Nije tačno. To što neko ima petokraku na šljemu ne čini ga kuminstom jednako kao što ga ni stajanje u garaži ne bi učinilo autom.Imamopobjednika wrote: I vi bi da organizujete neke proteste u gradu koji je drzan pod najduzom opsadom u historiji modernog ratovanja upravo od strane ideoloske brace vasih "drugova" iz JOSD-a.
Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
-
elSaik
#426 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
- Imamopobjednika
#427 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ja nigdje nisam tvrdio da su meni Austrougari "cool". Samo tvrdim da su puuuuno manje zlo od ideologije koju je propagirala MB. Srpska unitaristicka teroristicka organizacija. Kao vece zlo su Austrougari jer su "imperijalisticki" okupator a manje zlo je srpska okupacija jer, zaboga, nije imperijalisticka. Da malo progooglas termin "Crna ruka" za pocetak, pa mozemo nastaviti diskusiju. Naravno da imam problema sa ljudima medju kojima je dobar broj onih koji bastine ideje srpskog unitarizma i koji bi da demonstriraju... pardon okupiraju.. moj grad. Austrougari nisu nijednom izvrsili genocid na mojim narodom, Srbi jesu vise puta. Hajmo malo okrenuti pricu: ti imas problem sa ustasama kao sto ima i tvoj neprijatelj cetnik. Sta to dokazuje? Da ima neka tajna veza izmedju tebe i neoustasa? I Jenkiji i Iran su imali problem sa Sadamom, da li to znaci da su zapravo Jenkiji i Iranci saveznici? Mislim providna ti je prica, mogu nastaviti sa slicnim primjerima do sutra. Ja samo tvrdim slijedece:elSaik wrote:@Imamopobjednika - ne da mi se ponavljati. Tebi su Austrougari bili cool, meni nisu. Meni nijedan imperijalistički okupator nije uredu. Ti što imaš problema sa Srbima, tvoj je lični problem. Shvati da ne želim da ulazim u takve diskusije. Slobodno možeš ukucati Mlada Bosna u search na ovom forumu i vidjet ćeš šta su pisali. Ja sam samo rekao da na isti način na koji ti pljuješ po tim momcima, pljuju i njihovi sugrađani u Lukavici. Dakle, ti imaš isti problem sa MB kao što ima i tvoj neprijatelj-četnik. Zadnji put je tako bilo dok su partizani marširali ovom zemljom. Ne mogu biti prostiji.
1) Da li je dobar dio clanova JOSD-a istovremeno i clan organizacije Mlada Bosna iz Lukavice? - Jeste
2) Da li se teroristicka organizacija Mlada Bosna (ona sa pocetka proslog stoljeca) borila za pripajanje BiH Srbiji (stvaranje Velike Srbije)? - Da
3) Da li je ta teroristcka organizacija nijekala postojanje bosnjacke nacije i bosanskog jezika? - Da
4) Da li danasnja organizacija Mlada Bosna bastini ideologiju istoimene organizacije sa pocetka proslog stoljeca? - Bastini
Prosto da ne moze biti prostije.
- Imamopobjednika
#428 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Slazem se. Nisi me dobro shvatio - ciljao sam na mladobosnase a ne na KP.elSaik wrote:Nije tačno. To što neko ima petokraku na šljemu ne čini ga kuminstom jednako kao što ga ni stajanje u garaži ne bi učinilo autom.Imamopobjednika wrote: I vi bi da organizujete neke proteste u gradu koji je drzan pod najduzom opsadom u historiji modernog ratovanja upravo od strane ideoloske brace vasih "drugova" iz JOSD-a.
-
enx
#429 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Slažem se s tobom potpuno, iako ti moram reći da pripadam onom redu "ostalih", koje su obespravili kad su napravili Dejton.antimobbing wrote:Upravo tako sve je provaljeno i apsolvirano.enx wrote:Vi momci iz JOSDa niste skontali šta je Sarajevo i šta sve Sarajlije mogu da urade kad hoće.
Evo ovdje ste uspjeli da ujedinite ljude različitih mišljenja i stavova, vjera i nacija, generacija i građana koji žive u ovom gradu protiv sebe.
A Sarajlije se uvijek ama baš uvijek ujedine kad osjete opasnost po njihov grad.
Možda je ovo za vas ipak prevelik zalogaj, da vi ipak još malo učite, brzo će vam rokovi, pa se vidimo nekom drugom prilikom kad budete spremni da otvoreno igrate.
Naš narod (čitaj obična raja), a posebno Sarajlije su glavna politička pokretačka snaga koje je sama sebi dovoljna. Dokaz ovome je i taj, da je mega herojska i epska odbrana BiH, koja se ovih zadnjih godina proučava na najprestižnijim vojnim školama u svijetu sasvim spontano samo-organizovana od mahale do mahale. Sjećam se, nakon što je počeo rat i već je bila samo-organizovana odbrana naše države, ustvari da budem precizniji odbrana našeg naroda od totalnog i biološkog uništenja, jedan naš prijatelj svima donio grbove sa ljiljanima i kaže ''Hej raja ovo vam je grb i zastava naše države''. Većina je tada po prvi put u životu vidjela grb sa ljiljanima mada je rat već bio počeo i skoro svi su bili su u patikama. To većini raje nije posebno nešto značilo. Šta vam ovaj slučaj govori? Govori vam da se radi o jednom mega herojskom narod kojem ne treba uniforma da bi bili vojnici, ni zastava niti grb da bi sami organizovali svoj goli opstanak na ovim prostorima, a samim time i svoju državu, jer jednostavno ovaj narod je sam sebi dovoljan. Zbog ove činjenice, evo već više od pet stotina godina opstajemo na ovim prostorima a isto toliko vjekova sačuvali smo i svoju vjeru. Zbog ovih nepobitnih činjenica niko nema pravo da ovom narodu bilo što govori. To pravo nemaju čak ni vjernici sa nekim svojim novim poslije ratnim običajima koji su se pojavili da uče ovaj narod vjeri, a posebno to pravo nema neko drugi koji pokušava nametnuti ovom samoodrživom i herojskom bosanskom narodu, neku već svima nama apsolviranu ideologiju iz prošlog vijeka.
