belfy wrote:
sada kazes da ne znas da li sam konkretno ono sto si pisao u postu prije... pa dobro, i to je napredak. samo je jako neljudski, a pogotovo nevjerski da ocjenjujes ljude o kojima ne znas nista. ja tvoje postove citam od kada si se pojavio, a ti moje puno manje od toga. to sto ti imas ljudi koji su suncokreti, pa zelis da primjenis isto na ostale se mene nikako ne dotice. to je samo dio tvoje svijesti koju si razvio, pa si sada da generalizujes. nazalost, time samo na kraju postanes chagalj... on isto tako ne zeli da cuje ljude koji vladaju matematikom i nikako, ali nikako ne zeli da pogleda malo dublje gdje grijesi.
da ne bude zaboravljeno, ja sam se oglasio kada si ti stao na njegovu stranu po pitanju numerologije. cinilo mi se da si iznad toga, ali ponekada pogrijesim, kao i svaki covjek.
Ma ja licno nisam ljubitelj numerologije jer se u mnogo slucajeva na silu pokusava nesto dokazati i onda to silovanje devalvira ono sto je stvarno zanimljivo, no isto tako smatram da postoje nevjerovatno zanimljive matematicke konstrukcije koje po mom misljenju nisu mogle slucajno nastati. Neko ih je ciljano tu ubacio, jal Bog, jal Muhammed i ekipa nek svako za sebe protumaci. Ovdje prvenstveno mislim na primjere kao u suri Kehf gdje se spominje prica o momcima koji su se sklonuli u pecinu i tu ostali 309 godina a ta prica je ispricana sa 309 rijeci. Mislim... Il onaj fazon kad saberes redne brojeve sura dobijes 6555 a kad saberes koliko koja sura ima ajeta dobijes 6236. Onda saberes broj ajeta i redni broj sure, podijelis u dvije kategorije (parne i neparne) pa kad saberes parne ispadne 6555 a neparne 6236... Te stvari su malo je reci fascinantne.
No to nekako ode u stranu kad se pokusavaju pronaci neke bizarne stvari. Ja generalno nisam protiv numerologije ali nisam ni za numerologiju napamet.
ponovo ti preporucujem da vidis sta sam pisao prije sedam godina, a sta sada. to ti je najbolja hronologija ako te vec ja zanimam. vrlo lako ces otkriti i gdje sam i cim se bavim i sta sam bio i kako sam dosao do ovoga sto sam sada. isto kao da sam pisao dnevnik. samo sto ovaj svako moze citati.
Otisao sam i procitao dio tvog dnevnika i pronasao veoma zanimljive detalje
Vecinu postova na pocetku svoje forumske karijere si ostavio na politici a posto politika nije oblast koja nas interesuje nju cu preskociti. Prvi post koji se dotice religije vezan je za kritiku tadasnjeg reisa Cerica i to 2008-e. Nista neobicno, reklo bi se. No prvo stvarno izjasnjavanje je bilo na temi "Pitanje ateistima" kada si se izjasnio kao agnostik jer si jos uvijek preispitivao svoje stavove. Imao si i rasprava o numerologiji 2010 tako da ovo nije prvi put da pises o tome. Doduse, tada si kazao da "ti je mrsko da se tim bavis i da na to gledas kao na stetu". No onda sam pronasao
OVO i to mi je reklo sve o tome kakav si ti zapravo bio musliman.
Izvinjavam se sto sam te svrstao u kos sa vehabijama jer to nikada nisi bio. Meni kada covjek kaze da je bio "pravi vjernik" i "pravi musliman" nekako mi prva misao poleti ka vehabijama jer oni za sebe tvrde da su pravi. Mozda nisu "pravi" u pravnom smislu ali se svakako trude da stoje iza svojih rijeci. Ti si pak drugi tip "pravih" muslimana. To su ljudi koji znaju sve o vjeri na osnovu svoje intuicije. To su ljudi koji su postigli nevjerovatne nivoe u vjeri:
ono sto sam ja u vjeri zivio, dozivio i vidio ti vjerovatno nikada neces.
.
