Voćnjak
Moderator: anex
-
sokkia
#426 Re: Voćnjak
Koliko vidim orezane perfektno,
zavidim 
-
kory_galaktikos
#427 Re: Voćnjak
okolina brckog, kajsija haman sva izbeharala..breskva eto upolovila, kruska sljiva i tresnja moze se naci beharasker wrote:Drug gdje je ovo? Makar koji je kantonkory_galaktikos wrote:smijem ubaciti koju slikicu, onako reda radi kad vec pisemo a slika je slika![]()
?
Kao da je rano poceo behar. Kod mene su kruske viljamovke i julske ljepotice skoro izbeharale. Jabuke miruju jos uvijek kao i sljive i visnje/tresnje. Imam ukupno oko 80 stabala, 4 godine stare.
Jedna marelica koja se slucajno zadesila tu je probeharala ali od nje nikakve fajde nikad nije ni bilo.
imam ja oko 700 krusaka
edit: ma poceo behar rano ali ovdje je prije ovih kisa bas bilo toplih dana, srecom padala kisa pa zaustavilo i rano sam orezao pa je i to uticalo
-
asker
#428 Re: Voćnjak
Prelijepo izgleda, svaka cast.
I ja sam orezao na vrijeme i zastitio bakrom. Cini mi se da si ti postavio na predhodnim stranicama uputstva za drugo prskanje fungicidom "u fazi bijelih balona". Kruske su mi ovih dana u toj fazi ali ostalo voce nije pa neznam dal da cekam ostale pa da se to odjednom prska? Valjda nece biti kasno, tj bit ce prije behara/punog cvata.
Ja sam u TK, vocnjak je osuncan cijeli dan i evo jucer i danas malo ljepse vrijeme. Mada je jos uvijek prilicno niska temperatura.
I ja sam orezao na vrijeme i zastitio bakrom. Cini mi se da si ti postavio na predhodnim stranicama uputstva za drugo prskanje fungicidom "u fazi bijelih balona". Kruske su mi ovih dana u toj fazi ali ostalo voce nije pa neznam dal da cekam ostale pa da se to odjednom prska? Valjda nece biti kasno, tj bit ce prije behara/punog cvata.
Ja sam u TK, vocnjak je osuncan cijeli dan i evo jucer i danas malo ljepse vrijeme. Mada je jos uvijek prilicno niska temperatura.
-
kory_galaktikos
#429 Re: Voćnjak
hvala
ja cu uzet chorus kao fungicid i karate zeon radi preventive zbog kruskine buhe..mozes sad ali mozes i u precvjetavanju
breskve cu jos jednom daconilom, a za tresnju ne znam kazu da chorus nije za tresnju jer steti oplodnji nesto, vjerovatno cu signum ili switch
PS: jutros sam bio u vocnjaku, bilo hladnije nego juce i nevjeerovatno breskva nema nijednog behara, povuklo se..sto ti je rec priroda tako se cuva, cuva se za oprasivanje
ja cu uzet chorus kao fungicid i karate zeon radi preventive zbog kruskine buhe..mozes sad ali mozes i u precvjetavanju
breskve cu jos jednom daconilom, a za tresnju ne znam kazu da chorus nije za tresnju jer steti oplodnji nesto, vjerovatno cu signum ili switch
PS: jutros sam bio u vocnjaku, bilo hladnije nego juce i nevjeerovatno breskva nema nijednog behara, povuklo se..sto ti je rec priroda tako se cuva, cuva se za oprasivanje
-
asker
#430 Re: Voćnjak
Bas tako, i ja sam to primjetio da se vocke cuvaju, miruju tokom ovog nestabilnog vremena. I ovdje je Februar bio suncan i topal pa sam mislio da ce ova sezona stradat. Hvala Bogu nije, samo su mi viljamovke i julske ljepotice kriticne ukoliko bude minusa narednih sedmica.kory_galaktikos wrote:hvala![]()
Jesu li chorus i karate (kid
-
kory_galaktikos
#431 Re: Voćnjak
Ma priroda je nesto najsavrsenije sto postoji. Kod mene mislim da nece biti problema zbog tog zahladjenja, naprotiv dobro je i doslo osim sa ranom kajsijom.
