Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
nosara

#426 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

insomnia99 wrote:slovenija,hrvatska, bih sve je to isto....nema veze što bosanci svih vjera masovno bjeze sloveniju i hrvatsku,a praktički nitko iz hrvatske ili slovenije ne dolazi živjet u bih...od radnika,sportaša,umjetnika..nema veze što je bih skoro pa hrvatska kolonija...ništa to ne govori :-)
Ovdje je trustnije... Politicki...

Bila je neka anketa nedavno po kojoj bi 75% hrvata otislo negdje da moze... Mahom mladih, skolovanih... Nista to ne govori...!?
blazh

#427 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

nosara wrote:
insomnia99 wrote:slovenija,hrvatska, bih sve je to isto....nema veze što bosanci svih vjera masovno bjeze sloveniju i hrvatsku,a praktički nitko iz hrvatske ili slovenije ne dolazi živjet u bih...od radnika,sportaša,umjetnika..nema veze što je bih skoro pa hrvatska kolonija...ništa to ne govori :-)

Bila je neka anketa nedavno po kojoj bi 75% hrvata otislo negdje da moze... Mahom mladih, skolovanih... Nista to ne govori...!?
a bosanaca? pa shvati da nije tema HR vs svijet nego vs BIH. normalno da bi otišli jer je bolje. kao što mladi iz bosne, a i stari odlaze u HR.
nosara

#428 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:
nosara wrote:

a bosanaca? pa shvati da nije tema HR vs svijet nego vs BIH. normalno da bi otišli jer je bolje. kao što mladi iz bosne, a i stari odlaze u HR.
Iz BiH u Hr odlaze samo Hrvati (rodijaci :D ) i neka odlaze, sretan im put... Bolje u Zg nego u Sarajevo...
blazh

#429 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Darko Tipurić, Miljenko Jergović, Antonio Nuić, Daria Lorenci, Edo Maajka, Sandra Bagarić, Darko Lukić, Mario Čerhak, Tarik Filipović, Ivan Ljubičić, Jasmin Repeša, Damir Omerhodžić, Tomislav Jović, Zvjezdan Stanić, Tomislav Antunović..

proguglaj malo o ovim uspješnim bosancima koji su trbuhom za kruhom se skrasili u Hrvatskoj. jer im je ovdje bolje, zemlja većih šansi.
egzodus Bosanaca u Hrvatsku procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća, oko dvije tisuće intelektualaca, više od 200 Sarajlija.
:bih:
nosara

#430 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:Darko Tipurić, Miljenko Jergović, Antonio Nuić, Daria Lorenci, Edo Maajka, Sandra Bagarić, Darko Lukić, Mario Čerhak, Tarik Filipović, Ivan Ljubičić, Jasmin Repeša, Damir Omerhodžić, Tomislav Jović, Zvjezdan Stanić, Tomislav Antunović..

proguglaj malo o ovim uspješnim bosancima koji su trbuhom za kruhom se skrasili u Hrvatskoj. jer im je ovdje bolje, zemlja većih šansi.
egzodus Bosanaca u Hrvatsku procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća, oko dvije tisuće intelektualaca, više od 200 Sarajlija.
Od mene imaju mahanje srednjakom... Ne vracajte se, ovdje nikom niste potrebni...!

Ko jednom izda, izdace uvijek...

A lista ti je dabogsacuva... :-)
mekaba

#431 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by mekaba »

blazh wrote:Darko Tipurić, Miljenko Jergović, Antonio Nuić, Daria Lorenci, Edo Maajka, Sandra Bagarić, Darko Lukić, Mario Čerhak, Tarik Filipović, Ivan Ljubičić, Jasmin Repeša, Damir Omerhodžić, Tomislav Jović, Zvjezdan Stanić, Tomislav Antunović..

