AleksoMKD wrote:Smrcak15 wrote:
ko to kaze da voli, nevoli svakoga, njegova ljubav se treba zasluziti,
nije te stvorio da goris nego te stvorio da ti dadne milost ali ako je ti neces jer ti hoces oni putem koji se ide u pakao.
Nemoguce je zasluziti njegovu ljubav, on je pre Big Banga znao koga ce voleti a koga mrzeti. Pre Big Banga je resio da ce tebe voleti a mene ce na rostilj.
Jos pre nego je stvorio nase duse i pitao nas dali zelimo da se testiramo znajuci da zelimo (iako nam je obrisao secanje na pristanak, very convenient) on je znao ko ce od nas sta odabrati jer pobogu on nas je tako programirao.
Gde je tu slobodna volja?
Dali se nekada bog iznenadi? Dali se predomisli?
Dali ne odgovara molitvama nekog nevinog vernika koji nista lose nije ucinio dok jadnik gleda kako mu recimo Vikinzi kolju familiju i odose decu u roblje?
Ili je to u redu jer a) verovatno ce ionako jadnik biti ujedinjen sa familijom u raju i pod b) vikinzi ce u pakao, osim ako nikada nisu culi objavu a verovatno nisu jer su Odina mu Vikinzi.
Dali je moguce da neko od njegove dece u Vikinskom zarobljenistvu prokune boga, postane zao i prikljuci se Vikinzima pa kada pogine ode u pakao?
Dali je moguce da se jedan Viking pokaje posle silovanja i kljanja pa od drugog kidnapiranog deteta upozna boga te se pokaje i postane uzorni vernik?
Dali je moguce da iskreno pokajani Viking ode u raj i sretne coveka ciju je zenu i cerku silovao? Cak i da sretne ljude koje je poklao i silovao?
Ako je istina ovo sto ti pises, ona je ovo boldani moguce
Smrcak15 wrote:
sotona je Bozji instrument za testiranje ljudi.
Znaci ne treba mrzeti sotonu? Nije lik nista kriv.
Smrcak15 wrote:
da nema Boga nebi postojalo nista
Ali ni zlo.
On je pre big benga znao za svo zlo, sve ratove, silovanja, genocide, mucenja, sakacenja, bolesti, poplave.
I ipak je resio da stisne dugme za start.
Znaci sve to je bilo po njegovom planu.
Nemoguce je zasluziti njegovu ljubav, on je pre Big Banga znao koga ce voleti a koga mrzeti. Pre Big Banga je resio da ce tebe voleti a mene ce na rostilj.
ne ne ne, on je znao a ne da je rijesio to, da Tebe natjerao na nevjerstvo, u tome lezi cijeli problem tvog shvatanja
ti mislis ako On zna i vidi buducnost, da je automatski Tebe natjerao u nevjerstvo, niposto.
Jos pre nego je stvorio nase duse i pitao nas dali zelimo da se testiramo znajuci da zelimo (iako nam je obrisao secanje na pristanak, very convenient) on je znao ko ce od nas sta odabrati jer pobogu on nas je tako programirao.
Gde je tu slobodna volja?
eh Ovako
daj da se preabacimo hipoteticki na njegovo mjesto, da gledamo stvari iz tog ugla kako bi bolje razumjeli
Ja i ti dogovorimo se da stvorimo bice sa slobodnom voljom, koje ce raditi sta hoce, kako hoces, kad i gdje hoce. Ali mo ja i ti sveznajuci, i vidimo u buducnost znamo jasno ko ce posrnuti a ko uspjeti.
Koliko vidim Problem ovdje je sto ti tesko mozes da prihvatis da iako je Bog znao recimo da ja ili ti idemo u dzehennem, jer cemo posrnuti ipak nas je stvorio, razumijem tvoj problem.
MI u sve Bozanske detalje zasto i kako nemozemo u potpunosti prodirijeti da razumijemo, jer bi to blo citanje misli BOga sta je radio i kako je radio, nemoguce za nas sve znati
To je poput djeteta koje vidi kako roditelj otkine check papir, napise nesto, stavi to u kuvertu stavi markicu i posalje to.
Dijete pita sto si to uradio Tata, tata odgovori, da bi mogli voziti auto.
Kako ce malo dijete povezati taj komad papira sa voznjom auta, nemoze nikako?? jer dijete nezna sve detalje, da se to auto kupilo na kredit od banke, pa sad otac salje cekove/uplatnice koje placa u ratama toj banci da banka nebi uzela auta od njega ako nebi uplacivao.
Znaci dijete nemoze povezati pisanje po papiru u stavljanje u kuvertu to sa voznjom auta, nesshvatljivo je to malom djetetu od 3 ili 4 godine.
