Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

pestalozzi

#426 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

bubavi1 wrote:Svicarci su naslijedili od pamtivjeka edno primitivno ponasanje, a to jest sto kazu Francuzi "Esprit de clocher" preveo bi to kao Duh zvonika.
Svako selo je susjednom selu neprijatelj, svako selo se drugog sela plasi, i sumnjiv mu je. Sto znaci da od pamtivjeka, taj svicarski narod je zivio okruzen neprijateljima, tako da nije mogao mentalno napredovati. Sta ces drugo kada u svakom selu ima po dva ili tri glavna prezimena, to se mijesalo medjusobno!

Sad kada je u pitanje danasnja situacija nista se nije toliko promjenilo, svi koji su u CH ili van CH su prijetnja, cak vukovi, lisovi, medvjedi, sve se to treba eksterminisati. Jednog jedinog medvjeda su prije par mjeseci ubili jer se priblizavao selima , umjesto da ga uhvate i odvedu dalje, oni ga ubili!

A svicarcima smetaju njemci to je tacno, svicarac isfrustriran se osjeca nizeg ranga, tesko mu prihvatiti da mu je njemac sef ili gazda jer vecu skolu i vece iskustvo ima.
Sta se moze svicarac ravnati sa zanatom, taj njihovi "doktorat" sto zovu "Eidgenössisches Fähigkeitszeugnis" je srednja tehnicka skola.

Znaci povucen narod, isfrustriran i policajskog duha, kada to sve pomjesas dobijes jednog cistog patriota , ja bih rekao nacionalista

evo covjek u par recenica dade definiciju svicarca.
a sto se tice ovog mede, proculo se poslije da je pres'o granicu iz francuske, na crno i bez validnih papira, te je zato ubijen.
:lol: :lol:
jon_jovi

#427 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by jon_jovi »

Vrlo interesantno da ti i takvi Švicarci nikada nisu vidjeli ni građanskog ni međunarodnog rata more bit i 250 godina.
aleckovic

#428 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by aleckovic »

jon_jovi wrote:Vrlo interesantno da ti i takvi Švicarci nikada nisu vidjeli ni građanskog ni međunarodnog rata more bit i 250 godina.
Svaka im cast, nije ni cudo sto imaju jednu od najboljih drzava na svijetu !
matan111

#429 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by matan111 »

sarajevsko_pivo wrote:Kad gledam dijasporu nasi iz CH, svi vozaju dobra auta, niko ne kuka.

Dok mi iz NL, vozamo dosta losija auta, i kukamo mnogo vise od ovih u CH.

Jeli istina da su obicne plate u CH oko 2500 eura?

Raznih sam komentara procitao,ali vam mogu reci da je Svicarska OBECANA ZEMLJA............
nema nigdje u Europi da se bolje zivi....
matan111

#430 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by matan111 »

aleckovic wrote:
jon_jovi wrote:Vrlo interesantno da ti i takvi Švicarci nikada nisu vidjeli ni građanskog ni međunarodnog rata more bit i 250 godina.
Svaka im cast, nije ni cudo sto imaju jednu od najboljih drzava na svijetu ![/Quote

720 godina nisu ratovali!!!
muminovic

#431 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by muminovic »

Metan111 svicarska nije ratovala 200 godina, a ne kako si naveo; Napoleon ju je okupirao.
bubavi1

#432 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

matan111 wrote:
sarajevsko_pivo wrote:Kad gledam dijasporu nasi iz CH, svi vozaju dobra auta, niko ne kuka.

Dok mi iz NL, vozamo dosta losija auta, i kukamo mnogo vise od ovih u CH.

Jeli istina da su obicne plate u CH oko 2500 eura?

Raznih sam komentara procitao,ali vam mogu reci da je Svicarska OBECANA ZEMLJA............
nema nigdje u Europi da se bolje zivi....
pa da...tesko naci stan povoljne kirije onda se zivi s babom i majkom i uzima se auto na leasing...ako je to sreca, neznam, nije to moja definicija!!
jon_jovi

#433 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by jon_jovi »

