Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
-
Sociolog
#426 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
samo da dodam... Lijep studij, meni licno, s najvise perspektive, vise od Politologije, sigurnosti, i socijalnog rada... Iskreno, malo potezak... , zanimljiv u dosta oblasti..Nece tebe kaciti profesor ,Ivan Cvitkovic, koji ide u penziju... od nas 114 upisanih redovnih, i samofinansirajucih 8 BEZ VANDREDNIH I OBNOVACA), 2008-09, sad nas ima tacno 6 iz te generacije na 5 godini
- cile_phantomhive
#427 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Zdravo svima,
evo i ja bih naFPN, pa me zanima ako ima netko tko je na žurnalistici da me malo uputi.
Ne znam ni ja na što točno ciljam, samo onako, kako je iz osobonog iskustva.
Kažete da ovo i nije neki fakultet na kojem je navala petičara, pa se nekako nadam da ću sa četvorkama moći upisati (iako me iskreno jako strah, možda i bez razloga).
Još jedna stvar me zanima, mogu li pri upisu predavati i neke preporuke koje imam? Pisala sam za jedan časopis, i sada me zanima hoće li mi to uopće pomoći?
Također sam čula da, ako bude prijemnog ispita, jedna od važnijih stvari bude bosanski jezik, je li to istina? Hoće li biti problem to što sam učila hrvatski?
Nadam se da neće ni biti prijemnog...
Hvala.
evo i ja bih naFPN, pa me zanima ako ima netko tko je na žurnalistici da me malo uputi.
Kažete da ovo i nije neki fakultet na kojem je navala petičara, pa se nekako nadam da ću sa četvorkama moći upisati (iako me iskreno jako strah, možda i bez razloga).
Još jedna stvar me zanima, mogu li pri upisu predavati i neke preporuke koje imam? Pisala sam za jedan časopis, i sada me zanima hoće li mi to uopće pomoći?
Također sam čula da, ako bude prijemnog ispita, jedna od važnijih stvari bude bosanski jezik, je li to istina? Hoće li biti problem to što sam učila hrvatski?
Hvala.
- Individualism18
#428 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Ne brini se, upisat ćeš se sigurno. FPN svake godine primi ogroman broj studenata i vjeruj mi da ih većina nije odlična. Naravno, ima i odličnih učenika, ali daleko od toga da se ne možeš upisati s četvorkama. Neće biti prijemnog sigurno.cile_phantomhive wrote:Zdravo svima,
evo i ja bih naFPN, pa me zanima ako ima netko tko je na žurnalistici da me malo uputi.![]()
Hvala.
-
Ineedamiracle
#429 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Evo ima godina kako sam otvorila ovu temu, kada sam se trebala upisati na ovaj fakultet. Sada, nakon godinu dana, mislim da sam koliko-toliko kompetentna da kažem nešto o ovom fakultetu i moje mišljenje je da ga se ne upisuje ! Razlozi su većini već poznati 
-
ufff
#430 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
reci razlogeIneedamiracle wrote:Evo ima godina kako sam otvorila ovu temu, kada sam se trebala upisati na ovaj fakultet. Sada, nakon godinu dana, mislim da sam koliko-toliko kompetentna da kažem nešto o ovom fakultetu i moje mišljenje je da ga se ne upisuje ! Razlozi su većini već poznati
-
arminem
#431 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Znal ko kad krecu upisi
na sajtu jos nema nikakvih obavijesti ..
- Desnik
#432 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Respect!Ineedamiracle wrote:Evo ima godina kako sam otvorila ovu temu, kada sam se trebala upisati na ovaj fakultet. Sada, nakon godinu dana, mislim da sam koliko-toliko kompetentna da kažem nešto o ovom fakultetu i moje mišljenje je da ga se ne upisuje ! Razlozi su većini već poznati
-
bwin
#433 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Ima li neko savjet koji smjer izabrati posto ovih dana trebam konacno predati papire?
I u slucaju da nekad pozelim se prebaciti na drugi faks,npr historiju,razlika predmeta je ogromna zar ne??
I u slucaju da nekad pozelim se prebaciti na drugi faks,npr historiju,razlika predmeta je ogromna zar ne??