BiH napustaju po pravilu dobrostojeci Hrvati odnosno oni koji imaju sve. Nema Hrvata u BiH vlasnika neke firme a da nema nekretninu u Hrvatskoj. Djeca im nastavljaju skolovanje u Hrvatskoj i tamo ostaju. Oni kojima je najteze(slabo stojeci) ostaju u BiH i oni najmanje kukaju.Ovi prvi zale se na sve zivo u BiH :-)
insomnia99

#432 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by insomnia99 »

šta fali listi...osim još na tisuće imena...i ne brini ,dolazi i velik broj bošnjaka..cijele obitelji..ja sam ih dosta sretao,tko zna koliko ih jos nisam sreo..

a sad izdaja...da je u bih bolje stanje,bilo bi puno manje tih "izdajnika"....nego ,da li su izdajnici i oni koji su otišli u njemačku,austriju,ameriku itd?
blazh

#433 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

i šta nam to govori?
nosara

#434 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:i šta nam to govori?
Ako zapuca, ne racunajte na njih... :D
blazh

#435 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

insomnia99 wrote:šta fali listi...osim još na tisuće imena...i ne brini ,dolazi i velik broj bošnjaka..cijele obitelji..ja sam ih dosta sretao,tko zna koliko ih jos nisam sreo..

a sad izdaja...da je u bih bolje stanje,bilo bi puno manje tih "izdajnika"....nego ,da li su izdajnici i oni koji su otišli u njemačku,austriju,ameriku itd?
dobro ajde, i iz hrvatske je emigrirao glavaš, pa onda onaj kirurg iz rijeke :D to sad dođe ko SAD - mexico
jedni iz ekonomskih a drugi iz "praktičnih" razloga :D
nosara

#436 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

insomnia99 wrote:šta fali listi...osim još na tisuće imena...i ne brini ,dolazi i velik broj bošnjaka..cijele obitelji..ja sam ih dosta sretao,tko zna koliko ih jos nisam sreo..

:lol:

Ti, koje nisi sreo, su najzajebaniji... :D
Bolonjac

#437 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Bolonjac »

bach wrote:Smatrajući sebe po defaultu inferiornim i manje vrijednim, veliki broj građana BiH susjednu Lijepu njihovu Hrvatsku smatra dijelom velike i bogate Evrope. Za tu iliziju služe ušminkani granični policajci, ušminkani granični prijelazi, ušminkane saobraćajnice, ušminkani Zagreb i ušminkani hrvatski šareni televizijski kanali koje gledamo kao telad.

Ispod debelih slojeva te skupe šminke, prava slika je mnogo sumornija. Hrvatski vanjski dug je ogroman i iznosi 47 milijardi eura. Za usporedbu, BiH vanjski dug je usporedbi sa hrvatskim gotovo zanemariv: Tri milijarde eura.

Iako ima veliku Slavonsku ravnicu, Hrvatska najveći dio mesa, mlijeka i žitarica - uvozi. Trgovinu kontroliraju stranci i njihovi trgovački lanci kao što su LIDL ili Billa. Stranci kontroliraju banke, osiguranja, kao i trgovinu naftom. INA je u rukama Mađara. Hrvatska gotovo da nema rudnike niti ili elektrane. Struju uvoze ili od nas ili od Slovenaca.

Život u Hrvatskoj je jako skup, svi koji barem ljetuju tamo ili prolaze čsto znaju to jako dobro. Kuna je precijenjena valuta i ne uživa skoro nikakav ugled u ozbiljnim evropskim finansijskim krugovima.

Ukoliko dođete u Dalmaciju, pa sjedete da odmorite dušu i napunite stomak, recimo ribom, postoji velika mogunost da je to što dobijete na tanjiru specijitet ulovljen u Južnom kineskom ili Arapskom moru, daleko od plavog Jadrana. Hrvatska ribogojilišta kao i brodogradiišta su u jako lošem stanju. Gotovo sva brodogradanja je ili propala ili je drže stranci kojima do te grane hrvatske industrije nije nimalo stalo.

Pored toga što je prezadužena, Hrvatska je jako korumpirana zemlja, sa velikom korupcijom u zdravstvu, javnoj upravi, policiji i sudstvu. Mi u BiH možemo da se ljutimo na OHR i strance koji vladaju defacto vladaju BiH, ali je činjenica da su zahvaljujući strancima kako - tako reformirani policija, sudovi (uvedeno je VSTV) i zemljišna aministracija. U Hrvatskoj potpisavanje ugovora o kupovini nekretnine i keširanje love za istu, ne znači da ćete postati i njen vlasnik.

