Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
hAZNADAR

#4251 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by hAZNADAR »

Janjicar wrote:
Kompanija Centrotrans spremna je osigurati autobus za sve koji žele pomoći poplavljenim područjima. Potrebno je samo organizovati se u grupu.
To ne pali vodu kod nas, nece Sarajlija da makne iz Sarajeva da nekom pomogne ;)

U Beogradu 5 000 ljudi ide za Sabac a kod nas nema ni 100 ljudi ;)
Nije sad vrijeme za takve zajedljive komentare i takve negativnosti jer svako danas pomaze koliko moze i radije gledaj na pozitivne primjere kojih je mnogo - pa cak i u Sarajevu.
Nije sad vrijeme za uobicajene prozivke drzave, sarajlija, dijasporaca, sandzi, budzetlija,... kako CZ ne radi nista, kako drzavu briga jer nece da pomogne i sl. - isuvise je pozitivnih primjera solidarnosti i pomoci da bi se trazila dlaka u jajetu za nesto negativno. OK?
O'zone
Globalni moderator

#4252 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

CIVILNA ZAŠTITA
Solak: Poplave jenjavaju, sada se borimo sa klizištima
17 May 14 - 10:25:02

Vodostaji rijeka su u opadanju, poplave jenjavaju, ali sada imamo problema sa klizištima, potvrdio je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrun Solak.
Prema njegovim saznanjima ali i informacijama koje sa terena dolaze iz časa u čas, trenutno je najkritičnije u Posovani i Zeničko-dobojskom kantonu.

Klizišta se otvaraju na mnogim mjestima, ruše kuće i druge objekte, cesta je isprekidana ili zatrpana u mnogim mjestima čime je komunikacija između pojedinih gradova usporena ili skroz prekinuta. Veliki broj mjesta u BiH je ostao bez struje.

Pripadnici civilne zaštite, vatrogasne jedinice i mnogi spasioci na terenu trenutno su usmjereni samo na evakuaciju ljudi.

- Kasno je da bilo šta drugo radimo osim da iz područja koja su ugrožena klizištima sada evakuiramo ljude – rekao je Solak za NAP. On kaže da građani i bh. privrednici daju veliki doprinos u evakuiranju i zbrinjavanju unesrećenih ljudi. Sam Solak do Maglaja se probijao vozilima koja je ustupila građevinska firma "Euroasfalt" iz Sarajeva.

Promukao, iscrpljen, kao i ostatak ekipe Civilne zaštite koji se već četvrti dan danonoćno bore sa vodenim stihijama u više bh. goradova, kaže da su umorni, ali zadovoljni sa poslom koji su obavili ali i sa načinom kako se nose sa trenutnim problemima.

Solak je jutros u šest sati napustio Maglaj, poplavama najugroženijih grad u BiH, trenutno se nalati u Visokom a već u 12 sati zaputit će se u Tuzlu
jahhjer

#4253 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jahhjer »

_mufljuz_ wrote:uz duboko postovanje ali nama ce trebat 1000 puta vise od tih 25000$....

sta je mostova otislo, sta je kuca otislo -to je poezija.....

najmanje 400-500 miliona maraka stete a valja ljude smjestit...

dakle po stanovniku treba izdvojit 150-200 maraka svakom iz usta.... u prosjeku... :roll:
Za poplave i katastrofe se vec izdvaja iz plate, nece narod sve direktno iz dzepa platiti pa ako to dopustimo onda smo bas u qrcu
MissGump

#4254 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

DaffyDuck wrote:
Janjicar wrote:
Kompanija Centrotrans spremna je osigurati autobus za sve koji žele pomoći poplavljenim područjima. Potrebno je samo organizovati se u grupu.
To ne pali vodu kod nas, nece Sarajlija da makne iz Sarajeva da nekom pomogne ;)

