Problemi sa komšijama

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#426 Re: Problemi sa komšijama

Post by Truba »

ne znam jesam li pisao već ali prestao sam sa svima komnunicirati
dovoljno je napisati da sam ja namlađi muškić u zgradi
kakav je profil gerijatrije i slučajeva
užas
ako neće slagt onda će bacati sihire i salijevati stravu :D
Truba

#427 Re: Problemi sa komšijama

Post by Truba »

madesa wrote: 16/11/2022 13:43
crveni_makovi wrote: 16/11/2022 12:32 Bila sam ovih dana u stanu gdje me starija osoba pozvala da pomognem oko misterije nesnosnog smrada koji se već dva ili tri mjeseca širi negdje oko njenog balkona i povremeno pojavljuje oko stepeništa na spratu gdje živi. Teško mi je opisati taj smrad. Nije smrad kanalizacije nego nešto što na trenutke podsjeća na neki ptičji izmet, a kad sam sad naišla na truhlu glavicu luka sjetila sam se note tog smrada. Pregledala sam obližnji krov i sve što mi je palo na pamet u blizini ali nisam našla izvor smrada.

Jadna žena ljetos nije mogla uživati sjediti na balkonu a sad i kad izađe kratko na balkon taj smrad dolazi u stan. Pitala je sve obližnje susjede osjećaju li taj smrad osim podstanara ispod. Svi susjedi navodno već neko vrijeme osjete taj smrad ali tvrde da nije od njih i ne zanima ih da se to riješi. Podstanari ispod nikad nisu otvorili vrata kad im je zvonila iako joj se učinilo da se čuje neko u stanu. Ja sam gledala ispod s njenog balkona prema tom stanu i iznenadio me prizor. U dijelu balkona koji se moze vidjeti s ovog na kojem sam bila vide se baš velike crne vreće za smeće natrpane nečim a u vanjskim betonskim zardinjerama umjesto ostataka cvijeća stavljeno je puno nekih po izgledu nepoznatih šarenih mirisnih jelkica.

Zvala je predstavnika stanara a on joj nije htio pomoći da dođe do vlasnika tog stana, da provjeri i s njima nego je uputio da zove policiju. Žena neće i ne zna zašto bi zvala policiju. Pitam se ako u njeno ime pošaljem e-mail upravitelju ima li ikakve mogućnosti da oni nešto provjere bez da se ikoga napada i optužuje za nešto što možda i nije izazvano njihovom krivicom. Mada su mi te jelkice stvarno bile nekako morbidne.
nazovete policiju kazete da dolazi smrad iz stana i da niko ne otvara mjesecima i da je mozda neko umro.
nazoveš policiju i postaviš pitanje izraziš zabrinutost i čekaš savjet
nek ostane snimljeno da si zvao
kasnije se pozoveš na taj razgovor ako ne riješiš smrad
šta je problem zvati policiju meni je ona na spid dajl
dixi5

#428 Re: Problemi sa komšijama

Post by dixi5 »

Da li neko zna sta uraditi sa situacijom gdje curi voda (ponekad) iz stana koji je iznad, a iznad tog stana vjerovatno prokisnjava krov?

Odakle krenuti?
Predstavnik stanara kaze da ne mogu mijenjati krov - nema se para.
Kaze kontaktiraj vlasnika iznad - ne mogu, niko ne korisit stan 5g.

Sta dalje?
VladaFBiH

#429 Re: Problemi sa komšijama

Post by VladaFBiH »

dixi5 wrote: 18/10/2024 14:12 Da li neko zna sta uraditi sa situacijom gdje curi voda (ponekad) iz stana koji je iznad, a iznad tog stana vjerovatno prokisnjava krov?

Odakle krenuti?

Sta dalje?
ubaciš šlauf u ventilaciju i kada pada kiša lagano odvrneš vodu i tako par puta i na kraju će cijeli haustor željeti da riješi curenje jer i njima curi kada i tebi... ovo je ektremno rješenje ako komšije ne žele da rješavaju problem koji oni nemaju pa im pomogneš da ga i oni imaju. Obično se svi prave ludi kada krov procuri jer u tom slučaju samo "nadrlja" onaj ispod a svi oni zaboravljaju da je to zajednički dio imovine i da se mora popraviti.

