Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#426 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nosara »

julisiz es grant wrote:
neki wrote:Pojava vlage, budji i zelenila na zidovima u stanu ne moze nikako biti normalno, niti postoji proces 'susenja' :-) zgrade
Kako ne postoji? Kad omaltaš zidove, pipni pa vidi je li vlažno :) ...a na vlažno ne ide kreč, ne ide drvo, ne ide ništa.
Malter se susi za dan, ovo je neki tezi problem... Ako grade od prefabriciranih elemenata, onda ne kontam, a ako na licu mjesta "nasipaju" armaturu, onda nije ni cudo sto prozori placu... :-?

Zato su ugradili klime i nahajcali rebra... Nezdravo, u svakom slucaju...
neki

#427 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

julisiz es grant wrote:
neki wrote:Pojava vlage, budji i zelenila na zidovima u stanu ne moze nikako biti normalno, niti postoji proces 'susenja' :-) zgrade
Kako ne postoji? Kad omaltaš zidove, pipni pa vidi je li vlažno :) ...a na vlažno ne ide kreč, ne ide drvo, ne ide ništa.
Pa ne ide, u tom i jeste stvar. Treba da se poslije betoniranja ostavi 4 sedmice da se osusi beton, poslije estriha 3 sedmice pa parket itd, a ne da se stan useli 15 dana poslije betoniranja i onda vlazni i zeleni zidovi, rosa po prozorima, parket se dize itd, sto nikako nije normalno..
julisiz es grant

#428 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by julisiz es grant »

neki wrote:
julisiz es grant wrote:
Pa ne ide, u tom i jeste stvar. Treba da se poslije betoniranja ostavi 4 sedmice da se osusi beton, poslije estriha 3 sedmice pa parket itd, a ne da se stan useli 15 dana poslije betoniranja i onda vlazni i zeleni zidovi, rosa po prozorima, parket se dize itd, sto nikako nije normalno..
Pa upravo tako, na to što govoriš i mislim kada pominjem proces sušenja, vjerovatno se nismo razumjeli. Ja sam gore naveo šta su nama majstori savjetovali kada smo kuću pravili. Dobro, mi je jesmo pravili za naše pare i po našoj ideji (tj.oni su nam pravili :D ), ali ni ovi ljudi nisu stanove dobili džaba.
Ambrozija

#429 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Ambrozija »

Kada sam prije par mjeseci ovdje rekla da su kod moje prijateljice zidovi doslovno zeleni od vlage, niko mi nije vjerovao. Ona stanuje u Tibri 1 (Nedzarici) skoro dvije godine, i iz dana u dan je situacija sve gora i gora. Kada je otisla do Tibrinih ljudi, rekli su joj da je to zato sto nikada ne otvara prozor i da to nije njihov problem i da se strpi kao prestat ce :-)
Eno je sada je kupila tonu nekih specijalnih boja pa sama farba :-?
julisiz es grant

#430 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by julisiz es grant »

Ambrozija wrote:Kada sam prije par mjeseci ovdje rekla da su kod moje prijateljice zidovi doslovno zeleni od vlage, niko mi nije vjerovao. Ona stanuje u Tibri 1 (Nedzarici) skoro dvije godine, i iz dana u dan je situacija sve gora i gora. Kada je otisla do Tibrinih ljudi, rekli su joj da je to zato sto nikada ne otvara prozor i da to nije njihov problem i da se strpi kao prestat ce :-)
Samo da utješim sve ove koji se nadaju "prestaće". U stanu u kojem živimo već 30 godina, vlaga se na jednom zidu nikada nije potpuno isušila, tj. svake zime se vrati. Sreća da je taj zid u kuhinji, pa se nismo pretjerano trudili osim standarnog brisanja, iako ćemo i to definitivno riješiti na proljeće akobogda.
fantom slobode

#431 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by fantom slobode »

Interesuju me vasi komentari i iskustva sto se tice kvaliteta zivljenja i gradnje u novogradnju kod hotela Ada, na Cengic Vili, iza pijace. Ulica Radenka Abazovica 1. Radi se o ovom objektu.

http://www.nekretnine.ba/gradenje/gardenia.html
maxell_sarajevo

#432 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by maxell_sarajevo »

fantom slobode wrote:Interesuju me vasi komentari i iskustva sto se tice kvaliteta zivljenja i gradnje u novogradnju kod hotela Ada, na Cengic Vili, iza pijace. Ulica Radenka Abazovica 1. Radi se o ovom objektu.

