Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#4251 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: da ti olaksa zivot, a to je odmah milost.
Zene olaksavaju zivot? Jel' ti imas zenu, crni Smrle :lol: :lol: :lol:
ako ja vidim da nesto radis, pa ti dadnem nesto iz svoje dobre volje da ti olaksam tvoj rad, jeli ovo cin milosti prema tebi.
zamisli se ti kopas po njivi cijeli dan, a ja dodjem i dadnem ti traktor pa da sa njim kopas , jeli ovo cin milosti od mene ili nije?
Dakle, bog nam je dao kompjutere, traktore, itd.?
Znas li ti za sta sluzi kompjuter? Za rjesavanje problema koje ne bismo ni imali da nema kompjutera :lol:
škola, matematika,
da ti olaksa zivot, a to je milost
:D
Sto nam ne dade matematiku, traktore. kompjutere itd. prije 5000 godina?

Sto mu je trebalo 8 milijardi godina da stvori Zemlju, a onda jos oko 4,5 da stvori nas, ljude, kad je za njega to sve shaha. Kaze "budi", i - to bude :D

Ah, pardon... Izvinjavam se na lapsusu. Po vama, vjernicima, mi postojimo tek nekih 5-6.000 godina, jel' tako? :D
AleksoMKD

#4252 Re: Ateizam

Post by AleksoMKD »

Smrcak15 wrote: ko to kaze da voli, nevoli svakoga, njegova ljubav se treba zasluziti,

nije te stvorio da goris nego te stvorio da ti dadne milost ali ako je ti neces jer ti hoces oni putem koji se ide u pakao.
Nemoguce je zasluziti njegovu ljubav, on je pre Big Banga znao koga ce voleti a koga mrzeti. Pre Big Banga je resio da ce tebe voleti a mene ce na rostilj.

Jos pre nego je stvorio nase duse i pitao nas dali zelimo da se testiramo znajuci da zelimo (iako nam je obrisao secanje na pristanak, very convenient) on je znao ko ce od nas sta odabrati jer pobogu on nas je tako programirao.

Gde je tu slobodna volja?

Dali se nekada bog iznenadi? Dali se predomisli?
Dali ne odgovara molitvama nekog nevinog vernika koji nista lose nije ucinio dok jadnik gleda kako mu recimo Vikinzi kolju familiju i odose decu u roblje?
Ili je to u redu jer a) verovatno ce ionako jadnik biti ujedinjen sa familijom u raju i pod b) vikinzi ce u pakao, osim ako nikada nisu culi objavu a verovatno nisu jer su Odina mu Vikinzi.
Dali je moguce da neko od njegove dece u Vikinskom zarobljenistvu prokune boga, postane zao i prikljuci se Vikinzima pa kada pogine ode u pakao?
Dali je moguce da se jedan Viking pokaje posle silovanja i kljanja pa od drugog kidnapiranog deteta upozna boga te se pokaje i postane uzorni vernik?

Dali je moguce da iskreno pokajani Viking ode u raj i sretne coveka ciju je zenu i cerku silovao? Cak i da sretne ljude koje je poklao i silovao?

Ako je istina ovo sto ti pises, ona je ovo boldani moguce

Smrcak15 wrote: sotona je Bozji instrument za testiranje ljudi.
Znaci ne treba mrzeti sotonu? Nije lik nista kriv.

Smrcak15 wrote: da nema Boga nebi postojalo nista
Ali ni zlo.
On je pre big benga znao za svo zlo, sve ratove, silovanja, genocide, mucenja, sakacenja, bolesti, poplave.
I ipak je resio da stisne dugme za start.

Znaci sve to je bilo po njegovom planu.
SamoVasGledam

#4253 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

Sotona je Božiji instrument za testiranje ljudi? Smrle prešao na Judaizam.