Hrvatska je zasigurno jedina zemlja u Europi, u kojoj sudski postupci u prosjeku traju 10 i više godina. Nije rijetkost da sudski postupci traju 30 i više godina. S brojem stanovnika od cca. 4,5 milijuna Hrvatska ima 1,5 milijuna neriješenih sudskih sporova. Iz toga proizlazi da svaka obitelj u Hrvatskoj u prosjeku vodi jedan sudski postupak. Sud za ljudska prava u Strasbourgu u svojoj sudskoj praksi redovito dosuđuje povredu ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka za one postupke koji traju duže od 5 godina. Otud proizlazi zaključak da su svakom drugom Hrvatu povrijeđena ljudska prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka. Veliki broj hrvatskih građana (najmanje 25%) neće doživjeti presudu u svom postupku. Velika je sramota da europska zajednica naroda sa zatvorenim očima promatra, kako se u bliskom susjedstvu masivno krše ljudska prava.

Glavni razlozi za odugovlačenje sudskih postupaka su:

■ ODVJETNIČKE TARIFE

■ KORUPCIJA

■ NEADEKVATNA ORGANIZACIJA RADA SUDOVA

■ NEADEKVATAN ZAKON O PARNIČNOM POSTUPKU

■ MANJAK KOMPETENTNIH I ODGOVORNIH SUDACA
ili

"Sudski postupci vode se samovoljno bez uzimanja u obzir redoslijeda kojim su pristigli. Pravna praksa ne postoji, koje bi se sudovi morali prdržavati. Upis vlasničkih i ostalih prva u zemljišnim knjigama u Zagrebu i nekim drugim gradovima do prije koju godinu bila je moguća samo uz plaćanje mita. Značajan napredak u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Zagrebu postignut je za vrijeme uredovanja ministrice Vesne Škare-Ožbolt. S njezinom smjenom ponovo se pogoršalo stanje u zemljišnim knjigama. Ponovo se pokazuje potreba za plaćanjem mita za upis vlasničkih i ostalih prava u razumnom roku. Pored toga vlasnici moraju brinuti da njihova nekretnina bez njihova znanja ne promjeni vlasnika. Naime nedavno je objavljeno da su dva referenta u Općinskom sudu u Zagrebu u 1860 slučajeva svjesno upisali pogrešne podatke u zemljišne knjige."

Takva prezadužena i korumpirana Hrvatska će za koji mjesec ući u EU. Mi nećemo još zadugo, nismo dovoljno dobri za staru damu Evropu. Ali mi bar možemo biti sretni jer smo gotovo nezaduženi u odnosu na zapadne susjede.

Ipak, treba znati da je rat u cjelini, Hrvatsku samo okrznuo, bez mnogo ljudskih žrtava, bez značajno oštećene infrastrukture, Hrvatska nema 14 parlamenata i tri predsjednika... a opet jako loše stoji ekonomski

Zašto?
Odavno se nisam naslusao vise gluposti :|
nosara

#438 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:

dobro ajde, i iz hrvatske je emigrirao glavaš, pa onda onaj kirurg iz rijeke :D to sad dođe ko SAD - mexico
jedni iz ekonomskih a drugi iz "praktičnih" razloga :D
Emigrirali u zatvor... Bas prakticno...

S druge strane matica pruza sigurno utociste jelavicu, knezovicu... Benvenidos a Mexico...!
fiumano

#439 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

koja dobra diskusija...no upleću se političke teme ali i to je dobro dok ima tolerancije jer strogo odvajanje ekonomije i politike nije moguće :bih:
fiumano

#440 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

evo da malo rasvjetlimo trenutnu situaciju u HR toj genocidnoj tvorovini koja specjalcima štiti homiće i lezbe da se slobodno ljube pred Kaptolom tom svetom mjestu u Hrvata :?
umjesto da ih ko Putin na duže vrijeme smjesti u neku prdekanu :run:
no vratimo se standardu u HR

http://magazin.net.hr/putovanja/hrvati- ... em-terminu

http://www.jutarnji.hr/zimski-odmor-u-a ... e/1076227/

skoro smo u rangu Haitija :D
Last edited by fiumano on 12/01/2013 20:33, edited 1 time in total.
fiumano

#442 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

no opreza nikad dosta...uči na iskustvima drugih
ovo dobro pogledati

http://www.poslovnipuls.com/2012/11/29/ ... ja-rusija/
nosara

#443 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

Malo smo se nasmijali, a sad ozbiljno...
Pismo Vladi: Sljedeći tjedan odlazim iz RH, vratit ću se NIKADA!

