Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tec

#426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

karanana wrote:rs ima napravljena 32 kilometra?
ja konto da je krace ono sto su napravili.
29 km u upotrebi 3 km (zavrseno ali se ne koristi od petlje catrnje do save).
karanana wrote:sta ona slika pokazuje? kao radi se na toj dionici od tarcina?
Znam kod nas to (kao) tako izgleda kada se poce raditi a u inostranstvu preko noci teleleportacijom srede cjelo gradiliste. I odmah novi kilometri. :-)
Alfons Kauders

#427 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

bambina78 wrote:Ima li zvanican rok za zavrsetak radova na citavom koridoru?
2017

hidzretska
Alfons Kauders

#428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:rs ima napravljena 32 kilometra?
ja konto da je krace ono sto su napravili.

sta ona slika pokazuje? kao radi se na toj dionici od tarcina?
Prolazio sam prosle sedmice, nisam primjetio da se bilo sta tamo radi. Doduse nisam siguran ni kuda zapravo ide ta trasa, pa mozda i nisam mogao primjetiti. Ako neko ima kakvu kartu ne bi bilo lose da je posta, jer fakat mi nije jasno gdje se taj put na kraju ukljucuje... Ni gdje pocinje :D

Nego jedno ozbiljno pitanje. Objavljuju li autoceste slucajno mjesecne statistike? Cujem od ljudi da im se kolege po firmama koje svakodnevno pice do Breze ili Kaknja sve cesce odlucuju da zaobilaze autoput - jednostavno im se ne isplati... Ako se na kraju ispostavi da je pao promet i da su unatoc novom sistemu i visoj cijeni pali prihodi fakat treba nekog objesit za muda.
poznanik

#429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:...Nego jedno ozbiljno pitanje. Objavljuju li autoceste slucajno mjesecne statistike? Cujem od ljudi da im se kolege po firmama koje svakodnevno pice do Breze ili Kaknja sve cesce odlucuju da zaobilaze autoput - jednostavno im se ne isplati... Ako se na kraju ispostavi da je pao promet i da su unatoc novom sistemu i visoj cijeni pali prihodi fakat treba nekog objesit za muda.
Alternativni put je u dosta lošem stanju, i da kol'ko-tol'ko zadovoljava siguran promet, prvi ja ne bih više koristio auto-put, jer je cijena od 4,20 KM preskupa za toliko malo kilometara :x
poznanik

#430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by poznanik »

tec wrote:slika od danas Tarcin – Suhodol
by bosanski.spijun sa SCC
Image

Ne mogu da vjerujem da je prošao projekt ove trase i da će država dozvoliti gradnju auto-puta na ovakvim tarčinskim livadama i pašnjacima? :shock:
Comrad

#431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

tec wrote:Sta je trebalo biti gotovo do 2013 ako ni idejni projekt nije postojao do 2008 godine? Joj kad carsija sastavi. :-)
Ok, mozda taj rok sto sam nasao nije tacan. Ali je li moramo biti zadnji u svemu. Davno se znalo da ce nas zakaciti ovaj koridor, uostalom hebo koridor autoput svakako moras imati. Eto za 5 godina smo izgradili 70km i to poprilicno jednostavnih dionica, ova josanica-kakanj je sigurno jedna od najlaksih dionica. I kako da budem optimistican za neke super komplikovane dionice, narocito dole prema konjicu...

Nemoj molim te pokusavati pravdati ovo. Ne nicu ni u inostranstvu autoputevi preko noci, ali nicu. Dovoljno je preci granicu i otici u Hrvatsku i vidjeti kakve puteve ljudi imaju. Da ne govorim kad ides dalje prema zapadnoj evropi. Nasi ne mogu da rijese osnovne stvari, eno peglaju se dole sa stupskom petljom ima godina dana. Sjecam se samo koliko su mostarsku petlju radili, jbt ko da isla na 6 spratova.