Chorus i karate su ahbabi i srecom mogu ici zajedno
.
Sto se tice krecenja, krusku sam okrecio jer sam imao prosle godine problema sa kruskinom buhom pa sam htio da malo ocistim deblo, tresnja ima par debala sa nekim ranama i okrecio sve a sljivu nisam nikad prije haman pa ajd kad me vec krenulo. Krecenje ima dosta nekih pozitivnih stvari pa je preporucljive to nekad odradit.
Chorus i karate su ahbabi i srecom mogu ici zajedno
Sto se tice krecenja, krusku sam okrecio jer sam imao prosle godine problema sa kruskinom buhom pa sam htio da malo ocistim deblo, tresnja ima par debala sa nekim ranama i okrecio sve a sljivu nisam nikad prije haman pa ajd kad me vec krenulo. Krecenje ima dosta nekih pozitivnih stvari pa je preporucljive to nekad odradit.
-
asker
#432 Re: Voćnjak
Ipak sam odlucio da ne prskam. Tek cu poslije behara nesto protiv savijaca. Trazio sam Chorus nije ga bilo, kazu mi ako si dobro "okupao" bakrom i na vrijeme nije bas prijeko potrebno.
Danas okrecio 74 sadnice, izbrojao sam i imam jos 30-ak da okrecim. Pojma nisam imao da ih je toliko. Posadim i 4 borovnice, jednu Ajdared jabuku i jednu crnu ribizlu. Ruke i noge ukocene, kad mi neko dodje i kaze jest ti lijep vocnjak dodje mi da ga osamarim. Neznaju koliko tu muke ima.
Eh sad jedno pitanje.
Posadio sam avokado u 4-5 saksija. Nije iz cvjecare ili neki drugi provjeren, vec onako onu kospu (il kako se to vec zove) kad pojedes avokado
.
Svi su iznikli, prelijepe biljke i sad su visine oko 50cm. Gledao sam na you tube imaju ih u bastama recimo u Engleskoj i tako nekim hladnim/kisnim zemljama. Nasa klima je slicna.
Dal postoji sansa da se to omladi ako mu nadjem mjesto negdje u dvoristu? Cak i ako moram prvu zimu/dvije nekako ga zastititi preko zime? Hoce li to radjati?
Danas okrecio 74 sadnice, izbrojao sam i imam jos 30-ak da okrecim. Pojma nisam imao da ih je toliko. Posadim i 4 borovnice, jednu Ajdared jabuku i jednu crnu ribizlu. Ruke i noge ukocene, kad mi neko dodje i kaze jest ti lijep vocnjak dodje mi da ga osamarim. Neznaju koliko tu muke ima.
Eh sad jedno pitanje.
Posadio sam avokado u 4-5 saksija. Nije iz cvjecare ili neki drugi provjeren, vec onako onu kospu (il kako se to vec zove) kad pojedes avokado
Svi su iznikli, prelijepe biljke i sad su visine oko 50cm. Gledao sam na you tube imaju ih u bastama recimo u Engleskoj i tako nekim hladnim/kisnim zemljama. Nasa klima je slicna.
Dal postoji sansa da se to omladi ako mu nadjem mjesto negdje u dvoristu? Cak i ako moram prvu zimu/dvije nekako ga zastititi preko zime? Hoce li to radjati?
-
kory_galaktikos
#433 Re: Orah
http://reprezent.ba/v3/?p=2095huxley wrote:Gledao sam malo po ovim poljoprivrednim forumima po regiji i sire, al kontam da je lokalna ekspertiza najbolja.