I pri tome nisam ni Sejdić ni Finci, i nisam član ni jedne stranke. I izuzetno cijenim prave vjernike ma koje vjere oni bili. (naravno ne one ekstremne)
Ali naši različiti stavovi su samo potvrda onoga iz gornjeg posta, da se svi u ovom gradu ujedinimo kad se radi o napadu na naš zajednički grad i našu zajedničku državu (što mislim da je sada slučaj). Kao što smo to uradili 92.
Ja imam samo jednu državu, i jednu naciju - Bosansku, a za svoja izgubljena prava boriću se demokratskim putem sa najvjerovatnije novom strankom koja se osniva a zvaće se "Ostali".
Mislim da je demokratska borba jedini način na koji možemo svi zajedno napraviti neke promjene u ovoj državi. I to regularno na izborima, koji stižu već za godinu.
-
HM 2011
#430 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Meni ovdje nešto smrdi,
smatram da je smo kao ljudi evoluirali do tog stepena da organizacija koja u svom imenu sadrži Bosna, po logici stvari (logika - naša država) ne bi trebala raditi na uništenju Bosne i Hercegovine, odvajanjima i pripajanjima ?
Takođe, kao način za prevazilaženje svih mogućih sumnji i indicija koje su usmjerene prema JODS-u - smatram logičnim da JODS odgovori na sve to i ne ostavi prostor za izgrađivanje bilo kakvih zavjera... (mir i suživot kao osnovni motiv)
Pitanje na koje svi kao individue trebamo odgovoriti je -
jesi li za Bosnu i Hercegovinu državu Bosanaca i Hercegovaca, koji se u političkom životu vole razvrstavati po vjerskoj i narodnoj pripadnosti (vole ili im je to inputirano pitanje je sad),
i jesi li svjetan nivoa Sekularizacije u Bosni i Hercegovini koji je posljedica tih njihovih podjela ?
Ako jesi onda si i svjestan zašto je sekularizacija državne administracije postala, nastala i postoji ?
Privatni život jednog vjernika bilo koje religije i rukovođenje društvenim aparatom u multireligijskom društvu (u kakvom je to odnosu - kada gledamo BiH i recimo USA ?)
smatram da je smo kao ljudi evoluirali do tog stepena da organizacija koja u svom imenu sadrži Bosna, po logici stvari (logika - naša država) ne bi trebala raditi na uništenju Bosne i Hercegovine, odvajanjima i pripajanjima ?
Takođe, kao način za prevazilaženje svih mogućih sumnji i indicija koje su usmjerene prema JODS-u - smatram logičnim da JODS odgovori na sve to i ne ostavi prostor za izgrađivanje bilo kakvih zavjera... (mir i suživot kao osnovni motiv)
jesi li za Bosnu i Hercegovinu državu Bosanaca i Hercegovaca, koji se u političkom životu vole razvrstavati po vjerskoj i narodnoj pripadnosti (vole ili im je to inputirano pitanje je sad),
i jesi li svjetan nivoa Sekularizacije u Bosni i Hercegovini koji je posljedica tih njihovih podjela ?
Ako jesi onda si i svjestan zašto je sekularizacija državne administracije postala, nastala i postoji ?
Privatni život jednog vjernika bilo koje religije i rukovođenje društvenim aparatom u multireligijskom društvu (u kakvom je to odnosu - kada gledamo BiH i recimo USA ?)
-
MUNAFIK
#431 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
HM 2011 wrote:Meni ovdje nešto smrdi,
Sta ce oni odgovoriti evo cekam da mi odgovore na dva jednostavna pitanja i niko nista... Ocito je da je istina ono sto i govore... U sustini neki njihovi clanovi i ne kriju da treba iskoristiti trenutno stanje kak bi se nametnula njihova ideologija...
Evo da budem jos jasniji koji su to fakulteti za clanove JOSD-a tvornice islamskih fanatika i zasto?
-
Energični leptir
#432 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ne, upravo ti ovdje nisi nabrojao ni jedan argument, već sve bezobrazni napad za napadom i klevetu za kelevetom! Nevjerovatna glupost da kapitalizam ubija milione? Ne, ljudi koji umiru od gladi svakako ne bi preživjeli da se tone hrane ne bacaju kako im ne bi bila snižena cijena! Amartya Sen, dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju 1998 je više nego jasno precizirao da siromašne države plaćaju devet puta više bogatim državama nego što iznosi milostinja koju dobiju. Samo između 1990 i 1997 siromašne države su bogatim državama donijele 77 milijardi dolara i to ekonomskom logikom "izvoza2 jeftinih proizvoda na strana tržišta što je dovodilo i dovodi do masovnog umiranja od gladu i to dok SAD i EU nemilosrdno uništavaju viškove hrane kako bi se zaštitile tržišne cijene. Ovaj proces se odvija i danas i godišnje (a ne dnevno što je tvoja tvrdnja) odnosi oko 9 miliona ljudskih života! To nisu nikakve "gluposti", to su statistike.
