TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#4251 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

To i jeste problem, sto se pravi sve usminkanija oprema a sve manje funkcionalnosti ima. Postoji oprema koja je i usminkana i dobra ali ne pada na pamet ovim nasim operaterima da to nabavljaju kada mogu za jedan takav kupiti 3 ona njihova smeca a korisnika ko *ebe.
CooK

#4252 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

PlusSA wrote:Ugasi TV u mraku kad budes slikao nek vide sta je crna boja :mrgreen:
Hahah... Tek sad ovo vidjeh. :lol: Ili jos bolje neka slika kolega @zomri tamnu scenu u mraku na svom OLED-u, tek onda cemo vidjeti sta znaci imati pravu crnu boju na televizoru(upaljenom). :)
zomri

#4253 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Džaba da slikam kad ćete sliku opet na LCDu gledat :oops: :mrgreen:
Qler

#4254 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Plasmu sam prebacio djeci :) nek oni imaju crnu :)
CooK

#4255 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zomri wrote:Džaba da slikam kad ćete sliku opet na LCDu gledat :oops: :mrgreen:
Snimicu ja sliku na stick pa pogledati u radnji na nekom OLED-u. Zezam se, kontam o cemu pricas. :)
CooK

#4256 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Qler wrote:Plasmu sam prebacio djeci :) nek oni imaju crnu :)
Nemoj bolan, uobrazices ih pa kada crkne plazma valja im onda OLED kupovati. :D
PlusSA

#4257 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by PlusSA »

Qler wrote:Plasmu sam prebacio djeci :) nek oni imaju crnu :)
Svakako je doba obrijanih dole pa nam crna ne treba :D

Mislim na 18+ kanale :-D
Qler

#4258 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Hej, sad stavio Deadpool u 4k rezoluciji i imam bas problem u reprodukciji, trza vide, kao da slabu bufferuje... Gledam preko WD MyPassport USB 3.0 diska... ne znam sta bi moglo biti?
PlusSA

#4259 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by PlusSA »

Qler wrote:Hej, sad stavio Deadpool u 4k rezoluciji i imam bas problem u reprodukciji, trza vide, kao da slabu bufferuje... Gledam preko WD MyPassport USB 3.0 diska... ne znam sta bi moglo biti?
Ja sam preko obicnog USB stika 2.0 gledao 4k do sada svaki put perfektno.

Imas 2x USB ulaza jedan za USB a drugi za hard disk pa provjeri koji koristis.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4260 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Velkoski »

kokuz_sa wrote:Uzeh i ja 50MU6172 u Domodu
i ja :D

uzeo sam i onaj njihov nosač, fercera odlično, pa eto da znaš ako nisi uzeo :D
Qler

#4261 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

PlusSA wrote:
Qler wrote:Hej, sad stavio Deadpool u 4k rezoluciji i imam bas problem u reprodukciji, trza vide, kao da slabu bufferuje... Gledam preko WD MyPassport USB 3.0 diska... ne znam sta bi moglo biti?
Ja sam preko obicnog USB stika 2.0 gledao 4k do sada svaki put perfektno.

Imas 2x USB ulaza jedan za USB a drugi za hard disk pa provjeri koji koristis.
Onaj donji za HDD, sa jačom amperažom...
PlusSA

#4262 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by PlusSA »

Nisam za ovo mjesec i kusur koristio svoj eksterni HD 2.0.
Do sada sam sve preko stika gledao i nisam imao problema.
4k uredno radi bez ikakvog zapinjanja i slicno. Zvuk i prijevod usklađeno.
Qler

#4263 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Ma film preko 16GB, nešto malo, a nemam veći stick...
CooK

#4264 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Reformatiraj taj eksterni disk, opet nabaci film i ponovo probaj. Samsung ima dobar player i ne vjerujem da je do TV-a. U kojem formatu ti je taj film?
clio_dci120

#4265 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by clio_dci120 »

Nisam stigao od posla da se javim, pa jos jednom hvala svima. Sutra idem pregledati, pa javim sta sam uzeo, ako sutra uzmem, hehe...

Nego, da ne budem dosadan , jos jedno pitanje, kakvi su LG-ovi, ako bi i njih ubacio u opticaj, evo konkretno dvoumim se izmedju:
https://www.displayspecifications.com/en/model/6f7679e (IPS panel, EDGE led, nije direct)

i

https://www.displayspecifications.com/en/model/2763532 (VA panel, skuplji od ovoga prvog sa IPS)

A takodjer, u najuzem izboru je i https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... /SM43M5672.