Dok ne nađeš vlasnika stana (neko mora imati ključeve) teško da ćeš išta moći uraditi... ne zaboravi da je upravitelj bez obzira na to da li ima para ili ne na računu dužan da sanira curenje vode s kova (znači ne da mijenja krov već da zakrpi rupu).
Last edited by VladaFBiH on 18/10/2024 14:21, edited 1 time in total.
dixi5

#430 Re: Problemi sa komšijama

Post by dixi5 »

VladaFBiH wrote: 18/10/2024 14:18 Dok ne nađeš vlasnika stana (neko mora imati ključeve) teško da ćeš išta moći uraditi.
Da li bi moglo proci rjesenje prijava inspekciji pada dodje bravar, policija, inspekcija i ko vec? Niko ne zna ko je vlasnik, kako da saznam ko je vlasnik?

Hvala na odgovoru!
Naslovnica

#431 Re: Problemi sa komšijama

Post by Naslovnica »

dixi5 wrote: 18/10/2024 14:12 Da li neko zna sta uraditi sa situacijom gdje curi voda (ponekad) iz stana koji je iznad, a iznad tog stana vjerovatno prokisnjava krov?

Odakle krenuti?

Sta dalje?
Tebi je najbolje da se preseliš ako si u mogućnosti.
Razularena derišta, curi odozgo itd.
Šalu na stranu, teško da ti curi voda iz stana iznad, a da dolazi sa krova. Jer bi taj stan vjerovatno plivao u vodi, a zatim i tvoj.
Ja bih krenuo od kućepazitelja, pa do upravitelja. Ako u stanu niko ne živi, da se proba pronaći vlasnik. Ako vlasnik nije dostupan mislim da se ide u policiju, da se legalno provali u stan (uz prisustvo policije) kako bi se sagledala situacija i probalo sanirati curenje.
dixi5

#432 Re: Problemi sa komšijama

Post by dixi5 »

Naslovnica wrote: 18/10/2024 14:24 Tebi je najbolje da se preseliš ako si u mogućnosti.
Haha nece da moze. Iskreno, za djecu kako sam i napisao je vise da vidim radim li ja nesto pogresno i trebam li ukazati roditelju na ponasanje.

Sto se tice stana, sumnjam da je sa krova, jer su bas neki dan sanirali krov (privatno). Valjda platili stanari zadnjeg sprata, ali samo dio krova iznad njihovih stanova. Nakon onih obilnih kisa ja sam primijetio dvije fleke u dnevnom kod vrata i jednu u kupatilu. To dodje sve oko ulaza, pa sam pretpostavio da je curilo sa krova u stan iznad mene, pa se tu skupljalo i onda prokapalo dole meni.
Naslovnica

#433 Re: Problemi sa komšijama

Post by Naslovnica »

dixi5 wrote: 18/10/2024 14:30
Naslovnica wrote: 18/10/2024 14:24 Tebi je najbolje da se preseliš ako si u mogućnosti.
Haha nece da moze. Iskreno, za djecu kako sam i napisao je vise da vidim radim li ja nesto pogresno i trebam li ukazati roditelju na ponasanje.

Sto se tice stana, sumnjam da je sa krova, jer su bas neki dan sanirali krov (privatno). Valjda platili stanari zadnjeg sprata, ali samo dio krova iznad njihovih stanova. Nakon onih obilnih kisa ja sam primijetio dvije fleke u dnevnom kod vrata i jednu u kupatilu. To dodje sve oko ulaza, pa sam pretpostavio da je curilo sa krova u stan iznad mene, pa se tu skupljalo i onda prokapalo dole meni.
Provjeri vertikalu dimnjaka, opšav, zatim oduške iz kupatila ako ima, vjerovatno voda nađe negdje put. Možda je i grijanje procurilo, malo ali dovolno da napravi štetu.
Mora se ući u taj stan i provjeriti.
Ateista

#434 Re: Problemi sa komšijama

Post by Ateista »

Moze vrlo lako biti da je sa krova, znam kad je nama prokisnjavao krov da je znalo otici jos par spratova ispod. Pogotovo jos ako je radjena sanacija, vrlo vjerovatno da nije dobro uradjena, jer sanacija rijetko kad pomgne kod prokisnjavanja i nekad bude jos veci problem, samo kompletna zamjena hidroizolacije je sigurna varijanta na koju izvodjaci daju garanciju, od krpljenja uglavnom nista nema. Jos ako se pojavilo u vrijeme kisa i ako vlasnik iznad ne zivi tu, mala je sansa da je nesto drugo u pitanju. Na zalost, to je poprilicno skupo i rijetko koji ulaz ima para za to, i rijetko koji stanari koji su ispod i koje to ne dotice zeli da ucestvuje u tome, uglavnom svako svoj problem gleda, iako je to zajednicki dio zgrade i trebali bi svi ucestvovati. To je na predstavniku stanara da proba organizovati skupljanje novca i da se eventualno iskoristi dio novca ako ima na racunu upravitelja, kako god zajebancija.
hopi