Interesantno je to kako nijedan od vas, ali bukvalno nijedan - nije spreman da pokrene diskusiju po ovom pitanju. Iz komentara u komentar nabrajam argumente (ne samo ja, ima i ljudi koji to rade bolje od mene na ovoj temi) koje se vi necete udostojiti ni da pobijete. Nemate nijednog jedinog argumenta osim praznih revolucionarnih floskula i nevjerovatnih gluposti poput tvrdnji da kapitalizam dnevno ubije milione ljudi.
A to kažeš ti, veliki poznavaoče svih procesa u svemiru?Na vasu veliku zalost, kao sto sam vec rekao - krah kapitalizma necemo docekati ni mi, ni nasa djeca. Iz prostog razloga jer ne postoji alternativa koja ne bi ovaj svijet odvela u jos vece sranje.
Taj rigidni nedemokratski, diktatorski, nesocijalistički sistem zvani staljinizam, odnono maoizam JOSD deklarativno odbacuje u svojim Principima! Kapitalizam, je, međutim, u međuvremenu odnio daleko više života nego navodni "komunisti" Staljin i Mao, pa te nisam baš vidio da se toliko buniš zbog "sranja u Ruandi".Krajnje je bezobrazno kao alternativu danasnjem ekonomskom sistemu nuditi sistem koji je kriv za smrt stotine miliona ljudi (sada govorim samo o direktnim posljedicama ekonomske, planske, politike, na stranu ubistva politickih neistomisljenika, etnickih skupina, itd) u Europi, Aziji i Africi.
Reci to bankarskim lihvarima koji "po zakonu" varaju stotine miliona ljudi, dovode ih u dužničko ropstvo i potom im rekviriraju sve što imaju. Na kraju se mora ispoštovati ta "svetost" za njih, ali ne i za njihov žrtve! Koliko samo malih Staljina trenutačno vlada uokolo, ali ti ni mukajet. Pa jasno, oni su to "stekli".Jedan od osnovnih principa savremene civilizacije, jedan od osnovnih principa koji je doveo do progresa civilizacije jeste svetost privatnog vlasnistva.
Bankaru ili korporativnom satrapu koji je izrabljivao djecu u Trećem svijetu ili izvarao milione da bi se domogao njihovih kuća i stanova će, dakako, sve biti oduzeto i podijeljeno njegovim žrtvama, ne po zakonima nekakvog izmišljenog božanstva, već zakonima slobodarsog razmišljanja, prema kojem većina neće ostati šišane ovce manjine manipulatora. Zanimljivo, većina ljudi činjenicu da danas posjeduju stanove u većim bh gradovima mogu zahvaliti tim groznim, mrskim, otimačima.Nije vam vise ovo 1945. Volio bih vidjeti jednog od ovih revolucionara da dodje kod mene i da mi kaze kako ono sto je, i po Bozijim i po ljudskim zakonima, moje zapravo vise nije moje nego drzavno.
Ne! To je, prema statutu JOSD-a, zasebna lokalna autonomna grupa, koja prihvaća Principe (http://www.josd.org/?page_id=2) organizacije, a u čijoj se Deklaraciji (http://www.josd.org/?p=174), između ostaloga, kaže:) Da li je dobar dio clanova JOSD-a istovremeno i clan organizacije Mlada Bosna iz Lukavice? - Jeste
Za razliku od nekadašnje Mlade Bosne, koja nikada nije egzistirala kao politički pokret, već se radilo o tako kasnije prozvanoj grupi ljudi različitih političkih ubjeđenja, nova Mlada Bosna će se unutar JOSD-a profilirati kao organizacija bazirana na slobodarskim marksističkim principima. Mlada Bosna u okviru JOSD-a se dakle ograđuje i odriče od buržoaskih i zastarjelih nacionalističkih ideologija, pojedinih članova ubrojenih u Mladu Bosnu, posebno kada je riječ o kasnijim nacionalističkim ubjeđenjima Vase Čubrilovića, kojih se nakon Drugog svjetskog rata i sam odrekao.
U deklaraciji se isto tako kaže sljedeće:
Dvadeset godina vladavine reakcionarne nacional-šovinističke buržoazije i njene ravnogorske ideologije srpskom narodu nije donijelo ništa osim siromaštva, poniženja i neopisive sramote zbog monstruoznih zločina, etničkog čišćenja i genocida koje je ova pljačkaška i zločinačka klika potakla, isplanirala, naredila i sprovela u njegovo ime.
Baš me zanima da li je i jedna politička, a kamoli omladinska grupa u RS-u ikada napisala nešto ovakvo? Ne moraš provjeravati! Nije! Da ne pominjem, kakve su samo probleme članovi imali sa ogavnom četničijom zbog ovoga, ali šta ti znaš, tebi je sve poznato!
