Hvalarekla-kazala wrote:Da, prije par dana.channel10 wrote:Da li je BHT isplatio dividendu za proslu godinu?
Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
channel10
#426 Re: dionice, kupovina itd.
- dinooh
#427 Re: dionice, kupovina itd.
i opet 110 mil. Nije los godisnji prinos Bh telecoma. Cijena se slabo mijenja a dividenda gotovo pa sigurnachannel10 wrote:Hvalarekla-kazala wrote:Da, prije par dana.channel10 wrote:Da li je BHT isplatio dividendu za proslu godinu?
- mO k3
#428 Re: dionice, kupovina itd.
Otvoriti negdje vani depot i onda rokas , moraš samo vidjeti koji brokerLeons wrote:Pozdrav svima,
nešta je ova tema zamrla.
Kako sada stoje stvari na sarajevskoj berzi, jer sam ja mislio da ulažem u naše dionice?
Obeshrabruje me to što često čujem i pročitam da se nonstop izvode neki mutni poslovi i manipulacije trzista ovdje kod nas.
Imam novca u banci koji nisam namjeravao trošiti u skorije vrijeme jer sam student i nemam nekih troškova niti velikih želja.
Hoću da bar polovinu iznosa koji mi je u banci pretvorim u vrijednosne papire, ne mislim da ću se obogatiti preko noći već ne vidim poentu držanja para u banci.
Osim toga, zvanična stranica SASE je jako loša i neupdatovana, ne znam da li je do mene ali za neke emitente mi se čini da uopšte nema nikakvih finansijskih izvještaja u zadnju godinu,dvije,tri. Zar ovo ne bi trebalo biti zakonski regulisano?
Kolega je postavio pitanje na koje nije dobio odgovor a isto mene interesuje - da li se iz BiH može trgovati na berzama u inostranstvu?
- Leons
#429 Re: dionice, kupovina itd.
Kako mogu otvoriti taj depot ( račun?) ? Moram li fizički biti prisutan tu i potpisivati dokumente?
-
mata_hari
#430 Re: dionice, kupovina itd.
Pozdrav,
Zna li neko koja brokerska kuća praktikuje "ukidanje" minimalne naknade na transakcije? S obzirom da mi se ne isplati davati 30-40 KM za transakcije do 1.000 KM.
Zna li neko koja brokerska kuća praktikuje "ukidanje" minimalne naknade na transakcije? S obzirom da mi se ne isplati davati 30-40 KM za transakcije do 1.000 KM.
-
rekla-kazala
#431 Re: dionice, kupovina itd.
Da se dogovoriti ukoliko praviš promet. Ja imam 0,8% plus troškovi registra i berze i to bude oko 1% bez obzira na to da li je transakcija 10 KM ili 10.000 KM.mata_hari wrote:Pozdrav,
- drug_profi
#432 Re: dionice, kupovina itd.
To se najbolje dogovara uz otvaranje e naloga za trgovanje. Samo je njima bitno koliko ces novaca obrnuti prrko njih. Znaci koliko si uplatio na depozit ili kolika je vrijednost papira koje donosis.
I onda se klasicno cjenkas.
Ja imam ugovor na 1%. Koliki god da je iznos transakcije. Trgujem par puta u godini.
...s mobilnog...
I onda se klasicno cjenkas.
Ja imam ugovor na 1%. Koliki god da je iznos transakcije. Trgujem par puta u godini.
...s mobilnog...
-
mata_hari
#433 Re: dionice, kupovina itd.
Hvala vam mnogo na odgovorima
Budući da sam pročitao da pojedine brokerske kuće ne popuštaju glede ukidanja minimalnih naknada, pa zato pitam
Btw, da li svaka brokerska kuća nudi uslugu e-trading, plaća li se dodatno ova usluga?
Budući da sam pročitao da pojedine brokerske kuće ne popuštaju glede ukidanja minimalnih naknada, pa zato pitam
Btw, da li svaka brokerska kuća nudi uslugu e-trading, plaća li se dodatno ova usluga?
- drug_profi
#434 Re: dionice, kupovina itd.
mislim da sve nude, a mislim i da se ne placa
-
sportman1
#435 Re: dionice, kupovina itd.
