Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

rijekaa

#426 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

sumirprimus wrote:i bosna bosanaca...al et haj,sve naopako... :)
oce ljudi zemlju bosnjaka,srba i hrvata...
jerbo ako zivis u bosni,onda svaki gradjanin bih,tj njen drzavljanin mora da uziva na svakom pedlju ista prava jele?to bi bilo normalno...jer ovako ne uzivamo svi ista prava na svakom pedlju(recimo izbori,glasanje i slicno)...
mi umjesto jedne konstitutivne cjeline imamo 3,logikom trebali bi triput bit konstitutivniji od ostalih,a mi trpiut gori..jos dodas ovaj slucaj sejdic finci,i tacno lud zbunjenog...
il ja ovo pogresno :D
ja ali bosanc ne pretsavlja etnicku pripadnost,,,ne moze se racunati srbija koja je jednonacionalna drzava sa bosnom koja je tronacionalna,,,i jos ovo nema veze sta nacija pretstavlja na zapadu kod nas se nacija podrazumjeva sa etnickom pripadnoscu/
sumirprimus

#427 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sumirprimus »

pa sta je onda kod nas konstitutivno:etnicka il nacionalna pripadnost?il je mozda etn=nac pripadnost???
i kako nacija predstavlja jedno na zapadu,a drugo kod nas?
al fakat ne mogu da skontam???
Canton

#428 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

HM 2011 wrote:shs - bas je bila po mjeri - Bosanaca i Bosne..... nigdje ni b od bosne u istoj - i to ti ok ?

Da nije na zasjedanju bilo istaknutih pojedinaca ne bi bilo ni b od bosnjaka..... svi bi uredno bili srbi ili hrvati.... ne bi bilo Bosne kao pojma......

eto ti posljedice shs i vrijednosti ZAVNOBIH-a.....

kao sto poistovjeti k shs sa nekom buducom gradanskom BiH, tako su ti batko i divijak vjerovatno isti...

na kraju krajeva - nisam placen da ovo pisem, postoje pojedini koji su politicki aktivisti - neka se i oni malo ukljuce...
Nisam ja rekao da je OK. Ti si taj koji govori da je to OK, jer se zalazes za gradjansku drzavu pa eto ta kraljevina SHS je bila gradjanska drzava pa ti nesto ne stima, zasto?

Tacno tako da na zasjedanju nije bilo istaknutih pojedinaca, ali ih je bilo i zato je ZAVNOBIH i najbitniji za BiH
i jedini legalan i legitiman temelj na kome se moze graditi Bosna i Hercegovina sa ili bez entiteta.

Ovo sto pises za Dvijaka i Batka su ciste gluposti i granice sa zdravim razumom. Nigdje veze sa ovom temom.
Pokazujem ti da si za gradjansku drzavu onda kad ti odgovara ali si za istaknute Bosnjake onda kada ti gradjanska neodgovara. Licemjerno do bola. Dobro ucis od Reisa.
BL 1987

#429 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

rijekaa wrote:
sumirprimus wrote:i zar nisu u jednoj drzavi svi njeni gradjani konstitutivni,ovo je diskriminatorski sistem svkom pogledu....
svi smo i diskriminatori i diskriminirani u isto vrijeme,ovisi samo gdje se u odredjenom trenutku u bosni nalazimo,i od boje dresa :D ...
lud zbunjenog, i nelogicnog kako i gdje god stigne...
konstutivnost je zapetljano znacenje,meni kao srbinu je najvaznije da u ustavu bih pise da je ovo zemlja srba hrvata i bosnjaka,,jel to mi garantuje pravo da slobodno mogu reci da je ovo moja srpska zemlja,,a nije tacno da suu drugim zemljama svi konstutivni,u ustavbu madjarske pise da je ona zemlja madjara,u ustavu hrvatske da je zemlja hrvata,u ustavu srbije da je zemlja srba,i zasto bi nekom smtealo to so je bosna i srpska i hrvatska i bosnjacka zemlja jel ona u stvari i jest tako.
Ne slažem se. Meni nije bitno šta piše nego šta jeste. Može i na ogradi pisati ona stvar ali... Ti bi dakle Rusiju smatrao svojom državom ako bi Rusi napisali da su Srbi uz njih konstitutivan narod ? A ono odeš tamo kad sve rusko na kvadrat.
Konstitutivnost nema svrhu. Vrijeđa nekonstitutivne, piše a ne znači ništa. Uostalom još niko na ovoj temi nije objasnio šta znači konstitutivnost ? Ni ustav ne obrađuje koje su to prednosti koje konstitutivci dobijaju sa konstitutivnošću već samo piše ko je konstitutivan. Jaka stvar...
BL 1987