Tako isto i mi ljudi nemozemo dokuciti sve detalje zasto i kako, zbog cega, ali mozemo se poigrati hipoteticki tim pitanjima da bi dosli do nekakvog zadovljavajuceg odgovora,
Ali sta recimo Ovako, ja i ti znamo da ce neka bica posrnuti i zaglaviti u dzehennem, ali mi stvorimo bice i kazemo dusi tog bica, pojasnimo situaciju, odlucili smo da stvorimo bica na zmelji i da budu podlozni testu, pa ako prodju imaju sansnu za vjecni zivot, koje je skupocjena roba, i to se zasluzuje svojim radom a ako se padne na testu, ide se u kaznu pakla.
Ja i ti stvorimo dusu da ima slobodnu volju, da moze da bira, i do duse je kojim ce putem da idem a mi mozemo da asistiramo na tom putu da dodje do vjecnog zivota ili da ometamo da dodje Raja zavisno PAZI OVO
ZAVISNO od slobodne volje te duse , sta ce dusa da bira, kako ce se ponasati prema tome, dali oholo i bezobrazno ili ponizno sa postovanjem, gdje nece izazivati nasu srdzbu u toku testa pa da moramo da ometamo dok god je u stanju oholosti duse i kofrcenja nekakvog.
Pa dusa pristane na test (iako mi znamo da ce posrnuti) ali je mi nismo natjerali na taj posrtaj, jer je to produkt te duse koja ja izabrala svojom slobodnom voljom taj put, Jer ako dusa kaz samoj sebi, meni gode strasti i nevjerovanje i zelim tim putem da idem, nece meni niko solit pamet sta i kako trebam, znam ja najbolje sta je dobro za mene. u ovom slucaju mi nismo natjerali tu dusu da onda Ovako reaguje, jer sama je sa svojom slobodnom voljom izabrala taj put.
Mozda kontas, pa sto smo stvarali ako smo znal ida ce posrnuti, jer znamo da ide u dzehennem ali opet stvaramo. Pa nemoze nas sputavati dusa za slobodnom voljom da ne stvaramo jer samo zato sto odbira put pakla prije puta raja.
nemozemo sad ja i ti ako smo svemocni, da nas sputava dusa koja ima slobodnu volju jer ce posrnuti, kao eto da postedimo onda da nestvaramo bezveze.
mi smo dali sve uvjete, dali razum, slobodnu volju, poslali poslanike, objave itd znaci ispostovali smo te proceudre sto zahtjevaju pravednost a do ljudi je kako ce na sve to reagovati sa svojom slobodnom voljom.
Ako smo ja i ti milostivi, zelimo da stvorimo due sa mahana koji ce grijesiti, znaci mora postojati dobro i zlo, ali kad se uradi kakvo zlo, ostavili smo mogucnost pokajanja, gdje cemo sigurno oprostiti, samo trazite od nas oprost bit ce vam oprosteno. Ali dusa koja odabere put zla, put nevjerovanja, ta dusa je automatski postala instrument sa ojim se iskusava drugi ljudi ako vjernici tako i nevjernici, znaci jedni sa durgima se iskusavamo. Da nema onih koji ce pozivati na nemoral, ispjanja alkhola, kockanje, i mnogo toga jos taj test bi bio manji i slabiji, a Ovako sto je test jaci i izazovniji nagrade su vece ako se odupre svemu tome. kad ukroti se dusa da radi po razumu, a ne po prohtjevima.
Da sumiramo:
Nemozemo dozvoliti da nas nase stvorenje ogranicava u stvaranju samo zato sto sa svojom slobodnom voljom odabere put propasti, mi smo svoju pravdenu porecudu ispostovalo, ponudili uvjete i za dobro i za lose, i za nagradu i za kaznu, pojasni li upocetku kako ce test ici pa bujrum ko hoce da udje u test.
Kako god da bilo, mi u piotpunosti nemozemo razumjeti sve poteze BOga kao sto nemoze dijete od 3 ili 4 godine razumjeti poteze roditelja, i samo zato sto smo ograniceni u razumijevanju BOzanskih stvari nije dokaz da Bog nije mudar u onome sto radi i da Bog ne postoji.
Sta mislis kad dodjes na onaj svijet, recimo sve nam u detalje pokaze kako je to islo, i mi tek tad shvatimo ahaaaaa, znaci tako je sve islo. Isto kao kad dijete poraste pa mu se objasni, sinko, mi smo podigli pare od banke, kredit se to zove da bi mogli kupiti auto, pa smo placali cekove/fakture da bi se mogli vozati tamo vamo gdje nam je volja. tad do odraslo dijete shvati poveznicu pisanja po papiru i slanja pisma sa vozanjem auta.