Leons wrote:Pozdrav svima,
nešta je ova tema zamrla.
Kako sada stoje stvari na sarajevskoj berzi, jer sam ja mislio da ulažem u naše dionice?
Obeshrabruje me to što često čujem i pročitam da se nonstop izvode neki mutni poslovi i manipulacije trzista ovdje kod nas.
Imam novca u banci koji nisam namjeravao trošiti u skorije vrijeme jer sam student i nemam nekih troškova niti velikih želja.
Hoću da bar polovinu iznosa koji mi je u banci pretvorim u vrijednosne papire, ne mislim da ću se obogatiti preko noći već ne vidim poentu držanja para u banci.
Osim toga, zvanična stranica SASE je jako loša i neupdatovana, ne znam da li je do mene ali za neke emitente mi se čini da uopšte nema nikakvih finansijskih izvještaja u zadnju godinu,dvije,tri. Zar ovo ne bi trebalo biti zakonski regulisano?
Kolega je postavio pitanje na koje nije dobio odgovor a isto mene interesuje - da li se iz BiH može trgovati na berzama u inostranstvu?
pa eto imas telekom koji je dosad isplacivao dividendu svake godine koja je daleko veca od kamate na stednju.
-
sportman1
#436 Re: dionice, kupovina itd.
pa toliki procenti za kupnju i prodaju su obicna pljacka i to je zbog malog prometa na berzi.
npr.ako kupis dionice za 1000km treba da narastu barem 5% da bi bio na nuli(2,5% broker. provizija),a samo preko 5% imas zaradu.
pljacka.
i telekom valja. nece propast,dividenda 90% sigurna,ali ne znaci da ce svaki put bit 9%
npr.ako kupis dionice za 1000km treba da narastu barem 5% da bi bio na nuli(2,5% broker. provizija),a samo preko 5% imas zaradu.
pljacka.
i telekom valja. nece propast,dividenda 90% sigurna,ali ne znaci da ce svaki put bit 9%
-
Mr.Penguin
#437 Re: dionice, kupovina itd.
Ima li neko savjet kako da se nauci citanje godisnjeg izvjestaja? Koji su parametri bitni?
-
rekla-kazala
#438 Re: dionice, kupovina itd.
Ima tu svašta nešto:Mr.Penguin wrote:Ima li neko savjet kako da se nauci citanje godisnjeg izvjestaja? Koji su parametri bitni?
BVPS: knjigovodstvena vrijednost po dionici
EPS: neto dobit (nakon manjinskih interesa) po dionici
P/E: omjer cijene dionice i neto dobiti (nakon manjinskih interesa) po dionici
P/B: omjer cijene dionice i knjigovodstvene vrijednosti po dionici
P/S: omjer cijene dionice i prihoda od prodaje (engl. "sales") po dionici
P/S (posl.): omjer cijene dionice i poslovnih prihoda po dionici
NPM: neto profitna marža, računa se kao omjer neto dobiti i ukupnih prihoda
ROE: omjer neto dobiti i kapitala (engl. "return on equity")
ROA: omjer neto dobiti i aktive(imovine) (engl. "return on assets")
d.dug/kapital: omjer dugoročnog duga i kapitala
dug/kapital: omjer ukupnog duga i kapitala
faktor zaduženosti: računa se kao ukupne obveze / (neto dobit + amortizacija).
koeficijent financijske stabilnosti: računa se kao dugotrajna imovina / (kapital + dugoročne obveze). Poželjnom se smatra vrijednost manja od 1.
koeficijent tekuće likvidnosti: omjer kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza
neto obrtni kapital: kratkotrajna imovina - kratkoročne obveze
EBIT: operativna dobit; računa se kao razlika poslovnih prihoda i poslovnih rashoda (engl. "earnings before interest and taxes"), te uključuje i promjene u zalihama gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje.
