Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
harač

#4251 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

apsidejzi wrote:
5 0 5 wrote: Jok. Eto treba s tobom raspravljati o postanku svijeta. :lol:
Pa zar nije onda bolje izaci malo na polje i prosetati umjesto pasivnog citanja tudjih komentara i javljanja s vremena na vrijeme sa par rijeci. Ovo je forum i ovo je forumska ponuda i vas i nas. Kome se ne raspravlja i kome se ne svidjaju ucesnici, moze komotno raditi nesto drugo.

Il bas nema nista drugo da radi nego da cita mudrolije ljudi koje smatra glupima. Ima i za takve naziv u listi psiholoskih poremecaja.
što si ti nešto isfrustriran u posljednje vrijeme. pusti ba kobani, bagdad se nazire :D
sva ta sikiracija nije vrijedna zdravlja
apsidejzi

#4252 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

harač wrote: što si ti nešto isfrustriran u posljednje vrijeme. pusti ba kobani, bagdad se nazire :D
sva ta sikiracija nije vrijedna zdravlja
:lol: :lol: :lol:
apsidejzi

#4253 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

belfy wrote: i sta ti znaci ova recenica uopste: "Znam ja takvih koliko hoces samo sto takvi naprave haos koji mene kao iskrenog vjernika stigne da ocistim."?
Naravno, ja ne znam da li ti konkretno spadas u tu grupu ali iskustvo mi govori da takve osobe u vecini slucajeva pripadaju grlatoj grupi koja daje nepromisljene izjave i cini nepromisljena djela i k'o fol se strogo pridrzava svih religijskih pravila i pritiscu druge ljude da ih se pridrzavaju cime ih jos vise otjeraju od iste. Znam i jednog koji je prvo bio normalan pa postao alkos pa zatim vehabija, pa zatim ekstremni vehabija pa gradio ljudima put na ulici da mu ne mogu proci sa desne strane pa izmisljao nekakva pravila za koja si je umislio da ako ih se pridrzava imace bolju nagradu na ahiretu itd itd itd. I sad postao ateista i meni pametuje kako nema Boga.

Ja sam ga pljunuo od muke, a on je samo jedan u nizu takvih usijanih glava koji su dosli, imali dobrodoslicu, razbacali stvari po kuci i guzicom zalupili vrata. Ne znam... Mozda je ovo previse ekstreman slucaj.

Koliko si ti zapravo bio vjernik ranije? Sta je to sto si cinio a da je bilo vidljivo ljudima oko tebe a sta sad ne cinis jer nisi vjernik?
apsidejzi

#4254 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

prenosnik wrote:da, kaze jedan ajet "vjernici nemaju mogucnost izbora" :D
Drugi ajet kaze da imaju. Aha, eto kontradikcije u Kur'anu.
nasa

#4255 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Towelie wrote:
nasa wrote:
Bujrum majstore wrote:Zašto je potrebna religija?

Eto gotovi izbori, sve bilo i proslo. :D
izbori su zabluda, teska zabluda, kod nas :D
Jesi li to potpala pod uticaj retorike Bilala, zvjezda mozes biti ti, Bosnica? :lol: :lol:
Izbori su zabluda, glasanje je kufr i tako to. :D
:lol: vidis ima i Bilal pametnih.

Nije, nego uzalud trud, mislim da je par ljudi za koje sam kroz godine glasala, a da se nisam razocarala...mi ustvari glasamo za ljude koje ne znamo, a kojima je posao da stvarnu sliku uljepsaju odnosno slazu :D zato bi sve trebalo svesti na dvije stranke A, B i ukrug bar bi para ustedili...a ne bi se uzaluda zamarala.
fatamorgana

#4256 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:@Chagalj, mijesas svinjetinu i teletinu. :lol:
Pa leskovačka mućkalica! :lol:
fatamorgana

#4257 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
Bujrum majstore wrote:Zašto je potrebna religija?