I nije nikakava carsijska prica, evo reci ti onako realno kad bi mogli ocekivati otvorenje cjelokupne trase? Drug moj ako oni ovo zavrse za 10 godina ja im skidam kapu.
Haettenschweiler

#432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haettenschweiler »

Šta su planirali uraditi sa onim silnim šutom iz tunela? Neće valjda ostati onako kraj Bosne?
matematicar_teski

#433 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by matematicar_teski »

Image

dionica tarcin
Zatamnjena stakla

#434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zatamnjena stakla »

matematicar_teski wrote:Image

dionica tarcin
Mašala mašala :D
Wind

#435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Wind »

Al se radi.....punom parom...ne možeš ih ni uslikati koliko su brzi.... :D
tec

#436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Comrad wrote: Nemoj molim te pokusavati pravdati ovo. Ne nicu ni u inostranstvu autoputevi preko noci, ali nicu. Dovoljno je preci granicu i otici u Hrvatsku i vidjeti kakve puteve ljudi imaju. Da ne govorim kad ides dalje prema zapadnoj evropi. Nasi ne mogu da rijese osnovne stvari, eno peglaju se dole sa stupskom petljom ima godina dana. Sjecam se samo koliko su mostarsku petlju radili, jbt ko da isla na 6 spratova.
Nicu ko pecurke. :lol: Nema se sta niko pravdati, svi znamo kako je savrsena politika ove zemlje, 14 vlada, 14 odvojenih budzeta, Ne postoji jednaki cilj na drzavnom nivou a dva entiteta rade kao da drugi ne postoji (dovoljno je pogledati site-ove entiteskih jp za autoceste i njihove putne karte). Svi prije ratni planovi su nestali (iako su oni bili pravljeni sa ciljem da dokazu kako u bih nije postojala opravdanost izgradnje autoputeva) tako da se ovdje moralo praviti od nule. Naravno kod nas umjesto raditi (plan tek postoji od 2008 znaci sve prije je bilo bezvezno lupetanje) prvo se mnogo pricalo, mastalo, lagalo, pa i kad su poceli graditi prvi projekti u fbih i rs su bili samo za dionice koje su poceli graditi bez ikakvog planakako, gdje, sta. 99 je napravljen bezvezni tender za izgradnju sa-ze u kojem se trazilo od kocesjonara da napravi idejni, preliminarni i glavni projekt i izgradi ga. Absolutna glupost koja nepostoji nigdje firma koja je dobila koncesiju je probala dici kredit od svjetske banke koja ih je odmah odbila.
Hrvaska ima autoceste od 1972 ima 4 miliona stanovnika i skoro toliko turista, I glavni autoput adut koji im je otvorio vrata mnogih banaka. O zapadnoj evropi netreba ni govoriti grade autoputeve 50+ godina a finaciski su na drugoj planeti (i sa krizom)
Nase stanje je kako je. Ali sta se trebalo uraditi da se dodze do danas nemoze se reci da se nista nije promjenilo. Prve cetri dionice (5 sa rs) su gradene iz budzeta pojedinacnih entiteta i to jednu dionicu svakih par godina a sada imamo 9 aktivnih (u izgradnji) dionica sa jos 3 okoncana tendera.
Comrad wrote:I nije nikakava carsijska prica, evo reci ti onako realno kad bi mogli ocekivati otvorenje cjelokupne trase? Drug moj ako oni ovo zavrse za 10 godina ja im skidam kapu.
Jeste carsijska prica, izracunaj ekonomsku/politicku sitvaciju pa rasmisli sta je moguce a sta je razina naucne fantastike. Od tarcina na jug i zenice na sjever ce trebati naci neki razliciti nacin financiranja kao Private/Public Partnership, Jer tesko ce ici 400-600 miliona eura kredita svake 3 do 4 godine kako je sad zacrtano.
Naravno to je nadamo se bez politickih opstrukcija i igri, dovoljno je viditi sitvaciju sa prva dva lot sa zaobilaznice koje vodi Ceste (ne autoceste) Federacije, pored nesposobnosti vodzenja posla nepostoji politicka volja da se zatrazi od suda rijesenje za pristup na trasu kao sto se moze raditi (kao u cijelom svijetu)sa novim zakonom za eksproprijaciju.
Alfons Kauders

