ili tacnije receno da je ono izgovoreno u Kuranu bozanske rijeci, gdje se kaze neka su prokleti oni koji svojim rukama pisu knjigu i rekli ovo je od Boga , da bi jos uz to zaradili na tome.

nema smisla nikakvog da Muhammed sam sebe prokinje tako sto ce napisati to pod izgovorom da je to od Boga, jer onda sam u toj situaciji sam sebe proklinje.

Dakle, ne znam. Ne postoji materijal na osnovu kojeg bi se mogla dati adekvatna psiho analiza... osim izvora iz islama, ali čisto sumnjam da su objektivni
odgovor je jednostavan, taj tekst nije ni od Muhammeda ni od bilo kog covjeka na zemlji nego od boga, a to sto neki ljudi nevjeruju u to je druga stvar, logickog drugog obajsnjenja nema, jer nema smisla da neko priziva na svoj zivot proklestvo radi nekoga, ama covjek nece da priziva proklestvo na sebe radi svog rodjenog djeteta a kamoli radi nekog nepoznatog.

Znaci covjek dok cita Kuran, i nailzai na ovake tekstove u Kur'anu, logicki razmisljajuci ukazuje da taj tekst nemoze doci od bilo kog covjeka jer nema logike da sam sebe proklinje a pri zdravoj je pameti, ama ni lud covjek to ne radi.
Smrcak15

#4260 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote: Kako si tako paglu, jarane? Pa ako je Muhamed izmislio Kur'an, a potom ga podvalio svom narodu kao riječ Boga, onda je najmanji problem je li se proklinjao u Kur'anu ili ne, jer sama činjenica da se predstavio kao poslanik, a zna da to nije, i da je Kur'an nazvao objavom, a objava nije, pokazuje da u tom scenariju Muhamed nije vjerovao ni u Allaha ni u ostalih 359 bogova u haremu.
dobro ja sam paglu, a de mi ti reci ovo

ako se lazno predstavio kao poslanik prizivajuci na sebe proklestvo, zaci da ti nista ne ide kako treba u zivotu i da imas los zavrsetak, znaci to nije problem po tebi prizivati ako nevjerujes u Boga...ja ne smatram tako, jer prizivanje sebi loseg zivota i kraja moze da bude odvojeno od vjerovanja u Boga, nemora nuzno da bude povezano kroz vjerovanje.

pa zasto bi Muhammed prizivao sebi los zivot i kraj lagajuci na Boga?

vidis jednu stvar, Rimski imperator Herklius, kada je trazio informacije o Muhammedu od Muhammedova neprijatelja, pitao ga je, da li vas je lagao ikad, posto je ovaj muammedov neprijatelj stidio se da slaze na muhmmeda posto su iza njega bili ljudi koji su klimali glavom i potvrdjivali IMperatoru koji su bili dio delegacije , pa mu je rekao: Nije nas lagao, nije bio poznat kao lazov.

A imperator Heraklius je zakljucio, ako nije lagao ljudima zasto bi lagao na Boga.

znaci mozemo zakljuciti iz Muhammedova zivota da nije bio lazov, ima masa primjera gdje je mogao zlouptrijbiti stvari da je bio lazni poslanik.

Jedne prilike kada je Muhammevov sin Ibrahim umro, pomracilo se sunce u Medini, ljudi su poceli vikati kako se pomracilo zbog smrti sina poslanika, a Muhammed je izasao ispred njih i rekao, ne pomracuje se sunce ni zbog cije smrti, nego su to Boziji znakovi.

Eh sad je pitanje za Tebe, zasto MUhammed nije iskoristio ovu idealnu priliku da se promovise ako je lazni poslanik, jer lazni poslanik sigurno bi rekao u toj situaciji jeste, vidite, da je to znak nebesa zbog smrti mog sina... nesto u tom fazonu.
Jer lazni prolasnik nebi se libio za Ovako lahkim na dohvat ruke potezi za svoju korist, jer ljudi su vec pali bili na to, dovoljno je samo bilo da poslanik da znak da je to to, da je pomaracenje zbog smrti sina, niko se tu ne bi bunio, a sebe bio uzdizao. ali nije.

sto je jasan znak da nije lazni poslanik jer po tvojoj prici kao pretpostavki da je lazni poslanik
Pa ako je Muhamed izmislio Kur'an, a potom ga podvalio svom narodu kao riječ Boga, onda je najmanji problem
negiraju njegova djela iz zivota, znaci ne uklapa se u to sto ti pricas, samim tim obara se tvoja teza i argument.