Zapravo, nikada nije postojala nikakva, a kamoli "teroristička" organizacija Mlada Bosna. Atentatori na Ferdinanda, dakle, nisu sebe smatrali dijelom bilo kakve organizacije, a njihova politička ubjeđenja su išla od anarhističkih do jugoslovensko-nacionalističkih. "Mlada Bosna" je, nakon Prvog svjetskog rata skovanom nazivu za širi literarni, umjetnički i politički pokret bosanskohercegovačke omladine (vrlo heterogen) svih vjeroispovijesti, koji je, suštinski bio projuglosvenski, tj. za stvaranje jedinstvene države južnih Slovena. Dakako, da je kasnije zbog diktature velikosrske buržoazije u kraljevini SHS došlo do opravdanih razočarenja takvim "jugoslovenstvom", ali ljudi od prije 1918., uključujući samoga Principa, koji je prezirao popove i srpski klerikalizam, to nisu mogli znati, zar ne? Princip je bio idealistični sedamnaestogodišnjak koji se našao u spletu interesa koje sam nije shvatao, ali je, unatoč tome, mrzio imperijalizam i sanjao o jugoslovenskoj utopiji. Kako je bio prevaren, sam nije doživio da shvati.2) Da li se teroristicka organizacija Mlada Bosna (ona sa pocetka proslog stoljeca) borila za pripajanje BiH Srbiji (stvaranje Velike Srbije)? - Da
Zapravo, intelektualna elita bosanskohercegovačkih muslimana ni u 19. vijeku ni u Austro-Ugarskoj nije bila zainteresirana za stvaranje koncepta nacije po ugledu na evropske nacionalne ideologije. Da si čitao Envera Redžića, znao bi da su dva pokušaja formiranja moderne bošnjačke nacije još na kraju osmanske vladavine, a onda i u vrijeme Austro-Ugarske propali upravo zbog nezainteresiranosti društveno-ekonmske elite bosanskih muslimana za prihvatanje ideologije (nacionalne) koju nisu smatrali islamskom. Dakle, navodna "teroristička organizacija" nije mogla negirati ono što tada nije bilo ni utemeljeno.3) Da li je ta teroristcka organizacija nijekala postojanje bosnjacke nacije i bosanskog jezika? - Da
Kao što smo vidjeli, ne samo da lažeš, ne samo da nisi pročitao deklaraciju "Mlade Bosne" u okviru JOSD-a, nego pričaš i gluposti!4) Da li danasnja organizacija Mlada Bosna bastini ideologiju istoimene organizacije sa pocetka proslog stoljeca? - Bastini
Last edited by Energični leptir on 19/10/2011 12:45, edited 2 times in total.
-
simpozijum delirijum
#433 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
ovim sve recenonosara wrote:Ako profit ostane najvisi covjekov cilj, nasa ce civilizacija propasti, za 20 ili 50 godina, nejma razlike...
samo da dodam i upitam jeste li culi za Fukushimu , tacnije Nuklearnu centralu Daichi sa 3 inace od prije nepouzdana reaktora ( profit ) koja i dan danas sire radijaciju na sve strane poslije zemljotresa i cunamija u Japanu ove godine , nista nije popravljeno , preskupo je ,i curi i dalje na sve strane , bitan je profit !?
ili za katastrofu u zaljevu Meksika kada je explodirala naftna platforma i ispustila milione tona nafte u more ?
bacaj kemikalije u more jos otrovnije jer tada nafta tone na dno pa nije ocigledno kolika je katastrofa , zbog medija ( profit )
e to su vam kapitalisti , zataskaj i ne talasaj , privatne kompanije moraju odrzati profit pa neka milioni umru
a milioni su vec oboljeli i pomrijece , a sve se to moglo sprijeciti da glavnu ulogu ne igra profit i samo profit
samo dva primjera od bezbroj u vezi ekologije a o ratovima , drzavnim udarima i neo-kolonijalizmu i tu dolazimo do cifara uzasa danasnjega ne0-liberalnoga kapitalizma , koliko ljudi umire zbog profita 1% elite takozvane a mi 99% svi trebamo sutiti i krepati otrovani , porobljeni , strahovati za buducnost svoje djece zbog pohlepnih psihopata ,...
PEACE !
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#434 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Možda ste i vi u istoj situaciji, a da toga uopće niste ni svjesni?Energični leptir wrote: Princip je bio idealistični sedamnaestogodišnjak koji se našao u spletu interesa koje sam nije shvatao, ali je, unatoč tome, mrzio imperijalizam i sanjao o jugoslovenskoj utopiji. Kako je bio prevaren, sam nije doživio da shvati.
Pogledaj samo ljude koji su otišli u neke sekte kako se ponašaju i sa kakvim rigidnim stavovima nastupaju prema drugim ljudima. Kako mislite vašom isključivošću i grubošću privući bilo koga?Energični leptir wrote: Kao što smo vidjeli, ne samo da lažeš ... nego pričaš i gluposti!
Također zanimljivo je, kako već jednom ne možete shvatiti da se obični i normalni ljudi zgražavaju nad vašom ideologijom a posebno koreografijom?
-
Energični leptir
#435 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Sada nemaš šta drugo odgovoriti, pa nešto petljaš! Tako tipično!Možda ste i vi u istoj situaciji, a da toga uopće niste ni svjesni?
Stalno sam prisiljen gledati ljude koji su žrtve mas-nacionalističke sekataške propagande, kako sa "rigidnim stavovima" optužuju druge ljude, u ovom slučaju - konkretno - JOSD.Pogledaj samo ljude koji su otišli u neke sekte kako se ponašaju i sa kakvim rigidnim stavovima nastupaju prema drugim ljudima. Kako mislite vašom isključivošću i grubošću privući bilo koga?