A šta ćemo sa svim onim raspravama između sotone i Boga u Kur'anu ako sotona zapravo samo radi za njega?
Dope_Man

#4254 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Kako je samo Sotona besmislena izmisljotina, to je tesko i opisati. Ali moralo se nekome natovariti sve sto je lose, a da to ne bude bog i tako nastade lik koji je sigurno svjestan da bog postoji jer je pricao sa njim, koji zna da je bog svemocan i on nikakav naspram njega.. i onda se kao usprotivi tom bogu za kog zna da postoji, i kojeg on ne moze ni na koji nacin poraziti.. ali se bori, strasno se bori.. neko izbroja cini mi se haman 5-6 ljudi je Sotona ubio u Bibliji :evil:

PS God did it better.. par desetina miliona minimalno, a max cifre idu dalje od oblaka.
aurora313

#4255 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:sotona je Bozji instrument za testiranje ljudi.
Netačno. Po Bibliji tj. starijoj knjizi od Kurana, đavoli su bili anđeli koji su se djelimično oteli bogu i prešli anamo... Dakle, tu nema ništa božije izuzev božije zavrzlame i nemoćnosti samog boga. A inače je svemoguć.
Mišo_Kovač

#4256 Re: Ateizam

Post by Mišo_Kovač »

Ako imaš više od 10 godina i par godina osnovnog obrazovanja mozes shvatiti da omnipotentnost i omnisciencija nikako ne mogu postojati u isto vrijeme kao i slobodna volja i savršena benevolentnost. Čisti paradoks koji diskvalificira odmah u startu sve priče o abrahamskom bogu. Na stranu sve ostale nebuloze i bajke. Čista logika. S iste te logičke strane, Odin, Freya i kompanija imaju više smisla od bliskoistočnog nebeskog masovnog ubojice. :D
aurora313

#4257 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ - MALIKI JEVMIDDIN – Gospodaru Sudnjeg dana! :
El-Malik (Vladar) je i djelatno Allahovo svojstvo. Od Katade se prenosi da je rekao: „Jevmud-din (Sudnji dan) je dan u kojem će Allah suditi robovima prema njihovim djelima, tj. nagrađivati ih prema zaslugama.“
Nek' ćaći robuje! :oops:
shbc

#4258 Re: Ateizam

Post by shbc »

Smrcak, prosto k'o pasulj:

Bog odlucio da stvori svemir -> pomislio da stvori shbc-a -> pogledao u buducnost i vidio da ce shbc odluciti da ga se testira -> pogledao jos dalje u buducnost i vidio da ce shbc pasti na testu i zbog toga goriti u dzehenemu -> ipak odlucio da stvori shbc-a.

Znaci stvorio me kako bi me kaznio. Dakle sadista. Da nije, ne bi uopste stvarao mene vec nekog drugog koga nece morati kaznjavati.

Ali dzaba i ovo. Opet ces ti naci neki odgovor koji nema apsolutno nikalvog smisla i za par dana govoriti kako razvaljujes argumentima.
Smrcak15

#4259 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: da ti olaksa zivot, a to je odmah milost.
ako ja vidim da nesto radis, pa ti dadnem nesto iz svoje dobre volje da ti olaksam tvoj rad, jeli ovo cin milosti prema tebi.
zamisli se ti kopas po njivi cijeli dan, a ja dodjem i dadnem ti traktor pa da sa njim kopas , jeli ovo cin milosti od mene ili nije?
Znas li ti za sta sluzi kompjuter? Za rjesavanje problema koje ne bismo ni imali da nema kompjutera :lol:
škola, matematika,
da ti olaksa zivot, a to je milost
:D

Sto mu je trebalo 8 milijardi godina da stvori Zemlju, a onda jos oko 4,5 da stvori nas, ljude, kad je za njega to sve shaha. Kaze "budi", i - to bude :D

Ah, pardon... Izvinjavam se na lapsusu. Po vama, vjernicima, mi postojimo tek nekih 5-6.000 godina, jel' tako? :D
pa hajde ti zivi bez zene cijli zivot, da nesmijes imati sex nikako, nagon u tebi a nesmijes imati sexa tako cijeli zivot :D
sve je to od Boga jer je ON programirao covjeka da uci i saznanje, da stvara, i jos mu daje Bog ideje i onda na kraju dolazi se do velikih dostignuca.

pa zar to nije olaksanje, da ti nesto izracuna u sekundi sto bi ti trebalo dosta vremena da to rucno sracunas ili sa digitronom.

pa sta mislis kako su piramide gradili, bez ikakve matematike, proracuna, samo onako ofrlje :-)

sve u svoje vrijeme, jeli to trazis da odjednom u sekundi stvori ili sta???

da kaze budi, ali kad nema nista, pa izvlaci materiju iz nista. dok zemlja se stvarala kroz procese, ako on odredi da se kroz procese stvara, u periodima, i jos je naznaceno u Kur'anu da se u periodima stvara , onda neznam gdje je problem.