#435 Re: Problemi sa komšijama

Post by hopi »

Nsiu problemi ali jeste nekultura
Vrata ulazna od haustora su izgleda popustila i kada se sama puste krhnu životom
Krhnu da se zgrada zatrese, a da ne govorim koliko se čuje po noći, jbte u snu čujem
I ja, ko sto bi normalna osoba postupila vrata zatvorim rukom, kada nosim kese onda nogu postavim da se zaustavi na nozi pa onda pustim
Ali ne, ono već koji mjesec tako puštaju vrata sama
OK reći ćete možda gosti ne znaju, ma ne mogu vala sve biti gosti
Kako se ne može imati minimum razuma da vrata ne krhaju, ne moraš eto zbog drugih komšija nego barem zbog svojih ukućana
illbill

#436 Re: Problemi sa komšijama

Post by illbill »

Neko je lud ili mi ili komsije :)

Ukratko
Smeta im nas svadja i trcanje i lupanje djeteta ( klinac ima 4 godine ), ugrubo receno..

Mi smo do 16h na poslu, on u vrticu, dosjemo kuci, rucak, on malo gleda crtani i to je do 17h eventualno 17:30 i tada se u 80% - 90 % izlazi iz kuci i ide vani ili negdje, vracamo se kuci tik pred njegovo spavanje oko 20h - 21h, i u tom medju prostoru im smeta kad sjecak potrci, skace malo ( uz nase upozorenje ) itd, hiperaktivno je dijete po prirodi, nasa svadja je davo proslo vrijeme vec godinama unazad, eventualno povisen ton i slicno..

Da napomenem da zivimo i strgom centru u zgradi od 4 sprata, komsije ispod nas su Akademici, prof Filozofije, supruga isto nesto radi na fakultetu

Ps..primjeri od sinic, nije nas bilo u stanu cijeli dan, dosli smo u 21h i djecak je potrcao ( ne sumnjam da se cuje..ne znam do cega je, slaba izlolacija ili sta vec ), znaci, potrcao je 3m i cuo se vrisak negodovanja odozdo od njih.

Kako vi gledate na ovu komoletu situaciju ?
DaysleepeR

#437 Re: Problemi sa komšijama

Post by DaysleepeR »

hopi wrote: 07/12/2024 23:04 Nsiu problemi ali jeste nekultura
Vrata ulazna od haustora su izgleda popustila i kada se sama puste krhnu životom
Krhnu da se zgrada zatrese, a da ne govorim koliko se čuje po noći, jbte u snu čujem
I ja, ko sto bi normalna osoba postupila vrata zatvorim rukom, kada nosim kese onda nogu postavim da se zaustavi na nozi pa onda pustim
Ali ne, ono već koji mjesec tako puštaju vrata sama
OK reći ćete možda gosti ne znaju, ma ne mogu vala sve biti gosti
Kako se ne može imati minimum razuma da vrata ne krhaju, ne moraš eto zbog drugih komšija nego barem zbog svojih ukućana
Evo ti otprintaj ovo i stavi na vrata.

Truba

#438 Re: Problemi sa komšijama

Post by Truba »

jest lepo biti u praznoj zgradi :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#439 Re: Problemi sa komšijama

Post by konektovan »

illbill wrote: 28/01/2025 08:39 Neko je lud ili mi ili komsije :)

Ukratko
Smeta im nas svadja i trcanje i lupanje djeteta ( klinac ima 4 godine ), ugrubo receno..

Mi smo do 16h na poslu, on u vrticu, dosjemo kuci, rucak, on malo gleda crtani i to je do 17h eventualno 17:30 i tada se u 80% - 90 % izlazi iz kuci i ide vani ili negdje, vracamo se kuci tik pred njegovo spavanje oko 20h - 21h, i u tom medju prostoru im smeta kad sjecak potrci, skace malo ( uz nase upozorenje ) itd, hiperaktivno je dijete po prirodi, nasa svadja je davo proslo vrijeme vec godinama unazad, eventualno povisen ton i slicno..

