Zeludac(problemi vezani za njega)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Female_Sa

#426 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Female_Sa »

Vec duze vrijeme imam povremenu i tupu bol na lijevoj strani stomaka..mozda nekih 3 cmm lijevo od pupka, a ponekad tik ispod lijevog rebra. Isla sam i dr,ali niko mi nije moogao reci je li zeludac u pitanju ili nesto drugo.

RAdila sam KKS, ast, alt itd. i sve bilo ok. Radila sam i UZ abdomena prije dva mjeseca i dr.rekla da je sve ok osim malo sto imam pijeska u bubrezima, a napisala mi je i dijagnozu aerocoli. Povrmeno popijem Espumisan protiv nadutosti. Međutim, sinoc sam imala jako ostru bol ispod rebra, lijeva strana, tako da sma mislila da cu morati u hitnu. Je li neko imao slicnih problema? Ne znam da li da radim ponovo UZ abdomena, ali bas se brinem. Inace drugih problema, poput opstipacije i sl., nemam.
stalker92

#427 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Isao sam u polikliniku Sunce,te na recepciji pitah za konsultacije kod gastroenterologa,ja joj objasnim sve,da sam bio pozitivan na Helicobacter prije 6 mjeseci,pio terapiju 7 dana itd,a ona mi kaze da napravim test iz krvi na pocetku,pa tek onda na konsultacije.Napravim,kad pozitivan.Da napomenem da tamo ne rade test iz prsta nego vade krv iz vene.Zatim mi kaze ,da se terapija pije 14 dana,da je i ona pila toliko i da se izljecila.Posto imam po malo bubuljica,kaze da to moze biti od Helicobacter,da je i ona imala.Ubaci me ranije kod dr. Gornjakovica,posto je tek bio slobodan termin u februaru.Odem kod njega ispricam mu simptome,propise mi trojnu terapiju od 14 dana,s tim da umjesto pantoprazola od 20 mg,kako sam pio prvi put,mi napise 40 mg 2*dnevno,amoxiciln 2*1g,i umjesto klaritromicina metronidazol.Nije mi nuopste pominjao gastrosopiju.JA ga pitam da li je taj test iz krvi pouzdan za kontrolu,on kaze pa posto imas i dalje probleme da nije problem.Ja sam srecan sto sam prosao bez gastroskopije.A zena sa recepcije kaze da je to dovoljno sto je pozitivno,za terapiju.Dr Gornjakovic mi je rekao da 6 sedmica nakon terapije napravim test iz stolice na Helicobacter pylori.Inace imam vec 2 mjeseca jutarnje mucnine,cesta nadimanja,zgaravicu,podrigivanje,svjetlu stolicu,teret u zeludcu,otezano disanje poslije jela.Jel iko jos pio 14 dana terapiju?
stalker92

#428 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Evo mene opet,popio sam ovu terapiju,prije 3 mjeseca od 14 dana,od tada se osjecam lose opet.Imam mucnine,sada me pocelo u grlu stezat itd itd.Radio sam antigen iz stolice na Hp,na moju zalost negativan.Zna li neko,da uradim gastroskopiju,da li mi treba neka uputnica ili necije misljenje,npr kod gornjakovica privatno.on mi je rekao da kada zavrsim ovu terapiju da provjerim stolicu,ako bude i dalje poz,da ce mi morati dati skorz neku drugu terapiju..A meni negativno a i dalje imam simptome.Da li se mogu samo naruciti kod njega na gastroskopiju,na svoju ruku,posto mi je ovo vise dodijalo?
Fauja Singh

#429 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Fauja Singh »

Meni na UKC-u nisu htjeli da urade gastroskopiju bez obzira što sam imao uputnicu od svog doktora privatne prakse, kao ne može tako, moram imati još nalaza... e sad, ako ti imaš taj nalaz da si bio pozitivan na Hp onda ti možda i daju da uradiš.
Ja se kanim da odem privatno, cijene su valjda oko 100km.
Koliko si platio taj test na Hp u poliklinici Sunce?
Altsa

#430 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Altsa »

