geralt wrote:
Napisao forumas Macaglu na temi "Grbavica, Vraca i Kovacici pod okupacijom...", strana 40. Ko misli da je bio moguc masovni ostanak Srba u reintegrisanim podrucjima Sarajeva '96, taj je ili glup ili premlad da se sjeca tog perioda. Nije dovoljno letak odstampati.
Ja mislim da bi bolje prosli da su ostali masovno, nego pojedinacno...
Pojedinacni ostanak u onoj situaciji i momentu, i nakon onakve skoro 4 godine u kojima se desilo preko 11.000 pobijenih po Sarajevu, od cega 1600+ djece, onolikih invalida, unesrecenih, gladi, zedji, straha, unistenog grada, samo je idiot mogao smatrati da ga niko nece ni pipnuti.
Ali, da su ostali masovno, u hiljadama, takva desavanja bi bila puon ocitija, i moralo bi se reagovati. Ako niko drugi, a MZ bi sigurno reagovala prisiljavajuci nase organe vlasti da to zaustave, kao sto su ih prislili na masu drugih stvari.
S druge strane, i sto se mene licno tice - svi koji su otisli iz grada, bez obzira ko su, a koji nisu imali privatno vlastnistvo u nekretninama, ja im nikada ne bih vratio imovinu na kojoj su imali samo prijeratno stanarsko pravo. Pokupili ste se, otisli, pobjegli, i sta se onda imate vracati koji qrac... Pogotovo to ne bih vratio Srbima koji su otisli na onu stranu i pridruzili se agresorskoj i teroristickoj strani.
Dobro se sjecam scene nakon reintegracije Ilidze... Ulaze, tj. pokusavaju uci u krcati CBS 3 trebe (za ovu "dvojicu" genijalaca - to je bio jedan odlican mali kafic u centru, jedan od najposjecenijih krajem '95 i pocetkom '96). Nasminkale se, pospremile i eto njih... Kazu - "cule smo da su ovdje odlicni derneci". A toj sto prica oko vrata visi pravoslavni krst 10x20cm...
Gleda je B..., kaze - "hocemo pustiti ove reintegrisane da udju?", a ona ce, drcno, - "nismo mi reintegrisane, ovo je oduvijek nase". I popi sljagu da je odmah sjela na zemlju