Eto gotovi izbori, sve bilo i proslo. :D
izbori su zabluda, teska zabluda, kod nas :D
I religija je kod nas zabluda, teška zabluda, oprostićeš mi što citiram tvoje mudre riječi ali ni ja sam nebih bolje opisao događaje! :mrgreen:
nasa

#4258 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

ima i toga, tipa bivsi rejs....eeeee on mi je tesko razocarenje :D
fatamorgana

#4259 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:ima i toga, tipa bivsi rejs....eeeee on mi je tesko razocarenje :D
Kodno ime Vezir?
belfy

#4260 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

apsidejzi wrote:
belfy wrote: i sta ti znaci ova recenica uopste: "Znam ja takvih koliko hoces samo sto takvi naprave haos koji mene kao iskrenog vjernika stigne da ocistim."?
Naravno, ja ne znam da li ti konkretno spadas u tu grupu ali iskustvo mi govori da takve osobe u vecini slucajeva pripadaju grlatoj grupi koja daje nepromisljene izjave i cini nepromisljena djela i k'o fol se strogo pridrzava svih religijskih pravila i pritiscu druge ljude da ih se pridrzavaju cime ih jos vise otjeraju od iste. Znam i jednog koji je prvo bio normalan pa postao alkos pa zatim vehabija, pa zatim ekstremni vehabija pa gradio ljudima put na ulici da mu ne mogu proci sa desne strane pa izmisljao nekakva pravila za koja si je umislio da ako ih se pridrzava imace bolju nagradu na ahiretu itd itd itd. I sad postao ateista i meni pametuje kako nema Boga.

Ja sam ga pljunuo od muke, a on je samo jedan u nizu takvih usijanih glava koji su dosli, imali dobrodoslicu, razbacali stvari po kuci i guzicom zalupili vrata. Ne znam... Mozda je ovo previse ekstreman slucaj.

Koliko si ti zapravo bio vjernik ranije? Sta je to sto si cinio a da je bilo vidljivo ljudima oko tebe a sta sad ne cinis jer nisi vjernik?
sada kazes da ne znas da li sam konkretno ono sto si pisao u postu prije... pa dobro, i to je napredak. samo je jako neljudski, a pogotovo nevjerski da ocjenjujes ljude o kojima ne znas nista. ja tvoje postove citam od kada si se pojavio, a ti moje puno manje od toga. to sto ti imas ljudi koji su suncokreti, pa zelis da primjenis isto na ostale se mene nikako ne dotice. to je samo dio tvoje svijesti koju si razvio, pa si sada da generalizujes. nazalost, time samo na kraju postanes chagalj... on isto tako ne zeli da cuje ljude koji vladaju matematikom i nikako, ali nikako ne zeli da pogleda malo dublje gdje grijesi.

da ne bude zaboravljeno, ja sam se oglasio kada si ti stao na njegovu stranu po pitanju numerologije. cinilo mi se da si iznad toga, ali ponekada pogrijesim, kao i svaki covjek.

da ti pojedostavim, niti sam kada bio blizu vehabizma, niti sam ikada ikoga pljunuo. za sebe bih rekao da sam bio uzoriti vjernik koji se drzao pravila i propisa i bio jako dobar ucenik i sportista, uz to i neki prosjecno dobar muzicar na par instrumenata.

sta sam cinio dok sam bio vjernik da je bilo ljudima vidljivo prije nego sam postao nevjernik... pa dosta toga. razlike bi bile: dzuma, bajram, klanje kurbana, nazivanje i odazivanje selamu, zvanje imenom i nadimkom (jer su muslimani u mojoj okolini govorili da nije u redu nekoga zvati mimo imena)... mnogo toga. i koliko sam bio vjernik ranije sam vec pisao, samo sto ti izgleda zaista slabo citas. rekao sam da sam cak pazio da lijevom nogom ulazim u halu, a desnom izlazim, i da desnu carapu/cipelu oblacim prvo, pa onda lijevu. vjerovatno da ti za pola ovoga ne znas ni zasto sam radio. eto takav sam vjernik bio. sve sam to vec pisao, ali zivi bili i citali...

ponovo ti preporucujem da vidis sta sam pisao prije sedam godina, a sta sada. to ti je najbolja hronologija ako te vec ja zanimam. vrlo lako ces otkriti i gdje sam i cim se bavim i sta sam bio i kako sam dosao do ovoga sto sam sada. isto kao da sam pisao dnevnik. samo sto ovaj svako moze citati.

meni je samo zalosno da neko ko zeli da izgleda kao da razmislja prosipa toliko stereotipa i potpada pod iste. to je meni ispod svakog nivoa. ja sam citav jedan ramazan iftario sa poluvehabijama - tacnije ljudima koje su oni okupljali da bi napravili iste od njih. ono sto sam ja u vjeri zivio, dozivio i vidio ti vjerovatno nikada neces. i bolje je tako. samo se onda postavlja pitanje kako ti mozes biti radikalniji od mene po tom pitanju. onda se i odgovor namece sam, a do njega ces valjda nadoci. sretno!