#437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Comrad wrote: Nemoj molim te pokusavati pravdati ovo. Ne nicu ni u inostranstvu autoputevi preko noci, ali nicu. Dovoljno je preci granicu i otici u Hrvatsku i vidjeti kakve puteve ljudi imaju. Da ne govorim kad ides dalje prema zapadnoj evropi. Nasi ne mogu da rijese osnovne stvari, eno peglaju se dole sa stupskom petljom ima godina dana. Sjecam se samo koliko su mostarsku petlju radili, jbt ko da isla na 6 spratova.
Nicu ko pecurke. :lol: Nema se sta niko pravdati, svi znamo kako je savrsena politika ove zemlje, 14 vlada, 14 odvojenih budzeta, Ne postoji jednaki cilj na drzavnom nivou a dva entiteta rade kao da drugi ne postoji (dovoljno je pogledati site-ove entiteskih jp za autoceste i njihove putne karte). Svi prije ratni planovi su nestali (iako su oni bili pravljeni sa ciljem da dokazu kako u bih nije postojala opravdanost izgradnje autoputeva) tako da se ovdje moralo praviti od nule. Naravno kod nas umjesto raditi (plan tek postoji od 2008 znaci sve prije je bilo bezvezno lupetanje) prvo se mnogo pricalo, mastalo, lagalo, pa i kad su poceli graditi prvi projekti u fbih i rs su bili samo za dionice koje su poceli graditi bez ikakvog planakako, gdje, sta. 99 je napravljen bezvezni tender za izgradnju sa-ze u kojem se trazilo od kocesjonara da napravi idejni, preliminarni i glavni projekt i izgradi ga. Absolutna glupost koja nepostoji nigdje firma koja je dobila koncesiju je probala dici kredit od svjetske banke koja ih je odmah odbila.
Hrvaska ima autoceste od 1972 ima 4 miliona stanovnika i skoro toliko turista, I glavni autoput adut koji im je otvorio vrata mnogih banaka. O zapadnoj evropi netreba ni govoriti grade autoputeve 50+ godina a finaciski su na drugoj planeti (i sa krizom)
Nase stanje je kako je. Ali sta se trebalo uraditi da se dodze do danas nemoze se reci da se nista nije promjenilo. Prve cetri dionice (5 sa rs) su gradene iz budzeta pojedinacnih entiteta i to jednu dionicu svakih par godina a sada imamo 9 aktivnih (u izgradnji) dionica sa jos 3 okoncana tendera.
Comrad wrote:I nije nikakava carsijska prica, evo reci ti onako realno kad bi mogli ocekivati otvorenje cjelokupne trase? Drug moj ako oni ovo zavrse za 10 godina ja im skidam kapu.
Jeste carsijska prica, izracunaj ekonomsku/politicku sitvaciju pa rasmisli sta je moguce a sta je razina naucne fantastike. Od tarcina na jug i zenice na sjever ce trebati naci neki razliciti nacin financiranja kao Private/Public Partnership, Jer tesko ce ici 400-600 miliona eura kredita svake 3 do 4 godine kako je sad zacrtano.
Naravno to je nadamo se bez politickih opstrukcija i igri, dovoljno je viditi sitvaciju sa prva dva lot sa zaobilaznice koje vodi Ceste (ne autoceste) Federacije, pored nesposobnosti vodzenja posla nepostoji politicka volja da se zatrazi od suda rijesenje za pristup na trasu kao sto se moze raditi (kao u cijelom svijetu)sa novim zakonom za eksproprijaciju.
Nazalost, bojim se da imas pravo.