#430 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

sumirprimus wrote:pa sta je onda kod nas konstitutivno:etnicka il nacionalna pripadnost?il je mozda etn=nac pripadnost???
Kod nas je tako. Stranke iz FBiH se u RS ubiše potezajući veto zbog povrede vitalnog NACIONALNOG interesa Bošnjaka a onda iz FBiH čujemo glasove kako Bošnjaci uopšte nisu NACIJA nego etnička skupina. Lud zbunjenog...
Canton

#431 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote:
Ne slažem se. Meni nije bitno šta piše nego šta jeste. Može i na ogradi pisati ona stvar ali... Ti bi dakle Rusiju smatrao svojom državom ako bi Rusi napisali da su Srbi uz njih konstitutivan narod ? A ono odeš tamo kad sve rusko na kvadrat.
Konstitutivnost nema svrhu. Vrijeđa nekonstitutivne, piše a ne znači ništa. Uostalom još niko na ovoj temi nije objasnio šta znači konstitutivnost ? Ni ustav ne obrađuje koje su to prednosti koje konstitutivci dobijaju sa konstitutivnošću već samo piše ko je konstitutivan. Jaka stvar...
Konstitutivnost ima svrhu. Posto je u svom temelju Bosna i Hercegovina drzava tri naroda, potrebno je obezbijediti da nijedan od ta tri nema dominaciju nad Bosnom i Hercegovinom. Vecina mulitetnickih drzava je gradjena na isti fazon zamjenjujuci konstitutivne narode, konstitutivnim federalnim jedinicama, kantonima, pokrajinama itd...
Doduse te i takve drzave i jesu nastale ujedinjavanjem teritorija, dok je Bosna i Hercegovina nastala voljom naroda i politickih predstavnika tih naroda. Tu je osnovna razlika.
Canton

#432 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote:
sumirprimus wrote:pa sta je onda kod nas konstitutivno:etnicka il nacionalna pripadnost?il je mozda etn=nac pripadnost???
Kod nas je tako. Stranke iz FBiH se u RS ubiše potezajući veto zbog povrede vitalnog NACIONALNOG interesa Bošnjaka a onda iz FBiH čujemo glasove kako Bošnjaci uopšte nisu NACIJA nego etnička skupina. Lud zbunjenog...
Da RS proglasi samostalnost da li stranke iz FBIH trebaju potegnuzi pitanje vitalnog nacionalnog interesa?
Da RS srpski jezik i cirilicno pismo proglasi jedinim sluzbenim da li stranke iz FBIH trebaju potegnuti pitanje VNI?

i obratno..
zavrzlama

#433 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zavrzlama »