Švicarac? Švicarac je tvrdoglav ko i Bosanac. Kod Švicarca i Švicarske nije ništa ni tačno ni precizno. Sve je na kurac nalik, oni sami i njihova država.
Veći gradovi su im svi od reda na najgorim mogućim mjestima podignuti, urbanistički su đungla i ništa nije na svom mjestu. Da te Bog sačuva. Jedan Švicarski bogataš, posjednik više zgrada nosi izlizani jeans i koje mu na onoj ostarjeloj šiljatoj guzici stoji moš mislit kako i nosi neke bezze cipeličurine. On strogo vodi računa da ne gori koja sijalica bez potrebe.
Pa ipak.
Taj i takav Švicarac u toj i takvoj Švicarskoj ipak ima životni moto: Živim po svom. Ja živim i radim kako mi je kurcu ćeif. Ja sam slobodan i ja radim i ja gradim kako ja hoću. Baš me briga jel se nekom sviđa kako radim, kako gradim i kako se oblačim. Stečeno cijenim i ne razbacujem. Ne dam ni jednu iglu da mi neko otme.
To sam ja vidio kao turista. Za uslove rada pitajte nekoga drugog.
avantgarde

#434 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

matan111 wrote:
aleckovic wrote:
Svaka im cast, nije ni cudo sto imaju jednu od najboljih drzava na svijetu ![/Quote

720 godina nisu ratovali!!!

eh da...,da su ratovali ne bi bili ovako prearogantni kao sto su..
bubavi1

#435 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Sto ce ratovati kada se ne mjesaju u sukobima, dobri su sa svima samo da im se devize unose, Gadafi, Morsi, i ostali svi racune u CH imaju.

70ih godina su gradili ukopane bunkere u stijenama, ispripadani od Rusije /komunista, na milijardama je to kostalo, a nikad nije u korist bilo, jednostavno propada...Bas kao onaj svicarski Emmentaler, pa zar nisu poznati za tunele?

pogledajte ovo: http://www.youtube.com/watch?v=Numva8I2UV0
avantgarde

#436 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

bubavi1 wrote:
Sto ce ratovati kada se ne mjesaju u sukobima, dobri su sa svima samo da im se devize unose, Gadafi, Morsi, i ostali svi racune u CH imaju.

70ih godina su gradili ukopane bunkere u stijenama, ispripadani od Rusije /komunista, na milijardama je to kostalo, a nikad nije u korist bilo, jednostavno propada...Bas kao onaj svicarski Emmentaler, pa zar nisu poznati za tunele?

ma ne mijesamo se ni mi druze moj nigdje i ni u sta...,al nas okolna gamad redovno pokolju,pobiju,popale...itd...pa cak i vanredno jos extra,izmedju svjetskih ratova... :roll:
muminovic

#437 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by muminovic »

bubavi1 wrote:

I u BiH ima Titov bunker placen preko 5 milijardi KM, koji niko nikad nije koristio :-) doskora se nije ni znalo gdje se u BiH nalazi.
subasic

#438 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by subasic »

Drug mi radi ko izbacivac u Cirihu, kaze da zaradjuje extra od 3500 CHF plus 100-300 CHF BONUS za noc kada je dogadjaj sa vecim rizikom (vise ljudi).

Supruga mu takodje radi neki posao kao blagajnice na kasi.

Sve u svemu sa tako "niskim" radnim mjestima super zive, sve si mogu priustiti.
matic.ivan

#439 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by matic.ivan »

Prosjecan Svicarac je skroman, ima mnogo ustedjevine i ne razmece se parama.
bubavi1

#440 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

subasic wrote:Drug mi radi ko izbacivac u Cirihu, kaze da zaradjuje extra od 3500 CHF plus 100-300 CHF BONUS za noc kada je dogadjaj sa vecim rizikom (vise ljudi).

3500chf/mj, u Zurichu...sve si rekao!
avantgarde

#441 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

da,upravo tako...,da bi prezivio i zivio otprilike ono solidno treba u D najmanje 3500 -ali Eura,Svica je skroz druga prica,tu je sve skuplje za jos najmanje 20-30%..
ivan_ch

#442 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by ivan_ch »

bubavi1 wrote:
subasic wrote:Drug mi radi ko izbacivac u Cirihu, kaze da zaradjuje extra od 3500 CHF plus 100-300 CHF BONUS za noc kada je dogadjaj sa vecim rizikom (vise ljudi).