KAKO TE NIJE SRAMOTA ?????
Ko je dopremio i isao spasavati ovoliko dana??? Znas li ti koliko je ljudi jucer zvalo i trazilo nacina da ide pomoci?? Bolje ti je pljuj po stabovima CZ koji prebacuju odgovornost jedni na druge i pojma nemaju kako da te upute gdje i kako da ides!
šta je ko dopremio ovih dana? na ovoliki grad, opet je to premalo... uz dužno poštovanje, sjedim ja sinoć s familijom od momka, Sarajlije, i kažem ja njima hajmo sutra u Zenicu pa ćemo vidjeti dokle ćemo i kako ćemo... svi redom me gledaju ko budalu i kaže jedan od njih; kupio sam kesu, dosta od mene, ne bi ni oni meni došli pomagati... do Otesa neće da potegnu da pomognu

Dok su se ove moje "došle" u Sarajevo već organizirali i jutros u osam krenuli da vide gdje će i kome pomagati... toliko o Sarajlijama i njihovom efektnom pomaganju...
još nešto: pitaj na FF tko je najviše dolazio i ostavljao pakete hrane, vode i odjeće dok sarajevska "gospoda" ode uzme dvije paštete i kaže evo i ja sam pomog'o
zeleni xy

#4255 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by zeleni xy »

dog_killer wrote:U Doboju pronađeno 6 mrtvih
To su jučer javili i momci iz Bihaća koji su tamo već treći dan a sinoć kasno je momak iz BL na njihovom forumu isto napisao da ima puno poginulih ali da se o tome ćuti da se ne stvara panika ili ....

http://abc.ba/novost/20697/biscani-u-do ... o-50-osoba

Radna akcija je krenula već oko pet sati ujutro, gdje je prethodno uslijedila organizacija sa tačno zadanim punktovima i rutama gdje se izvode spašavanja.

Jutros se desio još jedan krizni sastanak, na kome su bili prisutni Predsjednik RS-a kao i ministri, koji su im se u prvom redu obratili sa riječima zahvale.

Naši članovi su bili smješteni zajedno sa policijom, vatrogascima i evakuiranim civilima u jednoj kasarnoj, gdje su i noćili.

Čamce i svu ostalu potrebnu opremu su već odavo pripremili i od ranih jutarnjih sati rade prema uputama Civilne zaštite.

„Do sada smo izvukli preko 30 osoba, djeca i starije osobe su prioritet, ima i nekoliko smrtnih slučajeva. Sve radimo uz koordinaciju policije i civilne zaštite. Čamci mnogih spasilačkih sužbi su probijeni, naši su za sada u dobrom stanju, radimo u veoma teškim uvjetima...“, javlja Almir Budimlić za ABC.
StupskaBitanga

#4256 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Bravo za RTRS
Janjicar

#4257 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

@duffyduck da tebi odgovorim posto samo ti izgleda imas kulturu dijaloga.

Pogresno je uzimati za primjer ono sto tebi godi. Uzimas primjer 500 ljudi koji su se rasuli po BiH da pomognu, a ne uzimas primjer sinosnje Skenderije ?

da li ti mislis ako je juce bilo 500 ljudi rasuto po BiH da pomogne dovoljno iz jednog Sarajeva?
soccerfan88

#4258 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by soccerfan88 »

_mufljuz_ wrote:uz duboko postovanje ali nama ce trebat 1000 puta vise od tih 25000$....

sta je mostova otislo, sta je kuca otislo -to je poezija.....

najmanje 400-500 miliona maraka stete a valja ljude smjestit...

dakle po stanovniku treba izdvojit 150-200 maraka svakom iz usta.... u prosjeku... :roll:
Znam ovo je za pocetak. I iduce sedmice se nastavlja i svake sedmice ce raja uplaticavati. Racuni se nece zatvarati. Meni je eto naprimjer sedmicna plata i od svake cu odvajati odredenu sumu sve dok racuni postoje na koje se moze uplatiti. Trebace jako puno novca svjesni smo mi toga. :)
DaffyDuck

#4259 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by DaffyDuck »

Janjicar wrote:
DaffyDuck wrote:
Janjicar wrote:[quoteKompanija Centrotrans spremna je osigurati autobus za sve koji žele pomoći poplavljenim područjima. Potrebno je samo organizovati se u grupu.