Splićanin Ante J. obratio se pismom Vladi RH na njihovoj Facebook stranici. Na stotine građana pismo je počelo međusobno dijeliti. Otkrijte zašto!

Ante je objasnio Vladi na njezinom Facebook profilu kako mu ne preostaje ništa drugo nego se zbog teške situacije iseliti iz Hrvatske. U uopće mu zbog toga nije žao.

Pismo Ante prenosimo u cjelosti.

'E moja (nažalost ) vlado

Za koju godinu se pozdravite sa Hrvatskom. Svatko tko ima mogućnost seli iz ovog smeća a ne države pa tako i ja ...

Imam 26 godina i 2 kredita jedan sam nedavno riješija (nisam ih diza zbog luksuza nego da bi ja žena i dica mogli pokrit režije i račune i da imamo od čega živit) ...Samo se pitam da li je tako i u ostalim državama .....ja mislim da nije i zato idem provjerit ...

>> 'Oprostite, gdje se može prijaviti kada država vara građane?'

Nadam se da tamo di idem cijene radnika, da dobije plaću koju zaslužuje, da ga gazda ne j*** sa prekovremenim satima kad ih treba platit, da dobije plaću za svaki mjesec a ne ka ovde kod nas

Nisam dobija plaću ima 5 mjeseci al koga briga za to?. Vi ćete reć recesija je .....Da li je netko od vas iz vlade pokušao živit bez plaće 5 mjeseci?

Ne mogu dalje nabrajat jer samo ću napravit neku glupost od bijesa kojega mi je pružila ova vlada i država. Mladi su ogorčeni na vas, gadite im se sa bahatim izjavama po medijima. Štedimo ovde , štedimo vamo štedimo tamo od čega da štedimo od ionako jadne plaće koju još uz to ne primamo .

Štedite i vi pa smanjite svoje plaće sa 20 000 kn na 5 000 pa me baš zanima od čega bi štedili ....

Normalan čovjek ne može 100 kuna mjesečno ostavit sa strane da uštedi nešto za svoje dijete ....Ako sam nešto loše i uvredljivo napisao možete me tužit al nećete se imat od čega naplatit jer nemam ništa, sve mi je pod ovrhom.

Možete me poslat u zatvor tamo ću bar znat da ću sutra imat nešto za ručak ....

Ps. ovo sam išao u susjeda na internet napisat jer je meni isključen.

Sljedeći tjedan odlazim iz ove države a kad me netko pita kad se vraćam odgovorim NIKAD ..'
Jedna je mlada, nezaposlena majka s diplomom u ruci na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske ostavila dirljivo pismo. Riječ je o ženi koja je nezaposlena i koja ima dijete s poteškoćama u razvoju. Kada se napokon razveselila poslu, razočarala ju je birokracija.

Pismo prenosimo u cijelosti…

‘Draga Vlado!

‘Rekla sam da Vam neću pisati, jer znam da pišem studentima koji Vam održavaju stranice i nisam pisala kada sam kao svježe diplomirana dobila porodiljnu naknadu od 1600kn i neka živimo ja i moja beba od toga. Nisam pisala kada mi nisu htjeli dati u ZET-u pokaz za nezaposlene (120kn!! mjesečno), jer ja nisam nezaposlena, s obzirom da primam porodiljnu naknadu.

Nisam pisala kada su mi rekli da mogu samo sanjati jaslice, s obzirom da sam nezaposlena, a dijete 31.8. nije imalo godinu dana. Nisam ništa pisala niti kad sam morala privatno plaćati (i još plaćam) vježbe zbog djetetovog dystoni sindroma jer je u bolnici dobila samo 2 termina mjesečno (!), pri čemu su izvodili pogrešno vježbe, jer nisu primjetili da joj je oštećeno i desno rame pri porodu.