Elem, imam nekih 14,000 m2, od cega je oko 9,000 livada. Radi se o sjevernoj/sjevernoistocnoj Bosni. Za maline nemam vremena, i ljesnjaci su mi na granici, tako da je izbor pao na orahe. E sad, ima li neko iskustva, ili mozda adresu na koju bi se obratio, na koji razmak da ih sadim, koju sortu, i gdje da nabavim tu kolicinu (par stotina komada). Orah, iz mog malog iskustva sa par mladica na drugoj parceli, je dosta izdrzljiv, tako da ne znam ni da li bi ga trebalo nesto specijalno stititi.
eto fura se na tebe
a za avokado nemam pojma, ali kako bi podnio nase zime
- undefined007
#434 Re: Orah
huxley wrote:Gledao sam malo po ovim poljoprivrednim forumima po regiji i sire, al kontam da je lokalna ekspertiza najbolja.
Elem, imam nekih 14,000 m2, od cega je oko 9,000 livada. Radi se o sjevernoj/sjevernoistocnoj Bosni. Za maline nemam vremena, i ljesnjaci su mi na granici, tako da je izbor pao na orahe. E sad, ima li neko iskustva, ili mozda adresu na koju bi se obratio, na koji razmak da ih sadim, koju sortu, i gdje da nabavim tu kolicinu (par stotina komada). Orah, iz mog malog iskustva sa par mladica na drugoj parceli, je dosta izdrzljiv, tako da ne znam ni da li bi ga trebalo nesto specijalno stititi.
U Srebreniku imaš jako dobar rasadnik sa sadnicama. Međuredni i unutar redni razmak ti najviše zavisi od uzgojnog oblika, posebno obrati pažnju ako imaš mehanizacije kakve za obavljanje agrotehničkih zahvata i slično ... Što se tiče sorti i to ti javim za koji dan.
-
huxley
#435 Re: Orah
Ovo je puno ozbiljniji igrac od mene.
Kradu li se sadnice?
Majku mu, kakav (ne)covjek trebas biti, i koliko ocajan, da ukrades sadnicu.
-
kory_galaktikos
#436 Re: Orah
A ne znam druze, nema u mojoj okolini niko sa znacajnim zasadom ali neki dan bio sa jednim momkom orezivali i on prica kako ima neki komad zemlje htio posadit orah ali je taj dio onako malo otudjen i strah ga za sadnice ali i plod zbog kradje.huxley wrote:Ovo je puno ozbiljniji igrac od mene.
Kradu li se sadnice?
Majku mu, kakav (ne)covjek trebas biti, i koliko ocajan, da ukrades sadnicu.
- Idemedosumom
#437 Re: Voćnjak
Dobra ograda, dobar cuko (po mogućnosti kavkaski ovčar), i redovno obilaziti i nema brige 
- Angel_of...
#438 Re: Voćnjak
Moze li mi neko dati savjet da li saditi aroniju pored ograde, i koliko brzo raste? 
-
huxley
#439 Re: Voćnjak
Nisam tu, zbog toga orah, a ne ljesnjak ili maline. Ima komsija cuvara nekog sa motorom, jedino da njemu dajem 50KM mjesecno da zove policiju ili zagalami / pripuca ako sta vidi. Imam i tu sumu, kradu u 16. Da bar hoce i panjeve vadit.Idemedosumom wrote:Dobra ograda, dobar cuko (po mogućnosti kavkaski ovčar), i redovno obilaziti i nema brige
-
Proposition Joe
#440 Re: Voćnjak
Pod pretpostavkom da sadis dvogodisnje sadnice tek nakon 4 godine bi otprilike "srasle" jedna s drugom da to izgleda kao ograda ali i to pod idealnim uslovima, sto podrazumijeva dosta posla i truda oko nje, pogotovo borba sa travom i korovom prve 2-3 godine...evo ja vec deveram sa travom, plijevim rucno sadnicu po sadnicu, trava nije normalna. Posadjene u jesen 2014. godine. Ocekujem naredne godine da se aBd malo vise izdigne i da bude manje posla oko suzbijanja korova oko nje. Pored toga, potrebna je i prihrana pa i zaljevanje u ljetnim danima.Angel_of... wrote:Moze li mi neko dati savjet da li saditi aroniju pored ograde, i koliko brzo raste?