KAKO TE NIJE SRAMOTA ?????
Ko je dopremio i isao spasavati ovoliko dana??? Znas li ti koliko je ljudi jucer zvalo i trazilo nacina da ide pomoci?? Bolje ti je pljuj po stabovima CZ koji prebacuju odgovornost jedni na druge i pojma nemaju kako da te upute gdje i kako da ides!
Vidio sam u Skenderiji sinoc...[/quote]
Na ZMBT vjeruj mi, ne idu sarajlije. Uostalom, ja vjerujem da je cijela Vogosca bila dole sinoc.
trambusek88

#4260 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by trambusek88 »

titinho wrote:

Gledajuci Vucica za mene su nasi politicari i vlast smijesna, zalosno je ali Srbija izgleda mnogo mnogo uredjenije. Svaki ministar zna svoj nivo odgovornosti, svoje institucije i u kakvom su stanju.

Ocigledno da Vucic ima kataklizmicne informacije za Sabac pa je toliku paznju posvetio ovom gradu, inace kisa iz Hrvatske i plus ove vode iz Bosne ne mislim da ce nanijeti stetu jer su se organizovali i vec u Sabcu ima nasip od 2.5-3 metra. Imali su vrmeena i to su iskoristili mislim na najbolji moguci nacin. Ali ako je vec Sabac u opasnosti, Obrenovac koji je iza Sabca je pod vodom, sta se moze desiti sa Beogradom i da li postoji opasnost i za taj grad ?

Vucic je ovo odradio majstorski, da su sutra izbori dobio bi 102% glasova.

Strani mediji ne obajvestavaju o ovim poplavama ali strane zemlje daju vecu pomoc Srbiji nego Bosni sto je malo cudno i ponizavajuce. Hvala Hrvatskoj i donekle Sloveniji. Turska "braca" kao i u ratu haha
U čemu je problem? Nakon što su Hrvatska i Slovenija pomogle naši su rekli "hvala, ne treba više", a što se tiče Turske, njih je svakako pogodila još veća tragedija s onim rudnikom.
jahhjer

#4261 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jahhjer »

BadCopy wrote:Jebo ti vise svaki musliman na svijetu mater po 38 puta sedmicno

Od zla oca od gore matere
Ignorisi ga vidis da pizdi kad ga ignorisu
eluna

#4262 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

http://www.infobrcko.com/vijesti-iz-br% ... .html[url][/url]

''Šamac je poplavljen i okolica. Sva voda koja je prošla sliv Bosne dolazi ovdje kod nas i možete zamisliti kakva je situacija, ali se borimo. Sva ta voda je ušla u Savu i uz vodu iz Hrvatske ide prema Orašju. Prema posljednjim informacijama, najviši val je prošao Orašje i ide prema Brčkom'', kaže Oršolić.

a onda bijeljina :( :( :(
triton

#4263 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by triton »

Preporuke za stanovništvo Zavoda za javno zdravstvo FBiH
http://www.kucztk.com.ba/novosti/preporuke_zjzfbih.pdf
jahhjer

#4264 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jahhjer »

eluna wrote:http://www.infobrcko.com/vijesti-iz-br% ... .html[url][/url]

''Šamac je poplavljen i okolica. Sva voda koja je prošla sliv Bosne dolazi ovdje kod nas i možete zamisliti kakva je situacija, ali se borimo. Sva ta voda je ušla u Savu i uz vodu iz Hrvatske ide prema Orašju. Prema posljednjim informacijama, najviši val je prošao Orašje i ide prema Brčkom'', kaže Oršolić.

a onda bijeljina :( :( :(
Ta vijest je od jucer... I ne ide voda tako sporo, ti valovi su vec prosli
O'zone
Globalni moderator

#4265 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Ovo je dio Topčić polja...a ovakve se slike mogu vidjeti u svim selima s lijeve strane Bosne oko Nemile, i Željeznog polja.Opšta katastrofa u 24 sata!
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Izvinite na ovoliko slika ali za ljude koji ne zanju kakvo je stanje na terenu i koliko je potreban pomoć ovo je jedini način da im se dočara i da se pokrenemo.
Alfons Kauders