P.S. i nisam ti ovoliki post napisao zato sto te ne postujem, nego upravo suprotno. nadam se da ces i to uspijeti razumjeti nakon citanja...
Edouard

#4261 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

hladan.preminger wrote:
statixx wrote:Najsmjesnije je sto sa Biblijom, kroz numerologiju, rade slicne gluposti, a ona je navodno iskrivljena. :D

Samo cekaj da duduk Eduard dodje pa ces ti vidjeti svog boga. :D
Nešto te svrbi..
Kažu da se primitivni ljudi ne umiju pošteno ni narugati.
prenosnik

#4262 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

apsidejzi wrote:
prenosnik wrote:da, kaze jedan ajet "vjernici nemaju mogucnost izbora" :D
Drugi ajet kaze da imaju. Aha, eto kontradikcije u Kur'anu.
naravno. jedna od brojnih...
prenosnik

#4263 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

fatamorgana wrote:
nasa wrote:ima i toga, tipa bivsi rejs....eeeee on mi je tesko razocarenje :D
Kodno ime Vezir?
e, da je kodno ime bilo sultan, ne bi se bakir radovao :D
apsidejzi

#4264 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

belfy wrote: sada kazes da ne znas da li sam konkretno ono sto si pisao u postu prije... pa dobro, i to je napredak. samo je jako neljudski, a pogotovo nevjerski da ocjenjujes ljude o kojima ne znas nista. ja tvoje postove citam od kada si se pojavio, a ti moje puno manje od toga. to sto ti imas ljudi koji su suncokreti, pa zelis da primjenis isto na ostale se mene nikako ne dotice. to je samo dio tvoje svijesti koju si razvio, pa si sada da generalizujes. nazalost, time samo na kraju postanes chagalj... on isto tako ne zeli da cuje ljude koji vladaju matematikom i nikako, ali nikako ne zeli da pogleda malo dublje gdje grijesi.

da ne bude zaboravljeno, ja sam se oglasio kada si ti stao na njegovu stranu po pitanju numerologije. cinilo mi se da si iznad toga, ali ponekada pogrijesim, kao i svaki covjek.
Ma ja licno nisam ljubitelj numerologije jer se u mnogo slucajeva na silu pokusava nesto dokazati i onda to silovanje devalvira ono sto je stvarno zanimljivo, no isto tako smatram da postoje nevjerovatno zanimljive matematicke konstrukcije koje po mom misljenju nisu mogle slucajno nastati. Neko ih je ciljano tu ubacio, jal Bog, jal Muhammed i ekipa nek svako za sebe protumaci. Ovdje prvenstveno mislim na primjere kao u suri Kehf gdje se spominje prica o momcima koji su se sklonuli u pecinu i tu ostali 309 godina a ta prica je ispricana sa 309 rijeci. Mislim... Il onaj fazon kad saberes redne brojeve sura dobijes 6555 a kad saberes koliko koja sura ima ajeta dobijes 6236. Onda saberes broj ajeta i redni broj sure, podijelis u dvije kategorije (parne i neparne) pa kad saberes parne ispadne 6555 a neparne 6236... Te stvari su malo je reci fascinantne.

No to nekako ode u stranu kad se pokusavaju pronaci neke bizarne stvari. Ja generalno nisam protiv numerologije ali nisam ni za numerologiju napamet.
ponovo ti preporucujem da vidis sta sam pisao prije sedam godina, a sta sada. to ti je najbolja hronologija ako te vec ja zanimam. vrlo lako ces otkriti i gdje sam i cim se bavim i sta sam bio i kako sam dosao do ovoga sto sam sada. isto kao da sam pisao dnevnik. samo sto ovaj svako moze citati.
Otisao sam i procitao dio tvog dnevnika i pronasao veoma zanimljive detalje :evil: :)

Vecinu postova na pocetku svoje forumske karijere si ostavio na politici a posto politika nije oblast koja nas interesuje nju cu preskociti. Prvi post koji se dotice religije vezan je za kritiku tadasnjeg reisa Cerica i to 2008-e. Nista neobicno, reklo bi se. No prvo stvarno izjasnjavanje je bilo na temi "Pitanje ateistima" kada si se izjasnio kao agnostik jer si jos uvijek preispitivao svoje stavove. Imao si i rasprava o numerologiji 2010 tako da ovo nije prvi put da pises o tome. Doduse, tada si kazao da "ti je mrsko da se tim bavis i da na to gledas kao na stetu". No onda sam pronasao OVO i to mi je reklo sve o tome kakav si ti zapravo bio musliman.

