Mozda me zahebavas a mozda ne, pa cu te ispostovati.Captain Ahab wrote:Nemoj, nije zdravoGojeni H wrote:Govno pojedem ako si procitao sta sam napisao. Ili ... ?Captain Ahab wrote: Izvoz americke nafte je jos uvijek zabranjen. A ovaj tvoj drugi primjer zapravo ide kontra teze da je Amerika prouzrokovala pad cijena, jer taj pad nikako ne odgovara naftnim kompanijama...![]()
Procitao sam sta si napisao za gas, ali on ne utice direktno na formiranje cijene nafte.
Osim toga, sve sto su za sada uradili je da su dali licence za izgradnju LNG terminala. Tek se ocekuje izvov bitnijih kolicina...
A ova teza da pad cijena nafte odgovara zapadnim naftnim kompanijama jednostavno ne stoji (u tom smjeru je cini im se isao tvoj post, da im dugorocno odgovara).
Kako god, nije objasnjeno sta je to Amerika uradila da bi o oborila cijenu nafte. Ovo s gasom nema veze...
Pokusacu ovako ... Ako u prvoj polovini '70-ih godina, Henri Kisindzer ima snage, uticaja, para ili necega, da ode kralju Fejsalu i ubijedi ga da digne embargo na izvoz nafte, zasto mislis da SAD nema jos uvijek tu snagu da ubijedi odredjene zemlje da ne obaraju nivo proizvodnje, kada svaka logika kaze da je to upravo ono sto treba ciniti?
Kakvu logiku vidis u tome da se nastavlja sa istim nivoom proizvodnje u zemljama kod kojih prizvodnja nafte puni 90-95% budzeta.
Mislim, kakva je logika raditi protiv sebe? Jer trziste je preplavljeno, logika kaze da se smanji proizvodnja da bi se zaustavio pad cijena.