Evo ja da nevjerujem u Boga, nikad ne bi prizivao sebi los zivot i kraj zivota, ma neznam se sta da je. tako isto ni Muhamemd ni iko pri zdravoj pameti ne bi to radio.

nekako radije vi prihvatate nelogicke argumente nego cinjenicu da Kuran dolazi od boga, ma koliko nelogican argument bio, radije se to prihvata, to je meni nekako fascinantno, da covjek ide protiv svoje logike kako bi pobjegao od vjerovanja u Boga....znaci utociste trazis u nelogiki , kao izbjegliste za nevjerovanje u Boga....unbelievable :-)
Dozer

#4261 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrle, shvatas li ti da su ta "prizivanja prokletstva" i ostalo samo proizvod religija, dakle - ublehe?
Samim tim je apsolutno nebitno da li neko "priziva prokletsvo" ili ne, jer - sta je uopste "prokletstvo"? :D
Daj nam kakvu definiciju, i, naravno, kakav dokaz koji nepobitno dokazuje da to nekakvo "prokletstvo" postoji.

Svi mi znamo za taj pojam, kao i sta on predstavlja (ono - neko te prokleo, i zadesice te nesreca), ali da li postoji i jedan jedini dokaz da to zaista tako funkcionise? Naravno da ne postoji.
I to je samo jos jedan proizvod ljudskog uma, nastao paralelno s pojavom religija i bajki o bogu, raju i paklu, nagradama i kaznama.

Znajuci sve ovo, nije li onda ova tvoja tirada o tome - totalno isprazna i besmislena?
Last edited by Dozer on 13/08/2018 11:59, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#4262 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Vidim svima dosadno tokom godisnjeg...
Smrcak15

#4263 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Vidim svima dosadno tokom godisnjeg...
pozelili smo se jedni drugih, nismo se davili odavno :lol:
Smrcak15

#4264 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Smrle, shvatas li ti da su ta "prizivanja prokletstva" i ostalo samo proizvod religija, dakle - ublehe?
Samim tim je apsolutno nebitno da li neko "priziva prokletsvo" ili ne, jer - sta je uopste "prokletstvo"? :D
Daj nam kakvu definiciju, i, naravno, kakav dokaz koji nepobitno dokazuje da to nekakvo "prokletstvo" postoji.

Svi mi znamo za taj pojam, kao i sta on predstavlja (ono - neko te prokleo, i zadesice te nesreca), ali da li postoji i jedan jedini dokaz da to zaista tako funkcionise? Naravno da ne postoji.
I to je samo jos jedan proizvod ljudskog uma, nastao paralelno s pojavom religija i bajki o bogu, raju i paklu.

Znajuci sve ovo, nije li onda ova tvoja tirada o tome - totalno isprazna i besmislena?
proklestvo znaci, da ti sve naopako u zivotu, da te handre nesrece, da nema dobra nikakvog u zivotu, i da te ceka los zavrsetak.

to bi bila neka definicija proklestva. jer inace proklestvo nema nikakvu svrhu ako nije to.
Dozer

#4265 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Jedina konstanta je tvoja nevjerovatna sposobnost podvodjenja nedokazivih besmislica pod "cistu logiku" i "nepobitne dokaze" :D
Smrcak15 wrote:proklestvo znaci, da ti sve naopako u zivotu, da te handre nesrece, da nema dobra nikakvog u zivotu, i da te ceka los zavrsetak.
A, sve se to ne moze desavati kao rezultat necije nesposobnosti, lose srece, vremenskih (ne)prilika, neinteligencije, neobrazovanja, itd.?
Mora biti da je "prokletstvo", zar ne? Naravno, to je odlican nacin da neko "opravda" sve prethdno nabrojano, i tako sebi bar malo olaksa psihicko stanje - kriv je neko drugi, nesto, neka nevidljiva i neopipljiva sila, zar ne?
To je, slozices se, vecini ljudi neuporedivo lakse neko priznati da je do njih samih :D

Naravno, ima tu i vanjskih faktora, cesto, ali su opet vezani za druge ljude. Nema tu nista ni natprirodno, ni magicno, ni bozije, ni djavolje, moj Smrle... :D

Znam da si cuo onu - "Svi smo mi krojaci svoje sudbine". Sta bi ovo znacilo?
Smrcak15