Nemam pojma o struci ali cesto imam dojam da masa ljudi konta kako se autoput pravi tako sto izvuces masine na livadu i okrenes janje. Cinjenica je da za masu dionica jos uvijek ne postoji ni jedan jedini papiric dokumentacije (omiljeni primjer mi je "politicka" trasa Zepce - Tuzla - Brcko)...

Ali opet ni kao laik ne kontam zasto nam treba 10 godina da uradimo pola sarajevske obilaznice, a zadnji lot bez kojeg obilaznica skoro i nema smisla ce se raditi... Nekad. Eksproprijacija problem, kazu strucnjaci - i petnaest godina se skoro nista nije poduzelo na pravnom planu da se problem rijesi. Dakle to je primjer opsteg javasluka i kretenizma izvrsne i zakonodavne vlasti.

Nije mi jasno ni zasto sad pocinjemo raditi male dijelove trase u Hercegovini i Posavini, a isto tako ne kontam sta ce biti s granicnog na tom juznom kraku. Doljani ce biti glavni granicni za uvoz i izvoz mase roba, jedini ce imati npr. EU laboratorije za promet odredjenih prehrambenih proizvoda - dok ce na autoputu haman biti jedino putnicki saobracaj... Koliki li ce tek biti gubitak na putarini, gorivu i zivcima kada natjeramo prevoznike da pice na Doljane umjesto da se ukljucuju na hrvatsku autocestu odmah s nase. Znaci masa poljoprivrednika i proizvodjaca hrane iz Hercegovine ce npr. morati piciti istocno do Doljana, da bi se vratili do autoceste ili da bi stigli do Makarske, Splita itd.

Meni, kao laiku, to smrdi na prvoklasnu glupost, al et...
karanana

#438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

ja koliko sam upucen, doljani nece biti glavni prelaz nego ce taj glavni prelaz za izvoz u EU biti na ovoj trasi od 4-5 kilometara koju sada rade.

e kako ce se dolaziti do nje dok se ostatak puta prema sjeveru ne uradi, to nemam pojma. mozda kroz capljinu pa tamo negdje prema kravicama.
Comrad

#439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Ja sam samo konstatovao da sporo ide, i ne vidim uopste potrebu da se na to reaguje, kada govorim o cinjenicama. Niko ne govori da put treba da nikne za 2 godine, ali brate ne treba ni za 20 godina...put je pobogu, ne pravimo svemirsku stanicu na mjesecu.

E sad, razlozi zasto sporo ide su mnogobrojni, a glavni je da nemamo drzavu, tj. imamo ovu tvorevinu od drzave, ali to je samo da se narodu zamazu oci.
ins

#440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

karanana wrote:ja koliko sam upucen, doljani nece biti glavni prelaz nego ce taj glavni prelaz za izvoz u EU biti na ovoj trasi od 4-5 kilometara koju sada rade.

e kako ce se dolaziti do nje dok se ostatak puta prema sjeveru ne uradi, to nemam pojma. mozda kroz capljinu pa tamo negdje prema kravicama.
Dok ne bude gotovo most Pocitelj, na ovu dionicu autoputa ce se moci uci ili na petlju Zvirici, kojoj se pristupa sa magistrale M-6 Capljina - Ljubuski, ili sa petlje Zvirovici kojoj se pristupa sa regionalne ceste koja vodi od M-6 prema medjugorju. U sklopu ovih radova koji sada traju, rade se i nove pristupne ceste do petlji Zvirici i Zvirovici.

Voila:
Plava isprekidana crta je autoput
Image
Alfons Kauders

#441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

ins wrote:
karanana wrote:ja koliko sam upucen, doljani nece biti glavni prelaz nego ce taj glavni prelaz za izvoz u EU biti na ovoj trasi od 4-5 kilometara koju sada rade.

