Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
channel10

#426 Re: dionice, kupovina itd.

Post by channel10 »

rekla-kazala wrote:
channel10 wrote:Da li je BHT isplatio dividendu za proslu godinu?
Da, prije par dana.
Hvala :)
dinooh

#427 Re: dionice, kupovina itd.

Post by dinooh »

channel10 wrote:
rekla-kazala wrote:
channel10 wrote:Da li je BHT isplatio dividendu za proslu godinu?
Da, prije par dana.
Hvala :)
i opet 110 mil. Nije los godisnji prinos Bh telecoma. Cijena se slabo mijenja a dividenda gotovo pa sigurna
mO k3

#428 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

Leons wrote:Pozdrav svima,

nešta je ova tema zamrla.

Kako sada stoje stvari na sarajevskoj berzi, jer sam ja mislio da ulažem u naše dionice?

Obeshrabruje me to što često čujem i pročitam da se nonstop izvode neki mutni poslovi i manipulacije trzista ovdje kod nas.
Imam novca u banci koji nisam namjeravao trošiti u skorije vrijeme jer sam student i nemam nekih troškova niti velikih želja.
Hoću da bar polovinu iznosa koji mi je u banci pretvorim u vrijednosne papire, ne mislim da ću se obogatiti preko noći već ne vidim poentu držanja para u banci.

Osim toga, zvanična stranica SASE je jako loša i neupdatovana, ne znam da li je do mene ali za neke emitente mi se čini da uopšte nema nikakvih finansijskih izvještaja u zadnju godinu,dvije,tri. Zar ovo ne bi trebalo biti zakonski regulisano?

Kolega je postavio pitanje na koje nije dobio odgovor a isto mene interesuje - da li se iz BiH može trgovati na berzama u inostranstvu?
Otvoriti negdje vani depot i onda rokas , moraš samo vidjeti koji broker
Leons

#429 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Leons »

Kako mogu otvoriti taj depot ( račun?) ? Moram li fizički biti prisutan tu i potpisivati dokumente?
mata_hari

#430 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mata_hari »

Pozdrav,
Zna li neko koja brokerska kuća praktikuje "ukidanje" minimalne naknade na transakcije? S obzirom da mi se ne isplati davati 30-40 KM za transakcije do 1.000 KM.
rekla-kazala

#431 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

mata_hari wrote:Pozdrav,
Zna li neko koja brokerska kuća praktikuje "ukidanje" minimalne naknade na transakcije? S obzirom da mi se ne isplati davati 30-40 KM za transakcije do 1.000 KM.
Da se dogovoriti ukoliko praviš promet. Ja imam 0,8% plus troškovi registra i berze i to bude oko 1% bez obzira na to da li je transakcija 10 KM ili 10.000 KM.
drug_profi

#432 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

To se najbolje dogovara uz otvaranje e naloga za trgovanje. Samo je njima bitno koliko ces novaca obrnuti prrko njih. Znaci koliko si uplatio na depozit ili kolika je vrijednost papira koje donosis.
I onda se klasicno cjenkas.
Ja imam ugovor na 1%. Koliki god da je iznos transakcije. Trgujem par puta u godini.

...s mobilnog...
mata_hari

#433 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mata_hari »

Hvala vam mnogo na odgovorima :)
Budući da sam pročitao da pojedine brokerske kuće ne popuštaju glede ukidanja minimalnih naknada, pa zato pitam :)

Btw, da li svaka brokerska kuća nudi uslugu e-trading, plaća li se dodatno ova usluga?
drug_profi

#434 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

mislim da sve nude, a mislim i da se ne placa
sportman1

#435 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sportman1 »

Leons wrote:Pozdrav svima,

nešta je ova tema zamrla.

Kako sada stoje stvari na sarajevskoj berzi, jer sam ja mislio da ulažem u naše dionice?