>> Dječak ‘očitao bukvicu’ Vladi: ‘Imam 14 godina i sram me živjeti u Hrvatskoj’

Nisam pisala ni kada mi je službenik HZZO posprdno rekao da nemam pravo na produženje porodiljne naknade zbog djetetovog kašnjenja u razvoju jer sam ionako doma i ništa ne radim pa da mi još i država to plaća’. Znate, to me dosta uzrujalo pa sam odlučila nešto napraviti po tom pitanju i osnovati neprofitnu udrugu ‘Oblačić’ za pomoć nezaposlenim majkama djece s problemima u razvoju, kako bih barem malo olakšala ženama (i očevima, naravno) koje se nađu u toj besmislenoj situaciji, kao da nemaju dovoljno svojih problema.

Naime i da sam dobila jaslice, moje dijete ne bi moglo ići u njih, kao niti jedno dijete s problemima u razvoju (zbog ovih ili onih razloga). I znate što? Zahtjev je predan 4.12.2012., a zakon lijepo kaže da je ured državne uprave dužan NAJKASNIJE u roku 30 dana obraditi zahtjev. Pa hvala Vam i na tome što bojkotirate (da Vas ne bi uvrijedila ako kažem ‘kršite zakon’) i ono malo dobrih stvari koje ljudi pokušavaju promijeniti, zamislite, potpuno besplatno, bez ikakvih skrivenih motiva, samo željom da se pomogne drugima kojima je teško.

Oh, pardon pa sezona skijanja je, ispričavam se što sam to zaboravila. Mora da je to zato što mi je takav luksuz toliko daleko, da mi uopće ta pomisao nije niti prošla kroz glavu. Ali nisam Vam pisala niti zbog toga. Nisam Vam pisala ni da Vas pitam kako bih teoretski trebala s 1600kn platiti privatnu dadilju za svoje dijete, ali u redu je, tu je moja 86-godišnja baka.

Naravno, nisam Vam pisala ni nakon 60-ak u prazno napisanih molbi u 5 mjeseci, od kojih su neke bile i za poslove konobarenja (ja sam mag.psych., ali u konobarenju barem imam godine iskustva, s obzirom da je danas i studiranje pitanje bogatstva) te dosta njih i za stručno osposobljavanje i barem 20-ak otvorenih molbi isključivo za stručno osposobljavanje. Čovjek danas ne može niti besplatno raditi, ali Bože moj, nisam jedina, zašto bih Vas opterećivala s time, kad Vas već broj 362 847 ne dira.

Znate zašto Vam sada pišem? Zato što sam konačno našla školu (preko otvorene molbe) koja bi me uzela preko stručnog osposobljavanja. Dakle, DOBILA SAM POSAO (iako to nije posao, jer se ne zasniva radni odnos, ja sam bila presretna), ali kao i većina osnovnih škola u RH, nemaju svog psihologa, nego bi si ja sama trebala naći mentora. Mislim si, nema problema, ionako je dozvoljeno da pripravniku u školi mentor bude izvan škole, ako ne postoji adekvatan mentor unutar škole, tako kaže pravilnik. Da, ako pričamo o radnom odnosu, onda da.

Međutim, Vi ste se tako šaljivo dosjetili da kada je stručno osposobljavanje u pitanju, da malo promijenite pravila igre (iako nas sve uvjeravate da je to isto kao i radni odnos). Dakle, kao što i sami znate (iako na HZZ-u baš ni ne znaju, morala sam zvati jedno desetak brojeva), mentor mora biti ili unutar škole ili unutar škole s kojom ta škola ima sklopljen ugovor o suradnji (probajte mi samo objasniti kakve veze ima taj ugovor u primjeni mentorstva). Ha-ha! Pa da, zašto bi sve te škole bez psihologa barem na ovaj način dobile priliku imati psihologa, kada ste se dosjetili kako to onemogućiti.

Na kraju, pišem Vam ne zato što i dalje nemam posao, nego zbog osjećaja beznadnog jada kojeg sam danas osjetila, nakon jučerašnjeg veselja. Po prvi put sam zaista sjela na prag sobe i rasplakala se, srameći se države u kojoj živim!