-
addy_sa
#434 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
ovi sto studiraju na FPN a kao ne valja im, pa sta onda radite tu ? ovi sto su zavrsili a ne valja im pa sto ste ga upisivali? ja sam isti upisao zbog velike ljubavi i zavrsio u roku i radim u struci i malo je reci da sam prezadovoljan..dakle, sve je individualno i nije valjda niko toliko naivan da misli da ce mu neko posliej faxa odmah dati posao u ruke..prakticno znanje i radne navike se sticu POSLIJE I TOKOM faxa i ne mogu vas ni profesori svemu nauciti niti bilo sta garantovati..sretno !
-
RahatHurmašica
#435 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
ne mogu svi biti dijete ministra.addy_sa wrote:ovi sto studiraju na FPN a kao ne valja im, pa sta onda radite tu ? ovi sto su zavrsili a ne valja im pa sto ste ga upisivali? ja sam isti upisao zbog velike ljubavi i zavrsio u roku i radim u struci i malo je reci da sam prezadovoljan..dakle, sve je individualno i nije valjda niko toliko naivan da misli da ce mu neko posliej faxa odmah dati posao u ruke..prakticno znanje i radne navike se sticu POSLIJE I TOKOM faxa i ne mogu vas ni profesori svemu nauciti niti bilo sta garantovati..sretno !
uvalio si se i sada barem pokušaj da ne vrijeđaš inteligencije mase koja na birou čeka da "radi u struci".
- Adnansu
#436 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
zna li neko kada ce se otvoriti konkurs za upis? 
-
addy_sa
#437 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
nisam dijete nikakvog ministra već invalida na birou ako već pominješ ko je čije dijete, "uvalio se", ako podrazumijevaš da je danas imati posao u struci "uvaliti se" , onda jesam , ne vrijeđam ničiju inteligenciju, iznosim privatno mišljenje.. iz moje generacije skoro pola radi upravo to šta su završili jesmo li onda svi ministarska djeca ili šta već...RahatHurmašica wrote:ne mogu svi biti dijete ministra.addy_sa wrote:ovi sto studiraju na FPN a kao ne valja im, pa sta onda radite tu ? ovi sto su zavrsili a ne valja im pa sto ste ga upisivali? ja sam isti upisao zbog velike ljubavi i zavrsio u roku i radim u struci i malo je reci da sam prezadovoljan..dakle, sve je individualno i nije valjda niko toliko naivan da misli da ce mu neko posliej faxa odmah dati posao u ruke..prakticno znanje i radne navike se sticu POSLIJE I TOKOM faxa i ne mogu vas ni profesori svemu nauciti niti bilo sta garantovati..sretno !
uvalio si se i sada barem pokušaj da ne vrijeđaš inteligencije mase koja na birou čeka da "radi u struci".
-
60061
#438 Anketa
Postovani forumasi pozivam vas da ispunite obrazac Anketa sa tekstom uputstva za popunjavanje. Da biste ga ispunili, idite na:
https://docs.google.com/forms/d/1CddR7n ... M/viewform
Upitnik je anoniman, te Vas molim da na sva pitanja odgovorite iskreno, jer će dobiveni podaci biti isključivo korišteni za potrebe izrade magistarskog rada "Mogućnosti i načini samootkrivanja u internet-komunikaciji". Vrijeme nije ograničeno, pa Vam je zbog toga data mogućnost da pravilno odaberete tvrdnju koju Vi smatrate relevantnom u Vašem slučaju.
HVALA NA ULOŽENOM TRUDU I IZDVOJENOM VREMENU
https://docs.google.com/forms/d/1CddR7n ... M/viewform
Upitnik je anoniman, te Vas molim da na sva pitanja odgovorite iskreno, jer će dobiveni podaci biti isključivo korišteni za potrebe izrade magistarskog rada "Mogućnosti i načini samootkrivanja u internet-komunikaciji". Vrijeme nije ograničeno, pa Vam je zbog toga data mogućnost da pravilno odaberete tvrdnju koju Vi smatrate relevantnom u Vašem slučaju.
HVALA NA ULOŽENOM TRUDU I IZDVOJENOM VREMENU
-
Silent.Hunter
- Afanasi_94
#440 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
-Sociologija (prof.dr. Ismet Grbo)-za prvi parcijalni ispit sam se pripremao jedno desetak dana, i svaki dan sam učio oko 4 sata. Ocjena koju sam dobio je 7. Za završni ispit sam se nešto manje pripremao i ocjenu koju sam dobio je 9. Konačna ocjena je 8.
