Haris.ba wrote:A prvo se počisti ispred svoga praga, pa onda ide mijenjati svijet. Šta ja imam pričati o komšijinoj bašti, a moja puna smeća?
Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
-
rz brzotrz
#4251 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
-
kakavdanakneiskustvu
#4252 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Haris.ba wrote:Nije Mustafa trebao poraditi samo na muslimanima u Sovjetskom Savezu. Već se trebao malo baviti i sa vlastitim komšijama iza kojih je ostao samo "pepeo špekulacije" (namjerno izmijenjeno).ušće wrote:Ali treba proraditi na tome da Pale budu slične Hadžićima a Istočno Sarajevo isto što i Sarajevo ...bez toga nema države ako nam je do države uopšte stalo ...
A prvo se počisti ispred svoga praga, pa onda ide mijenjati svijet. Šta ja imam pričati o komšijinoj bašti, a moja puna smeća?
- GeeTnT
#4253 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
... sad kad bi se Bosnjaci i htjeli otresti Busuladzica, ne bi to lako islo jer tu su drugi da ih podsjecaju na Mustafu..
Kako to rade i Spielberg nam nebi bolje prezentovao...
Kako to rade i Spielberg nam nebi bolje prezentovao...
-
ušće
#4254 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Apsolutno se slažem ali hajde da pustimo više Mustafe a da poradimo na sebi i sadašnjosti.Haris.ba wrote:Nije Mustafa trebao poraditi samo na muslimanima u Sovjetskom Savezu. Već se otrebao malo baviti i sa vlastitim komšijama iza kojih je ostao samo "pepeo špekulacije" (namjerno izmijenjeno).ušće wrote:Ali treba proraditi na tome da Pale budu slične Hadžićima a Istočno Sarajevo isto što i Sarajevo ...bez toga nema države ako nam je do države uopšte stalo ...
A prvo se počisti ispred svoga praga, pa onda ide mijenjati svijet. Šta ja imam pričati o komšijinoj bašti, a moja puna smeća?
- nKrkan
#4255 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Jel ovo FGRovci opet nešto peru na ruke
- nKrkan
#4256 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Pa Andrić je bio pronacistički orjentiran pa se ne pravi problem
-
kakavdanakneiskustvu
#4257 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
nKrkan wrote:Pa Andrić je bio pronacistički orjentiran pa se ne pravi problem
pa nije škola dobila ime po andriću nego po busuladžiću
- LBVIEW
#4258 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Mislio sam na Cyprusov argument o ljudskim vrlinama koje trebaju biti prioritet prilikom dodjele naziva ulica, skola i sl. Muce je svakako previse kontradiktoran, a nije da Bosnjaci oskudijevaju s historijskim licnostimarz brzotrz wrote:Pa ne bi bi problem da je pomagao samo svoje da istovremeno nije bio aktivni dio sistema koji je uništavao druge.LBVIEW wrote:Kod svih drugih, od Grcke do Skandinavije, pun kurac ulica nazvanih po onima koji su "pomagali samo svoj narod", no kod Bosnje se traze "univerzalne vrijednosti".
- Ned071
#4259 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Između klanja u prošlosti i ovih današnjih, koja se vrše nad muslimanskim elementom postoji očiti kontinuitet koji će se sveudilj nastaviti do podpunog fizičkog istriebljenja ako se kao kolektiv ne probudimo i sagledamo pogibelj, koja nam prieti danas i sutra. I onim najsentimentalnijim treba da bude jasno, da je tolerancija etična i moralna ako postoji recipročna uzajamnost, da tolerancija ne samo da ima svoje granice nego da nekada može biti i porazna, ako iz događaja ne bi povukli potrebne konzekvence.
Mi nećemo niti možemo udešavati svoj stav prema vjetru ili onako kako je to nekome u interesu, da nas što prije likvidira. Tim prije što mi nismo ničiji privjesak, nego smo svoji i živimo na svom. Mi smo uviek znali što hoćemo i danas znademo, a to je, da se održimo kao muslimani, da živimo na prostoru koji je naš i da podržavamo najbolje susjedske odnose sa svima dobronamjernim ljudima.
Nikad nismo bili pobornici šovinizma. Naše domoljublje nikad nije bilo obilježeno ekskluzivizmom, nego je uviek bilo kulturno i tolerantno, pa je kao takvo omogućavalo život i razvitak i drugima osim nas. Ali naša tolerancija ne može ići dotle da mi mirno gledamo uništenje. Ako neko misli da našoj toleranciji nema granica, taj se ljuto vara, jer u trenutcima opasnosti kakve proživljavamo sada, naš obstanak traži da se priberemo u svrhu samoobrane. To je kategorički imperativ naše stvarnosti, pred kojim trebaju pasti sve prepreke. Kao i u prošlosti, tako i danas moramo posegnuti za kolektivnom samoobranom.