Kad definiraš "običnost" i "normalnost" i kad zatim napraviš intervju, odnosno anketu sa svim ljudima koje si, na osnovu nekakvih parametara ubrojao u pobrojane kategorije, onda možeš izaći sa ovakvom argumentacijom. Niko nema iluzija da će se JOSD svima svidjeti, ali činjenica da nas mrze i napadaju svi šobinisti, od Rajka Vasića, pa do sarajevske malograđanske desnice, rekao bih da imaš problem sa svojim poimanjem "običnosti" i "normalnosti".Također zanimljivo je, kako već jednom ne možete shvatiti da se obični i normalni ljudi zgražavaju nad vašom ideologijom a posebno koreografijom?
Dakle, dok ne napraviš spomenutu anketu, prestani "sa rigidnim stavovima nastupati prema drugim ljudima". "Kako misliš svojom isključivošću i grubošću privući bilo koga?"
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#436 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ne petljam, samo konstatujem činjenicu da su mnogi živjeli i umrli u zabludi a da uopće toga nisu bili ni svjesni, kao što je bio slučaj sa Principom kojeg si ti gore spomenuo. Zar ne?Energični leptir wrote:Sada nemaš šta drugo odgovoriti, pa nešto petljaš! Tako tipično!Možda ste i vi u istoj situaciji, a da toga uopće niste ni svjesni?
Izvini, ali očigledno je da ne poznaješ mentalitet ovog naroda. Normalnoj raji u Sarajevu uopće ne trebaju ankete, jednostavno izađu na kaficu, dogovore se i saznaju sve što ih zanima. Tako se je raja uz kaficu i organizovala kada je najteže bilo, nisu im bile potrebne ankete. Sada je veoma teško vrijeme i nemoj misliti da raja nije svjesna svega onoga što se dešava oko njih. Itekako je savjesna, vjeruj mi ali za sve ima vrijeme i mjesto. Jednostavno neke stvari se ne mogu samo tako slomiti preko koljena kako vi mislite.Energični leptir wrote: Kad definiraš "običnost" i "normalnost" i kad zatim napraviš intervju, odnosno anketu sa svim ljudima koje si, na osnovu nekakvih parametara ubrojao u pobrojane kategorije, onda možeš izaći sa ovakvom argumentacijom. Niko nema iluzija da će se JOSD svima svidjeti, ali činjenica da nas mrze i napadaju svi šobinisti
-
MUNAFIK
#437 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Energični leptir wrote:Sada nemaš šta drugo odgovoriti, pa nešto petljaš! Tako tipično!Možda ste i vi u istoj situaciji, a da toga uopće niste ni svjesni?
Stalno sam prisiljen gledati ljude koji su žrtve mas-nacionalističke sekataške propagande, kako sa "rigidnim stavovima" optužuju druge ljude, u ovom slučaju - konkretno - JOSD.Pogledaj samo ljude koji su otišli u neke sekte kako se ponašaju i sa kakvim rigidnim stavovima nastupaju prema drugim ljudima. Kako mislite vašom isključivošću i grubošću privući bilo koga?
Kad definiraš "običnost" i "normalnost" i kad zatim napraviš intervju, odnosno anketu sa svim ljudima koje si, na osnovu nekakvih parametara ubrojao u pobrojane kategorije, onda možeš izaći sa ovakvom argumentacijom. Niko nema iluzija da će se JOSD svima svidjeti, ali činjenica da nas mrze i napadaju svi šobinisti, od Rajka Vasića, pa do sarajevske malograđanske desnice, rekao bih da imaš problem sa svojim poimanjem "običnosti" i "normalnosti".Također zanimljivo je, kako već jednom ne možete shvatiti da se obični i normalni ljudi zgražavaju nad vašom ideologijom a posebno koreografijom?
Dakle, dok ne napraviš spomenutu anketu, prestani "sa rigidnim stavovima nastupati prema drugim ljudima". "Kako misliš svojom isključivošću i grubošću privući bilo koga?"
Posto si ti vrli predstavnik, a niko nece da mi odgovori na pitanje, hajde onda ti... Koji su to fakulteti tvornice islamskih fanatika?
Dakle kome s evi ne svidjate u Sarajevu taj je pripadnik Sarajevske malograđanske desnice?
-
Leftist
#438 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Jeste, tada je raja sa kafe bila osvjescena i prosli sistem, vrijeme ih je takve napravilo. Iskreno, vidis li ti danasnje ispijace kafa kao neko ko ce uzet pusku u ruke ?antimobbing wrote:Ne petljam, samo konstatujem činjenicu da su mnogi živjeli i umrli u zabludi a da uopće toga nisu bili ni svjesni, kao što je bio slučaj sa Principom kojeg si ti gore spomenuo. Zar ne?Energični leptir wrote:Sada nemaš šta drugo odgovoriti, pa nešto petljaš! Tako tipično!Možda ste i vi u istoj situaciji, a da toga uopće niste ni svjesni?