Naime, ove sve gluposti sam čak i očekivala od ove države, ali eto, ovo me zateklo ili je bila samo kap koja je prelila čašu. I što sada? Baš ništa. Toliko suza ljudi svakodnevno proliju, moje nisu ništa vrijednije, ali svejedno sam Vam htjela reći – draga Vlado, sram Vas bilo!’, stoji u pismu.
Pismo vladi Hrvatske: ''Imam 14 i sram me živjeti u Hrvatskoj''

Četrnaestogodišnji učenik dobio je 10.000 lajkova kada je na stranici Vlade Hrvatske ostavio svoj komentar na scenu bake koja prosi hranu u pekari u kojoj on kupuje užinu.

''Slušaj ovu scenu. Znači ja i moj prijatelj Patrik danas uđemo u pekaru da si kupimo pizzu prije škole. Iii uđem ja unutra i vidim baka 80 godina unutra prosi. E sad ne prosi ona novac nego HRANU, HRANUUU.Pa kako vam nije žao, kakooo??!? Meni se srce slomilo. Tražila je malu zemlju od 2.35 kuna, ma kupio sam joj ih 3. Eto, imam 14 godina i sram me živjeti u hrvatskoj!'', objavio je na službenom Facebooku Vlade četrnaestogodišnji Fran Sarajlija a prenosi Index.hr.
blazh

#444 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

to su pojedinačni slučajevi, sirotinje ima i u švedskoj i u americi i u afganistanu. ali u bosni je bijeda svakodnevnica preko 50% stanovništva i više :sad:

700.000 LJUDI U BIJEDI Svako peto kućanstvo u BiH živi ispod granice siromaštva!

SARAJEVO - Prema podacima Svjetske banke, oko 50 posto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, dok jedno od istraživanja Razvojnog programa Ujedinjenih naroda pokazuje da je jedno od pet kućanstava u BiH ispod te granice!
Naime, podaci o siromaštvu u našoj zemlji posljednjih godina iz mjeseca u mjesec sve su poražavajući i zorno oslikavaju u kakvim uvjetima žive bh. građani. Sve to do sada nikada nije bio alarm za uzbunu domaćim vlastima koje se nikada nisu udostojale napraviti službenu statistiku o siromaštvu, a da ne govorimo o državnoj strategiji za borbu protiv siromaštva.
Teško stanje

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je da ovakvi “crni” podaci ne trebaju nikoga iznenaditi ako se zna sveukupna situacija u zemlji.
- Imamo nezaposlenost višu od 40 posto, tvrtke svaki dan propadaju, nemamo investicija, a i oni koji rade primaju većinom male plaće, nedovoljne za osnovne životne troškove. Kada uzmemo sve to u obzir, jasno je kako ovi podaci predstavljaju sliku današnje BiH, naglasio je Bajramović. Prema njemu, borba protiv siromaštva može se voditi jedino otvaranjem novih poduzeća, samim time i radnih mjesta te jasnom i učinkovitom borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala. Sindikalci su nezadovoljni dosadašnjim ponašanjem vlasti po ovim pitanjima te očekuju da se stvari žurno mijenjaju.
- Ukoliko se to ne dogodi, već sljedeće godine podaci o siromaštvu bit će još gori, a to jednostavno ne smijemo dopustiti, istaknuo je Bajramović. Isto tako, na sve probleme koje ima BiH nadovezala se i svjetska financijska kriza, tako da naša zemlja gotovo da i nema inozemnih investicija, što dodatno usložnjava situaciju.

Velika neimaština

Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH, također smatra kako je posljednjih godina recesija odigrala značajnu ulogu u povećanju broja siromašnih građana u BiH.
- Osim toga, permanentni problem jest i propadanje bh. gospodarstva, koje iz godine u godinu klizi sve dublju provaliju. Kada tome dodamo nestabilnu političku situaciju, dođemo do brojke od oko milijun ljudi koji žive na rubu siromaštva, kazao je Lakota. Nadalje, navodi kako oko 700.000 građana BiH živi ispod granice siromaštva, u koje se ubrajaju svi s manje od 240 maraka mjesečnih primanja. Isto tako, prema nekim podacima, s jednim obrokom dnevno iz javne kuhinje preživljava 20.000 građana diljem BiH. Lakota kaže kako su daleko u najtežem položaju umirovljenici i nezaposleni, jer ove kategorije stanovništva su već godinama na rubu gladi.
- Jednostavno naše vlasti nemaju nikakvu strategiju niti pravce borbe protiv siromaštva i to je najveći problem. Vlasti samo “gase požare”, odnosno kada radnici iziđu na ulice pomognu im s nekom manjom uplatom novca, ali krucijalni problemi i dalje ostaju, smatra Lakota. Čini se kako se ne vidi “svjetlo na kraju tunela” te kako će navedeni podaci već idućeg mjeseca biti još gori, a nesumnjivo je kako se ovaj trend neće zaustaviti sam od sebe nego svi, ponajprije predstavnici vlasti, moramo “zasukati rukave” i početi raditi.

