Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4251 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Chmoljo »

moja omiljena: je l' ti dedo iš'o u pozorište?
medvjed23

#4252 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by medvjed23 »

ne mislim da su rok, metal i slični pravci - koje, da se razumijemo, volim slušati - dio neke visoke kulture i zato mi ide na ovaj jedan živac što mi je osto prepucavanje na liniji turbo folk - rok.. popularna muzika za široke mase, i jedno i drugo..
hadzinicasa

#4253 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by hadzinicasa »

Ommadawn wrote:Hajde inshallah... Ali trebaju tu mnogo radikalnije promjene da bi nesto tako uspjelo i zazivjelo na prostoru BiH.

Kad mi ovdje nasi ljudi kazu "Sta se ti pravis Svedo nazor, ko biva slusas metal..." ili "Ma tebi treba pustat´ Shabana pet dana, da se vratis u svoje korijene, ti si zaboravio ko si i odakle si". U Bosni moje prijatelje koji slusaju normalnu muziku (dakle ne turbo-folk, halal-pop, casio-rock) zovu "drogerashima", "kjafirima", "Sektashima", "bolesnim pederima/lezbijkama".
ne bih da se pacam u pricanje, to je tvoja domena, ali asociralo me ovo na moju pricu.
moj klavir, morali smo ostaviti u vihoru rata, zajedno sa svim ostalim, jel' i.... usao baja i kad je dosla zima.... nalozio klavir - sta zna gedzo sta je klavir.
nadjem nekih 15tak godina kasnije neke note u podrumu, zajedno s jos nekim sitnicama. e tu sam morala napisati pricu, koja nije tema ove emisije, ali... u to ime...
John Cleese

#4254 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by John Cleese »

hadzinicasa wrote:ne bih da se pacam u pricanje, to je tvoja domena, ali asociralo me ovo na moju pricu.
moj klavir, morali smo ostaviti u vihoru rata, zajedno sa svim ostalim, jel' i.... usao baja i kad je dosla zima.... nalozio klavir - sta zna gedzo sta je klavir.
nadjem nekih 15tak godina kasnije neke note u podrumu, zajedno s jos nekim sitnicama. e tu sam morala napisati pricu, koja nije tema ove emisije, ali... u to ime...
Kazu da nista ne drzi vatru k'o noga od klavira :|
Knjige ne valjaju nista - treba ti kubik Tostoja da kiflu ispeces...
Namjestaj vec nije los, za intermeco, dok cekas da se na balkonu suhne grabovina zbrda.
Od tada do dan danas, stanujem minimalistiĆki. Navika je cudo...
Hakiz

#4255 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Hakiz »

Stavio sam ovaj link na temi o Bluesu, ali mram ga ponoviti ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=vBILt-LEnp0

Dokumentarac. Ja obožavam dokumentarce.
Hakiz

#4256 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Hakiz »

Malo američke "seljačke" (redneck) muzike:

Ako nekoga interesuje: Kao što se vidi, muzičari su na tepisima. To nije samo dizajn scene. Vjerovatno znate, ali ko ne zna, malo objašnjenje: Ako je slučajno loše uzemljenje u električnim instalacijama, a muzičari koriste cijevna pojačala, kojima je uzemljenje direktno prikopčano na šasiju pojačala (kod tranzistorskih pojačala uzemljenje nije prikopčano na šasiju (kutiju) pojačala), a preko šasije gitarskim kablom na gitaru, u trenutku kada rukama dotaknu metalne dijelove gitare (logično najčešće žice), i još usput metalnu mrežu mikrofona usnama, zatvori se strujni krug kroz njihova tijela preko stopala u zemlju i realna je mogućnost strujnog udara i smrti od tog udara. Tepisi služe kao dodatni sloj izolacije koji može spasiti život.

Ja koristim slijedeću stvarčicu da bih se zaštitio: https://www.brennenstuhl.com/de-DE/pers ... -2-30-ip55

To je, u stvari, FID sklopka. http://www.napravi-sam.com/clanci/fid-i ... kako-radi/

U taj uređaj se prikopča produžni kabl, u taj kabl pojačalo, uređaj u utičnicu i time se štiti od loše električne intalacije, naročito lošeg uzemljenja.