http://www.nekretnine.ba/gradenje/gardenia.html

Ja sam zivio u ovoj zgradi od 2007 do 2012 i mogu ti reci da je sto se tice kvaliteta izgradnje sve ekstra.Jasen parket, vanjska i unutrasnja stolarija od punog drveta, za klasu kvalitetnije nego sad ovdje u Tibri,ali raspored stanova je katastrofa i zbog toga sam ga na kraju i prodao.U 52m2 imao veliki dnevni boravak sa kuhinjom i jednu sobu od 3,5X2m :-)Grijanje je plinsko, imas svoj vodomjer... Komsiluk je odlican, sve neke guzonje :D , prvi komsija mi bio bivsi Realovac :D Parking imas obezbjeđen tj. ima rampa da se ne bi pijacari parkirali mada je sad Duhanpromet uzeo jedan poslovni prostor pa znaju zabelajisati ispred zgrade sa svojim kombijima.Sto se tice investitora Kulovaca, trazi da se sretnes sa Senadom jer njegov buraz Said je tezak covjek i prodao bi ti muda pod bubrege. ;-)
ELMAX

#433 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ELMAX »

Ambrozija wrote:Kada sam prije par mjeseci ovdje rekla da su kod moje prijateljice zidovi doslovno zeleni od vlage, niko mi nije vjerovao. Ona stanuje u Tibri 1 (Nedzarici) skoro dvije godine, i iz dana u dan je situacija sve gora i gora. Kada je otisla do Tibrinih ljudi, rekli su joj da je to zato sto nikada ne otvara prozor i da to nije njihov problem i da se strpi kao prestat ce :-)

nakon sto kupis stan i zavrsis sav proces ,na kraju primopredaje kljuceva uruce ti papir na kojem pise "lijepo " da otvaras prozore da se vlaga ne bi stvorila i da oni ne odgovaraju za to ????? ,al na kraju balade ti to uruce :? uzassssssss
zao mi je te tvoje drugarice al kazu imaju nek Exstra sredsva za vlagu i svarno rijesavaju problem
ELMAX

#434 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ELMAX »

trenutna temepartura u stanu 25 stepena ,vani 1 stepen
znaci dupli radijatori ipak nesto znace ..nije bas onako kako kazu dok se zgrada useli i vlazni zidovi...cisto da se zna da sam izgleda imala problem sa manjkom radijatora ili ti projekattibre fula teska ...
zahvaljujem se na savjetima ,podrsci i ironicnim replikama
pozzzzz 8) iz toplog B1 objekta :D
VjecitiStudent

#435 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

ELMAX wrote:trenutna temepartura u stanu 25 stepena ,vani 1 stepen
znaci dupli radijatori ipak nesto znace ..nije bas onako kako kazu dok se zgrada useli i vlazni zidovi...cisto da se zna da sam izgleda imala problem sa manjkom radijatora ili ti projekattibre fula teska ...
Naravno da znace.
Ovi Tibrini, kako su krenuli, i zakone fizike ce poceti mijenjati samo da opravdaju ovaj ociti fusheraj.
nosara

#436 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nosara »

julisiz es grant wrote:
Samo da utješim sve ove koji se nadaju "prestaće". U stanu u kojem živimo već 30 godina, vlaga se na jednom zidu nikada nije potpuno isušila, tj. svake zime se vrati. Sreća da je taj zid u kuhinji, pa se nismo pretjerano trudili osim standarnog brisanja, iako ćemo i to definitivno riješiti na proljeće akobogda.
To su zivi organizmi koji, kad se odomace, pomaze samo hemija... Privremeno...
ELMAX wrote: nakon sto kupis stan i zavrsis sav proces ,na kraju primopredaje kljuceva uruce ti papir na kojem pise "lijepo " da otvaras prozore da se vlaga ne bi stvorila i da oni ne odgovaraju za to ????? ,al na kraju balade ti to uruce :? uzassssssss
Pa podrazumijeva se da ce zdrav prav covjek tu i tamo otvorit prozore da se prostor prozraci, ali da ce to uklonit "budjonija" cisto sumnjam... :-)
rimac

#437 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rimac »

JOj temperatura 25. Ja u stanu držim na 21. U kancelariji bila 25, disat se nije moglo. SVe sam zatvorio da spustim na 22.
nosara

#438 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nosara »

rimac wrote:
JOj temperatura 25. Ja u stanu držim na 21. U kancelariji bila 25, disat se nije moglo. SVe sam zatvorio da spustim na 22.
20-22... Sve iznad je mucenje...
ELMAX

#439 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ELMAX »

rimac wrote:

ne pratis "rimac" :lol: ja do juce nisam mogla ni 19 nagurat a termostat na 30 konstantno bio ,ne brini smanjila sam na 22 ahahha
maxell_sarajevo

#440 Re: Novogradnja u Sarajevu?