Izvinjavam se sto sam te svrstao u kos sa vehabijama jer to nikada nisi bio. Meni kada covjek kaze da je bio "pravi vjernik" i "pravi musliman" nekako mi prva misao poleti ka vehabijama jer oni za sebe tvrde da su pravi. Mozda nisu "pravi" u pravnom smislu ali se svakako trude da stoje iza svojih rijeci. Ti si pak drugi tip "pravih" muslimana. To su ljudi koji znaju sve o vjeri na osnovu svoje intuicije. To su ljudi koji su postigli nevjerovatne nivoe u vjeri:
ono sto sam ja u vjeri zivio, dozivio i vidio ti vjerovatno nikada neces.
.

Upamti jednu stvar kada je islam u pitanju: Kada je Muhammed a.s. obavio oprosni hadzdz tada mu je objavljen ajet koji kaze da je Bog upotpunio i usavrsio Islam i da se nista vise na to ne treba ni dodati ni oduzeti. Od tog dana pa do smrti Muhammeda a.s. je proslo 181 dan. Ipak, u tih 181 dan objavljen je jos jedan set ajeta, posljednjih ajeta. Ako Muhammeda gledamo kao posljednjeg bozijeg poslanika (tako je makar za sebe tvrdio) onda to znaci da je Bog odlucio da se covjecanstvu obrati sa posljednjim savjetom prije nego ga prepusti samog sebi. Probaj ovu varijablu uzeti u razmatranje. Bog salje 124.000 poslanika (kako se prenosi u jednom hadisu) i dolazi posljednji od njih i objavljuje mu se Kur'an i silazi ajet koji kaze: To je to. Nema vise. Sad vam je vjera savrsena. Zatim, u poseljdnjim danima Poslanikovog a.s. zivota... dolazi jos jedan set ajeta. Posljednji boziji savjet ljudima. Kao kada majka savjetuje i upozorava svoje dijete kada hoce da ga pusti u svijet. Sve se nada da ce jos jedan dodatni savjet pomoci djetetu da postupi pravilno...

Znas sta je bio posljednji boziji savjet/upozorenje? Znas li na sta je Bog upozorio nakon sto je usavrsio objavu? Znas li odakle vreba najveca opasnost za covjekovu vjeru kod buducih generacija, jer Bog kao sveznajuci upozorava na ono sto ce doci? Bog upozorava na KAMATU. Pravi vjernik nikada nece podici kamatni kredit jer pravi vjernik ZNA da su Allah i Njegov poslanik objavili RAT ljudima koji dignu kredit, a ti sad meni kazes da si dostigao nivoe u vjeri o kojima ja mogu samo sanjati a sam si napisao da si otplatio dva kredita i da si 2007-e bio u trecem (za sta realno treba nekoliko decenija zivota). Kur'an kojeg ja poznajem mi govori da ce covjek koji tri puta digne kamatni kredit najvjerovatnije skoncati kao nevjernik osim ako mu se Allah ne smiluje i ne uputi ga, a tesko da ce to uraditi jer kada covjek ode u banku i potpise kredit, automatski objavljuje rat Allahu. Kur'an kojeg ja poznajem mi govori da ti nisi ni bio u stanju postici bilo sta dublje kada je pokornost ALlahu u pitanju.

Nemoj me pogresno shvatiti. Ja nisam sada zlurad i ne kritikujem te. Cak sta vise, tuzan sam. Smatram da imas pravo raditi sa svojim zivotom sta zelis i smatram da imas pravo podici kredit isto onako koliko ja imam pravo ne podici ga. Jedino na sta ovdje ukazujem je nelogicnost tvoje tvrdnje da si dostigao unutrasnju spoznaju, jer nisi. Ja samo kazem da to sto si ti konacno zvanicno sam sebe proglasio ateistom, meni predstavlja veci dokaz istinitosti Kur'ana od svih Chagaljevih numeroloskih zanimljivosti. Kur'an je konzistentan. Dignes kredit => nema nura. Nema nura => nema vjere. Nema vjere => ima sujevjerje. Ima sujevjerje => poboznost. Poboznost = tradicija. TI si bio tradicionalni musliman.