EBIT marža: omjer EBIT / poslovni prihodi
EBITDA: računa se kao EBIT + amortizacija + vrijednosna usklađenja
EBITDA marža: omjer EBITDA / poslovni prihodi
EBITDA/S: omjer EBITDA / prihodi od prodaje
Novac (+fin. krat.)/share: novac + kratkotrajna financijska imovina po dionici
EV: računa se kao (tržišna kapitalizacija + financijski dug - novac - kratkotrajna fin. imovina). Financijski dug se računa kao (dugoročne obveze + kratkoročne obveze prema financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima + kratkoročne obveze prema povezanim poduzetnicima). Ukoliko nisu dostupni podaci o vrsti kratkoročnih obveza - uzimaju se cjelokupne kratkoročne obveze.
EA: neto dobit + amortizacija
P/CF: omjer cijene dionice i operativnog toka novca (tok novca od poslovnih aktivnosti, engl. "cash flow")
koeficijent ubrzane likvidnosti: računa se kao (novac + potraživanja) / kratkoročne obaveze
koeficijent obrta potraživanja: omjer prihoda od prodaje i potraživanja
broj dana naplate potraživanja: računa se kao broj dana u godini (365) / koeficijent obrta potraživanja
slobodni novčani tok (engl. "free cash flow"): računa se tako da se od operativnog toka novca oduzmu kapitalni troškovi, tj. izdaci za kupnju (-primici od prodaje) dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine
P/FCF: omjer cijene dionice i slobodnog novčanog toka
beta: koeficijent koji pokazuje volatilnost dionice u odnosu na tržište (indeks). Ukoliko je vrijednost veća od 1, dionica je volatilnija od tržišta, a ukoliko je manja od 1, dionica je manje volatilna od tržišta. Promatrano razdoblje za izračun beta koeficijenta je zadnjih 12 mjeseci. Beta koeficijent može biti i negativan - tada se vrijednost dionice pretežno kreće u suprotnom smjeru od smjera tržišta.
Meni su najbitniji odnos cijene dionice i dobiti, odnos cijene dionice i knjigovodstvena vrijednost, amortizacija,... i najbitiniji je osjećaj šta se može očekivati u narednih par godina.
-
sportman1
#440 Re: dionice, kupovina itd.
rekla-kazala wrote:Ima tu svašta nešto:Mr.Penguin wrote:Ima li neko savjet kako da se nauci citanje godisnjeg izvjestaja? Koji su parametri bitni?
BVPS: knjigovodstvena vrijednost po dionici
EPS: neto dobit (nakon manjinskih interesa) po dionici
P/E: omjer cijene dionice i neto dobiti (nakon manjinskih interesa) po dionici
P/B: omjer cijene dionice i knjigovodstvene vrijednosti po dionici
P/S: omjer cijene dionice i prihoda od prodaje (engl. "sales") po dionici
P/S (posl.): omjer cijene dionice i poslovnih prihoda po dionici
NPM: neto profitna marža, računa se kao omjer neto dobiti i ukupnih prihoda
ROE: omjer neto dobiti i kapitala (engl. "return on equity")
ROA: omjer neto dobiti i aktive(imovine) (engl. "return on assets")
d.dug/kapital: omjer dugoročnog duga i kapitala
dug/kapital: omjer ukupnog duga i kapitala
faktor zaduženosti: računa se kao ukupne obveze / (neto dobit + amortizacija).
koeficijent financijske stabilnosti: računa se kao dugotrajna imovina / (kapital + dugoročne obveze). Poželjnom se smatra vrijednost manja od 1.
koeficijent tekuće likvidnosti: omjer kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza
neto obrtni kapital: kratkotrajna imovina - kratkoročne obveze
EBIT: operativna dobit; računa se kao razlika poslovnih prihoda i poslovnih rashoda (engl. "earnings before interest and taxes"), te uključuje i promjene u zalihama gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje.
EBIT marža: omjer EBIT / poslovni prihodi
EBITDA: računa se kao EBIT + amortizacija + vrijednosna usklađenja
EBITDA marža: omjer EBITDA / poslovni prihodi
EBITDA/S: omjer EBITDA / prihodi od prodaje
Novac (+fin. krat.)/share: novac + kratkotrajna financijska imovina po dionici
EV: računa se kao (tržišna kapitalizacija + financijski dug - novac - kratkotrajna fin. imovina). Financijski dug se računa kao (dugoročne obveze + kratkoročne obveze prema financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima + kratkoročne obveze prema povezanim poduzetnicima). Ukoliko nisu dostupni podaci o vrsti kratkoročnih obveza - uzimaju se cjelokupne kratkoročne obveze.