Konstutivnost naroda je idealna stvar,da se radi o narodima koji vole drzavu gdje su rodjeni,medjutim ogromna vecina srba i poprilican broj hrvata ,ne dozivljava BIH srcem jer vide susjedne drzave za matere a BIH kao nuzno zlo i macehu...zato svoju kostutivnost smatraju jedino sansom da ta konstutivnost nosi i privilegiju organizacije zivota za taj narod na tacno odredjenoj teritoriji BIH ,gdje te BIH nece uopste biti,sto ce nakon nekog vremena stvorit realnost da BIH kao drzava nema svrhu postojanja,uz sto ce se dokazati da tri naroda i tri teritorije cine BIH i sad jedan po jedan narod sa svojom teritorijom izlaze iz zajednice....zato hrvati se ubise da dobiju treci entitet da imaju SVOJU TERITORIJU,srbi vec imaju svoju(mada ne kompaktnu dc,ali dovoljno veliku da imaju sa cim trgovat kad se bude BIH dijelila)...

danasanja konstutivnost naroda u BIH ima samo jednu dobru stvar,a to je hipoteticki da sutra srbi pokusaju secesiju,tad bosnjaci i hrvati kao ravnopravni i konstutivni narodi imaju pravu da se ravnopravno pitaju zele li odcjepljenje tog entiteta i mogu legitimno osporit pravo srbima na secesiju...

zakljucak je..... sto neprijatelji BIH konstutivnost smatraju privilegijom da ista nosi i teritorijalnu konstutivnost za taj narod...svi zastoji i opstrukcije BIH i dolaze iz tog razloga...
Dozer

#434 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

webby-x
... Sama činjenica da ti kao pripadnik naroda koji ima možda 50% stanovništva u državi i kontrolu nad 30% teritorija države ...
Vidis, upravo ova cinjenica je nesto sto je vrlo porazno po stanje u BiH. Tebi je sasvim logicno da najmogobrojniji narod zivi na najmanjem dijelu drzavne teritorije? S druge strane, oni kojih je bilo oko 35%, a ni danas ih nije vise, silom su osvojili 49% teritorije te iste drzave. Po tebi je to, kao, regularno i pravedno? Super ako je tako...
Znas, ima samo jedan mali problem - kako se danas u skolama u RS i HZHB odgajaju mladi fasisti koji treba da brane kontitutivnost, vjeru i etnicke vodje ako zatreba, isto se to radi i na trecoj strani. Samo...'92-a i tadasnji omjer snaga u MTS-u je davno bila i prosla, pa bas nisam siguran da bi se u slucaju ponovnog slicnog desavanja desilo bilo sta slicno onome... A mislim da ce se to ovdje desiti prije ili kasnije, samo ovaj put bez mene. Ja cu navijati za sve vas iz, recimo, Australije. Slati lovu, pomoc, bodriti vas, i nadati se da cete se tada medjusobno potamaniti neuporedivo kvalitetnije nego prosli put.
Canton
Ukidanje konstitutivnosti vodi gradjanskoj drzavi, gradjanska drzava vodi bosnjackoj drzavi...
Ziv bio, ili popusti sa ovom supljom pricom, ili daj konacno neke konkretne parametre po kojima bi se ovo ovako desilo. Sve dok samo ponavljas ovu ispranu frazu k'o svabo tra-la-la, i bez ikakve validne argumentacije, samo potvrdjujes koliko si opterecen BHS matricom. A s nekim ko je opterecen bilo cime, a pogotovo ovom matricom, najcesce je prakticno nemoguce pricati o bilo kakvom realnom napretku.
Ocito je da rasturanje Bosne i Hercegovine nikad nece prestati, kako od vanjskih neprijatelja tako i od unutrasnjih neprijatelja ili jos gore neznalica i zlonamjernika.
Iz ovoga, kao pokretac teme, shvatam da sam zlonamjeran i neznalica. Svaka cast. Samo, ne mogu nikako da dokucim u cemu bi se to ogledala moja zlonamjernost ako zagovaram stanje drzave u kojoj ce svako biti ravnopravan bez obzira kako se zove, kojem narodu pripada ili kojoj se vjeri priklonio? S druge strane, ako cemo pogledati ono sto ti zagovaras, a to je ocuvanje stanja kakvo jeste i za koje svi mi ovdje i te kako dobro znamo da je najgore moguce, onda je sasvim logicno pitanje - ko je ovdje zlonamjeran? A i neznalica...
Kakva bolan nacija, kakvi haski sudovi. Procitaj deklaraciju ZAVNOBIHa i shvatit ces neke stvari.
Canton, ba...hajde ti, za pocetak, procitaj ZAVNOBIH, a onda i Dayton, pa kada pomno sve uporedis i shvatis, onda nam svima ponovo pokusaj objasniti na koji nacin mi danas u BiH imamo temelje ZAVNOBIH-a. Stvarno...postajes naporan sa supljom o tome da je gradjanko uredjenje BiH = Bosnjackoj BiH.
ZAVNOBIH-om su udareni temelji BiH kao ondasnje republike, a referendum o nezavisnosti je udario temelje BiH kao moderne drzave. Nazalost, nekima to nije odgovaralo jer bi izgubili kontrolu, pa se malo zaratilo, da bi nakon toga u Daytonu dobili nove temelje BiH kao moderne drzave, pri cemu se neko vise nego kvalitetno zajebavao s tim temeljima.
BL1987
Jel hocete BiH naciju ? Izaberite politicare koji to traze. Gradili smo Jugoslovensku naciju i nikom nije nista bilo zbog toga, ako vam se gradi jos jedna moze al morate RS ponuditi nesto kao protuuslugu. Ako ponuda bude dobra velike su sanse da dobijete BH naciju. Dogovoricemo se, ljudi smo.
Ovo nije pijaca, moj BL...
Moze par pitanja, a i iskrenih odgovora?
1. Gdje si rodjen (grad i drzava)?
2. Hans rodjen u gradu Hamburgu i drzavi Njemackoj po nacionalnosti je...?
3. Zan Zak rodjen u gradu Parizu i drzavi Francuskoj po nacionalnosti je...?
Nakon odgovora mozemo dalje...