Obeshrabruje me to što često čujem i pročitam da se nonstop izvode neki mutni poslovi i manipulacije trzista ovdje kod nas.
Imam novca u banci koji nisam namjeravao trošiti u skorije vrijeme jer sam student i nemam nekih troškova niti velikih želja.
Hoću da bar polovinu iznosa koji mi je u banci pretvorim u vrijednosne papire, ne mislim da ću se obogatiti preko noći već ne vidim poentu držanja para u banci.

Osim toga, zvanična stranica SASE je jako loša i neupdatovana, ne znam da li je do mene ali za neke emitente mi se čini da uopšte nema nikakvih finansijskih izvještaja u zadnju godinu,dvije,tri. Zar ovo ne bi trebalo biti zakonski regulisano?

Kolega je postavio pitanje na koje nije dobio odgovor a isto mene interesuje - da li se iz BiH može trgovati na berzama u inostranstvu?

pa eto imas telekom koji je dosad isplacivao dividendu svake godine koja je daleko veca od kamate na stednju.
sportman1

#436 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sportman1 »

pa toliki procenti za kupnju i prodaju su obicna pljacka i to je zbog malog prometa na berzi.
npr.ako kupis dionice za 1000km treba da narastu barem 5% da bi bio na nuli(2,5% broker. provizija),a samo preko 5% imas zaradu.
pljacka.

i telekom valja. nece propast,dividenda 90% sigurna,ali ne znaci da ce svaki put bit 9% :D
Mr.Penguin

#437 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Mr.Penguin »

Ima li neko savjet kako da se nauci citanje godisnjeg izvjestaja? Koji su parametri bitni?
rekla-kazala

#438 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

Mr.Penguin wrote:Ima li neko savjet kako da se nauci citanje godisnjeg izvjestaja? Koji su parametri bitni?
Ima tu svašta nešto:
BVPS: knjigovodstvena vrijednost po dionici
EPS: neto dobit (nakon manjinskih interesa) po dionici
P/E: omjer cijene dionice i neto dobiti (nakon manjinskih interesa) po dionici
P/B: omjer cijene dionice i knjigovodstvene vrijednosti po dionici
P/S: omjer cijene dionice i prihoda od prodaje (engl. "sales") po dionici
P/S (posl.): omjer cijene dionice i poslovnih prihoda po dionici
NPM: neto profitna marža, računa se kao omjer neto dobiti i ukupnih prihoda
ROE: omjer neto dobiti i kapitala (engl. "return on equity")
ROA: omjer neto dobiti i aktive(imovine) (engl. "return on assets")
d.dug/kapital: omjer dugoročnog duga i kapitala
dug/kapital: omjer ukupnog duga i kapitala
faktor zaduženosti: računa se kao ukupne obveze / (neto dobit + amortizacija).
koeficijent financijske stabilnosti: računa se kao dugotrajna imovina / (kapital + dugoročne obveze). Poželjnom se smatra vrijednost manja od 1.
koeficijent tekuće likvidnosti: omjer kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza
neto obrtni kapital: kratkotrajna imovina - kratkoročne obveze
EBIT: operativna dobit; računa se kao razlika poslovnih prihoda i poslovnih rashoda (engl. "earnings before interest and taxes"), te uključuje i promjene u zalihama gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje.
EBIT marža: omjer EBIT / poslovni prihodi
EBITDA: računa se kao EBIT + amortizacija + vrijednosna usklađenja
EBITDA marža: omjer EBITDA / poslovni prihodi
EBITDA/S: omjer EBITDA / prihodi od prodaje
Novac (+fin. krat.)/share: novac + kratkotrajna financijska imovina po dionici
EV: računa se kao (tržišna kapitalizacija + financijski dug - novac - kratkotrajna fin. imovina). Financijski dug se računa kao (dugoročne obveze + kratkoročne obveze prema financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima + kratkoročne obveze prema povezanim poduzetnicima). Ukoliko nisu dostupni podaci o vrsti kratkoročnih obveza - uzimaju se cjelokupne kratkoročne obveze.
EA: neto dobit + amortizacija
P/CF: omjer cijene dionice i operativnog toka novca (tok novca od poslovnih aktivnosti, engl. "cash flow")
koeficijent ubrzane likvidnosti: računa se kao (novac + potraživanja) / kratkoročne obaveze
koeficijent obrta potraživanja: omjer prihoda od prodaje i potraživanja
broj dana naplate potraživanja: računa se kao broj dana u godini (365) / koeficijent obrta potraživanja
slobodni novčani tok (engl. "free cash flow"): računa se tako da se od operativnog toka novca oduzmu kapitalni troškovi, tj. izdaci za kupnju (-primici od prodaje) dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine
P/FCF: omjer cijene dionice i slobodnog novčanog toka
beta: koeficijent koji pokazuje volatilnost dionice u odnosu na tržište (indeks). Ukoliko je vrijednost veća od 1, dionica je volatilnija od tržišta, a ukoliko je manja od 1, dionica je manje volatilna od tržišta. Promatrano razdoblje za izračun beta koeficijenta je zadnjih 12 mjeseci. Beta koeficijent može biti i negativan - tada se vrijednost dionice pretežno kreće u suprotnom smjeru od smjera tržišta.