:roll: Treba ima mjeru u svemu :D
hoćeli_ko_rasol

#441 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by hoćeli_ko_rasol »

maxell_sarajevo wrote::roll: Treba ima mjeru u svemu :D
Treba umjereno sa grijanjem jer kad se umjerenog griješ onda možeš se grijati koliko hoćeš !! :mrgreen: :dance:

Aristotel
hoćeli_ko_rasol

#442 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Image

:bih:
ELMAX

#443 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ELMAX »

:thumbup:
hoćeli_ko_rasol wrote:Image

:bih:
jeli ovo tiš ili je smederevac :shock: :D
hoćeli_ko_rasol

#444 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Image Image Image
ovo drugo :wink:
hoćeli_ko_rasol

#445 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Radijator:
Image
Podno grijanje:
Image

Evo jedno koristno objašnjenje (koga zanima) sa jednog drugog foruma: :-D

Učinak radijatora - dio 1

Kapacitet ili toplinski učinak radijatora je stvar s kojom se najviše može izmanipulirati ili prevariti laika, odn. dovesti neupućenog kupca u zabludu o topinskoj kakvoći radijatora kako bi ga se navelo na kupnju. Trgovce zanima prodati što imaju na lageru, a samo rijetki među njima su oni koji žele potrošiti vrijeme na vas i shvatiti što vama zaista treba. A kada imaju gužvu u dućanu, ni takvi se neće s kupcem upuštati u istraživanje što stvarno kupcu treba. Mnoštvo trgovaca jednostavno tome ne pridaju nikakvu važnost ostavljajući na kupcu svu odgovornost i na volju hoće li od sebe napraviti budalu i kupovati naprave za grijanje koje mu ne trebaju ili koje su mu neodgovarajuće.

Na internetskim stranicama Lipovice (vidjeti pod Proračun) možete naći objašnjenje o vrijednosti nazivnih toplinskih učinaka za njihove tipove radijatora, kako se dolazi do toga podatka i u kojim uvjetima se dobiju njihovi deklarirani podaci, te se i sami možete uputiti koliko ti podaci znače u vašem slučaju. Oni navode:
"Svako ogrijevno tijelo, radijator, odredeno je nazivnim toplinskim ucinom Qn (W) i eksponentom toplinskog ucinka n. Ovi parametri izracunati su iz podataka dobivenih ispitivanjem. Nazivni toplinski ucin odnosi se na bateriju od deset clanaka i slijedece radne parametre:
- temperatura ulaznog medija t(ul)=90°C (na radijatoru)
- temeratura izlaznog medija t(izl)=70°C (na radijatoru)
- temeratura okoline t(o)=20°C (temp. zraka u prostoriji, a ne na vani)
- temperaturna razlika: dt=[(t(ul)+t(izl))/2]-t(o)=60°C (nazivna)
Radi li radijator s nekim drugim vrijednostima temperature polaznog i/ili povratnog voda i u prostoru temperature razlicite od 20°C njegov toplinski ucin bit ce veci ili manji od nazivnog.
"