Fauja Singh wrote:Meni na UKC-u nisu htjeli da urade gastroskopiju bez obzira što sam imao uputnicu od svog doktora privatne prakse, kao ne može tako, moram imati još nalaza... e sad, ako ti imaš taj nalaz da si bio pozitivan na Hp onda ti možda i daju da uradiš.
Ja se kanim da odem privatno, cijene su valjda oko 100km.
Koliko si platio taj test na Hp u poliklinici Sunce?
Mora se imati misljenje specijaliste gdje on preporucuje da se uradi gastroskopija. U privatnim normalno ne treba.
Njanjavi

#431 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Njanjavi »

Posto vidim perfidne nekakve pokusaje reklama za neke doktore sportske medicine koji znaju napravit strunu iliti vratit zeludac na svoje mjesto, reko da ja narodu opisem par metoda namjestanja istog djabane, moze kome i zatrebat ;)
Cuj nema potrebe da se opisuje tretman detaljno :lol: Nema potrebe jer je tolko jednostavno da sam insan sebi moze napravit isto bez da placa u toj muci 30 km :roll:
Svakakvog olosa i na ovom forumu u pm.
@Female sa, mensecini da ti se samo pomjerio zeludac, sto mozes sama sebi vratit sa par opisanih metoda.
Ja licno sebi i svojim ukucanima vracam tako sto nadjem onu zlijezdu izmedju kaziprsta i palca, kao malo zrno graska i povlacim je prema vani, dok to radim naizmjenicno uz podlakticu povlacim i cvrsto navlacim drugom rukom prema laktu.
Nakon jedno desetak takvih navlacenja palac savijes u tu shaku, legnes u fetus polozaj, ruku ispod tjela stavis dok ne utrne i malo stabilizujes disanje.
Nekad dok mi je ovo radila jedna komsinka ona je znala nakon navlacenja svezat krpu oko bicepsa, ali ja kako sam nekad bio u situaciji da sam sebi to radim, nije mi niko mogao vezati tu krpu, vidjeh da moze i bez toga, valjda vezanje ruke samo sluzi za to da ruka brze utrne sto nekako ima veze sa vracanjem zeludca na mjesto haman, ko ce ga znat.
Zeludac se vrati na mjesto za par minuta poslije toga i bol prestaje.
Drugi metod je cinila moja tetka rahmetli, legne na ravnu povrsinu, zabode u koricu od hljeba par sibica, stavi na pupak, pripali i poklopi loncicem.
Stvori se vakuum usljed nedostatka kisika i nekako to utice na vracanje zeludca na svoje mjesto, ni sam ne znam kako ali kad loncic otpuchi mozes ustat i zeludac je na svom mjestu.
Eto mozda nekom zatreba pa javite ako kome upali, ja znam da meni i mojima pali svaki put :roll:
stalker92

#432 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Test stolice sam uradio u kasindolu,u istocnom sarajevu,posto sam tamo osiguran,kostao je 4 km,sa knjizicom/u suncu to nema.Ali test iz krvi u suncu sam uradio za 15 km na pocetku.A gdje jos radi gornjakovic,osim u suncu,citao sam ovde da radi kao jos negdje i da radi pod sedacijom
Altsa

#433 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Altsa »

stalker92 wrote:Test stolice sam uradio u kasindolu,u istocnom sarajevu,posto sam tamo osiguran,kostao je 4 km,sa knjizicom/u suncu to nema.Ali test iz krvi u suncu sam uradio za 15 km na pocetku.A gdje jos radi gornjakovic,osim u suncu,citao sam ovde da radi kao jos negdje i da radi pod sedacijom
U Novoj Biloj radi.
stalker92

#434 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Gdje se to nalazi,googlao sam i nigdje ne izbacuje da ima u Sarajevu?
biscanka2

#435 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by biscanka2 »