Da napomenem da zivimo i strgom centru u zgradi od 4 sprata, komsije ispod nas su Akademici, prof Filozofije, supruga isto nesto radi na fakultetu

Ps..primjeri od sinic, nije nas bilo u stanu cijeli dan, dosli smo u 21h i djecak je potrcao ( ne sumnjam da se cuje..ne znam do cega je, slaba izlolacija ili sta vec ), znaci, potrcao je 3m i cuo se vrisak negodovanja odozdo od njih.

Hebo bi im mater na svaku takvu reakciju.
dr_Evil

#440 Re: Problemi sa komšijama

Post by dr_Evil »

Ukratko

Samo ih odHebi, moraju znati da zive u soliteru i da se mora torelirasti takvo sta, barem do nekih doba sto 20-21 svakako nije. I btw braca kasno ti mali ide u krevet, 20:30 plafon bi trebao da bude u krevetu posto ide u vrtic.
hava123

#441 Re: Problemi sa komšijama

Post by hava123 »

moonca wrote: 03/09/2019 15:32 Ako je zgrada sa balkonima -onda - ga tu i instalirati- na svom zidu, u svojoj privatnoj zoni... :roll:
Takoe :thumbup:
Truba

#442 Re: Problemi sa komšijama

Post by Truba »

scena u filmu romana polanskog o susjedima

vjeshalica

#443 Re: Problemi sa komšijama

Post by vjeshalica »

dr_Evil wrote: 28/01/2025 12:11

Samo ih odHebi, moraju znati da zive u soliteru i da se mora torelirasti takvo sta, barem do nekih doba sto 20-21 svakako nije. I btw braca kasno ti mali ide u krevet, 20:30 plafon bi trebao da bude u krevetu posto ide u vrtic.
Zato u zgradama kolektivnog stanovanja ima kucni red ali su papci izdejstvovali da se ukine da mogu ziviti kako hoce. Pa sad na sta bi licilo da svaki stanar buba i gruha kako hoce. Ako im ne odgovara nek se nastane na livadi druga su pravila u zgradama i tjt.
Ludzak

#444 Re: Problemi sa komšijama

Post by Ludzak »

Sreća pa ne živim u zgradi. Lijepa kuća.
Haris.ba

#445 Re: Problemi sa komšijama

Post by Haris.ba »

Ludzak wrote: 30/01/2025 21:16 Sreća pa ne živim u zgradi. Lijepa kuća.
A na drugoj temi kako sprijeciti da komsija drzi kokosi u svom dvoristu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#446 Re: Problemi sa komšijama

Post by _BataZiv_0809 »

Ukratko

Prosvjetni radnici imaju tendenciju da prema svima ophode kao prema ucenicima
Peryton_

#447 Re: Problemi sa komšijama

Post by Peryton_ »

Kako ocekivati da dijete od 3 godine ne trci po stanu?
Ako dijete trci do 21h nema se sta zaliti. Obicno se zale ili ti neki metuzalemi ili načitane sredovječne žene. Svi haman zaboravili kako su njihovi klinci se igrali u to doba. Garant su samo sjedili i pricali o Platonu.
aCme

#448 Re: Problemi sa komšijama

Post by aCme »

Komšija je komšiji najpreći. Islam kaže, najbliže osobe nakon rodbine su ti komšije. :thumbup:
MehmedPasaMoric

#449 Re: Problemi sa komšijama

Post by MehmedPasaMoric »

Haris.ba wrote: 30/01/2025 21:20
Ludzak wrote: 30/01/2025 21:16 Sreća pa ne živim u zgradi. Lijepa kuća.
A na drugoj temi kako sprijeciti da komsija drzi kokosi u svom dvoristu.
Pokoljes ih :-) Zivio sam nekad davno u stanu a sada u kuci, i ne bih se vratio u stan sve da mi daju besplatno apartman u Titovoj i 5000 maraka na racun svaki mjesec. Eto kakva se mraka doselila u te zgrade
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#450 Re: Problemi sa komšijama

Post by Chmoljo »

Ispod mene su opet komsije, on je bio diplomata, za nju ne znam, zive sami. Pola godine ovdje, pola inozemstvo.

Kad primjetimo da su tu, malo pripazimo na djecu, medjutim kad ih viidmo i pitamo smeta li vam, oni kazu da djeca i trebaju da se igraju i da nam ne pada na pamet da ih ruzimo zbog toga.

Jebiga, kad je neko krivo nasadjen, smetace mu sto uopste postojis iznad njega. Kad je neko normalan, bio mlad, bio star, moze se sa ljudima normalno zivjeti.
Post Reply