#4266 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Jedina konstanta je tvoja nevjerovatna sposobnost podvodjenja nedokazivih besmislica pod "cistu logiku" i "nepobitne dokaze" :D
Smrcak15 wrote:proklestvo znaci, da ti sve naopako u zivotu, da te handre nesrece, da nema dobra nikakvog u zivotu, i da te ceka los zavrsetak.
A, sve se to ne moze desavati kao rezultat necije nesposobnosti, lose srece, vremenskih (ne)prilika, neinteligencije, neobrazovanja, itd.?
Mora biti da je "prokletstvo", zar ne? Naravno, to je odlican nacin da neko "opravda" sve prethdno nabrojano, i tako sebi bar malo olaksa psihicko stanje - kriv je neko drugi, nesto, neka nevidljiva i neopipljiva sila, zar ne?
To je, slozices se, vecini ljudi neuporedivo lakse neko priznati da je do njih samih :D

Naravno, ima tu i vanjskih faktora, cesto, ali su opet vezani za druge ljude. Nema tu nista ni natprirodno, ni magicno, ni bozije, ni djavolje, moj Smrle... :D

Znam da si cuo onu - "Svi smo mi krojaci svoje sudbine". Sta bi ovo znacilo?
pa moze

ali prizivanje takvog zivota nema smisla u onoj gore prici.

ali nema smisla to poredjenje , jer to bi bilo onda kao kad neko priziva bolest na sebe a ti uletis klizeci i kazes :

A, sve se to ne moze desavati kao rezultat necije bahatosti sa prejedanjem, izlaganjem stetnim stvarima/hemkalijama , izlaganje rizicima raznih vrsta itd
Dozer

#4267 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Pa, realno, to i jesu uzroci bolesti, kao i mnoge druge stvari. Proklinjanje je lajanje na Mjesec i nije uzrok bilo cega. :D
To su samo ljudska praznovjerja.

Svi mi, pogotovo danas i s obzirom na nivo zagadjenja zraka, vode i hrane, imamo velike sanse da se razbolimo, i to tesko. E, ako je neko nekoga "proklinjao", pa se "prokleti" u nekom kasnijem periodu razboli, pa mozda i umre, nasi ljudi odmah tvrde kako ga je "bog kaznio" radi XY stvari, ili kako ga je "stigla majcina suza", ili "proklinjanje".
Logicno - ovo je smijesno i na nivou je razmisljanja djece koja se boje mraka, a s realnoscu ima veze koliko i "cinjenica" da je granit nastao od kengurovog izmeta :D

A, nije bilo drugacije ni prije 200-500-1000-3000+ godina. Tacnije, tad je praznovjerje bilo jos gore, ljudi su daleko manje znali o bolestima i njihovom lijecenju, pa je to i uzrokovalo da religijske bajke imaju super-plodno tlo za sirenje svojih ubleha o "prokletstvima", "bozijim kaznama i nagradama", itd..
Nazalost, iako u dosta manjoj mjeri, ali ti supljaci i ublehe postoje i danas medju ljudima.
ExNihilo

#4268 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote: Kako si tako paglu, jarane? Pa ako je Muhamed izmislio Kur'an, a potom ga podvalio svom narodu kao riječ Boga, onda je najmanji problem je li se proklinjao u Kur'anu ili ne, jer sama činjenica da se predstavio kao poslanik, a zna da to nije, i da je Kur'an nazvao objavom, a objava nije, pokazuje da u tom scenariju Muhamed nije vjerovao ni u Allaha ni u ostalih 359 bogova u haremu.
dobro ja sam paglu, a de mi ti reci ovo

ako se lazno predstavio kao poslanik prizivajuci na sebe proklestvo, zaci da ti nista ne ide kako treba u zivotu i da imas los zavrsetak, znaci to nije problem po tebi prizivati ako nevjerujes u Boga...ja ne smatram tako, jer prizivanje sebi loseg zivota i kraja moze da bude odvojeno od vjerovanja u Boga, nemora nuzno da bude povezano kroz vjerovanje.

pa zasto bi Muhammed prizivao sebi los zivot i kraj lagajuci na Boga?
'Arane, hajmo polako.