#4266 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

eluna wrote:
ne kontaš - oni nemaju federaciju ili rs iza leđa .......... oni su SAMI .....to je nevolja činjenice da su distrikt - lokalni mediji rade, ali niko neće dalje ništa da prenosi
otkad je bijeljina distrikt?
kakavdanakneiskustvu

#4267 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

zna li ko može li autom do nemile,je li očišćen m-17?
ibizza

#4268 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ibizza »

Janjicar wrote:@duffyduck da tebi odgovorim posto samo ti izgleda imas kulturu dijaloga.

Pogresno je uzimati za primjer ono sto tebi godi. Uzimas primjer 500 ljudi koji su se rasuli po BiH da pomognu, a ne uzimas primjer sinosnje Skenderije ?

da li ti mislis ako je juce bilo 500 ljudi rasuto po BiH da pomogne dovoljno iz jednog Sarajeva?
Kakav primjer Skenderije? Znas li ti da je ZMBT sinoc dozivio fijasko. Skenderija je bila prazna, tacnije tribine. (Maximalno da je bilo 2000 ljudi). Drugo, ZMBT prate iskljucivo djeca.
VjecitiStudent

#4269 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

nebojeplavo wrote:Molim vas, surpugov kolega zove iz Maglaja,treba im hrane, vode i odjece, nece niko da im da od nadleznih. Jel postoji neko kome se mozemo obratiti ili neki nacin da im se nesto dostavi?
Neka jave koliko ih ima, gdje su tačno, pa ćemo nekako koordinirati.
Mutivoda

#4270 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

MissGump wrote:
šta je ko dopremio ovih dana? na ovoliki grad, opet je to premalo... uz dužno poštovanje, sjedim ja sinoć s familijom od momka, Sarajlije, i kažem ja njima hajmo sutra u Zenicu pa ćemo vidjeti dokle ćemo i kako ćemo... svi redom me gledaju ko budalu i kaže jedan od njih; kupio sam kesu, dosta od mene, ne bi ni oni meni došli pomagati... do Otesa neće da potegnu da pomognu

Dok su se ove moje "došle" u Sarajevo već organizirali i jutros u osam krenuli da vide gdje će i kome pomagati... toliko o Sarajlijama i njihovom efektnom pomaganju...
još nešto: pitaj na FF tko je najviše dolazio i ostavljao pakete hrane, vode i odjeće dok sarajevska "gospoda" ode uzme dvije paštete i kaže evo i ja sam pomog'o

Uz dužno poštovanje, ne seri! To što je on Sarajlija, veze nema s tim što nije htio pomoći. I taj primjer nije razlog da prozivaš sve Sarajlije. Niđe veze, ali eto, samo nek' se valjaju neke gluposti.

Nije ni vrijeme ni mjesto za ovakve prozivke, ne znam kako nekog' nije stid u ovakvim situacijama pisati ovako nešto.
Droog

#4271 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Droog »

Sta je sa zenom i djecom onog bivseg fudbalera sarajeva?
Jesu li ih uspjeli spasiti?
Mračajski proto

#4272 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mračajski proto »

Jesu.
eluna

#4273 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Alfons Kauders wrote:
eluna wrote:
ne kontaš - oni nemaju federaciju ili rs iza leđa .......... oni su SAMI .....to je nevolja činjenice da su distrikt - lokalni mediji rade, ali niko neće dalje ništa da prenosi
otkad je bijeljina distrikt?
priča je bila o brčkom ......a nakon brčkog slijedi bijeljina, pa dalje sve prema rači, i dunavu .......gadno će biti i na ušću u beogradu
Klavikula

#4274 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Klavikula »

nasip na Savi stabilan :thumbup:

RTRS
escobar__

#4275 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by escobar__ »

Jeste li se to papci već počeli raspravljat i dijelit na torove (Sarajlije vs. non-Sarajlije, Tuzlaci vs. Podrinje i slične idiotarije) u ovoj frci?

Hebo te država gdje ja živim...
Post Reply