EA: neto dobit + amortizacija
P/CF: omjer cijene dionice i operativnog toka novca (tok novca od poslovnih aktivnosti, engl. "cash flow")
koeficijent ubrzane likvidnosti: računa se kao (novac + potraživanja) / kratkoročne obaveze
koeficijent obrta potraživanja: omjer prihoda od prodaje i potraživanja
broj dana naplate potraživanja: računa se kao broj dana u godini (365) / koeficijent obrta potraživanja
slobodni novčani tok (engl. "free cash flow"): računa se tako da se od operativnog toka novca oduzmu kapitalni troškovi, tj. izdaci za kupnju (-primici od prodaje) dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine
P/FCF: omjer cijene dionice i slobodnog novčanog toka
beta: koeficijent koji pokazuje volatilnost dionice u odnosu na tržište (indeks). Ukoliko je vrijednost veća od 1, dionica je volatilnija od tržišta, a ukoliko je manja od 1, dionica je manje volatilna od tržišta. Promatrano razdoblje za izračun beta koeficijenta je zadnjih 12 mjeseci. Beta koeficijent može biti i negativan - tada se vrijednost dionice pretežno kreće u suprotnom smjeru od smjera tržišta.
Meni su najbitniji odnos cijene dionice i dobiti, odnos cijene dionice i knjigovodstvena vrijednost, amortizacija,... i najbitiniji je osjećaj šta se može očekivati u narednih par godina.
da stoji to da treba obratit paznju na fundamentalnu analizu,ali kada je kriza cini mi se da onda padaju i one koje imaju najbolje rezultate.
-
Mr.Penguin
#441 Re: dionice, kupovina itd.
Mogu li se kupiti dionice sa hrvatske berze?
-
rekla-kazala
#442 Re: dionice, kupovina itd.
Mogu se kupiti, kao što Hrvati i Slovenci kupuju ovdje.Mr.Penguin wrote:Mogu li se kupiti dionice sa hrvatske berze?
E sad da li može preko nekog od naših brokera to ne znam ali preko nekog brokera u Hrvatskoj sigurno da može.
Pitanje je da li je bolje kupiti neku dionicu iz Hrvatske ili BiH.
-
SSemir
#443 Re: dionice, kupovina itd.
raja, kakvi su troskovi kod trgovine dionicama koje ne kotiraju na berzi? troskovi prodavca dionica, pprvenstveno me interesuje. ma li kakav porez na to?
ne javljaju mi se oni u registru vr. papira
ne javljaju mi se oni u registru vr. papira
- drug_profi
#444 Re: dionice, kupovina itd.
Svi troskovi su oni koje ti fakturise broker. Tu su i provizije i porezi.
...s tipfeler masine...
...s tipfeler masine...
-
SSemir
#445 Re: dionice, kupovina itd.
dobih i ja odgovor. imao sam ideju da to samo ide sa kupoprodajnim ugovorom koji se prijavljuje rvp
mislio sam da ne ide preko brokerske kuce, posto ne kotira na berzi
- drug_profi
#446 Re: dionice, kupovina itd.
Mozes i tako samo je nista jeftinije, a vise posla. Brokeru povedes kupca i zavrsis.
...s tipfeler masine...
...s tipfeler masine...
-
sportman1
#447 Re: dionice, kupovina itd.
trguje li iko opcijama tj izvedenicama????????
- shiljak
#448 Re: dionice, kupovina itd.
Možda je "malo" offtopic, ali da pitam, da li se može novac iz BAM na računu držati u RUB? Mislim, 40% je veća vrijednost (bila), što znači da smo mogli prebaciti u RUB, a kasnije vratiti u BAM, i dobiješ 40% više nego što si imao na računu?

- drndalo
#449 Re: dionice, kupovina itd.
Sumnjam, nisu svjeCki "konvertibilni"...
-
sportman1
#450 Re: dionice, kupovina itd.
koje dionice u bih daju dividendu osim bh telekom,barem 5% od trzisne cijene?
fala za odgovor.
fala za odgovor.