Dok ne bude gotovo most Pocitelj, na ovu dionicu autoputa ce se moci uci ili na petlju Zvirici, kojoj se pristupa sa magistrale M-6 Capljina - Ljubuski, ili sa petlje Zvirovici kojoj se pristupa sa regionalne ceste koja vodi od M-6 prema medjugorju. U sklopu ovih radova koji sada traju, rade se i nove pristupne ceste do petlji Zvirici i Zvirovici.

Voila:
Plava isprekidana crta je autoput
Image
Dakle... Dok se ne uradi most... Do autoputa ce se dolaziti lokalnim putem, i jos cemo pride uraditi nove pristupne ceste dvjema petljama koje nisu ni blizu M-17... Ok

Zna li iko kada ce se uraditi most i koliko ce kostati? Meni se cini da je cijela ta trasa od Mostarskog Polja do Pocitelja totalni clusterfuck...
Alfons Kauders

#442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Comrad wrote:Ja sam samo konstatovao da sporo ide, i ne vidim uopste potrebu da se na to reaguje, kada govorim o cinjenicama. Niko ne govori da put treba da nikne za 2 godine, ali brate ne treba ni za 20 godina...put je pobogu, ne pravimo svemirsku stanicu na mjesecu.

E sad, razlozi zasto sporo ide su mnogobrojni, a glavni je da nemamo drzavu, tj. imamo ovu tvorevinu od drzave, ali to je samo da se narodu zamazu oci.
Slazem se - razloga naravno ima, ali halooo ba...

Obilaznicu prave deset godina, a radovi poceli jos u osamdesetim. Dakle nemoguce je naci bilo koji drugi dio trase koji je trebao ici brze - kraj najveceg grada, trideset godina manje-vise ucrtana trasa, i opet nista.

Daju posao firmi u stecaju, pa kad propadne i kad dodje nova vlast, treba im godina i po da uvedu nove firme u posao. I sad se jos hvale kako ce biti gotovo za pet mjeseci. Koga boli kurac? Sta ce mi obilaznica koja zapravo i ne obilazi Sarajevo, vec samo Rajlovac, i onda se vraca na Stup... Neka joj promjene ime dok ne odrade zadnji lot u rajlovacka obilaznica. A zadnji lot nece se ovim tempom nece zavrsiti godinama...
ins

#443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

Alfons Kauders wrote:
Dakle... Dok se ne uradi most... Do autoputa ce se dolaziti lokalnim putem, i jos cemo pride uraditi nove pristupne ceste dvjema petljama koje nisu ni blizu M-17... Ok

Zna li iko kada ce se uraditi most i koliko ce kostati? Meni se cini da je cijela ta trasa od Mostarskog Polja do Pocitelja totalni clusterfuck...
Sad sam malo razmislio i shvatio da si potpuno u pravu.

Reci, koju varijantu predlazes:

1. Da odmah prestanemo graditi autoput
2. Da ga izgradimo na nekom drugom mjestu, i potom nakon transporta u komadima, samo slozimo tamo?
Alfons Kauders

#444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

ins wrote:
Alfons Kauders wrote:

Sad sam malo razmislio i shvatio da si potpuno u pravu.

Reci, koju varijantu predlazes:

1. Da odmah prestanemo graditi autoput
2. Da ga izgradimo na nekom drugom mjestu, i potom nakon transporta u komadima, samo slozimo tamo?
Da bi ga prestali graditi potrebno je da ga prvo pocnemo graditi. :D Ovo sto se sad radi mi ne lici na gradnju, neka se niko ne naljuti, al kad prodjem kraj "gradilista" podsjecaju me na djecu koja se igraju s kamionima i bagerima u blatu kraj zgrade.

Ja se samo pitam zasto se forsiraju odredjene trase, bez obzira na ocite probleme koje nose sa sobom... Dakle u Pocitelju fali most, a most fali i u Posavini - koja se valjda treba raditi sljedeca. Znaci uradimo Hercegovinu i onda sav saobracaj s M-17 pici preko mosta u Capljini... I ja jedini vidim problem s ovim?