Meni su najbitniji odnos cijene dionice i dobiti, odnos cijene dionice i knjigovodstvena vrijednost, amortizacija,... i najbitiniji je osjećaj šta se može očekivati u narednih par godina.
Mr.Penguin

#439 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Mr.Penguin »

Hvala :D
sportman1

#440 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sportman1 »

rekla-kazala wrote:
Mr.Penguin wrote:Ima li neko savjet kako da se nauci citanje godisnjeg izvjestaja? Koji su parametri bitni?
Ima tu svašta nešto:
BVPS: knjigovodstvena vrijednost po dionici
EPS: neto dobit (nakon manjinskih interesa) po dionici
P/E: omjer cijene dionice i neto dobiti (nakon manjinskih interesa) po dionici
P/B: omjer cijene dionice i knjigovodstvene vrijednosti po dionici
P/S: omjer cijene dionice i prihoda od prodaje (engl. "sales") po dionici
P/S (posl.): omjer cijene dionice i poslovnih prihoda po dionici
NPM: neto profitna marža, računa se kao omjer neto dobiti i ukupnih prihoda
ROE: omjer neto dobiti i kapitala (engl. "return on equity")
ROA: omjer neto dobiti i aktive(imovine) (engl. "return on assets")
d.dug/kapital: omjer dugoročnog duga i kapitala
dug/kapital: omjer ukupnog duga i kapitala
faktor zaduženosti: računa se kao ukupne obveze / (neto dobit + amortizacija).
koeficijent financijske stabilnosti: računa se kao dugotrajna imovina / (kapital + dugoročne obveze). Poželjnom se smatra vrijednost manja od 1.
koeficijent tekuće likvidnosti: omjer kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza
neto obrtni kapital: kratkotrajna imovina - kratkoročne obveze
EBIT: operativna dobit; računa se kao razlika poslovnih prihoda i poslovnih rashoda (engl. "earnings before interest and taxes"), te uključuje i promjene u zalihama gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje.
EBIT marža: omjer EBIT / poslovni prihodi
EBITDA: računa se kao EBIT + amortizacija + vrijednosna usklađenja
EBITDA marža: omjer EBITDA / poslovni prihodi
EBITDA/S: omjer EBITDA / prihodi od prodaje
Novac (+fin. krat.)/share: novac + kratkotrajna financijska imovina po dionici
EV: računa se kao (tržišna kapitalizacija + financijski dug - novac - kratkotrajna fin. imovina). Financijski dug se računa kao (dugoročne obveze + kratkoročne obveze prema financijskim institucijama + kratkoročne obveze po vrijednosnim papirima + kratkoročne obveze prema povezanim poduzetnicima). Ukoliko nisu dostupni podaci o vrsti kratkoročnih obveza - uzimaju se cjelokupne kratkoročne obveze.
EA: neto dobit + amortizacija
P/CF: omjer cijene dionice i operativnog toka novca (tok novca od poslovnih aktivnosti, engl. "cash flow")
koeficijent ubrzane likvidnosti: računa se kao (novac + potraživanja) / kratkoročne obaveze
koeficijent obrta potraživanja: omjer prihoda od prodaje i potraživanja
broj dana naplate potraživanja: računa se kao broj dana u godini (365) / koeficijent obrta potraživanja
slobodni novčani tok (engl. "free cash flow"): računa se tako da se od operativnog toka novca oduzmu kapitalni troškovi, tj. izdaci za kupnju (-primici od prodaje) dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine
P/FCF: omjer cijene dionice i slobodnog novčanog toka
beta: koeficijent koji pokazuje volatilnost dionice u odnosu na tržište (indeks). Ukoliko je vrijednost veća od 1, dionica je volatilnija od tržišta, a ukoliko je manja od 1, dionica je manje volatilna od tržišta. Promatrano razdoblje za izračun beta koeficijenta je zadnjih 12 mjeseci. Beta koeficijent može biti i negativan - tada se vrijednost dionice pretežno kreće u suprotnom smjeru od smjera tržišta.