Ah, pardon... Izvinjavam se na lapsusu. Po vama, vjernicima, mi postojimo tek nekih 5-6.000 godina, jel' tako?
sto mrzim kad se krscanski lapsusi poturaju nama muslimanima kao da smo mi jednojajcani blizanci, pa kao da vjerujemo sve isto

ama nevjerujemoooooo, isto shvati to ba, nikad niko od muslimana nije ovo tvrdio. i okani se mlataranja gluposti.
r_faruk

#4260 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Zato te pitao , hoces li na test ili ne, pristao si na test, i kad si pristao i bio poslat na zemlju morao je biti resetovanje pameti svijesti, da pocnes od nule kako bi test zapoceo.
sta bi sa onima koji nisu prihvatili test? kao da sam ovo vec pitao par puta.... znam da jesam jednom, ali niko ne odgovori!!!

PS: a koliko to mi postojima, nemoj lijepit' ponjave, ne citam ih....
Smrcak15

#4261 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

AleksoMKD wrote:
Smrcak15 wrote: ko to kaze da voli, nevoli svakoga, njegova ljubav se treba zasluziti,

nije te stvorio da goris nego te stvorio da ti dadne milost ali ako je ti neces jer ti hoces oni putem koji se ide u pakao.
Nemoguce je zasluziti njegovu ljubav, on je pre Big Banga znao koga ce voleti a koga mrzeti. Pre Big Banga je resio da ce tebe voleti a mene ce na rostilj.

Jos pre nego je stvorio nase duse i pitao nas dali zelimo da se testiramo znajuci da zelimo (iako nam je obrisao secanje na pristanak, very convenient) on je znao ko ce od nas sta odabrati jer pobogu on nas je tako programirao.

Dali ne odgovara molitvama nekog nevinog vernika koji nista lose nije ucinio dok jadnik gleda kako mu recimo Vikinzi kolju familiju i odose decu u roblje?
Ili je to u redu jer a) verovatno ce ionako jadnik biti ujedinjen sa familijom u raju i pod b) vikinzi ce u pakao, osim ako nikada nisu culi objavu a verovatno nisu jer su Odina mu Vikinzi.
Dali je moguce da neko od njegove dece u Vikinskom zarobljenistvu prokune boga, postane zao i prikljuci se Vikinzima pa kada pogine ode u pakao?
Dali je moguce da se jedan Viking pokaje posle silovanja i kljanja pa od drugog kidnapiranog deteta upozna boga te se pokaje i postane uzorni vernik?

Dali je moguce da iskreno pokajani Viking ode u raj i sretne coveka ciju je zenu i cerku silovao? Cak i da sretne ljude koje je poklao i silovao?

Ali ni zlo.
On je pre big benga znao za svo zlo, sve ratove, silovanja, genocide, mucenja, sakacenja, bolesti, poplave.

ne ne ne, on je znao a ne da je rijesio to, da Tebe natjerao na nevjerstvo, u tome lezi cijeli problem tvog shvatanja

ti mislis ako On zna i vidi buducnost, da je automatski Tebe natjerao u nevjerstvo, niposto.

eh Ovako

daj da se preabacimo hipoteticki na njegovo mjesto, da gledamo stvari iz tog ugla kako bi bolje razumjeli

Ja i ti dogovorimo se da stvorimo bice sa slobodnom voljom, koje ce raditi sta hoce, kako hoces, kad i gdje hoce. Ali mo ja i ti sveznajuci, i vidimo u buducnost znamo jasno ko ce posrnuti a ko uspjeti.

Koliko vidim Problem ovdje je sto ti tesko mozes da prihvatis da iako je Bog znao recimo da ja ili ti idemo u dzehennem, jer cemo posrnuti ipak nas je stvorio, razumijem tvoj problem.

MI u sve Bozanske detalje zasto i kako nemozemo u potpunosti prodirijeti da razumijemo, jer bi to blo citanje misli BOga sta je radio i kako je radio, nemoguce za nas sve znati

To je poput djeteta koje vidi kako roditelj otkine check papir, napise nesto, stavi to u kuvertu stavi markicu i posalje to.
Dijete pita sto si to uradio Tata, tata odgovori, da bi mogli voziti auto.

Kako ce malo dijete povezati taj komad papira sa voznjom auta, nemoze nikako?? jer dijete nezna sve detalje, da se to auto kupilo na kredit od banke, pa sad otac salje cekove/uplatnice koje placa u ratama toj banci da banka nebi uzela auta od njega ako nebi uplacivao.