Pa se sad dvoumim izmedju ovog Samsunga i ova dva LG-ija, odnosno ne znam sam sad sta uzeti, IPS ili VN. Svakako cu za vikend nesto uzeti, ako ne odlucim, bit ce kao i prosle godine. :D Sipak. Citao sam da je navodno bolji kvalitet slike na Samsungu.

Nekako najvise naginjem ovome Samsungu, pa me kopka to sto nije IPS panel, mada me dva druga uvjeravaju da na novjim ovim VA panelima nije toliko izrazeno gledanje sa strane, osim ako nije ekstremno.

Izvinjavam se ako vas zamaram. ;-)
CooK

#4266 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Ja uvijek preferiram VA ispred IPS panela radi puno bolje crne boje i kontrasta kod VA panela ali njegov ugao gledanja je do nekih 30 stepeni i drugovi ti nisu u pravu kada kazu da danasnji VA paneli imaju dobar ugao gledanja. VA paneli su uznapredovali sto se tice prikaza boje i odziva a ugao gledanja mu je nazalost i dalje boljka. Naravno ima modela televizora sa VA panelom koji imaju malo losiji ili malo bolji ugao gledanja ali sve je to lose u poredjenju sa IPS panelom. NPR Sonyjev drugi najbolji LED TV ove godine X930E(tj. XE9300) ima perfekcija sliku ali uzasan ugao gledanja a ima jefinijih modela sa losijom slikom a boljim uglom gledanja. Najbolje da odes i pogledas taj Samsung pa da vidis kakav je on konkretno sto se tice ugla gledanja tj. da li zadovoljava tvoje potrebe. Sto se tice LG televizora oni obicno imaju los motion i niska do srednja klasa njihovih televizora nisu bas dobri za gledanje sporta(i gledanje u mraku ako je IPS ali to nije do LG-a nego do panela).
I nemoj se brinuti oko toga da li nekoga zamaras ili ne, za takve stvari koje ti pitas i sluzi ovaj forum.
clio_dci120

#4267 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by clio_dci120 »

Aha, ne mogu nigdje na netu pronaci specifikacije ovoga Samsunga, da li je EDGE ili Direct LED?

Zanima me tvoje misljenje, neki su za jedno, neki za drugo, da li se primjeti neka veca razlika?

Pretpostavljam da je ovaj Samsung EDGE, posto Samsung uglavnom ovu tehnologiju koristi.
Qler

#4268 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Image

Meni ovo crno :) monitor od pc u pozadini svijetli :)
CooK

#4269 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

clio_dci120 wrote:Aha, ne mogu nigdje na netu pronaci specifikacije ovoga Samsunga, da li je EDGE ili Direct LED?

Zanima me tvoje misljenje, neki su za jedno, neki za drugo, da li se primjeti neka veca razlika?

Pretpostavljam da je ovaj Samsung EDGE, posto Samsung uglavnom ovu tehnologiju koristi.
Cini se da taj Samsung jeste edge. A ja sam ti vec iznio moje misljenje ali ono nije ni bitno ako ti odnosno tvoji roditelji imate drugacije navike gledanja televizora od mene. Ja gledam TV direktno ili pod malim uglom i meni su veoma znacajni kontrast i crna boja tako da u mom slucaju samo VA panel dolazi u obzir ili OLED kada budem imao novac za njega. Stvari su krajnje jednostavne, ako vecinu vremena provodis gledajuci TV direktno ili pod malim uglom onda kupujes TV sa VA panelom i time dobijas bolji kontrast(3000:1 do 6000:1) i bolju crnu boju a gubis na uglu gledanja a ako vecinu vremena gledas TV iz veceg ugla od 30 stepeni onda kupujes TV sa IPS panelom i time dobijas odlican ugao gledanja ali los kontrast(oko 1000:1) i losu crnu boju koji se prvenstveno vide u mraku a u dobro osvijetljenoj sobi bas i ne.
Nazalost dok OLED-i ne pojeftine trenutna LED tehnologija ne dopusta i dobar kontrast i dobar ugao gledanja u jednom TV-u.
CooK