Mi nećemo niti možemo udešavati svoj stav prema vjetru ili onako kako je to nekome u interesu, da nas što prije likvidira. Tim prije što mi nismo ničiji privjesak, nego smo svoji i živimo na svom. Mi smo uviek znali što hoćemo i danas znademo, a to je, da se održimo kao muslimani, da živimo na prostoru koji je naš i da podržavamo najbolje susjedske odnose sa svima dobronamjernim ljudima.
Nikad nismo bili pobornici šovinizma. Naše domoljublje nikad nije bilo obilježeno ekskluzivizmom, nego je uviek bilo kulturno i tolerantno, pa je kao takvo omogućavalo život i razvitak i drugima osim nas. Ali naša tolerancija ne može ići dotle da mi mirno gledamo uništenje. Ako neko misli da našoj toleranciji nema granica, taj se ljuto vara, jer u trenutcima opasnosti kakve proživljavamo sada, naš obstanak traži da se priberemo u svrhu samoobrane. To je kategorički imperativ naše stvarnosti, pred kojim trebaju pasti sve prepreke. Kao i u prošlosti, tako i danas moramo posegnuti za kolektivnom samoobranom.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4260 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Taj prvi je više u Sarajevu nego u RS-u, drugi također ponajmanje u RS-u, Cenić OK mada je i ona često po Sarajevu. Svo troje je mentalno daleko ispred svog vremena i sredine gdje su prijavljeni da žive.cyprus wrote:Evo triDrvosjeca iz Dejcica wrote: Eto živo me interesuje je li ijedan Srbin digao svoj glas protiv onog tzv. studentskog doma na Palama što nosi ime po ratnom zločincu? Jeste al' u *urcu. Pritom ne mislim na Srbe koji žive u F.BiH ili negdje vani među normalnim svijetom.![]()
http://avaz.ba/vijesti/bih/226086/srdan ... -sam-srbin
http://www.6yka.com/novost/101666/draga ... vih-zrtava
http://source.ba/clanak/BiH/398160/Svet ... ju-sudbinu
Ali upravo je u tome i poenta... Dok u Banja Luci ili na Palama ovakve ljude koji smiju javno istupiti možeš nabrojati na prste, dotle u Sarajevu imaš mnogo više ljudi koji će dići glas protiv ovakvih pizdarija u vlastitom dvorištu... I to je upravo krucijalna razlika Sarajeva i Pala... Kada Sarajevo postane jednako Palama, ove države više neće biti... Neće biti ni razloga da postoji...
- Banksy
#4261 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Blago nesuglasje stavova...Ned071 wrote:
Nikad nismo bili pobornici šovinizma. Naše domoljublje nikad nije bilo obilježeno ekskluzivizmom, nego je uviek bilo kulturno i tolerantno, pa je kao takvo omogućavalo život i razvitak i drugima osim nas.
Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova.
Last edited by Banksy on 21/03/2018 13:54, edited 1 time in total.
- ultima_palabra
#4262 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Dodaš još onog Šušnicu i Trifunovića, i nabrojao si sve normalne Srbe iz PC-aDrvosjeca iz Dejcica wrote:Taj prvi je više u Sarajevu nego u RS-u, drugi također ponajmanje u RS-u, Cenić OK mada je i ona često po Sarajevu. Svo troje je mentalno daleko ispred svog vremena i sredine gdje su prijavljeni da žive.cyprus wrote:Evo triDrvosjeca iz Dejcica wrote: Eto živo me interesuje je li ijedan Srbin digao svoj glas protiv onog tzv. studentskog doma na Palama što nosi ime po ratnom zločincu? Jeste al' u *urcu. Pritom ne mislim na Srbe koji žive u F.BiH ili negdje vani među normalnim svijetom.![]()
Ali upravo je u tome i poenta... Dok u Banja Luci ili na Palama ovakve ljude koji smiju javno istupiti možeš nabrojati na prste, dotle u Sarajevu imaš mnogo više ljudi koji će dići glas protiv ovakvih pizdarija u vlastitom dvorištu... I to je upravo krucijalna razlika Sarajeva i Pala... Kada Sarajevo postane jednako Palama, ove države više neće biti... Neće biti ni razloga da postoji...