Izvini, ali očigledno je da ne poznaješ mentalitet ovog naroda. Normalnoj raji u Sarajevu uopće ne trebaju ankete, jednostavno izađu na kaficu, dogovore se i saznaju sve što ih zanima. Tako se je raja uz kaficu i organizovala kada je najteže bilo, nisu im bile potrebne ankete. Sada je veoma teško vrijeme i nemoj misliti da raja nije svjesna svega onoga što se dešava oko njih. Itekako je savjesna, vjeruj mi ali za sve ima vrijeme i mjesto. Jednostavno neke stvari se ne mogu samo tako slomiti preko koljena kako vi mislite.Energični leptir wrote: Kad definiraš "običnost" i "normalnost" i kad zatim napraviš intervju, odnosno anketu sa svim ljudima koje si, na osnovu nekakvih parametara ubrojao u pobrojane kategorije, onda možeš izaći sa ovakvom argumentacijom. Niko nema iluzija da će se JOSD svima svidjeti, ali činjenica da nas mrze i napadaju svi šobinisti
- HomeSweetHome
#439 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Stan'te ba malo, sta vam je, pa nije valjda do puske doslo?
Ako i kad do toga dodje, svako ce znati sta mu je ciniti. Neki ce se uhvatiti puske, neki ce raspaliti preko grane, a neki ce se zavuci u podrum. Jedino znam da ovog puta ne bi bilo nespremnih i onih koji vjeruju da "ne moze to kod nas", bar medju onima koji se odluce za prvu grupu, a to i ova tema potvrdjuje.
Ako i kad do toga dodje, svako ce znati sta mu je ciniti. Neki ce se uhvatiti puske, neki ce raspaliti preko grane, a neki ce se zavuci u podrum. Jedino znam da ovog puta ne bi bilo nespremnih i onih koji vjeruju da "ne moze to kod nas", bar medju onima koji se odluce za prvu grupu, a to i ova tema potvrdjuje.
- antimobbing
#440 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ljudi su po prirodi sastavljeni od vode i nikad ne znaš što iz nečije podsvijesti može doći u svijest da bi to izbilo vani kao vulkan.Leftist wrote: Jeste, tada je raja sa kafe bila osvjescena i prosli sistem, vrijeme ih je takve napravilo. Iskreno, vidis li ti danasnje ispijace kafa kao neko ko ce uzet pusku u ruke ?![]()
![]()
![]()
Opet ponavljam naš narod je čudan može trpjeti do bola sve moguće i nemoguće nepravde i teško ga je pokrenuti na neke promjene ali kada se jednom pokrene onda ga je isto tako teško i zaustaviti.
Vjeruj mi da sam znao neke ljude prije rata, koji su od straha padali u nesvijest kada bi im zubar samo prišao da pravi zub a ne da bi im isti izvadio, da bi u ratu pokazali nevjerovatno herojstvo, dok oni koji su bili na glasu kao žestoki momci su pobjegli vani sa prvim naznakama ratnih sukoba.
Zato nemoj nikad nekoga podcijeniti na ovim turbulentnim prostorima, posebno ne bošnjaka, sasvim ne bitno dali je to neki miran povučem dečko iz čaršije koji redovno i sasvim nezainteresovano svakodnevno ispija kaficu ili je na glasu kao žestok momak.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#441 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Ako je za hvalu i busanje u prsa,kako je ovdje narod spreman mnogo mnooogo trpiti,ispastati i patiti..e onda ne znam zaista.
Po meni je jedna od bitniji ljudskih osobina,i vrlina naravno,borba za pravicnost ,jednakopravnost i u krajnjem slucaju borba za mogucnost barem osnova normalnog zivljenja.
Busati se u prsa tipa,parafraziram "...mi smo uvijek kroz istoriju ,a narocito u zadnje vrijeme ,spremno i ponosno trpili i sutili dok su nas drugi handrili,pljackali i manipulisali..." i to sve reci sa nekim triumfalnim prizvukom..za mene je to "bolesno" (naglasak na navodnike da me se bukvalno ne shvati).
A to sto su se ljudi digli '92 da oruzijem brane zivote svoje,e pa jos samo da i to nismo uradili...
Po meni je jedna od bitniji ljudskih osobina,i vrlina naravno,borba za pravicnost ,jednakopravnost i u krajnjem slucaju borba za mogucnost barem osnova normalnog zivljenja.
Busati se u prsa tipa,parafraziram "...mi smo uvijek kroz istoriju ,a narocito u zadnje vrijeme ,spremno i ponosno trpili i sutili dok su nas drugi handrili,pljackali i manipulisali..." i to sve reci sa nekim triumfalnim prizvukom..za mene je to "bolesno" (naglasak na navodnike da me se bukvalno ne shvati).
A to sto su se ljudi digli '92 da oruzijem brane zivote svoje,e pa jos samo da i to nismo uradili...
-
Energični leptir
#442 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Prvo, mentalitet je nešto toliko kompleksno i složeno da njegovo svođenje na kafanska i sokačarska ogovaranja, kao i širenje poluistina i dezinformacija, dovoljno govori o tvome kredibilitetu da govoriš o "običnosti" i "normalnosti"!Izvini, ali očigledno je da ne poznaješ mentalitet ovog naroda. Normalnoj raji u Sarajevu uopće ne trebaju ankete, jednostavno izađu na kaficu, dogovore se i saznaju sve što ih zanima.
Ovo je potpuno irelevantno. Svi se mi organizujemo tako što popričamo i pri tom popijemo kafu/sok/pivo/mineralnu! Kakve to veze ima s tačnošću onoga što pri tome govorimo, dogovaramo, mislimo? Ne znam, dakle, šta ti ovo znači!Tako se je raja uz kaficu i organizovala kada je najteže bilo, nisu im bile potrebne ankete.
