Treba sad sacekati pa vidjeti kako ce ovo funkcionisati. Jer, ovisno od toga sta zapravo biljeze senzori, moze biti jos veci belaj. Cesto se desi situacija da i 2-3 tramvaja stoje parkirana prije kruznog, plus jedan-dva u kruznom. Nadajmo se da je sve to uzeto u obzir i da su dovoljno pametno napravili sistem.
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Dope_Man
#4251 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
- Dope_Man
#4252 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kad tek krenes sa nekog semafora da, ali ako se razvuces nekih 50tak km/h nakon starta sa prvog semafora do narednog, onda ostale hvatas (pod uslovom da te ne hebu drugi vozaci). U idealnim uvjetima ja sam primjetio da me lose kace samo semafor kod Grasa i kod Avaza ili Energoinvesta (ovaj zadnji ako idem iz pravca grada)bitanga_sa_otesa wrote: ja sam primjetio kad se vozim iz pravca grada prema ilidzi, po praznoj cesti 60,na svaki semafor stanem i cekam po 5 sec da se upali zeleno. znaci spustili su ga na 50 da se stvaraju guzve....
- golfiista
#4253 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Vozim se svaki dan u vrijeme špice, guzve nema, zapravo prosto ne možeš da vjerujes da nakon onakve gužve na kružnom, sada nema jedan ili dva automobila, nevjerovatno.Dope_Man wrote:Treba sad sacekati pa vidjeti kako ce ovo funkcionisati. Jer, ovisno od toga sta zapravo biljeze senzori, moze biti jos veci belaj. Cesto se desi situacija da i 2-3 tramvaja stoje parkirana prije kruznog, plus jedan-dva u kruznom. Nadajmo se da je sve to uzeto u obzir i da su dovoljno pametno napravili sistem.
-
rimsa91
#4254 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Pozdrav,
vidim da se vodi diskusija oko "kotrljanja" kroz gradske ulice. Živim na području Novog Grada tačnije (Vojničko). Do grada koristim staru Ilidžansku cestu pa onom i Putem života skroz do Marijin dvora pa kod SCC-a preko mosta Suade Dilberović na Skenderiju i gore tražit parking.
Povratak opcija Lukavica ili istim putem povratak (mada je bolje za povratak istim putem). Ponedeljak poslije posla u 4 (Vojničko grad 35 minuta).
Naravno ovo govorim kome je lošije auto ili ga ne žali. Kome je žao nek se gura glavnom i nek čuva ležajeve i kugle.
vidim da se vodi diskusija oko "kotrljanja" kroz gradske ulice. Živim na području Novog Grada tačnije (Vojničko). Do grada koristim staru Ilidžansku cestu pa onom i Putem života skroz do Marijin dvora pa kod SCC-a preko mosta Suade Dilberović na Skenderiju i gore tražit parking.
Povratak opcija Lukavica ili istim putem povratak (mada je bolje za povratak istim putem). Ponedeljak poslije posla u 4 (Vojničko grad 35 minuta).
Naravno ovo govorim kome je lošije auto ili ga ne žali. Kome je žao nek se gura glavnom i nek čuva ležajeve i kugle.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4255 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
kad? u 23h?mani se suplje ,svaki dan tu prodjem po 2 puta najmanje.jucer guzva kao i uvijek debili samo vanjskom voze....golfiista wrote: Vozim se svaki dan u vrijeme špice, guzve nema, zapravo prosto ne možeš da vjerujes da nakon onakve gužve na kružnom, sada nema jedan ili dva automobila, nevjerovatno.
-
AmirBaa
#4256 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Naslovnica wrote:Danas, kao i svaki drugi dan, od Zenice do Dolac Malte za 50min. Bez srkleta.AmirBaa wrote:danas od koseva do hrasnog okruglo sat vremena (od 5 do 6)![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- thekupus
#4257 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Maloprije prošao kroz kružni tok, čudio se sto nema gužve nikako, prvi put od kad idem na Ilidžu ujutro. Nisam znao da su ugradili ovo, tek sad vidim
- johntra
#4258 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Samo u Sarajevu: Izrovili tek postavljeni asfalt u sklopu projekta Južne Longitudinale
http://mojportal.ba/2017/10/31/samo-u-s ... itudinale/
Ma nema veze, moja Šauma to može podnijeti...