Ja sam razmisljao o toj opciji da parcel sa orasima omedjim aronijom ali sam ubrzo odustao. Ograda, malo visa ako je moguce, pasce unutra plus eventualno bodljikava zica pri vrhu ograde i nadat se da ce biti dovoljno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#441 Re: Voćnjak
okrečio voćnjak
zapalio polje...
zadovoljan sam
ostalo malo zapaliti i skupiti dio grančica za još jednu vatru
slijedi sređivanje farbanje i kosidba...kad krene trava
dosta od mene vala
zapalio polje...
zadovoljan sam
dosta od mene vala
- Kaligrafija
#442 Re: Voćnjak
Jel ko probao saditi Jamlinu??? Ukrstena malina i jagoda...Sadnica raste kao malina, plod izgleda kao malina i jagoda i ima ukus kao jagoda...valjda...tako su meni rekli...to je tek stiglo lik na pik-u je prodavao sadnice...relativno su jos skupe, 10 km....
- undefined007
#443 Re: Voćnjak
Black swan wrote:okrečio voćnjak
zapalio polje...
zadovoljan sam
dosta od mene vala
ostavi to granje za komposta
-
kory_galaktikos
#444 Re: Voćnjak

je li pocelo prskanje ?? chorus/ signum i neki insekticid
- Banksy
#445 Re: Voćnjak
Pitanje za voćKare,
Zna li ko ime sorte trešanja koje se pojavljuju malo kasnije u sezoni berbe, velike, tamne, tvrde trešnje, vrlo slatke, slične hruštu samo bez crva, kratke peteljke, mislim da dolaze negdje s juga, Crna Gora, Albanija ... itd?
Voljela bih je naći, pa posaditi koju ...
Zna li ko ime sorte trešanja koje se pojavljuju malo kasnije u sezoni berbe, velike, tamne, tvrde trešnje, vrlo slatke, slične hruštu samo bez crva, kratke peteljke, mislim da dolaze negdje s juga, Crna Gora, Albanija ... itd?
-
kory_galaktikos
#446 Re: Voćnjak
Malo kasnije pocinje Merkant, izuzetna sorta ja bi svakom savjetovao da nju sadi a i mogla bi odgovarat tvom opisu.Banksy wrote:Pitanje za voćKare,
- Banksy
#447 Re: Voćnjak
Imam posađen Merkant, ali nije stigla na rod, posađena je tek prije par godina, sačekaću, možda je ...kory_galaktikos wrote:Malo kasnije pocinje Merkant, izuzetna sorta ja bi svakom savjetovao da nju sadi a i mogla bi odgovarat tvom opisu.Banksy wrote:Pitanje za voćKare,
Ova je baš čudo od trešnje, pune ih budu pijace, ali negdje kasnije u sezoni, i budu skuplje, baš me zanima koja je ...
Liči na ovu BING, ispod:
http://www.vocnasadnica.com/vocne_sadnice_tresnje.html
-
kory_galaktikos
#448 Re: Voćnjak
@banksy ne znam za tu sortu, nisam se susretao sa njom, po meni je merkant bolja sorta.. plodovi slabije pucaju od kise i sto je bitno ptice je ne jedu, valjda je krupna i tvrda pa ne moze, i merkant je kasnija sorta pa je manja opasnost od kasnih mrazeva
jos malo slikica, sljiva je dobro ponijela i jos bolje ostala, super se drzi
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=571BD91A
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=571BDFC0

jos malo slikica, sljiva je dobro ponijela i jos bolje ostala, super se drzi
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=571BD91A
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=571BDFC0

- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#449 Re: Voćnjak
pa zar crvi idu uz sortu ??Banksy wrote:Pitanje za voćKare,
hrusta ne valja bez crva
- Mu'min
#450 Voćarstvo za svakoga
Pošto se radi o voćarstvu, imam pitanje:
Gdje je moguće kupiti knjigu Voćarstvo za svakoga (autori: Fikreta Behmen i Husein Bajrović, 2008. god)
Gdje je moguće kupiti knjigu Voćarstvo za svakoga (autori: Fikreta Behmen i Husein Bajrović, 2008. god)