Piše: Dragan Bradvica

:sad: :sad: :sad:
Dabba

#445 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

fiumano wrote:no opreza nikad dosta...uči na iskustvima drugih
ovo dobro pogledati
http://www.poslovnipuls.com/2012/11/29/ ... ja-rusija/
Ma to nije ništa novo. Pogledaj na 6. i 7. stranici ovoga topika o tom "otklonu" nekih država EU od EU. Madjarska, Slovačka, Češka, Poljska...
Tako da Slovenci kasne, tj. kasno su shvatili da su se zahebali (skoro histeričnim) ulijetanjem u EU (kao i sada HR). I to je ono što mi nije nikako jasno kod Hrvatske. Hr je imala lijep vremenski "odmak" da vidi ((znači i da pravilno shvati/procjeni/djeluje) odnos starih članica EU prema svim novim članicama koje su ušle 01.Maja 2004. godine. Ali ne, Eu je "the best", EU je imperativ, itd.itd. Tudjmana su tamo 199x godine zvali da se pridruži ovdje http://www.visegradgroup.eu/. Odbio je. A grupa te 4 države zajdenički brani svoje interese i unutar EU. Danas čak radi na formiranju zajedničke vojske. Djeluju/funkcioniraju UNUTAR EU. I dalje šalju signale:
http://www.visegradgroup.eu/call-for-proposals
http://visegradfund.org/grants/visegrad_plus/
Sigurno da i BiH i Hr privredno u medjunarodnom poslovanju imaju neusporedivo više šansi u poslu sa ovim državama nego zapadnom dijelu EU. A u kranjem slučaju i u političkim temama su bliže tim državama nego državama zapadnog dijela EU.
Last edited by Dabba on 12/01/2013 21:19, edited 2 times in total.
nosara

#446 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

Više nego stanovnika u Zagrebu! Čak toliko je ljudi u Hrvatskoj siromašno ili na granici siromaštva. 900 tisuća ili svaki peti Hrvat nema ni potrebnih minimalnih 2020 kuna na mjesec za osnovne životne potrebe. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da se situacija u 2011. pogoršala u odnosu na godinu prije, a Hrvatska drži neslavno peto mjesto u EU.

Statistike kažu da je siromašan svaki drugi nezaposleni, a nezaposlenih je najviše u posljednjih 9 i pol godina - 345 620.

Siromašno ili na granici siromaštva živi 42% nezaposlenih i 22% umirovljenika, ali i 6,5% onih koji rade. Onih koji ne mogu podmiriti osnovne potrebe ima sve više - 2011. godine bilo ih je 21%, što je pola postotka više nego godinu prije.

No pravu situaciju najbolje pokazuju podaci o prihodima. Prag siromaštva za jednočlano kućanstvo 2011. je 2020 kuna na mjesec, što je 80 kuna manje nego godinu prije.

Bračni par s dvoje djece je siromašan ako raspolaže s manje od 4200 kune na mjesec, što je također manje nego godinu prije.
blazh

#447 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Preživjeti s tri marke dnevno?

Svaki peti građanin Bosne i Hercegovine živi od 3 KM dnevno, što je dostatno tek za veknu kruha i bocu mlijeka. Oko 60 posto umirovljenika u BiH živi u ekstremnom siromaštvu, a njih oko 215.000 prima mjesečno manje od 300 KM. S jednim obrokom dnevno iz narodne kuhinje preživljava 20.000 građana BiH, a čak 700.000 živi ispod opće granice siromaštva u koje se ubrajaju svi s manje od 240 KM primanja mjesečno - je najkraći rezime izvješća Povjerenstva “Pravda i mir” Biskupske konferencije BiH o ljudskim pravima u BiH za 2010. godinu.