Znaci dijete nemoze povezati pisanje po papiru u stavljanje u kuvertu to sa voznjom auta, nesshvatljivo je to malom djetetu od 3 ili 4 godine.

Tako isto i mi ljudi nemozemo dokuciti sve detalje zasto i kako, zbog cega, ali mozemo se poigrati hipoteticki tim pitanjima da bi dosli do nekakvog zadovljavajuceg odgovora,

Ali sta recimo Ovako, ja i ti znamo da ce neka bica posrnuti i zaglaviti u dzehennem, ali mi stvorimo bice i kazemo dusi tog bica, pojasnimo situaciju, odlucili smo da stvorimo bica na zmelji i da budu podlozni testu, pa ako prodju imaju sansnu za vjecni zivot, koje je skupocjena roba, i to se zasluzuje svojim radom a ako se padne na testu, ide se u kaznu pakla.
Ja i ti stvorimo dusu da ima slobodnu volju, da moze da bira, i do duse je kojim ce putem da idem a mi mozemo da asistiramo na tom putu da dodje do vjecnog zivota ili da ometamo da dodje Raja zavisno PAZI OVO ZAVISNO od slobodne volje te duse , sta ce dusa da bira, kako ce se ponasati prema tome, dali oholo i bezobrazno ili ponizno sa postovanjem, gdje nece izazivati nasu srdzbu u toku testa pa da moramo da ometamo dok god je u stanju oholosti duse i kofrcenja nekakvog.

Pa dusa pristane na test (iako mi znamo da ce posrnuti) ali je mi nismo natjerali na taj posrtaj, jer je to produkt te duse koja ja izabrala svojom slobodnom voljom taj put, Jer ako dusa kaz samoj sebi, meni gode strasti i nevjerovanje i zelim tim putem da idem, nece meni niko solit pamet sta i kako trebam, znam ja najbolje sta je dobro za mene. u ovom slucaju mi nismo natjerali tu dusu da onda Ovako reaguje, jer sama je sa svojom slobodnom voljom izabrala taj put.

Mozda kontas, pa sto smo stvarali ako smo znal ida ce posrnuti, jer znamo da ide u dzehennem ali opet stvaramo. Pa nemoze nas sputavati dusa za slobodnom voljom da ne stvaramo jer samo zato sto odbira put pakla prije puta raja.

nemozemo sad ja i ti ako smo svemocni, da nas sputava dusa koja ima slobodnu volju jer ce posrnuti, kao eto da postedimo onda da nestvaramo bezveze.

mi smo dali sve uvjete, dali razum, slobodnu volju, poslali poslanike, objave itd znaci ispostovali smo te proceudre sto zahtjevaju pravednost a do ljudi je kako ce na sve to reagovati sa svojom slobodnom voljom.

Ako smo ja i ti milostivi, zelimo da stvorimo due sa mahana koji ce grijesiti, znaci mora postojati dobro i zlo, ali kad se uradi kakvo zlo, ostavili smo mogucnost pokajanja, gdje cemo sigurno oprostiti, samo trazite od nas oprost bit ce vam oprosteno. Ali dusa koja odabere put zla, put nevjerovanja, ta dusa je automatski postala instrument sa ojim se iskusava drugi ljudi ako vjernici tako i nevjernici, znaci jedni sa durgima se iskusavamo. Da nema onih koji ce pozivati na nemoral, ispjanja alkhola, kockanje, i mnogo toga jos taj test bi bio manji i slabiji, a Ovako sto je test jaci i izazovniji nagrade su vece ako se odupre svemu tome. kad ukroti se dusa da radi po razumu, a ne po prohtjevima.

Da sumiramo:

Nemozemo dozvoliti da nas nase stvorenje ogranicava u stvaranju samo zato sto sa svojom slobodnom voljom odabere put propasti, mi smo svoju pravdenu porecudu ispostovalo, ponudili uvjete i za dobro i za lose, i za nagradu i za kaznu, pojasni li upocetku kako ce test ici pa bujrum ko hoce da udje u test.

Kako god da bilo, mi u piotpunosti nemozemo razumjeti sve poteze BOga kao sto nemoze dijete od 3 ili 4 godine razumjeti poteze roditelja, i samo zato sto smo ograniceni u razumijevanju BOzanskih stvari nije dokaz da Bog nije mudar u onome sto radi i da Bog ne postoji.