- Kur'an je, navodno, govor Allaha.
- Kur'an kaže da su prokleti oni koji podvaljuju na Allaha. Ergo, Allah proklinje one koji mu podvaljuju.
- Ako je Muhamed lažni poslanik, onda je izmislio Allahov govor, uključivo sa pomenutim prokletstvom, pa samim tim prokletstvo nema nikakvu transcedentnu snagu koju bi imalo da ga je ZAISTA izgovorilo vrhovno biće i ne postoji razlog da se plaši prokletstva čiji je AUTOR on sam, a ne vrhovno biće.
- Čak i da Muhamed nije autor te kletve, već prosto ne vjeruje u Allaha, poput prosječnog ateiste, opet nema razloga da se plaši kletve jer što se njega tiče Allaha nema, samim tim nema ni prokletstva.
- Ti sada dodaješ tezu da bi se trebalo plašiti prokletstva općenito, ne obavezno Allahovog, već prokletstva uopće, što je nebuloza. Nebuloza je, prevashodno, iz tvoje pozicije, jer u islamskoj doktrini dobro i loše dolaze od Allaha i samo od Allaha, pa ne vidim na koju drugu silu koja bi upravljala prokletstvom se pozivaš. Nebuloza je i sa pozicije ateiste jer isti odbacuje svaki oblik više sile koja upravlja sudbinama, a ne samo Allaha, pa mu je nebitno da li prokletstvo izvire u Allahovoj odredbi, Zeusovoj srdžbi ili tome što ti je crna mačka prešla preko puta.

Ili da skratim. Dokaz ti je horse shit i vrijeđa inteligenciju sedmogodišnjaka.
Smrcak15 wrote: vidis jednu stvar, Rimski imperator Herklius, kada je trazio informacije o Muhammedu od Muhammedova neprijatelja, pitao ga je, da li vas je lagao ikad, posto je ovaj muammedov neprijatelj stidio se da slaze na muhmmeda posto su iza njega bili ljudi koji su klimali glavom i potvrdjivali IMperatoru koji su bili dio delegacije , pa mu je rekao: Nije nas lagao, nije bio poznat kao lazov.

A imperator Heraklius je zakljucio, ako nije lagao ljudima zasto bi lagao na Boga.

znaci mozemo zakljuciti iz Muhammedova zivota da nije bio lazov, ima masa primjera gdje je mogao zlouptrijbiti stvari da je bio lazni poslanik.
Ne postoje neislamski izvori koji potvrđuju autentičnost predaje o pismima koje je Muhamed navodno poslao svjetskim vladarima, uključujući Heraklija. Tabari je jedini izvor iste, a Tabarijevu autentičnost osporavaju i muslimani, a kamoli nemuslimani.

Uostalom, sve i da se priča desila tako kako navodiš, kakve to veze ima i sa čim? Da su Muhamedovi sljedbenici vjerovali kako Muhamed laže, ne bismo vodili ovaj razgovor, jer islam nikada ne bi zaživio. Dakle, razumije se da su mu vjerovali. Ali to što nekome vjeruješ ne implicira da taj neko govori istinu već da, u najbolju ruku, ti vjeruješ kako govori istinu.

Da su Muhamedovi neprijatelji zaista smatrali kako Muhamed NIKADA ne laže, kako to islamske predaje romantiziraju, ne bi se, valjda, borili protiv njega i osporavali njegovo poslanstvo. Sama činjenica da nisu prihvatali njegovo poslanstvo govori kako su smatrali da laže.
Smrcak15 wrote: Jedne prilike kada je Muhammevov sin Ibrahim umro, pomracilo se sunce u Medini, ljudi su poceli vikati kako se pomracilo zbog smrti sina poslanika, a Muhammed je izasao ispred njih i rekao, ne pomracuje se sunce ni zbog cije smrti, nego su to Boziji znakovi.

Eh sad je pitanje za Tebe, zasto MUhammed nije iskoristio ovu idealnu priliku da se promovise ako je lazni poslanik, jer lazni poslanik sigurno bi rekao u toj situaciji jeste, vidite, da je to znak nebesa zbog smrti mog sina... nesto u tom fazonu.
Jest, a pravi poslanik bi, prema tvojoj interpretaciji islama, rekao kako je riječ o poravnanju položaja Zemlje, mjeseca i sunca.
Smrcak15

#4269 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:---
'Arane, hajmo polako.