Da ali naveo je da je to samo osnovica + 100 - 300 CHF za noc, nek takvih ima 10 dana to je dodatno 1000 - 3000 CHF mjesecno, neka je prosjecno 2000 CHF to je onda

3500 + 1000 - 3000 CHF - ok moze mu biti...
bubavi1

#443 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

ivan_ch wrote:
bubavi1 wrote:

Da ali naveo je da je to samo osnovica + 100 - 300 CHF za noc, nek takvih ima 10 dana to je dodatno 1000 - 3000 CHF mjesecno, neka je prosjecno 2000 CHF to je onda

3500 + 1000 - 3000 CHF - ok moze mu biti...
Nije svaka noc rizicna sa dogadjajima!
Prvo radi za naj minimalnijom platom koja mu ne pomaze da zivi u Zurich a drugo rizikuje zivot ...fuj
jon_jovi

#444 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by jon_jovi »

Isto kao i naši zaštitari koje možete vidjeti u bankama i reprezentativnim objektima
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#445 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

Svicarska kao drzava je dobra ali za nas koji dolazimo iz Danske je manje vise isto. Manje placas poreza ali zato treba se na nekre stvari sam osigurati - isto te dodje. Hrana je u 9 od 10 primjera jeftinija nego u Danskoj. Restorani su kako koji. Ostali servisi isto. Smjestaj na odmaralistim je znatno jeftinij nego bilo sta u Danskoj. Stanarine kako gdje - kao i u Danskoj - zavisi gdje zivis - Kopenhagen je znatno skupli od bilo kojeg grada u Svicarskoj. Pa cak i Århus na nivou sa najskupljim gradovima u Svicarskoj. Pozitivna stvar je privatluk kojeg nemas bas u Danskoj. Tj mozes imati racun bez imena - samo sifra, mozes tajti porez iz drugih drzava sto ja vidim kao absolutnu prednost, sto vise si bogatij manje placas poreza isto dobra stvar - imas broje privilegije - kako i treba - necemo jabuke mjesati sa kruskama :D Auta su znatno jeftinija.
jon_jovi

#446 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by jon_jovi »

Primamljuju bogataše iz svijeta da se nasele u Švicarskoj pa su poreze prilagodili tome. Treba reči da stranac ima manju plaću, skuplju stanarinu, i da se boje policije ko vraga.
Zviz

#447 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

jon_jovi wrote:Primamljuju bogataše iz svijeta da se nasele u Švicarskoj pa su poreze prilagodili tome. Treba reči da stranac ima manju plaću, skuplju stanarinu, i da se boje policije ko vraga.
Neznam ima li neke razlike ako si stranac iz Bosne ili stranac iz Danske ali prema meni su svi bili koretni u bilo kojem pogledu pa cak i za cijene stana - brzo se cijena prilagodi, a sto se tice policije nemam razloga da ih se bojim.

A sasvim treca stvar u prosjeku svaki danac je bogatij od svicarca sto se tice kupovne moci, tako da kad neko iz Danske dolazi oni znaju da su im to najbolje musterije. Prosetas malo po parkingu pa ce vidjeti da skoro svako peto auto u danskoj ima svicarsku vinjetu.
jon_jovi

#448 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by jon_jovi »

Pa o tome ti i govorim. Vole bogatu mušteriju i bogatog imigranta
Zviz

#449 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

jon_jovi wrote:Pa o tome ti i govorim. Vole bogatu mušteriju i bogatog imigranta
A opet ko nevoli takovog.

To ti je isto kao sa psom, ako ti na vrata slucajno zaluta fin, uredan pas - najvjerovatnije da ces ga i u kucu pustiti dok nadjes vlasnika. A ako ti zaluta "lutalica" prljav - mnogi ce ga i sutnut. Ja tako negledam ali dosta tako gleda.
jon_jovi

#450 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by jon_jovi »

Samo što su oni ekspeditivni. Oni su učinili nešto da primame rasnog "psa" - smanjili porez na bogatstvo. Mi kada nam dođe bogat čovjek samo gledamo u njega ko mutavi i zaptljemo ga u naše mreže zakona, pravilnika i propisa i čovjek jednostavno kidne.
Švicarci nemaju ništa protiv ni protiv siromaha. Bujrum, samo igra je po našim pravilima. Siromah plaća sve skuplje - stanarinu, zdravstvenu zaštitu i veći mu je porez a stanarina skuplja. Prisustvo siromaha nećim mora biti nadoknađeno Švicarsoj državi. Nema merhameta
Post Reply