Meni su najbitniji odnos cijene dionice i dobiti, odnos cijene dionice i knjigovodstvena vrijednost, amortizacija,... i najbitiniji je osjećaj šta se može očekivati u narednih par godina.

da stoji to da treba obratit paznju na fundamentalnu analizu,ali kada je kriza cini mi se da onda padaju i one koje imaju najbolje rezultate.
Mr.Penguin

#441 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Mr.Penguin »

Mogu li se kupiti dionice sa hrvatske berze?
rekla-kazala

#442 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

Mr.Penguin wrote:Mogu li se kupiti dionice sa hrvatske berze?
Mogu se kupiti, kao što Hrvati i Slovenci kupuju ovdje.
E sad da li može preko nekog od naših brokera to ne znam ali preko nekog brokera u Hrvatskoj sigurno da može.
Pitanje je da li je bolje kupiti neku dionicu iz Hrvatske ili BiH.
SSemir

#443 Re: dionice, kupovina itd.

Post by SSemir »

raja, kakvi su troskovi kod trgovine dionicama koje ne kotiraju na berzi? troskovi prodavca dionica, pprvenstveno me interesuje. ma li kakav porez na to?
ne javljaju mi se oni u registru vr. papira :twisted:
drug_profi

#444 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Svi troskovi su oni koje ti fakturise broker. Tu su i provizije i porezi.

...s tipfeler masine...
SSemir

#445 Re: dionice, kupovina itd.

Post by SSemir »

dobih i ja odgovor. imao sam ideju da to samo ide sa kupoprodajnim ugovorom koji se prijavljuje rvp :-) mislio sam da ne ide preko brokerske kuce, posto ne kotira na berzi
drug_profi

#446 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Mozes i tako samo je nista jeftinije, a vise posla. Brokeru povedes kupca i zavrsis.

...s tipfeler masine...
sportman1

#447 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sportman1 »

trguje li iko opcijama tj izvedenicama????????
shiljak

#448 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

Možda je "malo" offtopic, ali da pitam, da li se može novac iz BAM na računu držati u RUB? Mislim, 40% je veća vrijednost (bila), što znači da smo mogli prebaciti u RUB, a kasnije vratiti u BAM, i dobiješ 40% više nego što si imao na računu? :-D :-D
drndalo

#449 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Sumnjam, nisu svjeCki "konvertibilni"...
sportman1

#450 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sportman1 »

koje dionice u bih daju dividendu osim bh telekom,barem 5% od trzisne cijene?
fala za odgovor.
Post Reply