Za one koji imaju probleme sa zeludcom ili ih muci kiselina jedan isproban recept ( meni pomoglo ). :thumbup:
Posto dolazi vrijeme orasima odlicno za isprobati pa rekoh da i ovo s vama podijelim.
Liker od oraha
Uberu se 15-20 malih zelenih orasa (ja sam stavila 20)
1 litra domace rakije
1 kg secera
3 (bio) limuna
Radi ljepseg okusa stavim jedan vanilijin stapic ili 2 kesice vanilijinog secera
Orase I limun dobro operem i izrezem na kriskice pa onda stavljam u veliku staklenu teglu ( ne smije se stavljati u metalnu posudu).
Redam jedan sloj oraha, jedan sloj secera, jedan sloj limuna i tako ponavljam sve dok materijal ne istrosim.
Na kraju zalijem rakijom i ubacim vanlijin stapic na teglu stavim zelofan i na njega mali tanjiric od kafenih soljica.
Teglu treba staviti na sunce da bar 4 nedelje stoji s tim da se povremeno mora promjesati ( ja sam mjesala svakih 3 dana ).
Nakon toga sve se lijepo procijedi i sipa u staklene flase.
Pila sam 1 malu casicu ujutro ( na prazan zeludac) i 1 prije spavanja).
Prije te terapije osjecala sam nadutost i neke vruce trnce u zeludcu poslije tog rahat. :-)
Ovaj recept nasla sam (od marljivih clanova-ca) u coolinarki ali sam malo sto kazu dopravila. :D
Prije tog sam malo guglala i vidjela koliko su orasi za zdravlje ucinkoviti tako sam se odlucila da isprobam i nisam se pokajala.
Ove godine (cim jos malo orasi ujedraju, jos su presitni- bar ovdje gdje ja zivim) ponavljam terapiju.
Za sve koji namjeravaju isprobati - sretno. :)
lavorpunvode

#436 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by lavorpunvode »

stalker92 wrote:Gdje se to nalazi,googlao sam i nigdje ne izbacuje da ima u Sarajevu?
http://www.facebook.com/klinikatawil/ph ... 9947558054
stalker92

#437 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Skupo dodje ,270 km sa anestezijom.Da je 200 pa ajde,ali ovako prepuno.Zna li neko kolko se ceka u privatnim,kad se narucis?
lavorpunvode

#438 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by lavorpunvode »

stalker92 wrote:Skupo dodje ,270 km sa anestezijom.Da je 200 pa ajde,ali ovako prepuno.Zna li neko kolko se ceka u privatnim,kad se narucis?
u Eurofarmu na Ilidži kod dr. Gribajčevića je 125 KM, ja ga mogu preporuciti, a ceka se 2-3 dana.
stalker92

#439 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Hvala,ali htio bih kod gornjakovica posto mi je on prepisao zadnju terapiju.125 km bez anestezije jel,znas li koliko j sa anestezijom mozda
lavorpunvode

#440 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by lavorpunvode »

stalker92 wrote:Hvala,ali htio bih kod gornjakovica posto mi je on prepisao zadnju terapiju.125 km bez anestezije jel,znas li koliko j sa anestezijom mozda
mislim da je ovdje uracunata lokalna anestezija, onaj sprej :-D ne vjerujem bas da rade u totalnoj, ako na to mislis :)
nazovi, pitaj, poprilicno su spremni odgovoriti na sva pitanja.
P308

#441 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

stalker92 wrote:Hvala,ali htio bih kod gornjakovica posto mi je on prepisao zadnju terapiju.125 km bez anestezije jel,znas li koliko j sa anestezijom mozda
Gornjakovic je zapravo Gribajcevicev ucenik :D A mislim da nema boljih u gradu (mozda i BiH a vjerujem i sire) po pitanju gastroenterologije.

Nema potrebe sa anestezijom, pregled traje minut-dva, uopce ne boli, samo je malo neugodno ali nista strasno, vjeruj mi (ovo ti govori najgadljivija osoba na svijetu :D ).
stalker92

#442 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

P308 wrote:
Gornjakovic je zapravo Gribajcevicev ucenik :D A mislim da nema boljih u gradu (mozda i BiH a vjerujem i sire) po pitanju gastroenterologije.

Nema potrebe sa anestezijom, pregled traje minut-dva, uopce ne boli, samo je malo neugodno ali nista strasno, vjeruj mi (ovo ti govori najgadljivija osoba na svijetu :D ).
Da cuo sam za njih dvojicu da ih hvale na sve strane,narocito gornjakovica,a kad malo skontam bolje,vala mogu pretrpit tih nekoliko minuta da me kolju,radije nego trpit svaki dan mucnine,pecenja u sto aku,malaksalost...Mada se opet dvoumim da li prvo da odem na konsultacije,pa da me on uputi sta dalje,ili direkt na gastroskopiu,a ne znam da li kad dodjes samoinicijativno na gastroskopiju,dal oni uvijek rade tu biopsiju na Helicobacter,ili ne...To me malo buni.A i konsultacije su 40 km,nije nimalo jeftino..Jer,meni nije jasno,ako sam popio 2 terapije,i stolica pookazala da nema Hp,odakle opet problemi sa stomakom,da li mozda ima nesto drugo sto te probleme moze praviti,sad su mi cak i gore,nepodnosljivii nego ranije.
P308