Koliko kostaju ti mostovi i kada trebaju biti zavrseni, postoji li projektna dokumentacija, da li je osigurano finansiranje? Drzim da sam relativno dobro informisan, ali se fakat ne sjecam da sam ovo igdje procitao.

To mi je nelogicno, isto kao ovaj pokusaj zaobilaznice koji ce napraviti "za pet mjeseci"... Doduse bez jedne trecine puta, bez kojeg to uopste i nije obilaznica. Imam dojam da se radi stihijski, bez ikakvog ozbiljnog plana i redoslijeda, vec cisto da se gura ono sto u datom momentu moze proci.
Sed

#445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Sed »

Još malo i bićemo au paire s Republikom Kosovom.
[klik na sliku za bolju rezoluciju]
Image
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by stetoskop »

Alfons Kauders wrote: Prolazio sam prosle sedmice, nisam primjetio da se bilo sta tamo radi. Doduse nisam siguran ni kuda zapravo ide ta trasa, pa mozda i nisam mogao primjetiti. Ako neko ima kakvu kartu ne bi bilo lose da je posta, jer fakat mi nije jasno gdje se taj put na kraju ukljucuje... Ni gdje pocinje :D
Nisi ni mogao primjetiti, jer su radovi počeli prije 3-4 dana.

Image
Haettenschweiler

#447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haettenschweiler »

Mogu li se na internetu naći detaljne (ali stvarno detaljne) karte trase autoputa? Mene interesuje trasa od Salakovca do Počitelja.
Hvala unaprijed!
melac

#448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

Comrad wrote:
tec wrote:Sta je trebalo biti gotovo do 2013 ako ni idejni projekt nije postojao do 2008 godine? Joj kad carsija sastavi. :-)
Ok, mozda taj rok sto sam nasao nije tacan. Ali je li moramo biti zadnji u svemu. Davno se znalo da ce nas zakaciti ovaj koridor, uostalom hebo koridor autoput svakako moras imati. Eto za 5 godina smo izgradili 70km i to poprilicno jednostavnih dionica, ova josanica-kakanj je sigurno jedna od najlaksih dionica. I kako da budem optimistican za neke super komplikovane dionice, narocito dole prema konjicu...

Nemoj molim te pokusavati pravdati ovo. Ne nicu ni u inostranstvu autoputevi preko noci, ali nicu. Dovoljno je preci granicu i otici u Hrvatsku i vidjeti kakve puteve ljudi imaju. Da ne govorim kad ides dalje prema zapadnoj evropi. Nasi ne mogu da rijese osnovne stvari, eno peglaju se dole sa stupskom petljom ima godina dana. Sjecam se samo koliko su mostarsku petlju radili, jbt ko da isla na 6 spratova.

I nije nikakava carsijska prica, evo reci ti onako realno kad bi mogli ocekivati otvorenje cjelokupne trase? Drug moj ako oni ovo zavrse za 10 godina ja im skidam kapu.
Jošanica - Podlugovi svakako nije najlakša dionica, jer se koristila trasa stare magistrale, te se dosta vremena trošilo na preusmjeravanje saobraćaja, kao i to da se nije moglo ići s oba smjera od jednom, već jedan pa drugi i tako.
melac

#449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

Haettenschweiler wrote:Šta su planirali uraditi sa onim silnim šutom iz tunela? Neće valjda ostati onako kraj Bosne?
Za nasipa, gdje bude potrebno.
melac

#450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

Haettenschweiler wrote:Mogu li se na internetu naći detaljne (ali stvarno detaljne) karte trase autoputa? Mene interesuje trasa od Salakovca do Počitelja.
Hvala unaprijed!
Prosto sumnjam, jer te karte koje ti tražiš se jako mnogo plaćaju, i ne daje se to tako olako. Možda možeš naći na kartama u razmjeri 1: 25 000, sve ispod toga jako teško, osim ako malo "zamastiš".
Post Reply