- Drvosjeca iz Dejcica
#4263 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
ultima_palabra wrote:Dodaš još onog Šušnicu i Trifunovića, i nabrojao si sve normalne Srbe iz PC-aDrvosjeca iz Dejcica wrote:Taj prvi je više u Sarajevu nego u RS-u, drugi također ponajmanje u RS-u, Cenić OK mada je i ona često po Sarajevu. Svo troje je mentalno daleko ispred svog vremena i sredine gdje su prijavljeni da žive.cyprus wrote: Evo tri![]()
- cyprus
#4264 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Bojan Bajić, Blažo Stevović, Nikola Kuridža... Mislim da se i u medijima da iskopati još poneki... Imaš ove neke što su SDP-u i drugim strankama sa sjedištem u Sarajevu (mislim prvenstveno na članstvo, manje na istaknute ličnosti)... Onda imaš ovu neku sivu zonu tipa Obren Petrović, Zdravko Krsmanović, Dragan Mektićultima_palabra wrote:Dodaš još onog Šušnicu i Trifunovića, i nabrojao si sve normalne Srbe iz PC-aDrvosjeca iz Dejcica wrote:Taj prvi je više u Sarajevu nego u RS-u, drugi također ponajmanje u RS-u, Cenić OK mada je i ona često po Sarajevu. Svo troje je mentalno daleko ispred svog vremena i sredine gdje su prijavljeni da žive.cyprus wrote:Evo tri![]()
- Connaisseur Karlin
#4265 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
pa i tebi je drzava tvoj dvoriste u Sarajevu, kao sto je srbinu nejgovo dvoriste na Palama, nema razlike izmejdu vas, , i dok tako razmisljasate, nema nista od normlane drzavee, a koja ne pokusava uvesti zabrane i kazne ozivljavanja fasistickih cetnickih i sutaskih heroja prethodna dva ratacyprus wrote:
- Ned071
#4266 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
jel ima ista osim te jedne recenice da je argument kontra njegovih drugih stavova?Banksy wrote:Blago nesuglasje stavova...Ned071 wrote:
Nikad nismo bili pobornici šovinizma. Naše domoljublje nikad nije bilo obilježeno ekskluzivizmom, nego je uviek bilo kulturno i tolerantno, pa je kao takvo omogućavalo život i razvitak i drugima osim nas.
Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova.
-
rz brzotrz
#4267 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Definitivno ih ima više od tih 5-6 ali ipak nedovoljno. Nadam se samo zasad nedovoljno.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Šalu na stranu ali ja sam nepopravljivi optimista i želim da vjerujem da ih ima više od tih 5-6 iako sve govori suprotno.
-
John Cleese
#4268 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ma ljudi, iz nekog bizarnog razloga, uzivaju u minimiziranju - naravno da ih ima vise.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Šalu na stranu ali ja sam nepopravljivi optimista i želim da vjerujem da ih ima više od tih 5-6 iako sve govori suprotno.![]()
Ispod deset nije realno, da jebe zglavkar zglavkara
- Banksy
#4269 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Vjerujem da si svjestan da nakon tih par rečenica, sva njegova 'promišljanja', slična ovima koje si postavio gore, postaju besmislena.Ned071 wrote:jel ima ista osim te jedne recenice da je argument kontra njegovih drugih stavova?Banksy wrote:Blago nesuglasje stavova...Ned071 wrote:
Busuladžić će, zasluženo, izgubiti školu. Iskrcajte se iz te priče na vrijeme. Nije vrijedan i nije vrijedno.
- Ned071
#4270 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
naravno da nisu besmislena... zaista volim citati tvoje komentare ovdje, ali imas isti problem kao i ostali koji o busuladzicu pisu po forumima ili oni koji su o njemu objavili par tekstica... jedna recenica i odmah je ustasa...
a skola ce ostati s njegovim imenom... dzaba jevrejski ambasadori, dzaba ostali pritisci...
a skola ce ostati s njegovim imenom... dzaba jevrejski ambasadori, dzaba ostali pritisci...
- ultima_palabra
-
kakavdanakneiskustvu
#4272 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
ne znam je li neko napisao da je ustasa u smislu da je bio u uniformi ali da je bio ustaski simpatizer valjda je svima jasno,e ako takav zasluzuje da skola nosi po njemu ime,onda je to,da ne pretjerujem,ja sam uvjeren da ne bi bilo toliko protivljenja ukidanju takvog naziva škole da je dobila ime po nekom ko je imao iste staove oko jevreja.žena,da je bio blizak ustaskom pokretu a da se slucajno zvao josip horvat npr.
- vatrogasac
#4273 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Da li je on izdvojio samo jevrejske trgovce ili su u poređenju ovi ostali gori od nestalih jevrejskih?Banksy wrote:Vjerujem da si svjestan da nakon tih par rečenica, sva njegova 'promišljanja', slična ovima koje si postavio gore, postaju besmislena.Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova.
Busuladžić će, zasluženo, izgubiti školu. Iskrcajte se iz te priče na vrijeme. Nije vrijedan i nije vrijedno.
- sadie_forever
#4274 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ostat ce ime garantujem 
-
statixx
#4275 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Koga briga za ustase kad se vlada sa HDZ-om.
Covjek se borio protiv komunizma i ateizma. Bio je antisemit sto je i danas popularno u odredjenim grupama. Noc prije pogubljenja cijelu noc ucio Kuran. To je sve sto SDA raja treba da zna i razog da se skoli dadne naziv po njemu.
Covjek se borio protiv komunizma i ateizma. Bio je antisemit sto je i danas popularno u odredjenim grupama. Noc prije pogubljenja cijelu noc ucio Kuran. To je sve sto SDA raja treba da zna i razog da se skoli dadne naziv po njemu.