- VladaFBiH
#4259 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
možda je u pitanju "reklamacija" pa ponovno postavljanje snosi izvođać? - ja se iskreno nadam da je ovo jer se još uvijek sjećam Alipašine i provjere "ravnoče" asfalta letvom...johntra wrote:Samo u Sarajevu: Izrovili tek postavljeni asfalt u sklopu projekta Južne Longitudinale
![]()
![]()
- johntra
#4260 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ma nema reklamacije na prvi sloj asfalta...pogotovo jer je ovo bilo korektno urađeno, da nisu šahtovi i odlivnici virili, moglo se komotno voziti po ovome...bit je da se ništa od raskrsnice prema kružnom nije moralo ni raditi, jer bi se svakako ovih dana skinuo stari asflat, kao što se skinuo pri vrhu ceste do kružnog...naša posla...
- Logovan
#4261 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Jaojohntra wrote:Samo u Sarajevu: Izrovili tek postavljeni asfalt u sklopu projekta Južne Longitudinale
![]()
![]()
- Filter
#4262 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
ja nesto kukam sto se ne zavrsava muse cazima catica i logavina, kad ovo vidim, sve mi jasno bude
- studiorum_tuzlaensis
#4263 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Jutros prošao kružnim na Ilidži, nije bilo gužve. Kružni je bio pun, ali nije bilo nikakvog zagušenja.

- So What!
- amar1994
- DaysleepeR
#4266 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Vidim pripremaju postavljanje semafora na cesti Put Života kod priključka od Kampusa, preko puta Zmaja.
Stvarno idiotluk. I moguće lopovluk, ne znam ko gura ovu firmu STEP, na kraju će nam na izlazu iz haustora stavljati semafore.
Stvarno idiotluk. I moguće lopovluk, ne znam ko gura ovu firmu STEP, na kraju će nam na izlazu iz haustora stavljati semafore.
-
kakaljin
#4267 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
To je jedna najveca nebuloza koja postoji, jer vec postoje semafori na jednu i na drugu stranu na razdaljni od 100 metara, ovim se samo stvara jos veca guzva pored trenutne. umjesto da rasterecuju saobracaj oni ga prave guscim i sporjim.DaysleepeR wrote:Vidim pripremaju postavljanje semafora na cesti Put Života kod priključka od Kampusa, preko puta Zmaja.
Ako vec treba prelaz. trebali su pasarelu napravit ili podhodnik.
- Logovan
#4268 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ma debilno skroz. Kakve će se gužve stvarati.DaysleepeR wrote:Vidim pripremaju postavljanje semafora na cesti Put Života kod priključka od Kampusa, preko puta Zmaja.
- VladaFBiH
#4269 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
ovdje je trebao policajac 24/7 da fino piše kazne i za 3 mjeseca više niko ne bi prelazio...kakaljin wrote:To je jedna najveca nebuloza koja postoji, jer vec postoje semafori na jednu i na drugu stranu na razdaljni od 100 metara, ovim se samo stvara jos veca guzva pored trenutne. umjesto da rasterecuju saobracaj oni ga prave guscim i sporjim.DaysleepeR wrote:Vidim pripremaju postavljanje semafora na cesti Put Života kod priključka od Kampusa, preko puta Zmaja.
Ako vec treba prelaz. trebali su pasarelu napravit ili podhodnik.
- So What!
#4270 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Jedan pogled iz drugog ugla, taj prijelaz je postao iznimno opasan, a pješaci ga masovno koriste.
Zašto?
Zato što glavna staza prema Autobuskoj stanici Sarajevo vodi kroz kampus, gdje izađete na tramvajskoj stanici "Kampus", prošetate stazom i dođete naspram stanice.