-----------
Na kraju, i ako je to uopste relevantno za bilo sta (mozda bi novinarima bilo, pa da eventualno pokrenu i anketiranje na ulicama radi jos relevantnijeg uzorka), anketa o tome sta ljudi misle govori vise nego dovoljno - od 151 glasa 112 (74%) je za ukidanje konstitutivnosti kao kategorije po kojoj ova drzava treba da funkcionise.

Ko ne razumije ili ne moze da shvati sta ta konstitutivnost znaci sama za sebe, a onda i sta ona znaci u BiH slucaju, najplasticnije se moze pojasniti na sljedecim primjerima onoga sto bi se moglo dobiti njenim ukidanjem:
- ne bi bilo potrebe za 3 predsjednika (po cemu smo najsmjesnija drzava na planeti)
- otvorio bi se prostor i za druge ustavne promjene poput smanjenja broja kantona, samim tim i smanjenja broja pratecih institucija vlasti, ministarstava, itd.
- otvorio bi se prostor za ravnopravnost svih ljudi kao pojedinaca u ovoj drzavi, bez favoriziranja bilo koga na bazi etnicke, rasne ili vjerske pripadnosti, sto bi se moglo obezbijediti kroz uspostavljanje tijela na drzavnom nivou koje bi vodilo brigu o tome u saradnji sa sudovima.
- otvorio bi se prostor za istinski napredak ekonomije, prvo zato sto bi se gasenjem bar pola kantona oslobodila ogromna finansijska sredstva koja bi mogla biti preusmjerena na taj razvoj, a zatim i radi toga sto bi bile pojednostavljene mnoge procedure i smanjeni nivoi odlucivanja. Pored toga, bio bi suzen i prostor za raznorazne manipulacije kojima danas obilujemo upravo radi tog etnickog usitnjavanja, pa na toj bazi klepa gdje ko stigne i koliko stigne (pogledajte samo sta USKOK radi u HR, a na drzavnom, tj. nacionalnom nivou)
- kroz prethodne promjene stvorili bi se i uslovi za ukidanje entiteta, jer ne bi bilo ni potrebe za tim budalastinama ako smo svi jednaki pred zakonom, a cime bi se oslobodilo jos sredstava...
Itd. itd.
Ali, eto, moze biti da sam ja s ovim prijedlozima zlonamjeran, a vjerovatno i neznalica...
webby-x