Pametno je nositi obuću sa dobrim gumenim đonom i umjesto metalne mreže na mikrofon staviti plastičnu mrežu: https://images10.newegg.com/ProductImag ... 758934.jpg

Izvinjavam se za pametovanje, ali možda nekoga interesuje.

Oprostite mi za ovaj izlet u američki turbo-folk.
Ommadawn

#4257 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Ommadawn »

hadzinicasa wrote:
ne bih da se pacam u pricanje, to je tvoja domena, ali asociralo me ovo na moju pricu.
Podijeli, ziva bila...
Ja svoju gitaru prodah za pet maraka komsiji 10 minuta prije nego cu napustiti stan. Cijenio je 10 on spustao na 7, pa smo se natezali, pa mi onda ponudi za pet. I ja od njih kupih sebi sladoled u Madjarskoj! Stari kad je saznao rekao "Jebem li mu majku seljacku, nisi mu trebao dati za 5, trebao si je ponijeti sa sobom..."
Mama mi kupila za osmi rodjendan...
Ommadawn

#4258 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Ommadawn »

medvjed23 wrote:ne mislim da su rok, metal i slični pravci - koje, da se razumijemo, volim slušati - dio neke visoke kulture i zato mi ide na ovaj jedan živac što mi je osto prepucavanje na liniji turbo folk - rok.. popularna muzika za široke mase, i jedno i drugo..
Medo, nisam bas mislio tako - i meni isto ide na kurac to prepucavanje pa cesto kad krene ja kazem da mi je Kemal Malovcic omiljeni pjevac i to sasvim ozbiljno. Umalo me jednom ljudi ne nalupase.
Ne trcim ni ja svakome ko ima majicu "Paradise Lost" i kazem "Dje si buraz" ali kad vidim da taj isti se pojavi Jazz ili Blues festival onda znam da imam s covjekom sta pricati.
Bloo
Globalna šefica

#4259 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Bloo »

John Cleese wrote: Kazu da nista ne drzi vatru k'o noga od klavira :|
Namjestaj vec nije los, za intermeco, dok cekas da se na balkonu suhne grabovina zbrda.
Cesto me tvoje replike podsjete stilom na Dylan Dogovog Grucu :mrgreen: manje na Cleesa
John Cleese

#4260 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by John Cleese »

Bloo wrote:
John Cleese wrote: Kazu da nista ne drzi vatru k'o noga od klavira :|
Cesto me tvoje replike podsjete stilom na Dylan Dogovog Grucu :mrgreen: manje na Cleesa
Nije, sine, dedi do tih stilova nego da mi je prenijet ponesto od gorkog mi zivotnog iskustva mladom narastaju, ne ponovilo se nikom... :|
Bloo
Globalna šefica

#4261 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Bloo »

John Cleese wrote:
Nije, sine, dedi do tih stilova nego da mi je prenijet ponesto od gorkog mi zivotnog iskustva mladom narastaju, ne ponovilo se nikom... :|
Hvala ti na zrncima namjestajne mudrosti, o wise one.
dale cooper

#4262 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

hadzinicasa wrote:
Ah, Alice Coltrane! :thumbup: :-D
dale cooper

#4263 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Hakiz wrote:Malo američke "seljačke" (redneck) muzike:

Ako nekoga interesuje: Kao što se vidi, muzičari su na tepisima. To nije samo dizajn scene. Vjerovatno znate, ali ko ne zna, malo objašnjenje: Ako je slučajno loše uzemljenje u električnim instalacijama, a muzičari koriste cijevna pojačala, kojima je uzemljenje direktno prikopčano na šasiju pojačala (kod tranzistorskih pojačala uzemljenje nije prikopčano na šasiju (kutiju) pojačala), a preko šasije gitarskim kablom na gitaru, u trenutku kada rukama dotaknu metalne dijelove gitare (logično najčešće žice), i još usput metalnu mrežu mikrofona usnama, zatvori se strujni krug kroz njihova tijela preko stopala u zemlju i realna je mogućnost strujnog udara i smrti od tog udara. Tepisi služe kao dodatni sloj izolacije koji može spasiti život.