Učinak radijatora - dio 2

Primjer je ovo normiranih postupaka za određivanje toplinskog učinka radijatora.
Međutim, instalacije centralnog i/ili etažnog grijanja, koje se izvode u stanovima i obiteljskim kućama, posebice sa plinskim bojlerima, ne rade sa polaznom temperaturom ogrijevne tople vode od 90°C, nego s nekom od oko 75°C. Max temp. ogrijevne tople vode koju mogu producirati današnji kućni (zidni) plinski bojleri je oko 85-87°C, a s kojom bojler ne smije biti opterećen dulje nego samo vrlo kratko vrijeme (svaki drugi uređaj također ne smijete dulje držati na max), pa je zbog zaštite od uništenja bojlera realno računati samo na temp. njegove polazne vode do 80°C.
Temp. povratne tople vode je obično 20°C niža od polazne (a ne 10°C niža), pa ćete umjesto temp. režima 90/70/20°C vi u svojoj kućnoj instalaciji grijanja imati temp. režim 75/55/20°C.
Kad usporedite podatke, umjesto deklarirane tem. razlike dt=60°C koja omogućuje intenzivni prijelaz topline s radijatora na okolni zrak i postizanje po proizvođaču deklariranoga učinka, vi ćete imati samo dt(real)=40°C i neintenzivni prijelaz topline s radijatora na okolinu, odnosno osjetno manje grijanja.
Kad se to proračuna preko formula, u vašim (realnim) uvjetima pogona plinskog bojlera, isti radijator moći će, npr. umjesto deklariranih 129 W/čl. odavati samo 75,5 W/članku, ili samo 58,5% topline koja je za taj radijator nazivna deklarirana. Ovo drastično smanjenje toplinskog učinka radijatora u realnim pogonskim uvjetima rada plinskih bojlera vrijedi za sve vrste radijatora, a ne samo za člankaste (ovdje iz primjera od proizvođača Lipovica). K ovome svemu realnome smanjenju novoga radijatora, učinak radijatora će biti manji još i do 15% od onoga realnoga iznosa ako ga ne ugradite da je slobodan a ne s fizičkim barijerama. I onda još i smanjenje njegovog učinka ako je neodržavan, tj. fizički onečišćen prašinom i prljavštinom, pa u crnim scenarijima možete dobiti samo do približno 20% od deklarirane topline radijatora.

Zaključno, trgovci vam podastiru podatke koje oni dobiju od proizvođača. Međutim, oni nisu obavezni učiti vas da deklarirana snaga radijatora kojega prodaju nema veze sa stvarnim učinkom kojega će radijator moći ostvariti u uvjetima koje će proizvoditi vaša ogrijevna naprava, bojler ili kotao, upravljan preko sobnog termostata ili dodatne automatike. Zato trgovčevi iznosi od 4500 W nekoga radijatora ne vrijede ni približno za vašu kućnu instalaciju. A zato i monterovih 2500 W toplinskog učinka radijatora ne vrijede kad ne znate što je on rekao, jer realno je on možda i pogodio koliko vama treba stvarno topline za grijanje te sobe koju je i naveo, međutim radijator koji će to moći dati je sasvim drugi par rukava a ne radijator koji je kod trgovca deklariran sa 2500 W.

:run:
Last edited by hoćeli_ko_rasol on 18/12/2012 15:51, edited 3 times in total.
hoćeli_ko_rasol

#446 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Najbolji radijatori:
Image

:mrgreen: :D
ELMAX

#447 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ELMAX »

hoćeli_ko_rasol wrote:Najbolji radijatori:
Image

:mrgreen: :D

slazemo se :D
ELMAX

#448 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ELMAX »

hoćeli_ko_rasol wrote:Radijator:
Image
Podno grijanje:
Image

Evo jedno koristno objašnjenje (koga zanima) sa jednog drugog foruma: :-D

Učinak radijatora - dio 1

Kapacitet ili toplinski učinak radijatora je stvar s kojom se najviše može izmanipulirati ili prevariti laika, odn. dovesti neupućenog kupca u zabludu o topinskoj kakvoći radijatora kako bi ga se navelo na kupnju. Trgovce zanima prodati što imaju na lageru, a samo rijetki među njima su oni koji žele potrošiti vrijeme na vas i shvatiti što vama zaista treba. A kada imaju gužvu u dućanu, ni takvi se neće s kupcem upuštati u istraživanje što stvarno kupcu treba. Mnoštvo trgovaca jednostavno tome ne pridaju nikakvu važnost ostavljajući na kupcu svu odgovornost i na volju hoće li od sebe napraviti budalu i kupovati naprave za grijanje koje mu ne trebaju ili koje su mu neodgovarajuće.

ma nema

Na internetskim stranicama Lipovice (vidjeti pod Proračun) možete naći objašnjenje o vrijednosti nazivnih toplinskih učinaka za njihove tipove radijatora, kako se dolazi do toga podatka i u kojim uvjetima se dobiju njihovi deklarirani podaci, te se i sami možete uputiti koliko ti podaci znače u vašem slučaju. Oni navode:
"Svako ogrijevno tijelo, radijator, odredeno je nazivnim toplinskim ucinom Qn (W) i eksponentom toplinskog ucinka n. Ovi parametri izracunati su iz podataka dobivenih ispitivanjem. Nazivni toplinski ucin odnosi se na bateriju od deset clanaka i slijedece radne parametre:
- temperatura ulaznog medija t(ul)=90°C (na radijatoru)
- temeratura izlaznog medija t(izl)=70°C (na radijatoru)
- temeratura okoline t(o)=20°C (temp. zraka u prostoriji, a ne na vani)
- temperaturna razlika: dt=[(t(ul)+t(izl))/2]-t(o)=60°C (nazivna)
Radi li radijator s nekim drugim vrijednostima temperature polaznog i/ili povratnog voda i u prostoru temperature razlicite od 20°C njegov toplinski ucin bit ce veci ili manji od nazivnog.
"