Covjek koji vjeruje u Boga, a musliman je, sto puta ce razmisliti i promisliti i klanjace sto istihara prije nego podigne kredit jer svaki musliman zna da je kamata haram. To je nesto sto se haman pa prvo nauci. Taj covjek sigurno nece tri puta pokucati bankaru. Ja mozda nisam imao neka "duboka otkrovenja" kao ti, ali ja svaki dan pogledam svoju platnu listu i vidim prostor za kucu u centru, dva automobila iz fabrike i jos da mi ostane, a onda odem do ogledala i pogledam te vidim covjeka koji nece da ode u banku jer ne zeli da prokocka i ovo malo imana sto mu je dato.

Et tako... ne znam koliko ces me skontati i kako ces me razumjeti. Nije mi zaista namjera da te omalovazavam ako je moj ton bio takav. Tvoj zivot, tvoje pravo. U vjeru nema prisile. Pravi put se jasno razlikuje od krivog puta.
P.S. i nisam ti ovoliki post napisao zato sto te ne postujem, nego upravo suprotno. nadam se da ces i to uspijeti razumjeti nakon citanja...
Hvala.
harač

#4265 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

ja zigmunda i frojdova allahu dželešanuhu

inače, povratak tradiciji islamskog zla:

http://edition.cnn.com/video/data/2.0/v ... y.cnn.html
hladan.preminger

#4266 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hladan.preminger »

Edouard wrote: Nešto te svrbi..
Kažu da se primitivni ljudi ne umiju pošteno ni narugati.

Ne svrbi me nista, a i nisam pedofil kao svećenici pa da me ti počešeš.
S4mpion

#4267 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

harač wrote:ja zigmunda i frojdova allahu dželešanuhu

Koliko ti vjeruješ teroristima :-)
fatamorgana

#4268 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
harač wrote:ja zigmunda i frojdova allahu dželešanuhu

Koliko ti vjeruješ teroristima :-)
Toliko da ne dijeli istu knjigu i religiju sa njima za početak, :wink:
NIN

#4269 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Kad je rijec o apogoletici nema gore... :lol: sad teroristi, sad tumacenje, sad percepcija, islamofobija, sad cionisti, sad ameri, sad picka materina...

...ja jos ne vidjeh muslimana u Bosni da jebe mater tim pavijanima u i oko ISIS-a, ono javno, nikog!

Koji ste vi otpaci od svijeta, za nepovjerovat!
animals

#4270 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

NIN wrote:Kad je rijec o apogoletici nema gore... :lol: sad teroristi, sad tumacenje, sad percepcija, islamofobija, sad cionisti, sad ameri, sad picka materina...

...ja jos ne vidjeh muslimana u Bosni da jebe mater tim pavijanima u i oko ISIS-a, ono javno, nikog!

Cekaj opet Palestine..jebavace m....Izraelcima..
ovi su braca..hrabri i humani..ono, nehotice skinu glavu nekome..
kakvi su da su..istom se Bogu klanjaju..
eto u tom se ogleda sva prljavstina vjernika..
m_l

#4271 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

NIN wrote:Kad je rijec o apogoletici nema gore... :lol: sad teroristi, sad tumacenje, sad percepcija, islamofobija, sad cionisti, sad ameri, sad picka materina...

animals wrote:
Da niste toliko podli vidjeli bi. Konkretno tema na kojoj postate - nijedan vjernik nije branio, niti ce one monstrume, vec ih osudjuju. Ali vama je mrznja popila mozak.
animals

#4272 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

m_l wrote:

animals wrote:
Da niste toliko podli vidjeli bi. Konkretno tema na kojoj postate - nijedan vjernik nije branio, niti ce one monstrume, vec ih bosudjuju. Ali vama je mrznja popila mozak.
Ne znam odkud izvadi ovo da mrzim..
m_l

#4273 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

animals wrote:Ne znam odkud izvadi ovo da mrzim..
Kad neko podlo podvaljuje, naravno da mrzi.
animals wrote:ovi su braca..hrabri i humani..ono, nehotice skinu glavu nekome..
animals

#4274 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

m_l wrote:
animals wrote:Ne znam odkud izvadi ovo da mrzim..
Kad neko podlo podvaljuje, naravno da mrzi.
Ne podvaljujem..kad pukne petarda u Palestini, za dan milion postova..
svi placu..a sad., kad ovi kolju, pise samo par njih..
i to dvojica za, dvojica protiv..gdje su sad silni pravednici..
m_l

#4275 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

Naravno da podvaljujes i tvom bezobrazluku nema kraja... cuj u Palestini pukne petarda.

Treba li jos jednom da te citiram, pisao si o prljavstini vjernika, ne pojedinaca, podvaljujes da ISIS-ovce smatramo hrabrim i humanim...
Locked