Budući da redovno pričam i s taksisistima i tramvajdžijama i rajom iz mahale to mi je više nego jasno! Zapravo, da mi nije jasno moj, kao i izbor mojih drugova ne bi bio JOSD nego bismo se uhljebili u nekoj od stranaka i ganjali karijeru. A gle, ima i nas raznih i povučenih momaka što ispijaju kaficu čitajući novine i knjigu i žestokih momaka. Zanimljivo! Naravno da se ništa ne može slomiti preko koljena. Predrasuda, kao naslaga trauma i zlih ideologija je mnogo u ljudskim glavama i zato najprije snose odgovornost njihovi osmislitelji, prodavači i distributeri. Reklo bi se da će uvijek biti ljudi koji različito razmišljaju, pa i u pogledu JOSD-a. Ne može se biti svačiji prijatelj i nama je to jasno, ali to nas neće sprečavati da govorimo svoje mišljenje.Sada je veoma teško vrijeme i nemoj misliti da raja nije svjesna svega onoga što se dešava oko njih. Itekako je savjesna, vjeruj mi ali za sve ima vrijeme i mjesto. Jednostavno neke stvari se ne mogu samo tako slomiti preko koljena kako vi mislite.
Na svim fakultetima u BiH, pa tako i u Sarajevu, imaš set profesora mračnjaka koji generacije truju šovinizmom i vjerskim fanatizmom. To nije "rekla-kazala" to je svakodnevnica, kojoj smo svjedočili svi mi koji smo studirali i ili još uvijek studiramo! U pogledu klerikalizma, evo kako ga je JOSD definirao u svojih šest Principa:Koji su to fakulteti tvornice islamskih fanatika?
JOSD je nepomirljiv protivnik fašizma, klerikalizma, rasne i svake druge diskriminacije. U fašizam se ubrajaju svi agresivni, autoritarni, šovinistički nacionalistički pokreti, koji pored težnje za osvajanjem političke vlasti učestvuju u anti-socijalnoj borbi za očuvanje postojećeg sistema izrabljivanja. Klerikalizam predstavlja težnju vjerskih institucija i grupacija da kontrolišu sve aspekte društvenog života.
Mi smo protiv sadašnje upravljačke uloge vjerskih zajednica u bh društvu i to otvoreno kažemo!
- antimobbing
#443 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Sasvim si me pogrešno shvatio.-LIBERO- wrote:Ako je za hvalu i busanje u prsa,kako je ovdje narod spreman mnogo mnooogo trpiti,ispastati i patiti..e onda ne znam zaista.
Govorio sam općenito o našem mentalitetu, ne o tome što je ispravno ili pogrešno. Naravno da se treba boriti i naš narod se na ovim prostorima konstantno bori za pravdu i svoja prava, mada tako ne izgleda.
Evo danas sam čuo vijest da je Fabrika namještaja "Konjuh" Živinice konačno počela sa radom i svi su radnici vraćeni na svoj posao. Za to se je opet izborio naš narod http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... ladju.html
Dakle, nije ih na posao vratila neka ideologija niti koreografija iz prošlog vijeka, već borba običnog čovjeka iz naroda za goli opstanak. Ne kaže se kod nas bez razloga ''Sve će to narod pozlatiti''.
-
Energični leptir
#444 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
To je izborio njihov sindikat! A sindikati su, ono, organizacije koji su baza, koje ono bijaše "ideologije"? Šta misliš koje su to političke partije na zapadu izborile ono što se danas nemilosrdno uništava, odnosno državu blagostanja? Ko je to bio? Neka mistična odrednica "narod" ili jake lijeve partije i pokreti koji su marširale uz radničku klasu i izborile se za njihova prava! A upravo ta krilatica kako će "narod sve pozlatiti" jeste floskula prošlog sistema!antimobbing wrote:Sasvim si me pogrešno shvatio.-LIBERO- wrote:Ako je za hvalu i busanje u prsa,kako je ovdje narod spreman mnogo mnooogo trpiti,ispastati i patiti..e onda ne znam zaista.
Govorio sam općenito o našem mentalitetu, ne o tome što je ispravno ili pogrešno. Naravno da se treba boriti i naš narod se na ovim prostorima konstantno bori za pravdu i svoja prava, mada tako ne izgleda.
Evo danas sam čuo vijest da je Fabrika namještaja "Konjuh" Živinice konačno počela sa radom i svi su radnici vraćeni na svoj posao. Za to se je opet izborio naš narod http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... ladju.html
Dakle, nije ih na posao vratila neka ideologija niti koreografija iz prošlog vijeka, već borba običnog čovjeka iz naroda za goli opstanak. Ne kaže se kod nas bez razloga ''Sve će to narod pozlatiti''.
E da, kad ono bijaše izgrađena fabrika u Živinicama i kada su ono, bijaše, radnici stekli pravo na svoju fabriku, a koji im je sistem to pravo oduzeo i ne prestaje na njega napadati? Eh da, sviju ti nauči šta znači koreografija! JOSD, ipak, nije plesni ansambl, pa da ima koreografiju!
Last edited by Energični leptir on 19/10/2011 12:41, edited 1 time in total.
-
Leftist
#445 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
antimobbing wrote:Sasvim si me pogrešno shvatio.-LIBERO- wrote:Ako je za hvalu i busanje u prsa,kako je ovdje narod spreman mnogo mnooogo trpiti,ispastati i patiti..e onda ne znam zaista.