#435 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

Dozer wrote:Vidis, upravo ova cinjenica je nesto sto je vrlo porazno po stanje u BiH. Tebi je sasvim logicno da najmogobrojniji narod zivi na najmanjem dijelu drzavne teritorije? S druge strane, oni kojih je bilo oko 35%, a ni danas ih nije vise, silom su osvojili 49% teritorije te iste drzave. Po tebi je to, kao, regularno i pravedno? Super ako je tako...
To je realno. Je li pravedno nije bitno.
Malo toga u povijesti je bilo pravedno.
Dozer wrote:Znas, ima samo jedan mali problem - kako se danas u skolama u RS i HZHB odgajaju mladi fasisti koji treba da brane kontitutivnost, vjeru i etnicke vodje ako zatreba, isto se to radi i na trecoj strani.
Glupost. Očito ne živiš u BiH.
Kakvi mali fašisti? Ogadili ste tu riječ "fašizam".
Dozer wrote:1. Gdje si rodjen (grad i drzava)?
1. U Mostaru.
2. Hans je vjerojatno Nijemac, ali ne mora biti.
3. Vjerojatno Francuz, ali ne mora biti.

Ante u BiH je vjerojatno Hrvat, Nemanja u BiH je vjerojatno Srbin,
a Jusuf u BiH je vjerojatno Bošnjak što će reći i na popisu stanovništva.
Poanta?
Canton

#436 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Dozer wrote: Canton, ba...hajde ti, za pocetak, procitaj ZAVNOBIH, a onda i Dayton, pa kada pomno sve uporedis i shvatis, onda nam svima ponovo pokusaj objasniti na koji nacin mi danas u BiH imamo temelje ZAVNOBIH-a. Stvarno...postajes naporan sa supljom o tome da je gradjanko uredjenje BiH = Bosnjackoj BiH.
ZAVNOBIH-om su udareni temelji BiH kao ondasnje republike, a referendum o nezavisnosti je udario temelje BiH kao moderne drzave. Nazalost, nekima to nije odgovaralo jer bi izgubili kontrolu, pa se malo zaratilo, da bi nakon toga u Daytonu dobili nove temelje BiH kao moderne drzave, pri cemu se neko vise nego kvalitetno zajebavao s tim temeljima.

ZAVNOBIHom su udareni temelji ondasnje republike i sadasnje Bosne i Hercegovine. Bez ZAVNOBIHa tog referenduma nikad nebi bilo, jer nebi bilo Bosne i Hercegovine. ZAVNOBIHom su udareni i temelji danasnje drzave jer je danasnja Bosna i Hercegovine nasljednica socijalisticke Bosne i Hercegovine sa bitno drugacijim unutrasnjim uredjenjem.

Gradjanska BiH jeste Bosnjacka BiH, jer bi onda Bosnjaci mogli sami donositi odluke o svemu, iz toga proizilazi da de facto imamo bosnjacku drzavu... a kao sto napisah nekoliko postova iznad ovu drzavu nisu pravili, stvarali i branili samo Bosnjaci.
Dozer

#437 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

U BiH i te kako zivim, a i vrlo dobro znam o cemu pricam kada kazem da se u skolama danas odgajaju fasisti. Da nije tako, ne bih po Banjaluci slusao desetogodisnjake kako psuju "balijsku majku", po mom Sarajevu iste takve kako govore "nemoj s njim, on je Srbin", ili po Vakufu stereo ozvucenje "majku im ustasku/balijsku".