#4270 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Qler wrote:Image

Meni ovo crno :) monitor od pc u pozadini svijetli :)
Joj drug ja ne znam koga ti i sta pokusavas uvjeriti, ako si zadovoljan tim televizorom super i boli te briga za sve ostalo. Nekome ko je vidio stotine televizora ne mozes podvaliti da IPS panel ima dobar kontrast i crnu boju u mraku jer jos takav IPS panel nije napravljen i maksimalni kontrast koji IPS panel moze imati je oko 1500:1 i to premium klasa IPS panela za premium klasu televizora kakav taj TV nije.
A evo sad cu ti i objasniti zasto ti je ispala dobra crna na toj fotki na tom TV-u u mraku pored toga sto ti je ocigledno aktivno globalno zatamnjenje ali o tome drugi put. Naime imas upaljen jos jedan jak izvor svjetlosti(monitor) i na fotoaparatu se manje otvori blenda i onda slabiji izvori svjetlosti izgledaju tamniji. U suprotnom slucaju odnosno kada fotografises u potpunom mraku onda se vise otvori blenda pa i slabi izvori svjetlosti postaju vidljivi. Na isti nacin i oci funkcionisu, kada gledas TV sa upaljenim svjetlom zjenice su vise skupljene i onda slabiji izvori svjetlosti izgledaju tamnije pa tako i ta crna boja na IPS-u izgleda dobro a kada gledas TV u mraku zjenice se rasire pa i slabiji izvori svjetlosti postaju vidljivi i onda dolazi do izrazaja dobar kontrast i crna boja na VA panelu jer emituje manje cd/m2 svjetlosti od IPS panela kojem crna boja u mraku emituje vise cd/m2 svjetlosti i zato izgleda sivo.
Jednostavno jos nije napravljen IPS panel koji dobro izgleda u mraku i jedino se to donekle moze postici agresivnim globalnim zatamnjenjem sto gomila proizvodjaca televizora i radi kada su u pitanju IPS paneli ali tada dolazi do velikog black crush-a i gubitka detalja u tamnim scenama. Ako zelis nesto vise saznati o dvije vrste LCD panela koji se ubacuju u televizore i njihovim osobinama ovo ti je najbolja stranica: https://www.rtings.com/tv/learn/ips-led-vs-va-lcd
I jos jednom cu ti napisati da ako si ti zadovoljan sa TV-om nista drugo nije bitno i nebi se uopste trebao obazirati na misljenja drugih i pokusavati nekoga nesto uvjeriti nego uzivaj u svom TV-u a ja ti zelim srecu i da ti dugo traje.
Qler

#4271 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Znam ja zašto je ovako ispalo zato sam i naglasio za monitor u pozadini, u praksi ima izbijanja svijetla, vidi se sivoca, ali daleko od toga da je negledljivo. Slika je namjerno ovako napravljena da se kontrast maksimalno poveća :) čisto iz zajebancije :)
CooK

#4273 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Qler wrote:Znam ja zašto je ovako ispalo zato sam i naglasio za monitor u pozadini, u praksi ima izbijanja svijetla, vidi se sivoca, ali daleko od toga da je negledljivo. Slika je namjerno ovako napravljena da se kontrast maksimalno poveća :) čisto iz zajebancije :)
:thumbup:
CooK

#4274 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Radar71 wrote:šta znači ovo M pored VA

https://www.displayspecifications.com/en/model/b510508
Multidomain Vertical Alignment. To ti znaci da ima vise domena odnosno odjeljaka u potpikselu(najmanje 4). Imas i AMVA(Advanced Multidomain Vertical Alignment), AMVA3, AMVA5(8 do 12 odjeljaka u potpikselu), PVA(Patterned Vertical Alignment), itd... Nekada je to bilo bitno ali danas su sve te vrste VA panela toliko uznapredovale da je to sve veoma slicno isto kao sto su i IPS, AHVA i PLS veoma slicni.
Rugafet

#4275 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Rugafet »

Ma daj ba citava nauka se napravi oko crne boje. Ko jos gleda tv bas u mrklom mraku, uvijek ima nekakvog dodatnog svjetla u sobi (lampa, svjetlo iz druge sobe, laptop, monitor i sl) I te brojke i testovi u vecini slucajeva obicni korisnici ne primjete nikakvu razliku dok gledaju tv. Meni je odlican svaki lcd proizveden nakon 2014 god. za neke stvari za koje moras biti spajdermen da ih primjetis me zaboli, bitnija mi je dijagonala.
Post Reply