- Kur'an je, navodno, govor Allaha.
- Kur'an kaže da su prokleti oni koji podvaljuju na Allaha. Ergo, Allah proklinje one koji mu podvaljuju.
- Ako je Muhamed lažni poslanik, onda je izmislio Allahov govor, uključivo sa pomenutim prokletstvom, pa samim tim prokletstvo nema nikakvu transcedentnu snagu koju bi imalo da ga je ZAISTA izgovorilo vrhovno biće i ne postoji razlog da se plaši prokletstva čiji je AUTOR on sam, a ne vrhovno biće.
- Čak i da Muhamed nije autor te kletve, već prosto ne vjeruje u Allaha, poput prosječnog ateiste, opet nema razloga da se plaši kletve jer što se njega tiče Allaha nema, samim tim nema ni prokletstva.
- Ti sada dodaješ tezu da bi se trebalo plašiti prokletstva općenito, ne obavezno Allahovog, već prokletstva uopće, što je nebuloza. Nebuloza je, prevashodno, iz tvoje pozicije, jer u islamskoj doktrini dobro i loše dolaze od Allaha i samo od Allaha, pa ne vidim na koju drugu silu koja bi upravljala prokletstvom se pozivaš. Nebuloza je i sa pozicije ateiste jer isti odbacuje svaki oblik više sile koja upravlja sudbinama, a ne samo Allaha, pa mu je nebitno da li prokletstvo izvire u Allahovoj odredbi, Zeusovoj srdžbi ili tome što ti je crna mačka prešla preko puta
pa hajmo :)

2:79 A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: 'Evo, ovo je od Allaha' – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

6:93 Ko je nepravedniji od onoga koji laži o Allahu iznosi ili koji govori: 'Objavljuje mi se' – a ništa mu se ne objavljuje, ili koji kaže: 'I ja ću reći isto onako kao što Allah objavljuje.' A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki budu ispružili ruke svoje prema njima: 'Spasite se ako možete! Od sada ćete neizdržljivom kaznom biti kažnjavani zato što ste na Allaha ono što nije istina iznosili i što ste se prema dokazima Njegovim oholo ponašali.'

Ako je Muhamemd koji pise ovo a mislima cilja , podmetnut cu ovo Allahu kao da to on govori.

neizbjezno je iz samog teksta da on sam sebe proklinje sa rijecima فَوَيْلٌ -Fe vejlu => nesreca, zalost, unistenje itd a koje je prevedeno Tesko onima

Zamisli se ti hoces da pises knjigu ali da je poturis pod Boga, kao da je to doslo od njega i napises:
2:79 A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: 'Evo, ovo je od Allaha'...

znaci kazes: prizivam sebi nesretan zivot i kraj jer pisem knjigu svojim rukama a podmecem je po imaginarnog Boga.
Ti sada dodaješ tezu da bi se trebalo plašiti prokletstva općenito, ne obavezno Allahovog, već prokletstva uopće, što je nebuloza. Nebuloza je, prevashodno, iz tvoje pozicije, jer u islamskoj doktrini dobro i loše dolaze od Allaha i samo od Allaha, pa ne vidim na koju drugu silu koja bi upravljala prokletstvom se pozivaš. Nebuloza je i sa pozicije ateiste jer isti odbacuje svaki oblik više sile koja upravlja sudbinama, a ne samo Allaha, pa mu je nebitno da li prokletstvo izvire u Allahovoj odredbi, Zeusovoj srdžbi ili tome što ti je crna mačka prešla preko puta
ne, ja to govorim iz nevjernicke perspektive, a ne iz moje vjerske. jer ima ljudi koji nevjeruju u Boga a vjeruju u nekakve gatke, neka sujevjerja (tipa Crna macka Preko puta), zle sudbine itd
Ne postoje neislamski izvori koji potvrđuju autentičnost predaje o pismima koje je Muhamed navodno poslao svjetskim vladarima, uključujući Heraklija. Tabari je jedini izvor iste, a Tabarijevu autentičnost osporavaju i muslimani, a kamoli nemuslimani.

Uostalom, sve i da se priča desila tako kako navodiš, kakve to veze ima i sa čim? Da su Muhamedovi sljedbenici vjerovali kako Muhamed laže, ne bismo vodili ovaj razgovor, jer islam nikada ne bi zaživio. Dakle, razumije se da su mu vjerovali. Ali to što nekome vjeruješ ne implicira da taj neko govori istinu već da, u najbolju ruku, ti vjeruješ kako govori istinu.

Da su Muhamedovi neprijatelji zaista smatrali kako Muhamed NIKADA ne laže, kako to islamske predaje romantiziraju, ne bi se, valjda, borili protiv njega i osporavali njegovo poslanstvo. Sama činjenica da nisu prihvatali njegovo poslanstvo govori kako su smatrali da laže.
najbolji moguci izvor je upravo zbog strogoce u uzimanju informacija iz lanca prenosilaca, koji su rigorozni u islamu.