Sta mislis kad dodjes na onaj svijet, recimo sve nam u detalje pokaze kako je to islo, i mi tek tad shvatimo ahaaaaa, znaci tako je sve islo. Isto kao kad dijete poraste pa mu se objasni, sinko, mi smo podigli pare od banke, kredit se to zove da bi mogli kupiti auto, pa smo placali cekove/fakture da bi se mogli vozati tamo vamo gdje nam je volja. tad do odraslo dijete shvati poveznicu pisanja po papiru i slanja pisma sa vozanjem auta.
Smrcak15

#4262 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

AleksoMKD wrote:

Ali ni zlo.

ne, nikada.
relativna stvar,

on moze da odgovori na tu dovu da spasi ali i nemora,

on moze da sa dovom koje je taj vejrnik uputio pusti da roditelji budu ubijeni, ali da prodju kroz smrt lagano i da udju u Raj i poslije da taj cin bude razlog oprosta svih njihovi grijeha na sudnjem danu i uvede ih sviju zajendo u dzennet, i roditelje i to dijete i jos ucini da se ne sjecaju tog zla sta se desvalo na zemlji.

Nije to uredu da Bog sprecava svako zlo koje neko krene uradit, jer to vise onda nije test, jeste poput studenta na testu koji krene da napise pogresan odgovor a profesor mlate po glavi i kaze, ne tako. nije to test onda.

jednostavno mora pustit da se neke stvari dese iako su mu mrske, nedozovljava ih, ali pusti da se dese radi testa, kako bi nekoga kaznio, nekoga nagradio, nekome oprostio zbog toga itd itd
da
da

da ali se nece sjecati toga sta se desavalo na zemlji, ni viking ni zrtva.
kako nije kriv ako poziva u zabludu , daje ideje u mislima covjeka.

Ali ni zlo.
da

ali to zlo, dolazi od satane a Bog je stvorio satanu kao instrument iskusenja , ili bolje reci, Satana kao uzorni vjernik dzinn, koji je bio u drustvu meleka zbog svoje slobodne volje i naopake duse okrenuo se od BOga samo iz zlobe prema covjeku, jer smatrao je da namjesnistvo zemlje pripada satani jer on kao stovalac boga toliko dugo trebao da dobije tu pocast, ali je Bog odabrao Adema, i kad je doslo do kolizije, pa se satana uvjetovao Bogu, da ce zavoditi ljude do smaka svijeta , pa mu je Bog dopusti oto. i tad je test krenuo.

znaci Bog ne dozovljava silovanje, on takve kaznjava, ali satana nagovara idejama , de uradi to i to, ali Bog kaze ne slusajte satanu ,vec mene slusajte, Sata hoce da vas odvuce u pakao da se patite, a ja vas pozivam u oprost i vjecni zivot u Raju. pa izvolite kome ce te se odazvati.
Smrcak15

#4263 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Sotona je Božiji instrument za testiranje ljudi? Smrle prešao na Judaizam.

A šta ćemo sa svim onim raspravama između sotone i Boga u Kur'anu ako sotona zapravo samo radi za njega?
odakle ti to ????

A šta ćemo sa svim onim raspravama između sotone i Boga u Kur'anu ako sotona zapravo samo radi za njega
pa Bog njega koristi , ili bolje reci koristi njegovu pakost prema covjeku, jer Satana zelio daj mi Boze da ih pozivam u zabludu do smaka svijeta, a to je bas sto treba za jedan test, da ima zlo i dobro, dadne ti se slobodna volja pa biraj sta ces.

Satana ma koliko lud bio, on se i dalje boji BOga, i njega smatra Bogom i dalje, on je satana postao kad je u njemu prvla huja prema covjeku, iz ogromne ljubomore i zavisti, tad se rodila i mrznja i oholost u njemu.
Smrcak15

#4264 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Kako je samo Sotona besmislena izmisljotina, to je tesko i opisati. Ali moralo se nekome natovariti sve sto je lose, a da to ne bude bog i tako nastade lik koji je sigurno svjestan da bog postoji jer je pricao sa njim, koji zna da je bog svemocan i on nikakav naspram njega.. i onda se kao usprotivi tom bogu za kog zna da postoji, i kojeg on ne moze ni na koji nacin poraziti.. ali se bori, strasno se bori.. neko izbroja cini mi se haman 5-6 ljudi je Sotona ubio u Bibliji :evil:

PS God did it better.. par desetina miliona minimalno, a max cifre idu dalje od oblaka.
pa sotona ili sejtani, su jedini metazificka bica koja se mogu dokazati empirijski.
Smrcak15