Ja koristim slijedeću stvarčicu da bih se zaštitio: https://www.brennenstuhl.com/de-DE/pers ... -2-30-ip55

To je, u stvari, FID sklopka. http://www.napravi-sam.com/clanci/fid-i ... kako-radi/

U taj uređaj se prikopča produžni kabl, u taj kabl pojačalo, uređaj u utičnicu i time se štiti od loše električne intalacije, naročito lošeg uzemljenja.

Pametno je nositi obuću sa dobrim gumenim đonom i umjesto metalne mreže na mikrofon staviti plastičnu mrežu: https://images10.newegg.com/ProductImag ... 758934.jpg

Izvinjavam se za pametovanje, ali možda nekoga interesuje.

Oprostite mi za ovaj izlet u američki turbo-folk.
Nisam znao, sjećam se da sam gledao neki koncert Black Crowesa gdje su isto ovako imali tepihe postavljene. Znam
da im je pjevač volio biti bos na sceni pa sam kontao da su ga zbog toga postavili. Naučiš nove stvari svaki dan. :mrgreen:

Da li se ti aktivno baviš muzikom pa znaš ove stvari?

Ne bih se složio da je ovo gore baš američki turbo folk. Man Of Constant Sorrow je tradicionalna američka
folk pjesma, a ovi dečki gore su je samo elektricifirali. Meni više zvuče kao neki hillbilly southern rock sastav.
Ne znam šta bi u američkoj muzici mogao navesti kao paralelu turbo folku. Možda neke od ovih velikih komercijalnih
country zvijezda 90-tih i koje su sa izvornim country zvukom udrobile svašta usput prodavajući milione i milione nosača zvuka.
Likovi kao što su Garth Brooks, Tim McGraw ili Kenny Chesney. Ne znam...možda.
hadzinicasa

#4264 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by hadzinicasa »

@omma - jok ja. vidis da ti to bolje :)
@kliZe - minimalizmu tezimo, pa i ako je na racun onoga sto volimo... al' da stanem ja tu, da me Dale ne bi morao opetj tjesiti kompozicijama :D
@Hakiz - nisam ni ja znala ovo za tepihe. tnx :)
Hakiz

#4265 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Hakiz »

dale cooper wrote:
Nisam znao, sjećam se da sam gledao neki koncert Black Crowesa gdje su isto ovako imali tepihe postavljene. Znam
da im je pjevač volio biti bos na sceni pa sam kontao da su ga zbog toga postavili. Naučiš nove stvari svaki dan. :mrgreen:

Da li se ti aktivno baviš muzikom pa znaš ove stvari?

Ne bih se složio da je ovo gore baš američki turbo folk. Man Of Constant Sorrow je tradicionalna američka
folk pjesma, a ovi dečki gore su je samo elektricifirali. Meni više zvuče kao neki hillbilly southern rock sastav.
Ne znam šta bi u američkoj muzici mogao navesti kao paralelu turbo folku. Možda neke od ovih velikih komercijalnih
country zvijezda 90-tih i koje su sa izvornim country zvukom udrobile svašta usput prodavajući milione i milione nosača zvuka.
Ne aktivno u smislu da sviram javno. Sviram privatno, pa se nauči svašta usput. Kako sam malo istraživao o pojačalima i ostalim tehničkim apektima vezanim za muziku naišao sam i na stvari koje napisah.

Možda je turbo-folk prejak izraz, ali oko 2 ujutro ništa pametnije mi nije palo na pamet.

Ona Brennenstuhlova zaštitna sklopka je odlična i za opštu upotrebu, rad sa alatima (ako se uhvati rukom za metalni dio električnog alata, a loša instyalacija ili pri bušenju ili rezanju se probije izolacija kabla) itd.
dale cooper

#4266 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Hakiz wrote:
Ne aktivno u smislu da sviram javno. Sviram privatno, pa se nauči svašta usput. Kako sam malo istraživao o pojačalima i ostalim tehničkim apektima vezanim za muziku naišao sam i na stvari koje napisah.