Najteže u cijeloj regiji

Tako, prosječan stanovnik u BiH živi nateže u cijeloj regiji. Stalno smanjenje plaća, povećanje cijena hrane i pića, nerealne cijene energenata, lihvarske kamatne stope jasno pokazuju sav jad i bijedu u BiH, stoga i nije iznenađujuće da je 20 posto građana BiH u dubokom siromaštvu, a skoro 50 posto njih živi na granici siromaštva.

Sustav socijalne zaštite u BiH je rascjepkan na 13 skoro nezavisnih jedinica s neznatnom koordinacijeom između sebe. Procjenjuje se da je 10 posto stanovništva BiH onesposobljeno, a da nemaju nikakvo socijalno i zdravstveno osiguranje.

Trend rapidnog povećanja siromaštva u BiH nastavljen je i tijekom ove godine.

Da je situacija teška i da je broj siromašnih u porastu, potvrđuje i porast broja zahtjeva za korištenje usluga javnih kuhinja. Sve to dešava se u zemlji čiji su stanovnici, prema podacima Svjetske banke, siromašniji i od građana Albanije, ali u kojoj žive parlamentarci koji, i kada ne rade, imaju najveća primanja u regiji.

-Crta siromaštva ne opada, ona rapidno raste, a s obzirom na gospodarsku i političku situaciju u BiH, bojim se da će se taj trend nastaviti i ove godine”, kaže Mesud Lakota iz Udruge za zaštitu potrošača BiH.

Nema srednjeg staleža

Prema brojnim analizama, trenutačno u BiH 20 posto stanovništva živi u dubokom siromaštvu, 50 posto na rubu siromaštva, 20 posto se ubraja u bogate, tako da se samo desetak posto ubraja u srednji stalež.

-Nažalost, posljednje dvije godine svaki dan je srednji sloj prelazio ili u siromašne ili u bogate, tako da bi uskoro srednji stalež mogao postati endemska vrsta u BiH. Ranije su, na primjer, pripadnici srednjeg staleža svake godine mogli priuštiti bar jedno obiteljsko putovanje (ljetovanja, zimovanja...), nakon nekoliko godina mogao se priuštiti novi automobil, obnova stana ili pokućstva... Danas srednji stalež u BiH o ovome može samo sanjati , tvrdi Lakota.

-Uzrok siromaštvu velikim dijelom nezaposlenost, koja je kod nas bila velika i ranije, a povećala se od krize do danas još dodatno. I ne vide se u ovom trenutku znaci da će se ta nezaposlenost smanjiti, navodi Miloš Todorović iz Udruge ekonomista RS-a.

Zlatko Malić iz Caritasa navodi da, prema službenim podacima, u BiH nema gladnih, ali da to ne znači da ti ljudi nisu siromašni. (Večernji)

:sad: :sad: :sad:
blazh

#448 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

nosara wrote: Bračni par s dvoje djece je siromašan ako raspolaže s manje od 4200 kune na mjesec, što je također manje nego godinu prije.
e da je vama preko 1000 maraka da možete biti tako siromašni. ja se divim ljudima u bih koji imaju 240 maraka mjesečno i nekako žive. gladuju ali žive.. i to 50% ljudi tako.. :sad: :sad:
iamia

#449 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

blazh wrote:
nosara wrote: Bračni par s dvoje djece je siromašan ako raspolaže s manje od 4200 kune na mjesec, što je također manje nego godinu prije.
e da je vama preko 1000 maraka da možete biti tako siromašni. ja se divim ljudima u bih koji imaju 240 maraka mjesečno i nekako žive. gladuju ali žive.. i to 50% ljudi tako.. :sad: :sad:
ti majkemi koristis zesce narkotike.,
ne znam nikoga u BiH ko zaradjuje 250 KM.
kod nas vise naprosi onaj rom na ulici.
nosara

#450 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:
Da niste sa milosevicem krenuli na nas, mozda bi situacija bila drukcija... Mislim, popusili ste, ali ste nas dobro namucili... Karanje dvije rave ostavilo je traga, ali polako se oporavljamo, hvala na pitanju... :D
Locked