A sta im je ovo omogucilo nego sindikalno djelovanje zar ne ? Procitaj zadnju tacku JOSD-ovih zahtijeva gdje zelimo ojacati sindikalno djelovanje gdje bi se radnici mogli samoorganizovati nezavisno od potkupljenih i od strane uprave postavljenog sindikata. Nisam upoznat na koji je tacno nacin Konjuh privatizovan ali ocito da bez drzavne intervencije ne moze opstati i da se radi o necemu divljem ovdje.
-
Energični leptir
#446 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Da citiramo i taj zahtjev, kojeg ovdje, očigledno, niko nije pročitao:Leftist wrote:antimobbing wrote:Sasvim si me pogrešno shvatio.-LIBERO- wrote:Ako je za hvalu i busanje u prsa,kako je ovdje narod spreman mnogo mnooogo trpiti,ispastati i patiti..e onda ne znam zaista.
A sta im je ovo omogucilo nego sindikalno djelovanje zar ne ? Procitaj zadnju tacku JOSD-ovih zahtijeva gdje zelimo ojacati sindikalno djelovanje gdje bi se radnici mogli samoorganizovati nezavisno od potkupljenih i od strane uprave postavljenog sindikata. Nisam upoznat na koji je tacno nacin Konjuh privatizovan ali ocito da bez drzavne intervencije ne moze opstati i da se radi o necemu divljem ovdje.
Tražimo uvođenje člana zakona kojim se zabranjuje uključivanje klauzule o odricanju prava na štrajk u kolektivnim ugovorima. Tražimo zakonsko priznavanje punovažnosti štrajkova koje pokrene prosta većina zaposlenih, sa ili bez sindikata, i priznavanje ad hoc štrajkačkih komiteta izabranih od najmanje polovine radnika, sa ili bez sindikata, nevezano za takozvane >postupke mirenja<. Tražimo uklanjanje klauzule o >minimumu procesa rada< osim u slučaju bezbjednosti i zdravlja stanovništva, obaveze obavještavanja trećih lica o štrajku kao i mogućnost tužbe od strane poslodavca za gubitke nanesene štrajkom. Zahtjevamo priznavanje sindikata statutarno uređenih bez stalnih i plaćenih funkcionera, čime bi se omogućila veća radnička samoorganizovanost i autonomija od birokratizovanih predstavništava, kroz nehijerarhijske sindikate.
-
metronom
#447 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
A da vi kazete prvo ko ste vi? Ko su ljudi u JOSD-u? Ko je predsjednik organizacije, koliko imate clanova, ko vas finansira itd.
-
Leftist
#448 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
metronom wrote:A da vi kazete prvo ko ste vi? Ko su ljudi u JOSD-u? Ko je predsjednik organizacije, koliko imate clanova, ko vas finansira itd.
Javi se na PM ako stvarno dijelis ove ideje, ako ovo ne pitas cisto provokacije radi i idemo popiti kafu i sve ti fino objasnimo. Trenutno se nalazimo na udaru sa svih strana pocevsi od naci-fasistickih organizacija do kojekakvih libertarijanaca. Ne krijemo se, odazivamo se na pozive za javne istupe, nasi clanovi su davali izjave vise puta i za BHT, FTV, gostovali u dnevniku TV1 tako da su ih svi mogli vidjeti. Stvarno, ako te ovo interesuje mozes nas upoznati uzivo.
Ono sto ti mogu garantovati jeste da se finansiramo iz vlastitog djepa koliko ko ima i na taj nacin se vecinom krpimo, neko daje vise, neko manje, sve u skladu sa mogucnostima, u zadnje vrijeme pokusavamo iznaci izvore finansiranja za barem dio troskova od strane bratskih i sestrinskih organizacija iz inostranstva.
Na linku ispod mozete vidjeti koliko para su naklepale pojedine organizacije a sta su uradile? Nista! Veci je bio odjek onoga sto smi mi uradili sa sitnisem iz svog djepa nego odjek i efekat onoga sto su uradile organizacije sa stotine hiljada dolara budzeta. Zasto? Zato sto je njima ocito samo cilj rastaliti se u donacijama i baciti neki sitnis u javnost i odraditi akciju gdje "prodaju demokratiju" nego odraditi nesto konkretno.
http://www.ned.org/where-we-work/centra ... erzegovina
Primjetit cete da su pojedine organizacije dobijale više tranši i cifra je dostizala i do 200.000 $ donacija.
Last edited by Leftist on 19/10/2011 13:07, edited 4 times in total.
-
Energični leptir
#449 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Sve u JOSD-u je transparentno. Istupamo u medijima svojim imenima i prezimenima i funkcijama. Finansiramo se primarno članarinama i donacijama simpatizera, odnosno ljevičarskih organizacija širom svijeta s kojima sarađujemo, kao što svaka organizacija dobija pomoć od veće i jače ideološki srodne organizacije. Nemamo razloga da bilo šta krijemo.metronom wrote:A da vi kazete prvo ko ste vi? Ko su ljudi u JOSD-u? Ko je predsjednik organizacije, koliko imate clanova, ko vas finansira itd.
- antimobbing
#450 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h
Moje pitanje za vas glasi: Ukoliko je istina da niko ne stoji iza vas, u što većina raje u Sarajevu zaista sumnja, zašto onda ne možete biti normalni kao i svi ostali ljudi koji protestvuju širom svijeta za socijalnu pravdu i jednakost, bez ideologije, mlataranja zastavama i razmahivanjem ideja iz prošlog vijeka, koje rijetko ko uopće da i razumije?