#4265 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Netačno. Po Bibliji tj. starijoj knjizi od Kurana, đavoli su bili anđeli koji su se djelimično oteli bogu i prešli anamo... Dakle, tu nema ništa božije izuzev božije zavrzlame i nemoćnosti samog boga. A inače je svemoguć.
stani ba malo, a ko to kaze da je biblija tacna, pa biblija sama za sebe kaze da je lazna. i ne samo to nego se moze naci tone kontradokcija i nelogicnosti, samo zato sto su to ljudi pisali iz prica drugih ljudi, pa tako zapisvali bibliju.

Sotona nije andjeo nikad bio onda je drugo vrsta stvorenja, to su dzinni(demon) dok andjeli nemaju slobodnu volju da se pobune Bogu jer su programirani poput robota da samo sluze BOgu a ne da se pobune, dok dzinni imaju slobodnu volju poput ljudi i mogu dase pobune Bogu a mogu i da vjeruju ako hoce.

bibliju mi nemoj uzimati kao dokaz u ovakvim stvarima.
Smrcak15

#4266 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Smrcak, prosto k'o pasulj:

Bog odlucio da stvori svemir -> pomislio da stvori shbc-a -> pogledao u buducnost i vidio da ce shbc odluciti da ga se testira -> pogledao jos dalje u buducnost i vidio da ce shbc pasti na testu i zbog toga goriti u dzehenemu -> ipak odlucio da stvori shbc-a.

Znaci stvorio me kako bi me kaznio. Dakle sadista. Da nije, ne bi uopste stvarao mene vec nekog drugog koga nece morati kaznjavati.

Ali dzaba i ovo. Opet ces ti naci neki odgovor koji nema apsolutno nikalvog smisla i za par dana govoriti kako razvaljujes argumentima.
ovo sam odgovorio gore AleksoMKD u opsirnom izdanju pa procitaj.
Smrcak15

#4267 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
Zato te pitao , hoces li na test ili ne, pristao si na test, i kad si pristao i bio poslat na zemlju morao je biti resetovanje pameti svijesti, da pocnes od nule kako bi test zapoceo.
sta bi sa onima koji nisu prihvatili test? kao da sam ovo vec pitao par puta.... znam da jesam jednom, ali niko ne odgovori!!!

PS: a koliko to mi postojima, nemoj lijepit' ponjave, ne citam ih....
pa logicno je da nisu onda poslati na zemlju. onda prestaje njihovo bistvovanje, jednostavno se ugase.

na hipoteticka pitanja moras hipoteticki odgovarati ali uz oslonjanje na Kuran i hadise poslanika :D
PS: a koliko to mi postojima
niko to nezna tacno, koliko Godina, jeli desetine hiljada Godina ili stotinama hiljada Godina, Bog samo zna.
beni-bu-man

#4268 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:
stani ba malo, a ko to kaze da je biblija tacna, pa biblija sama za sebe kaze da je lazna. i ne samo to nego se moze naci tone kontradokcija i nelogicnosti, samo zato sto su to ljudi pisali iz prica drugih ljudi, pa tako zapisvali bibliju.

Sotona nije andjeo nikad bio onda je drugo vrsta stvorenja, to su dzinni(demon) dok andjeli nemaju slobodnu volju da se pobune Bogu jer su programirani poput robota da samo sluze BOgu a ne da se pobune, dok dzinni imaju slobodnu volju poput ljudi i mogu dase pobune Bogu a mogu i da vjeruju ako hoce.

bibliju mi nemoj uzimati kao dokaz u ovakvim stvarima.
Smrel ne slazem s ovom izjavom sto si napisao, ti kako si ranije rekao da STUDIRAS neke stvari trebas uzeti neke druge stvari u obzir (biblija).
I ko kaze da je kuran tacan?
Dope_Man

#4269 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Smrle, ignorisem te inace ali evo reci cu ti samo ovoliko: smaras glupostima i svako malo se ponavljas istim.

NISI, i NIKAD NIKO NIJE dokazao empirisjki. Nemoj opet iste klipove postavljati jer su stari vec prozvakani i na nivou su postavljanja filma Istjerivac Djavola kao dokaza za postojanje djavola.