#443 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

stalker92 wrote:
P308 wrote:

Da cuo sam za njih dvojicu da ih hvale na sve strane,narocito gornjakovica,a kad malo skontam bolje,vala mogu pretrpit tih nekoliko minuta da me kolju,radije nego trpit svaki dan mucnine,pecenja u sto aku,malaksalost...Mada se opet dvoumim da li prvo da odem na konsultacije,pa da me on uputi sta dalje,ili direkt na gastroskopiu,a ne znam da li kad dodjes samoinicijativno na gastroskopiju,dal oni uvijek rade tu biopsiju na Helicobacter,ili ne...To me malo buni.A i konsultacije su 40 km,nije nimalo jeftino..Jer,meni nije jasno,ako sam popio 2 terapije,i stolica pookazala da nema Hp,odakle opet problemi sa stomakom,da li mozda ima nesto drugo sto te probleme moze praviti,sad su mi cak i gore,nepodnosljivii nego ranije.
Meni je Gribajcevic Helicobacter pylori testirao iz krvi (ubodom u prst). Na licu mjesta znas rezultat (imaju neku mini spravicu koja odmah pokaze pozitivan ili negativan nalaz).
Sto se tice gastroskopije, nije uopce strasna koliko se na prvu cini i koliko ljudi pricaju. Naravno da je neugodno kada ti neko gura cijev kroz grlo, logicno, ali ne boli ni najmanje a pregled traje jednu minutu. Gribajcevic je (a i Gornjakovic) takav strucnjak, da prakticno i ne znas sta te snaslo a on vec vadi cijev i pregled je vec gotov. Ne pretjerujem. Stvarno tako kratko traje. A onda dobijes dijagnozu, savjet, terapiju i miran si. Nema vise mucnina, nema vise problema sa stomakom, itd. Znam da nije nimalo jeftino i da je tesko odvojiti toliki novac u danasnje vrijeme, ali ipak je zdravlje u pitanju. Sta su ti davali od terapije do sada?
stalker92

#444 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Davali su mi ljetos sedmodnevnu terapiju amox,klaritromicin i kontrolok,nakon pola godine ponovo problemi sa stomakom i na osnovu testa iz krvi koji je bio poz,14 dnevna terapija samo umjesto klaritromicin metronidaloz,ali slabo mi sta pomoglo,Ja msm da bi mi trebala cetvorna ter sa bizmutom i tetraciklinom..Najbolji test ti je gastroskopija,pa izdisajni pa stolica pa krv,tako kaze gornjakovic,izdisajni kod nas nema.Krv ti nije pouzdana za kontrolu,jer ne mozes nikad znat jesi li izljecen ili ne na osnovu nje.
P308

#445 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

stalker92 wrote:Davali su mi ljetos sedmodnevnu terapiju amox,klaritromicin i kontrolok,nakon pola godine ponovo problemi sa stomakom i na osnovu testa iz krvi koji je bio poz,14 dnevna terapija samo umjesto klaritromicin metronidaloz,ali slabo mi sta pomoglo,Ja msm da bi mi trebala cetvorna ter sa bizmutom i tetraciklinom..Najbolji test ti je gastroskopija,pa izdisajni pa stolica pa krv,tako kaze gornjakovic,izdisajni kod nas nema.Krv ti nije pouzdana za kontrolu,jer ne mozes nikad znat jesi li izljecen ili ne na osnovu nje.
Vrlo vjerovatno da uzrok tvojim problemima nije Helicobacter pylori a tacan uzrok mozes otrkiti samo gastroskopijom. Ta trojna terapija je standard, to svima daju u nadi da ce se rijesiti problem a time zapravo lijece posljedice koje su nastale a ne uzrok odnosno srz problema pa se isti nastavi nakon odredjenog perioda. Ne znam sta bih ti savjetovao, osim da odes na gastroskopiju. Javi kako je proslo ako odes i sta su ti rekli.
stalker92

#446 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

A reci mi,zbog cega si ti radio gastroskopiju,kakve si probleme imao,ako su ti nasli da ima hp iz krvi?
stalker92