Najbliži semafori su označeni na slici crvenim tačkama i totalno je nepraktično ići prema autobuskoj stanici prema tim prijelazima jer ima puno hodanja. Stoga najfrekventniji prijelaz je upravo ovaj gdje nema semafora i gdje se godinama apeluje da se nešto urade.
Pametnija ideja bi bila logično pothodnik, ali to je jako skupo i opet bi obustavilo saobraćaj na neko vrijeme.

Zašto?
Zato što glavna staza prema Autobuskoj stanici Sarajevo vodi kroz kampus, gdje izađete na tramvajskoj stanici "Kampus", prošetate stazom i dođete naspram stanice.
Najbliži semafori su označeni na slici crvenim tačkama i totalno je nepraktično ići prema autobuskoj stanici prema tim prijelazima jer ima puno hodanja. Stoga najfrekventniji prijelaz je upravo ovaj gdje nema semafora i gdje se godinama apeluje da se nešto urade.
Pametnija ideja bi bila logično pothodnik, ali to je jako skupo i opet bi obustavilo saobraćaj na neko vrijeme.

-
tec
#4271 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ne daj bože da bošnjo nema razloga da nesto popljuje. Prije nego što potrošite vrijeme pljuvanja zašto ne saznate razlog: a to je da nakon promjene projekta na kružnom toku, zbog pekare AS i ostalih krkana, će biti uzdignut tako da sadašnji nagib ceste ne odgovara novom stanju (projektu) isto tako i ponovo urađeni pjesnički tunel.Logovan wrote:Jaojohntra wrote:Samo u Sarajevu: Izrovili tek postavljeni asfalt u sklopu projekta Južne Longitudinale
![]()
![]()
Ma nema veze, moja Šauma to može podnijeti...![]()
![]()
Last edited by tec on 02/11/2017 10:14, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#4272 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
zaboravio si označiti semafor kod glavnog skretanja za autobusku (lijevo) koji je udaljen cca 200mSo What! wrote:
- johntra
#4273 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
znalo se da će projekat biti promijenjen tri mjeseca prije asfaltiranja ovog dijela...protesti i promjena u martu, aprilu, a asfaltiranje u julu i avgustu...tunel je krenuo sa izgradnjom prije protesta i to smo već razjasnili...tec wrote: Ne daj bože da bošnjo nema razloga da nesto popljuje. Prije nego što potrošite vrijeme pljuvanja zašto ne saznate razlog: a to je da nakon promjene projekta na kružnom toku, zbog pekare AS i ostalih krkana, će biti uzdignut tako da sadašnji nagib ceste ne odgovara novom stanju (projektu) isto tako i ponovo urađeni pjesnički tunel.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4274 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Da, tako je. Stoji ovo što govori "Vlada" ali kada se radila ta cesta trebalo je ići nadvožnjakom ili podvožnjakom za pješake jer je sasvim logično s obzirom na autobusku, željezničku i kampus koji su i tada tu ekzistirali. Da je samo neko radio svoj posao danas ne bi bili u ovoj situaciji i sigurno bi troškovi bili daleko manji nego da se radi recimo sada plus obustave saobraćaj...itd. Po meni novi semafor će samo usporiti ionako spor saobraćaj i povećati gužve tamo gdje su uvijek bile velike u udarnim terminima a u zadnje vrijeme i mimo njih.VladaFBiH wrote:zaboravio si označiti semafor kod glavnog skretanja za autobusku (lijevo) koji je udaljen cca 200mSo What! wrote:
- Logovan
#4275 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
I to kao neki izgovor?tec wrote: Ne daj bože da bošnjo nema razloga da nesto popljuje. Prije nego što potrošite vrijeme pljuvanja zašto ne saznate razlog: a to je da nakon promjene projekta na kružnom toku, zbog pekare AS i ostalih krkana, će biti uzdignut tako da sadašnji nagib ceste ne odgovara novom stanju (projektu) isto tako i ponovo urađeni pjesnički tunel.
Izgleda ti nisi svjestan koji se cirkus napravio.