A poenta je da ti ne znas sta je nacionalnost ;)
zavrzlama

#438 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zavrzlama »

Gradjanska BiH jeste Bosnjacka BiH, jer bi onda Bosnjaci mogli sami donositi odluke o svemu, iz toga proizilazi da de facto imamo bosnjacku drzavu... a kao sto napisah nekoliko postova iznad ovu drzavu nisu pravili, stvarali i branili samo Bosnjaci.
Laz....prije agresije na BIH,navest cu 100 primjera,gdje su bosnjaci bili vecina 70% +.a srbi i hrvati bili direktori i drzali sve rukovodece i vaznije funkcije....sata je tad falilo gradjanskoj BIH :-)

BIH je uvijek opstajala,jer neki nisu uspjeli da zavrse posao kako traba(da izvrse genocid nad kompletnim bosnjackim narodom)....danas svi problemi oko BIH za evropu i dva susjeda su " neshvatljivi bioloski opstanak bosnjaka nakon zadnje agresije na BIH"...da nema bosnjaka,ne bi bvilo ni BIH ni problema oko ove drzave.....

Evo nacina da se ispita iskrenost onih koji kao smatraju konstutivnost pravom stvari...hajmo na cijeloj teritoriji BIH imati jedno obiljezje,policiju,praznike(mislim institucijalno) ako smo svi konstutivni i ravnopravni.....
Canton

#439 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

zavrzlama wrote: Laz....prije agresije na BIH,navest cu 100 primjera,gdje su bosnjaci bili vecina 70% +.a srbi i hrvati bili direktori i drzali sve rukovodece i vaznije funkcije....sata je tad falilo gradjanskoj BIH :-)

BIH je uvijek opstajala,jer neki nisu uspjeli da zavrse posao kako traba(da izvrse genocid nad kompletnim bosnjackim narodom)....danas svi problemi oko BIH za evropu i dva susjeda su " neshvatljivi bioloski opstanak bosnjaka nakon zadnje agresije na BIH"...da nema bosnjaka,ne bi bvilo ni BIH ni problema oko ove drzave.....

Evo nacina da se ispita iskrenost onih koji kao smatraju konstutivnost pravom stvari...hajmo na cijeloj teritoriji BIH imati jedno obiljezje,policiju,praznike(mislim institucijalno) ako smo svi konstutivni i ravnopravni.....
Tada je partija postavljala ljude a ne izbori. Sta je tada falilo gradjanskoj BiH? Pa gradjanskoj BiH je falilo mnogo toga kao i gradjanskoj SFRJ, recimo pred sami rat si mogao imati ministra odbrane, komandanta vojske i 80% oficira koji su Srbi. Tebi to nije problem, meni jeste a bio je problem i za Jugoslaviju.
zavrzlama

#440 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zavrzlama »

Canton wrote:
zavrzlama wrote: Laz....prije agresije na BIH,navest cu 100 primjera,gdje su bosnjaci bili vecina 70% +.a srbi i hrvati bili direktori i drzali sve rukovodece i vaznije funkcije....sata je tad falilo gradjanskoj BIH :-)

Tada je partija postavljala ljude a ne izbori. Sta je tada falilo gradjanskoj BiH? Pa gradjanskoj BiH je falilo mnogo toga kao i gradjanskoj SFRJ, recimo pred sami rat si mogao imati ministra odbrane, komandanta vojske i 80% oficira koji su Srbi. Tebi to nije problem, meni jeste a bio je problem i za Jugoslaviju.
opet fulas....ja sam bosnjak,a ne smeta mi da sutra u vladi BIH bude 85% srba,14% hrvata i 1% bosnjaka,ako ce ti u vladi raditi profesionalno i za dobrobit BIH i gradjna u istoj...