Jest, a pravi poslanik bi, prema tvojoj interpretaciji islama, rekao kako je riječ o poravnanju položaja Zemlje, mjeseca i sunca.
da ali samo onda kada ga okolina razumije. ali posto se neukima u nauci obraca , dovoljno je reci to su Boziji znakovi, jer detaljno naucno palamudjenje ljudima iz pustinje sedmog vijeka je udaranje mrtvog konja prica.
Smrcak15

#4270 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Cudi me da mi niste odgovorili Ovako, koji je logican odgovor

moze covjek reci prizivam na sebe nesrecu u zivotu i los zavrsetak ako ova knjiga nije od Boga, moze on to pisati ali sa uvjerenjem da to prizivanje uopste nemoze njemu stetiti, je nevjeruje da ga moze ikakvo proklestvo zadesiti.

to bi bio jedan validan odgovor u ovome svemu, ali opet na drugim mjestima da sebe naziva lazcem koji ce u dzehhemu osramecen biti, ima li smisla sam sebe lazcem nazivati koji ce skoncati u vatri Dzehennema u zivotu poslije smrti.

ako kazemo nista nije vjerovao u ove stvari, samo pisao kako bi sto vise uvjerio ljudi u svoja pozivanja.

onda dosli smo do tacke, da je pisac Kurana (tj Muhammed) lazov i prevarant po nekom vasem izgovoru, jer podmece svoj govor pod Boziji.

ako je on zaista prevarant , sta je to htio de mi recite?

vlast, bogastvo i zene su mu nudili u pocetku samo da se ostavi islama, odbio je sve to.

jeli to zelio cast? pa sa vlascu i bogastvo i lipim zenama dolazi i neka ovozemaljska cast , pa cim je to odbio to znaci nije htio ni to.

sto je zabranio sebi milostinju, zabranio je ljudima da mu daju milostinju? zbog cega je to tako , po nasem vjerskim izvorima Bog je zabranio poslaniku da uzima milostinju od ljudi kako nebi drugi rekli bogati se na racun poslanstva Preko ledja svojih sljedbenika.

sto nije kao prevarant iskoristio slucaj sa pomracenjem sunca da se jos vise uzdigne?

zbog cega sve ovo, zapitaje se.
ExNihilo

#4271 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Nevjerovatno dokle haotičnost misaonog procesa može doći.
Smrcak15

#4272 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:Nevjerovatno dokle haotičnost misaonog procesa može doći.
imas li kakav protuargument ili camo onako okolo kruziti :)

kada se macka suzbije u cosak pocne da sapama grebe :-)
ExNihilo

#4273 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:Nevjerovatno dokle haotičnost misaonog procesa može doći.
imas li kakav protuargument ili camo onako okolo kruziti :)

kada se macka suzbije u cosak pocne da sapama grebe :-)
Nemam, sve si u pravu.
medvjed23

#4274 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

Smrcak15 wrote:
Zamisli se ti hoces da pises knjigu ali da je poturis pod Boga, kao da je to doslo od njega i napises:
2:79 A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: 'Evo, ovo je od Allaha'...
pa ovo je pametan potez koji od moje objave otklanja a na tuđe objave baca sumnju
Smrcak15

#4275 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

medvjed23 wrote:
Smrcak15 wrote:
pa ovo je pametan potez koji od moje objave otklanja a na tuđe objave baca sumnju
jeste od tvoje otklanja sumnju ali tebe automatski cini prevarantom lazovom :kiss:

eh ako si spreman bio da lazes direktno na Boga, da pises tekst i poturis ga to pod boga da je to on rekao, to je daleko gore nego iskoristiti situaciju sa pomracenjem mjeseca gdje je idealna prilika da se prevarant lazov uzdgne medju svijetom, jer iskoristiti pomracenje sunca prilikom smrti svog djeteta za prevaranta lazova kao stol pun ukusnog jela slanog i slatkog za osobu iz zatvora koji je tek pusten nakon velikog izgladjivanja, pa sta mislis hoce li uzeti stagod sa sofre :) tesko se oduprijeti.

tako isto da je Muhammed prevarant nebi se mogao odprijeti necemu sto je vec u dzepu imao, imao je vjerovanje naroda da se to zaista dogodilo zbog smrta svoga sina, samo je dovlljno da klmne glavom i kaze jeste to je to, zbog toga se pomracilo sunce.

ovo je cist dokaz da on nije prevarant, jer notornog kradiljva pustit u najmoderniju lijepu radnju sa nakitom u kojem nema alarma niti radnika , to je previe izazovno za notornog kradljiva da se odupre da ne ukrade.
Locked