madner wrote:
Dobar fol, no svaka historijski bitna licnost je ujedno i javna licnost i shodno tome predmet svake vrste sprdnje. Tebi mozda De Gaule nista ne znaci, no Francuzima je bio zakletva. I opet nisu ubili redakciju kada su se sprdali sa njegovom smrti.
Nisu ubili redakciju, ali su morali ugasiti list. Isto tako kada su se zezali sa predsjednikovim sinom i u sve umjesali jevreje letio covjek sa posla. Jesi gledao video koji sam postavio i mozda primjetio kakav je odnos prema covjeku, komicaru koji glumi jevreja, a kakav prema muslimanima? Dvostruki arsini. I usporedba sa necijom mamom je bas dobra jer ni lis ne crta muslimane vec njihovog poslanika. Dakle, slicno kao kada bi ti bio javna licnost pa ja nacrtao tvoju mamu da bih nesto porucio tebi. A sve i da je neka zena javna licnost i kada bi je neko nazvao ku... ili pi.... i ova ga tuzila dobila bi na sudu. Znaci da nije dozvoljeno. Nije sloboda da mozes da se.es sta ti je q. cejf. Itekako postoje granice. Nema potrebe da nekoga vrijedjas samo zato sto ti se to moze. Neke karikature su bile samo uvreda i nista vise. To vise nema veze ni sa pokazivanjem Muhammedovog a.s. lika, odnoso zabranom prikazivanja u islamskom svijetu. Neke su bile cista uvreda.
Necu o ubistvima uopste da pricam. Ne znam koji izraz da upotrijebim kako bih pokazao koliko se gnusam takvog cina i takvog nacina reagovanja. Nema opravdanja za tako nesto. Meni je to strano, neobjasnjivo, grozno. Pored svega toga sam i legalista i smatram da se zakoni drzave u kojoj se nalazis moraju postivati, a da se protiv istih mozes boriti dozvoljenim sredstvima (protesti, apelacije, izborni proces, lobiranje......) Samo iznosim svoj stav o ovom drugom dijelu (sloboda govora i njene granice, uvreda, njena svrha i posljedice iste, licemjerje i dupli standardi).
Uvrijedis crnca - rasizam
Uvrijedis jevreja - antisemitizam
Uvrijedis pedera - homofobija
Uvrijedis muslimana - sloboda govora
evo video:
https://www.facebook.com/video.php?v=10205608371909855