Konstutivnost u BIH je uvedena kao legalan Usatvnopravni instrument kojim se sprijecava podjela BIH....a oni koji su uveli konstutivnost kao kategoriju su unaprijed znali gdje se ta konstutivnost nikad nece postovati,jer vecina srba i hrvata tu konstutivnost zeli da pretvori u instrument podjele BIH...
Canton

#441 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

zavrzlama wrote:
opet fulas....ja sam bosnjak,a ne smeta mi da sutra u vladi BIH bude 85% srba,14% hrvata i 1% bosnjaka,ako ce ti u vladi raditi profesionalno i za dobrobit BIH i gradjna u istoj...

Konstutivnost u BIH je uvedena kao legalan Usatvnopravni instrument kojim se sprijecava podjela BIH....a oni koji su uveli konstutivnost kao kategoriju su unaprijed znali gdje se ta konstutivnost nikad nece postovati,jer vecina srba i hrvata tu konstutivnost zeli da pretvori u instrument podjele BIH...
Ma ne zanima me sta si. Evo moze jedan drugi primjer da nema konstitutivnosti, sta HDZ I SNSD izabreru tih 85% Srba, 14% hrvata i 1% Bosnjaka... bil ti onda bio zadovoljan, nebi jel tako? eh kako bi ih smijenio? Ratom samo..
BL 1987

#442 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote: Ovo nije pijaca, moj BL...
Moze par pitanja, a i iskrenih odgovora?
1. Gdje si rodjen (grad i drzava)?
1. Banja Luka, Jugoslavija
2. Ne znam Hansa niti stanje u Njemacoj
3. Ne znam Zak Zaka niti stanje u Francuskoj
zavrzlama

#443 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zavrzlama »

Canton wrote:
zavrzlama wrote:

Ma ne zanima me sta si. Evo moze jedan drugi primjer da nema konstitutivnosti, sta HDZ I SNSD izabreru tih 85% Srba, 14% hrvata i 1% Bosnjaka... bil ti onda bio zadovoljan, nebi jel tako? eh kako bi ih smijenio? Ratom samo..
ne mogu izabrat jer nisu uspjeli pobiti ove druge(bosnjake)...a druga stvar,oni ne zele vladu BIH,oni zele svoju nacionalnu vladu koja ce raditi samo za njihove interese....sutra pripoji svu federaciju u manji entitet gdje ce srbi imati 80% svih funkcija u vladi,a da se odreknu imena,himne i krsnih slava ,NECE PRISTATI.....eto ti argument da konstutivnost nema nikakve uloge u zastiti nikoga...
BL 1987

#444 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:
Ko ne razumije ili ne moze da shvati sta ta konstitutivnost znaci sama za sebe, a onda i sta ona znaci u BiH slucaju, najplasticnije se moze pojasniti na sljedecim primjerima onoga sto bi se moglo dobiti njenim ukidanjem:
- ne bi bilo potrebe za 3 predsjednika (po cemu smo najsmjesnija drzava na planeti)
- otvorio bi se prostor i za druge ustavne promjene poput smanjenja broja kantona, samim tim i smanjenja broja pratecih institucija vlasti, ministarstava, itd.
- otvorio bi se prostor za ravnopravnost svih ljudi kao pojedinaca u ovoj drzavi, bez favoriziranja bilo koga na bazi etnicke, rasne ili vjerske pripadnosti, sto bi se moglo obezbijediti kroz uspostavljanje tijela na drzavnom nivou koje bi vodilo brigu o tome u saradnji sa sudovima.
- otvorio bi se prostor za istinski napredak ekonomije, prvo zato sto bi se gasenjem bar pola kantona oslobodila ogromna finansijska sredstva koja bi mogla biti preusmjerena na taj razvoj, a zatim i radi toga sto bi bile pojednostavljene mnoge procedure i smanjeni nivoi odlucivanja. Pored toga, bio bi suzen i prostor za raznorazne manipulacije kojima danas obilujemo upravo radi tog etnickog usitnjavanja, pa na toj bazi klepa gdje ko stigne i koliko stigne (pogledajte samo sta USKOK radi u HR, a na drzavnom, tj. nacionalnom nivou)
- kroz prethodne promjene stvorili bi se i uslovi za ukidanje entiteta, jer ne bi bilo ni potrebe za tim budalastinama ako smo svi jednaki pred zakonom, a cime bi se oslobodilo jos sredstava...
Itd. itd.
Ali, eto, moze biti da sam ja s ovim prijedlozima zlonamjeran, a vjerovatno i neznalica...
To sve ali ako se dogovore gradjani RS i FBiH preko svojih politickih predstavnika.
Do tada je spisak lijepih zelja.
I danas nam je otvoren taj prostor a za ukidanje konstitutivnosti se slazem.
BL 1987