#447 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

U suncu ne radi vise gornjakovic,pitao sam, radi neki drugi,cehajic,i 110 je maraka.Jbg,sad moram u al tawil ili na ilidzu
Donnie Smith

#448 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

Niko ništa više ne piše na ovu izuzetno zanimljivu temu :D

Svi se riješili problema?
Kako?
:D
Recite da se i mi ostali riješimo. :izet:
Prije 4 mjeseca usljed konzumiranja kafe i nekog keksa, dobih nagon za podrigivanjem, ali neuspješno. Trčim po mineralnu, Donat, sodu bikarbonu, ma jedva preživih. Kontam, nako nešto, proći će. Jets vraga (to je bil oprije 4 mjeseca). Od tad, u nadanju da prođe samo od sebe, smršah, psihički se dotukoh, teška depresija :)
UZ abdomena ne pokazuje kamenje u žuči niti išta neobično, test u Atrijumu (privatno, 20 KM-isti dan gotovo, ako koga zanima) - negativan na H. pilori. BOLI U ŽELUCU NEMA - važno naglasiti. Mene ne boli, nego, jedeš ne jedeš, isto mi sve smeta. Pomogne ranibos il ileksilijum, da me malo smiri. Zadnje 4 sedmice na controloku, al ništa, opet se vraćam ranibosu. na kraju dr. kaže idi na gastroskopiju. ja ne smije, a čitajući ovdje masu komentara, vidim da me nije strah uzalud. Na Ilidži u Eurofarmu kažu, kad zvah, 105 KM, a kao dr. Gribajčević stručnjak samo takav. Radi srijedom od 17 i subotom od..izjutra :)
Ima naka klinika Alea, kod Vijećnice, 280 KM je totalna anestezija, uspava te na pet minuta, tako mi rekoše preko tel. Preko injekcije je :)
Zvah i tog Mandžukića, vidim neki ga hvale neki kude, ne znam, meni preko telefona čudno zvuči, dođi mi kaže sad, ne mogu reko na poslu sam, dođi sutra, ne mogu mogu li prekosutra, dođi kaže kad hoćeš i ponesi dva nalaza, test na HP i UZ ali SAMO OD DR SMAJLOVIĆA.
Kontam, gdje sad da Smajlovića jurim, njega baš ne možeš stići nikad..Helem, jel imao neko slične simptome, da ga muči želudac, a da nema boli, da nema HP, da je UZ ok...iko? Ne pomogoše mi ni čajevi - kunica, verem, ništa, sve to isprobano.
Imam sad termin kod dr. Gribajčevića ne radi cijene nego kontam, haj kad je toliko nahvaljen stručnjak lake ruke, ali, ne znam hoću li otići. paničar sam, šta ako se ugušim, ukočim, umrem nešto :D
avaj, ima li igdje utjehe kakve :D
Donnie Smith

#449 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

PS. Od kad ne dođoh na forum, zaboravih kako se ispravno "citira". help :D
Last edited by Donnie Smith on 16/07/2016 16:07, edited 1 time in total.
Amko80

#450 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Amko80 »

Evo jedan savjet za braću po muci. Ja sam cijelu 2007. propatio, imao sam gastritis i upalu jednjaka, 5 puta sam radio gastroskopiju, dva puta trojnu, controloca i nexiuma ni sam ne znam koliko sam popio, da bi na kraju i čir na dvanestopalačnom fasovao. Pio sam kojekakve recepte, medove, trave, svašta nešta, al ništa mi nije pomagalo. Ustvari, bilo je perioda kad sam ko i bio bolji, al uvjek mi se vraćalo, gore nego prije. Na kraju sam poslušao jedan pametan savjet, te otišao na pregled kod psihijatra koji mi je prepisao antidepresiv. Nakon 10 dana bolovi i mučnine su prestali, nakon mjesec sam bio ko nov, nakon tri sam zaboravio da me ikad želudac bolio. Pio sam ad oko godinu i pol, i više nikad nisam imao problema sa želucem. Ovo sam savjetovao još par ljudi, i svima je pomoglo...Ovo bi naši pametni gastroeneterolozi trebali preporučivati čim vide da terapija ne djeluje, al oni nikom i ne spominju da gastritis i problemi sa želucem mogu biti na nervnoj bazi, a možda i ne znaju...
Post Reply