Upamti jednu stvar kada je islam u pitanju: Kada je Muhammed a.s. obavio oprosni hadzdz tada mu je objavljen ajet koji kaze da je Bog upotpunio i usavrsio Islam i da se nista vise na to ne treba ni dodati ni oduzeti. Od tog dana pa do smrti Muhammeda a.s. je proslo 181 dan. Ipak, u tih 181 dan objavljen je jos jedan set ajeta, posljednjih ajeta. Ako Muhammeda gledamo kao posljednjeg bozijeg poslanika (tako je makar za sebe tvrdio) onda to znaci da je Bog odlucio da se covjecanstvu obrati sa posljednjim savjetom prije nego ga prepusti samog sebi. Probaj ovu varijablu uzeti u razmatranje. Bog salje 124.000 poslanika (kako se prenosi u jednom hadisu) i dolazi posljednji od njih i objavljuje mu se Kur'an i silazi ajet koji kaze: To je to. Nema vise. Sad vam je vjera savrsena. Zatim, u poseljdnjim danima Poslanikovog a.s. zivota... dolazi jos jedan set ajeta. Posljednji boziji savjet ljudima. Kao kada majka savjetuje i upozorava svoje dijete kada hoce da ga pusti u svijet. Sve se nada da ce jos jedan dodatni savjet pomoci djetetu da postupi pravilno...
Znas sta je bio posljednji boziji savjet/upozorenje? Znas li na sta je Bog upozorio nakon sto je usavrsio objavu? Znas li odakle vreba najveca opasnost za covjekovu vjeru kod buducih generacija, jer Bog kao sveznajuci upozorava na ono sto ce doci? Bog upozorava na KAMATU. Pravi vjernik nikada nece podici kamatni kredit jer pravi vjernik ZNA da su Allah i Njegov poslanik objavili RAT ljudima koji dignu kredit, a ti sad meni kazes da si dostigao nivoe u vjeri o kojima ja mogu samo sanjati a sam si napisao da si otplatio dva kredita i da si 2007-e bio u trecem (za sta realno treba nekoliko decenija zivota). Kur'an kojeg ja poznajem mi govori da ce covjek koji tri puta digne kamatni kredit najvjerovatnije skoncati kao nevjernik osim ako mu se Allah ne smiluje i ne uputi ga, a tesko da ce to uraditi jer kada covjek ode u banku i potpise kredit, automatski objavljuje rat Allahu. Kur'an kojeg ja poznajem mi govori da ti nisi ni bio u stanju postici bilo sta dublje kada je pokornost ALlahu u pitanju.
Nemoj me pogresno shvatiti. Ja nisam sada zlurad i ne kritikujem te. Cak sta vise, tuzan sam. Smatram da imas pravo raditi sa svojim zivotom sta zelis i smatram da imas pravo podici kredit isto onako koliko ja imam pravo ne podici ga. Jedino na sta ovdje ukazujem je nelogicnost tvoje tvrdnje da si dostigao unutrasnju spoznaju, jer nisi. Ja samo kazem da to sto si ti konacno zvanicno sam sebe proglasio ateistom, meni predstavlja veci dokaz istinitosti Kur'ana od svih Chagaljevih numeroloskih zanimljivosti. Kur'an je konzistentan. Dignes kredit => nema nura. Nema nura => nema vjere. Nema vjere => ima sujevjerje. Ima sujevjerje => poboznost. Poboznost = tradicija. TI si bio tradicionalni musliman.
Covjek koji vjeruje u Boga, a musliman je, sto puta ce razmisliti i promisliti i klanjace sto istihara prije nego podigne kredit jer svaki musliman zna da je kamata haram. To je nesto sto se haman pa prvo nauci. Taj covjek sigurno nece tri puta pokucati bankaru. Ja mozda nisam imao neka "duboka otkrovenja" kao ti, ali ja svaki dan pogledam svoju platnu listu i vidim prostor za kucu u centru, dva automobila iz fabrike i jos da mi ostane, a onda odem do ogledala i pogledam te vidim covjeka koji nece da ode u banku jer ne zeli da prokocka i ovo malo imana sto mu je dato.
Et tako... ne znam koliko ces me skontati i kako ces me razumjeti. Nije mi zaista namjera da te omalovazavam ako je moj ton bio takav. Tvoj zivot, tvoje pravo. U vjeru nema prisile. Pravi put se jasno razlikuje od krivog puta.
P.S. i nisam ti ovoliki post napisao zato sto te ne postujem, nego upravo suprotno. nadam se da ces i to uspijeti razumjeti nakon citanja...
Hvala.