Učinak radijatora - dio 2

Primjer je ovo normiranih postupaka za određivanje toplinskog učinka radijatora.
Međutim, instalacije centralnog i/ili etažnog grijanja, koje se izvode u stanovima i obiteljskim kućama, posebice sa plinskim bojlerima, ne rade sa polaznom temperaturom ogrijevne tople vode od 90°C, nego s nekom od oko 75°C. Max temp. ogrijevne tople vode koju mogu producirati današnji kućni (zidni) plinski bojleri je oko 85-87°C, a s kojom bojler ne smije biti opterećen dulje nego samo vrlo kratko vrijeme (svaki drugi uređaj također ne smijete dulje držati na max), pa je zbog zaštite od uništenja bojlera realno računati samo na temp. njegove polazne vode do 80°C.
Temp. povratne tople vode je obično 20°C niža od polazne (a ne 10°C niža), pa ćete umjesto temp. režima 90/70/20°C vi u svojoj kućnoj instalaciji grijanja imati temp. režim 75/55/20°C.
Kad usporedite podatke, umjesto deklarirane tem. razlike dt=60°C koja omogućuje intenzivni prijelaz topline s radijatora na okolni zrak i postizanje po proizvođaču deklariranoga učinka, vi ćete imati samo dt(real)=40°C i neintenzivni prijelaz topline s radijatora na okolinu, odnosno osjetno manje grijanja.
Kad se to proračuna preko formula, u vašim (realnim) uvjetima pogona plinskog bojlera, isti radijator moći će, npr. umjesto deklariranih 129 W/čl. odavati samo 75,5 W/članku, ili samo 58,5% topline koja je za taj radijator nazivna deklarirana. Ovo drastično smanjenje toplinskog učinka radijatora u realnim pogonskim uvjetima rada plinskih bojlera vrijedi za sve vrste radijatora, a ne samo za člankaste (ovdje iz primjera od proizvođača Lipovica). K ovome svemu realnome smanjenju novoga radijatora, učinak radijatora će biti manji još i do 15% od onoga realnoga iznosa ako ga ne ugradite da je slobodan a ne s fizičkim barijerama. I onda još i smanjenje njegovog učinka ako je neodržavan, tj. fizički onečišćen prašinom i prljavštinom, pa u crnim scenarijima možete dobiti samo do približno 20% od deklarirane topline radijatora.

Zaključno, trgovci vam podastiru podatke koje oni dobiju od proizvođača. Međutim, oni nisu obavezni učiti vas da deklarirana snaga radijatora kojega prodaju nema veze sa stvarnim učinkom kojega će radijator moći ostvariti u uvjetima koje će proizvoditi vaša ogrijevna naprava, bojler ili kotao, upravljan preko sobnog termostata ili dodatne automatike. Zato trgovčevi iznosi od 4500 W nekoga radijatora ne vrijede ni približno za vašu kućnu instalaciju. A zato i monterovih 2500 W toplinskog učinka radijatora ne vrijede kad ne znate što je on rekao, jer realno je on možda i pogodio koliko vama treba stvarno topline za grijanje te sobe koju je i naveo, međutim radijator koji će to moći dati je sasvim drugi par rukava a ne radijator koji je kod trgovca deklariran sa 2500 W.

:run:
:thumbup:
Morales

#449 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Morales »

Zna li neko imaju li u planu ovi iz Tibre da prave neku raskrsnicu dole? Bilo je govora i o tramvajskoj stanici kod Inine pumpe...
maxell_sarajevo

#450 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Cisto sumnjam da ce raskrsnicu praviti, pogotovo zbog toga sto je planirano prosirenje Stupske petlje.Najvjerovatnije da ostaje iz pravca Ilidza - grad pored OMV-a, a iz grada na petlju ili Alejom Bosne srebrene.
Sto se tice tramvajske to je do GRAS-a i grada, mada bi bilo odlicno kada bi napravili jednu malu stanicu kao kod Kampusa.Ova postojeca od Energoinvesta do Stupske je ja mislim najduza stanica.
Post Reply