#445 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Canton wrote: Gradjanska BiH jeste Bosnjacka BiH, jer bi onda Bosnjaci mogli sami donositi odluke o svemu.
Kako kad u BiH ne vrijedi pravilo jedan covjek jedan glas vec se u parlamentu koristi entitetsko glasanje ?
Canton

#446 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

zavrzlama wrote:[
ne mogu izabrat jer nisu uspjeli pobiti ove druge(bosnjake)...a druga stvar,oni ne zele vladu BIH,oni zele svoju nacionalnu vladu koja ce raditi samo za njihove interese....sutra pripoji svu federaciju u manji entitet gdje ce srbi imati 80% svih funkcija u vladi,a da se odreknu imena,himne i krsnih slava ,NECE PRISTATI.....eto ti argument da konstutivnost nema nikakve uloge u zastiti nikoga...
Previse si opterecen/a ratom.

Konstitutivnost ime itekako uloge u zastiti. Samo se konstitutivnost ne koristi kako treba nego je se zloupotrebljava.
Oni mogu izabrat u situaciji da imamo gradjansku BiH bez entiteta i slicnih stvari oni mogu doci u stiuaciju da izaberu.
Isto tako Bosnjaci mogu doci u situaciju da sve sami donose odluke.

Ma meni se cini da neki ovdje na temi zele novi ratni sukob
Canton

#447 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote:
Canton wrote: Gradjanska BiH jeste Bosnjacka BiH, jer bi onda Bosnjaci mogli sami donositi odluke o svemu.
Kako kad u BiH ne vrijedi pravilo jedan covjek jedan glas vec se u parlamentu koristi entitetsko glasanje ?
Nego koje pravilo vrijedi jedan covjek 3 glasa?

Tacno je da se u BiH koristi entitetsko glasanje, ali zagovornici ukidanja konstitutivnosti ne predvidjanju entitete.
BL 1987

#448 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Canton wrote: Nego koje pravilo vrijedi jedan covjek 3 glasa?

Tacno je da se u BiH koristi entitetsko glasanje, ali zagovornici ukidanja konstitutivnosti ne predvidjanju entitete.
Nemoj generalizovati. Je sam za ukidanje konstitutivnosti ali nisam za ukidanje entiteta, sto se tice kantona necu da se petljam u odnose u FBiH.
Ti sto su za ukidanje entiteta mogu mastati jos neko vrijeme ili neka ukidaju entitet u kojem zive ako se vecina njihovih sugradjana slaze sa tim.
Canton

#449 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote:
Canton wrote:
Nemoj generalizovati. Je sam za ukidanje konstitutivnosti ali nisam za ukidanje entiteta, sto se tice kantona necu da se petljam u odnose u FBiH.
Ti sto su za ukidanje entiteta mogu mastati jos neko vrijeme ili neka ukidaju entitet u kojem zive ako se vecina njihovih sugradjana slaze sa tim.

Evo i ja cu tako zakljuciti : Neka ukidanju konstitutivnost ako se s time slazu Bosnjaci, Hrvati i Srbi.
BL 1987

#450 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Pa jedino tako i moze.
Locked