-Osnove prava (prof.dr. Suad Kurtćehajić)-Za prvi parcijalni ispit sam učio dva dana pred ispit, u ta dva dana sam učio po 12 sati. Ocjenu koju sam dobio je 7. Završni ispit sam pripremao praktično isto toliko vremena i ocjenu koju sam dobio je 10. Kao konačnu ocjenu sam dobio 9.
pouka je znači da se što manje uči
-Osnove prava (prof.dr. Suad Kurtćehajić)-Za prvi parcijalni ispit sam učio dva dana pred ispit, u ta dva dana sam učio po 12 sati. Ocjenu koju sam dobio je 7. Završni ispit sam pripremao praktično isto toliko vremena i ocjenu koju sam dobio je 10. Kao konačnu ocjenu sam dobio 9.
pouka je znači da se što manje uči
- tinkerbell09
#441 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Pozdrav,
zanima me da li neko ima iskustva sa komunikologijom na ovom faxu? Kakva je razlika između općeg smjera i poslovnog komuniciranja? Neko zainteresovan da mi objasni, nek pošalje poruku, stvarno mi trebaju infomacije jer planiram predati papire na ovaj smjer u utorak.
hvala unaprijed
zanima me da li neko ima iskustva sa komunikologijom na ovom faxu? Kakva je razlika između općeg smjera i poslovnog komuniciranja? Neko zainteresovan da mi objasni, nek pošalje poruku, stvarno mi trebaju infomacije jer planiram predati papire na ovaj smjer u utorak.
hvala unaprijed
Last edited by tinkerbell09 on 24/06/2013 00:03, edited 1 time in total.
-
maccak994
#443 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
pozdrav , mene zanima da li se na ovom fakultetu može plaćati u ratama redovni samofinansirajući studij ?
-
swanfilter
#444 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Koji smjer na ovom faxu je onako najdonosniji sto se posla tice?
-
ufff
#445 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
jokmaccak994 wrote:pozdrav , mene zanima da li se na ovom fakultetu može plaćati u ratama redovni samofinansirajući studij ?
-
Ineedamiracle
#446 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Može 1000 odmah, ili 2x po 500maccak994 wrote:pozdrav , mene zanima da li se na ovom fakultetu može plaćati u ratama redovni samofinansirajući studij ?
-
mad mike
#447 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
kada su rezultati za prijem na faks ?
-
swanfilter
#448 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Niko mi nije odg. na postavljeno pitanje. Ne znam sta je razlog, mozda spomenut posao
. Ok, formulisacu. Ovako, koji smjer je na najboljem glasu na faxu pol. nauka? Medjunarodni odnosi? Hvala.
- Individualism18
#449 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
Evo da ti ja pokušam odgovoriti kada već niko neće. Ne studiram na Političkim naukama tako da nisam upoznata sa većinom smjerova, ali iz iskustava meni bliskih osoba (brata i sestre) koji su oboje završili FPN, brat žurnalistiku, a sestra politologiju i upisala master iz međunarodnih odnosa i diplomatije, znam da je ona daleko bolje prošla sa svojim smjerom, čak puno bolje nego većina osoba s puno "težih" fakulteta. Ona je u toku studija volontirala u različitim organizacijama, što se ispostavilo kao najbolji potez u njenom školovanju jer je zahvaljujući brojnim preporukama i stečenom iskustvu, dobila stipendiju za nastavak školovanja u Italiji, da bi nakon toga dobila stalan, odlično plaćen posao kod njih. Ona mi je baš pričala da je to najperspektivniji smjer, pogotovo ako ćeš vani raditi, ali opet to je samo njeno iskustvo, ne znači da ćeš ti isto tako proći. Dok recimo bratu je strašno krivo što je uopće upisao FPN jer nema posao, a imao je baš dobar prosjek na fakultetu i puno je više učio od sestre, a sada nema ništa. Radio je 4-5 mjeseci kao novinar, ali dobio je otkaz jer kao ta TV kuća nema novca da plaća radnike i od tada više ništa nije mogao da nađe. Ovdje sam ti samo htjela napisati njihovo iskustvo, ali ti, naravno, izaberi ono gdje ti sebe vidiš. I za ovako ove manje perspektivne fakultet tipa FPN i FF, treba se malo sam angažovati, što više volontirati, što zbog iskustva, što zbog preporuka jer vas posao sigurno ne čeka čim završite fakultet, a dobro dođe kada imate nešto da popunite CV. Ako te zanima nešto u vezi ova dva smjera, mogu pitati sestru ili brata da ti malo bolje objasne. Tebi sretno šta god da izabereš. 
-
mad mike
#450 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo
?mad mike wrote:kada su rezultati za prijem na faks ?