Ali ti nemas blage veze ni sta znaci empirijski dokazati nesto, pa sta onda od tebe ocekivati nego da ponavljas iste fraze nadajuci se da ce druga strana zaboraviti da si isto ponavljao i ranije, i da nece traziti da stanes iza rijeci. Evo sad, obrazuj se malo, nauci sta znaci EMPIRIJSKI DOKAZATI nesto, sta znaci pristupiti istrazivanju necega OBJEKTIVNO i koristiti NAUCNU METODOLOGIJU. Kad naucis te pojmove, onda procitaj poneki naucni rad, da vidis kako ozbiljni ljudi pisu o ozbiljnim temama. Pa onda, mozda, skontas da nemas pravo da koristis rijec empirijski u svojim koemntarima koji sadrze sve osim empirijskih dokaza za bilo sta.
Dope_Man

#4270 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

r_faruk wrote: PS: a koliko to mi postojima, nemoj lijepit' ponjave, ne citam ih....
Smrle izbjeze odgovor, ali opcenito se vrti cifra slicna krscanskoj. Prema nekim opisima izmedju Adema i Muhe je proslo ''1o generacija'', sto nas ne stavlja bas u okvire naucno dokazanog vijeka postojanja nase vrste. Postoje i neki drugi gdje se govori da je izmedju Adema i Ibrahima (ili Nuha, nez sad) oko 1000 godina, pa od ovog do narednog oko 1000 godina itd.. opet kad se sabere sve, pa i uzme u obzir navodna zivotna dob nekih od njih koja je u stotinama, ili skoro hiljadu godina, opet se ne vracamo nikako duze od nekih 10tak hiljada godina sto opet ne ide na ruku vjeri s obizrom da znamo da su ljudi u otprilike sadasnjem obliku postojali dosta duze.
Smrcak15

#4271 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote: Smrel ne slazem s ovom izjavom sto si napisao, ti kako si ranije rekao da STUDIRAS neke stvari trebas uzeti neke druge stvari u obzir (biblija).
druze, Biblija sama za sebe kaxe da je lazna, i onda kad je destaljno studiras vidis velike kontradikcije, hajde evo kontradikcije nego takve gluposti da bi odmah sebe katapultirao u ateizam. Biblija je super knjiga kad hoces da konvertiras u ateizam, samo vidis kako se Bog opisuje u bibliji, i onda vidis koliko je sati, hej covjce, Bog se opisuje kao berber koji brije ljudima noge i glavu, koristi male bebice andjele kao transportno sredstvo, kao helikopter, hrvlje se sa covjek i covjek ga savlada, naredjuje ubijanje i bebica i zivotinja i sta sve ne...

eo ja ti kazem da je Kuran tacan, jednostavno studirao sam i bibliju i Kurana dosta Godina da mogu razjasnit sta i kako.

nekazme da u bibliji nema istine, ali je knjiga sadrzi gresaka i nebuloza i lazi tako da jedino mozes uzeti iz biblije nesto ako imas referncu da je to tacno, a nama je refernca Kur'an, jer je direktna objava od Boga.
Smrcak15

#4272 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Smrle, ignorisem te inace ali evo reci cu ti samo ovoliko: smaras glupostima i svako malo se ponavljas istim.

NISI, i NIKAD NIKO NIJE dokazao empirisjki. Nemoj opet iste klipove postavljati jer su stari vec prozvakani i na nivou su postavljanja filma Istjerivac Djavola kao dokaza za postojanje djavola.

Ali ti nemas blage veze ni sta znaci empirijski dokazati nesto, pa sta onda od tebe ocekivati nego da ponavljas iste fraze nadajuci se da ce druga strana zaboraviti da si isto ponavljao i ranije, i da nece traziti da stanes iza rijeci. Evo sad, obrazuj se malo, nauci sta znaci EMPIRIJSKI DOKAZATI nesto, sta znaci pristupiti istrazivanju necega OBJEKTIVNO i koristiti NAUCNU METODOLOGIJU. Kad naucis te pojmove, onda procitaj poneki naucni rad, da vidis kako ozbiljni ljudi pisu o ozbiljnim temama. Pa onda, mozda, skontas da nemas pravo da koristis rijec empirijski u svojim koemntarima koji sadrze sve osim empirijskih dokaza za bilo sta.

kako nije, pa evo ja sam 2002 godine dokazao prvo sebi , da mogu tebi sad reci da je potvrdjeno empirijski.

kako pa fino, stanes na rukju i vidis ima li sotone ili nema. vrlo jednostavno.