Možda je turbo-folk prejak izraz, ali oko 2 ujutro ništa pametnije mi nije palo na pamet.

Kako bi onda ovo nazvali :)

Jako dobro? :D Ovo je čisti bluegrass, još jedna grana tradicionalne američke muzike. Dobar cover skroz.
Hakiz

#4267 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote:@omma - jok ja. vidis da ti to bolje :)
@kliZe - minimalizmu tezimo, pa i ako je na racun onoga sto volimo... al' da stanem ja tu, da me Dale ne bi morao opetj tjesiti kompozicijama :D
@Hakiz - nisam ni ja znala ovo za tepihe. tnx :)
Nema na čemu.

Meni je to super ideja, svaka čast kome je prvom palo na pamet. U isto vrijeme se uradi i dizajn scene i dodatna zaštita. Dvije muhe jednim udarcem.

Samo je problem ako ima kiše ili se nešto prolije pa se tepih natopi tekućinom. Onda ga je bolje skloniti :)
medvjed23

#4268 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by medvjed23 »

dale cooper wrote:
meni je, više zbog stila, poruke i atmosfere nego zbog muzičkih tehnikalija, dio američke rep i pop scene pandan turbo folku.. nisam siguran, al mislim da je tonči huljić rekao: ako na pjesme beyonce ili j.lo. nakačiš domaće tekstove, dobićeš turbo folk il nešto jako slično..
medvjed23

#4269 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by medvjed23 »

Ommadawn wrote:
medvjed23 wrote:ne mislim da su rok, metal i slični pravci - koje, da se razumijemo, volim slušati - dio neke visoke kulture i zato mi ide na ovaj jedan živac što mi je osto prepucavanje na liniji turbo folk - rok.. popularna muzika za široke mase, i jedno i drugo..
Medo, nisam bas mislio tako - i meni isto ide na kurac to prepucavanje pa cesto kad krene ja kazem da mi je Kemal Malovcic omiljeni pjevac i to sasvim ozbiljno. Umalo me jednom ljudi ne nalupase.
Ne trcim ni ja svakome ko ima majicu "Paradise Lost" i kazem "Dje si buraz" ali kad vidim da taj isti se pojavi Jazz ili Blues festival onda znam da imam s covjekom sta pricati.
ma dobro, ja ovo drobim više načelno, nego tebi lično.. :D inače, i ja sam u tim prepucavanjima skloniji zauzeti folkersku stranu i braniti svačije pravo da sluša šta hoće..
Bloo
Globalna šefica

#4270 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Bloo »

S kojim su ono pjesmama ubijali Marsovce u Mars attacks filmu...
dale cooper

#4271 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

medvjed23 wrote:
dale cooper wrote:
meni je, više zbog stila, poruke i atmosfere nego zbog muzičkih tehnikalija, dio američke rep i pop scene pandan turbo folku.. nisam siguran, al mislim da je tonči huljić rekao: ako na pjesme beyonce ili j.lo. nakačiš domaće tekstove, dobićeš turbo folk il nešto jako slično..
Ma ima sranja i banalnosti i u stranoj mainstream pop muzici, bez sumnje. Ali ima i dobrih pjesama, koje su muzički
i posebno produkcijski inovativne.
medvjed23

#4272 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by medvjed23 »

ma produkcija zvuka, spotova i svega je vrhunska, al poruka se često svodi na: moja pozadina je velika, čvrsta i lijepa, vidite ako ne vjerujete :D
dale cooper

#4273 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

medvjed23 wrote:ma produkcija zvuka, spotova i svega je vrhunska, al poruka se često svodi na: moja pozadina je velika, čvrsta i lijepa, vidite ako ne vjerujete :D
:lol: Da, ima mnogo toga. Sex sells i sve to. :D
medvjed23

#4275 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by medvjed23 »

jebli vas (uz oproštenje) mashupi.. navukoh se :skoljka:

Post Reply