Sotona ulazi u tijelo covjeka , prolazi kroz krvotok u tijelu, konektuje se na mozak i filuje covjeka zlim idejama , a do covjeka je hoce li poslusat ili odbiti to.
Smrcak15

#4273 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
r_faruk wrote: PS: a koliko to mi postojima, nemoj lijepit' ponjave, ne citam ih....
Smrle izbjeze odgovor, ali opcenito se vrti cifra slicna krscanskoj. Prema nekim opisima izmedju Adema i Muhe je proslo ''1o generacija'', sto nas ne stavlja bas u okvire naucno dokazanog vijeka postojanja nase vrste. Postoje i neki drugi gdje se govori da je izmedju Adema i Ibrahima (ili Nuha, nez sad) oko 1000 godina, pa od ovog do narednog oko 1000 godina itd.. opet kad se sabere sve, pa i uzme u obzir navodna zivotna dob nekih od njih koja je u stotinama, ili skoro hiljadu godina, opet se ne vracamo nikako duze od nekih 10tak hiljada godina sto opet ne ide na ruku vjeri s obizrom da znamo da su ljudi u otprilike sadasnjem obliku postojali dosta duze.
ja stvarno neznam , jeli vi sjedite na ocima i usima ili sta,

odgovorim fino na pitanje, nezna to niko, a ti Smrle izbjeze odgovor, e svasta, ali sigurno nije 5000 ili 6000, netgo daleko daleko vise, nebi me cudilo da se radi o stotinama hiljada Godina.
beni-bu-man

#4274 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote: Smrel ne slazem s ovom izjavom sto si napisao, ti kako si ranije rekao da STUDIRAS neke stvari trebas uzeti neke druge stvari u obzir (biblija).
druze, Biblija sama za sebe kaxe da je lazna, i onda kad je destaljno studiras vidis velike kontradikcije, hajde evo kontradikcije nego takve gluposti da bi odmah sebe katapultirao u ateizam. Biblija je super knjiga kad hoces da konvertiras u ateizam, samo vidis kako se Bog opisuje u bibliji, i onda vidis koliko je sati, hej covjce, Bog se opisuje kao berber koji brije ljudima noge i glavu, koristi male bebice andjele kao transportno sredstvo, kao helikopter, hrvlje se sa covjek i covjek ga savlada, naredjuje ubijanje i bebica i zivotinja i sta sve ne...

eo ja ti kazem da je Kuran tacan, jednostavno studirao sam i bibliju i Kurana dosta Godina da mogu razjasnit sta i kako.

nekazme da u bibliji nema istine, ali je knjiga sadrzi gresaka i nebuloza i lazi tako da jedino mozes uzeti iz biblije nesto ako imas referncu da je to tacno, a nama je refernca Kur'an, jer je direktna objava od Boga.
da se sad ne izrazavam kao pametan covjek reci cu svojim rijecima: biblija je tesko sranje a kuran je samo upgrade tog sranja, znaci isto sranje samo malo bolje upakovano.

Hocu dokaz od tebe da je kuran direktna objava boga, i nemoj mi neke klipove postavljati. Hocu dokaz tipa da ne pise da to u kuranu pise da je to direktna objava boga, jer ja mogu isto tako tvrditi da je ovaj moj post direktna objava boga.
Dope_Man

#4275 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Pa hajde Smrle bolan uradi to testiranje na vecem uzorku ljudi, ubaci eksperimetnalnu i kontrolnu skupinu, analiziraj rezultate i ako dobijes nesto napravi revoluciju u nauci. Sta cekas ako si toliko siguran da postoji? Mozda zato sto ih niko osim zaludjenika u tvoju specificnu religiju nece naci?

Ja se nudim ovdje, javno da pomognem sa svom metodologijom i pripremom istrazivanja, jer to je podrucje koje relativno dobro znam i u koje je moja karijera do sad. Dakle pomognem ti sa svojim znanjem da napravis kontrolisan eksperiment, ako se dokazu rezultati koje ti ocekujes napises naucni rad, i sa tim bi ti pomogao, objavis ga (eto necu ni traziti svoje ime kao koautora, slava tebi Smrle) i dobijes Nobela 1000%. Ako neces slavu, ne moras, potpisacemo nekoga drugog, izmisliti ime. Pare od Nobela ne moras uzeti, a mozes pa ih dati u dobrotvorne svrhe, izgradit koju dzamiju i medresu.. sta god ti volja. Samo uradi to i DOKAZI nesto.
Post Reply